• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

IDENTITY

Started by Milosh, 23-09-2003, 04:05:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Milosh

Jedno od najprijatnijih iznenadjenja ove godine. Fascinantno mi je da covek koji odrezira nekoliko osrednje-gledljivih filmova u kojima jedino stvarno pokaze da zna da radi sa glumcima  (James Mangold - Girl Interrupted, Cop Land) snimi svoj prvi horor film i to ovako dobar. Jos interesantnije je sto je scenarista (Michael Cooney) pre ovoga napisao jedino one ultra-low-budget-trash-horore Jack Frost 1 i 2 (za neupucene rec je o ubilackom snesku belicu  :shock: ).

Film je sjajno reziran, ima atmosferu, kasting je odlican - Ray Liotta, John Cusack, Amanda Peet... i ima odlican twist pri kraju filma. Nema sanse da se provali sta se u stvari desava!

9/10
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

phuzzy

Hmmmm, da ponovim sto sam vec rekao na susednom topicu; casting je odlican, rezija je na nivou, sve je super, ali twist sa sredine najavljuje brat-bratu 15 minuta ("pa kako si znao? kako si znao?" "eto tako, lepo je covek sve najavio"), a twist sa kraja je potpuno arbitrarno uveden, pri cemu sam i tu mislio... hmmmmmmmm... kako pricati, a bez spoilera... elem, sve vreme mi se po glavi motalo "on[a] je, on[a] je", i onda sam se krajnje prijatno iznenadio kada je doticn[i/a] zaginu[o/la].

I onda deus ex machina, the dead rise to seek revenge. Blah. WTF? Umesto da me iznenadi, smorio me je i nije mi jasno sta mu je to trebalo. Dvoje prisutnih gledalaca su oboje imali bolji twist kojim bi lepse zaokruzili pricu. Ovako, film koji je lepo vodjen sve do kraja.

Spider Jerusalem

Na mojoj godisnjoj listu, uz film Dark Blue, ovo je na prvom mestu.
Najtoplija preporuka.

P.S. U ovom filmu Cusack je fuckin' badass!

Milosh

Sto se tice Identiteta, odusevljavam se i iz nekoliko dodatnih razloga koje niko ne mora da uvazi:

1) Imajuci u vidu da je ovo studijski film, da dolazi od autora od kojih se nista bitno moglo ocekivati, da je premisa klishe (od Agate Kristi pa do...Tockova!) itd. film me je prijatno iznenadio.

2) Ja volim film sa dobrim twistom, cak i kad je samodovoljan. Naravno, bolje je kada to nije slucaj (zato i mislim da je The Others mnogo bolji nego Sixth Sense), ali mislim da Identity poseduje dovoljno interesantne glavne likove i finu atmosferu da drzi paznju i nezavisno od obrta.

3) Ray Liotta i John Cusack u istom filmu!Dva ultracool glumca (svaki na svoj nacin) u jednom filmu, trileru, u glavnim ulogama...ovo je samo po sebi veliki plus.

I na kraju, pogledao sam Identity ponovo i utisak je uglavnom isti. Kazem uglavnom, posto je odusevljenje neocekivanim (barem za mene) obrtom malo splaslo pa je konacna ocena:

9-/10
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

johnson bronson

Film je kul. Malo je reci za Copland da je mnogo jak film. Ajdentiti je najavio (cudos to mi fratello phuzzlaga), ali je i obrnuo (twist-nuo). Ono na kraju u vrtu je onako, nista posebno. ALI LJUDI POSLE SVIH OVIH LOSIH FILMOVA OVO JE KORAK U DOBROM PRAVCU. Pravac Silence of the SHLAMBS - SHLE7EN - Usual SHLUSPECTS - (kao sto su i rekli u trejleru, al im nisam verovao). Koga zanima, plakat vam vec proda foru ako malo mozgate.

phuzzy

Mmmmmm, ne znam. Ja sam se, na kraju, osetio prevaren. Sve je odlicno, ali ono na cemu je bazirao film - a to jeste twist, je 1. ocekivan, 2. nasumican, na nivou decjeg "a u stvari je on bio veliki carobnjak i ciribu-ciriba, resio je stvar", i zbog toga mi film nece ostati u prijatnom secanju. Dzaba mu odlican kasting, odlicna kamera, odlicna rezija, valjan suspense po pitanju kad ce koga offnuti, kada mu je prica drljava.

Ghoul

odgledah i ja IDENTITTY TWISTER.

fino to napravljeno, dok ne bude pokvareno tim twistom koji je prevara.

ne postena prevara, kao USUAL SUSPECTS, ili 6TH SENSE, ili nategnuta ali podnosljiva prevara, kao u DEEP RED, nego gimmick out of the left field na nivou zloglasnog: "...a onda se Pera probudio i shvatio da je sve bilo samo san..."

fuck that.

jedna je stvar kad imas 'nepouzdanog naratora' koji je lik/ucesnik u filmu, a druga stvar kad imas nepouzdanog rezisera, koji te laze.
https://ljudska_splacina.com/

Tex Murphy

Film dolazi u Banjalučka kina u četvrtak i odmah ga gledam. Jako mi se sviđa što je Michael Cooney scenarista, pošto je Jack Frost jedan od mojih omiljenih... horora (???). Ali ovo je ozbiljan film (?), pa ne znam šta da očekujem.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ghoul

ne ocekuj mnogo 'ozbiljnosti', nakon tog twista...

ali svakako pogledaj, ono sto je dobro, dobro je, dok se na kraju ne posere na sve to.

johnson bronson

Ma dobar je film. Kakvih ima.

Bilja

Pogledala ovaj film u subotu.
Pocetak, odnosno, deo do samog razresenja tj preokreta, je definitivno dobar, cak odlican. Odlicna atmosfera, kisa koja pljusti (zbog koje ti se smuci pljusak), noc koja nikako da se zavrsi, neka vukojebina u kojoj nema nigde nicega i svi putevi su polavljeni, sa jednim jedinim motelom u odnosu na koji Motel Bates izgleda kao Intercontinental... plus serija povezanih dogadjaja koji dovode do nesrece, znaci jos i jedan hitan slucaj koji ne moze da stigne na vreme do bolnice. Dodajmo tome odlicnu glumu, seriju odlicnih glumaca (na celu sa odlicnim John Cusak i Ray Liotta), i prilicno (za horor) dobro iskreirane karaktere likova, koji nisu sasvim jednodimenizionalni, sto je inace karakteristicno za horore. Uz to, super kadrovi, atmosfera (jeziva, jeziva), scene i vrlo zgodni Cusak i sve bi bilo veoma gledljivo i uzivancija da nije...joj meni...preokreta (da ne kazem twist-a) na kraju. Ne samo sto je ovaj preokret prakticno najavljen na pocetku i mestimicno duz filma, nego sam se nadala da nece biti preokret na koji mislim da ce biti, i koji je nesebicno najavljivan, jer bi bilo glupo i razocaravajuce. I bilo je.  :x  :x  :x
U poslednjih pola sata, uspeli su da upropaste ceo film.
Jednostavno, to nije to. Na kraju, nekako sam se osecala kao budala, sto sam se odusevila filmom, uzivela i unela se u razmatranje likova, i jos zbog celog tog dela sa trilerom i ubistvima kad se gledaoc razmislja ko bi mogao biti ubica i zasto. Osecas se prevarenim. Kraj je pokvario film.
Mislim da je steta protracene prilike za odlican film.
Sto kaze Phuzzy, trebao im je kraj, a valjda nisu mogli nista pametno da smisle, pa ajmo malo ciribu-ciriba, nekog deux ex machina koji ce da nekako ponisti sve sto smo gledali i sve pretvori u jednostavno i logicno objasnjenje. Bljaaaak! qpuke
Bilja
----------------------------------------@

Mark

Quote from: "Bilja"Pogledala ovaj film u subotu.
Pocetak, odnosno, deo do samog razresenja tj preokreta, je definitivno dobar, cak odlican. Odlicna atmosfera, kisa koja pljusti (zbog koje ti se smuci pljusak), noc koja nikako da se zavrsi, neka vukojebina u kojoj nema nigde nicega i svi putevi su polavljeni, sa jednim jedinim motelom u odnosu na koji Motel Bates izgleda kao Intercontinental... plus serija povezanih dogadjaja koji dovode do nesrece, znaci jos i jedan hitan slucaj koji ne moze da stigne na vreme do bolnice. Dodajmo tome odlicnu glumu, seriju odlicnih glumaca (na celu sa odlicnim John Cusak i Ray Liotta), i prilicno (za horor) dobro iskreirane karaktere likova, koji nisu sasvim jednodimenizionalni, sto je inace karakteristicno za horore. Uz to, super kadrovi, atmosfera (jeziva, jeziva), scene i vrlo zgodni Cusak i sve bi bilo veoma gledljivo i uzivancija da nije...joj meni...preokreta (da ne kazem twist-a) na kraju. Ne samo sto je ovaj preokret prakticno najavljen na pocetku i mestimicno duz filma, nego sam se nadala da nece biti preokret na koji mislim da ce biti, i koji je nesebicno najavljivan, jer bi bilo glupo i razocaravajuce. I bilo je.  :x  :x  :x
U poslednjih pola sata, uspeli su da upropaste ceo film.
Jednostavno, to nije to. Na kraju, nekako sam se osecala kao budala, sto sam se odusevila filmom, uzivela i unela se u razmatranje likova, i jos zbog celog tog dela sa trilerom i ubistvima kad se gledaoc razmislja ko bi mogao biti ubica i zasto. Osecas se prevarenim. Kraj je pokvario film.
Mislim da je steta protracene prilike za odlican film.
Sto kaze Phuzzy, trebao im je kraj, a valjda nisu mogli nista pametno da smisle, pa ajmo malo ciribu-ciriba, nekog deux ex machina koji ce da nekako ponisti sve sto smo gledali i sve pretvori u jednostavno i logicno objasnjenje. Bljaaaak! qpuke

F***K!!!

Biljo, kakve Ti to filmove gledas ako ti je IDENTITY  "cibu-ribu" ?!

:)

IDENTITY je genijalan film! Ako ti se Identity (sa sve Twistom na kraju) nije dojmio - onda bih ja zaista voleo da znam koji su tvoji standardi za dobar provod uz film...

:lol:
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Bilja

Quote from: "sgt. Mark E. Smith"F***K!!!

Biljo, kakve Ti to filmove gledas ako ti je IDENTITY  "cibu-ribu" ?!

:)

IDENTITY je genijalan film! Ako ti se Identity (sa sve Twistom na kraju) nije dojmio - onda bih ja zaista voleo da znam koji su tvoji standardi za dobar provod uz film...

:lol:

Gresis,
upravo sam napisala da je Identity ODLICAN film, ALI da ima los preokret, twist, razresenje ili kako god ga zovemo. Bas zato sto je film mogao da bude izuzetno dobar, i zato sto je odlicno napravljen, veca je steta sto je takav twist sve upropastio.

Meni se ta ideja nije svidela.
To mi je mambo-dzambo, ajmo naci izlaz iz zapetljanog scenarija situacija. Bolje da je ostao triler sa ili cak bez razresenja nego da su ubacili elemente mulitple-personality psiholoske zavrzlame. I uopste sam kraj sa bekstvom kao da je takav cisto zato da bi bio BUM-TRAS shock kraj ili da bi se mozda razmotrio nastavak? Inace nema nikakvog prakticnog smisla. Ne verujem da krajnje opasnog visestrukog krvolocnog ubicu na egzekuciju ili bilo gde uopste mogu i smeju da vode samo dva coveka (od kojih jedan vozac a drugi nesposoban psihijatar) u klimavom lose obezbedjenom vozilu iz koga je lako pobeci jednom kad se resis lakovernog i glupog psihijatra (vozac vec ide lakse posto je zauzet voznjom).
I uopste, ta fora sa "jesam ubica ali davim se, otkljucajte me pa cu da vas ubijem" je kretenska i kvari dobar utisak koji film na pocetku ostavlja.
Bilja

Plissken

Biljo, ti mi svakoga dana postaješ sve više omiljenija...na kraju ću da te oženim...ako predhodno ne izvršim samoubistvo, ili ako me ne zgazi autobus...

Slažem se sa Liljom. Identity je mambo džambo. Ljiljo, izem ti taj izraz!

Ne slažem se sa ljudima koji kažu da je Identitz dobar film. Dobar prvi sat vremena filma jeste, ali poslednja trećina je katastrofalna. Obrt na kraju filma, kako ga neki nazivaju, ustvarti i nije obrt, nego popišavanje po intelektu i parama publike.
Can't argue with a confident man.

morbius

Aj, kad si već povampirila thread, da se i ja oglasim. Identitet je dobar film, ne remek-delo, ali sasvim dobar film. Priznajem da pred kraj postaje nelogičan i gubi korak, ali i dalje ostaje sasvim gledljiv. BTW, twist sa sredine filma mi je bio neočekivan i stvarno me je prijatno iznenadio. Twist sa kraja sam predvideo. Da, provalio sam ko je u stvari ubica i šta će se desiti.
Ne treba biti previše kritičan prema ovom filmu pošto se on ne čini pretencioznim i nudi sasvim solidnu zabavu. Kjuzek i Liota su zaista odlični, a i ostali glume dobro. Da nije nelogičnosti u radnji i loćikavog kraja, ovaj film bi mogao na mojom večnoj listi da zaizme jedno od prvih desetak mesta, zajedno sa Ringom ili Doni Darkom. Ovako, ostaje samo jedan sasvim solidan film.
Why me?

Tex Murphy

WARNING *** SEVERE SPOILERS *** PROCEED AT YOUR OWN RISK ***

Ako se dobro sjećam, "twist sa sredine filma" je kad se otkrije da je sve to u Kjuzakovoj glavi, a "twist s kraja" je dječak ubica, moj omiljeni motiv (right next to djevojčice ubice). Right? Ako sam dobro potrefio, onda twist sa sredine donekle smrdi, dok je twist s kraja sjajan.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Bilja

Quote from: "Plissken"Slažem se sa Liljom. Identity je mambo džambo. Ljiljo, izem ti taj izraz!

Ne slažem se sa ljudima koji kažu da je Identitz dobar film. Dobar prvi sat vremena filma jeste, ali poslednja trećina je katastrofalna. Obrt na kraju filma, kako ga neki nazivaju, ustvarti i nije obrt, nego popišavanje po intelektu i parama publike.

Izraz Mambo Dzambo sam cula u Muckama (valjda), i izraz je toliko glupav da je cak zgodan. Mi bas nemamo sasvim adekvatan izraz za tako nesto. A pre samo godinu dana sam zamerila Ghoulu za pisanje previse engleskih izraza a ja ih jos spelujem k'o da su srpske reci  :?   :wink:  :wink:

A sto se tice obrta, mislim da nije bio fer prema publici.

Uzgred, ko je Ljilja? :lol:
Bilja

Pajke

Meni twist nije bio los sto samo govori o ukusima, dobra je fora i uopste nisam imao utisak da su to smislili samo da bi skarabudzili film.

Plissken

Lapsus. Mislio sam na Bilju, naravno...
...jedna je Bilja!
Can't argue with a confident man.

morbius

Quote from: "Harvester"WARNING *** SEVERE SPOILERS *** PROCEED AT YOUR OWN RISK ***

Ako se dobro sjećam, "twist sa sredine filma" je kad se otkrije da je sve to u Kjuzakovoj glavi, a "twist s kraja" je dječak ubica, moj omiljeni motiv (right next to djevojčice ubice). Right? Ako sam dobro potrefio, onda twist sa sredine donekle smrdi, dok je twist s kraja sjajan.
Meni je recimo twist sa sredine izuzetno zanimljiv, dok mi je twist sa kraja bio neorginalan. Kažem ti, predvideo sam ga. Nije loš, samo je deja vu.
Why me?

Pajke

Quote from: "morbius"
Quote from: "Harvester"WARNING *** SEVERE SPOILERS *** PROCEED AT YOUR OWN RISK ***

Meni je recimo twist sa sredine izuzetno zanimljiv, dok mi je twist sa kraja bio neorginalan. Kažem ti, predvideo sam ga. Nije loš, samo je deja vu.

Zaboravio sam reci da sam i ja mislio o twistu sa sredine filma, sam kraj jeste bio losiji.

Jake Chambers

Ovde se apsolutno slazem. Film je totalno genijalan, ali da nisu na pola filma odali o cemu se zapravo radi bio bih zbunjen do kraja. Ne znam da li to ima veze sa cinjenicom da sam Bosanac, ali ponekad sam spor za neke stvari pa sam i ovu pricu shvatio tek na drugo ili trece gledanje. Mada to ima i veze sa time, da sam pri prvom gledanju stalno pricao sa cimerima pa su mi neki detalji promakli. Znam samo da je moj cimer na pocetku, kada auto udari onu zenu, viknuo "jebo te zivot sta to bi" pa smo tri puta vracali :) A i povezivanje likova na pocetku je genijalno...svakako obavezno gledati :)
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Ghoul

Quote from: Jake Chambers on 31-05-2005, 22:22:42
Ne znam da li to ima veze sa cinjenicom da sam Bosanac, ali ponekad sam spor za neke stvari pa sam i ovu pricu shvatio tek na drugo ili trece gledanje.

da, mislim da to ima isključive veze sa time što si bosanac.

Truba

medju prvim divxima koje sam kupio/nabavio
ali mi je jedan spojlo sasvim slučajno
pa je propala fora
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Albedo 0

odličan film!