• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Srbi i Turci, poslednji krug

Started by varvarin, 11-06-2010, 12:26:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Boban

gREŠKA JE NEPOVRATNO UČINJENA 1929. GODINE KADA JE aRHIJEREJSKI SABOR SRPSKE CRKVE ODLUČIO DA sRBI MOGU BITI SAMO PRAVOSLAVNE VERE U TADAŠNJOJ jUGOSLAVIJI.
tO JE UČINJENO DA SE STVORI PRITISAK ZA dodatni prelazak u Pravoslavlje, ali je zapravo ispalo kontraproduktivno i brojni katolici u Dalmaciji, Bosni i Slavoniji, koji su za sebe hteli da govore kako su katolički Srbi, morali su da počnu da se izjašnjavaju drugačije, tj, po republici u kojoj su, pa je postalo moderno izjašnjavati se po republici a ne po naciji i onda, 50 godina kasnije najednom imamo nacije koje nikad nisu postojale sa brojnim Srbima preotetim.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

varvarin

Polovina sarajevskih atentatora - Principovi drugovi - izjašnjavala se kao Srbi muhamedanske vjere.
Danas možemo samo da žalimo, al ne vredi.

Savajat Erp

не бих рекао да Срба "готово и нема у граду", упознао сам Србина из Новог Пазара, он каже да их има око 10-15 хиљада, што је опет и није нешто, али их ипак има...
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

pokojni Steva

Znam i ja jednog 'Pravoslavnog' iz grada NP,eno ga pravi kupatilske radijatore,al u NS.Ne treba žaliti,treba nekako delati.Jeste,Meša i Ivo su znali šta i kako treba,ali biće da su se Ilijine ideje toliko dobro ovaplodile u Dahau,da će trebati čitava armija pročišćenih humanista pa da se ovde ulije nešto zdravog rezona pa i,eventualno,krenuti dalje od ispod nule.Bojim se samo da će, dok Srbadija konačno shvati da su centar ove prozvane nacije Sr. Karalovci a ne Peć,Dunavci već igrati finale sa Holandijom...
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

pokojni Steva

scallop

Da nema "Medne rose" u tim tvojim muškatlama?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

pokojni Steva

Ehehe,o tome pričam,jedina stvar što nikad ne izda... :)

varvarin

http://www.politika.rs/rubrike/tema-dana/Mesihat-se-ljuti-na-Tadica.sr.html

MEŠIHAT SE LJUTI NA TADIĆA
"...Овим је председник јасно дао до знања да појаве исламофобије у Србији имају упориште у државном апарату до највишег нивоа. Овим се потврђује геноцидна политика која се након 11. јула 1995. спроводи посредством културе, образовања и медија", саопштио је Мешихат.

Руководство Исламске заједнице сматра да је овај чин у директној супротности са покушајима државног врха да посредством Републике Турске скине хипотеку непријатељства према исламу и муслиманима."

A sve ovo, povodom upišane karikature.

slavko

A sada još i strelu da odapnu pa će dokazati da su na pravom putu.

morbius

Bah, radikalniji muslimanski lideri pokušavaju da isprovociraju incident, what else is new? Ne sviđa se kretenu političko približavanje vlasti Srbije i Turske i pokušava da nadigne dreku i promoviše sebe kao neki stub odbrane Islama, standardni kreten.
Why me?

varvarin

Quote from: morbius on 30-06-2010, 13:31:59
Bah, radikalniji muslimanski lideri pokušavaju da isprovociraju incident, what else is new? Ne sviđa se kretenu političko približavanje vlasti Srbije i Turske i pokušava da nadigne dreku i promoviše sebe kao neki stub odbrane Islama, standardni kreten.
Ne znam da li je kreten, ali najavio je (u Utisku Nedelje), da će kopije karikature i reakcija iz medija poslati  u niz islamskih zemalja... pa će nadležni već reći Srbiji šta misle o tome.
Što reče Polonije Hamletovom očuhu: U tom ludilu ima sistema!

Loni

Quote from: varvarin on 30-06-2010, 11:37:36

Руководство Исламске заједнице сматра да је овај чин у директној супротности са покушајима државног врха да посредством Републике Турске скине хипотеку непријатељства према исламу и муслиманима."

Kako me nerviraju tekstovi gde se poistovećuje Turska sa islamom!
Šta je s nama koji volimo i poštujemo Tursku, ali sekularnu.

Imam pravo da izražavam otpor i prema hrišćanstvu i prema islamu (kao što i radim), ali to ne znači da ne volim Tursku.
Jedino joj želim da se modernizuje i što više oslobodi retrogradnih religioznih mračnih stega, kao i Srbiji.

varvarin

Ovo baš i ne poistovećuje Tursku sa islamom.
Ali naginje onoj priči, o povratku turskog uticaja na Balkan, u velikom stilu.

scallop

Varvarine, jesi li ti za jedno pivo? Vreme obećava da bi bilo ugodno, a ova rasprava to nije.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Loni

Indirektno poistovećuje.

Povratak uticaja Turske, kao sekularne složene države je jedno, a odnos prema islamu je nešto drugo.
Sandžačke muftije bi htele da to spakuju u jedan isti koš, al' neće moći.
Ataturk je odradio svoje i Tursku od konzervativne, zatucane religiozne zemlje, prebacio na drugi kolosek.

varvarin

shrike

Ja bih dodatno pojasnio ono što je, čini mi se, preskočeno kad se govorilo o manjem broju muslimana u Srbiji nego u Bosni.
U Bosni nikada nije sprovedena istraga poturica.
Srbi su u svakom ratu (ustanku) u XIX veku koristili priliku da proteruju poturice (uglavnom u Makedoniju). Poturice su mrzeli više od Turaka.
"This is the worst kind of discrimination. The kind against me!"

Loni

U Crnoj Gori takođe. Sam ,,Gorski vijenac'' je delo o preventivnom napadu na Bošnjake.
   U njemu stanovništvo napada muslimane iako nisu izazvani.

slavko

A da nije to povezano sa onom poslovicom "Poturica gori od Turčina"?
Gde si to protičao da je "Gorski vijenac""preventivni napad na Bošnjake"?
Ima li kraja?

pokojni Steva

A-u!Onaj Turčin juče bi ozbiljno da se bratimimo...Nisam upratio,jel našo bratski grad i za NS?

slavko

Sumnjam,sem ako ne namerava da i Modenu poturči.

slavko

Bratunac je očigledno sve više lokalna stvar RS,a naš predsednik omah posle Srebrenice žuri u Novi Pazar da poželi Turčinu da se oseća kao kod svoje kuće!

slavko

Veličanstvena maifesticija osećanja narodng pripadanja državi ,doduše Turskoj,u Novom Pazaru,koliko da se na primeru pokaže zašto Muftiji i njegovom narodu ne odgovara srpski pasoš.

Truman

Quote from: Boban on 28-06-2010, 15:46:58
gREŠKA JE NEPOVRATNO UČINJENA 1929. GODINE KADA JE aRHIJEREJSKI SABOR SRPSKE CRKVE ODLUČIO DA sRBI MOGU BITI SAMO PRAVOSLAVNE VERE U TADAŠNJOJ jUGOSLAVIJI.

Prvi put da se slozim s tobom...

Inace, ucite turski :) To je jezik buducnosti za posao...
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Ygg

Quote from: Truman on 13-07-2010, 21:25:25

Gledajmo to s vedrije strane. Turski jezik je lakši za učiti od kineskog. :!:
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

pokojni Steva

Čujem da u Karlovačkom ritu ima dobra skola turskog jezika.

slavko

Ima i na Tekijama crkva sa polumesecom,ali većina ljudi danas ne zna zašto.

Truman

Quote from: Ygg on 13-07-2010, 23:41:56
Quote from: Truman on 13-07-2010, 21:25:25

Gledajmo to s vedrije strane. Turski jezik je lakši za učiti od kineskog. :!:

Ma sve se može kad se hoće. Nama su Turci suđeni, a od EU nema ništa...Razmišljam da l se išta dobro dogodilo ovom narodu u poslednjih 20 godina.

scallop

džin tonik

kako nije. pa tko god je tezio normali i uredjenom zivotu dostojnom tog naziva, imao je odlicnu priliku biti primljen u skoro bilo koju zemlju na svijetu po izboru. europa, usa, kanada, australija, ...
a tko voli fasizam, a vjeruje u posten rad, eh, neka uziva u srbiji.

džin tonik

tko vise voli partizanske narodno-samoupravne lopove, taj je u hrvatskoj na pravom mjestu.

pokojni Steva

Crkva na Tekijama uopšte nije unikat,postoje crkve sa polumesecom na krstu,tamo gde su se smenjivale crkve i dzamije na istom mestu,mada mislim da je važeće objašnjenje za ovu - jer je podignuta u slavu Karlovačkog mira.Ono,2 para vrata i tako to.

slavko

Tačno,ali to nam i nije tema.

pokojni Steva

Možda i nije ali nije ni daleko od nje.

slavko

Šta je to? maca pojela jezik kada su Turci u pitanju.Eto nema ni "0nih koji vole sekularnu Tursku" da nam objasne rezoluciju iz Novog Pazara.

scallop

Šta se čudiš? Mađarska i EU su odavno "srdačni" prema Vojvodini. MAO Vojvodina i TAO Sandžak. Mada su mogli da budu i suftilniji: da Erdogan pomogne izgradnju Koridora 10 od Novog Sada do Subotice, a Mađari Novopazarsku petlju puta Beograd-Bar.

slavko

Erdogan malo kasni za Mađarom oko tih pasoša,ali mislim da će to vreme biti brzo nadoknađeno.A vidim da nam se i Čiplić opasno naljutio.Neće Zukorlić da sačeka da se izvedu te neophodne promene Ustava,nego odmagh ultimatum.Kao da Zukorlić ne zna da mu je i u postojećem Ustavu ono iza zapete dovoljno.

pokojni Steva

Čekam ja, bracike moje, sledeće izbore u Serbistanu,pa kad sve Bg i satrap stranke popiju bojkot u W,opalac onda!Ustav u W onomad nije prošao,to se počesto zaboravlja.

slavko

Nije mi jedino jasno kakvu sreću ti vidiš u toj viziji budućnosti.Inače mi je jasno kolko je sudbina okrutna prema onima koji gaje toliku netrpeljivost i mržnju prema srpskoj državnosti da s mukom izgovaraju i reč Srbija(otud i dolaze ovi izrazi kao Sbistan i sl.),a eto žive u državi Srbiji.

pokojni Steva

Da,sudbina je izuzetno okrutna prema svima koji žive u Serbistanu.Kad vidim i najmanju promenu na bolje,zvaću je kako gođ oćeš.Za sad,i Serbistan je previše.Srpska državnost?Nismo deca ako smo mali,ajd mi sem batinanja od narodne milicije po kladionicama,Tadića,Jeremića i onog što crvlja pod lipom,navedi i jedan,makar i u naznaci,oblik državnosti Srbije?Vojska?Novac?VLADA?Upišaću se,nemoj...

Джон Рейнольдс

Quote from: slavko on 17-07-2010, 13:41:31
Inače mi je jasno kolko je sudbina okrutna prema onima koji gaje toliku netrpeljivost i mržnju prema srpskoj državnosti da s mukom izgovaraju i reč Srbija(otud i dolaze ovi izrazi kao Sbistan i sl.),a eto žive u državi Srbiji.

Čista malograđanština. Kao kad Rumenka opisuje Radovanovo selo: "Blato je do kolena a seljaci se bodu noževima..." Mnoge se stvari menjaju, ali srpski malograđani su fiksna tačka u vremenu i prostoru.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

pokojni Steva

slavko

Hajde da probamo da definišemo da li između pojma države i režima stoji ili ne stoji znak jednakosti.Ovako se stalno vrtimo u krug.

pokojni Steva

Pa ništa sem znaka jednakosti i ne postoji međ držravama i režimima.Ja sam samo umetnuo množine.

slavko

To je tvoj stav i sada su stvari mnogo jasnije.Ne slažem se,ali šta se može.Bojim se da ćeš ostati prikraćen za mnoge dobre stvari ako ga budeš dosledno praktikovao,a nikada nećeš stići"do ljudi",kako je to lepo rekao Scallop.

scallop

Wg, nema tu znaka jednakosti. Država postoji izvan režima, jer su režimi privremeni. Možda možeš tvrditi svašta u svojim množinama, ali i kad promeniš državu nema garancije da će ti režim više odgovarati. Zapravo, ljudima nikad ne odgovara režim. Zato ga i menjaju. Evo, Obamin "rejting" je stalno "najniži". Kad se uspostavlja režim, on uvek obećava više nego što može ili što želi da ispuni. Možda je bolje da redovno zalivaš svoje šimšire i lokvanje, nego da veruješ u druga politička rešenja. Pre će Bog da ti zalije baštu nego novi režim ili druga država.

Hobit

Eto, nema Hobita par dana i vi zastranili načisto.
Niko više ne stoji na braniku otadžbine da spreči prodor Turaka,  a onda bi scallop da zaliva lokvanje...  :cry:
Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!

pokojni Steva

Mislim da su mu draže mirođije.

Truman

Ja bi bogamije drugačije od ovog što hobit predlaže. Mislim da bi bilo mnogo pametnije da mi napravimo SAVEZ sa Turcima jer je to zemlja budućnosti kao što je i islam religija budućnosti. Kad već izvisismo za EU...
USA nam je standardni neprijatelj, ne bi me čudilo da nastave destabilizaciju preko Sandžaka. Zato bi valjalo da se s Turcima dogovorimo da oni podrže naš teritorijalni suverenitet. Evo, nije mi problem ni da krenem da učim turski i da odem tamo na par godina da radim...

scallop

Za pare ko čovek ili kao raja za Џ?