• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

prijatelji zivotinja udruzenje

Started by stakmen, 16-03-2010, 00:55:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Meho Krljic

Ma hajde, Skalope, nemoj sad da divljački generalizuješ. Svaka usmerena ishrana je anticivilizacijska??? Šta??

Polemiši makar sa stvarima koje su sistematski izrečene a ne sa nekakvim iluzijama. Da, možda zaista svako obrađivanje zemlje vodi ispošćivanju i eroziji, ali ne svako istom brzinom i ne svako u ireverzibilnom smislu. Ja ostavio linkove al nema ko da čita. Na primer:

Quote7–16 kg of grain or soya beans are needed to produce 1 kg of meat. This can easily be defined as one of the most effective ways to waste foodstuffs. The artificial extension of the food chain due to the transformation of grain into meat causes a huge loss of nutrients, including 90% protein, 99% carbohydrates and 100% fibre, among other things. In addition to this, only a small portion of the body of a slaughtered animal consists of meat – 35% of the weight of a cow or 39% of a calf (excluding bones).

Ja pričam o ekonomičnosti i iskorišćenju, ne o nekakvim fantomskim ideologijama.

Pa dalje

QuoteScientific research clearly indicates that today's mass keeping of livestock is one of the main causes of forest destruction. Biologist Dr. Hans Mohr[16] states in «Spektrum der Wissenschaft», January 1994:
«An essential insight gained through ten years of research on forest damage is that the amounts of nitrogen, in particular ammonia[17], which stems primarily from agriculture, being released into the atmosphere must be reduced. [...] The disposal of the steadily increasing quantities of liquid manure and human excrement remains the cardinal problem.»

Today, human excrement is mostly disposed of by sewage plants; animal excrement, however, is still poured or sprayed on to fields. The result of this is that 85% of nitrogen (N) in the form of ammonia (NH3), today still considered to be mainly responsible for the destruction of forests, is caused by livestock emissions.[19]
Nitrogen, actually an essential nutrient for meadows, forests and water-based life, can lead to over-fertilisation if found in excess. However, this was only noticed when it was already too late. Forests initially grew faster with a higher nitrogen supply, and only showed the first signs of damage once the soil was already over-saturated with nitrogen.

itd.

Boban

soja je odvratna, bljutava, nejestiva plastika... svinjetina je jedino meso koje ispada ukusno i bez začina... koji je smisao uzeti parče presovane strugotine (ili soje) i uvaljati ga u 200 grama marinade da bi dobilo nekakav ukus.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Meho Krljic

To što možeš da nahraniš deset ljudi tamo gde bi mesom nahranio jednog?

Boban

nebitno... evolucija to rešava jednostavno: ko nema šta da jede umire.

zakk

Quote from: Boban on 17-03-2010, 19:29:04
soja je odvratna, bljutava, nejestiva plastika... svinjetina je jedino meso koje ispada ukusno i bez začina... koji je smisao uzeti parče presovane strugotine (ili soje) i uvaljati ga u 200 grama marinade da bi dobilo nekakav ukus.

Pričaj za sebe, meni je ukusna i klot bez ičega.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Meho Krljic

Quote from: Boban on 17-03-2010, 20:04:14
nebitno... evolucija to rešava jednostavno: ko nema šta da jede umire.

Dakle, upravo je evolucija učinila da čovek može da živi BEZ mesa jer je meso načelno ekonomski najneisplativije. Ono jeste najbrži fiks u smislu proteina i energije ali je ulaganje u njega ogromno i na duže staze vrlo teško održivo. Bataj je u svom "Prokletom udelu" lepo objasnio zašto je Tigar najrasipnije stvorenje na svetu.

Джон Рейнольдс

Quote from: Meho Krljic on 17-03-2010, 19:51:22
To što možeš da nahraniš deset ljudi tamo gde bi mesom nahranio jednog?

U otkupu, kilogram soje je 25 dinara, a svinjskog mesa 85. I to posle drastičnog pada cene koja je bila 160. Gugl je čudo.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Meho Krljic

Ta matematika ne uzima u obzir ono što sam gore naveo.

Джон Рейнольдс

Prilično se uklapa u deo tvog izlaganja. Meso je, između ostalog, i skuplje. Neko jede kupus, neko prasetinu. Verovatno jeste istina (ruku na srce, nisam se preterano bavio problematikom, pa improvizujem) da se više ljudi može prehraniti sojom nego mesom, ali je meso otprilike toliko i skuplje, pa ko želi i/ili može da se ispruži, jede meso.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

mac

Trebalo bi veštački povećati razliku cena mesa i bilja tako da se odnosi zaista poklope, i tek onda bismo imali pravednu situaciju. Povećanje cene mesa bi moglo da se izvede humanitarnim zakonima koji propisuju kako životinja sme da živi, i kako da umre, i penalizacijom uvoza hrane nehumanog porekla.

Джон Рейнольдс

Koji odnosi? Ono što je Meho naveo, odnos 10:1, čista je aproksimacija i to od strane vegetarijanaca. Mislim da odnos već postoji i to je - to. Kao što proizvodnja jeftinog automobila košta koliko košta, pa on vredi koliko vredi u odnosu na neki skuplji. Tako bi se moglo reći: Ljudi, zašto vozite "mercedese" kad za iste pare možete kupiti deset "dačija".

A što se tiče nasilnog uvođenja pravila koje će određivati koja je hrana "nehumano" proizvedena, šta je sa njivama na kojima je pšenica i suviše gusto posejana, pa se polovina osuši dok je još nežni izdanak? Kako "humano" tretirati biljke? Možda ih boli čak i kad im čupamo plodove, kažu da drveće reaguje na sečenje.

#Τζούτσε

mac

Pusti sad biljke, kad populacija naraste na 20 milijardi za biljke više neće biti mesta i moraćemo da jedemo energetske tablete, pa ćemo se tada i setiti da su i biljke živa bića.

---

samo da kažem da meho iam više od 55 kila i da je fizički vrlo aktivan. udara bubanj za sve vegetarijanske pare.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Vampirella

Quote from: scallop on 17-03-2010, 17:50:21Odakle ideja o dobrim i lošim masnoćama? Iz novina? Sa Interneta? Tvrdim da je i voda otrovna kad je preko glave, od oraha i badema ima da crkneš ako si neumerena, sve ubija kad je zloupotrebljeno.

Naravno! Kolicina je kljucna.

Dobre masnoce su nezasicene masne kiseline (mono, ako imaju samo jednu dvostruku vezu izmedju C atoma, i poli, ako ih imaju vise), dok su one lose zasicene (nemaju dvostrukih veza). Zasicene povecavaju razinu kolesterola u krvi, takodjer povecavaju sanse za oboljevanje od mozdanog i srcanog udara... Nezasicene imaju suprotan efekt. Stoga treba teziti smanjenju unosa kolicina zasicenih kiselina. Ucili smo to u skoli.

Molim vas da procitate ovo (u slucaju da nekome padne na pamet popiti 4 litre vode u 2 sata):

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/bradford/7779079.stm
Satan my master.

scallop

Mogao bih ja da se natežem sa vama do prekosutra, ali me mrzi. Ella, ja sam tehnolog i ne iznenađuje me ta razlika između masti i masti. To što Meho misli da je nešto pročitao je apsurd koji me gura preko ivice racionalnog ka radikalnom (time bih se svrstao uz Bobana). Priča da je 12 kg. soje komplementarno sa prinosom jednog kilograma mesa je je glupost koja proističe iz ko zna koje ujdurme. Neka pročita bilo koju knjigu o pilićarstvu ili svinjogojstvu i saznaće da te brojke ne važe. Ne dao Bog da to saznaju seljaci. Već sutra bi nadali dreku koju ne bismo izdržali. Više volim da se i dalje zadovoljavaju sa prinosom od 4,5 kg kukuruza za prinos 1 kg prasetine.

Ono što sam hteo da napišem je da je kasno za kompromis u kome bi vegetarijanci bili u pravu. Ova civilizacija je, naprosto, otišla toliko daleko da je neki konsenzus na globalnom nivou moguć jedino po cenu novog svetskog rata, masovnog genocida ili neke rednje nivoa kuge iz ranijih vekova. Nekako nam izmiču ebole i životinjski gripovi da to reše umesto nas.

Zato ću vas ostaviti da uz par narednih postova steknete iluziju da ste nametnuli svoje mišljenje, a ja odoh da pripremam menu za mog maratonca, matoranca i vegetarijanca, koji će 18-og aprila biti iscrpljen od Uskršnjeg posta i 42 kilometra trčanja. Treba to nahraniti tako da vlakna (mada to još ne varimo već samo služi za fino vajanje ekskremenata) i niže masne kiseline budu na broju. Možda mu nešto i poturim, nije on zadrti i zakleti vegetarijanac, već zabludela duša koja traži svoj put.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Melkor

Skoknuo sam juce do Meka i video prve efekte kampanje. Tokom sledece nedelje 100 ljudi imace VIP ture kroz McDonaldsova postrojenja sa akcentom na pripremu hrane ili tako nesto. Posto sam u tamo svratio samo zbog hronicnog nedostatka vremena nisam obratio paznju na ovu akciju. Sinoc sam imao vise vremena pa sam, potaknut ovom diskusijom, svratio do Udruzenja lovaca na veceru   ;)
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Le Samourai

Quote from: Melkor on 18-03-2010, 01:13:58potaknut ovom diskusijom, svratio do Udruzenja lovaca na veceru   ;)

Ispravna reakcija.

дејан

mozda prebaciti ovaj topic na dom, porodica, kuvanje i tome sl ?
...barcode never lies
FLA

Boban

Boban

Vampirella

Autor: Nenad Jarić Dauenhauer
Objavljeno: 19.03.2010

Poznata američka nutricionističa aktivistica tvrdi da se obrok brze hrane za djecu ni nakon godinu dana nije upljesnivio niti istrunuo, a nisu ga dirnuli ni kukci

Nonna Joann, američka blogerica i aktivistica koja promiče zdravu hranu, autorica više knjiga o istoj temi, objavila je nedavno na svojoj stranici BabyBites rezultat zanimljivog istraživanja koje će zgroziti svaku majku ali i ljubitelje zdrave hrane – da McDonald'sov Happy Meal možete ostaviti na sobnoj temperaturi punih godinu dana, a da ne istrune.

Nonna je u restoranu poznatog lanca brze hrane 3. ožujka 2009. kupila obrok za djecu i ostavila ga na polici u svojem uredu, u kući, međutim, bakterije ga nisu razgradile sve do danas. Nije se usmrdio ni upljesnivio, nisu ga pojeli čak ni mravi ni muhe.

- Moj tek kupljeni Happy Meal primamljivo miriši i krasnih je boja – napisala je aktivistica prošle godine.

- Mirisao je dobro nekoliko dana. Moj suprug se zabrinuo da će nam kuća užasno smrdjeti kada se počne raspadati. Brinuli su ga i mravi i miševi.

No tjedan dana kasnije dodala je kako njezin Happy Meal još uvijek izgleda happy. – Pogačice se nisu gotovo uopće promijenile iako je miris krumpirića izblijedio. Hamburger izgleda isto kao prvoga dana.

I devet mjeseci kasnije obrok je još uvijek djelovao slično. – Voljela bih da mogu reći kako se moj Happy Meal na neki način promijenio. Međutim, izgleda prilično slično kao kada sam ga kupila. Kruh je hrskav i to je sve.

Obrok je nedavno proslavio prvi rođendan, a blogerica je s nevjericom utvrdila da značajnijih promjena, odnosno znakova truljenja i dalje nema.

- Moj Happy Meal je star godinu dana, a još uvijek izgleda prilično dobro. Nikada se nije usmrdio. Hrana se nije raspala, nije se uopće upljesnivila – napisala je Nonna. – Jutros sam ga skinula s police kako bih ga fotografirala za prvi rođendan (slika gore).

Zanimljivo je da se čak ni kečap nije upljesnivio iako se prvi znaci plijesni na rajčicama uglavnom pojave već nakon tjedan dana.

- Smatram da su mravi, muhe i miševi pametniji od ljudi jer nitko od nije ni taknuo Happy Meal – zaključila je nutricionistička blogerica.

Neovisna istraživanja već su ranije pokazala da su burgeri i pića koja se prodaju u velikim lancima brze hrane prepuni kemikalija od kojih neke kod djece izazivaju čak i poremećaje u ponašanju.

Independent je 2008. utvrdio kako neki od burgera sadrže više od 15 aditiva, dok ih frape ima osam.

Prije nekoliko dana na YouTube je postavljen TV prilog u kojem je predstavila 10 najgorih prehrambenih artikala desetljeća.
Satan my master.

Джон Рейнольдс

Dakle, ako preživim globalnu najezdu zombija, sad znam gde ću da se hranim.  :!:

#Τζούτσε

Boban

eh, šta sve neće domisliti konkurencija Mekdonaldsa.

zakk

*To* se zove urbana legenda :)
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

zakk