• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Tehnicka dostignuca....

Started by Ugly MF, 26-05-2010, 16:55:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Meho Krljic

New aircraft rises 'like a balloon'

Researchers from the University of the Highlands and Islands (UHI) have helped create a revolutionary new type of aircraft. 
Phoenix is an unmanned aerial vehicle (UAV) designed to stay in the air indefinitely using a new type of propulsion. 
Despite being 15m (50ft) long with a mass of 120kg (19 stone) she rises gracefully into the air. 
She looks a little like an airship, except airships don't have wings. 
"It's a proper aeroplane," says the UHI's Professor Andrew Rae. 
As the project's chief engineer, he has overseen the integration of Phoenix's systems. 
"It flies under its own propulsion although it has no engines," he says. 
"The central fuselage is filled with helium, which makes it buoyant so it can ascend like a balloon. 
"And inside that there's another bag with compressors on it that brings air from outside, compresses the air, which makes the aeroplane heavier and then it descends like a glider." 

Meho Krljic

Meho Krljic

lilit

Fenomenalno je!
Mislila sam da smo origins ispratili na Sagiti, al moguće da sam se prevarila.
Odavde je krenulo: https://youtu.be/RU-ehS4NNEk
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Meho Krljic

Watch a Real-Life Invisibility Cloak Designed for Military Use

QuoteEarlier in October, Hyperstealth filed a patent for the material, which doesn't require a power source and is both paper-thin and inexpensive — all traits that could make it appealing for use on the battlefield.
According to a press release, it works by bending the light around a target to make it seemingly disappear. This light can be in the visible spectrum, or it can be ultraviolet, infrared, or shortwave infrared light, making the material what Hyperstealth calls a "broadband invisibility cloak."

lilit

Bosch razvalio. Wow!

Combating the coronavirus pandemic: Bosch develops rapid test for COVID-19

https://www.bosch.com/stories/vivalytic-rapid-test-for-covid-19/

tomat

Ovo mi malo liči na onaj mim koji kaže da su naučnici izbrisali memoriju pužu.

Naučnici: sećaš li se nečega?

Puž:

Naučnici: jebote, uspeli smo!
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

lilit

scallop

Jutros sam protestvovao protiv projekta koji će zagaditi Makiš, glavno vodoizvorište u Beogradu. Nisam znao gde da stavim napisano, ali dobro će mu biti i ovde.

MAKIŠ

Ovih dana nam predstoji javna rasprava o budućnosti najvažnijeg vodoizvorišta u Beogradu. Ne bi vredelo da lično podnesem bilo kakav predlog ili primedbu, modaliteti javnih rasprava su organizovani tako da ništa ne može promeniti. Umesto toga, ispričaću vam kako je Makiš dospeo u moj fokus negde osamdesetih prošlog veka.

Ništa nisam znao o Makišu kad nam je u Vojnotehnički Institut dospeo čudan zahtev. Naime, oni koji su bili zaduženi za vodoizvorište tragali su za isporučiocem velikih količina aktivnog uglja za zamenu dotadašnjeg sloja za filtriranje vode koju su crpeli iz dubina ispor tog polja. Tada je bio u modi aktivni ugalj od ljuski kokosovog oraha, a mislim da je i danas, pa su se između ostalih obratili i jednoj holandskoj firmi.

Kakve to veze ima? E, pa, holandska firma je bila ljubazna i odgovorila da nama ne treba taj ugalj, jer imamo bolji aktivni ugalj od šljivovih koštica! Gde? U firmi "Miloje Zakić" u Kruševcu. Makiš se obratio "Miloju Zakiću", a ovi pravac kod nas. To je već bio i obaveštajni problem, odnosno, kako oni znaju da smo u fazi uspešne prototipske proizvodnje.

Posle malo panike pokušali smo da stignemo tamo gde smo već zakasnili. Angažovali smo našu najveću firmu za otkup šljiva, oni su potvrdili da po Srbiji šljivove koštice uglavnom spaljuju i lože kao gorivo i da ćemo kao trošak imati samo prikupljanje i transport. Aili, jadac. Čim su saznali da koštice imaju vrednost dobile su i cenu i hoćeš nećeš kupovina aktivnog uglja od kokosovih ljuski je postala rentabilnija.

Možda će neko prepoznati još jednu od mojih fantastičnih priča o znanju koje smo imali, pa bacili na otpad, vapaj za državom koja je u svemu bila bolja od otpadaka u kojima živimo. Ali, to je jedina istina, sve ostalo je uzaludno pravdanje. Moj protest umesto besmislene primedbe za raspravu o uništenju Makiša.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Meho Krljic

A new heat engine with no moving parts is as efficient as a steam turbine  

Engineers at MIT and the National Renewable Energy Laboratory (NREL) have designed a heat engine with no moving parts. Their new demonstrations show that it converts heat to electricity with over 40 percent efficiency — a performance better than that of traditional steam turbines.

mac

Jedan čovek, Thomas Midgley Jr. je odgovoran za olovo u benzinu i freon u frižideru. Veritasium ima novi video o njemu.

The Man Who Accidentally Killed The Most People In History

Za nas ovde najinteresantnija je mapa sveta pri kraju videa na kojoj se vidi da Srbija među poslednjim državama koje su zabranile olovo, zajedno sa Alžirom, Irakom, Jemenom, i Afganistanom (i Bosnom i Crnom Gorom).

mac

Meho Krljic

They made a material that doesn't exist on Earth. That's only the start of the story. 

The compound is called tetrataenite, and the fact that scientists have found a way to make it in a lab is a huge deal. If synthetic tetrataenite works in industrial applications, it could make green energy technologies significantly cheaper. It could also roil the market in rare earths, currently dominated by China, and create a seismic shift in the industrial balance between China and the West.

mac

Kada tehnologija radi to je onda pesma, ali kada ne radi treba vam Hasan Minaž da to lakše podnesete.

Hasan Minhaj Tries to Convince Marques Brownlee That Modern Tech Sucks

Mica Milovanovic

Kasniš dve godine, jer čitaš samo stranu propagandu i ne hodaš Beogradom...
Mica

Meho Krljic

Video sam ja to, ali se nikada nisam dovoljno zainteresovao da proučim, a sada mi naleteo ovaj tekst i eto...

mac

U Las Vegasu je proradila MSG Sfera, sferična zgrada prečnika 150 metara, koja je istovremeno i LED ekran. Priznajem da izgleda magično. Koštala je 2 milijarde dolara.

https://youtu.be/wKCY1Ph7T0k

Meho Krljic

Ovaj rad nije još recenziran a, što je važnije, videćemo i može li iko drugi da ponovi eksperiment, but, you know, HUGE IF REAL:

The First Room-Temperature Ambient-Pressure Superconductor

Meho Krljic

Ma naravno, zato sam se i ogradio. Nekoliko superprovodničkih radova je nedavno povučeno jer su se pokazali kao puni fatalnih grešaka, pa sad čekamo da vidimo šta će biti s ovim...

tomat

For the first time in the world, we succeeded in... je solidan red flag.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.