• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Prolaz - Biljana Malešević

Started by sivka, 08-10-2009, 22:46:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sivka

...Imao je sedam prstiju na jednoj ruci, tri na drugoj, formu čoveka, trup, dve ruke, dve noge, glavu i tu je prestajala sva sličnost. Oči, sitne i crvene, nos kao da je raznet nekom gadnom povredom. Trbuh mu je visio kao prazan džak, tako da se polni organi, ako ih je uopšte i imao, bogu hvala, nisu videli. Koža mu je bila sivo-zelenkasta. Svaki detalj bezbrojnih krasta i tumoroznih izraslina, opeklina trećeg i četvrtog stepena, bio je jasno vidljiv. Ovaj čovek, ako je to čovek, trebalo bi da je već godinama mrtav.
,,Ali nisam mrtav. Trebalo bi da budem, ali nisam. Svi smo takvi kod nas."

Biljana Malešević je rođena 1972. godine, živi, i radi u Novom Sadu. Diplomirani informatičar sa PMF u Novom Sadu, radi kao programer na bazama podataka. Zanima je pisanje i crtanje, naravno i čitanje knjiga i stripova. Zainteresovala se za rad na stripu kao zgodnu kombinaciju pisanja i crtanja. Neki od stripova su objavljeni što elektronski što u štampanom obliku, uglavnom u oblasti autorskog stripa i alternative. Ilustrovala jedan roman, pisala kratke priče uglavnom SF žanra, od čega je jedna objavljena u časopisu Znak Sagite. Prolaz joj je prvi roman.

Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

sivka

U Novom Sadu dešavaju se čudne pojave. Počinje sa olujom koja je mračnija, snažnija i opakija od ijedne u poslednji h sto godina. Grupa mladih ljudi koju povezuje to što studiraju na Univerzitetu u Novom Sadu, uvučena je u splet neobičnih događaja. U toku oluje otvorio se prolaz i bića, nalik humanoidima prelazi u naš svet. Kroz sve incidentne situacije prepliće se i svakodnevni život i problemi mladih ljudi. Njihovi strahovi, ljubavi, strasti, veze. Njihovi napori da budu shvaćeni i prihvaćeni.

Biljana Malešević je uspela da kroz fantastičnu pripovest o mogućnoj apokalipsi utka prikaz svakodnevnog života studenata i nadogradi ljubavnu priču. Otvorila je vrata drugih svetova a zatim se povukla pokazujući nam da čovek uvek pripada ovde i sada. Njeni junaci se bore sami sa sobom isto onoliko koliko i sa upadačima iz drugog sveta.

Zanimljiva priča koja je ostavila prolaz i mogućnost da se nastavi.

Ovaj roman je debitantsko delo Biljane Malešević.

Boban

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

lilit

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Bilja

Hvala Lilit! I puno hvala Spomenki za sve!
Jedva cekam da odem na Sajam, koliko me toga interesuje, bice najbolje da ponesem onaj veliki ranac za kampovanje. :)
Bilja
----------------------------------------@

Boban

Dođi na potpisivanje knjiga obučena kao na svom avataru i doštampavaćete tiraž već za vikend.

caterina de medici

Biljo, samo da javim da citam i da mi se veoma dopada. Imam mnogo toga da radim, ali kad procitam, saljem ti comment, malo opsezniji. Za sad, drago mi je zbog ove knjige i svidja mi se i atmosfera i pristup.
"I will not serve that in which I no longer believe whether it call itself my home, my fatherland or my church: and I will try to express myself in some mode of life or art as freely as.."

Bilja

Hvala Nedo, jako mi je drago da smo se upoznale. :)
Ovih dana sam bila u haosu, cim se smirim pocecu da citam sve knjige koje sam donela i jedva cekam. Meni se takodje dopala ideja paralelnih Svetova. :)
Bilja

caterina de medici

I meni je jako drago što smo se upoznale.  :D
Ove druge još i viđam kod Spomenke, ali tebe nikako.
Sad sam na pola knjige i stvarno uživam. Za prvi roman, ovo je predobro!
"I will not serve that in which I no longer believe whether it call itself my home, my fatherland or my church: and I will try to express myself in some mode of life or art as freely as.."

Boban

slobodno možete da smanjite uzajamno hvaljenje...

sivka

Quote from: Boban on 02-11-2009, 17:31:45

Nema razloga... Slobodno mogu da nastave sa hvalom, i ja ću da im se pridružim. A mogao bi i ti. :)

Boban

na kraju se ispostavilo da nisam poneo nijednu knjigu sa sajma... ali sam nekolicinu uzeo u ruke i u nekoliko iščitao po red ili pasus.
Kod ove Biljine sam bio prijatno i pozitivno iznenađen, ali sam je ispustio i zaboravio.
Nadokandiću to svakako; ovde najednom ima toliko toga za čitanje, da mirne duše možemo reći da je ovo najveći izdavački bum domaće proze IKADA...

scallop

Quote from: Boban on 02-11-2009, 23:27:01
na kraju se ispostavilo da nisam poneo nijednu knjigu sa sajma... ali sam nekolicinu uzeo u ruke i u nekoliko iščitao po red ili pasus.Kod ove Biljine sam bio prijatno i pozitivno iznenađen, ali sam je ispustio i zaboravio.
Nadokandiću to svakako...

Pretrgao si se. Ozledićeš svoj tanani spisateljski senzibilitet, ako tako grdno navaljuješ na knjige. I, nećeš nadoknaditi...

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Alex

Hej, Bilja je napisala roman!

Svaka čast!  xjap
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

scallop

Eh, Biljo, lako je izaći na kraj sa Nedinom knjigom. Svi se prvo dohvate tanje knjige. Evo, ja pročitah prvih sto strana i nisam završio "Otvaranje". Još ćeš da sačekaš.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Bilja

U svoju odbranu mogu da primetim da su slova dosta krupna.  ;)
Jako sam zadovoljna kako knjiga izgleda, Pahekova naslovnica je pravi biser.  :!:

Bilja

caterina de medici

Quote from: Boban on 02-11-2009, 17:31:45

zla kraljica odgovara Bobanu da neće smanji hvaljenje. Ali mislim da će Bilji više biti od koristi što je Boban makar u rukama držao njenu knjigu i izneo svoje pohvale na račun par pročitanih pasusa, nego da ja napišem ovde apoteozu u deset slika.

Radmilo je u pravu, ne može ovo brzo da se pročita. Ali ja evo stigla do ZATVARANJA. Ubrzo ćeš imati od mene sve impresije.

sivka

Biljin roman je otkriće i iznenadjenje za mnoge. Prijatno iznenadjenje.  :lol:

Bilja

Hvala na lepim recima. Jedva cekam da procitam utiske.
Bilja

caterina de medici

Bez obzira na obimnost "Prolaza", moram da kažem da kad se uzme u ruke, ne ispušta se. I što je još važnije, kvalitet te proze vrlo je ujednačen od "Otvaranja" do kraja "Zatvaranja". Psihološka uverljivost likova i pažljivo usložnjavanje same psihološke ravni takođe je jača strana ove proze.

Ideja da bi bića iz druge dimenzije mogla pronaći Prolaz koji im omogućava jedna oluja da sprovedu svoju nameru, u momentu kada je možda došlo do sudara dva najbliža i na oko najsličnija sveta, dala je piscu zamah za vrlo uverljive pasaže, koji i tamo gde su najgroteskniji imaju svoj smisao i vešto su uklopljeni u jako dobru kompoziciju romana.

Najinteresantnija je svakako ta psihološka ravan, pažljiv odabir likova koji se nalaze u onom razdoblju života kada je njihov energetski potencijal najjači i oni ga koriste na razne vrste eksperimenata koji im daju moći zbog kojih su bića koja dospevaju iz druge dimenzija zainteresovana za njih.

Susret sa tim bićima i u fizičkoj ravni i na mentalnom planu neće ostaviti aktere neozleđenima. Taj deo mogao bi biti nekakva potpuno avangardna psihologija ličnosti, gde bi fenomeni koji u psihijatrijskoj praksi imaju svoje dijagnoze mogli biti objašnjeni sasvim neverovatnim iskustvima koja se previše olako shvataju jer dolaze iz onostranog, ukoliko je psiha uopšte dimenzija koja se može egzaktno posmatrati, što je medicina sklona da čini.

Isto tako bića koja dolaze iz te druge dimenzije, iz sveta koji je nekad ličio na ovaj naš, njihove kazne za ono što su uradili u želji da stvore savršen svet, njihov nagon za PREŽIVLJAVANJEM, sve to pomalo je eho i senka našeg sveta. I možda će biti razlogom zbog kojeg će i nas jednog dana snaći ono što je snašlo ta bića.

Bilja

Koncept "Prolaza" sam osmislila bas i tom dobu, dakle u ranim dvadesetim, tokom studija. Tada sam pricu zapisivala u sirovom obliku u jednu svesku. U krugu ljudi u kom sam se tada kretala (moje godiste +-2 godine) vladala je opsesija traganja za identitetom, pitanja da li sam normalan/normalna, da li pripadam ovde, da li sam drugacija osoba nego ostali ljudi... Imala sam utisak da je svako svet za sebe i da posmatra ljude i situacije oko sebe kroz svoj um kao kroz vitraz, koji je kod svakog drugaciji pa samim tim daje i drugaciju sliku. Objektivno posmatranje samim tim je ideal, odnosno iluzija. A definicija "normalnog" ne postoji, posto okolina i bioloske osobine i niz drugih brojnih faktora, pored nekih koje nismo ni prepoznali, uticu na razvoj svakog pojedinca. Svi ti faktori pripadaju ovoj sredini, tj svetu. KAd se napravi preklapanje sa drugim svetom, koji ima drugacije zakonitosti, logika je drugacija, objektivnost je tu nemoguca i u malom procentu.
Ljudi se tesko razumeju medjusobno, i nikad stvarno do kraja, valjda zbog tih "vitraza" koji nam menjaju sliku i svako ima svoj licni pogled na svet oko sebe, pa je svako samim tim jedan mali posebni univerzum. Pitanje je da li i najobimnije ispitivanje nacina razmisljanja zivotinja moze stvarno da nam predoci kako svet svake njihove jedinke izgleda. Pa insekti, na primer, cak ni samo opticki nemaju isti pogled na svet, logika na je ipak sasvim strana. Posto ne mozemo da komuniciramo sa njima, kao i junaci "PRolaza" sa tudjincima, mozemo samo da ih posmatramo kroz sopstveno bice, znaci opet subjektivno. :)
Bilja

Boban

Biljo, da li si pročitala Ursulin roman Leva ruka tame?
Ona polazi od "tvog" koncepta, ali na kraju dolazi do toga da dugotrajno druženje neminovno menja tačke gledišta. Najbolji SF roman ikada...

krema

Njene najbolje price su vezane manje - vise za istu temu. Kao i Leva ruka i Svet se zove suma se bavi uzajamnim promjenama usljed stupanja u kontakt razlicitih "normalnosti"...

Bilja

Nisam usvojila samu ideju i ne tvrdim da sam izmislila taj koncept, ali nisam se koristila ni tudjim razmisljanjima i idejama. Svesna sam da je tesko naci temu koja vec nije obradjivana, odnosno koje se niko drugi bas nikad nije setio, i koja je 100% originalna, ali to ne znaci da mi je zabranjeno da na svoj nacin i sa svog polazista razmisljam o bilo cemu o cemu je neko negde vec pisao i obradio (a da toga mozda i nisam svesna).
Bilja

caterina de medici

Biljo, imam ja jedno pitanje, na koje sam donekle dobila odgovor u Zatvaranju, ali me interesuje u kontekstu Otvaranja:

Zašto Irena?

Jasno mi je za Veru, Nikolu i Olivera.

Bilja

Taj deo je ostavljen za licnu interpretaciju, posto mi se ucinilo da u prvom delu knjige imam previse objasnjavanja.
Vidljive natprirodne sposobnosti, iako naoko impresivne, uopste nisu bile odlucujuce. Izbor se vrsio na osnovu procene fizicke i psihicke izdrzljivosti pojedinaca u tom drugom svetu, ne na osnovu onog po cemu su oni mislili da su posebni u ovom svetu. Izbor je bio podredjen uslovima u drugom svetu, ne u nasem.

Od velike vaznosti je bilo to sto su bili sposobni da komuniciraju sa tudjincima, ali se kasnije ispostavilo da i tudjinci imaju svoju sopstvenu logiku, razlicitu od zemaljske, zbog koje su napravili mnogo gresaka, izmedju ostalog prevideli jos nekog ko je imao sposobnost da ih razume, a nije spadao u odabrane.
nadam se da je sada jasnije. :)

puno pozdrava za Nedu!  xcheers
Bilja

caterina de medici

Quote from: Bilja on 06-11-2009, 13:07:48
Taj deo je ostavljen za licnu interpretaciju, posto mi se ucinilo da u prvom delu knjige imam previse objasnjavanja.

Meni su se izuzetno dopala neka objašnjenja. Prvenstveno objašnjenja vezana za projekat Rekonstrukcije materije i energije. I ne samo to. Sva objašnjenja i tumačenja su vrlo ubedljiva. Ja volim da čitam takve stvari.

Pitala sam zašto Irena, jer mi se činilo da sem što je expert za košmare, a uzimajući u obzir iskustva koje imaju Nikola i Oliver i razmišljanja koja ima Vera, kod Irene mi je nešto promaklo. Anyway, to mi se nekako razjasnilo na kraju.

sivka

Bilja

Nedo, puno ti hvala na recenziji, mnogo mi je znacilo to sto prva recenzija za moj roman dolazi od nekog ko je i sam sjajan pisac i odlican recezent. Jako lepo si napisala recenziju, uzivala sam citajuci. :)

veliki pozdrav
za Nedu i Spomenku!!!

Bilja

caterina de medici

Biljo, nema potrebe da zahvaljujes. I ja sam isto tako uzivala citajuci knjigu i sasvim spontano sam napisala prikaz. Nadam se samo da i dalje pises, jer je tvoj potencijal veliki. To su sasvim neobicne slike koje se ne srecu u domacoj prozi. I da ne pricam dalje.

Veliki pozdrav za Bilju i Spomenku xcheers

sivka

Osećam se prozvanom...  xyxy

Dakle ova godina nam je godina paralelnih svetova... definitivno. Odnosno drugih svetova. Dimenzija. Univrezuma. Kako god.

Veliki pozdrav za Nedu i Bilju.

E, sad kad smo se izpozdravljale, da se spremamo za promociju/e.

Alex

Možda je glupo pitanje - jel ovo SF roman, ili neka mešavina žanrova? Često za Tardisova izdanja je potrebno iščitati hrpu tekstova da bi se nazrelo kom žanru knjiga pripada.

Nisam kao Cornelius da delim književnost samo na dobru i lošu, nego tipičan predstavnik kupaca koji hoće prvo da zna kog je žanra delo i da li je žanrovsko, a posle ćemo o kvalitetu.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Boban

Alex, u današnje vreme mešanja žanrova, tvoj pristup osuđen je na patnju...

Bilja

Nije da sam stvarno objektivna, ali mislim da je mesani zanr.
Sorry Alex... :)

Da li je promocija 30. novembra u klubu Lazar Komarcic ili je to predstavljanje izdanja Novog Horizonta a promocije ce biti odvojeno? Nadam se da cete mi oprostiti na neupucenosti.
Bilja

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Alex

Quote from: Bilja on 08-11-2009, 17:02:55
Nije da sam stvarno objektivna, ali mislim da je mesani zanr.
Sorry Alex... :)

Nemam ništa protiv da jeste, ali volim kad se kaže da je npr. Predator akcioni SF sa horor elementima. Da postoji odrednica.

To jest, ako ima elemenata horora u SF-u (ili SFa u non-SFu) hteo bih to da znam unapred, a ne da uzmem da čitam Konstantinovo raskršće misleći da je istorijski triler, a na pola romana da počnu da mi iskaču vampiri i vukodlaci.

Opet, nemam protiv vampira i vukodlaka, ali neprihvatljivo je da se ne zna da ih ima - to je moglo u "Od sumraka do svitanja", ali samo tamo, jer je to štos film, ali i kod njega su svi znali unapred.

Bilja

Mislim da se sve moze lepo zakljuciti iz Nedine recenzije.
Bilja

Boban

Quote from: Alex on 08-11-2009, 17:30:16
To jest, ako ima elemenata horora u SF-u (ili SFa u non-SFu) hteo bih to da znam unapred, a ne da uzmem da čitam Konstantinovo raskršće misleći da je istorijski triler, a na pola romana da počnu da mi iskaču vampiri i vukodlaci.

Pa kada veruješ Laguninoj propagandi.
Groteskno je gledati u Delfiju kako devojčice koje tamo rade objašnjavaju kupcima šta je šta. "Konstantinovo raskršće" je stavljeno u istorijske spektakle i one ga tako nutkaju, a za "Drakulu" je ženska tvrdila da nije fantastika.
Prodaja na prevaru je uvek kratkoročan posao, jer kupci ipak nisu budale... a i ne vole da ih varaju.

Boban

Baš mrzim sebe zbog uloge donosioca loših vesti, ali...
Čitam "Prolaz" i kako stranice odmiču, počinjem da imam sve više problema.
Pre svega, vrlo je uočljivo da pisac nema mnogo iskustva i neprekidno se smenjuju dobri pasaži i metafore sa viškom opisa koji više opterećuju scene nego ih obogaćuju.
Zatim, statičnost opisa... ili se opisuje neka scena ili se nešto događa, trebalo bi preklapati te stvari da se zadrži dinamika.
Menjanje tačke gledišta iz pasusa u pasus ja ne podnosim dobro; dvoje razgovaraju i pisac neprekidno navodi šta jedan misli, pa šta drugi i tako u krug.
Previše likova na početku i previše njihovog unutrašnjeg monologa a premalo događaja...
Čini mi se da je koncepcija romana najslabija tačka i pomalo se bojim da će se ispostaviti kako je ovo ipak bio preveliki zalogaj za pisca.

scallop

Neiskustvo nije kažnjivo. Za početak je dovoljna hrabrost. Postoje i razgovori.

Mica Milovanovic

Ja sam negde na stotoj stranici i imam vrlo slicno misljenje Bobanovom. Ovo je zasluzivalo radikalan urednicki rad, koji bi se, pre svega, zasnovao na znacajnom kracenju teksta. Ima nepotrebnih delova, opisi su predugi, ima previse objasnjavanja umesto pripovedanja. Recenica povremeno lepo zvuci, ali na nivou duzih celina ne postize se zadovoljavajuci utisak.
Mica

Ghoul

znači, piše kao što crta.
samo još slabije.
tako sam i mislio.
https://ljudska_splacina.com/

scallop

Mislim da nam nije bio potreban ni Bobanov komentar, a ni Mićin. Postoje RAZGOVORI. Ovako se kešaju oni koji ne znaju da čitaju, a znaju da komentarišu komentarisano.

Ghoul

sva sreća te ograničene spodobe poput skalopa niko ništa ne pita, inače bi njegov inkvizicijski um i ovde odlučivao o čemu se sme govoriti, i kako.

naravno da nam je potreban svaki argumentovan komentar, pa makar bio i kritički intoniran - kao bobanov ili mićin.
kakvi razgovori? čemu onda služi forum?
za bezazleno ćaskanje i prijateljsko tapšanje po ramenu?
za razmenjivanje recepata?
za reklame i promotivne 'kritike' (nedvosmisleno pozitivne i hvalospevne)?

razgovore, skalope, čuvaj za pijacu i kafanu.
ovo je forum.
ovde se diskutuje.
i ja pozdravljam svaku kvalitetnu i argumentovanu diskusiju, a ustajem protiv svakog pokušaja ograničenih osoba da nameću poželjne i nepoželjne kritike.

a ti si poslednja osoba koja bi smela da se javlja na temu komentara vezanih za nepročitane knjige.
si uzeo TEORIJU KNJIŽEVNOSTI? nisi? pa šta čekaš, nesrećo?
https://ljudska_splacina.com/

Bilja

Hvala na komentarima Bobane i hvala Mici i posebno Radmilu. Drago mi je da se moj roman ipak cita. :)
Moguce je da sam u prvom delu revnosno unela previse objasnjenja i opisa, to sam se kasnije tokom drugog i narocito treceg dela zaista potrudila da redukujem, odnosno da minimalizujem tekst. Mislim i nadam se da sam u tome i uspela. Sto se tice preskakanja po tackama gledista, meni se taj princip jako dopada, i mislim da je veliki izazov. Jedan deo ideje romana je tacka gledista i subjektivnost iste, odnosno nedostatak opste objektivnosti. Jako volim da kreiram likove tako sto cu bacati fokus msili iz jednog u drugi. To nije nimalo lako ni napisati i nimalo lako voditi nekoliko likova istovremeno, ali je veliki izazov i mislim da je zanimljivo.
Sto vise sticem iskustva sa pisanjem i crtanjem stripova (posto sama pisem svoje scenarije), sve mi se vise dopada ideja minimalizacije objasnjenja. Ideal mi je strip sa sto manje ili jos bolje nimalo teksta. :)
Imam vec spremljen i drugi (a bogami i treci) rukopis, u kome sam dosta poradila na minimalizaciji teksta, pogotovo objasnjenja i izjava. Ali preskakanja iz jedne u drugu tacke gledista i dalje ima, samo je mnogo mnogo uredjenije i ima strogo matematicki ciklus.
pozdrav svima
Bilja

scallop

Biljo, sad je Pandorina kutija otvorena i više ništa ne možeš da "objasniš". Oštri skalpel vulgarnog provincijanog kriticizma se dočepao žrtve i sad će da trujumfuje, a neće morati ništa da pročita.

Ghoule, bilo bi bolje da se vratiš u svoje američke pustolovine, koje pokušavaš da zabašuriš novim nasrtajima na sve i svakoga, a posebno na mene. Pozivam sve poštovaoce neKult Gula da se tamo informišu o njegovim dometima.

Moji razlozi što nisam želeo da komentarišem knjigu su izvan tvog prizemnog poimanja stvarnosti.

Ovde moram da zauvek razdvojim tvoje fantazije od realnosti. Ja se nikad nisam bavio teorijom književnosti, niti ću. Bavim se knjigom i pisanjem knjiga i to dobro radim. Previše dobro za tvoje predubeđenje da stručna sprema generiše kvalitet. Teoriju književnosti nisam čitao, niti ću je čitati. Ko se bavi teorijom neka to radi, a kad ja nešto napišem o knjizi, o pisanju knjiga, o Sf fandomu i njegovim transformacijama, onda je to lični stav i sa njim ne mora niko da se složi. I briga me je šta ti misliš o tome.

Ne vredi ti da skačeš naokolo i vičeš fake, fake, fake. Ne vredi ti da opanjkavaš i ružiš svakoga kome tvoje mišljenje nije iznad sopstvenog. Možda možeš nekoga da obmaneš svojim ex catedra "teorijskim" radovima, ali si zauvek samo komentator bioskopa i manje nego osrednji piščić. Sličan ali manji i od ABN-a. Zato, kupi jaja za Božić i ofarbaj ih, ako nađeš farbu. Nas ne možeš da farbaš.

Sa druge strane, žao mi je što je ovaj pravac diskusije započet. Za to nisu odgovorni Boban i Mića, oni su samo rekli - dosta. Neki drugi su odgovorniji i sa njima mi tek predstoji razgovor. Ali, razgovor.

Boban

Radmilo,  mislim da o ovome treba pričati javno, kao i o svemu drugom, lepom i manje lepom. Našim piscima najviše i najpre nedostaje OSMIŠLJAVANJE; kod nekih se to lakše uoči, kod nekih teže; češće je prisutno kod pisaca-samotnjaka nego onih koji o svojim delima razgovaraju unapred. Ne tvrdim da postoji samo jedan način da se knjige pišu, ali ajde da učimo od boljih; hajde da zavirimo kako to rade Ameri... prilično sam siguran da tamo uz bolje autore postoje timovi saradnika koji razrađuju pojedine segmente; možda kod nas Laguna pokušava tako nešto da uradi, ali sve je to naravno na početnom nivou. Pogledaj kako funkcionišu romani Majkla Krajtona, to se čita lako i vrlo retko ćeš naići na suvišne i smarajuće delove.
Mi nemamo luksuz da budemo samo pisci, već moramo da se bavimo i uređivanjem, izdavaštvom, redakturom, a tvrdnja da o tome treba razgovarati samo uživo ne stoji, jer jeste istina da forum čita svako i možda poneko neželjen, ali za mnoge udaljene iz većih centara, ovo je maltene jedini način da stignu do nekog opšteg relevantnog suda i samim autorima koji su objavili dela i onima koji to tek planiraju da urade.
Ja dobijam jedan rukopis nedeljno, polovina nisu fantastika, četvrtina su vrlo mladi ljudi i neobično je videti sa kakvim samopouzdanjem oni nastupaju a često to nije ni u čemu utemeljeno.

mac

Onda bi imalo smisla da se napravi još jedan forum ograničenog pristupa, što je scallop i predlagao. Utočište, ili šta već. I tu da imena svih tema budu svima vidljiva, ali da je potrebna dozvola kreatora teme da bi se poruke čitale i pisale. Tu bi autor mogao da dobije literarnu pomoć. Problem je samo to neutemeljeno samopouzdanje koje čoveku ne dozvoljava ni da prihvati pomoć, a kamo li da je traži.

caterina de medici

Meni se čini da se ovde književnom kritikom bave ljudi koji imaju iskustvo u pisanju, ali ne poznaju teoriju književnosti. Lepo je čuti da se Boban i Mića slažu, ali to nije ništa novo. Kad Bilja bude imala iza sebe opus kakav ima Boban, može se raspravljati na ravnopravnoj osnovi. Dotle, pustite stvari neka idu prirodnim tokom. Ovo je prvi roman.

I sve ove kritike starijih i iskusnijih deluju mi kao ono Skerlićevo sveznajuće JA. Nadam se da je aluzija jasna. Ako nije mogu elaborirati. Vreme je pokazalo kako je Skerlić omašio ne samo kod Isidore, nego i kod Disa i kod Pandurovića. I ovaj forum mi se sve više liči na to. Samo što sam mislila da bi Boban mogao pre da uporedi sa Popovićem, a Mića sa Skerlićem.

Boban

Quote from: mac on 09-11-2009, 12:05:02
Onda bi imalo smisla da se napravi još jedan forum ograničenog pristupa, što je scallop i predlagao. Utočište, ili šta već. I tu da imena svih tema budu svima vidljiva, ali da je potrebna dozvola kreatora teme da bi se poruke čitale i pisale. Tu bi autor mogao da dobije literarnu pomoć. Problem je samo to neutemeljeno samopouzdanje koje čoveku ne dozvoljava ni da prihvati pomoć, a kamo li da je traži.

znam, ali priroda i evolucija nagrađuju samopouzdanje mnogo više nego neke druge apstrakcije. Odvojeni deo za ovakve stvari ima smisla, ali primer zatvorenog podforuma Lazar Komarčić ovde pokazao je da uvek postoje ljudi koji će nečije intimne postove proslediti nedobronamernim drkadžijama.

Na kraju krajeva, ja izuzetno cenim Biljin pristup na mnogim nivoima i smatram da joj malo pomoći treba, te ne vidim da je to išta što bi trebalo skrivati od okoline, jer sam razgovor o svemu ovome mnogima može koristiti, najviše onima koji tek nameravaju da se otisnu u ove vode, pa ja stavljam prednost potencijalne koristi nad eventualnim nevoljama. Pismenija je i perspektivnija od ghoula, ako njega uzmemo kao nekakav reper minimuma ičega za išta.