• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Fudbal nam je otisao u kurac skroz...

Started by Boban, 19-09-2003, 10:28:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

scallop

Naravno, fantastika kao osnov ovog foruma te ne zanima.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Ne znam otkud ti to. Naravno da me zanima. Svakako više od fudbala.

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Truman

Quote from: Meho Krljic on 17-10-2018, 15:48:03
Selekcija u šaci menadžera

QuoteMladen Krstajić je na 13 utakmica kao selektor Srbije izveo 13 različitih postava na teren.

Mislim, sve je ovo reklakazala, ali opet, zanimljivo.

Занимљив текст. Хвала ти Мехо иако не пратиш фудбал! У каквој прћији ми живимо...
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Alexdelarge

Ekspert za sportsko klađenje Kristijan Kalb: Nameštaljka u domenu mašte

Ne vidim čak ni azijsku mafiju, koja je najbolje organizovana, da stavi toliko novca na sto za nešto tako – kaže sagovornik "Novosti" o pisanju "Ekipa"

STRUČNjAK francuskog Instituta za međunarodne i strateške odnose (IRIS) i ekspert za sportsko klađenje svetskog renomea Kristijan Kalb, ističe u razgovoru za "Novosti" da se postojanje navodne "nameštaljke" u meču između PSŽ i Crvene zvezde granični sa - fantastikom.

U kojoj meri je ova afera, po vama, ozbiljna?

- Već smo viđali slučajeve da neki tim prihvati da izgubi sa određenim brojem golova razlike, kao, na primer, u velikom skandalu italijanskog fudbala, ili u Španiji. Ovde me, međutim, iznenađuju dve stvari. Prvo i najveće iznenađenje je suma. Govori se o uloženih pet miliona evra. Nikada nisam čuo za tako nešto. Čuo sam za milion ili dva, ali ne za pet. To znači preuzeti ogroman rizik uz veoma strukturisanu organizaciju. Da mi je neko rekao da je u pitanju pet miliona zarade, još bih i mogao da poverujem. Takođe, tip klađenja, na baš pet golova razlike, čini mi se veoma rizičnim. Naročito kada se radi o tako važnoj sumi. Ne vidim čak ni azijsku mafiju, koja je najbolje organizovana, da stavi toliko novca na sto za nešto tako.

Kolika je mogućnost u procentima da se to ipak dogodilo?

- Teško je dati procenat verovatnoće za neko pretpostavljeno nameštanje. Ali, staviti pet miliona evra na tačnu razliku od pet golova, čini mi se da ima verovatnoću manju od pet odsto.

Kolika je, u principu, ukupna uplata na susret ovakvog tipa u Ligi šampiona?

- Bez preciznijeg računa, od nekoliko desetina, pa do stotinak miliona evra, na legalnom i ilegalnom tržištu, zajedno.

A kolika je razumna pojedinačna suma, koja ne privlači pažnju?

- Ako je 20 procenata uloga stavljeno u nekoj kladionici na autsajdera, ili nije vezano za rezultat meča, brzo ćete privući pažnju. Ako se radi o razlici od pet golova, na uzbunu će zazvoniti i kada je reč o mnogo manjim sumama. Primera radi, ukoliko ima 100 miliona obrta na klađenju za neku veliku utakmicu, to bi bila suma od 2.000 do 5.000 evra. Sve je, ipak, relativno jer postoje velike i male kladionice, velike i male zemlje, i različiti slučajevi.

Kako se kontrola generalno sprovodi?

- Ima zemalja u kojima je sve veoma kontrolisano, kao, na primer, u Francuskoj, Porgutaliji, Španiji, Italiji ili Litvaniji, gde postoje sistemi registrovanja uloga. To znači da nacionalno telo za regulaciju klađenja ima pristup svim podacima iz kladionica. Ali, generalno pravilo je da nema kontrole!

Čemu onda postoji svi ti sistemi ili Grupa iz Kopenhagena?

- Ona reaguje samo na uzbune. Ali, nacionalni regulator je taj koji ima, ili nema, pristup podacima iz kladionica. Na primer, u Engleskoj nemaju pristup. Dakle, ne znaju koji je opseg opklade na, recimo, meču PSŽ - Crvena zvezda. Tamo je lakše, nego u Francuskoj gde je sve smešteno u zaštićenom sefu. I ako bi neka organizacija pokušala sa korupcijom, ne bi to radila u Francuskoj. Treba, inače, znati da danas postoji blizu 85 odsto uloga na svetskom tržištu koji su ilegalni i 90 odsto koji nisu kontrolisani!

Kako funkcionišu ove sive zone?

- Ilegalno poslovanje znači da kladionica nudi opklade bez dozvole u pravosuđu korisnika. Na primer, ako ima licencu na Malti, a predlaže klađenje u Brazilu, gde nema licencu, znači da je ilegalna u Brazilu. Ako ima licencu na Malti i nudi usluge u Velikoj Britaniji, koja to prihvata, onda je legalna. Postoji veliki broj zemalja u kojima je odgovornost prepuštena kladionicama. Među njima su Engleska, Gibraltar, Malta... Nacionalni regulatori tamo ne poseduju kladioničarske podatke.

Kad već postoje tolike nepokrivene i ilegalne zone, na osnovu čega ste uvereni da su mali izgledi za nameštanje rezultata u meču između PSŽ i Crvene zvezde?

- Čak i ukoliko kladionica nastupa na sivom tržištu, ako registruje ogroman broj uplata na određen rezultat, smanjiće kvotu. Svi će to primetiti. Tržište će reagovati, baš kao i na berzi. Automatski sistem monitoringa će odmah uputiti uzbunu, jer je kvota pala, iako se radi o sivim zonama.

Zašto bi, u tom slučaju, jedan tako ozbiljan list kao što je "Ekip" izašao sa tom pričom, ako je toliko malo verovatna? Ko bi imao interes da lažno lansira celu aferu?

- Pokušao sam da razumem, ali nisam uspeo da shvatim. Ne možemo sa sigurnošću da kažemo da li je istina ili laž. Ono što verovatno znamo, to je da je postojala informacija koja je upalila crvenu lampicu posle čega je usledila istraga. Ne znamo u ovom trenutku da li postoji nešto iza toga. U svakom slučaju, istraga je u toku, a postoji i pretpostavka nevinosti.

PRESUDA ZA PET DO 10 GODINA
KADA možemo da očekujemo konkretan rezultat istrage u Francuskoj u vezi s utakmicom PSŽ - Crvena zvezda:
- Sve može da potraje veoma dugo. U aferi iz belgijskog fudbala, o kojoj se često govori, iz 2005. godine, u kojoj je glavni protagonista bio Kinez Žejun Je, presuda je, na primer, doneta 2014. Za velike afere do presude se čeka u principu od pet do deset godina.

SPECIJALISTA
KRISTIJAN Kalb je specijalista za sportska klađenja, kao i za integritet sporta, u borbi protiv dopinga i manipulacija u takmičenjima. Saradnik je vlada više država u Aziji, Africi i Evropi, kao i evropskih institucija. Objavio je više studija i knjiga, među kojima su i "Nacionalne mreže za borbu protiv nameštenih mečeva", "Sprečavanje kriminalnih rizika vezanih za tržište sportskih klađenja" i "Pranje novca, nova opasnost za sportsko klađenje".

http://www.novosti.rs/vesti/sport.294.html:755349-Ekspert-za-sportsko-kladjenje-Kristijan-Kalb-Namestaljka-u-domenu-maste
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Petronije

Nisam ni sumnjao da će srBski novinari iskopati stručnjaka. Stub se mora odbraniti po svaku cenu.

Sent from my LEX820 using Tapatalk

Truman

Новости пишу да француски тужилац истражује овај случај. Ако га одбаци највероватније је патка...

Krsta Klatić Klaja

Normalno je da će novinari da napišu 5 miliona a ispadne petsto hiljada...

al treba vidjeti napokon neki kršteniji podatak, ne samo glasine
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

scallop

Alexdelarge

od očigledne očiglednosti je da tekma nije nameštena, kao što je od još očiglednije očiglednosti da iza cele ove ujdurme stoji crvena zvezda.

teško je namestiti utakmicu na tom nivou takmičenja, a još teže da rezultat bude pet golova razlike. zašto bi to uopšte neko i radio? ceo klađački svet je sa velikim nestrpljenjem čekao ovu utakmicu, jer u najavi se očekivala goleada i potencijalno dobra zarada. rekosmo već, zvezda je kanta za nabijanje. primera radi kvota za 1 i 4+ bila je preko 1.80. staviš 5 miliona i zaradiš 4. kog vraga bi neko bilo šta nameštao!?

s druge strane, svi ovi napisi gode zvezdi, jer i negativna reklama je reklama. priče zvezdinih čelnika o narušenom ugledu, bačenoj mrlji itd, su najobičnije tlapnje. zvezda je već 27 godina na sporednom koloseku i nema više nikakav ugled. za povratak na stare staze uspeha  potrebne su joj dobre igre i marketing. pošto od igre nema vajde okrenuli su se marketingu. jedno od osnovnih pravila marketinga je: svaki muškarac na planeti ima falus od pola metra, stim da  tih pola metra čini prava dužina i marketing. što je falus manji potrebno je više marketinga. mikro falusima potrebna je mega reklama.

takođe, ujdurma je namenjena i domaćoj javnosti, pre svega zvezdinim navijačima. sad prosečan navijač zvezde misli: ne bismo mi toliko ubedljivo izgubili, nego meč je namešten. nismo mi tako loši nego su prodali tekmu.

hoću da kažem: zvezda je podmazala tog ekipovog novinarčića i naručila novinski tekst, a sad najmi najboljeg advokata da zamešateljstvo bude još veće.

scallop

Pazi, još jedan zadrti partizanovac! Nategnuto do pola metra.

Alexdelarge

Quote from: scallop on 18-10-2018, 09:24:03
Pazi, još jedan zadrti partizanovac! Nategnuto do pola metra.

koješta! ja navijam za zvezdu! (ukoliko se praćenje rezultata u novinama uopšte može nazvati navijanjem.)

scallop

Dobar je bio deo o nadziđivanje kite marketingom. E, sad, čiji je marketing i da li je marketing je druga priča. Ja sam uveren da sve doseže samo do "tri evra strana".

Anomander Rejk

Svako ko iznosi optužbu, u ovom slučaju L Ekip, dužan je da istu dokaže.
Oni treba da dokažu to što tvrde,
u suprotnom, ako dokaza ne bude, Zvezda treba da ih oleši od para na sudu.
Tačka, kraj. Sve ostalo su neproverena novinarska pisanija. Svako može pisati šta hoće.
Dokaži.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Petronije

U kojem univerzumu su novinari dužni da svoje baljezgarije dokažu?!? Priča jeste potpuno neverovatna, ali od ciganije mogu samo takve stvari i da očekujem. Pre bih poverovao i da je istina nego u Delardžovu teoriju Terze maga marketinga.

Petronije

Truman

Шта каже Француз?

Alexdelarge

ič ne razumem ovog vranceza!
istina, lepu mačku ima! :lol:

Petronije

Ne znam ni ja, ali navodno opisuje Terzine profesionalne uspehe, tipa veze sa mafijom, doktorsku disertaciju, interpolovu poternicu...

Truman

Ех, да је сад ту дибук рекла би нам! Али зли бобан ју је отерао... :(

Petronije

Nema veze, tu je Građanka Šulc, a nešto mi govori da ona pomalo "nabada" Francuski. [emoji16]

Truman

Нек се јави ако је ту!

Krsta Klatić Klaja

imate taj neki botovski prevod na yt, mada prva 2-3 minuta ništa bitno ne kaže

Anomander Rejk

Nova razvaljotka nad Zvezdom
4-0
još Borjan odbranio penal i skinuo nekoliko opasnih lopti.

Petronije

Terza igrao 3+

Truman

Добар Борјан, чуди ме да не игра у неком бољем тиму.

Truman

Духовит коментар на Блицу:

Zvezda bolje da ne izlazi na teren. 3-0 sluzbeni rezultat. :)

Anomander Rejk

Quote from: Petronije on 24-10-2018, 23:50:29
Terza igrao 3+

ne verujem da je ta kvota bila i 1.30.

Petronije

Pa dobro, ali ako je dobro zaradio prošli put, to je još 30%. Kad uložiš puno, 30% zarade je isto puno. [emoji16]

Truman

ех, на 5 милиона мало ли је...

Petronije

[emoji122][emoji122]

Krsta Klatić Klaja

Petronije

Žex Pantić je najveće govno koje se ikad izjašnjavalo kao navijač Partizana.

Krsta Klatić Klaja

al ovaj je još valjda cigan haha

Truman

Quote from: Pizzobatto on 28-10-2018, 13:45:25

Нема везе, извлачи те то што ти је Радул рођак!

Krsta Klatić Klaja

Trumane, ući ću u DJB i uništiću rođakovu stranku iznutra!

Truman

Сумњам, такве као што си ти не примају!

Filaret

Quote from: Petronije on 28-10-2018, 14:58:53
Žex Pantić je najveće govno koje se ikad izjašnjavalo kao navijač Partizana.

Не дирајте нам Лудог Жекса, ако бога знате! Макар док се Анђус не врати са оправданог одсуства. Да није Партизановог весника не бисмо знали шта се у Звезди дешава.  :evil:

Иначе, чујем да је Терзињо пуко 5 милиона на кладионици, типовао 5 разлике за Барсу.  :)

Разбише их, бог те мазо. Синоћ на КЗШ још један болесник, онај чувени Рајко, пита Томића зашто није казнио кошаркаше Звезде због пораза од Бреше. По његовом, Перез би требало да постреља и Лопетегија и све играче Реала.

Petronije

Leptijebem, pa ovako nije bilo ni kad je Benabeu aplaudirao bogu fudbala Ronaldinju.

Što se tiče Žexa, ne zameram ja njemu što je lud nego što je smradina i štetočina najgore vrste.

Truman

Не знам ко је тај Жекс, има мало љигав осмех.

Filaret

Ех, да је његов проблем само љигав осмех... Слажем се да ровари и по Партизану и наноси им штету, али има ко о томе да брине.
Најгоре је што има паметних и одмерених људи који озбиљно мисле да би лудак могао да изазове сукоб навијача или неко слично зло.

Луди Жекс је Жељко Пантић. Куцај Партизанов весник, али да га гледаш као кловна или стендап комичара.
xjestera

Petronije

https://twitter.com/povratak_kralja/status/1056604138468003840?s=20

Smešno je ali istovremeno i zabrinjavajuće.

tomat

Teško je zamisliti, ali Đuka mi je iritantniji od Vučićevića.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Filaret

Ма добро, Ђука вероватно дроби и мистификује по партијском задатку. Ђе може оволика афера и интересовање јавности да постоји, а да Вучић то не искористи. У томе је велемајстор. А можда и свесно замагљује, што би стварно било забрињавајуће.
Могао бих и ја да се бавим теоријама завере, па да претпоставим да иза свега стоји Макронов кабинет јер је он најдиректнији заговорник замрзавања проширења ЕУ, а успут је поткачио и богате Арапе, што француски бирачи сигурно воле. :!: 

Има и теорија о умешаности Реала (због Нејмара и Ембапеа), којекакве мафије, а Информер каже да је фамозни доушник неки наш бивши политичар. О злим и завидним комшијама да не говоримо. xrotaeye

scallop

A možda su se i Rusi umešali.

Filaret

Е, тачно, добро си се сетио. То нам је реална шанса да се оперемо ако иза свега стоје неке наше џукеле.  :lol:

scallop

A moguće je i da nešto muvaju i vanzemljaci.

Krsta Klatić Klaja

saćeš još da rečeš da Vučićević nije vanzemaljac

Krsta Klatić Klaja

ne rekoh inače, sjedim danas u kafani i cigani ladno objašnjavaju da bi i oni primili pet komada :lol:

Truman

Богтемазо, Звезда води!