• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Nightflier's Reading List

Started by Nightflier, 14-02-2010, 16:15:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nightflier

Završio sam God Save the Queen (The Immortal Empire, #1) by Kate Locke. Očekivao sam površan roman urbane fantastike, izmešan sa stimpankom, a dobio sam zanimljiv SF, koji opet čekira sve markere po kojima su se nekada prepoznavali romani o Aniti Blejk. Roman počinje od premise da je čovečanstvo izmutiralo u nekoliko zasebnih vrsta, zbog izlaganja virusu kuge. To je dovelo do nastanka vampira i vukodlaka, koji su pak izrodili zasebne vrste. A kraljica Viktorija je živa i zdrava. Well... neživa, to jest. Veoma zanimljivo. Angel, baci pogled./
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Nightflier

Već se neko vreme borim sa

Ash by Mary Gentle

QuoteFor the beautiful young woman Ash, life has always been arquebuses and artillery, swords and armour and the true horrors of hand-to-hand combat. War is her job. She has fought her way to the command of a mercenary company, and on her unlikely shoulders lies the destiny of a Europe threatened by the depredations of an Infidel army more terrible than any nightmare.

Reč je o omnibusu od četiri romana za koja se tvrdi da predstavljaju vrhunac alternativne istorije - i mogu reći da su ti koji to tvrde poprilično u pravu. Ovaj omnibus je veoma neobično sastavljen - o čemu ću nešto više drugom prilikom - i romani nisu baš laki za praćenje, ali Ash je prava poslastica za ljubitelje alternativne istorije, naročito SF tipa, kao i za poklonike military fantastike.
First 666

Melkor

I ja sam se tako borio sa njenim White Crow, al' vredi rvanja. A i mora sa se dozira, jedna knjiga u par godina je dovoljno :-)
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Nightflier

Ja sam sad negde na polovini. Uživam, ali nije nimalo lako. Još sam ja relativno upoznat sa sredjnovekovnom terminologijom, koju ona obilato koristi - ali svejedno su joj rečenice zahtevne. Ne smem ni da pomislim kako bi bilo prevoditi to čudo. Ja ne bih imao hrabrosti.
First 666

Nightflier

Nekako sam izašao na kraj sa Ash. Četiri ekstremno zahtevna romana za čitanje, ali veoma dobra i ispunjavajuća. Odlična SF/alt.istorijska saga. Sad mi je žao što nisam kupio omnibus kada je bio na prodaji u Akademiji, i to za male pare. Ocena 4/5.
First 666

Nightflier

Malo sam burnoutovan nakon četiri romana zaredom iste autorke (Mary Gentle i njen Ash omnibus), pa se razmišljam da se vratim Čarliju Strosu i upustim u njegov Laundry Files... Je li neko čitao?
First 666

Nightflier

Malo sam se umorio od SF-a, ali sam se donekle zadržao u vodama alternativne istorije. Krećem sa romanom Thieftaker (Thieftaker Chronicles) by D. B. Jackson. Blurb kaže sledeće:

Boston, 1767: In D.B. Jackson's Thieftaker, revolution is brewing as the British Crown imposes increasingly onerous taxes on the colonies, and intrigue swirls around firebrands like Samuel Adams and the Sons of Liberty. But for Ethan Kaille, a thieftaker who makes his living by conjuring spells that help him solve crimes, politics is for others...until he is asked to recover a necklace worn by the murdered daughter of a prominent family.

Suddenly, he faces another conjurer of enormous power, someone unknown, who is part of a conspiracy that reaches to the highest levels of power in the turbulent colony. His adversary has already killed—and not for his own gain, but in the service of his powerful masters, people for whom others are mere pawns in a game of politics and power. Ethan is in way over his head, and he knows it. Already a man with a dark past, he can ill afford to fail, lest his livelihood be forfeit. But he can't stop now, for his magic has marked him, so he must fight the odds, even though he seems hopelessly overmatched, his doom seeming certain at the spectral hands of one he cannot even see.

Roman je pobrao odlične kritike, ali to je svojevrsno pravilo za sve što ima neke veze s američkom istorijom. Meni je vrlo retko prijalo da se duže zadržavam na takvim knjigama, pošto su mi previše opterećene američkim temama i ne previše komunikativne za čitaoce preko bare. Tu je veliki izuzetak Kardov "Alvin", naravno - ali to je već priča za sebe. Uglavnom, krećem danas da čitam, pa javljam kakva je knjiga.
First 666

Nightflier

Inače, D. B. Jackson je zapravo David B. Coe. Reč je o manje poznatom autoru, ali prilično zanimljivom, a po obrazovanju - istoričaru.
First 666

Nightflier

Dakle, evo mog kompletnog učinka za ovaj mesec, pre nego što zađemo u sledeći:

jul

Captain Vorpatril's Alliance,  Lois McMaster Bujold 4/5
God Save the Queen, Kate Locke 4/5
Germline, T.C. McCarthy 4/5
The Gathering Storm, Robert Jordan and  Brandon Sanderson
A Secret History, Mary Gentle 4/5
Carthage Ascendant, Mary Gentle 4/5
Wild Machines, Mary Gentle 4/5
Lost Burgundy, Mary Gentle 4/5

Sa izuzetkom Džordana, sve je bilo ovakav ili onakav SF. Moram priznati da mi je veoma prijalo.
First 666

Nightflier

Krenuo sam da čitam Thieftaker by D. B. Jackson. Roman ne počinje loše i ne može se reći da je loše napisan, ali nakon izvrsne Meri Džentl, jednostavno ne ostavlja dovoljno dobar ukus u ustima.
First 666

Nightflier

Pročitao sam Thieftaker by D. B. Jackson. Jedva sam se naterao. Nakon niza izvrsnih romana, ovaj je bio veliko razočarenje. Tehnički, ovo je roman za primer. U suštini, ovlaš prikrivena urbana fantastika, roman je smešten u Boston s kraja osamnaestog veka i prati hvatača lopova kojeg pomalo protino njegovoj volji angažuju da otkrije ubicu ćerke jednog bogatog i uticajnog trgovca. Nakon toga sledi uobičajeno sukobljavanje sa etabliranim autoritetima, headbuttovanje sa "kolegama" i predstavnicima organizovanog i neorganizovanog kriminala i već sve ostalo što privatni detek... pardon, privatni čarobnja... pardon, hvatači lopova rade od sumraka do svitanja. U suštini, ovo je pokušaj jednog zanatski izbrušenog pisca da iskoristi popularnost jednog podžanra i da se rebrendira, sve u potrazi za novom publikom. Autor je vanredno dobro iskoristio svoje poznavanje istorije da bi čitaocu dočarao trenutak u kojem se radnja odigrava, ali unatoč tome roman vrvi od anahronizama. Daleko veća zamerka je to što se u tekstu oseća čisto zanatski pristup. Dakle, nema ni desetine onog humora i strasti koje Bučer ulaže u svoje romane. Samo zbog tehničke izbrušenosti, Thieftaker dobija 2,5/5
First 666

Nightflier

I tako je došlo vreme za redovno godišnje revidiranje sadržaja foldera sa knjigama na tabletu. Inače patim od besomučnog dodavanja naslova u rečeni folder, koje ne stižem da pročitam, pa mi se gomilaju i samo se nerviram zbog svoje nemoći da ih sve savladam. Zato sam uveo pravilo da dva puta godišnje pobrišem sav sadržaj tog foldera i da opet odaberem desetak knjiga koje ću pročitati, uz povremeno dodavanje novih naslova.

Taj sadržaj trenutno izgleda ovako:

Memories of Ice - Steven Erikson
Four and Twenty Blackbirds - Cherie Priest
Fade to Black - Francis Knight
Epic, Legends of Fantasy - John Joseph Adams
Darkness Weaves - Karl Edward Wagner
City Without End - Kay Kenyon
Silence  - Michelle Sagara
The Broken Crown - Michelle West
The Killing Moon - N K Jemisin
Cowboy Angels - Paul McAuley
New Cthulhu- The Recent Weird - Paula Guran (ed)
The Year's Best Science Fiction & Fantasy 2009  - Rich Horton (ed)
The Coldest War - Tregillis, Ian
The Red Wolf Conspiracy - Robert V. S. Redick
Elfhome - Wen Spencer
First 666

Nightflier

Metodom slučajnog uzorka, danas sam počeo da čitam

The Killing Moon (Dreamblood) by N. K. Jemisin

The city burned beneath the Dreaming Moon.

In the ancient city-state of Gujaareh, peace is the only law. Upon its rooftops and amongst the shadows of its cobbled streets wait the Gatherers - the keepers of this peace. Priests of the dream-goddess, their duty is to harvest the magic of the sleeping mind and use it to heal, soothe . . . and kill those judged corrupt.

But when a conspiracy blooms within Gujaareh's great temple, Ehiru - the most famous of the city's Gatherers - must question everything he knows. Someone, or something, is murdering dreamers in the goddess' name, stalking its prey both in Gujaareh's alleys and the realm of dreams. Ehiru must now protect the woman he was sent to kill - or watch the city be devoured by war and forbidden magic. 
Takođe sam rešio da paralelno čitam jedan već pročitani naslov uz nešto što je za mene novo. Ovoga puta taj već pročitani naslov je

Memories of Ice by Steven Erikson

The ravaged continent of Genabackis has given birth to a terrifying new empire: the Pannion Domin. Like a tide of corrupted blood, it seethes across the land, devouring all. In its path stands an uneasy alliance: Onearm's army and Whiskeyjack's Bridgeburners alongside their enemies of old--the forces of the Warlord Caladan Brood, Anomander Rake and his Tiste Andii mages, and the Rhivi people of the plains.
But ancient undead clans are also gathering; the T'lan Imass have risen. For it would seem something altogether darker and more malign threatens this world. Rumors abound that the Crippled God is now unchained and intent on a terrible revenge.
Marking the return of many characters from Gardens of the Moon and introducing a host of remarkable new players, Memories of Ice is both a momentous new chapter in Steven Erikson's magnificent epic fantasy and a triumph of storytelling.

Ovo je već nekoliki put da čitam ovaj roman. Ovoga puta, to je zato što želim da u jednom (dugom) čitanju obuhvatim oba autora koja pišu u svetu Malazana, ali kako su Eriksonove knjige više nego obimne, to ide sporije.
First 666

Nightflier

Čitam The Killing Moon, čita on mene. Sa jedne strane, ne mogu a da ne odam priznanje Džejmisinkinom spisateljskom umeću. Rečenice su lepe, stil je pitak, sve je to dobro osmišljeno, karakterizacija je više nego pristojna - ali mi je svet nezanimljiv (iako jeste originalan, ne zasniva se na fantazijskim klišeima već beži od njih, a magija je nova i sandersonski dobro osmišljena) i uopšte se ne vezujem za protagoniste. Valjda je to obratna stvar od one koja muči non-white čitaoce fantastike. Džejmisonka se bavi rasnim razlikama i statusom koji je u vezi sa bojom kože - da li je boje crne kafe ili bele kafe - ali meni ništa od svega toga nije bitno, niti me se dotiče. Sad, možda sam ja rasista, ali odlično se sećam dve trilogije u kojima je protagonista crne boje kože a uz to i žensko, a ja ih obožavam i nakon svih ovih godina. Stoga sam sklon da mislim kako imam neku urođenu averziju prema tim novim problemima colored populacije i njihovog položaja u društvu. Jednostavno, to kod Džejmisonovo deluje potpuno neuverljivo, ili makar ja ne mogu da se konektujem sa tim, za  razliku od - recimo - veličanstvenog Zoo City-a, iz pera Lorin Bjuks (koja je doduše plavokosa belkinja). 3/5 i to nadasve zahvaljujući odličnom književnom izrazu.
First 666

Truba

kako možeš tako brzo čitati
jel ti ostane šta u sjećanju
jel ti se izmiješaju radnje svih tih knjiga  :(

ja između dvije knjige uvijek čitam po jedan sirius da napravim odmak  :!: :!:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Nightflier

1) Danas čitam daleko sporije nego što sam nekada čitao. Takođe, brzina čitanja mi zavisi od formata knjige, fonta, osvetljenja i tako dalje. Najbrže sam pročitao jednu knjigu u tvrdom povezu, od nekih 400 + stranica, dok sam čekao Bobana ispred "Meka" kod Fontane. Pročitao sam je za jedno dva i po sata. Međutim, veliki format, font pristojne veličine i direktno prirodno osvetljenje. Ranije mi je prosek bio negde oko 100 strana standardnog pejperbeka za sat vremena. Danas je to možda za trećinu manje, ali teško mi je da ocenim, pošto uglavnom čitam sa tableta. Problem u tome je što mi iskoči obaveštenje da sam dobio mejl, ili nešto na FBu ili neka vest, pa odustanem od čitanja i pređem na to. Kada sam čitao sa e-čitača, nisam imao taj problem i čitao sam više. Danas uglavnom čitam negde oko dva sata dnevno, pred spavanje. Legnem oko ponoći i čitam do dva ujutru. Za većinu knjiga potrebno mi je oko 4 dana takvog čitanja.

2) Zavisi. Ako mi se knjiga ne dopadne, uglavno mi ostane ovlašan utisak o njoj. Ako mi se knjiga dopadne, ostane mi baš jak utisak. Ako mi se knjiga bašbašbaš dopadne, onda je tokom godina pročitam i po nekoliko puta - ali u tom slučaju namerno ne pamtim pojedinosti, da bih mogao da joj se vraćam i opet iščitavam. Ima knjiga koje su mi bile dosadnjikave, ali su me neki delovi oduševili. Na primer, Wheel of Time 11. Ima nekoliko stranica, možda 5-6, koje svake godine pročitam bar dvaput. Samo tih nekoliko stranica. Ima knjiga (i serijala) koje baš dobro pamtim - na primer, Flintov serijal o vizanitjskom vojskovođi Velizaru, koje znam u prste. Ili "Let zmajeva" En Mekafri. Ima knjiga čije se radnje sećam onako okvirno, ali ima detalja koji su mi se zauvek urezali u pamćenje, na primer Kingovo "To". Načelno, veliku većinu knjiga zaboravim u roku od nekoliko nedelja nakon čitanja - ako su na mene ostavile osrednji utisak - ali ako u nekom kasnijem trenutku pogledam naslov i pročitam blurb, obično mi se vrati ceo roman.

3) Ako su knjige deo serijala, obavezno mi se izmešaju. Pod tim mislim da ne pamtim šta se dešavalo tačno u kojoj knjizi. Sve mi se stopi u jednu ogromnu priču. Na primer, u "Pesmi leda i vatre" znam šta se tačno dešavalo samo u "Igri prestola" i u "Plesu sa zmajevima". Ono između mi je sve stopljeno u jednu knjigu.

4) Ja nemam naviku da čitam kratke priče. Valjda je nisam stekao jer kao klinac nisam imao pristup "Sirijusima", već samo romanima. Često se dešava da paralelno čitam nekoliko knjiga, pa onda kada pročitam jednu kraću, vratim se nekoj dužoj. Međutim, najčešće između beletristike čitam nešto "ozbiljnije" knjige, naročito istoriografskog karaktera. Na primer, sada čitam Bilingtonovu "Ikonu i sekiru", što je istorija Rusije, recimo.
First 666

Nightflier

Kao džoker na gore navedeni spisak upada

Thraxas and the Ice Dragon by Martin Scott. Očekujem da ću je noćas pročitati.

Moj trenutni spisak za sada izgleda ovako:

Elfhome - Wen Spencer
Thraxas and the Ice Dragon by Martin Scott
First 666

Truba

:evil: ja imam nešto slično za filmove ( ali i knjige samo u manjem obimu)
s tim da sam jedan film ubacio u spisak za gledati 21.10.2006
i još nije došao na red
xrofl
dobra ti je ta ideja s brisanjem
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Nightflier

Imam problem da se disciplinujem. Stalno izlaze nove knjige i potiskuju stare sa spiska. Ovo mi se učinilo dobrom idejom da to potiskivanje makar ograničim.
First 666

Nightflier

Elfhome - Wen Spencer

Novi Traksas je bio baš onakav kakvim ga pamtim. Sumanuta tongue in cheek fantastika, negde na tragu Terija Pračeta i Roberta Asprina, ali fantastika u kojoj se vide naznake trenutno popularnih sumornih sword and sorcery romana, čiji su protagonisti polupropali narkomani, ofarbani u svih pedeset nijansi sive. Isprva sam mislio da mi se neće dopasti kao pre osam godina, ili koliko je već prošlo od prethodne knjige, ali ipak sam ovaj romančić završio sa potpunim uživanjem.

Thraxas and the Ice Dragon by Martin Scott 5/5
First 666

Nightflier

Elfhome - Wen Spencer

Sinoć sa završio re-read Memories of Ice by Steven Erikson. Poslednji put sam ovaj roman čitao 2007, tako da sam mnogo toga pozaboravljao - a i ovoga puta nisam izgarao od čitalačkog žara, već sam knjigu čitao polako i uz čitanje nekih drugih stvari. Čini mi se da sam sada još više uživao nego u prvom čitanju. Ne samo to, već mi je pošlo za rukom i da primetim detalje koji su mi ranije promicali - ne zbog nepažljivog čitanja, već zbog toga što Erikson pripoveda priču koja se paralelno odvija na više kontinenata, što je prikazano u različitim knjigama. Hronološki, Memories of Ice dešava se delimično istovremeno sa Deadhouse Gates, a delimično neposredno nakon tog romana, a istovremeno sa Reaper's Gale - sedmom knjigom u serijalu. Ranije sam upravo sa sedmom knjigom i stao, tako da sada nestrpljivo cupkam da uzmem u ruke narednu knjigu Malazana. Što se mene tiče, nema nikakve sumnje da je Erikson - makar sa prvih sedam knjiga - dosegao sam vrhunac epske fantastike. Ćitao sam neke blogere koji su izrazili stav da je njegovo pisanje klišeizirano, ali to samo pokazuje da su čitanju pristupili sa predrasudama i da čak nisu ni obraćali pažnju na to što čitaju.

5/5
First 666

Nightflier

Malo menjam reading list. Izbacujem Silence  by Michelle Sagara. Sagaru veoma volim. Čitao sam ceo serijal o Elantri, kao i još neke njene romane, koji spadaju u druge serijale - ali trenutno nisam raspoložen za YA romantičnu fantastiku. Umesto Silence, na spisak će upasti nekoliko novih naslova:

Vengeance by Ian Irvine
Jack of Ravens by Mark Chadbourn
Wolfhound Century by Peter Higgins

Po svom običaju, paralelno ću čitati jedan naslov koji sam ranije čitao - Elfhome by Wen Spencer - sa naslov koji čitam prvi put. Novi spisak izgleda ovako:

Elfhome - Wen Spencer
Vengeance by Ian Irvine
First 666

Anomander Rejk

Završio prvi deo Sećanja na led. Erikson je zaista izuzetan pripovedač. Panteon bogova i uzvišenih koji je izgradio, i uopšte čitav svet koji je stvorio je jako složen. Zahtevan pisac-iziskuje punu pažnju i koncentraciju čitaoca, to nije knjiga za poslepodnevnu dremku ili plažu. Pretpostavljam da će Kuća lanaca da se bavi dosta Sakatim bogom. Voleo bi da ponovo budu aktivniji i neki likovi iz prve knjige, poput Opona i Senodvora i Kotiljona. U svakom slučaju, zanimljivo štivo. U samom vrhu epske fantastike, sa bradonjom Martinom...
Tajno pišem zbirke po kućama...

Nightflier

Meni je ovo bilo mislim treće čitanje "Sećanja". Tek sam sada pohvatao gomilu stvari koje sam ranije propustio - pre svega zato što sam u međuvremenu pročitao Malazan 4-7, pa povezujem događaje. Erikson je potpuno neverovatan pisac i prava je šteta što u Srbiji nije dobro prihvaćen. Možda je razlog tome veliki razmak između objavljivanja nastavaka. Ko li će ga znati.
First 666

Nightflier

Opon nemaju veliku ulogu do sedme knjige,  koliko sam čitao - a House of Chains vraća priču u Raraku i na teren Sedam gradova, a glavni je Karsa.
First 666

Nightflier

Čitam Wolfhound Century i moram priznati da se osećam ambivalentno. Nisam odmakao daleko - do desetog poglavlja - ali Kantorova poglavlja me smaraju u jednakoj meri u kojoj su mi Visarionova zanimljiva. Roman je dobro napisan - bolje od većine koja mi dopadne šaka - a Visarion deluje kao veoma zanimljiv noar (polu)antiheroj, ali Kantor mi je dosadan, što je velika mana za glavnog negativca.
First 666

Nightflier

I pročitao sam ga. Reći ću samo da od ovog romana uopšte nisam dobio ono što sam očekivao - niti sam se zabavio. Pisac solidno barata jezikom, ali se čini da je previše zagrizao i da je pokušao da se bavi sa previše stvari odjednom. Kolebao sam se da li da dam dve ili tri zvezdice. Na kraju 2/5

Elfhome - Wen Spencer
Vengeance by Ian Irvine
First 666

Nightflier

Počeo sam Epic, Legends of Fantasy - John Joseph Adams. Prva priča je iz pera Robin Hob i smeštena je u istoriju Rain Wildsa. Odnosno, govori o tome kako je tamošnja naseobina nastala. Hobova je priču ispripovedala u obliku dnevničkih unosa protagonistkinje, tako da cela stvar odiše šmekom sestara Bronte - što je i odlika romana iz ovog serijala (premda sam ja odustao nakon prvog). Priča je zanimljiva, premda pomalo usporena zbog načina pripovedanja i relativno uštogljenog - mada lepog - jezika. Pratimo razvoj protagonistkinje od plemićke plačipičke do spasiteljke kolonije, a cela priča se na kraju svodi na ne baš suptilnu pohvalu umetnosti. Završila se taman kada sam počeo da se nerviram, pošto mi se odužila i dosadilo mi je da se bakćem sa zagušljivim kvaziviktorijanskim izrazom, tako da ću joj samo zbog toga dati nešto veću ocenu nego što bih inače. Homecoming by Robin Hobb 4/5
First 666

Nightflier

Nastavio sam sa čitanjem antologije Epic, Legends of Fantasy. Za sada mi je skor

Robin Hobb - Homecoming
Ursula K. Le Guin - The Word of Unbinding

Tad WIlliams - The Burning Man
Aliette de Bodard - As The Wheel Turns
Paolo Bacigalupi - The Alchemist
Orson Scott Card - Sandmagic
Patrick Rothfuss - The Road to Levinshir
Brandon Sanderson - Rysn

Michael Moorcock - While the Gods Laugh
Melanie Rawn - Mother of All Russia
Kate Elliott - Riding the Shore of the River of Death
Mary Robinette Kowal - Bound Man
N. K. Jemisin - The Narcomancer
Carrie Vaughn - Strife Lingers in Memory
Trudi Canavan - The Mad Apprentice
Juliet Marillier - Otherling
George R. R. Martin - The Mystery Knight

Naravno, neke od ovih priča čitao sam ranije u drugim antologijama - dok su neke zapravo delovi romana, tako da i nisam siguran koliko mogu da stoje za sebe i o njima neću da pričam.

The Word of Unbinding je priča smeštena u Zemljomorje i čini mi se da je nisam čitao ranije, ili da sam je čitao veoma davno. Svakako mi je delovala poznato, ali nisam siguran da li je to stoga što sam u srednjoj školi "Zemljomorje" pročitao bezbroj puta, pa mi je ceo setting poznat, ili zbog toga što sam zapravo čitao ranije. Bilo kako bilo, uzeta van konteksta serijala, ova priča deluje dobro, ali ne preterano dobro. Zapravo, nekako osrednje. U suštini, to je slatka epizodica iz Zemljomorja, bez koje sasvim komotno možemo da živimo. 3/5

Usput, počeo sam River of Stars by  Guy Gavriel Kay.
First 666

Nightflier

Pročitao sam nešto više od 20%  River of Stars by  Guy Gavriel Kay. Za sada mogu da kažem da je knjiga primetno slabija od Under Heaven.
First 666

Nightflier

Nisam spavao, ali sam završio River of Stars, iz čiste tvrdoglavosti, i moram reći da sam razočaran. Roman jeste ambiciozan - lako moguće najambicioznije Kejevo delo koje sam čitao, ali po duhu i zanimljivosti ne može ni da priđe prethodniku iz 2010. Under Heaven je pitak, divnog jezika i precizan, dok je River of Stars nezgrapan, pun prepričavanja umesto pripovedanja, sa prstohvatima filozofiranja. 3/5
First 666

Nightflier

Elfhome - Wen Spencer
Vengeance by Ian Irvine
River of Stars, Guy Gavriel Kay 3/5
First 666

Nightflier

Sinoć sam pročitao The Burning Man by Tad Williams. Ova novela objavljena je svojevremeno u Silverbergovim "Legendama". Ne sećam je se iz tog vremena, moram priznati. Moguće je da je tada nisam pročitao zbog toga što mi je Vilijams bio mrzak, a moguće je i da mi jednostavno nije ostala u pamćenju jer je bila u žestokoj konkurenciji pre svega Pračeta, a potom i neverovatne Martinove novele. Ovoga puta čitao sam je mirno i lagano, da bih napravio razmak između River of Stars i Vengeance, koji sam danas počeo. Bilo kako bilo, novela je napisana kao prisećanje jedne starice na događaj koji se odigrao u njenoj mladosti. Priča je napisana uverljivo, maštovito, ne bavi se velikim događajima koji menjaju svet, ali sadrži sasvim dovoljno magije i čudesnog da bi bila zanimljiva, pa čak i sveža. The Burning Man mi je neočekivano prijala, moram priznati. Zato, 4/5

Robin Hobb - Homecoming 4/5
Ursula K. Le Guin - The Word of Unbinding 3/5
Tad WIlliams - The Burning Man 4/5

Aliette de Bodard - As The Wheel Turns
Paolo Bacigalupi - The Alchemist
Brandon Sanderson - Rysn

George R. R. Martin - The Mystery Knight 5/5
First 666

Nightflier

Bataljujem Ijana Irvina negde na 20% od pročitane knjige. Jednostavno mi ne ide. U neku ruku, nije da romanu nešto fali - ima daleko manje manjkavosti od mnogih drugih koje sam pročitao do kraja. Evo, pade mi napamet Written i Red by Anne Bishop. Međutim, čitajući Vengeance shvatio sam da me ništa ne vezuje za protagoniste, da mi je sasvim svejedno šta će biti sa njima i da ne dobijam ništa iz te knjiga. Ovako, za sada, dao bih joj 2/5. Slutim da bi ocena bila za podeok veća da sam roman dočitao, ali džabe.

Elfhome - Wen Spencer
Vengeance by Ian Irvine

First 666

Nightflier

Apdejtovani spisak za čitanje izgleda ovako:

Memories of Ice - Steven Erikson 5/5
The Killing Moon - N K Jemisin 3/5
Elfhome - Wen Spencer
Vengeance by Ian Irvine 2/5

Wolfhound Century by Peter Higgins 2/5

Blood Song, Anthony Ryan
The Heretic, David Drake and Tony Daniel
Shadow Kin, M J Scott
At the Queen's Command, Michael A Stackpole
First 666

Nightflier

Danas sam posle ručka kod tašte pročitao dve priče. Jedna je As The Wheel Turns a druga The Alchemist. Prva priča mi je veoma prijala i odlično je napisana, premda pomalo pati od Deus Ex Machina momenta pred sam kraj, dok me je Baćigalupijeva priča relativno smorila. Zapravo, budući da je reč o noveli, problem i jeste upravo u dužini. Da je za jedno 20% kraća, bila bi izvrsna. Ovako, 4/5 za As The Wheel Turns i 3/5 za The Alchemist.

Robin Hobb - Homecoming 4/5
Ursula K. Le Guin - The Word of Unbinding 3/5
Tad WIlliams - The Burning Man 4/5

Aliette de Bodard - As The Wheel Turns 4/5
Paolo Bacigalupi - The Alchemist 3/5

Brandon Sanderson - Rysn

George R. R. Martin - The Mystery Knight 5/5
First 666

Nightflier

Pročitao sam

The Heretic, David Drake and Tony Daniel

David Drake's legendary Raj Whitehall/The General series, stunningly reborn! In a world of muskets, bows and arrows, and reptile riding nomads, a young warrior fights against a totalitarian computer devoted to stasis.ABEL DASHIAN'S WORLD DOESN'T NEED A HERO
        Duisberg is one of thousands of planets plunged into darkness and chaos by the collapse of the galactic republic, but where other worlds have begun to rebuild a star-travelling culture, Duisberg remains in an uneasy balance between mud-brick civilization and bloodthirsty barbarism.
        The people of Duisberg have a god: Zentrum, a supercomputer from the ancient past. Zentrum has decided avoid another collapse by preventing civilization from rising from where it is. And because even a supercomputer and the powerful religion which it founded cannot block all progress, Zentrum has another tool: every few centuries the barbarians sweep in from the desert, slaughtering the educated classes and cowing the peasants back into submission. These are the Blood Winds, and the Blood Winds are about to blow again.
        This time, however, there's a difference: Abel Dashian, son of a military officer, has received into his mind the spirit of Raj Whitehall, the most successful general in the history of the planet Bellevue--and of Center, the supercomputer which enabled Raj to shatter his planet's barbarians and permit the return of civilization.
        One hero can't stop the tide of barbarians unless he has his own culture supporting him. To save Duisberg, Abel must break the power of Zentrum.
    With the help of Raj and Center, Abel Dashian must become . . . THE HERETIC!

Ovo je sladak povratak serijalu "General", premda je klasičan drejkovski uradak u kojem on daje "ideju" a neki jadnik odrađuje sav posao. Shodno tome, ideja je matora i izlizana, dok je pisanje čak sveže, pitko i više nego dopadljivo. Drejk je očigledno insistirao na ponavljanju nekih elemanta iz prethodnih romana, i to u tolikoj meri da bi trebalo da mu neko objasni kako reinkarnacija ne postoji u SF romanima. No, "Jeretik" može da se čita kao potpuno odvojen roman - početak novog serijala, verovatno - premda za konkurenciju ima Veberove "Sejfhold" romana. Međutim, kako se Veber odao skribomanisanju, obnovljeni serijal "Genera" mogao bi biti dašak svežeg vazduha u toj niši militarističke kvaziistorijske naučne fantastike. 3/5

Elfhome - Wen Spencer

Blood Song, Anthony Ryan
The Heretic, David Drake and Tony Daniel 3/5
Shadow Kin, M J Scott
First 666

Nightflier

Čitam Blood Song by Anthony Ryan.

From "a new master storyteller" comes the beginning of an epic fantasy saga of blood, honor, and destiny...            "The Sixth Order wields the sword of justice and smites the enemies of the Faith and the Realm."          Vaelin Al Sorna was only a child of ten when his father left him at the iron gate of the Sixth Order. The Brothers of the Sixth Order are devoted to battle, and Vaelin will be trained and hardened to the austere, celibate, and dangerous life of a Warrior of the Faith. He has no family now save the Order.     
     Vaelin's father was Battle Lord to King Janus, ruler of the unified realm. Vaelin's rage at being deprived of his birthright and dropped at the doorstep of the Sixth Order like a foundling knows no bounds. He cherishes the memory of his mother, and what he will come to learn of her at the Order will confound him. His father, too, has motives that Vaelin will come to understand. But one truth overpowers all the rest: Vaelin Al Sorna is destined for a future he has yet to comprehend. A future that will alter not only the realm, but the world.

Roman nije loš, ali nisam pao na teme od oduševljenja - za razliku od vaskolikog interneta. Za sada je reč o fantazijskoj "Enderovoj igri". Možda je problem u tome što mi odveć liči na "Ime vetra" - koje možda više vuče na "Zemljomorje" nego na "Enderovu igru" - ili na poslednjih nekoliko romana o Kensiratima, pošto se takođe bave kadetima u vojnoj akademiji. Priča je solidna, nakon odvratnog uvoda prepunog najgorih klišea, ali mi ne nudi ništa novo. Za sada je umereno zabavna.

First 666

Nightflier

Apdejt: Nakon prve trećine knjige, Rajan se izvukao iz problema fantazijskog klišea i hrabro otisnuo u novu teritoriju. Zapravo, ne toliko novu. Blood Song je i dalje svojevrstan odgovor na Rotfasovo "Ime vetra", s tim da se stiče utisak da je Rajan već u prvoj trećini obradio sve ono što Rotfas pokušava da obradi u čitavoj svojoj trilogiji. U prvih tridesetak odsto romana, naš protagonista preživljava sedam godina u Rajanovoj verziji fajt klaba i potom se otiskuje van njenih zidova. Radnja teče, karakterizacija je sa svakom stranicom sve bolja, a pisac pokazuje da ume da pruži čitaocu i nešto više od pukog ponavljanja fantazijskih klišea. Glavni junak je očaravajuće svež u tome što nije ni crn ni beo ni siv ni ljigav, već rođeni ubica, kojem se ubijanje baš i ne dopada preterano i radije bi da vodi nekakav drugačiji život, ali ne može da se otrgne svom osećaju časti i dužnosti. Po tome je bliži Enderu nego plejadi loših kopija Martinovih likova, pri čemu pre svega mislim na protagoniste Aberkrombijevih romana. U načelu, mišljenje sam potpuno promenio u odnostu na prethodni post, koji sam napisao kada sam bio na 10%. Sada sam na 70% i utisak je za sada 4,5/5
First 666

Nightflier

Završio sam Blood Song. Utisci na NF preporučuje.

Elfhome - Wen Spencer

Blood Song, Anthony Ryan 5/5
Shadow Kin, M J Scott
First 666

Nightflier

Ubacujem nekoliko novih naslova na spisak:

Elfhome - Wen Spencer

Shadow Kin, M J Scott
London Falling, Paul Cornell
The Emperor of All Things, Paul Witcover
The Grim Company, Luke Scull

Na kraju meseca ću izbaciti sa spiska pročitane naslove.
First 666

Nightflier

Elfhome - Wen Spencer

Shadow Kin, M J Scott 2/5
London Falling, Paul Cornell (batalio)
First 666

Nightflier

Elfhome - Wen Spencer

Shadow Kin, M J Scott 2/5
London Falling, Paul Cornell (batalio)
Promise of Blood, Brian McClellan 4/5
First 666

Nightflier

Iz raznoraznih razloga, sa spiska za čitanje je izletelo nekoliko naslova, i to:

First 666

Nightflier

Kako stvari stoje, do kraja meseca neću pročitati ništa novo, pa je red da se saberu utisci iz prvog kvartala. Spisak pročitanih knjiga izgleda ovako:

januar

The Truth, Terry Pratchett 5/5
The Red Knight, Miles Cameron 5/5

februar

Deadhouse Gates, Steven Erikson 5/5
The Queen Is Dead, Kate Locke 5/5
The Dead Heart of Xin, Brandon Hodge 4/5
The Six-Gun Tarot, R.S. Belcher 2/5
People of the North, Matthew Goodall, Shaun Hocking, Rob McCreary, Philip Minchin and William Thrasher 3/5
Blood Skies, Steven Montano 4/5
Black Scars, Steven Montano 3/5
Soulrazor, Steven Montano 2/5
Crown of Ash, Steven Montano 2/5

mart

Frost Burned, Patricia Briggs 2/5
The Snows of Summer, Neil Spicer 3/5
Written in Red, Anne Bishop 2/5
Towers of Midnight, Robert Jordan and Brandon Sanderson 5/5
The Killing Moon, N. K. Jemisin 3/5
Thraxas and the Ice Dragon, Martin Scott 5/5
Memories of Ice, Steven Erikson 5/5
Daleko u nama, Vasko Popa 5/5

april

Wolfhound Century, Peter Higgins 2/5
The Shackled Hut, Jim Groves 4/5
Dungeoneer's Handbook, by Amanda Hamon, Gareth Hanrahan, David Ross 2/5
Vengeance, Ian Irvine 2/5
The Alchemist, Paolo Bacigalupi 3/5
Promise of Blood, Brian McClellan 4/5

Nešto kasnije ću revidirati spisak naslova koji čekaju čitanje, pa ću i to postaviti. Ako neko ima nešto da pita u vezi sa nečim što sam pročitao, samo napred.
First 666

Nightflier

Prva kvartalna revizija spiska za čitanje:

Elfhome - Wen Spencer
Boneshaker by Cherie Priest
Cold Magic by Kate Elliott
Three Parts Dead by Max Gladstone
Equations of Life by Simon Morden
Appalachian Overthrow: A Novel of the Vampire Earth by E.E. Knight
Stealing Light (The Shoal Sequence) by Gary Gibson
Helliconia Spring: The First Book in the Helliconia Trilogy by Brian W. Aldiss
First 666

Nightflier

Sinoć sam završio

Three Parts Dead by Max Gladstone

žanr: fantazija, urbana fantastika, postapokaliptična fantastika
Hardcover: 336 pages
Reading Time: 4,3 h
ocena: 5/5
A god has died, and it's up to Tara, first-year associate in the international necromantic firm of Kelethres, Albrecht, and Ao, to bring Him back to life before His city falls apart.
Her client is Kos, recently deceased fire god of the city of Alt Coulumb. Without Him, the metropolis's steam generators will shut down, its trains will cease running, and its four million citizens will riot.
Tara's job: resurrect Kos before chaos sets in. Her only help: Abelard, a chain-smoking priest of the dead god, who's having an understandable crisis of faith.
When Tara and Abelard discover that Kos was murdered, they have to make a case in Alt Coulumb's courts—and their quest for the truth endangers their partnership, their lives, and Alt Coulumb's slim hope of survival.
Set in a phenomenally built world in which justice is a collective force bestowed on a few, craftsmen fly on lightning bolts, and gargoyles can rule cities, Three Parts Dead introduces readers to an ethical landscape in which the line between right and wrong blurs.

Retko zabavan i dobro osmišljen roman. U suštini krimić smešten u post-postapokaliptični svet u kojem su bogovi doslovce korporativni entiteti a duše sredstvo plaćanja, sa protagonistkinjom koja je slika i prilika savremene mlade poslovne žene, pa uz to i tamnopute, Three Parts Dead je jedan od najoriginalnijih romana kada je reč o world buildingu koje sam pročitao u poslednjih desetak godina, ako ne i duže. Stilski veoma upeglan, sasvim pristojnog jezika i izraza, bez logičkih nedoslednosti i krajnje koherentne priče, ovo je roman koji sam pročitao sa uživanjem. U načelu, brzo se čita - što mi je dokazao Moon Reader, koji je zabeležio da sam ga čitao nešto više od 4 sata. Međutim, počeo sam da ga čitam 26. aprila, a završio ga tek sinoć. To je možda dovelo do izvesne degradacije utiska koji sam stekao o ovom naslovu. Ovo pominjem samo zbog toga što sam mu ipak dao pet zvezdica. Dakle, i pored toga što sam razvukao čitanje Three Parts Dead na dve nedelje (premda samo 4,3 sata aktivno) roman mi je bio dovoljno zanimljiv i zabavan da bih mu dao najvišu ocenu. To je pokazatelj činjenice da bi neki revnosniji čitalac iz Three Parts Dead izvukao još veći užitak.

Elfhome - Wen Spencer
Boneshaker by Cherie Priest
Cold Magic by Kate Elliott
Three Parts Dead by Max Gladstone 5/5
Appalachian Overthrow: A Novel of the Vampire Earth by E.E. Knight
Stealing Light (The Shoal Sequence) by Gary Gibson
Helliconia Spring: The First Book in the Helliconia Trilogy by Brian W. Aldiss

First 666

Nightflier

žanr: kiberpank, postapokaliptična fantastika
page count: 344
Reading Time: 3 h
Ocena: 4/5
Winner of the 2012 Philip K. Dick Award

Samuil Petrovitch is a survivor.

He survived the nuclear fallout in St. Petersburg and hid in the London Metrozone - the last city in England. He's lived this long because he's a man of rules and logic.

For example, getting involved = a bad idea.

But when he stumbles into a kidnapping in progress, he acts without even thinking. Before he can stop himself, he's saved the daughter of the most dangerous man in London.

And clearly saving the girl = getting involved.

Now, the equation of Petrovitch's life is looking increasingly complex.

Russian mobsters + Yakuza + something called the New Machine Jihad = one dead Petrovitch.

But Petrovitch has a plan - he always has a plan - he's just not sure it's a good one.

Sinoć sam završio ovaj poprilično hvaljen roman. Već dve-tri godine izbegavam da ga čitam, ponajviše zbog moderne umetnosti na naslovnici. Takođe, Rus kao glavni junak, a autor je Englez - pa mi to nije ulivalo poverenje. Moj oprez delimično je bio opravdan. Naime, autor je poprilično poprskao roman raznim transkribovanim ruskim izrazima. Transkripcija je tako dobra da gomilu njih jednostavno nisam mogao ni da pročitam, a kamoli da protumačim. Pozitivna strana romana je to što se autor baš potrudio da čitaocima dočara "dušu slovensku", pa je tako protagonista gotovo tipičan ruski genije, u jednakoj razmeri fatalista i idealista - što i jeste gotovo tipična odlika ruskih literarnih junaka, makar od Ljermontovljevog "Heroja našeg doba".

Roman je kiberpank do srži, sa sve postnuklarnim melanžom civilizacija i veštačkim inteligencijama. Priča ponegde ume da deluje nekoherentno, budući da se u svakom trenutku dešava obilje stvari, ali radnja uprkos tome teče zadovoljavajućim tempom i premda zna da bude predvidljiva, protagonista je dovoljno harizmatičan da čitaocu ne bude dosadno.

U načelu, "Jednačine" bi od mene dobile 3/5, ali onda sam shvatio da je to što je meni najviše smetalo - relativno nezgrapna integracija ruskog u engleski jezik - za drugog čitaoca manje-više nebitno, pošto najverovatnije ne zna ruski, ili makar ne dovoljno da bi ga nerviralo što su sve imenice date u nominativu, umesto da se menjaju kroz padeže. Kada sam shvatio da je dobar deo lošeg utiska koji sam o knjizi stekao uzrokovan upravo time, povećao sam ocenu za jednu zvezdicu. Dakle, konačna ocena 4/5.
First 666

Nightflier

I tako sam reinstalirao softver na tabletu i pogubio knjige koje sam držao na njemu, pošto nisam dobro podesio bukmarkovanje preko Dropboxa. Ne bi bilo ništa strašno da sam čitao jednu ili dve knjige, ali čitao sam paralelno nekoliko naslova (više od pet, manje od deset), tako da me sada ospice preplavljuju od pomisli da sve to vraćam na tablet - jer sam, naravno, fajlove skinuo sa kompa i narezao. Gunđ.
First 666

Nightflier

Maj je bio mršav što se čitanja tiče - pre svega zbog relativno komplikovanog zdravstvenog stanja. Kao što običavam kada imam problema, vratio sam se knjigama koje sam čitao po nekoliko (desetina) puta. Tako da,

maj

Three Parts Dead by Max Gladstone 5/5
Equations of Life by Simon Morden 4/5
Destiny's Shield  by Eric Flint and David Drake 5/5
Fortune's Stroke by Eric Flint and David Drake 5/5
The Tide of Victory by Eric Flint and David Drake 5/5
The Dance of Time  by Eric Flint and David Drake 5/5
First 666