• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Diskusija o Kingu - Black House 16.09.2003

Started by Goodoldboy, 12-09-2003, 22:35:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Meho Krljic

Kunac u svom prikazu veli da Alnarijevo izdanje pati od prevoda:

QuoteNažalost, ovaj prikaz se ne može završiti bez svojevrsnog upozorenja za neupućene: Izdavačka kuća Alnari (u saradnji sa Editorom) specijalizovala se za publikovanje Kingovih romana na srpskom, što je za svaku pohvalu. Avaj, ishitreni i polupofesionalni prevodi su postali zaštitni znak ovih izdanja, a kako po tom pitanju Mobilni telefon nije izuzetak, najbolje rešenje je da roman, ako vam znanje engleskog to dopušta, pročitate na izvornom jeziku.

Džek

Možda se zato ljudima Mob Tel nije dopao?
Ja ne bih da sudim o tome, jer nikad ne bi čitao nešto na engleskom, sem uputstva za rukovanje određenim uređajem... nije da ne znam, ali kontam da bi mi to bilo jako smorno.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Meho Krljic

Ja, pak, nikad ne bih čitao nešto u prevodu, kad bih mogao to da izbegnem, ali dobro, svako ima neku svoju perverziju.

Melkor

Po mom skromnom misljenju The Cell je gora od 2 najgore Kingove knjige. Dogadjaji mozda deluju bajkovito i nadrealno posto nemaju nikakvog smisla  :P  No stoji da je prvih nekoliko strana lepo, pa makar sam ih citao na engleskom.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Eriops

Od tih nešto kraćih stvari, Trumane, preporučio bi ti recimo Zelenu milju, svakako Izmaglicu, a ako ti nije puno 500 strana, onda svakako Talisman, Salemovo..
Inače, u najavi je večeras u 21 na tv Fox, film rađen po Kingovoj sjajnoj knjizi-Isijanje, a i film je sasvim solidan, jedna od boljih ekranizacija njegovog dela.
Meni je najgora Kingova knjiga bila Vreća kostiju- mudrovanje čoveka u krizi zrelih godina, željnog mlade piletine, i sve to malo pojačano natprirodnim, a u knjizi imamo i jednu od najbrutalnijih scena silovanja u književnosti.

Alexdelarge

Quote from: Eriops on 01-08-2010, 11:52:17

Inače, u najavi je večeras u 21 na tv Fox, film rađen po Kingovoj sjajnoj knjizi-Isijanje, a i film je sasvim solidan, jedna od boljih ekranizacija njegovog dela.

ako je film sasvim solidan, moracu da ga pogledam.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Meho Krljic

Ako je to radio onaj Kjubrik, on je sasvim solidan režiser, gledao sam onaj film gde je pomagao Spilbergu.

PTY

Pa, ne znam baš da li će to da vam se isplati, svi znaju da je taj Kjubrik skroz 1-hit-wonder, i to baš sa tim solidnim kingovim isijavanjem...

Ygg

Jel to onaj sa Džek Nikolsonom? Pa i nije nešto. U cijelom filmu samo jedno ubistvo i to poprilično traljavo odrađeno.
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Džek

Pa svrha horor filma i nije da se "maknu" što više ljudova, nego samom atmosferom da zaplaši gledaoca. Isijavanje je sa tog aspekta, jedan od klasika...

Meho Krljic

Pa, ne znam baš sad... Ako je klasik kako to da nikad nije imao nastavak ili rimejk? Helouvin, Petak 13, Najtmer on Elmz Strit, svi ovi filmovi su razvijeni u serijale i rimejkovani/ ributovani jer su bili klasici, ovaj Kjubrik verovatno nije umeo da priču podeli u nastavke...

Džek

Nije to samo moj sud. Isijanje se navodi na mnogim sajtovima (IMDb, Wikipedija) kao jedan od klasika horora, a takođe kao i Kjubrikov "Masterpiece".

Rimejk bi i mogli da odrade (mada, kao i većina, bio bi osuđeni na propast), ali, nastavak, bio bi ogroman scen-režisersko-glumački izazov.

Eriops

Pa nije baš isto. Sama priča je mnogo drugačija, i teže je bilo izneti i jedan ovakav film, a kamoli nastavke. Mnogo je lakše sa Džejson varijantom, udariš nekoliko klanja, vraćanja iz mrtvih, gomilu obnaženih lepotica, i eto ti 333 nastavka..
Meni je Isijanje jedna od najboljih ekranizacija Kinga.

Meho Krljic

Drugi problem je tu što Isijavanje izrazito manjka u domenu lepih mladih žena koje svoju sudbinu susreću na vrhu noža, ili kakvog drugog hladnog oružja. Kjubriku zameram što je u glavne uloge stavio sredovečne ljude i promenio mesto odvijanja radnje. U romanu je sve to delovalo mnogo zabavnije sa letnjim kampom za studentkinje međunarodnih odnosa i ako se dobro sećam bilo je nekoliko baš erotičnih scena sa zajedničkim kupanjima u kojima se onda ubica pojavljuje da deli pravdu sečivom. Šteta što je King dozvolio Kjubriku da tako izmeni priču u odnosu na njegov predložak.

Džek

Ne bi Kingu bilo prvi put da ga boli uvo šta mu filmadžije sa delom rade...

Meho Krljic

Pa, možda, ali ima ona scena u knjizi sa dve devetnaestogodišnjakinje u spavaonici, sa teglom džema od kupina i razmontiranom kvakom od vrata, ja sam baš bio razočaran kada sam video da je to u filmu samo uzgred skicirano, takoreći pretvoreno u vic. Mislim da Kjubrik uopšte nije razumeo šta je King hteo svojim romanom.

Džek

U filmu izmaglica su napravili ni manje ni više -morbidan do bola hepi end. U romanu, nema niš' od toga. Izmaglica završava beznadežno i to je to.

Kao da se King nije pitao tu ništa. Verovatno i nije.

Meho Krljic

Dobro, ali u knjizi Isijavanje nemaš uopšte muškog glavnog junaka. Lik "Džeka" je profesorka komparativne religije za koju se naslućuje da je možda lezbijka što je opet metafora za politička raslojavanja u američkim visokoškolskim institucijama. Njena potreba da ubija je opet refleksija odnosa američke intelektualne elite prema nastojanjima plavih okovratnika da dobiju obrazovanje i na neki način se simbolički izjednače sa njom. Kjubrik je preko svega ovoga prešao sa skoro prezirnim ignorisanjem, a kapiram da je u filmu glavni junak muškarac jer je želeo po svaku cenu da Džeka Nikolsona ima u nekom svom filmu. Mislim da King to nije zaslužio.

---

da, tačno, i meni je bezveze što nema tih kupina u Isijavanju. kakav je to spoj erosa i tanatosa bio u romanu, dve 19-godišnjakinje se mažu džemom, nagoveštava se lezbo scena, misle da su zaključale vrata, a mi znamo od ranije da kvaka ne valja, i onda manijak ulazi s nožekanjom... baš šteta što je to kjubrik izbacio...
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

lilit

vi se samo šalite ili sam ja jednima kojoj se više sviđa film nego knjiga? ustvari, king je trebalo da uzme kjubrikov scenario i modifikuje knjigu. :mrgreen:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Ygg

Ostaje nam samo nada da će se neki dobar režiser usuditi da ekranizuje ovaj roman kako dolikuje. Mislim da bi Eli Roth to odlično uradio!
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Meho Krljic

Quote from: lilit_depp on 01-08-2010, 17:52:27
vi se samo šalite ili sam ja jednima kojoj se više sviđa film nego knjiga? ustvari, king je trebalo da uzme kjubrikov scenario i modifikuje knjigu. :mrgreen:

Dobro, ti si žena tebi je sigurno smetao jak lezbijski podtekst koji simbolizuje paranoju srednjeklasnih liberala u Americi u odnosu na plave okovratnike.

Quote from: Ygg on 01-08-2010, 17:54:16
Ostaje nam samo nada da će se neki dobar režiser usuditi da ekranizuje ovaj roman kako dolikuje. Mislim da bi Eli Roth to odlično uradio!

Da, Machette je u neku ruku verniji Kingovom Shiningu nego ona Kjubrikova travestija.

---

ne, bre, pomešali ste eli rotha i tima rotha. tim rothova ekranizacija kinga zove se The War Zone, i rimejk je ranije cronenbergove verzije kinga - Dead Zone

Meho Krljic

Aha, to je bilo bazirano na Kingovom Slučaju Čarlsa Dekstera Vorda. U pravu si.

lilit

a the war zone je već meisterwerk. al kakve veze taj film tim rota ima s kingom i sa rimejkom dead zone?

---

lilit

Quote from: Zika Kisobranac on 01-08-2010, 18:43:40
suštinske

ajd jos i mene prosvetli i kazi mi u kom su odnosu alexander stuart i king i da li kad kazes "tim rothova ekranizacija kinga se zove the war zone", mislis na uticaj, a ne na delo? danke.  :)

Meho Krljic

Postoje pitanja na koja ne treba dati odgovor. Ovo je jedno od njih. To bi pokvarilo ezoteričnu misteriju koja je presudna za estetski užitak u Kingovom Slučaju Čarlsa Dekstera Vorda.

---

lilit

Eriops

Lilit, zezaš se  :). Meni nije najbolji njegov roman, ali tu je u pet njegovih najboljih ( It i The Stand sigurno, o ostalim se da diskutovati ). Knjiga je bolja od filma, ali opet film vredi pogledati, iako sam gledao, odgledaću večeras ponovo.
Nijedna knjiga se ne može verno preneti u film, ali po meni uhvatio je dobar deo klaustrofobične, jezive kingovske atmosfere hotela, i uopšte atmosfere knjige. Mnogo je bolji nego film It, npr, koji nije ni jeziv, ni strašan, posle knjige meni je bio smešan. U tom filmu je ubijen duh knjige.

lilit

i sad se ja zezam?  :?
ovu dvojicu velebita treba najuriti s topika.  :lol:

Meho Krljic

Ne, u Šajningu je ubijen duh knjige, zajedno sa glavnom junakinjom, a nisu ubijene brucoškinje sklone "nevinim" "igrama" u letnjem kampu. Kjubrik je, slutim, kao Britanac naprosto prezirao Kingov američki pogled na obrazovanje i uopšte, vaspitanje omladine.

Melkor

Kapiram da ljudi u konverzacijama ne slusaju ostale posto se, cim zavrse repliku, odmah bace na smisljanje sledece a multitasking ipak nije za normalnog coveka. Izgleda da i na internetu mnogo brzo idu slova  :roll:
Nego, ko bese crnja u knjizi  xfrog  
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

lilit

Najgore od svega je sto ja citam ove Mehanove virtuozne momente i dodjem do Zike i kao, Mehan je Mehan, al Zika je Zika i to sto on prica uvek mora da ima nekog smisla. Sta ti je predrasuda.  :lol: I dobrih pola sata se mislim sta to grdno propustam kad ne znam kakve  sustinske veze ima The War Zone sa Kingom.  xrofl

sivka

Neki gremlini su zamenili korice na knjigama. Isti gremlini su zamenili najavnu i odjavnu špicu na filmovima. Molim poštenog istražitelja da ustanovi činjenično stanje i pomogne mi da nađem prave korice uz odgovarajuće knjige, kao i najavne i odjavne špice ne bih li pročitala+odgledala zadate teme, ponovo, i priključila se diskusiji...
Na čemu ste vi to? :shock:
xkoenig

Kakvi carevi  xrofl
Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

Ygg

Najbolji topik dugo vremena u nazad! :D

Mark

Upravo sam zatvorio Crnu kucu. Ova knjiga me je cekala skoro onoliko koliko je ovaj topik star, mislim da sam je kupio krajem 2003. ili pocetkom 2004. i nikako da je uzmem u ruke. Konacno, prosle nedelje resih da je procitam, prvih stotinjak strana su isle kao da se u teskim cizmama probijam kroz zitko blato i mulj. Uzas zivi! Mislio sam da batalim par puta... Ceo vikend je nisam uzimao u ruke. Onda se konacno, oko 150-te stranice, narativ malcice sabrao i pokupio i to mi je ulilo snagu da je za sledeca dva-tri dana dokrajcim. Sta reci, cak i za fanove Kinga ovo mora da je ispodprosecna knjiga. Za one koji Kinga ne citaju redovno, ovo cudo nema nimalo smisla! Meni je jedino zanimljivo to sto se Crna kuca preplice sa Mracnom kulom, pa sam malo obnovio gradivo - procitao sam prve tri knjige pre jedno pet ili sest godina - iz tog serijala pa cu ovih dana potraziti novije nastavke Kule...

Ja zaista ne mogu da preporucim Crnu kucu nikome ko nije fan Kinga. Ja jesam pa sam se i ja dobrano pomucio sa njom... Iako su mi se Vreca kostiju i Zamka za snove prilicno svidele - moram da priznam da imam sve manje strpljenja za ove novije i ogromne Kingove poduhvate. Na primer Bjuik 8 sam 2005. citao u bolnici, dakle nisam imao ama bas nikakvog drugog posla ili zanimacije, i doslovno sam guzvao korice od muke koliko je to dosadna i besmislena knjiga...

PS

BTW, ovaj topik je zaista odlican!
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Karl Rosman

Za one koji nisu citali, a mislim da se ovde ne spominje: Crna kuca se preplice sa Mracnom kulom (kao i vecina njegovih dela), ali i sa Talismanom, bez kojeg C.K. i nema mnogo smisla. Tj. dodje mu kao svojevrsan nastavak.

Btw, upravo sam zavrsio Hearts in Atlantis, i mogu da kazem da sam zadovoljan.
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Mark

Da Talisman je u principu prvi deo trilogije koju cine jos Crna Kuca i knjiga koju King i Straub pisu (ili ce pisati) ove godine...
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Anomander Rejk

Zaista malo davi u Crnoj kući, opisivanjem staračkog doma, željezare, puteva, kuća.. ali kako radnja odmiče, knjiga je sve bolja i bolja, i na kraju je odlična. Teško je pohvatati a da prethodno nije čitan Talisman.
Tajno pišem zbirke po kućama...