• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radmilo Anđelković: Oko za drugi svet (2009)

Started by sivka, 08-10-2009, 22:37:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sivka

Slika sna se neukrotivo trza i razlaže na piksele osnovnih boja. Beži sa sive mrlje očnog dna. Tek tu i tamo može nešto da se razazna. Krošnja pitomog kestena, naglavce, kao kišobran zavitlan vetrom. Brzo promicanje okomite stene. Čudno ukorenjen grm kleke, kvrgav i pakostan. Svetlucava kap krvi na klekinim iglicama pošto je uzaludno pokušao da se uhvati za granu. Druga, na jagodici prsta, razliva se po papilama otiska.

Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

Boban

A šta je ovo uopšte? Priče, roman, novo, staro?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

sivka

Oko za drugi svet  je roman koji čine četiri priče.
Nema mesta za svilene bube
Pet pogleda na terazijski greben
Laki seks i teške batine
i
Pleme dva sveta

Ima i starog a ima i novog.

Kastor

Fino, fino... ne bi bilo loše da imamo neki celokupan Tardisov spisak sa sajamskim cenama (i svojih i tuđih izdanja) da bismo znali šta treba da pljačkamo: trafiku, piljarnicu ili banku.
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

scallop

Oko za drugi svet  je roman iz četiri dela.
Uvodni deo "Nema mesta za svilene bube" je objavljen kao priča sa potpuno otvorenim krajem u knjizi "Sva vučja deca", koja je nestala sa izdavačem BMG. Poslednja rečenica u tom delu glasi: Toliko toga, bilo je krajnje vreme da nešto počne.

Drugi deo je prisutan samo fanzinski (u 20 primeraka). Poslednja rečenica glasi: Možda će već tada da bude kasno jer ne znam koliko vremena imam. Sad je vreme da počnem.

Treći deo su čitali samo pojedinci koji ga nisu voleli i neki drugi koji su ga voleli. Poslednje dve rečenice glase: Nekako je bio siguran da ga i on zna, da će se sledeće godine ponovo pojaviti u Filadelfiji. Pitaću ga, onda, šta se dogodilo, pomislio je, još.

Četvrti deo su čitali samo oni koji su učestvovali u deljanju teksta.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

angel011

"Nema mesta za svilene bube" je objavljen i u Monolitu 6.
We're all mad here.

Boban

baš sam to hteo da primetim; vidim da je Radmilu draži izdavač koji je propao i nije ni prodavao njegovu knjigu od Monolita, u kome je praktično najzastupljeniji domaći pisac.

Ghoul

radmilovi izdavači osuđeni su na propast.
https://ljudska_splacina.com/

scallop

Ja sam trajnija roba. Ali, Boban mi je otporan, jer se stalno diže na noge. Pravi besmrtnik!
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

sivka

Sve četiri priče su fino povezane a svaka je celina za sebe.
Radmilo je propustio, sigurna sam namerno, da napiše da se i četvrta priča završava nekim početkom.
Svaki deo je ilustrovan. Ilustracije i naslovnicu radio je Željko Pahek.
Pisac i ilustrator, Radmilo i Željko, odlično su se razumeli tako da su i ilustracije pun pogodak.
Meni je ostalo samo da žalim što nisam ranije krenula u realizaciju ove knjige jer bi sigurno bilo više ilustrovanih strana.

Nadam se da ćemo organizovati susret sa Radmilom na temu ovog romana u nekom od termina u Komarčiću. Ovde ima "mesa" za diskusije u više pravaca, kako po pitanju tehnologije, tako i duhovnosti....

sivka

Quote from: Ghoul on 14-10-2009, 15:37:06
radmilovi izdavači osuđeni su na propast.

Da se zna da se Radmilo, na neki način, dotakao i te teme... Nije mogao čovek a da ne da "hint" da se, ipak, sve vrti oko para.

caterina de medici

Sve pohvale Radmilu za ovu knjigu. Nemam mnogo vremena da elaboriram. Mogu da kažem da je retko dobro napisana fantastika. Definitivno, my cup of tea!

Naizgled nespojive celine sasvim prirodno utkane u središnju strukturu dela. Prve dve arhaično poetične, pitko napisane, druge dve zahtevaju ne malu pažnju čitaoca, povezanost aktera i njihova interakcija, dosta dinamično štivo, koje vuče čitaoca napred i zahteva da stane na momenat i sve to poveže.

Odnosi svetova, ezoterične niti, zanimljive naučne teorije koje imaju svoju logičnost unutar dela, sve to daje posebnu magičnost knjizi.

"I will not serve that in which I no longer believe whether it call itself my home, my fatherland or my church: and I will try to express myself in some mode of life or art as freely as.."

sivka

Oko za drugi svet je roman koji bi trebalo da osvoji ne samo sve ljubitelje fantastike, već i one koji su sumnjičavi  prema toj vrsti proze. Radmilove rečenice su čiste, jasne, precizno prenose misli u književni izraz. Ovo je ne samo fantastika već i filozofija. Jednom pročitana ne ostaje zaboravljena na polici, knjiga kojoj ću se rado vratiti i biće mi isto zanimljiva kao i prvi put kad sam je čitala.

caterina de medici

Quote from: sivka on 04-11-2009, 00:46:26
Oko za drugi svet je roman koji bi trebalo da osvoji ne samo sve ljubitelje fantastike, već i one koji su sumnjičavi  prema toj vrsti proze. Radmilove rečenice su čiste, jasne, precizno prenose misli u književni izraz. Ovo je ne samo fantastika već i filozofija. Jednom pročitana ne ostaje zaboravljena na polici, knjiga kojoj ću se rado vratiti i biće mi isto zanimljiva kao i prvi put kad sam je čitala.

U potpunosti se slažem. To je takva vrsta fantastike koja prija, najviše iz razloga što i oni delovi koji su po svojoj prirodi mračni, veštinom pisca postaju privlačni i etarni. Tako su dobro urađeni kontrapunktski prelivi između različitih celina. Što se filozofije tiče, mislim da postoji snažna metafizička potka koja povezuje onostrano i ovozemaljsko, nauku i legende. I to onostrano izvučeno iz legendi i starih verovanja deluje prilično uverljivo, bez opštih mesta i praznih naklapanja.

Isto tako uverljivi su i delovi koji imaju odlike krimi-žanra. I to će svakako privući čitaoce koji imaju senzibilitet za takvu vrstu proze.

Ono što ostaje nakon čitanja, jeste želja za ponovnim povratkom i činjenica da to svakako neće biti knjiga na polici jednom pročitana. Maestralni pasaži pejsaža, veština pripovedanja, neobični zapleti koji se mogu dešifrovati na više načina, a jedan bi bio Heraklitova misao: Oči u uši su varljivi svedoci onima koji imaju varvarske duše...

"I will not serve that in which I no longer believe whether it call itself my home, my fatherland or my church: and I will try to express myself in some mode of life or art as freely as.."

angel011

Pročitala prve dve priče. I imam pitanje. Kako je Slavko znao kako je dalje tekao dijalog Rista i Parija nakon što je on zbrisao od njih? Postoji li objašnjenje za to u kasnijim pričama?
We're all mad here.

scallop

Zbrisao sam ka ulazu u groblje i samo ako je neko ostao iza mene, mogao bi da čuje nastavak dijaloga u uskomešanoj izmaglici koja je zaostajala iza mojih peta.

Ako ovo nije opravdanje, onda ga nema. Volim da pišem u prvom licu, daje mi prostor, ali ometa događanja izvan prisustva nosioca priče. Ovo nije SF i mislim da se ne treba zadržavati na tumačenjima. Imaš sličnih situacija do kraja romana i ako toliko smeta, žao mi je. Zamisli da ponekad nosilac priče izađe sa scene, a scena se nastavi. Mislim da to nije toliko teško.

angel011

Nije teško zamisliti da nosilac priče izađe sa scene, a scena se nastavi, samo je to nelogično kad se priča u prvom licu, osim ako postoji objašnjenje (rekli mu kasnije, na primer).

Ne smeta toliko. Priča je suviše dobra da bi nešto takvo ozbiljno smetalo. :)
We're all mad here.

Perin

Oko za drugi svet sam čitao kao priče, ali sada kada imam knjigu, uskoro ću obnoviti gradivo kao celinu i postovati svoje konačne utiske. Laki seks i teške batine me je najviše dojmio dok sam čitao, legla mi je priča kao kec na desetku, dinamična je, puna dijaloga, seksa i akcije :D Radmilova proza mi se sviđa, jer uvek nešto novo naučim iz njegovih romana - sviđa mi se što uvek proteže neki dublji smisao, za kojim svaki čitalac traga, i nekada (čak često) ostaje na njemu da zaključi neke stvari. To je dar koji, verujem, nikada neću imati i na kojem zavidim Radmilu.  xcheers

caterina de medici

Quote from: Perin on 05-11-2009, 01:44:55
Oko za drugi svet sam čitao kao priče, ali sada kada imam knjigu, uskoro ću obnoviti gradivo kao celinu i postovati svoje konačne utiske. Laki seks i teške batine me je najviše dojmio dok sam čitao, legla mi je priča kao kec na desetku, dinamična je, puna dijaloga, seksa i akcije :D Radmilova proza mi se sviđa, jer uvek nešto novo naučim iz njegovih romana - sviđa mi se što uvek proteže neki dublji smisao, za kojim svaki čitalac traga, i nekada (čak često) ostaje na njemu da zaključi neke stvari. To je dar koji, verujem, nikada neću imati i na kojem zavidim Radmilu.  xcheers

Meni je opet najbolji poslednji deo, ali mogu da shvatim zašto se ljudima može dopasti i Laki seks i teške batine. To je urađeno stvarno majstorski. I brzo se čita.

Poslednji deo povezuje sve aktere, nudi dublje uvide u suštinu priče, sa idejom da između njih i nas (ovog i onostranog) i ne postoje suštinske razlike. Borba za prostor, pitanje teritorija i na kraju "Gde su moje pare?" nezaobilazna su tema u svim prostorima ovozemaljskim ili onostranim, među ljudima ili bićima koja naseljavaju te i takve prostore.

Svakako treba obratiti pažnju na lik Marte i njenu ulogu. Da li je ovde etimologija imena u značenju 'gospodarica' bila bitna ne znam, ali moglo bi imati nekog smisla. 

Perin

Da, upravo tako. Evo, sada kad sam ponovo pročitao knjigu, utisci su još bolji nego pre - kulminacija, vrhunac je odlično razrađen, nijedan lik nije ostao 'nedorečen', a ta poslednja teza, da se bez para ne može ni u ovom ni u onom svetu je skroz...odlična. Bez obzira na sve, favorit mi i dalje ostaje 'Laki seks i teške batine.' Taj deo o Janku je...odličan! Sve mi je nekako na svom mestu, i brzo se čita, guta, ne da ti da pustiš delo iz ruku dok čitaš.

angel011

Meni je najbolja i najzabavnija bila četvrta priča, sa krijumčarenjem duhova, skakutanjem s jednog na drugi svet i nazad... I, naravno, sa zaokruživanjem celine.

Ma, dobre su sve četiri, svaka bi mogla da stoji za sebe, a zajedno čine više nego zbir delova.
We're all mad here.

scallop

sivka

Roman je izuzetan. Majstorski napisan, zanimljiv i svevremen.
Valjda zato i nema mnogo komentara. Nema šta da se pljuje.
Knjiga je otišla u nekoliko redakcija. Očekujem prikaze i komentare uskoro.
Radmilo je pisac koji ima šta da kaže i to kaže na najbolji mogući način.

Sva četiri dela romana su savršena, ali je meni najdraži prvi: Nema mesta za svilene bube...

Mogao bi Radmilo da napiše i nastavak. Verujem da ne bi bilo ni manje zanimljivo ni lošije od ovoga.

Boban

Koliko je ovo roman, a koliko zbirka motivski povezanih priča?

angel011

We're all mad here.

Boban

ja sam dve stvari odavde čitao, jednu pre 18 godina, drugu pre 8 i ne mogu da se setim da imaju ikakve dodirne tačke.

angel011

Ove 4 priče zajedno prave potpuno zaokruženu celinu. Svuda imaš sukob između vanzemaljaca i ljudi.
We're all mad here.

Boban

Roman obuhvata jedinstvo vremena, likova i radnje... sve što nema sve tri komponente mora da ima opako dobar razlog da bi se prozvalo romanom.
Marsijanske hronike Bredberija nisu roman.
Zvezdane spore Bliša nisu roman.
Pa onda se ceo Hajenski ciklus Ursulin može podvesti pod gigantski megaroman.

angel011

Jedinstvo vremena, pa, putovanje kroz vreme nekih likova je sastavan deo romana; osim ako putovanje kroz vreme ne smatraš kao ometajući faktor u jedinstvu vremena, postoji to jedinstvo.

Jedinstvo likova - ima ga, nisu u svakoj priči isti likovi, ali su svi povezani.

Jedinstvo radnje - kao što rekoh, svuda je sukob između ljudi i vanzemaljaca.

Četvrta priča je ta koja sve povezuje u čvrstu celinu i zaokružuje stvar tako da to postaje roman umesto zbirke priča iz istog ciklusa.
We're all mad here.

Boban

Nisam siguran da je autor pišući drugu priču imao u vidu da će to jednog dana povezati u roman.

angel011

Nisam ni ja, ali se uklapa kao deo romana.
We're all mad here.

Boban

hm... hoćeš da kažeš da je on zapravo dopisao četvrti deo u kome je povezao ova tri?
Umesto da ponešto pomalo prepravi u njima da bi se to sve lakše svarilo.
Ne znam. To nasilno uklapanje može da bude problem.
Moraću da pročitam za definitivan sud, ako zadržim duševni mir posle rvanja sa "Čuvarima severa"...

angel011

Da je nasilno, bilo bi problem, ali uklapanje nije nasilno. Iznenađujuće je koliko se sve glatko i bez šavova uklapa. I bez četvrte priče prve tri bile bi povezane istim centralnim problemom, u prve dve su i dva bitna junaka ista, samo bi ta veza bila labava, četvrta samo učvršćuje veze koje i inače postoje.

Pročitaj. Neče ti biti neophodan ni neki posebni duševni mir, mene bar prilikom čitanja ništa nije iznerviralo niti mi pravilo probleme.
We're all mad here.

Boban

Ima ljudi koji pišu strašno zanimljivo o čemu god da pišu, a ima i onih čije stvaralaštvo nije toliko opčinjujuće ali je suština svega jaka. Radmilo je ovaj drugi slučaj; on je hiperinteligentna osoba i uvek je zadovoljstvo slušati glas takvih... doduše, ume da odabere pristup koji meni lično pravi probleme, ali drago mi je da vidim da postoje brojni likovi okolo kojima to ne smeta.

scallop

Quote from: Boban on 18-11-2009, 14:03:46
Nisam siguran da je autor pišući drugu priču imao u vidu da će to jednog dana povezati u roman.

Imao je. Najavio na vreme pre par godina. Da ne bude zabune sa vanzemaljcima, oni su samo simbol pretnje, njihovi likovi nemaju karakterizaciju, oni su Jabani, što znači stranci (makedonci strance nazivaju jabandžijama, možda turski koren, nekada je film "Stranac u sedlu", sa Džonom Vejnom, tamo preveden kao "Jabandžija na samarot"). ;)

Boban

par godina nije dovoljno udaljeno od danas... o "svilenim bubama" si pričao za kafanskim stolom pre 22 godine.

scallop

Po mojoj računici si fulao bar za pet godina. Pre 22 godine sam tragao za likom koji bi lakše pasovao mojim idejama od Silvestra Najta i Spiridona Vajanta, u spejs operi koja bi bolje izrazila naš mentalitet. Zato će Grej Svaruk Hening i njegovi Cigani, "Tabor na Kidisu" i "Legija Ida" sačekati i 2010. Verovatno.

Eh, kako bi bilo lepo da i dalje trućamo po kafanama o pričama... Danas se pijanci lakše domognu svojih knjiga. 

Boban

Lako je pokazati da je moja računica ipak bolja od tvoje...
"Nema mesta za svilene bube" je bilo na konkursu ZS 1989. godine, a dosta pre toga si pričao o toj temi.

scallop

Gospode, nije moguće da sam i tada tako dobro pisao! Ili ti to opet nešto antidatiraš? Uostalom, kakve to veze ima sa knjigom? Sve što sam ikada napisao, osim "Grbovnik"-a, bile su potpuno otvorene priče. Ili ti to uklanjaš konkurenciju za veliku nagradu LK za roman 2009. u korist neke druge knjige? Ma, hajde, okani se ćorava posla, pročitaj pa sam zaključi šta je napisano. Ovde malo-malo neko ima mišljenje na "osnovu zdravog razuma".

Cornelius

Quote from: Boban on 18-11-2009, 16:22:58
"Nema mesta za svilene bube" je bilo na konkursu ZS 1989. godine, a dosta pre toga si pričao o toj temi.

To moze da potvrdi i deda Lilit Depp. E, bre, Scallope, sam si sebe diskvalifikovao ne samo pisuci, nego i pricajuci.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

lilit

:?

Moj deda se u grobu okrece slusajuci vas.  :cry:

Kornelijuse: moja drugarica istrcala NY maraton! 6:28h :)
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

scallop

Ako ih ne pominjemo, ne prevrću se. Bolje je kad ih pominjemo.

Pih, šta je 6.28h! Cornelijus može za 7.28h!

Cornelius

Quote from: scallop on 19-11-2009, 01:11:57
Pih, šta je 6.28h! Cornelijus može za 7.28h!

A Scallop bi mogao i za dve nedelje, kada bi organizator imao tolko para da zatvori grad na pola meseca.

Lilit, kaži tvojoj drugarici da nastavi da trenira, malo više (3 puta nedeljno) i intenzivnije (15 km po izlasku), te će sledećeg puta moći da odradi posao za 5 sati.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Boban

da nije ovde palo neko provodadžisanje po maratonstvu...

sivka

U knjižari jedan primerak knjige Oko za drugi svet čeka ... e sad, koga. Radmilo je ostavio za nekoga, a ja ne mogu da se setim za koga. Molim Radmila da napiše. To je neko ko je mnogo platio Grbovnik. Izvinjavam se i "nekom" i Radmilu, ali nisam napisala na paketiću ime.

Ghoul

svako ko je uopšte platio GRBOVNIK, mnogo ga je platio.
https://ljudska_splacina.com/

sivka

Ygg

Hm... Vjerovatno sam ja taj. Radmilo mi je obećao jedan primjerak knjige ali nije znao sam ja nisam iz BG (već iz Banjaluke). Dogovorili smo se da će mi poslati tu knjigu po Perinu ili Harvesteru, koji od njih bude prije išao u BG.

http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=6375.msg218566#msg218566
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Ygg

Ako nije problem da knjiga pričeka tu dok neko odavde ne bude dolazio u Bg da mi je donese. Ja nažalost neću skoro dolaziti. :(
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."