• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta čitamo 2010?

Started by Melkor, 06-01-2010, 14:56:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nightflier

Quote from: Perin on 06-07-2010, 18:05:50
M'da, ali nije mi se dalo tražiti, ne znam ni u kojem je to podforumu :D A što se tiče fantastike, čitam "Donesite mi glavu dražesnog princa" od Zelaznija, ne da je loše nego se patim već sedam dana....

Bolje je u originalu.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Perin

A verujem :) Imam i "Frku sa Faustom," vvaljda nastavlja priču o Azziju, ali ne znam da li ću čitati...

Usul

Quote from: Nightflier on 01-07-2010, 23:29:21
U očajanju sam skinuo neke audio knjige s neta. I čak bih uživao u njima, samo da ne preskaču po nekoliko stranica. :(. Jedva čekam Asusove i Samsungove tablete. To će, mislim, drastično promeniti užitak u elektronskom čitanju. Mislim, volim ja da čitam s laptopa, ali nije zgodan za nošenje zbog baterije. Najavljeni Samsung bi trebalo da drži 14 sati. To je već ozbiljno.

Ja toplo preporucujem Kindle. Podrzava i nasu latinicu.
God created Arrakis to train the faithful.

Eriops

Počeo čitati Metro 2033, interesantna knjiga, obećava. Na polici me još čekaju Herbertovi Pacovi i Bobanov Otisak zveri u pepelu..
Konačno posetih i čuvenu Tardis knjižaru. Simpatično neko devojče radi tamo, pa kad već uđeh prosto je greh ne pazariti šta  :).

Nightflier

Ovog meseca sam pročitao sam samo The Skein of Lament by Chris Wooding. Reč je o drugoj knjizi trilogije Weavers of Saramyr. Izuzetan je pisac, a romani su sjajni. Nikako da odem da kupim treću knjigu. Trenutno čitam Swords & Dark Magic: The New Sword and Sorcery by Jonathan Strahan, and Lou Anders. Popizdeću koliko nemam vremena i ne mogu da verujem da ću mesec da završim sa samo dve pročitane knjige.
First 666

Melkor

Malko me je razocarala antologija, tj verovatno sam previse ocekivao, mada ima i dobrih i krajnje zabavnih prica. Treba da dopunim spisak procitanih stvari ali me toliko nervira problem sa kompom da...

Nego, imam (i procitao sam) tog Woodinga u omnibusu, trenutno je kod smrkija, mislim, pa ga mozes dobiti na citanje da se ne bacas u trosak :) I, imagine, slazem se sa tobom u proceni tih romana.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Nightflier

Heh, i ja se slažem s tobom u proceni antologije. Najviše mi se svideo uvod i priča o žanrovima. Pitaću za dozvolu da prevedem za "Emitor" ili tako nešto. A hvala za ponudu za knjigu. Ako su prodali sve primerke u "Mamutu", prihvatam.
First 666

Eriops

Metro 2033.. dakle, zanimljivo i interesantno delo, ima svojih i dobrih strana, i mana. Da sad ne opisujem verovatno poznatu predistoriju, kako je nastajalo na internetu.
Elem, u postapokaliptičnom dobu, preživeli ljudi žive u stanicama moskovskog metroa. Stanice su prave mini-državice, imaju svoju organizovanu strukturu, čak i pasoše i carinu. Međusobno se udružuju, trguju, ali i ratuju i sukobljavaju se.
Veći problem od agresivnih suseda su stanovnici ,, odozgo '', nove forme života koje su nastale posle apokalipse, i žele ući u metro. Ljudi se nisu puno promenili : i dalje imamo fašiste, komuniste, verske fanatike, idealiste, i materijaliste lišene svih iluzija, koje zanima samo opstanak.
Autor je dobro uspeo da dočara atmosferu života pod zemljom, tjeskobu i taj osećaj beznađa koji dole vlada. Knjiga je izuzetno dinamična, ne ispušta se iz ruke, jer se stalno nešto dešava.. Mnogo mi se dopao kraj, ,,nova vrsta koja dolazi'' tako nešto se zvalo poglavlje, ali ne bi ga prepričavao, zarad onih koji nisu čitali..

Od mana, prosto se nekako vidi da je nastalo preko neta, ide kao serija, kao da se ,, kače '' poglavlja, jedno za drugim. Takođe, ženskih likova gotovo da i nema u knjizi, što meni umnogome oduzima draž knjizi.. brate mili, gde može u ljudskom društvu zaplet, tenzija, bez lepše polovine.. neprirodno nekako, ne znam jel čovek ženomrzac ili šta je u pitanju.

Ovu knjigu je kod nas izdala Dereta, cena je vrlo skupa, jeste tvrdi povez i sve.. doduše, ja sam je dobio na poklon, ali veliki broj onih koji bi da je kupe može odbiti cena od 1500 din.

Džek

Pričao si mi o tom delu, i mnogo si me zainteresovao sa tim. Znaš da sam ljubitelj postapokalipse.

Da te citiram...
Quotemože odbiti cena od 1500 din.

Nije da može, nego i hoće...   :cry:
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Eriops

Uvek postoji varijanta pozajmljivanja knjiga  :)

Džek

Jes' pa kad prospem kolu, pivo ili punu kašiku pasulja po stranici, šta onda?  :shock:  :?

Ne smem ni listove savijati, ono da obeležim gde sam stao... :(

Nightflier

Metro može da se nađe na netu.
First 666

Džek

Na engleskom ili ruskom, pretpostavljam?

Road_warrior

Metro je do jaja izdanje,nema potrebe da se savijaju strane ,ima onaj konopcic za obelezavanje.
океј,платићемо њима ако имају дуг...

Berserker

Na sajmu je kostao oko 1100 dindzi, mozda izgleda mnogo ali za onako luksuzno izdanje to je vrlo pristojna cena, a sama knjiga apsolutno vredi tih para (jos ako ste Fallout/ Stalker geek, onda uopste nema razgovora-trcite i kupite).
Neko se pozalio da je knjiga prenabudzena frakcijama/monstrumima/ideologijama do te mere da prelazi u parodiju. Pa i Fallout je takav, ali mu to ne smeta da danas bude postapokalipticna legenda. Sve je u knjizi dato sa merom,  nema srecnih resenja, nema 100% logicnih niti 100% magicnih objasnjenja za stvari koje se desavaju (to posebno prija, pisac se ne trudi da nesto objasni niti da mu da natprirodan karakter, prosto opisuje stvari iz prve ruke ili ih prepricava iz druge ili cak trece ruke (to stvara posebno zanimljiv horor efekat). Pisac nije profesionalac, ali se dosta potrudio da ucini knjigu jako citljivom, i uspeo je da izmakne nekim stereotipnim zamkama koje su pravilo ovakve literature- sve u svemu svaka mu cast!

Alexdelarge

... dereta ce objaviti i nastavak metro 2034.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Nightflier

Quote from: Sal on 30-07-2010, 15:20:28
Na engleskom ili ruskom, pretpostavljam?

I na jednom i na drugom, ali vidim da ne čitaš u originalu.
First 666

Eriops

Da, znam da pisac nije profesionalac, i po meni je knjiga izuzetno zanimljiva, dao je dobar prikaz postapokaliptičnog društva, na prilično originalan način.
Jedino ne shvatam zašto nije poradio i na ženskim likovima, mislim da bi se dobio kvalitet više.
Čini mi se da na kraju knjige daje jedan isečak iz Metroa 2034.

angel011

"Prugastoplave storije", Nikola Malović. Da ponovim ono što sam rekla na odgovarajućem topiku - za one koji su čitali "Lutajući Bokelj", more of the same, samo slabije.

"Veštičja nedelja", Dajana Vin Džouns. Zabavna i inteligentno napisana fantastika za mlađariju, kao i ostalo što sam od nje pročitala (a to bi bili "Haulov pokretni zamak", "Zamak u oblacima" i "Začarani život" - što se te knjige tiče, zna li neko zbog čega su počeli sa drugom iz serijala, zar ne ide prvo "Životi Kristofera Čanta"?).

"Let", Endži Sejdž. Nastavak "Magike", u istom stilu kao i prethodna knjiga; opet fantastika za mlađariju. Ima zabavnih ideja, na momente mi je bila dosadna, kao da Sejdžova ima ideje, ali ne ume da dovoljno zanimljivo vodi priču. Nije smor ni nečitljivo, daleko od toga, ali moglo bi to i bolje.

"Viking - brat po zakletvi", Tim Severin. Nastavak romana "Viking, Odinovo dete". Kvazi-istorijska knjiga sa ponekim elementom fantastike. Zanimljivo za one koji vole takve stvari, korektno napisano, mada mi je prva knjiga bila zanimljivija, ovo je više bilo dalje nizanje događaja bez dodavanja novog.
We're all mad here.

Nightflier

jul

The Skein of Lament, Chris Wooding
Swords & Dark Magic: The New Sword and Sorcery, Jonathan Strahan and Lou Anders
A World too Near, Kay Kenyon

Samo tri knjige  :x
First 666

Perin

Sedmi Sin, Orson Skot Kard. Lepo, zanimljivo, pitko :)

Nightflier

Quote from: Perin on 04-08-2010, 13:48:26
Sedmi Sin, Orson Skot Kard. Lepo, zanimljivo, pitko :)

Fala. Ja sam prevodio. :)
First 666

Perin

Video sam :D Tražio sam tu knjigu mnogo puta, i radim sad po sajmovima knjiga, kad na jednom uličnom štandu, nađoh knjigu :) Lepo si odradio posao, samo bih ja preveo Alvin Tvorac, umesto Mejker :)

I da. Šta je sa ostalim delovima, hoće li se prevoditi?

Nightflier

Quote from: Perin on 04-08-2010, 14:20:25
Video sam :D Tražio sam tu knjigu mnogo puta, i radim sad po sajmovima knjiga, kad na jednom uličnom štandu, nađoh knjigu :) Lepo si odradio posao, samo bih ja preveo Alvin Tvorac, umesto Mejker :)

I da. Šta je sa ostalim delovima, hoće li se prevoditi?

I ja sam preveo kao Alvin Tvorac. Već se pričalo ovde o tome. Ali to su stavili na koricu, a da me nisu pitali. U tekstu je tvorac.

A ne znam šta će biti dalje.
First 666

Nightflier

First 666

Melkor

Hmm, vidim da kasnim 2 meseca sa spiskom uzrokovano selidbom, nevoljama sa kompom  :( Onako, nasumicno nabacano:

Three Days to Never: A Novel (2006)
by Tim Powers

Maltene samo za okorele fanove. Morao sam juce da je prelistam da se podsetim sto govori vise nego dovoljno. Citljivo ali neubedljivo.

Swords & Dark Magic: The New Sword and Sorcery (2010)
ed. by Jonathan Strahan & Lou Anders

I ovo je bilo pomalo razocaravajuce. Nightflier komentarise na blogu pa koga zanima...

"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

angel011

Povratak u SSAD. Zabavna stvar, sa Rendalom Flegom kao komunističkim ideologom i Hanibalom Lektorom kao vodećim psihijatrijskim teoretičarem u SSAD. :!:
We're all mad here.

Nightflier

Slažem se za Swords and Dark Magic. Slično kao sa Warriors, najzanimljiviji mi je bio uvod. Ja završio Weavers of Saramyr i sada ću da se bacim na druge Vudingove romane. Baš mi se dopada kako piše. U poslednje vreme, on mi je najprijatnije iznenađenje, uz Kej Kenjon i Kena Šolsa. Počeo sam da čitam novog Vorkosigana, ali nešto mi fali, pa sam rešio da privremeno batalim. Možda ću krenuti sa Vudingovim SF romanima, a možda i sa nečim drugim. xrotaeye
First 666

Melkor

da nastavim:

The Thousand Autumns of Jacob De Zoet (2010)   
by David Mitchell

Diskutabilno njegov najslabiji roman ali i dalje izuzetno zanimljiv.

The Secret History of Vampires (2007)
ed. by Darrell Schweitzer

Knjiga za plazu. Steta sto nisam bio na nekoj. Sem mozda 2-3 price: sranje za izbegavanje sem ako ne patite od kakve vamirske patologije.

Nightflier

E, super što si pročitao te vampire. Meni već dve godine stoje na polici. Znači, mogu da ih spakujem u kutiju i da se ne gnjavim s njima?
First 666

Melkor

PTY

Pa, osmelili smo se uber-hrabro na Watts-ovu Rifters trilogiju, to uglavnom zato što nas je Blindsight oduvao ko slamčicu.

Trenutno smo na trećini romana Starfish i nalazimo ga monumentalno genijalnim.   :)

Nightflier

Quote from: Amanda Robin on 13-08-2010, 19:57:30
Pa, osmelili smo se uber-hrabro na Watts-ovu Rifters trilogiju, to uglavnom zato što nas je Blindsight oduvao ko slamčicu.

Trenutno smo na trećini romana Starfish i nalazimo ga monumentalno genijalnim.   :)

Dobro me podseti na njega. Igram SC2, pa sam se baš nešto naložio na sf.
First 666

PTY

baja je... apsolutno genijalan.
kad prevalim bar polovinu prvog romana, otvaram mu ceo topik.
(jedan momak sa anime mi insistirao na toj trilogiji, inače sam oklevala, pošto se užasavam takvih obaveza... ali sad shvatam da je ovo naprosto genijalno.

Mica Milovanovic

QuotePa, osmelili smo se uber-hrabro na Watts-ovu Rifters trilogiju, to uglavnom zato što nas je Blindsight oduvao ko slamčicu.

Trenutno smo na trećini romana Starfish i nalazimo ga monumentalno genijalnim.   

Šta ti je to, sestro slatka? Elaboriraj...
Mica

PTY

Quote from: Mica Milovanovic on 13-08-2010, 20:37:13
QuotePa, osmelili smo se uber-hrabro na Watts-ovu Rifters trilogiju, to uglavnom zato što nas je Blindsight oduvao ko slamčicu.

Trenutno smo na trećini romana Starfish i nalazimo ga monumentalno genijalnim.   

Šta ti je to, sestro slatka? Elaboriraj...

Kasnije.
Krajem vikenda.
Ali za sada, veruj mi na reč kad ti kažem da me ovaj baja oduvao jače nego Ijan Mekdonald.
Treba li ti bolja referenca??

Boban

A inače kad je Jan Mekdonald postao referenca za oduvavanje, a?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

tomat

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Nightflier

Quote from: Boban on 13-08-2010, 20:51:40

Valjda otkad si ga ti objavio?
First 666

PTY

Quote from: Boban on 13-08-2010, 20:51:40

Ma dobro sad, o ukusima se ne raspravlja...
meni je njegov Brazil totalno ludilo. Totalno.

Melkor

Hmm, probaj onda Banksov Transition, koji inace "upravo citam". Nego, jesu li McDonaldove "indijske" knjige na nivou Brazila?

Nightflier

Quote from: Melkor on 13-08-2010, 21:10:46
Hmm, probaj onda Banksov Transition, koji inace "upravo citam". Nego, jesu li McDonaldove "indijske" knjige na nivou Brazila?

Mene pitaš? Pa ne znam da li su baš na nivou "Brazila". Meni se "Reka bogova" (mada je "Božanska reka" verovatno bolji prevod) dopala više od "Brazila". Doduše, meni je i dalje "Čaga" miljenče kada je o Makdonaldu reč.
First 666

Melkor

Pitam, pa ko se odazove :) Cekaju me te dve, a i DH je na putu ka meni... o tempora  xrotaeye

PTY

Quote from: Melkor on 13-08-2010, 21:10:46
Nego, jesu li McDonaldove "indijske" knjige na nivou Brazila?

Potpuno neargumentovano (i verovatno neopravdano), moram ti ovde priznati kako slutim da... nisu.  :cry:

Nightflier

Završio sam Cryoburn. Roman se pokazao solidnim, ali to je već samo po sebi bilo pomalo razočaravajuće. Nakon onolike pauze, nakon izvanrednog Winterfair's Gifts i pre toga Civil Campaign, pa i Diplomatic Immunity, Cryoburn je samo solidan. Ništa više. A onda - kraj. Donekle predvidiv, pošto se čitalac kroz ceo roman priprema za to, ali svejedno kraj koji označava ogromnu promenu u životu našeg protagoniste. Inače, na kraju knjige je i epilog od nekoliko crtica, iz perspektiva više likova. Crtica cara Gregora oborila me je s nogu. Suma sumarum, možda ovo i nije najbolji roman koji je LMB napisala, i ne verujem da će se nadobijati nagrada, ali svakako pokazuje da LMB nije pošla putem Dejvida Vebera i da njen Majls ima i te kako šta da kaže novim i starim čitaocima. U suštini, Cryoburn me je donekle podsetio na Bučerov Changes. Majls više nije onaj lik koji je vodio Dendarije, pa ni lik koji je prosio Jekaterin. Ukratko, solidna knjiga. Prijala mi je.
First 666

Melkor

Takodje, u intermecu sam procitao:

Long Price Quartet
by Daniel Abraham

i

Ovo su omnibus varijante a sadrze 4 romana:

A Shadow in Summer (2006)
A Betrayal in Winter (2007)
An Autumn War (2008)
The Price of Spring (2009)

Neka vas naslovnice ne zavaraju, ovo nije "ona" (sa drugog topika) vrsta "epske" fantastike. S druge strane nisam nesto preterano ni odusevljen. Da l' zbog hypa, sta li vec, nije ispunio moja ocekivanja,tj. iako vise nego zadovoljava na mnogim poljima, kvalitetom iskace iz famoznih sablona logika sveta mi je suplja i nikad mu nisam do kraja poverovao, sto, bar meni, dosta smeta. Ali, ok, za cekati je da se vidi sta ce sledece da uradi.

Nightflier

Kao što znaš, ja sam više nego zadovoljan Ejbrahamom. Sledeće što piše je klasičniji fentezi. Videćemo kako će to ispasti. Ali mene je kupio.
First 666

Milosh

Only Forward, Michael Marshall Smith

Jedan od najduhovitijih, najmaštovitijih i sve ukupuno najboljih SF romana koji sam pročitao u poslednje vreme. Apsolutna preporuka.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Nightflier

Rešio sam da ponovo pokušam da pročitam Adrijana Čajkovskog. Čovek je došao do pete knjige, a ja nisam mogao ni prva dva poglavlja prve da pročitam. Kad sam sažvakao tri Aberkrombijeve knjige, sažvakaću i njega. Čisto da vidim koliko ga bezrazložno hvale.
First 666

Eriops

Čitam trilogiju Princ of Nothing, od Bejkera. Uspeo sam pronaći na netu, na hrvatskom je, s obzirom da ima više od hiljadu strana, trebaće mi meseci da pročitam s kompa.
Zasad mi je baš leglo- neka kombinacija klasične epske fantastike i religije, filozofije.. vrlo zanimljivo delo, prava šteta što ga kod nas niko nije preveo.
Hrvatsko izdanje u Algoritmu je preskupo, tako da sam i ja, protivnik e-čitanja, bio prinuđen skinuti sa neta..