• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SRAMOTA! ex-najveci ex-yu strip-sajt 100% komercijaliziran!

Started by zoskoz, 10-02-2010, 19:24:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

ali bitno je da tvoja reč vredi... ajde prestani da nas smaraš više, ostavi da gacamo u svom neznanju i bedastoći, jer ako smo zaista toliko niski kao što pričaš, onda nikakva priča nema svrhe... a ako nismo, onda smo možda i u pravu. jer, ili smo nedostojni tvojih reči ili si ti nedostojan da nam se obraćaš; trećeg nema, a u oba slučaja tvoj nastup je nepotreban.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

nesvrstani

pogledaj prosli post pa ces vidjeti tko je koga "quotao"
(nema veze sto se ne sjecas da si ti mene, od nekoga tako ogranicenog ni ne ocekujem to)

toliko o tome da ja tebe smaram

Boban

smaraš me jer si došao na moj forum bez želje da učestvuješ u osnovnom radu i bilo čemu konstruktivnom, već samo jedeš govna danima.

mac

Da, ali nije se makao sa ovog topika, koji ionako predstavlja azil za izgnanike sa hrvatskog foruma. Da li je uopšte bitno šta se na ovom topiku dešava? Pretpostavljam naravno da se osiono ponašanje moderatora nenaviklih na moć sa onog foruma neće pojaviti i na ovom forumu.

zoskoz

kad se nije pojavilo poslije ovog zadnjeg "... od nekoga tako ogranicenog ni ne ocekujem ..." vjerojatno ni nece.
naviknut na takvo vladanje sa fibrinog foruma, nesvrstani nije ni svjestan sta je izjavio, niti zbog cega. ali, eto, on pise.

nesvrstani

Quote from: Boban on 07-06-2010, 00:00:33
smaraš me jer si došao na moj forum bez želje da učestvuješ u osnovnom radu i bilo čemu konstruktivnom, već samo jedeš govna danima.

ne znam jesi li ti uopće pročitao ijednu stranicu ovog topica, ali svrha ovog topica ionako nije da bude konstruktivan
već da možete pljuvati po ljudima i sajtu
a što se tiče tvog rječnika: čudo je što si takav uopće naučio govoriti, tko još očekuje da budeš kulturan?

Boban

ja ne vidim da ovde iko pljuje stripovi.com, ljudi samo pobrajaju propuste koji su se tamo dogodili. Istina mora da je žestoko pogodila neke od vas, ali šta da se radi, obično ispadne tako.

zoskoz

Quote from: markos on 11-02-2010, 16:39:19... Od pocetka su stripovi.com moj sajt ... suradnici imaju velike zasluge, ali oduvijek je taj odnos bio da sam ja vlasnik, a suradnici ljudi koji dobrovoljno nečim doprinose. I sto se sad promijenilo? Jedino što je vlasnik sajta Fibra, a ne Marko Šunjić? A to što sam ja vlasnik Fibre, to nema veze? ...

kuzim, razumijem, shvacam. sad ljudi ne rade gratis i bez socijalnog osiguranja za fizicku osobu ili stripovi.com, vec za nakladu fibra d.o.o., trgovacko drustvo, partiju, sta vec.
a to sto si ti vlasnik fibre, pitas, nema veze? priznajem, ima, sad je svima lakse.

sto je sljedece? da svaki novi clan mora prosetati gradom u svojstvu fibrinog covjeka-sendvica i tebi jednom godisnje donijeti stafetu?

ne znam kako je sa porezima na dragovoljni rad za d.o.o. u hrvatskoj. mogu li se "samo tako" animirati ljudi zanesenjaci da djabe rade za d.o.o. ili se vrijednost njihovog rada procijeni te oporezuje.
u nekim drugim zemljama se korist koju tvrtka ostvaruje iz takvog rada oporezuje. inace nije posteno prema konkurenicji, socijalnom uredjenju i burzi rada, na kojoj ljudi cekaju na posao za novce.
ne znam kako je u hrvatskoj.

markos

Ovaj topic me često podsjeti na onu darkovu "ponekad mislim da sam tako neuspjesan, a onda odem na internet i vidim da imam HEJTERE!"

Za svaku je pohvalu trud koji ulažeš da ovaj topic stalno bude na vrhu, to se zove predanost, to se zove imati cilj u životu, bravo! A sad, to što pišeš gomilu gluposti, bože moj, pa zar je to važno, nećemo sitničariti, je li tako? Što bi rek'o Snotman, "samo deri"!

zoskoz

Quote from: Josipovitch Broznjev on 11-02-2010, 22:45:04
Quote from: markos on 11-02-2010, 22:40:57
Quote from: roterSpatz on 11-02-2010, 22:32:33...
hajde ne prenemazi se, vec ti lijepo napisi, jesu li moj zakljucani nalog, e-mail, ime, prezime... vlasnistvo naklade fibra d.o.o.?
...
Da, to je vlasnistvo fibre.
e vidis, a sad fibru lijepo molim da obrise sve moje osobne podatke i nalog, te posalje potvrdu o brisanju po vazecim zakonima republike hrvatske.
ovo molim shvati kao kulturu.

nisam jos dobio potvrdu.

zoskoz

neozbiljni kupci (stripofili), fibrini forumasi (lihvarski), batinasi (opasni). uzivajte:
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=37750&whichpage=1

ova mi je do sada najbolja u moru bisera:
"...taj je zajeban do zla boga ispricacemo mu sta je problem a koliko znam taj lik kad mu se spomene ime u becu svi drhte..."

pa, tko voli trash. trash je nesto najbolje sto postoji.

sekta

Тачно. Јако глупа тема. Али зашто си ти толико оптерећен тим форумом?

zoskoz

psihicki poremecaj. opsesija.
pa, ej, skupljam stripove; covjece, sta pitas gluposti.

Franz Xaver von Baader

jako dobra tema
morti ispraznom demagogijom ex cathedra raskrinkava markosa kao solipsistu kojega ipak pogone misteriozne ekonomske silnice ka marljivom zgrtanju (dostojnom hrčka) viška vrijednosti publike
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

zoskoz

kupio covjek neku slicicu, pa da se malo pohvali potencijalnim istomisljenicima i prodiskutira, sto je razumljivo, kad tamo cijela partija mu se nakalemila na ledja. bas me zanima hoce li skuziti u cemu je problem. da je potrosio novac na ponudu nekog partijskog svercera stripovima bilo bi sve ok.

zoskoz

ova mi je najjaca:

Quote from: ricoSamo da napomenem, moje majice su u gornjem vrhu (5%) najjače otvorene dizajnerske kuće na svijetu "Threadless" po ocijenam kupaca, tako evo prilika da se i ovdje pohvalim. Na natječaju za Zip hoodies od ukupno preko 400 dizajna iz cijeloga svijeta moja je cini mi se sada na 14. mjestu, bez dodatne reklame. ...
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=37819&whichpage=3

odbijam povjerovati da netko zajebava onog stripofila svojom bajnovitom ekspertizom koju je stekao na sljedeci (?) nacin:
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=34881&whichpage=1

ili ukratko, trazeci od drugova da se registriraju i glasaju za njegove kreacije, nudeci da im podijeli evtl. nagradu (5x100$) ako uspiju.

i sad je to neka referenca?

zoskoz

danas na fibrinom partijskom forumu reportaza o promociji strip-albuma sa vjerskom pozadinom.
hoce li se drugovi usuditi komentirati? ili ce se na njih srusiti crkveni toranj? staljin ustati iz groba i svirepo ih kaznjavati?
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=37934

kikec

Ništa se neće dogoditi.
Ništa se više niti ne događa na fibrinom forumu. "Provokatori" (oni koji ne žele da draškaju naduvane moderatorske guzice) su ionako svi istjerani, izdavači su se praktički svi već razbježali, dupeulizice i apologeti zločinačke fibrine vlasti ionako imaju problema sa sastavljanjem rečenica, tako da od njih niti ne treba očekivati mišljenje... a ovi ostali, "tiha" večina ionako samo gleda svoj vlastiti interes i opstanak na forumu, ne želeći se ni pod koju cijenu odreći dnevne mogućnosti spamanja u već dozlaboga prežvakanim raspravama o najboljim, najljepšim i najtvrđe ukoričenim naslovnicama njihovih omiljenih strip junaka.
signature

zoskoz

samozvani stripaski mesijas pripisuje si na zastavu velike zasluge za domaci strip. sve u sluzbi domaceg stripa, pokrenuti produkciju i sl. a cim se pojavi domaci strip koji nije iz pera nekog clana partije, tako ga lijepo ignoriraju, da je to milina jedna.
ili partijski strip ili ne postoji.

Bimbo Sullivan

Više ni ne povirujem tamo (osim ako sam željan zabave, pa odem vidjeti Varijorove strip preporuke).
Scomovi stripomani su daleko najstupidnija masa na interentu.
Na Sagiti se non stop srbuje, al i to je zabavnije
od pozerstva i nesnosne dosade koja vlada tamo na scomu.
Gospodo! Nalazimo se u znamenitoj epohi, u vrenju u kojem je Duh izvršio jedan skok prema naprijed, premašio svoj prethodni konkretan oblik i stekao jedan novi.

mac

Ma to je naletelo tako, zbog vrućine i godišnjih odmora. To nam dođe kao kokain Šerloku Holmsu.

Guy Buttersnaps

Ne, tako je već zadnju godinu-dvije. Samo što se sad više primjeti jer su došla neka 3-4 nova lika koji su neopisivo glupi.

mac

Ako si Hrvat onda si ekstra senzitivan na svako srbovanje, pa ti bilo koji intenzitet srbovanja deluje podjednako prejak. Moraš da budeš Srbin da bi znao šta je srbovanje koje zapravo nije pravo srbovanje.

Ne, čekaj malo, to pričaš o onom drugom sajtu?

Franz Xaver von Baader

pa u pravu je dikhed; scomovska letargija je nepodnošljiva za iole živog čovjeka. na sagiti se vrzmaju, tu i tamo, razni paćenici, bivši beli orlovi, bivši jna desetari, bivši alkoholičari i generalno promašeni srboideolozi, ali i to je bolje od markosove umjetne tvorevine - scom je prihvatilište za sluđene, naivne hrvate, naivne srbe i ocvale nostalgične jugofile koji su svi pijuni u prevari stoljeća: markos kao postpovijesni-postnacionalni-postpolitički kriptojugoslaven stavlja veto na riječi npr. oluja, četnik, drug tito, vladika itd. da bi hipnotizirao gomilu i izveo vlastite kućne čarolije - uvalio im fibru, strip-ideologiju niskih tiraža i visokih cijena.
srbi hrle u gomilama na taj med, a markos marljivo poput hrčka im guli kožu s leđa i otima posljednju paricu.
uopće ne čudi da najjaču podršku ima u dijaspori, u traumatiziranima koj su prošli šok-terapiju te potpuno izgubili orijentaciju pa se sada pronalaze kao neka vrsta anakronosti - kao zakašnjeli jugovići. prototip takvog lika je kong warrior, instaliran na mjesto moderatora kako bi spriječio širenje "haosa po forumu".

čitava situacija je da se posereš od smijeha.
na sagiti barem možeš četničkoj propagandi suprotstaviti autentičnu gen-kameni-hrvatski-ubermensch retoriku i igrati fer plej.
na scomu se trebaš neprestano okretati da te ne bi ovi u janjećoj koži opelješili do zadnjeg cvonjka.

Bob Rok

Najbolje da se mi drzimo korena. Slovenskih ;)

A secikesama, ubicama i sovinistima, nije mesto medju prosvecenim i ucenim. Bilo na sagiti, bilo na scomu, bilo na ulici, bilo na teveu. Mozemo razglabati, ali ako nas zajednicki zakljucak ne vodi ka postovanju nasih korena, onda je sve dz :)

Franz Xaver von Baader

zoskoz

treba smisliti petogodisnji plan kako odstraniti preostale antislavenske elemente.

Savajat Erp

Пан-славенизам из нот дед!!  :lol:
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

andjusticeforall

Quote from: Maršal Mito on 15-08-2010, 14:51:45
danas na fibrinom partijskom forumu reportaza o promociji strip-albuma sa vjerskom pozadinom.
hoce li se drugovi usuditi komentirati? ili ce se na njih srusiti crkveni toranj? staljin ustati iz groba i svirepo ih kaznjavati?
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=37934

Ah so, hvala što ste uočili. No, to nije sve tekst je izašao izvorno na osijek031.com:

http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=27013

na jednom malom jeretičkom portalu za koji imam neopisivu čast pisati e-novine.com:

http://www.e-novine.com/kultura/kultura-vesti/39903-Strip-Svetom-Roku.html

A o svemu tomu je pisao i strip crtač N. Barinić na svom blogu:

http://blog.vecernji.hr/barinic/

Cilj je bio prikazati odličnu posjećenost jedne strip manifestacije. E sad, ako vama brišu postove, to je do vas. Meni se zasad to ne događa. Iako, vidjet ćemo što će biti s ovim (buahaha), naime ono gore se može označiti kao spam, iako nije, već prikaz gdje je i što objavljeno, a vezano uz jednu odličnu posjećenu strip manifestaciju. Makar ona i bila vjerske tematike, objavljena je i na e-novinama koje sebe zovu jeretičkim portalom. O temi Sv. Roko je još pisao i Glas Slavonije, dva Virovitička portala, nisam sve još pohvatao, no zapravo se radi o odličnoj promociji stripa uopće.

zoskoz

hvala, lijepo je vidjeti ovoliku posjecenost na prezentaciji jednog domaceg strip-albuma.

moja opaska na ovom topicu odnosi se na uredjivacku politiku stripovi.com foruma, t.j. foruma izdavacke kuce naklada fibra d.o.o., ciji se vlasnik posljednjih godina rado promovira kao "motor" domaceg stripa. istovremeno meni i jos nekim stripomanima predbacujuci kako se ne razumijem/o u domaci strip i sl. u sklopu jedne diskusije o potporama domacem strip-izavastu od strane ministarstva kulture.

uglavnom, simptomaticno je da se medju ljudima okupljenim oko naklade fibra d.o.o. godinama kuka o slaboj posjecenosti manifestacija poput ove, o zanemarenom domacem stripu, potcijenjenim domacim autorima, itd. a u drugu ruku u diskusijama uvazavaju samo stripovi ljudi iz okruzenja odredjenog politickog uvjerenja. prezentacije poput ove redovno se ignoriraju, dok se neke dizu u nebesa. sto zbog netrepljivosti prema toj vrsti stripa, iako domaceg, sto zbog nedostatka diskutanata koji su vecinom onemoguceni da daju svoj doprinos na tom ispolitiziranom forumu.

andjusticeforall

Quote from: Maršal Mito on 18-08-2010, 12:32:11
hvala, lijepo je vidjeti ovoliku posjecenost na prezentaciji jednog domaceg strip-albuma.

moja opaska na ovom topicu odnosi se na uredjivacku politiku stripovi.com foruma, t.j. foruma izdavacke kuce naklada fibra d.o.o., ciji se vlasnik posljednjih godina rado promovira kao "motor" domaceg stripa. istovremeno meni i jos nekim stripomanima predbacujuci kako se ne razumijem/o u domaci strip i sl. u sklopu jedne diskusije o potporama domacem strip-izavastu od strane ministarstva kulture.

uglavnom, simptomaticno je da se medju ljudima okupljenim oko naklade fibra d.o.o. godinama kuka o slaboj posjecenosti manifestacija poput ove, o zanemarenom domacem stripu, potcijenjenim domacim autorima, itd. a u drugu ruku u diskusijama uvazavaju samo stripovi ljudi iz okruzenja odredjenog politickog uvjerenja. prezentacije poput ove redovno se ignoriraju, dok se neke dizu u nebesa. sto zbog netrepljivosti prema toj vrsti stripa, iako domaceg, sto zbog nedostatka diskutanata koji su vecinom onemoguceni da daju svoj doprinos na tom ispolitiziranom forumu.

Prezentacija poput ove je sve samo ne ignorirana, pun net i golema posjećenost, čitanost na npr. osijek031.com za tekstove o stripu sasvim zadovljavajuća 14 komentara čitanost oko 500. Na e-novinama, manja jer je to odviše lokalno, na stripovi.com 398 - 5 komentara - što je sasvim ok, bila je nekoliko dana na prvoj stranici foruma. Za općenite stvari ne znam, znam za moje i još neke postove i to sve solidno prolazi.

E, sad to što vi imate međusobne nesuglasice, jelte, to je vaš problem, imam svojih problema i obveza dovoljno (npr. izdajemo magazin StripOs br. 4, i nisam završio jedan od dva intervjua).

A, ovdje, unutar ove teme, konkretno bih zamjerio Marlowu, jer je napisao, da sad ne kopam za Dane stripa Osijek 2010., ...čak su i simpatični osječki (ili slavnonski) pivopije bla bla... ko' nešt' smo i mi taki' ubrali... - ne da mi se rovat. Thanks mate, nimalo deklasirajuća kvalifikacija!

zoskoz

u redu je da imas svojih problema i obaveza, nitko te ni ne poteze, odrasli smo ljudi i imamo prstice da tipkamo. :)

reakcija na stripovi.com nikako nije ok. od 5 komentara koje navodis 3 su tvoja, ostala 2 od jedne osobe. nitko, bas nitko od samozvanih "motora" domaceg stripa nije se udostojio bar jednom recenicom komentirati dogadjaj o kojem pises. dogadjaj iz domene domaceg stripa, domaceg stripa koji im je navodno zlatno tele i izgubljeni gral u jednom. zvijezda vodilja. svjetlo na kraju tunela i sl.

to za mene nije nista novo, vec je izuzetno upadljivo i simptomaticno. da je strip od nekog iz podobnog ideoloskog okruzenja, bilo bi ca. 40-50 komentara. jest, plitke pameti, u stilu "tooooo", "suuuuper", no ipak, komentara.

andjusticeforall

Ma čuj, što se vjere tiče, ja sam osobno sa druge strane barikade, da franjevci kojim slučajem znaju za temu bilo bi vše komentara (šala)... Sam strip je o životu jednog sveca, znači za određeni krug ljudi, čitanost je zadovoljavajuća, za komentare si u pravu smetnuo sam sa uma da sam i ja komentirao, tj. naduponjavao tekst. Generalno i ukupno tema je odlično plasirana gdje god smo stigli - objavilo se. Sad što nije nešto komentirana na stripovi.com od strane nekih ljudi - to mi pak konkretno ne znači puno (npr. komentirali su Dane stripa Osijek 2010.). Zapravo, nakon 50-ak tekstova mi više komentiranost nije neka značajna stavka. Moglo se na guranje, javiti svima u udruzi i izričito tražiti da komenitraju, no ljudi imaju i drugog posla, a i više volim kad se komentira na osijek031.com, ipak je to matični portal.

zoskoz

bah, to sto na fibrinom forumu tema nije komentirana meni ne znaci nista. ali ta cinjenica se lijepo uklapa u ovaj topic koji prokazuje diskriminaciju i politikanstvo.

andjusticeforall

Ili ljude jednostavno tema nije zanimala, ili ja to nisam baš dobro napisao itd...

zoskoz

ma oni sto i bi se boje. strah im je utjeran duboko u kosti. banovano je na desetine stripofila koji su se dotakli pogresne vjere.
poznata stripofilska sutnja.

kikec

Quote from: andjusticeforall on 18-08-2010, 16:07:01
Ili ljude jednostavno tema nije zanimala, ili ja to nisam baš dobro napisao itd...

ma, andjustice, čini mi se da ti nemaš pojma sa kakvim se ti mentalitetom "boriš" na fibrinom forumu. kako da tvoj topik dobije bilo kakvu pažnju pored ovakove žestoke konkurencije; http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=37941 (stripove u vrečice ili ne? - pitanje je sad) ... poanta je da fibra forum (nekoć stripovi.com forum) promiče jednoumlje, površnost i trivijalnosti a zabranjuje mišljenje, kontempliranje, oponiranje i zdrav razum. ima zoško pravo. da si na bilo kojem drugom forumu postavio temu, pa vjerovatno i na forumu posvečenom lončariji, dobio bi veći odaziv ... ovako, ironično, gubiš bitku upravo na forumu kojemu tvoja tema najviše odgovara. smijurija, šta da ti više kažem!
signature

Franz Xaver von Baader

bravo kikec, svaka ti dala
i onda se gospoda lakonski pitaju "zašto misternoovci ne prelaze na larceneta?"
u samom piitanju je sadržan odgovor: nameću jednoumlje. e pa misternoovci su živi ljudi i neće iz inata

andjusticeforall

andjusticeforall

Osim toga, na osijek031.com je išlo na naslovnu stranicu i sad se nalzi pod kolumne (matični portal gdje dakle pišem kolumnu o stripu kad imam vremena), a i na e-novine.com je išlo na naslovnu, a sad je pod kultura.

Drugim riječima, na stripovi.com je išlo samo pod forum. Mogao sam pitati za naslovnu, no nije mi se dalo prepravljati tekst. Vrlo jednostavno. Ne mislim da je u ovom slučaju u pitanju zavjera. Za ostale slučajeve, to je kako rekoh - vaša stvar.

Franz Xaver von Baader

jesi li ti misternoovac koji je prešao na larceneta?
ako jesi, kako se odigrala ta transformacija? ako nisi, što je pošlo ukrivo raportiraj markosu

zoskoz

Quote from: andjusticeforall on 18-08-2010, 21:17:30... Ne mislim da je u ovom slučaju u pitanju zavjera. Za ostale slučajeve, to je kako rekoh - vaša stvar.

ponavljas se.

andjusticeforall

Quote from: PingvinPatuljak on 18-08-2010, 21:23:51
jesi li ti misternoovac koji je prešao na larceneta?
ako jesi, kako se odigrala ta transformacija? ako nisi, što je pošlo ukrivo raportiraj markosu

Jok, najviše čitam Grua, tak' da nemam blage dume o čem' spikaš...

andjusticeforall

Quote from: Maršal Mito on 18-08-2010, 21:44:21
Quote from: andjusticeforall on 18-08-2010, 21:17:30... Ne mislim da je u ovom slučaju u pitanju zavjera. Za ostale slučajeve, to je kako rekoh - vaša stvar.

ponavljas se.

Skužajte, pobiglo mi.

Franz Xaver von Baader

Quote from: andjusticeforall on 18-08-2010, 22:02:17

ma dobro, to je duga priča i predmet markosovog kontempliranja. u svakom slučaju, obavještavam te kako taj divni čovjek pokazuje prstom i u tebe, jer si ostao infantilno fiksiran na Grua i zaključuje da te drma kriza srednjih godina (čuvena kriza tridesetih kako rekoše leb i sol)

andjusticeforall

Quote from: PingvinPatuljak on 18-08-2010, 22:08:03
Quote from: andjusticeforall on 18-08-2010, 22:02:17

ma dobro, to je duga priča i predmet markosovog kontempliranja. u svakom slučaju, obavještavam te kako taj divni čovjek pokazuje prstom i u tebe, jer si ostao infantilno fiksiran na Grua i zaključuje da te drma kriza srednjih godina (čuvena kriza tridesetih kako rekoše leb i sol)

To je, dakle, tipičan primjer pogrešnog zaključka, uzrokovan nedostatkom informacija.

Franz Xaver von Baader

upravo tako
na to sam mu skromno skrenuo pozornost - na pogrešne zaključke njegovog, sada već, notorno famoznog intervjua (u kojemu on, potpomognut macanom, istovremeno biva i zapitan nad problematikom i ujedno dolazi do epohalnog rješenja o krizi tridesetih)

andjusticeforall

Quote from: PingvinPatuljak on 18-08-2010, 22:22:30
upravo tako
na to sam mu skromno skrenuo pozornost - na pogrešne zaključke njegovog, sada već, notorno famoznog intervjua (u kojemu on, potpomognut macanom, istovremeno biva i zapitan nad problematikom i ujedno dolazi do epohalnog rješenja o krizi tridesetih)

Ovaj, ne misliš li da ste, kak' bi se reklo, malo opterećeni likom i djelom Markosa? Što se tiče te krize 30-ih godina, još nisam u istima... Ne puca li to sredinom 40-ih? Tad se većina ljudi razvodi (znam iz praktičnih primjera)...