• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Knjižarski zemljotres u Srbiji

Started by Boban, 31-05-2010, 19:21:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

Vulkan preuzima IPS-ove knjižare.
A iza Vulkana stoje Alnari i Mono&Manana.
Ništa više u srpskom izdavaštvu neće biti isto.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

Ti o Vulkanu, a topik o zemljotresu???
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Le Samourai

A taj Vulkan je neki novi entitet? Hoce se tako zvati lanac?

Boban

Naravno.
Već šest objekata rade pod novom upravom, a preuzimanje se nastavlja.

shrike

Je l' to dobra ili loša vest?
"This is the worst kind of discrimination. The kind against me!"

Kunac

Zavisi kako za koga.

:)

IPS je već godinama na izdisaju, a u poslednje vreme je zavladao užas praznih rafova, kao da smo se vratili u 90-te... Bio sam pre dvei-tri nedelje u MAMUT-u. Ono se ne može rečima opisati. Tuga i jad. Bilo je krajnje vreme da se ta agonija prekine.

(O neizmirenim dugovanjima da ne i započinjemo priču.)

"zombi je mali žuti cvet"

Cornelius

Quote from: shrike on 31-05-2010, 19:39:12
Je l' to dobra ili loša vest?

Pa, kako se uzme... Za nekog dobra, a za nekog losa.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Nightflier

Mene zanimaju samo dugovanja. To jest, konkretno, dugovanja prema meni.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Kunac

Quote from: Nightflier on 31-05-2010, 19:49:48
Sve će to narod pozlatiti.

Nightflier

"Alnari" je odavno pričao o ujedinjavanju u veliku izdavačku kuću. Sada će sasvim očigledno krenuti rat s "Lagunom".
First 666

scallop

Quote from: Nightflier on 31-05-2010, 19:49:48

Bog će ti platiti.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

Nightflieru, ne nadaj se ničemu. Otkupljena je samo maloprodaja, a tebi duguje izdavač, tako da nisi izvukao ništa u ovom krugu.
Laguna slobodno može da zatvori svoje knjižare, jer u ogledanju sa ovim dvojcem nema nikakvu šansu.

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Boban

to će da mu uzmu u sledećem cugu...

Nightflier

Quote from: Boban on 31-05-2010, 20:52:15
Nightflieru, ne nadaj se ničemu. Otkupljena je samo maloprodaja, a tebi duguje izdavač, tako da nisi izvukao ništa u ovom krugu.
Laguna slobodno može da zatvori svoje knjižare, jer u ogledanju sa ovim dvojcem nema nikakvu šansu.

Ne nadam se ničemu, naravno. Niti brinem "Lagunine" brige. Što se mene tiče, ako taj novi "Vulkan" bude lepo sarađivao s ostalim izdavačima - sjajno. Više posla za mene, jer će i prodaja biti veća. A valjda i za tebe. Šta je s dugovima koje je IPS imao prema BP? Hoće li doći do neke naplate?
First 666

Boban

Nemam pojma, ali logika kaže da kada kupuješ nekog, preuzimaš i njegove dugove.
No, ključni benefit je da konačno pravi trgovci ulaze u veliku igru prodaje.

Nightflier

Quote from: Boban on 01-06-2010, 01:00:18
Nemam pojma, ali logika kaže da kada kupuješ nekog, preuzimaš i njegove dugove.
No, ključni benefit je da konačno pravi trgovci ulaze u veliku igru prodaje.

Znaš kako, da sam na tvom mestu - ne bih se prerano radovao. Na svom mestu - uopšte se ne radujem. Da si mi rekao da će "Profil" da kupi IPS, ili tako neki lanac, onda super. Ovako sam skeptičan.
First 666

Boban

videćemo šta će biti... Srbiji je neophodan jak veliki knjižarski lanac, koji će pre svega da izloži robu svih izdavača i da plaća dospele obaveze.
A prirodna selekcija će da odradi svoje.

Realna loša posledica može da pogodi izdavače koji nisu lovci na hitove, pre svega i Beli Put koji je imao sjajnu saradnju sa IPS-om. U krajnjoj liniji, IPS je uzeo gomilu izdanja Everest medie i ne verujem da će ovaj novi sistem održati taj nivo, jer će protežirati naslove koji se najviše prodaju.
Ali, globalno, u proseku, trebalo bi da bude bolje.

Kler_Vojant

Quote from: Boban on 31-05-2010, 20:52:15

hahaha, jaoj, ovo je bolelo..xD

Kler_Vojant

Quote from: Boban on 01-06-2010, 03:15:31
videćemo šta će biti... Srbiji je neophodan jak veliki knjižarski lanac, koji će pre svega da izloži robu svih izdavača i da plaća dospele obaveze.
A prirodna selekcija će da odradi svoje.

Realna loša posledica može da pogodi izdavače koji nisu lovci na hitove, pre svega i Beli Put koji je imao sjajnu saradnju sa IPS-om. U krajnjoj liniji, IPS je uzeo gomilu izdanja Everest medie i ne verujem da će ovaj novi sistem održati taj nivo, jer će protežirati naslove koji se najviše prodaju.
Ali, globalno, u proseku, trebalo bi da bude bolje.

Ovo poslednje me jako tangira, iskreno. Sta se prodaje, i zasto? Sta je bitnije, nesto sto se zbog reklame odmah proda, ili ono sto ce za par meseci izazvati, usled word of mouth efekta, talas novih kupovina i prodati se cak i vise od onog prvog.
Evo, ovog Vilsona sto sam preveo, ima ogroman replay value, iz knjige se mogu crpsti fantasticne ideje...godinama, puna je humora, ali niko za Vilsona nije cuo, osim ljudi iz okultnog miljea, iako je na filozofskoj i psiholoskoj sekciji u stranim knjizarama, i niko nece da uzme prevod.

zakk

Vulkan preuzima IPSove prostorije
Đunti otvara knjižaretinu na Terazijama.
Delfi ne ulaze u najuži cenar, ali ima ih svugde čim se mrdneš odatle.

Nešto mnogo odjednom... otkud sad svima ideja da su pare u knjigama?! O.o
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Kunac

Meho Krljic

Moj kum mi je juče priča da su ga M&M zvali pre dve nedelje da mu nude posao nabavke i uvoza strani naslova za ovaj novi lanac knjižara. Veli da su mu otprilike rekli "ili ti ili niko!!!" jer on već ima puno iskustva u tom poslu. No, onda je trebalo četrnaest dana da se actually susretne sa nadležnima, pa onda nisu umeli da mu kažu ni kakvu ponudu hoće ni kakvi bi bili profili knjižara, ništa. Na kraju su ga doćekali sa ponudom plate. Dakle, radi se o poslu koga bi on radio od kuće, bez kancelarije ili službenog telefona ili Interneta, neprijavljen, bez osiguranja i plaćanja bilo kakvih poreza i na sve to nisu se udostojili da mu ponude više od 300 evra.  :cry: :cry: Plašim se da su i dalje srpska posla po sredi i da će ovaj novi lanac knjižara biti lagani nastavak kataklizme..

Boban

Ne brini se, meho, naučiće oni brzo.
Najvažnije već znaju, da prodaju bolje nego iko.

Cornelius

Quote from: zakk on 01-06-2010, 09:38:20
Nešto mnogo odjednom... otkud sad svima ideja da su pare u knjigama?! O.o

Mene zbunjuje ono - knjizare po trznim centrima. Na primer, u Francuskoj knjizare nestaju (osim specijalizovanih), a po trznim centrima postoji samo Fnac, prodavac knjiga koji svoj biznis zasniva na kompjuterima, telefonima, stereo uredjajima, plocama i stripovima. Knige su tu, jer su tako poceli, pa da se ne kaze posle...

U Srbiji pare nisu u knjigama, ali mozda jesu u prostoru koji se preuzima. Ko zna, mozda i u nekim dotacijama, u nekom pranju para ili u nekakvom stvaranju drugacije slike koja ce omoguciti preuzimanje nekih drugih poslova. U svakom slucaju, ne zanimaju ih kultura i umetnost. Eventualno zabava.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Boban

pa vidi, srpsko tržište knjigama vredi 15 miliona evra godišnje (naspram 8 milijardi recimo cigara ili 30 milijardi piva...), a do pre tri-četiri godine 65% svega se prodavalo na potezu Terazije-Kalemegdan. Nije to neka para oko koje bi tekla krv, ali vredi se boriti.
Tržni centri su u Srbiji instant zamena za sve; u njima se provodi vreme, izlasci, šetnja deteta,  klima je uvek ista, ne zavise od vetra, sunca, kiše, snega, prijatno mesto za svašta pa u masi svega i za knjigu.
Mnogi ljudi nemaju vremena da obilaze grad i knjižare ali imaju potrebu nekoliko puta mesečno da uđu u tržni centar i ako vole knjigu, tamo im je najlakše da se posluže.

Nightflier

Boban je skroz u pravu glede tržnih centara - najjeftinija moguća zabava posle televizije, ako nemaš pare - a ako imaš pare, onda imaš zanimljivu brzu hranu koju nemaš na drugim mestima, bioskop, kuglanu... sve blešti i šljašti pa i ti imaš utisak da živiš na višoj nozi nego što zaista živiš...
First 666

scallop

Turio bih vas dvojicu da tamo živite. Pa da iz prve ruke uživate. Knjižarski lanci su poraz knjižarstva. Sahrana bez opela.

zakk

Ja se pitam na koji način da im mala knjižara bude konkurentna. Mogu ja da se specijalizujem za šta hoćeš, ali i oni mogu sve to da ponude, pa i više, a sa manje napora...
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

mac

Quote from: scallop on 01-06-2010, 12:57:05Knjižarski lanci su poraz knjižarstva. Sahrana bez opela.
To jeste tačno, evo na primer film YOU'VE GOT MAIL, sve je lepo opisano. S druge strane, svaka pojava ima svoj početak i kraj, i "knjižarstvo" tu nije izuzetak. Ako male knjižare vrede da postoje onda će postojati, ako ne vrede, onda neće. Lično i ne vidim neku prednost malih knjižara, isuviše često nemaju ono što tražim.

DušMan

Meni nije jasno kako se nekome isplati da kupi firmu sa onoliko miliona dugovanja.
Ne vredi taj prostor toliko.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

scallop

Mac, tvoj pragmatizam je u korenu poraza. Floskula tipa "ako vrede postojaće", kao i ona o Americi kao zemlji mogućnosti izmišljena je od strane onih koji sve čine da to onemoguće. Ima tu neke paranoje, jer svi veliki su iz malih izrasli i opstanak tih malih je gadno podsećanje da odatle mogu da izniknu neki koji će njih pomesti. Kad si već pomenuo "You've got mail" (nisam znao kako se tačno piše), mogao bi da pogledaš i Makavejev, "Coca Cola Kid". Jebeš mali "vitasok", ako postoji iole šansa da jednog dana bude kokakola umesto kokakole. Filozofija novog svetskog poretka "Guši da ne bi bio ugušen" je paranoja na kojoj ne da počiva svet, već na njoj - propada. Kad nestanu knjižare u Srbiji čitaće samo u Beogradu i Novom Sadu. Ostali su vredniji nepismeni. Jer, pismeni konkurišu, mogu da se uspnu, da postanu bolji od sadašnjih pismenih, a nepismeni džaba rintaju. Jebiga, Mac, verovao sam da bar ti shvataš pogubnost Bolonjske deklaracije, sistema evropskih proizvodnih i trgovinskih standarda. Ne postoje da uzdignu već da zaustave, limitiraju, kontrolišu. Uz obilje nikakvog rada i masivne korupcije. Eto, odakle god da pogledaš, uvek stigneš do srži.

Da, Dušmane, samo se prostor računa. Dugove neće platiti. Ko ovde još plaća dugove?

Nightflier

Male knjižare će se svesti na antikvarnice. Mislim da je to neminovno. U belom svetu elektronsko izdavaštvo postaje sve značajnije, a kindle se probija čak i u Srbiji. Stoga mislim da će knjižarice poći putem dinosaurusa. Ni meni se nešto preterano ne dopada ta pojava, ali šta da se radi. S stanovišta nekoga ko živi od knjiga, dobro je da se knjige što više prodaju, pa makar i u samoposlugama.
First 666

Cornelius

U Francuskoj su veliki lanci knjizara ugusili male, tako sto su, pored suve komercijale, predlagali i onaj izbor koji imaju mali (kvalitetnija dela). Kada su ih likvidirali, onda su i prestali da reklamiraju kvalitetnija dela i okrenuli su se samo komercijali. Naravno, kvalitetnije stvari uvek mogu da se naruce, pa de se uzmu za nedelju dana.

Znaci, cilj je ostvaren da se kroz unistavanje raznovrsnosti zavlada trzistem i da se uzima maksimum para. Cilj nije da se prosiri ponuda i da se poboljsa kvalitet, nego da se pronadju knjige koje ce moci da se prodaju sto vecem broju ljudi.

scallop

Bila je nedavno jedna ruska piškinja u Beogradu. Semjonova, valjda. Meni sva ruska ženska prezimena zvuče otprilike tako. Bio intervju u novinama. Kaže, lakše joj je bilo kad je bila disident, ugrožavala je politika. Sada je ugrožava - tržište. Sve se svodi na hamburger i prva žrtva je kultura. Ne zna kako da se bori protiv hamburgera.

E, Corneliuse, sad si pogodio. Kad-tad uspe. 

Cornelius

Quote from: scallop on 01-06-2010, 13:53:08
E, Corneliuse, sad si pogodio. Kad-tad uspe. 

Hvala brate. Drzi tata. Jebi ga, nemoj da se ljutis sto sam ti pokvario ono o GSP-u u Njuci kroz analogiju iz mog zivota. Imas od mene pivo za dusevni bol.

mac

Da li mi govorimo o knjižari u tržnom centru, ili o odeljku sa knjigama u samoposluzi u tržnom centru? Po mom shvatanju knjižara u tržnom centru ima sve knjige. Velika je, magacin joj je velik, teško je pronaći nešto u tom obilju, i neobučeni prodavci teško da mogu da ti pomognu, ali ono što tražiš je sigurno tu negde.

DušMan

Quote from: scallop on 01-06-2010, 13:25:23
Da, Dušmane, samo se prostor računa. Dugove neće platiti. Ko ovde još plaća dugove?
Zar zakon stvarno funkcioniše tako da firma koja je u blokadi i 70-milionskom-minusu sme da prodaje nekretnine koje su u njenom vlasništvu? Logično bi bilo da se sve što je u vlasništvu te firme pleni i raspodeljuje dužnicima.
Mada, s obzirom da su to izdavači Alnari i M&M, možda je upravo to u pitanju? Daju prostor kako bi otplatili dug?
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Boban

Nemojte da mi dirate odeljke sa knjigama u supermarketima; recimo, TUS sistem je prodao 140 Poslednjih Srbina, Laguna 12 a Beopolis 3 knjige. IPS 340.

crippled_avenger

Imam samo jedno pitanje. Da li pod malom knjižarom podrazumevanmo recimo Beopolis?
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Boban

Quote from: DušMan on 01-06-2010, 14:10:01
Zar zakon stvarno funkcioniše tako da firma koja je u blokadi i 70-milionskom-minusu sme da prodaje nekretnine koje su u njenom vlasništvu?

IPS nema nekretnine u vlasništvu sem Geca Kona koji ne sme da se otuđuje 10 godina.
Sve ostalo je iznajmljeno.
Nije dug 70 miliona, već mnogo mnogo više.
Vrednost objekta u zgradi gde je Geca Kon je milijardu dinara i na njega se ladno može dobiti kredit od 300 miliona, ali ni to IPS'u nije dovoljno.

scallop

Slonovi su u stanju da uteknu i kroz mišju rupu. Šta će im kredit sa hipotekom. Sa svima se da nagoditi, a da ostane i provizija. :D

mac

Quote from: crippled_avenger on 01-06-2010, 14:16:48
Imam samo jedno pitanje. Da li pod malom knjižarom podrazumevanmo recimo Beopolis?

Da.

Cornelius

Quote from: DušMan on 01-06-2010, 14:10:01
Zar zakon stvarno funkcioniše tako da firma koja je u blokadi i 70-milionskom-minusu sme da prodaje nekretnine koje su u njenom vlasništvu? Logično bi bilo da se sve što je u vlasništvu te firme pleni i raspodeljuje dužnicima.

Dusmane, ti ili zajebavas narod ili si se od juce pretvorio u Malog Pericu. Znas i sam da se jedina logika nalazi u politicko-biznis hohstapleraju gde se oni gore tale do besvesti, a oni dole primaju sve manje plate, ako ih i primaju. Cujem da se sve cesce radi za dz i da firme ne isplacuju plate po pola godine, a onda "bankrotiraju", pa se ponovo otvore pod drugim imenom itd.

džin tonik

@ dusman: na snazi je socijalno uredjenje za bogate. dobit se privatizira, gubitak narodu.

crippled_avenger

Ono što ja moram da kažem kao neko ko nije izdavač i ne bavi se knjigama kao poslom ali im posvećujem dosta vremena kao kupac jeste da smisao imaju i velike i male knjižare. Nisam pobornik tržišne ekonomije, mislim da ona na kraju funkcioniše time što mnoge dobre stvari stradaju, i drago mi je da ona još uvek nije zavladala.

Velike knjižare su dobre zbog toga što imaju sve. Ako imaju sve. To je tačno. Ali, one čak i sa najbolje obučenim osobljem, ne mogu da to sve nađu kupcu i na kraju se opet svedu na prodaju bestselera jer su im oni pri ruci. Meni se nemali broj puta desilo da na netu nađem da Delfi ima neku knjigu, da i oni u kompjuteru imaju tu knjigu, ali uz najbolju volju ne mogu da je nađu.

To u manjoj knjižari ne može da se desi. Ali, ona nema sve. Međutim, ako je specijalizovana, onda ima sve iz te oblasti, i eto njoj kupca.

Sve te probleme, s druge strane, rešava model Internet knjižare koji je kod nas u praksi još uvek napor ali uskoro neće biti. Međutim, upravo male knjižare sa antikvarnom ponudom, naročito kod nas gde ne postoji srpski Amazon sa toliko širokom ponudom robe, mogu da žive paralelno kao obična i Internet knjižara.

Međutim, ako uzmemo za primer Tards kao specijalizovanu knižaru za ono što nas zanima, njena budućnost je da ima apsolutno sve ono što je SF, horor, strip itd. Da ima apsolutno sve što je u tom smislu antikvarno dostupno. I da to prodaje i u običnoj radnji i preko neta. Mislim da sa takvom platformom takva "mala knjižara" ima itekako smisla. To jeste puno posla ali bi sigurno i prihodi bili zadovoljavajući.

Dirty Old Man

Internet prodaja bilo čega, pa i knjiga, kod nas neće funkcionisati sve dok se više ne usvoji famozni zakon o elektronskom potpisu, tako da prorade kartice. U međuvremenu, onaj Mehin drugar neće ni 300 evra da zaradi, pošto je daleko isplativije kupovati strane knjige - od stranaca. Jeftinije, dođe na noge, ako paziš na iznos, ne plaćaš ni carinu...
Bez starca nema udarca.

Nightflier

Quote from: crippled_avenger on 01-06-2010, 16:16:15
Ono što ja moram da kažem kao neko ko nije izdavač i ne bavi se knjigama kao poslom ali im posvećujem dosta vremena kao kupac jeste da smisao imaju i velike i male knjižare. Nisam pobornik tržišne ekonomije, mislim da ona na kraju funkcioniše time što mnoge dobre stvari stradaju, i drago mi je da ona još uvek nije zavladala.

Velike knjižare su dobre zbog toga što imaju sve. Ako imaju sve. To je tačno. Ali, one čak i sa najbolje obučenim osobljem, ne mogu da to sve nađu kupcu i na kraju se opet svedu na prodaju bestselera jer su im oni pri ruci. Meni se nemali broj puta desilo da na netu nađem da Delfi ima neku knjigu, da i oni u kompjuteru imaju tu knjigu, ali uz najbolju volju ne mogu da je nađu.

To u manjoj knjižari ne može da se desi. Ali, ona nema sve. Međutim, ako je specijalizovana, onda ima sve iz te oblasti, i eto njoj kupca.

Sve te probleme, s druge strane, rešava model Internet knjižare koji je kod nas u praksi još uvek napor ali uskoro neće biti. Međutim, upravo male knjižare sa antikvarnom ponudom, naročito kod nas gde ne postoji srpski Amazon sa toliko širokom ponudom robe, mogu da žive paralelno kao obična i Internet knjižara.

Međutim, ako uzmemo za primer Tards kao specijalizovanu knižaru za ono što nas zanima, njena budućnost je da ima apsolutno sve ono što je SF, horor, strip itd. Da ima apsolutno sve što je u tom smislu antikvarno dostupno. I da to prodaje i u običnoj radnji i preko neta. Mislim da sa takvom platformom takva "mala knjižara" ima itekako smisla. To jeste puno posla ali bi sigurno i prihodi bili zadovoljavajući.

Pa zar "Alan Ford" ne opstaje tako sve ove godine? Takođe, ako mala knjižara hoće da opstane, morala bi da ponudi i druge sadržaje - književne večeri, promocije, a što da ne i kafić.
First 666

scallop

Quote from: Nightflier on 01-06-2010, 16:47:20
Takođe, ako mala knjižara hoće da opstane, morala bi da ponudi i druge sadržaje - književne večeri, promocije, a što da ne i kafić.

Ili kladionicu?

crippled_avenger

Kladionicu za NINovu nagradu, Konkurs Znak Sagite, Vital i sl.