• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

srpsko antisrpstvo

Started by slavko, 11-11-2009, 15:36:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

slavko

Poslednja skupšinska događanja oko statuta Vojvodine su ,po ko zna koji put,otvorila vrata izražavanju jednog stava koji je prilično zanimljiv za analizu.Radi se o izražavanju vrlo snažnih negativnih osećanja prema prema Srbiji kao državi i svemu što nosi neki srpski predznak.Ono što je zanimljivo je da ta osećanja nisu protiv nekog određenog političkog ustrojstva države ,nego protiv njenog postojanja.Pri tom se ne može reći da je njihov polaz nacionalne prirode,pošto ih iznose,u većini,pripadnici srpske zajednice.
To nije nikakvo čudo pošto je takav model bio politčki poželjan poslednjih šezdesetak godina.Ali,to je bilo ponašanje rezervirsano za komuniste i to naročito za one "vojnike revolucije" koji su uspostavljali novu vlast posle pobede u građanskom ratu.Danas se to strasno osećanje vezuje za ljude koji nisu komunisti,čak smatraju za sebe da su evropski orijentisani.Malo je čudnovato,pošto takva osećanja i stavovi nisu neki evropski znak.Ljuti protivnici režima nisu protivnici mrzitelji svoje države.
Ako zanemarimo političku dimenziju ovog fenomena i ostanemo samo na načinu iznošenja ovih stavova i osećanja stižemo do zanimljivih otkrića.
Postoje reči i pojmovi koji su okidači za provalu netrpeljivosti,pa čak i mržnje.Ako ste u neposrednom kontaktu sa takvim ljudima i upotrebite reči kao što su:SRBIJA,SRPSAK PRAVOSLAVNA CRKVA,SRPSKA DRŽAVNOST,NACIONALNO,TRADICIONALNO,RUSIJA,PRAVOSLAVLJE, SVETOSAVSKI ITD....bez obzira na kontekst primetićete fizičku reakciju(sužavanje zenica,stezanje viličnih mišića i sl.)koja predhodi verbalnoj poplavi u kojoj se zaboravlja na sve priče o uljudnom i tolerantom ponašanju.
Šta je uzrok?Da li je to mutirani komunistički virus koji je spavao sve do ovog vremena ili nešto drugo?

Lord Kufer

Nije samo komunistički, a i taj je bio u funkciji velike Rusije... (kao internacionalistički).

Stvaranje moderne Srbije se dogodilo u 19. veku, najviše zahvaljujući Vukovoj reformi srpskog jezika. Da nije toga bilo, mi bismo danas govorili ruski, tačnije crkvenoslovensku varijantu ruskog jezika. Drugo stvaranje nove nacije desilo se stvaranjem Jugoslavije. Ni to nije bilo po volji tadašnje i sadašnje svetske sile Rusije. Svako prisajedinjenje Srbije Evropi saseca se u korenu. Od ubistva Aleksandra Obrenovića, preko uvlačenja Srbije u svetski rat posle ubistva Ferdinanda, pa ubistva Aleksandra Karađorđevića (Čuvajte mi Jugoslaviju!), zatim Tita (koga nisu uspeli da maknu), i na kraju Đinđića. Pogledaj samo čije slike nose na svojim majcama pripadnici srpskih nacionalističkih i fašističkih grupa...

Dogovor iz Jalte, po kojem je Srbija u ruskoj sferi interesa i dalje važi, ali ta sfera interesa je ustanovljena mnogo pre toga. Miloševićev pokušaj revizije Berlinskog kongresa i prisajedinjenje Bosne Srbiji nije uspeo, desilo se mnogo gore, Srbiji je oduzeto Kosovo (ali ono zapravo nije uzeto od Srbije već od Rusije, koja je izgubila uticaj i u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Moldaviji, Ukrajini (?) itd.).

Bojim se da su tu bitni mnogo krupniji igrači, a naša fukara samo gleda da se malo omasti, pošto dalje od svoga nosa ne vidi.

Tako, brate Srbine, mislim da si ti prilično u zabludi što se tiče ruske privrženosti Srbima i srpstvu. Jedna trećina mrtvih Srba u Prvom svetskom ratu i milion u Drugom svetskom ratu, razjebana Jugoslavija a potom i Srbija, su poprilično čvrst dokaz za to da nam Rusi i te kako rade o glavi.

sinisa123

Da, ali to su sve preobuceni komunisti.To je njihova retorika vec 70 godina.I u staroj Jugoslaviji oni su samo pricali o srpskoj burzoaziji , srpskoj hegemoniji itd.Ako uzmes Brozove govore on govori samo o "velikosrpstvu" a uopste ne pominje hrvatski ili albanski nacionalizam, znaci to je matrica koju su oni usvojili. Ono sto ja ne mogu da shvatim, kako je moguce da jedna stranka koja je na ivici cenzusa i u Vojvodini (lsv) moze da progura svoje ideje bez problema.

sinisa123

Quote from: Lord Kufer on 11-11-2009, 16:21:18
Nije samo komunistički, a i taj je bio u funkciji velike Rusije... (kao internacionalistički).

Stvaranje moderne Srbije se dogodilo u 19. veku, najviše zahvaljujući Vukovoj reformi srpskog jezika. Da nije toga bilo, mi bismo danas govorili ruski, tačnije crkvenoslovensku varijantu ruskog jezika. Drugo stvaranje nove nacije desilo se stvaranjem Jugoslavije. Ni to nije bilo po volji tadašnje i sadašnje svetske sile Rusije. Svako prisajedinjenje Srbije Evropi saseca se u korenu. Od ubistva Aleksandra Obrenovića, preko uvlačenja Srbije u svetski rat posle ubistva Ferdinanda, pa ubistva Aleksandra Karađorđevića (Čuvajte mi Jugoslaviju!), zatim Tita (koga nisu uspeli da maknu), i na kraju Đinđića. Pogledaj samo čije slike nose na svojim majcama pripadnici srpskih nacionalističkih i fašističkih grupa...

Dogovor iz Jalte, po kojem je Srbija u ruskoj sferi interesa i dalje važi, ali ta sfera interesa je ustanovljena mnogo pre toga. Miloševićev pokušaj revizije Berlinskog kongresa i prisajedinjenje Bosne Srbiji nije uspeo, desilo se mnogo gore, Srbiji je oduzeto Kosovo (ali ono zapravo nije uzeto od Srbije već od Rusije, koja je izgubila uticaj i u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Moldaviji, Ukrajini (?) itd.).

Bojim se da su tu bitni mnogo krupniji igrači, a naša fukara samo gleda da se malo omasti, pošto dalje od svoga nosa ne vidi.

Tako, brate Srbine, mislim da si ti prilično u zabludi što se tiče ruske privrženosti Srbima i srpstvu. Jedna trećina mrtvih Srba u Prvom svetskom ratu i milion u Drugom svetskom ratu, razjebana Jugoslavija a potom i Srbija, su poprilično čvrst dokaz za to da nam Rusi i te kako rade o glavi.

Ali rusi uopste nisu bili faktor na balkanu zadnjih 20 godina i znamo sta se desilo. Da su  recimo, albanci organizovali pobunu 10 godina kasnije, mislis da bi uspjeli? Mislim da u ovoj konstalaciji nebi imali nikakvih sansi upravo zbog rusije.
E sad da li su nam privrzeni, ne znam. Da li nam rade o glavi, to sigurno ne, ali mislim da na balkanu treba jos jedan jak faktor kao ravnoteza.

Lord Kufer

Jeste, antisrpstvo je uvek postojalo i mislim da ga podržavaju obe strane (Zapad i Istok) jer ni jednoj ne ide u račun stvaranje regionalne sile, za koju su jedino Srbi imali nakakav kapacitet, ali nedovoljan. Broz je hteo da napravi balkansku uniju, s Bugarskom i Albanijom, a pomagao je i grčke partizane, verovatno u sklopu istog plana.

Da se primetiti i u domaćoj SF produkciji, oblast Srbije i Balkana se uglavnom tretira, u budućem vremenu, kao Raseljene zemlje, a i Vizantinci su Srbiju radije zvali Sklavinije...

Stvoriti na ovoj teritoriji masu državica i naroda, međusobno zavađenih, to je cilj svetske politike. Nisu samo Srbi žrtve te politike, već i svi ostali. Razdrobljavanje nije samo po nacionalnim kategorijama nego i po svemu ostalom što se pokaže kao zgodno za isticanje razlika i netoleranciju, pošto, naravno, između tradicija ne postoji tolerancija (što oni koji zagovaraju "mnoštvo u jednom" i ta kako dobro znaju).

slavko

Izgleda da nisam dobro objasnio šta je tu za mene interesantno.Uopšte nisu bitni ni Rusi,ni ciljevi ni politika,ni drugi narodi nego odakle takva strasna netrpeljivost prema postojanju sopstvene države i naroda kod mlađih ljudi koji nemaju iskustvo pravog komunističkog ideologizovanja.
Nije u pitanju kvalifikacija ideja ,nego manifestacija koja radi kao bik kad vidi crveno barjače.

Lord Kufer

Verovatno zbog toga što je država simbol terora i otimačine, pa i još gorih stvari. Srbi su u biti anarhoindividualisti...

slavko

To je sigurno jedna od srpskih osobina ali se odnosi na bilo koju državu.Ono što je interesantno je da takvi ljudi nisu apriori negativno raspoloženi prema državi nego prema srpskoj državnosti.Jedno od objašnjenja je da jugonostalgično osećanje jako,ali kako da se objasni kod onih koji nemaju sopstveno iskustvo sa SFRJ ,pošto su mlađi.
Zato sam spominjao uspavani virus koga bude određeni okidači.

Lord Kufer

Mislim da jugonostalgija nema veze s protivljenjem srpstvu. Možd je problem u tome što nikad niko nije objasnio šta je to biti Srbin, a kojekakve gluposti se poturaju pa se stiče averzija prema tome. Ako se pogleda na sav javašluk i praznoslovlje kojima smo okruženi, nedostatak reda i volje da se na tom nivou organizujemo kao nacija, onda i ne čudi ovakav otpor. Mnogi koji se zaklinju u srpstvo bi da ponovo zavedu feudalni poredak.

Mislim da nedostaje jasna definicija srpstva, a oni koji bi možda mogli da je daju međusobno su posvađani i nikako ne mogu da se slože. Nema neophodne ozbiljnosti i zato svak vuče na svoju stranu i prevladava antiprotivno raspoloženje.

džin tonik

Quote from: Lord Kufer on 11-11-2009, 21:49:04... Mislim da nedostaje jasna definicija srpstva ...

to je bar lako: srbstvo je odlicje onih sto pocevs od 1918. ubise bolje od sebe, te sad brojcano ne dosezu kriticnu masu koja je potrebna da bi kvalitetno naselili pustare i stvorili ozbiljnu drzavu.
a volje da se uprava drzavom raspodijeli po kvalifikaciji nikad nije ni bilo, vec je sve islo brdjansko-rakijasko-rodbinskim vezama, pri cemu je zarazeno i sire susjedstvo.
to je to onako ukratko sazeto; bez glupih prica iz 1376., 1586. ili 683. o popu jovanu krapinskom i drugim velikanima.

stakmen

jel a ja se kladim da si ti neki anarho neo levicar i pises negde iz srca Srbadije

nisi iz cro garesi

mac

Ma Hrvat je, nema sumnje, zna mu se i ime, i gde živi, i što su ga izbacili sa stripovi.com.

džin tonik

Quote from: stakmen on 12-11-2009, 01:19:49jel a ja se kladim da si ti neki anarho neo levicar i pises negde iz srca Srbadije

nisi iz cro garesi

ja sam izravni potomak popa prokopija tuheljskog, 49. koleno, zivim u srcu srbije i konzervativan anarho-liberalni radikalni lijevi desnicar sam. ovisno o modi.

akhnaton

Quote from: Lord Kufer on 11-11-2009, 21:49:04
Mislim da jugonostalgija nema veze s protivljenjem srpstvu. Možd je problem u tome što nikad niko nije objasnio šta je to biti Srbin, a kojekakve gluposti se poturaju pa se stiče averzija prema tome. Ako se pogleda na sav javašluk i praznoslovlje kojima smo okruženi, nedostatak reda i volje da se na tom nivou organizujemo kao nacija, onda i ne čudi ovakav otpor. Mnogi koji se zaklinju u srpstvo bi da ponovo zavedu feudalni poredak.

Mislim da nedostaje jasna definicija srpstva, a oni koji bi možda mogli da je daju međusobno su posvađani i nikako ne mogu da se slože. Nema neophodne ozbiljnosti i zato svak vuče na svoju stranu i prevladava antiprotivno raspoloženje.

Anti srpstvo postoji, ali ne kao uspavani virus, nego kao odogovor na  ono što se protura pod imenom srpstva, a to je teror, harač, zatvorenost, nakaradno definicija srpstva kao pripadništva jednoj veroispovesti,jednom pismu... Nama je potreban francuski recept. Svi su francuzi, ma koje vere bili...  
A kako to ne odgovara crkvenim krugovima, jer će im oduzeti stado i vlast nad njima onda od toga nema ništa.
Jer niko neće trpeti da bude sa tobom, ako zbog toga ima samo štete, nikakve koristi. A svako ko je bio sa nama pre ili kasnije imao je ili je bio ubeđen da ima više štete.

Zato se i raspala SFRJ. A, ako Vojvodina i ode u njoj će se živeti bolje nego u ostatku srbije... Što će biti samo dokaz da je greška u nama, u temeljima srbije kao države.
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

Mark

Quote from: slavko on 11-11-2009, 15:36:32
Šta je uzrok?Da li je to mutirani komunistički virus koji je spavao sve do ovog vremena ili nešto drugo?

Mutirani komunisticki virus.
Definitivno.
Hidden scenario...
Kajl Meklohlin & co.
(poslusati ovonedeljni SMODCAST)

PS
A istina je da Statuta u stvari ni nema, dileme oko njega skrecu paznju naroda sa vaznijih tema...
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

slavko

Čak i kad bi se prihvatili ovi primeri kao argumenti,a neki su vrlo problematični,oni su iz svere političkog.Kakvim alhemijskim procesom oni prelaze na nacionalnu netrpeljivost ili antisrpstvo za koje se i ti slažeš da postoji?

Lord Kufer

Kad u nekom postoji netrpeljivost, jer je tako vaspitan od kolevke pa do groba, začas može da postane nacionalna, regionalna, verska, seksualna, partijska ili kakva druga netrpeljivost. To je taj virus idiotizma koji hara milenijumima i to ne samo kod Srba.

Perin

Evo, ja kao bosanski Srbin, doživeo sam nacionalni ispad, pre par dana u po Beograda, kada mi je čovek koji prodaje oklope na Kalemegdanu kazao:" Pošto ti ne govoriš srpski, ovaj oklop je za tebe 1000 evra." A samo zbog toga, što sam kazao 'breastplate' umesto grudni oklop, i ubacio 'bolan'. A pravoslavac sam, i Srbin. Nacionalnih kretena svugde možeš naći. I u Srbiji i u Hrvatskoj, i u Americi, i u Bosni....

Perin

I hteo sam, ali me zaustavio kolega kod kog sam bio i devojka...Ali sam bio besan jedno sat vremena zbog toga...sreća pa mi je devojka bila tu, inače...auh.

džin tonik

oh boze, koja vremena, koja vremena...
usput, kako bi razbio covjeka ako te uspio zaustaviti taj kolega zgoljavac?

angel011

Odmah da si se vratio tamo i upucao ga, takva uvreda se ne prašta!
We're all mad here.

Perin

Nah, nisam ja takav u osnovi ;) Ja sam pacifista, i strogi antinacionalista. :D

angel011

Pa što si onda bio besan zbog takve gluposti?
We're all mad here.

Perin

Nepravde. Kao što rekoh, antinacionalista sam. :D Sem tog, devojka mi je druge nacionalosti, mislim da to dovoljno govori o meni i mom viđenju tih nacionalističkih ispada, sa bilo koje strane. Mene nerviraju ljudi koji ne mogu da se manu prošlosti, a naročito ti silni nacionalisti koji nikad rata nisu iskusili u životu, niti znaju koliko je to gadna i pogana stvar...

angel011

Ma dobro, nepravde, samo ignoriši budalu...
We're all mad here.

Alexdelarge

Quote from: slavko on 11-11-2009, 15:36:32

bez obzira na kontekst primetićete fizičku reakciju(sužavanje zenica,stezanje viličnih mišića i sl.)k

pa kako primetis suzavanje zenica?

p.s.
jesi li ti onaj slavko koji imao d na kraju nicka, pa je to d sad iscezlo, ili neki drugi slavko bez d- od kad si se registrovao?
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

slavko

O,da.
Govor tela valjda možeš da registruješ ako si u neposrednom kontaktu sa ljudima,pa i reakciju očiju.
Ali to nije problem,zar ne?

Alexdelarge

ovaj podforum  brzo zamre kad ja nista ne postujem... ajmo onda reci da sam postao jedan od najglasnijih zagovornika restauracije austro-ugarske monarhije; uskoro otvaram firmu pod nazivom "rastaknje srbskog nacionalnog bica" d.o.o. logo poduzeca ce biti moj lik sa suzenim zenicama i stegnutim vilicnim misicima, a izraz lica zlokoban. :twisted:
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

džin tonik

evo i moja 2 centa:
trazi se neki uzrok za navodno srbsko antisrbstvo. kad se sjetim predavanja iz povijesti, vidim da odgovor lezi u samom pitanju i u definiciji srbstva. sta je srbstvo? povucimo paralelu:

napredne nacije imase isti problem prije nekoliko stoljeca. i onda ga francuzi rijesise. da ne teoretiziramo previse i pozivamo se na neke popove u prahu, recimo to ovako:

srbstvo ne postoji.

kultura u naprednim drustvima je regionalna stvar. i cim jedna regija svoju kulturu (cesto upitnu) proglasi obcim srbstvom, sta izaziva? pa, u uvodu opisanu reakciju u okruzenju koje se nalazi izvan granica regija.
povrsina danasnje srbije obuhvaca vjerojatno stotinjak tih regija.

balkan na zalost jos uvijek boluje od regionalnih kultura (cesto upitnih) uzdignutim na obcu razinu i progasenim ultimativnim istinama. i tako izaziva odbojnost ono sto bi inace moglo buditi interes i simpatiju da se ne namece.

David

Quote from: Perin on 14-11-2009, 16:32:42
Nah, nisam ja takav u osnovi ;) Ja sam pacifista, i strogi antinacionalista. :D

Saljes to odma', on d fejs of d plejs, u tri pi@ke materine, i nema potiskivanja agresije (konsekventno, nema lose probave i loseg raspolozenja kasnije). Zaboravi na 'dobar kucni odgoj', jer da ga taj ima, ne bi tako ni reagovao. Ako poslije toga dodje do shaketanja, tja, Boze moj, sta da se radi... 
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

slavko

ne znam,Zosko na šta misliš kad kažeš da su to francizi rešili.Krajnja konsekvenca tog rešenja su sve one pobune na St.Deniju,koje je Sarkozi dosta brutalno "rešio"pa postao to što je danas.

akhnaton

Quote from: slavko on 14-11-2009, 22:42:01
ne znam,Zosko na šta misliš kad kažeš da su to francizi rešili.Krajnja konsekvenca tog rešenja su sve one pobune na St.Deniju,koje je Sarkozi dosta brutalno "rešio"pa postao to što je danas.
Misli na smirivanje strasti između francuza hugenota sa jedne, i francuza katolika sa druge strane. Da je kod francuza opstao etnofiletizam, francuske kao države ne bi bilo....
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

slavko

Sigurno je ne bi bilo u ovom obliku i na itom prostoru,ali to nije dobar primer za ovo o čemu ja pričam.Ovde nema ,ili bolje reći ja ga ne vidim,ni političkog,ni verskog,ni nacionalnog razloga koji bi objasnio tako veliku netrpeljivost.
Što se tiče firme,bolje nemoj.Zamisli da te,ako propadne,optuže da si kriv zato što si se kao republikanac latio toga posla.Bolje bi to pristajalo Čanku koji već ima priču o svom K und K plemenitom poreklu.

Meho Krljic

Nemojmo preterivati. Sarkozi nije baš brutalno rešavao pobune od pre nekoliko godina, naprotiv, Širak i Vilepen su insistirali da se stvari rade manje-više u rukavicama i on je morao da sluša. Ono što jeste tačno je da je u istupima za javnost koristio, ah, neadekvatan rečnik (nazivao demonstrante, tj. imigrante i njihove potomke, šljamom itd.) i da je optuživan - s pravom - da želi da stvari razreši represijom umesto razvojem zapuštenih krajeva grada, ali budimo realni, u stvarnosti njegove "represivne" mere svele su se na tridesetak uhapšenih (videti kratak dajdžest ovde) što je apsolutno ništa u odnosu na razmere događaja i, naravno, treba li da podsećam da bilo gde istočno od Poljske, recimo, ovakve stvari prolaze sa mnogo više uhapšenih, povređenih, ubijenih td.

QuoteOvde nema ,ili bolje reći ja ga ne vidim,ni političkog,ni verskog,ni nacionalnog razloga koji bi objasnio tako veliku netrpeljivost.

Hajde, hajde, biti protiv Srbije je valjda stvar lepog vaspitanja, a boriti se za uništenje pravoslavlja je, svakako pitanje higijene?

Meho Krljic

Ups, kako sam ovo napisao, umro je Patrijarh. Moram da budem malo pažljiviji.

Pokoj mu duši. A sad će stvarno biti zanimljivo videti kako će da teče bitka za distribuciju moći u SPC.

Son of Man

Mislis koji li ce Amfilohije da zajase ?

Meho Krljic

Pazi, ja ne znam koje su sad procedure, pošto nisam baš poznavalac SPC, možda se po propisima već zna ko će da bude njegov naslednik, nemam pojma. Ali ko će stajati iza njega a ko će stajati iza toga ko stoji iza njega... e, to je zanimljivo pitanje.

Ygg

Quote from: Meho Krljic on 15-11-2009, 10:51:00

Hajde, hajde, biti protiv Srbije je valjda stvar lepog vaspitanja, a boriti se za uništenje pravoslavlja je, svakako pitanje higijene?

Sjajno rečeno! Razmišljam da ovo metnem u potpis. :!:
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Son of Man

Slobin patrijarh je barem bio predvidljiv, da vi's sad kad se ustolici ovaj novi, pa svako malo saopstenje crkve povodom ovog, stav povodom onog, poziv narodu da se odazove ili ne i slicno...ajme meni...jao, a dan zalosti... :(

Tex Murphy

Quote from: Ygg on 15-11-2009, 13:49:17

Samo ti metni. To će da ti obezbijedi besplatno negledanje Posetitela muzeya i Strave u Ulici Brijestova ovde.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ghoul

ovaj fundamentol je sve fundamentolskiji!
počeće i svoju hrčkicu da tera da se pomoli i prekrsti pre svakog obroka, inače - nema zrnevlja!
mwahahaha!
https://ljudska_splacina.com/

Tex Murphy

Quote from: Ghoul on 15-11-2009, 16:02:53
ovaj fundamentol je sve fundamentolskiji!

A tvoj "humor" sve idiotskiji.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ghoul

prilagođavam primaocu.
https://ljudska_splacina.com/

marlowe

So 90s... So uncool...
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

vilja

Quote from: Ygg on 15-11-2009, 13:49:17

E Yggore, ako ti ne staviš ovo u potpis onda ću ja! :lol:

Ygg

Ajd stavi ti! Ja ne smijem od Harvija. Neće više htjeti da se druži sa mnom. :mrgreen:
A šteta da ovako dobar citat propadne. :!:
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Meho Krljic

Ne preterujmo, ipak je to samo varijacija na Ničetovu opasku o hrišćanstvu u poređenju sa kojim "budizam deluje kao higijena".

vilja

Nema veze, i dalje je sjajan citat. Ide u potpis. :D

vilja

'Bem ga! Predugačko...neće da stane u potpis... :( :cry: