• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Beogradski anarhisti

Started by Boban, 22-07-2010, 00:13:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

Poternice haraju Srbijom

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

sivka

Hmmm, ovo je tvoj 11100. post!
Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

Truman

bezopasna ekipica...čak i doprinose raznolikosti društva. Mada ih lično ne cenim...
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

džin tonik

sto ne uvedete punoljetnost od 40.?

Mark

8-) Znam ja te fancy shmancy anarhiste jos iz mojih punk dana... Tatini sinovi i mamine cerkice svi do jednog! Nemaju bre dan radnog staza... Najverovatnije teski burzuji! Svaki od njih bi sigurno mogao sve da nas kupi, zajedno sa forumom!  :)
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Loni

Poznajem ih i ja doduše površno. Imam ih na listi frendova.

Ratibor je simpatičan i duhovit.
Moj miljenik u intelektualnom pogledu bio je Vladmarx, koji ih je napustio i sad radi u skriptarnici na Filozofskom.

Od svega što su radili najviše mi se dopao list BEZBOŽNIK.

Ovde kliknite ako želite da preuzmete broj 1
http://www.pionirovglasnik.com/index.php?content=109

A čitao sam i broj 2, koji je odličan.

Uprkos svemu ne slažem se s njima po većini stavova.
Čitava priča o anarhiji deluje mi isuviše naivno.

Najnaivnije od svega mi je to da novac treba da bude prevaziđen.
Da svako radi prema potrebi i uzima koliko mu treba.

Sve to deluje isuviše bajkovito.

Kao alternativu novcu anarhisti nude nekakve recimo bonove za namirnice, koje su mu potrebne.

Sledeća naivna stvar je ta što se zalažu za ukidanje policije.
Kao u budućnosti će svako imati ono šta mu treba pa policija neće ni biti potrebna...

Bojim se da bi nas sve to odvelo u rasulo.

No iako sam protivnik ekstremnih levičara, mnogo gori od njih su ekstremni desničari (autori ovog plakata).

Ma koliko da je KOMUNIZAM loš, on nije imao ZLOČIN u centru svoje ideologije. U komunizmu je zlo na periferijama (Tajna služba tajno ubije onog ko nešto prekrši).
FAŠIZAM s druge strane ima zlo u samom centru ideologije pa su nepoželjni neki ljudi samo zato što su rođeni u određenom etnosu, rasi itd.

slavko

Mark,to ništa ne znači.Bakunjin je bio plemić.Kropotkin je bio plemić i Moskovski princ ,pa su očevi anarhizma.Bitno je šta je u njihovoj glavi i da li je to istinsko li samo jedna od faza,što je sa anarhizmom čest slučaj kada su mladi ljudi u pitanju.Naravno ne može da se isključi i pozerstvo,ali to mogu da procene,možda,jedino ljudi koji ih stvarno dobro znaju.
Pitanje je koliko je to stvarno organizacija koja je dovoljno ozbiljna i snažna da može da postane politički faktor.

slavko

Dok sam pisao preduhitrio me je Lomljavina.Kad pročitam to što je napisao,bojim se da anarhizam nema šanse,ako veći broj mladih koji pokušavaju da misle o društvenim pitanjima misli kao on.

Loni

Kakva crna mladost. Imam 33.
Mada se ni ranije nisam ložio na idealizovane projekcije bezklasnog društva.

Od anarhista je dovoljno preuzeti odlučan otpor prema fašizmu, nacionalizmu i klerikalizmu.

Što se tiče otpora prema kapitalizmu, tu već treba biti obazriv svako.

Posle ove krize, najkapitalističkija zemlja na svetu je Australija.
Zatim idu Britanija i Novi Zeland, dok je Obamina SAD (naročito neki stejtovi) prešla na socijalističke modele zdravstvene zaštite, tako da više nije simbol čistog neoliberalizma.

S druge strane najkomunističkija zemlja na svetu je Severna Koreja.
Kina je u dobroj meri prešla na tržišnu privredu, a i na Kubi se primećuju promene.

Sad ako poredimo najkomunističkiju i nakapitalističkihu zemlju, ja baš ne videh da ljudi skapavaju na ulicama od gladi u Sidneju i Melburnu.
S druge strane znamo kako je u Pjongjangu.

Zato bih tu antikapitalističku crtu anarhista izbegao da pohvalim.

Truba

grci neradnici
nek se hvataju lopate
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

lilit

ko su oni koji su stampali ovu poternicu i da li ce ih neko zakonski kazniti?
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Meho Krljic

Ti ljudi su, očigledno imbecili jer su ovi sedeli šest meseci u pritvoru zbog te gluposti koju su napravili i popili optužbu za međunarodni terorizam što se nikada nije desilo nikome ko je napadao i palio druge ambasade (američku, tursku, hrvatsku, albansku...). Ali dobro, šta može da se očekuje od organizacije koja se zove anti antifa. Dakle anti-antifašisti koji su... šta?

Franz Xaver von Baader

Quote from: Lomljavina on 22-07-2010, 02:00:39
Ma koliko da je KOMUNIZAM loš, on nije imao ZLOČIN u centru svoje ideologije.

komunizam, tj. to što ti vidiš i misliš pod pojmom komunizam se temelji na beskompromisu, jednako kao i fašizam
u centru komunizma stoji Partija, a tko nije sa partijom taj nije radnik i seljak nego kulak, a s druge strane nije poštena inteligencija i avangarda nego reakcionar - iliti neki su nepoželjni samo zato jer su rođeni u pogrešnoj klasi (uoči sličnost sa pojmom rasa u fašizmu)

nego je nešto najbliže komunizmu (kako se on razrađuje u teoriji) ono što su vidjeli antropolozi: društvena uređenja nekih marginalnih plemenskih zajednica; nešto što obitava još (u ono vrijeme, ne znam jel i danas postoji takvo što) na rubovima svijeta
znači, tamo gdje ne postoji ni obitelj, ni privatno vlasništvo, ni otuđeni rad itsl...

određeni problem se sastoji u tome što su teoretičari (vidi Engels: Porijeklo porodice, privatnog vlasništva i države npr) to uređenje iz tzv. primitivnog društva u apstrakciji (u razmišljanju) preslikavali u tzv. civilizirano društvo sa svim njegovim antagonizmima (koje se temelji upravo na represiji, tj. obuzdavanju 'prirodnog', recimo nagona; o tome su pak pisali druga generacija marksista, tj. oni koji su spajali psihoanalizu (vidi Freud: Nelagoda u kulturi npr) i marksizam)
drugim riječima, problem se čini nerješiv, jer jedno potire drugo

ili,
hoćeš li živjeti bezbrižnim naivnim životom u nevinosti lova i skupljanja plodova a bez mobitela i mcdonaldsa ili želiš živjeti u višekatnici sa garažom i automatskim vratima uz mogućnost da si kupiš gumeni penis željene veličine a navečer liježeš sa nepodnošljivim pritiskom u glavi dok tamo negdje huči nesnosna buka strojeva

ne možeš i jebati i da ne ulazi
to ti je to, uglavnom
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

scallop

Eh, moj Patuljak, kad ne Ničeš ima u tvojim postovima nešto. Mada, ne bih se složio sa poređenjem rodovske zajednice i komunizma. Ali bih se složio da je grupa složenija od pojedinca. Pojedinac je suviše složen, a dva pojedinca su već nešto gore. Uređivati svet je iza granica ludila. San gladnih je da ne budu gladni, sat sitih je da ne ogladne. Razlika je u stomaku.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Franz Xaver von Baader

Quote from: scallop on 22-07-2010, 12:28:14
ne bih se složio sa poređenjem rodovske zajednice i komunizma

bitno da se slaže Engels

kažem, ne da kažem nego tvrdim, da je na ovoj Zemlji gdje je šest dana bijede i sedmi dosade a opet tako bistro kristalno nebo daje utjehu, dakle da baš tu ONO NAJBLIŽE što se misli pod pojmom komunizam svoju objektivaciju ima u najprimitivnijem uređenju rodovske zajednice

na toj misli se temelji čitava hipi kultura, new age bulšit, psilocibin i meskalni kaktusi, Herzogovi filmovi na svim rubovima svijeta i rusoovski plemeniti divljak = jednostavno, to je fantazma bijelog čovjeka kada mašta o Izgubljenom Raju

Meho Krljic

Pingvin je prilično u pravu.

S druge strane, ima anarhizma i anarhizma. Nije svako anarhističko društvo nužno niskotehnološko po svojim pretenzijama.

Na primer: http://en.wikipedia.org/wiki/Free-market_anarchism

Franz Xaver von Baader

bacio sam oko na link i u tom letu rekao bih (ispravi me ako griješim) da se tu radi o onoj filozofiji slobodnog tržišta kakvu zastupa čikaška škola, čiji je prorok M.Friedman
o tome je knjiga N.Klein, Doktrina šoka: uspon kapitalizma katastrofe
i premda je njena misao uglavnom dosadna, blizak sam njenom duhu gdje takvo nešto (taj fridmanizam) vidim kao nešto najljigavije. to je ono što je razorilo Latinsku Ameriku (makar se posljednjih godina navodno oporavljaju i prelaze na socijalnija uređenja), od Čilea pa nadalje, nešto što doduše stvara kapital, ali u rukama onih nekolicine dok s druge strane mrvi gomile
u nekom blažem obliku to je ovo što tv-dušebrižnici, razni sociolozi, teoretičari i angažirani, kamo oni uperuju prstom kod nas (u tranzicijskim zemljama): raspadanje srednje klase i polarizacija na superbogatu elitu i mase shrvanih i sluđenih

ja sam za povratak na radničko smoupravljanje nauštrb pečenih prepelica iz Egipta i vila sa bazenima. nek raja živi na grbači onih koji time gube ono što bi mogli imati (dakle ništa in concreto nego samo in abstracto)

scallop

Ovo je baš bezveze. "Prilično" je prilično koješta. Takođe je prilično jasno da je i Raj bio nevin dok je Adam bio usamljen. Dva su društvo, a tri gomila. Počne bar poređenje - čiji je veći. Zapravo, komunizam je prilično socijalistički, a socijaldemokratija je prilično kapitalistička. Kapitalizam je veoma feudalan, a feudalizam - robovlasnički. Ne treba da se hvatate za visoku literaturu, e da bi nekog ubedili u to. Čim je grupa postala zajednica, odmah je počelo i uređivanje grupe. I svako uređivanje je prilično slično. Uređivači su na suprotnoj strani uređenih. Sve ostalo je duvanje kroz rečenice i akrobatika izražajnosti. Postulati anarhista su, isto tako, prilično anarhični još od doba kad je pojam nastao: prethodnici su sve zasrali, mi ćemo to bolje. Hajde, Meho, napiši da sam i ja prilično u pravu. xremyb
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Jesi, jesi: credit where it's due!!

mac

Sve što anarhisti hoće je vlast.

slavko

Da se malo vratimo na grupu sa poternice.Ako se pogledaju radnje koje im se stavljaju na teret vidi se da su sve akcije na nivou gesta,političke provokacije,uličnog pozorišta.
Ono što je politički gledano interesantno je da nema govora o napdu na sistem,a to nije ni tipično ni karakteristično za anarhistički pokret.Meta njihovih napada je uglavnom Crkva i to pravoslavna.Kad italijanski ili španski anarhisti prave neku akciju protiv crkve onda ona ima težinu napada na vrlo moćnu i ugrađenu polugu sistema.Napad na Crkvu u Srbiji to nema.Ovde je Crkva tek polako počela da izlazi ispod crvenog terora i ne može se nazvati nikakvom polugom sistema,pošto bi slične stvari radile i pojedine partije iz vlasti ili takozvane opozicije,kao i dobro etablirane nevladine organizacije,samo kada bi imali petlju.Ispada da su oni više udarna pesnica nekih moćnijih političkih činilaca,koje privid političke korektnosti u takvim akcijama sprečava.To im baš i nije neka stavka za biografiju.

Franz Xaver von Baader

scallope ne mistificiraj nejasnim pojmovima kao pojedinac (to je srž Marxove kritike Feuerbacha; nema 'pojedinca', on se ne može samo tako apstrahirati iz povijesti da bi bio baš pojedinac nego je uvijek u društvu; u suprotnom nije čovjek, ne?),

nego kaži jesi li za radničko samoupravljanje ili slobodno tržište bez ikakvih ograničenja?

Meho Krljic

Quote from: slavko on 22-07-2010, 13:49:22
Da se malo vratimo na grupu sa poternice.Ako se pogledaju radnje koje im se stavljaju na teret vidi se da su sve akcije na nivou gesta,političke provokacije,uličnog pozorišta.
Ono što je politički gledano interesantno je da nema govora o napdu na sistem,a to nije ni tipično ni karakteristično za anarhistički pokret.

Da se razumemo, skroz su neozbiljni i smešni. Mislim, izvršili su teroristički napad na ambasadu i sa lica mesta poblegli... taksijem???

lilit

Quote from: slavko on 22-07-2010, 13:49:22
Ono što je politički gledano interesantno je da nema govora o napdu na sistem,a to nije ni tipično ni karakteristično za anarhistički pokret.Meta njihovih napada je uglavnom Crkva i to pravoslavna.Kad italijanski ili španski anarhisti prave neku akciju protiv crkve onda ona ima težinu napada na vrlo moćnu i ugrađenu polugu sistema.Napad na Crkvu u Srbiji to nema.Ovde je Crkva tek polako počela da izlazi ispod crvenog terora i ne može se nazvati nikakvom polugom sistema,pošto bi slične stvari radile i pojedine partije iz vlasti ili takozvane opozicije,kao i dobro etablirane nevladine organizacije,samo kada bi imali petlju.Ispada da su oni više udarna pesnica nekih moćnijih političkih činilaca,koje privid političke korektnosti u takvim akcijama sprečava.To im baš i nije neka stavka za biografiju.

uh, slavko, sta ti je percepcija! od, ovih osam (ne)dela koja im se stavljaju na dusu, meni samo jedan izgleda kao nesto sto bi se moglo okarakterisati kao "napad na crkvu i to uglavnom pravoslavnu". :lol:

Plut

Ima nešto loše u napadu na crkvu? Uostalom, a gde to piše?
I treće pitanje: Piše na plakatu i to onda znači da je istina?

Franz Xaver von Baader

no da, ova šestorka je više pozerstvo (samo prvi tip ima zanimljivu bradu, ostali su iz Melrose Place),
već iz toga slijedi da im stil života nije ništa radikalno, sigurno se i kupaju i žvaču žvakače, šalju sms-ove i općenito su u raljama društvenog poretka moći.
da eventualno žive u šumi i pale vatru, ne koriste taxi (ej taxijem se vozili sa mjesta ekscesa i -po pretpostavci- uredno platili vozaču pridonoseći time perpetuiranju temeljne logike kapitala) to bi već bilo nešto

oni su samo lakrdija, cirkus za publiku koji sustav upriličuje da podnese antagonizme, gdje se radna klasa ispuše i po svemu sudeću su u dosluhu sa centrima moći
to je neka vrsta reality showa gdje se fingira kritičnost

Plut

Samo što njihov boravak u zatvoru/pritvoru (šta li je već bilo) ne bih podvela pod pozerstvom.

Franz Xaver von Baader

o kakvom zatvoru mi pričamo?
ne vjerujem da su bili na Golom otoku. eventualno su bili u nekom omeđenom prostoru gdje su gledali TV a da nisu imali žnirance na cipelama.
štoviše, to im je neophodna 'recka', neka vrsta vegete na životni stil u pop-kulturi zbog kojeg 'osjećaju' da se još više mogu nazivati anarhisti

nek mi se kaže (ti, Lomljavina čiji su prijatelji) gdje žive ti ljudi? kako žive?
najkraće pravilo: ako se peru, nisu anarhisti.

Plut

I još nešto, šta je uopšte tema? Delovanje Beogradskih anarhista ili poternice koje svako može da štampa kako mu se ćefne, oputuži ljude za šta hoće i kači gde mu se svidi?
Nešto ne vidim da ikome smetaju ovakve poternice.
Ili sam ja promašila temu.

pokojni Steva

Kad god neko napadne crkve,a ovde se saplićemo godinama o povode,ja sam za!Ako je išta zajedničko za sve crkve,to je glad za novcem,i to od kad bilo koja crkva i bilo koji platežni oblik postoji.Crveni teror,uf,moš misliti!A pre nije bilo terora sa imenom i prezimenom?Pa su jedan drugog smenjivali,ko kad Lala sa kamenom i jatom vrabaca objašnjava mlađem šta su to reizbori (demokratija).Opet potežem pitanje povraćaja 'crkvene imovine',čitaj SPC imovine,ostali ga još duvaju.Strogi centar Ns,Zmaj Jovina,je...
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

mac

Quote from: PingvinPatuljak on 22-07-2010, 14:14:14najkraće pravilo: ako se peru, nisu anarhisti.

Ako se peru, nisu ablutofobični anarhisti.

shrike

A zašto se ovaj plakat smatra poternicom?
"This is the worst kind of discrimination. The kind against me!"

Franz Xaver von Baader

možeš to promatrati i tako da je zapravo onaj kome ne smetaju takve stvari, potjernice, žigosanje u društvu isl. -  bliži anarhizmu (nego ti koja kakti suosjećaš za beogradskim prokazanim anarhistima)

scallop

E, sad sam na Firefox-u. Čuvajte se Vatrene Lisice.

Najpre, lepo postavljene krajnosti: "jesi li za radničko samoupravljanje ili slobodno tržište bez ikakvih ograničenja?"

Šta ako kažem da sam prilično između? :lol:

Radničko samoupravljanje, onako kako smo ga mi doživeli izigrano je u polazu. Upravljanje je formalno stavljeno u ruke neobučenih. Suštinski, nikada nije izlazilo iz ruku upravljača. Mogu to detaljno da objasnim, ali, verujte mi na reč. Do nedavno sam verovao da je RS bilo ostvarljivo kao akcionarsko upravljanje. Danas znam da je i to nemoguće, jer su radničku participaciju čas posla slistili sa akcionarskim "pravom glasa". To je kao glas u skupštini UN pored Saveta Bezbednosti. Jednostavno, izgleda da je nejednakost dijalektička premisa. Društvena relacija počiva na nejednakosti. Samo snaga pritiska na jednakije može ostvariti neka prava manje jednakima. U ovom trenutku ne postoji validan kontrapunkt. Posebno u ovoj zemlji gde čak nemamo ni osmišljenu alternativu.

Sa druge strane, priličnije sam udaljen od alternative "slobodno tržište bez ikakvih ograničenja". Čak prilično udaljeniji od date alternative. Mogu dokazati da su svi problemi pred kojima se svet trenutno nalazi proistekli iz te premise. Recimo, ne mogu da prihvatim prividnu konkurenciju Coca Cole i Pepsi Cole u advertajzingu, enormno trošenje na reklamni materijal, ako se zna da pripadaju istom globalnom koncernu. Takođe, nezamislivo je da je mobilna telefonija u centru tehnološkog razvoja i trošenja resursa, tako da svakih šest meseci treba baciti stari uređaj. Dalje nabrajanje bi još više opteretilo ovaj moj pokušaj da proverim kapacitet "Mozille", što je još jedan primer apsurnog nadmetanja u trenutku kad nam je nadmetanje najmanje potrebno.

Dakle, verujem da je neki demokratski princip "radničkog samoupravljanja" i dalje moguć, ali da je "slobodno tržište bez ikakvih ograničenja" već pojelo svoju decu. I, ne znam kako se može zaustaviti iako je krajnje neophodno.

Sad, možete se vi i dalje zajebavati, ali, ako postoji razumna potreba, nadam se da nećete. ;)  

Meho Krljic

Samo da ne bude zabune: šest meseci u pritvoru u Srbiji ne bih nikome poželeo. Ni najgorem neprijatelju.

scallop

E, sad sam na Firefox-u. Čuvajte se Vatrene Lisice.

Najpre, lepo postavljene krajnosti: "jesi li za radničko samoupravljanje ili slobodno tržište bez ikakvih ograničenja?"

Šta ako kažem da sam prilično između? :lol:

Radničko samoupravljanje, onako kako smo ga mi doživeli izigrano je u polazu. Upravljanje je formalno stavljeno u ruke neobučenih. Suštinski, nikada nije izlazilo iz ruku upravljača. Mogu to detaljno da objasnim, ali, verujte mi na reč. Do nedavno sam verovao da je RS bilo ostvarljivo kao akcionarsko upravljanje. Danas znam da je i to nemoguće, jer su radničku participaciju čas posla slistili sa akcionarskim "pravom glasa". To je kao glas u skupštini UN pored Saveta Bezbednosti. Jednostavno, izgleda da je nejednakost dijalektička premisa. Društvena relacija počiva na nejednakosti. Samo snaga pritiska na jednakije može ostvariti neka prava manje jednakima. U ovom trenutku ne postoji validan kontrapunkt. Posebno u ovoj zemlji gde čak nemamo ni osmišljenu alternativu.

Sa druge strane, priličnije sam udaljen od alternative "slobodno tržište bez ikakvih ograničenja". Čak prilično udaljeniji od date alternative. Mogu dokazati da su svi problemi pred kojima se svet trenutno nalazi proistekli iz te premise. Recimo, ne mogu da prihvatim prividnu konkurenciju Coca Cole i Pepsi Cole u advertajzingu, enormno trošenje na reklamni materijal, ako se zna da pripadaju istom globalnom koncernu. Takođe, nezamislivo je da je mobilna telefonija u centru tehnološkog razvoja i trošenja resursa, tako da svakih šest meseci treba baciti stari uređaj. Dalje nabrajanje bi još više opteretilo ovaj moj pokušaj da proverim kapacitet "Mozille", što je još jedan primer apsurnog nadmetanja u trenutku kad nam je nadmetanje najmanje potrebno.

Dakle, verujem da je neki demokratski princip "radničkog samoupravljanja" i dalje moguć, ali da je "slobodno tržište bez ikakvih ograničenja" već pojelo svoju decu. I, ne znam kako se može zaustaviti iako je krajnje neophodno.

Sad, možete se vi i dalje zajebavati, ali, ako postoji razumna potreba, nadam se da nećete. ;)  

lilit

ma dobro, mozda se saglasimo da je ovo sestorka pozera, da su akcije koje im se stavljaju na dusu prilicno smesne (podrzavam prvu, da se razumemo  xrofl), al da su imbecili (fala mehane) oni koji stoje iza poternice.

kad smo vec ovde, sta mislite o freedom fight-u? http://pokret.net/cms/index.php?page=intervjui-pokreta-za-slobodu
meni su oni bili vrlo simpaticni tokom frke oko jugoremedije.

@scallope, dobar ti novi browser. duplo radi! :)

pokojni Steva

...sad većim delom u vlasništvu SPC.Opa bato,mesečno od Vipa 15K€,a to je samo lokalčić!Nema PDVa,klot čisto.Gde te pare odlaze?

pokojni Steva

De Čiča,stvarno,il ja il ti duplo vidiš,pojede mi Mb na mobu.

Plut

Quote from: PingvinPatuljak on 22-07-2010, 14:24:11
možeš to promatrati i tako da je zapravo onaj kome ne smetaju takve stvari, potjernice, žigosanje u društvu isl. -  bliži anarhizmu (nego ti koja kakti suosjećaš za beogradskim prokazanim anarhistima)

Neko ih prokazao?

I znači tako? Anarhizam je potpuno odsustvo bilo kakvog uređenja, totalni raspad sistema, haos, nekupanje, smrad... šta ono još beše?
Nešto meni ovaj drugi oblik anarhizma, o kojem se ovde ne priča, pomalo liči na ideju vodilju komunizma "radi koliko možeš - uzmi koliko ti treba". Što će reći anarhizam = komunizam. E sad, kad bi ljudi bili malo drugačiji u svojim glavama i kada bi postojala prirodna moralna pravila... možda. Ovako, mogu samo da zamišljam i pričam. Ali što da ne? Ipak je SF, F, H... (ne znam koje slovo još da ubacim) forum. Ovde može sve, reče mi neko skoro.

pokojni Steva

Plut,jel tebi gazda u firmi možda na odmoru?!Neboj se,saće Čiča s korbačom nešto da ti objasni,sam što nije!

mac

Quote from: scallop on 22-07-2010, 14:27:57Dakle, verujem da je neki demokratski princip "radničkog samoupravljanja" i dalje moguć, ali da je "slobodno tržište bez ikakvih ograničenja" već pojelo svoju decu. I, ne znam kako se može zaustaviti iako je krajnje neophodno.

Osim radničkog samoupravljanja i slobodnog tržišta postoji srednji put: radnici nisu vlasnici sredstava za proizvodnju (i nema samoupravljanja), ali jesu zakonom zaštićeni. Kao što zakon obavezuje roditelje da se staraju o deci i vlasnike da se staraju o svojim ljubimcima, tako zakon treba da obaveže poslodavce da se staraju o svojim radnicima. To praktično znači da firma ne može tek tako da premesti celu fabriku tamo gde je jeftinija radna snaga, bar ne dok ne udomi svoje radnike (otpremnina nije dovoljna, radnici moraju da budu zbrinuti).

Pošto bi ovakav zakon bio vrlo nepovoljan za firme (i ekonomiju) onda uvodimo sistem po kome jeftinija radna snaga u drugoj državi nije dovoljno dobar razlog za premeštanje fabrike. Čuvamo standard svoje države tako što ga eksportujemo u druge: Uvoz robe iz drugih država uključuje posebne penale ako ta država nema naš standard. Ti penali se direktno ulažu u standard te druge države. Ovo je jako komplikovano implementirati, i internacionalne firme neće to podržati (sigurno ne pre uvođenja zaštite radnika iz prethodnog pasusa), i da bi funkcionisalo morale bi sve bogate države da to ostvare, ali kad se to bude ostvarilo ono što ćemo dobiti više neće moći da se zove liberalni kapitalizam.

scallop

Quote from: lilit_depp on 22-07-2010, 14:32:22

@scallope, dobar ti novi browser. duplo radi! :)

Nadoknađuje. Nadoknađuje.

Nemaš pojma koja je muka kondenzovati postove da to neko razume. A i raspisali se po temi. Onaj gazda Wg počeo da preti ženi. Takve su gazde, dok ne puknu. Onda kukaju na državu što ih ne ferma.

Franz Xaver von Baader

Quote from: Plut on 22-07-2010, 14:38:37

Nešto meni ovaj drugi oblik anarhizma, o kojem se ovde ne priča, pomalo liči na ideju vodilju komunizma "radi koliko možeš - uzmi koliko ti treba". Što će reći anarhizam = komunizam. E sad

itekako se ovdje o tome priča, samo što ti ne povezuješ
recimo da su moji odgovori tebi bili eliptični, pa kud bi me dovelo da ti ovdje izvodim sustave silogizama (što misliš zašto samo Kapital ima 1500 stranica?)
sa scallopom sam već načeo tu temu, o "tom drugom obliku" koji tebe kopka, ali uglavnom ljudi nisu skloni pustom teoretiziranju. jer pričati o "pravom anarhizmu i komunizmu" uključuje zapravo zadiranje u ontologiju i nanovo promišljanje pojmova kao što su bitak, biće i ostale trice

zato kada ti kažem "anarhisti se ne kupaju" to u sebi već pretpostavlja da "ljudi moraju biti u svojim glavama malo drugačiji", tj. anarhizam se u svijetu pojavljuje kao napad na najtradicionalnije društvene norme. svaki takav radikalan sistem mora nužno napadati same temelje postojećeg društva; kao što su komunisti napadali Crkvu - proizvodne odnose - obitelj itd...

"anarhisti se ne kupaju" je metafora koja u sebi sadržava dubinsko promišljanje, i baš kao takva, nije sasvim očevidno o čemu govori - kako to ti svjedočiš svojim primjerom

Franz Xaver von Baader

inače, sa scallopom nas je dvojica
nas dva brata ... na liniji radničkog samoupravljanja

mac ide srednjim putem kojega nema; vlasnici koji će zbrinuti svoje radnike? to je tek vic: pa tko bi onda uopće htio biti radnik? nekako bi svi naginjali kategoriji - zbrinuti radnik

mac

Radnik je zbrinut ako radi. Državi je u interesu da radnici rade. Nema tu ničeg spornog.

sandjama

@pingvin
apropo ovoga za engelsa i rodovske zajednice, ima tu jedna bitna zackoljica. primitivna drustva su uglavnom bila zasnovana na "ekonomiji" (darivanja, reciprociteta) koja nije bila uslovljena proizvodnjom, tehnologijom, materijalnim uslovima - sto je kod engelsa vrlo bitna stavka. drugim recima primitivna drustva su bila cista ezoterija - drustva zasnovana na samoj drustvenosti, a ne na "proizvodnim snagama", i ma koliko da se engels kune u "komunisticki" ideal rodovskih zajednica, tu se provlaci izvestan podrugljiv ton (cuvena lestvica sa stadijumima razvoja od "divljastva" do "komunizma").

ovo sto si rekao za hipurde i nju ejdzere, nalazost stoji...
ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!