• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Antologija LEGENDE

Started by zakk, 29-10-2009, 22:40:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zakk

Posle godina čekanja u Laguninoj fijoci:

Urednik: Robert Silverberg

• STIVEN KING Sestrice Elurijske
  • TERI PRAČET More i sitne ribe
  • TERI GUDKAJND Dug kostiju
  • ORSON SKOT KARD Iskeženi čovek
  • ROBERT SILVERBERG Sedmi hram
  • URSULA K. LE GVIN Vilin-konjic
  • TED VILIJEMS Čovek u plamenu
  • DŽORDŽ R. R. MARTIN Vitez lutalica
  • EN MEKAFRI Trkač Perna
  • REJMOND E. FAJST Drvonoša
  • ROBERT DŽORDAN Novo proleće
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

JasonBezArgonauta

Više no zanimljivo, zna li se pošto ovaj masterpis?
Čini mi se da ovaj zid izgleda drugačije. Bendžamine, da li su Sedam zapovesti iste kao što su bile ranije?

Road_warrior

Pise na Laguninom sajtu da je 990 dindzi...
океј,платићемо њима ако имају дуг...

Ghoul

svašta, takve knjige na engleskom se čak i kod domaćih lopova-knjižara mogu naći za 800ak dindži.
https://ljudska_splacina.com/

Melkor

Ucinilo mi se da je veceg formata od Laguninog standarda, vise je na tragu klasicnog TPa, steta samo sto je proslo 10 godina od kada je ova antologija bila vise nego relevantna. Ali, bolje ikad...
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Джон Рейнольдс

Quote from: Ghoul on 29-10-2009, 23:25:34
svašta, takve knjige na engleskom se čak i kod domaćih lopova-knjižara mogu naći za 800ak dindži.

Jasna mi je Lagunina strategija. Teraju te da izvadiš člansku kartu (zbog popusta) i da kupuješ kod njih knjige propisanim tempom (opet zbog popusta), pa ako nađeš tri u cugu, to ti je još 10% - popusta. I onda, popust na popust - ispadne realna cena knjige. Na primer, u ovom slučaju, na sajtu lepo piše:

Cena: 990 din
Sa popustom i do: 743 din

I eto!
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

zakk

Nađeš nekog ko je već drug član pa uzimaš preko njega i svima lepo.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Джон Рейнольдс

Quote from: zakk on 30-10-2009, 00:58:15
Nađeš nekog ko je već drug član pa uzimaš preko njega i svima lepo.

Ja jesam drug član.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

zakk

Pa zar ne diluješ Lagunine knjige? :)

Eriops

Джон Рейнольдс

Quote from: zakk on 30-10-2009, 01:01:37
Pa zar ne diluješ Lagunine knjige? :)

Od skoro sam član, još nisam uspeo da razvijem mrežu povlašćenih mušterija i pod-dilera.

#Τζούτσε

mvidanovic

Zna li neko da li će i drugi deo "Legende" biti preveden na srpski??? Pozzz!

Josephine

Ima i "drugi deo"? Ružnjikava knjižica.

Ygg

Heh. Baš čitam Legende ovih dana. Priče su mi odlične zasad (stigao sam do R. R. Martina). Jedino me Silverberg razočarao, priča mu izgleda kao da je pisana za Sagitinu radionicu. :lol: Od serijala iz kojih su priče čitao sam samo Zemljomorje, ali nije neophodno poznavanje svijeta iz kojeg su priče da bi se pratila radnja, dovoljan je mali uvod ispred svake priče. Čitajući priče dobio sam želju da iščitam i sve te serijale (osim Silverbergovog Madžipura), mada imam odbojnost prema knjigama sa dosta nastavaka i po pravilu ih obilazim.
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Josephine

Ah, kako je popularna ta radionica...

A još popularnije je neznanje. Imaš tamo u radionici pojašnjenje koncepta radionica. Čitaj ga. Biće ti jasno zašto se od priča u radionici ne očekuje da budu vrhunske. Bar ne u prvo vreme.

Jadan pokušaj humora. U rangu lupetanja gluposti.

mvidanovic

Drugi tom "Legende" sam čitao na engleskom, ali me zanima i srpska verzija ove knjige, tj. da li će izaći i kada da je očekujemo. Priče su odlične, zaista vrhunsko odabrane, osim Silverbergovih (smaraju).

Ygg

Djeluje zanimljivo.

http://www.sfsite.com/~silverag/legends2.html

Ako bude prevedeno kupujem zasigurno!
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Dr00d

Quote from: Ygg on 10-08-2011, 20:33:34
...ali nije neophodno poznavanje svijeta iz kojeg su priče da bi se pratila radnja, dovoljan je mali uvod ispred svake priče. Čitajući priče dobio sam želju da iščitam i sve te serijale (osim Silverbergovog Madžipura), mada imam odbojnost prema knjigama sa dosta nastavaka i po pravilu ih obilazim.

Legende planiram da nabavim jednog dana, ali sada su mi na dnu spiska, samo iz ovog posta nije mi jasno jel su te priče delovi ovih serijala ili samo priče napisane u tom "univerzumu", tj. npr. jel priča iz Zememljomorja neko poglavlje iz tetralogije ili je naknadno napisana sa radnjom smeštenom u tom svetu?
There's no saint like a reformed sinner.

Josephine

Postoje kratki opisi istorije, radnje, likova, odnosa među njima i drugih okolnosti bitnih za shvatanje priča, pre svake priče.

angel011

Quote from: Dr00d on 11-08-2011, 18:12:32
Quote from: Ygg on 10-08-2011, 20:33:34
...ali nije neophodno poznavanje svijeta iz kojeg su priče da bi se pratila radnja, dovoljan je mali uvod ispred svake priče. Čitajući priče dobio sam želju da iščitam i sve te serijale (osim Silverbergovog Madžipura), mada imam odbojnost prema knjigama sa dosta nastavaka i po pravilu ih obilazim.

Legende planiram da nabavim jednog dana, ali sada su mi na dnu spiska, samo iz ovog posta nije mi jasno jel su te priče delovi ovih serijala ili samo priče napisane u tom "univerzumu", tj. npr. jel priča iz Zememljomorja neko poglavlje iz tetralogije ili je naknadno napisana sa radnjom smeštenom u tom svetu?

Priče napisane u tim "univerzumima".
We're all mad here.

Dr00d

There's no saint like a reformed sinner.

Nightflier

Dapače, Martinove priče iz "Legendi" 1 i 2, kao i treća iz Warriors-a, vrlo su bitne za razumevanje nekih stvari u A Dance with Dragons.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Alexdelarge

Legende II - Seni, bogovi i demoni
Grupa autora

Format: 13x20 cm
Broj strana: 440
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja: 29. jul 2013.
ISBN: 978-86-521-1248-7

O knjizi

Nil Gejmen nam u Vladaocu udoline daje da zavirimo u sudbinu čoveka zvanog Senka nakon događaja iz Američkih bogova za koje je dobio nagradu Hugo.

En Mekafri će nam zagrejati srce pričom Iza međuprostora osvetljava najmisterioznije i najčudesnije mesto u Pernu.

Tad Vilijems u priči Najsrećniji mrtvi dečak na svetu istražuje čudni zagrobni život Orlanda Gardinera.

Robin Hob se u snažnoj priči Došli smo kući vraća u svet Trilogije o Vidovnjacima. Prognanici poslati da kolonizuju Uklete obale zateći će se kako tonu u opojan i smrtonosan san... ili je to možda sećanje?

Robert Silverberg će u Knjizi promena zavrteti priču o ranoj istoriji Madžipura, ali i dalekoj budućnosti, posmatranoj kroz oči nadripesnika koji otkriva neočekivanu sudbinu.

Rejmond E. Fajst se u Glasniku okreće od velikih bitaka iz Sage o ratovima za Kapiju svetova ka priči o jednom vojniku, mladiću čija će životna avantura upravo početi.

,,Svaki ljubitelj fantastike ponosiće se ovom knjigom."
USA Today

,,Silverberg je još jednom sačinio antologiju sa čijih se stranica prelivaju uzbuđenje i energija, dovitljivost i šarm, strastvena uzvišenost i radost."
Publishers Weekly
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Alexdelarge

Legende II - Zmaj, mač i kralj
Grupa autora

Format: 13x20 cm
Broj strana: 464
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja: 29. jul 2013.
ISBN: 978-86-521-1249-4

O knjizi

Teri Bruks u Nesavladivom priča uzbudljivu priču o Džairu Omsfordu, naoružanom samo čarima iluzija, koji je na očajničkom zadatku da okonča razaranja zle knjige Ildač.

Džordž R. R. Martin u Zakletom maču nastavlja avanture Danka, mladog viteza lutalice i njegovog neobičnog štitonoše Jajeta u danima koji prethode događajima opisanim u Pesmi leda i vatre.

Dajana Gabaldon se pričom Lord Džon i sukuba vraća omiljenom junaku lordu Džonu Greju. Izvrstan triler sa elementima natprirodnog smešten u prve dane Sedmogodišnjeg rata.

Orson Skot Kard u Kraljici Jazua pripoveda priču o Alvinu Tvorcu i moćnom Misisipiju, predstavljajući nam zlikovce Džima Bouvija i Ejba Linkolna.

Elizabet Hejdon nam u Pragu pripoveda o strahotama razaranja Serendera i sudbini njegovih poslednjih branilaca.

,,Vrhunska zbirka!"
Booklist

Svi slavni pisci fantastike okupljeni u jedinstvenom univerzumu mašte koji je ove autore proslavio širom sveta. Priče koje ne smete propustiti!
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Ghoul

Quote from: Alexdelarge on 30-07-2013, 12:53:31
Legende II - Zmaj, mač i kralj

da citiram dr ABN-a:

што се тиче фантази жанра, изгледа да је већ објављено, у свету, више од десет хиљада фантази романа са насловима типа Мач и круна, Храст и пламен, итд, има много таквих и у нашим књижарама, па предлажемо да неко напише и серију романа епске фантастике са насловима:

Џомба и балван
Блато и злато
Мач и страћара
Штит и ћумез
Дијамант и мочуга
Краљевство и бирцуз
Успон и тарапана
https://ljudska_splacina.com/

neomedjeni

Počeo sam da čitam, pa da i ovde prenesem impresije o prvoj priči koja je delo žene čije mi se pisanje veoma dopada, Robin Hob.

Robin Hob "Došli smo kući"

Rekoh gore da me Robin Hob dosad nije razočarala. Nije ni ovog puta.

"Došli smo kući" je priča o zlosrećnoj ekspediciji poslatoj iz Kišnih Divljina u nove zemlje. Pratimo je kroz dnevnik koji vodi glavna junakinja, gospa Karilion Voldžin Karok, jedna od učesnica ekspedicije. Na prvim stranicama dnevnika, upoznajemo je kao oholu, samoživu, svadljivu sredovečnu plemkinju operisanu od stvarnosti, koja veruje da je pošla na put u trajanju od godinu dana, čiji je cilj da se radi časti i uvećanja moći njene porodice prisvoje nove zemlje, njihova prirodna bogatstva i davno zaboravljena blaga. Veoma brzo otkriva svoju zabludu, a zatim i da je nove okolnosti i svet u kome se obrela prisiljavaju da se promeni i prilagodi ili umre i istruli u džungli u kojoj se pohod zaglavio.

Iskreno, "Došli smo kući" je priča koja će vam se ili sviđati (ne bih baš rekao obožavati) ili ćete je smatrati monotonom i dosadnom do bola. Čak sam siguran da će ovih drugih biti više, isto koliko u to da pripadam prvoj grupi. Tačno je, radnja se sporo razvija, a čak ni prelomni trenutci zbog načina na koji je Hobova odlučila da je ispripoveda, dakle sa zadrškom s kojom učesnica u događajima opisuje šta je preživela, ne unose potrebno uzbuđenje u pripovedanje. Ali taj nedostatak je nadoknađen veličanstvenom i jezovitom realističnošću u građenju priče koju Hobova postiže rutinom iskusnog majstora pera, čak i u trenucima u kojima u nju uvodi onostrane, natprirodne elemente. Uostalom, ne mora svaki ep da bude dobro začinjen siktanjem hladnog čelika i potocima krvi koje teku sa poprišta smrtonosnih sukoba. Biće u ovoj zbirci i takvih priča, ne sumnjam.

Hobova je napisala uspešan uvod za Legende II. Sledi stari majstor, Robert Silverberg lično.