• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Stephen King's UNDER THE DOME

Started by Kunac, 20-11-2009, 23:23:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Truman

Naručio sam od ćaleta da mi kupi, duguje mi poklon, jedva čekam da je dobijem. Ne kapiram kako to da sprska verzija ima 784 str. a američka preko hiljadu?? Malo ga preteraše sa onim na koricama da je King najbolji pisac svih vremena.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Truman

Dovrših, šta da kažem...priča je zarazna, a kraj je malo bledunjav. Takođe, postavlja se pitanje motiva onih koji su postavili tu kupolu. Najupečatljiviji su likovi, mislim da ću ih se još dugo sećati.

milan

Upravo sam procitao Pod kupolom - mister King je majstor pripovedanja, nema zbora.

Najjaci utisak mi je to sto mi izgleda kao da je ovo roman o devedesetim godinama proslog veka u Srbiji, posebno o onih prvih nekoliko godina, kada je ovde sve otislo u %#&ac...

Truman

Samo što smo mi sami malo više zaslužniji za to što se dogodilo nego nesrećni građani iz romana. ;)

Melkor

Brian K. Vaughan Adapting Stephen King's Under The Dome for Showtime. Can it compete with HBO's Dark Tower?   HBO might be getting Stephen King's Dark Tower but Showtime just landed Lost writer and Y: The Last Man creator Brian K. Vaughan to help them adapt his novel Under The Dome into an ongoing series.
Deadline is reporting that Brian K. Vaughan (Y: The Last Man) has been tapped by Showtime to pen the 2009 King novel (backed by DreamWorks Television). The story takes place in a little town in Maine that is suddenly quarantined by a giant forcefield (it literally cuts the town and some of its inhabitants off from the outside world).
Fingers crossed Vaughan can spruce up a few of the novel's problem areas, but overall this could be a very exciting series!
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Mark

Uh, potrajalo je evo vise od nedelju dana, ali pročitao sam i ja POD KUPOLOM.

Bio sam pomalo razočaran i ogorčen na Kinga posle Bjuika 8 i Crne kuce i nije mi se čitao King uopšte  (čak sam onomad i Mračnu kulu batalio posle treceg nastavka) sve dok nije naišao ovaj roman.  Ne znam zašto, kupio sam krajem godine ovu knjigu (i to bas ono kolekcionarsko izdanje) zajedno sa Mobilnim telefonom i planirao da mi tako stoje dok se ponovo ne zazelim Kinga, jednog dana ... Ali ispalo je da sam sticajem okolnosti (i velike dosade) krenuo da je čitam odmah nakon praznika ...

Sjajna knjiga!

Mislim da sam odmah prvi dan pročitao nekih 200 strana naiskap! Radnja je zaista vratolomna i nema previše one kingovštine (beskonačni opisi, uspostavljanje likova i situacija koje nemaju previše značaja za radnju, (mislim, nije to loše, ali ponekada zaista smara)) na koje sam nailazio u prethodnih par romana ... Kao što piše u pogovoru,  King je ovog puta imao strožijeg urednika koji je izbacivao dosadne delove  :)

Vidim da ima zamerki na završetak romana, i slažem se da nije baš ko zna koliko spektakularan, ... kao da je piscu bilo sasvim nevažno kako ce ga završiti... posle 750 strana romana ... Jer, što se mene tiče, zadnjih 80 strana, kad krene paklena frka i panika zaista veoma veoma uzbudljivo i očekivao sam baš downerski rasplet, i tu sam se na kraju mnogo razočarao, ali nije da sam bio uvredjen ... Sve u svemu, vredelo je i uživao sam čitajuci knjigu.

Sada jedva čekam da se ostrvim na Mobilni telefon. Za njega sam čuo baš loše kritike ... ali ja sam evo posle par godina ponovo naložen na Kinga  :)
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Nightflier

Meni je "Crna kuća" među omiljenim njegovim romanima...
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Anomander Rejk

Meni je isto Crna kuća možda i u pet najboljih njegovih romana.
Mark prosto mi dođe da pročitam ponovo Pod kupolom nakon tvog posta  :). Možda sam ga ja prebrzo pročitao, pa mi nije nešto legao.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Karl Rosman

Ja sam na pola Kupole, i za sad se slazem sa Markom. Mada, malo me izbedaci ovo za kraj, ali videcemo. Inace Crna kuca nije losa, posebno ako je posmatramo kao svojevrsan nastavak Talismana. Secam se trenutka kad sam ukapirao zasto mi je Dzek Sojer poznao ime... priceless. Bjuik 8 je mozda nepotrebna stavka u njegovoj karijeri, ali mene uvek kupi na foru "ipak je ovo delic Dark Tower celine...". Na kraju, naveo bih "Needfull things" kao roman kome sam se vracao vise od tri puta. Dok "Mobilni telefon", uf  :roll: . Mislim da je to pisao u nekoj "rehab" varijanti. :lol:
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Kunac

Kupola je Kingov povratak u formu, dok je Mobilni povratak hororu... Recimo... Kupola je kud i kamo bolja, mada problem ritma i kraja stoji.
"zombi je mali žuti cvet"

Truman

Meni se Mobilni telefon veoma dopao kao prava apokaliptična hororčina...

Melkor

Cell je besmislen. Sem odlicne uvodne scene ostatak romana vise deluje kao skica nego zaokruzeno delo. A Kupola je mozda povratak u skribomansku formu (ne da je nesto i izlazio iz iste), tu ima toliko teksta viska da je zajebao i Dzordana. U poslednje vreme, ako se ikako vraca u formu to su novele. Doduse, nikako da se odvazim da uzmem da citam ovu sa Kenedijem ali sam i tu prilicno skeptican.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Mark

Quote from: Melkor on 15-01-2012, 23:17:51
  A Kupola je mozda povratak u skribomansku formu (ne da je nesto i izlazio iz iste), tu ima toliko teksta viska da je zajebao i Dzordana.

Fora je sad u tome što ja taj višak nisam primetio, stranice se jednostavno previše brzo okrecu ...   :)
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

M.M

Volim da čitam Kinga. Sjajan je pisac. Takođe, ume da bude žešći smarač. Nešto što može da napiše na dve-tri strane on to uradi na trideset.
Nijedan poraz nije konačan.

Melkor

Quote from: Mark on 16-01-2012, 03:02:55
Fora je sad u tome što ja taj višak nisam primetio, stranice se jednostavno previše brzo okrecu ...   :)

Jeste, blagoglagoljiv je on, ni ne primeti se sta sve zavuce dok se cita, al' ostane gorak ukus kad covek napravi pauzu i osvrne se za procitanim.

Kunac

Počelo emitovanje TV serije rađeme po romanu. Postavka je ista, ali ima dosta izmena na nivou likova...

Džek

Nadam se da su ostavili onog narkića koji je odlepio od gudre i "drži" lokalnu radio stanicu u "originalu". Po meni, najgotivniji lik u romanu. Ostali su mi svi redom iz njegove standardne palete preseka američkog društva. Narkić je pravo i veselo osveženje, voleo bih da vidim na ekranu kako je obrlatio gradonačelnika da se drogira i roka iz kalaša po gradskim rednek vlastima.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Jake Chambers

Ja sam UtD, naravno, kupio čim je izašao, ali sam ga ostavio posle par strana i sad stoji i lepe korice mu skupljaju prašinu...

I sad ne znam da li da prvo čitam knjigu ili da gledam seriju?

Inače, ne znam što ovo stalno radim, ali moram, posle par pročitanih pasusa onih delova Kule koje je Vladan prevodio, ništa mu ne verujem.
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Džek

Preporučujem čitanje. Taman daš fore da se okače sve epizode ili makar večina njih, pa ih slistiš u komadu.

Jake Chambers

A, nisam ja u tom fazonu gledanja serija ako ne moram. Ja volim i kao "normalan svet" da gledam na nedeljnom nivou.
Ali avaj, kanio sam se osam godina da čitam Martina (jer dok su drugi čitali Martina, ja sam studirao Kulu na tri jezika :roll:), i sad odgledao seriju i MORAM da čitam prvo Martina... žao mi da serija čeka.
A čitam usput i novog Kinga, Joyland.

Jake Chambers

Holy Hell.
Pustio da gledam malo dok jedem, kad ono prvo što ona depjutica liči na i zvuči kao Lupo iz Eureke, kad ono šerif Jeff Fahey!
Ovi iz Losta stalno upošljavaju svoje glumce.  :evil:
Možda iskoči odnekud i Mira Furlan.  :evil:

P.S. Da, užasno sam neobavešten.
P.P.S I Beth Broderick ladno glumi skoro pa istu ulogu kao u LOST haha.

Jake Chambers

Wow. Dobra prva epizoda. Kraj je predobar. Ne kapiram samo zašto je depjuti Linda kopija Lupo. Ali nikako. Znači ne samo izgled, ima ISTI GLAS jbt.

Jake Chambers

E jbg ne mogu da editujem...

zanimljiv review:
http://www.theatlanticwire.com/entertainment/2013/06/under-the-dome-review/66579/

QuoteThe concept probably plays a little less absurd in the book than it does on TV, but if we were willing to accept a magic whispering time change island for all those years, we can put up with a summer's worth of a giant dome. It's nice to see Stephen King's oversized storytelling return to TV, though it's hopefully only for a little while.
:lol: :lol: :lol:

M.M

Quote from: Jake Chambers on 27-06-2013, 00:36:20
Ja sam UtD, naravno, kupio čim je izašao, ali sam ga ostavio posle par strana i sad stoji i lepe korice mu skupljaju prašinu...

Inače, ne znam što ovo stalno radim, ali moram, posle par pročitanih pasusa onih delova Kule koje je Vladan prevodio, ništa mu ne verujem.

Nemoj da čitaš. Ja sam probao i jako je loše, da ne kažem - užasno! Negde na ZS sam već napisao da ili je King pukao, što je malo verovatno, ili je prevodilac uradio očajan posao.
Nijedan poraz nije konačan.

ginger toxiqo 2 gafotas

Quote from: Džek svih zanata on 27-06-2013, 00:20:54
Nadam se da su ostavili onog narkića koji je odlepio od gudre i "drži" lokalnu radio stanicu u "originalu". Po meni, najgotivniji lik u romanu. Ostali su mi svi redom iz njegove standardne palete preseka američkog društva. Narkić je pravo i veselo osveženje, voleo bih da vidim na ekranu kako je obrlatio gradonačelnika da se drogira i roka iz kalaša po gradskim rednek vlastima.
Vlasnik radio stanice je tu, ali ne deluje nadrogirano.
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Kunac

Dosta su menjali... A verovatno će tek biti izmena... Meni to ne smeta. Prijao mi je roman, ali je definitivno predugačak i opterećen brojnim problemima.

Truman

Zašto sam ja jedini kome je Pod kupolom omiljeni Stingov roman??? Što ga svi pljuju. Jednostavno mi se dopada taj njegov mikrokosmos omeđen neprobojnom kupolom.

Kunac

Dopao se i meni koncept. Realizacija je već nešto drugo.

Jake Chambers

Quote from: Miljan Markovic on 27-06-2013, 08:24:26
Quote from: Jake Chambers on 27-06-2013, 00:36:20

Nemoj da čitaš. Ja sam probao i jako je loše, da ne kažem - užasno! Negde na ZS sam već napisao da ili je King pukao, što je malo verovatno, ili je prevodilac uradio očajan posao.

Ja ne čitam prevode.

Melkor

Jake Chambers

Melkor

Sta ono bese prevodio Christel Wiemken?  xfrog

Jake Chambers

PrevodiLA :)
I kad kažem "ne čitam prevode", mislim na prevode na srpski.
Mada ni nemačkog Kinga više ne čitam jer je novi prevodilac idiot.

Ali skupljam knjige koje volim na svim tim jezicima jer sam nerd i poredim prevode.  8-)

Melkor

E jebiga, a bas sam se pitao da li cu da se zeznem kod pola :D

Jake Chambers

Ko ti je kriv kad ti je opšte znanje očigledno nula. Kako KRISTEL može da bude muško? Ti kao da nisi čuo za Dinastiju.  8-)

Melkor

To ono gde lekari vernici igraju ruski rulet? Uostalom, ne troluj, procitaj knjigu pa dodji da pricamo  :wink:

Jake Chambers

Pa sad se topic pretvorio u topic o seriji  :evil:

Jake Chambers

http://www.stephenking.com/promo/utd_on_tv/letter.html

King se obratio fanovima zbog izmena u UtD... ima spojlera sitnih skroz o priči, i ima nekoliko spojlera o drugim knjigama.
Najjače je što kaže kako su scenaristi promenili izvor kupole u odnosu na knjigu, a posle kaže "mnogim čitaocima se ionako nije dopala MOJA verzija razrešenja")  :lol:

Džek

Ni meni se nije dopalo, previše lako se izvukao, trivijalno i klišeizovano.
Sve vreme čitanja sam imao utisak da je na neki način onaj ludak, ubica žena, odgovoran za kupolu. Mislio sam da je u svojoj poremečenosti, mentalnom snagom, svesno ili ne, podigao kupolu da može nesmetano da divlja. Lik mi je upečatljivije karakterizovan od ostalih.
U prilog tome je išlo da King često koristi kao osnove snagu uma, taj hokus pokus, i paranormalno koje proističe iz toga, a ono ispalo da su se vanzemaljci malo poigrali.

Jake Chambers

Ahem, nije poenta spojleristati knjigu i seriju onima koji je nisu pročitali/serija se nije završila. ;)

Džek

Ups, izvinjavam se, kasno je sada da editujem post... mislio sam da su diskutanti pročitali knjigu, a oni koji nisu da ih ne interesuje da to učine.
Ponovo, sorry  :x

Jake Chambers

Počeću da mislim da sam ja stvarno jedina budala koja uzme i čita ceo topik pre no što napiše nešto...

Truman

Quote from: Džek svih zanata on 01-07-2013, 08:34:14
Ni meni se nije dopalo, previše lako se izvukao, trivijalno i klišeizovano.
Sve vreme čitanja sam imao utisak da je na neki način onaj ludak, ubica žena, odgovoran za kupolu. Mislio sam da je u svojoj poremečenosti, mentalnom snagom, svesno ili ne, podigao kupolu da može nesmetano da divlja. Lik mi je upečatljivije karakterizovan od ostalih.
U prilog tome je išlo da King često koristi kao osnove snagu uma, taj hokus pokus, i paranormalno koje proističe iz toga, a ono ispalo da su se vanzemaljci malo poigrali.

Ta ideja mi se upravo i dopala...

-_-

Nisi morao spojler bas da podebljas :(

Hteo sam da je procitam (ova tema me je podstakla), ali sad nema potrebe za tim...

Truman

Džek je kriv, on je otkrio a ne ja...

Džek

ti si podebljao sto te cini saucesnikom. No, uprkos nenamernom spojleru, roman vredi procitati, ne radi jebene kupole i ko je tu nasadio, nego zarad transformacije karaktera i pokusaja da se isti ocuva u tom mikrosvetu. Zatim, imamo i nekoliko prica u prici, nista dubokoumno ali sasvim solidno, onako Kingovski.

-_-

Quote from: Truman on 01-07-2013, 12:53:16
Džek je kriv, on je otkrio a ne ja...

Sad znam, ali njegov post nisam procitao do kraja, kad sam stigao do reci "ubica žena, odgovoran za kupolu",
video sam da ce biti spojler, odmah sam okrenuo glavu i zavrteo tockis na misu :)

Quote from: Džek svih zanata on 01-07-2013, 13:02:54
uprkos nenamernom spojleru, roman vredi procitati

Nemam pojma, poveci je roman (to me je u pocetku i odbilo), al videcemo.

Quote from: Džek svih zanata on 01-07-2013, 13:02:54
nista dubokoumno ali sasvim solidno, onako Kingovski.

A sta i ja truckam, verovatno cu procitati :)

Jake Chambers

Ja sam uspeo da ne pročitam ništa...

Mark

Izgleda da ce King da dopuni ovaj roman, pošto bi trebalo da napiše scenario za prvu epizodu druge sezone TV serijala.

Je li završena prva sezona uopšte? Je li vredi?
E NES NI TI U BECEJ!