• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

E-čitači, audio-knjige, pocast i besplatne aleksandrijske biblioteke eSeFa...

Started by PTY, 24-07-2010, 14:10:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Cornelius

Quote from: Perin on 26-07-2010, 23:57:48
Baš sam danas bio u gradu, u prodavnicama računarske opreme, čisto da se informišem koliko će me oderati ako si naručim Kindle 2.

Kindle 2 salje Amazonu sve informacije o tome sta vlasnik cita, sta kupuje, gde se prikljucuje na mrezu, koju banku koristi, itd. A, svi znamo da Amazon nije karitativna ustanova, nego da je napravila koncept aparata bas tako da prikuplja podatke koje ce im biti korisne.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

PTY

Quote from: Nightflier on 27-07-2010, 18:15:49
Ja nisam ni pokušavao. Prvu knjigu imam odavno, a ostale mi je poslao Lu Enders u pdfu.

Privilegovani srećkoviću.
a jesi li overio, jel' taj roman zaista vredan truda?

PTY

Quote from: Alexdelarge on 27-07-2010, 20:34:53
pita harvester sta znaci karitativan? :mrgreen:

Slobodno kaži harviju da "karitativan" garant ima neke veze sa karom.

Usul

Quote from: Nightflier on 27-07-2010, 17:26:37
Inače, svi koji koristite kindle (a ne zaboravite da kindle softver može da se instalira na računarima) možete da skinete besplatno Bright of the Sky by Kay Kenyon -  verovatno najbolji sf u poslednjih nekoliko godina.

Treba informisati ljude kako treba. Elektronsko izdanje ove knjige je dostupno samo korisnicima u SAD i Kanadi.

God created Arrakis to train the faithful.

Nightflier

Quote from: Amanda Robin on 27-07-2010, 21:38:10
Quote from: Nightflier on 27-07-2010, 18:15:49
Ja nisam ni pokušavao. Prvu knjigu imam odavno, a ostale mi je poslao Lu Enders u pdfu.

Privilegovani srećkoviću.
a jesi li overio, jel' taj roman zaista vredan truda?

Roman je izuzetno dobar. Žena sjajno piše, veoma je maštovita i svet joj je naučno potkovan i učinjen realnim uz pomoć svega jedne rečenice. SF kakav se retko čita još od Legvinove. Nemam dovoljno reči hvale.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

PTY

I eto ti ga na: Stieg Larsson je prvi autor koji bi se mogao pohvaliti da je prodao milijun kopija svojih knjiga preko Kindla.

Stieg Larsson is the first author to reach one million books sold on the Amazon Kindle store

Pa, ovo je ceo jedan novi bolgejm.
Mislim...MILION!
To već nije šala.

Nightflier

Možda sam ovo već pomenuo, ali vredi ponoviti da Toru, inače drugom po veličini izdavaču fantastike, elektronska izdanja čine tek oko 1 % ukupne prodaje. Očigledno da je kindle fenomen koji se raširio na mejnstrimaše.

Recimo, veliki broj mojih poznanika koristi ajPed ne za čitanje beletristike, već za čitanje novina, časopisa i knjiga iz domena filozofije ili ekonomije, koje se inače teško nalaze u papirnom obliku, mnogo koštaju i na dostavu se čeka po mesec dana.
First 666

ljm

Mislim da je Amazon proslog meseca prvi put prodao (po vrednosti) vise elektronskih nego papirnih knjiga. Sto se tice iPad-a, za beletristiku je preveliki (idealan je za strucne knjige). Ja koristim (za beletristiku) iPod Touch, mada mislim da bi neki citac sa dijagonalom 5-6 inci bio idealan.

Primetite da ce se kod elektronskih knjiga uloga izdavaca bitno izmeniti i ceo lanac distribucije, odnosno posrednika izmedju pisca i citaoca svesti samo na jednu kariku - prodavca elektronskih izdanja. Ovo znaci da ce knjige moci da budu znatno jeftinije, a da se pri tome ne smanji zarada pisaca.

dejann

Quote from: Usul on 27-07-2010, 23:36:09

Treba informisati ljude kako treba. Elektronsko izdanje ove knjige je dostupno samo korisnicima u SAD i Kanadi.

Izvini, ali ovo nije tacno. Skinuo sam knjigu pre dva dana bez ikakvih problema.
I caught a petal fallen from cherry tree in my hand. Opening the fist I find nothing there.

Usul

PTY

pa, izgleda da zabrana važi i za afriku. Bog dobri zna kako ta diskriminacija funkcioniše; rek'o bi čovek da će rađe da nude besplatnu verziju onima koji nisu u stanju da tako lako nabave regularno izdanje...

Usul

To je u stvari normalna stvar. Izdavac e-knjige (amazon) mora da kupi prava za svaku zemlju ili kontinent od vlasnika/autora. U vecini slucajeva najveca prodaja je u USA&kanada&evropa pa se za te delove sveta ona prvo nabavljaju. Posle sleduju one "manje bitne" regije.

PTY

Okej, ali, ono što i dalje ne razumem je – ja mogu da kupim e-knjigu bez ikavih problema, samo ne mogu da 'skinem' besplatne e-knjige.
Zato mi ovo i izgleda kao diskriminacija po pitanju besplatnih izdanja, jer, da nemaju kupljena prava za ovaj kontinent, ne bi mogli ni da mi išta prodaju, zar ne? 

PTY

I još – nisam znala da je amazon izdavač ovih knjiga, mislila sam da je samo distributer.

PTY

lilit

Quote from: Amanda Robin on 01-08-2010, 13:42:38
I još – nisam znala da je amazon izdavač ovih knjiga, mislila sam da je samo distributer.

Tako i jeste. Amazon u 99% slučajeva nije izdavač već se Kindle izdanja distribuiraju preko Amazona.
Postoje i knjige koje se distribuiraju samo kao Kindle izdanja: http://www.stephenking.com/promo/ur_kindle/

Prodaja hardcover vs. ebooks: http://www.nytimes.com/2010/07/20/technology/20kindle.html?_r=1

A autori i izdavači mogu samo da imaju koristi (finansijske) od e-books koje Amazon distribuira:
http://techcrunch.com/2010/01/20/amazon-royalty-kindle-dtp/

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

lilit

I jos da dodam da je meni potpuno magično što, u roku od 5 minuta a kad sam recimo na letovanju, mogu da dođem do knjige koja mi se, eto baš tad, neizostavno čita.
Baš onu iskonsku sreću osećam što sam i to doživela.  :lol:

PTY

Ma, samo ti stavljaj so na ranu...  :cry:

Nisam se još odlučila zato što patim od patološkog vezanja za nežive objekte. Mislim, eto, ja dajem imena svojim autima, tako da... moš mislit... :roll:
Šta god da sad nabavim, koristiću sve dok bukvalno jedno od nas ne rikne, tako da se još smišljam i razmišljam.

Nightflier

Quote from: Amanda Robin on 04-08-2010, 11:24:09

Nisam se još odlučila zato što patim od patološkog vezanja za nežive objekte. Mislim, eto, ja dajem imena svojim autima, tako da... moš mislit... :roll:
Šta god da sad nabavim, koristiću sve dok bukvalno jedno od nas ne rikne, tako da se još smišljam i razmišljam.

Ozbiljno preporučujem da sačekaš kraj godine i za praznike sebe častiš Samsung Galaxy Tape-om. Proguglaj uređaj, pa ćeš videti da se isplati.
First 666

lilit

Quote from: Amanda Robin on 04-08-2010, 11:24:09

Nije da ne razumem, i sama to radim al s konzolama.  :lol:
A posto imam problem s vezivanjem in general, vise volim da podelim ljubav na nekoliko razlicitih....te mi stoga Kindle nije dovoljan.
U svakom slucaju, meni se prvenstveno dopada taj vid slobode i dostupnost e-books, a da ce to sigurno biti moguce pricao mi je jos deda kad sam bila mala (al on je mislio da ce se to desiti krajem 20. veka)  i mnogo mi zao sto  je mrtav pa ne mozemo zajedno da uzivamo.  :)

Mica Milovanovic

Gledaj to s vedrije strane. Ti si jedan od retkih srecnika koji je imao dedu koji je citao SF...
Mica

Cornelius

Quote from: lilit_depp on 05-08-2010, 13:55:58
a da ce to sigurno biti moguce pricao mi je jos deda kad sam bila mala (al on je mislio da ce se to desiti krajem 20. veka)  i mnogo mi zao sto  je mrtav pa ne mozemo zajedno da uzivamo.  :)

E, Lilit, pošto je tvoj deda umro, a ti o sličnim pitanjima proćaskaj sa Bobanom, školskim drugom tvog dede, o kome ti je on i pričao kad si bila mala.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

lilit

Quote from: Mica Milovanovic on 05-08-2010, 15:03:51
Gledaj to s vedrije strane. Ti si jedan od retkih srecnika koji je imao dedu koji je citao SF...

xremyb

@kornelijuse,
boban je tad bio mlada nada i tek nekoliko godina mladji od moje mame. daleko je on od umiranja. :lol:

Cornelius

Quote from: lilit_depp on 05-08-2010, 21:35:31
boban je tad bio mlada nada i tek nekoliko godina mladji od moje mame.

Hm, a ja sam bio ubedjen da je Boban mnogo stariji, pa se samo dobro drži. Eto, kako se čovek zajebe kad mu sabere sve teleće glave u škembetu koje je satro. Ima ih za dve generacije.

lilit

PTY

Quote from: Nightflier on 04-08-2010, 12:20:23

Ozbiljno preporučujem da sačekaš kraj godine i za praznike sebe častiš Samsung Galaxy Tape-om. Proguglaj uređaj, pa ćeš videti da se isplati.

uuuuu, ko bonbončić... :)
Ali vidim, ti baš rešio da imaš sve-u-jednom; jel ne misliš da je ovo malko kabasto za 24/7 vucaranje?

Nightflier

Quote from: Amanda Robin on 05-08-2010, 23:18:01
Quote from: Nightflier on 04-08-2010, 12:20:23

uuuuu, ko bonbončić... :)
Ali vidim, ti baš rešio da imaš sve-u-jednom; jel ne misliš da je ovo malko kabasto za 24/7 vucaranje?

Za 24 h vucaranje planiram Samsung Galaxy S. Za duža putovanja imam laptop. Tablet mi je potreban za kraće izlete, čitanje u prirodi ili posete prijateljima i igranje tabletop RPGova. Inače, meni je jako potrebna stavka u životu uređaj koji objedinjuje što više moguće drugih. Bez MP3-a u gradskom prevozu ili na dužim putovanjima ne mogu, a postalo mi je neophodno da održavam kontakte preko FBa (mislio sam da nikada tako nešto neću izjaviti, ali eto...), pa i da proveravam mejlove i pišem forumske postove preko mobilnog - što upravo radim. Prelazno rešenje u tom pogledu mi je Nokia X6 koju trenutno imam, ali budući simbijan, ne verujem da će se održati do kraja godine, kada nameravam da pazarim Galaxy S. Jedan moj poznanik već koristi svoj HTC Desire, koji je sličnih sposobnosti, za čitanje knjiga i kaže da je prilično zadovoljan.
First 666

Usul

Nightflier

Quote from: Usul on 06-08-2010, 04:34:32
Ko jednom proba e-ink ekran ne trazi altermative

Da, ali e-ink nema samostalno osvetljenje, što ga čini nefunkcionalnim u mom slučaju. Sem toga AMOLED i superAMOLED ekrani ajPeda i Galaksi Tejpa omogućavaju da se ti uređaji koriste i za razne druge namene - od multimedije do pretrage neta, i to u punom koloru. Mislim da se stvar svodi na pitanje ličnih potreba svakog korisnika.
First 666

PTY

Istina to za lične preference, overila sam juče Kobo kod jednog poznanika i shvatam što Usul hoće da kaže za e-ink. Od skora imam nokiu n97 i taman sam se svikla, pa ne bih da je batalim, ali opet, više me privlači čitač sa samostalnim osvetljenjem, nekako mi izgleda praktičniji. Preko dana ionako nemam vremena, tako da opet ostaje samo varijanta čitanja u krevetu, isto ko i sa knjigama.

Nightflier

Quote from: Amanda Robin on 06-08-2010, 16:04:14

Istina to za lične preference, overila sam juče Kobo kod jednog poznanika i shvatam što Usul hoće da kaže za e-ink. Od skora imam nokiu n97 i taman sam se svikla, pa ne bih da je batalim, ali opet, više me privlači čitač sa samostalnim osvetljenjem, nekako mi izgleda praktičniji. Preko dana ionako nemam vremena, tako da opet ostaje samo varijanta čitanja u krevetu, isto ko i sa knjigama.

Pa zbog toga je ekran sa osvetljenjem i meni bitan. U kući imam laptop i najviše sa njega i čitam. Tablet mi treba za putovanja, kampovanja i slične gluposti. I pre nego što se neko seti da pita - da, nosim knjige i na kampovanja i izlete. Toliki sam gik.
First 666

PTY

Izgleda da je u naslov "E-čitači, audio-knjige, podcast i besplatne aleksandrijske biblioteke eSeFa..." trebalo dodati i web-series:

Pioneer One, prva epizoda: An object in the sky spreads radiation over North America. Fearing terrorism, U.S. Homeland Security agents are dispatched to investigate and contain the damage. What they discover will have implications for the entire world.
eto, danas je sve lakše i lakše biti sf gik. :?:

Usul

Quote from: Nightflier on 06-08-2010, 13:30:21
Da, ali e-ink nema samostalno osvetljenje, što ga čini nefunkcionalnim u mom slučaju. Sem toga AMOLED i superAMOLED ekrani ajPeda i Galaksi Tejpa omogućavaju da se ti uređaji koriste i za razne druge namene - od multimedije do pretrage neta, i to u punom koloru. Mislim da se stvar svodi na pitanje ličnih potreba svakog korisnika.

Sve si u pravu. Samo sam istakao da je ugodjaj sa e-ink aparatom najslicniji pravoj knjizi jer je pasivan i ne zamara oci i zbog toga trosi jako malo struje sto mu omogucava da sa jednim punjenjem citas 3-5 dana. Meni takvi aparati i trebaju samo za citanje tako da je to cool.

zakk

Trajanje punjenja baterije je lako najbitnija prednost. Ovi novi preterani telefoni prosto žderu svoje baterije.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

PTY

Problem je u tome što sad kontam da takvi čitači nemaju tandrmolje za internet, pa zato ni mogućnost direktnog daunloda. To im produžava trajanje baterije ali ne znam koliko je zapravo praktično.   

zmcomics

Pošto sa na pola puta da pazarim, Kindle 3 je sada 139 dolara...
našao sam dosta informacija, a ovaj tekst govori da stvari ipak funkcionišu i kod nas...
http://www.pcpress.info/info/pc-press/pc-press-kindle-u-srbiji/
mala potrosnja... pa kod trojke kazu drzi baterija mesec dana... poenta je da on nema pozadinsko osvetljenje, i trosi struju samo kada okreces stranu, dok gledas istu stranicu knjige ne trosi struju??!!!
verovatno kao one table za decu za crtanje kada nacrtas nesto drzi, kada razmagnetises ode... zezam se, ali ocigledno je neki sistem koji ne trosi struju dok je slika staticna... e-hartija... zato su je i smišljali...
kako izgleda novi Kindle...
http://www.amazon.com/dp/B003FSUDM4

Nightflier

Quote from: zmcomics on 14-08-2010, 12:47:27
Pošto sa na pola puta da pazarim, Kindle 3 je sada 139 dolara...
našao sam dosta informacija, a ovaj tekst govori da stvari ipak funkcionišu i kod nas...
http://www.pcpress.info/info/pc-press/pc-press-kindle-u-srbiji/
mala potrosnja... pa kod trojke kazu drzi baterija mesec dana... poenta je da on nema pozadinsko osvetljenje, i trosi struju samo kada okreces stranu, dok gledas istu stranicu knjige ne trosi struju??!!!
verovatno kao one table za decu za crtanje kada nacrtas nesto drzi, kada razmagnetises ode... zezam se, ali ocigledno je neki sistem koji ne trosi struju dok je slika staticna... e-hartija... zato su je i smišljali...
kako izgleda novi Kindle...
http://www.amazon.com/dp/B003FSUDM4

Meni se ne dopada to o plaćanju dolara po megabajtu ili koliko već. Hoću da imam knjige na svom desktopu i da ih prebacujem na uređaj po svom nahođenju. (Kao što ih već imam). Sem toga, uređaj mi se sviđa, a i cena mi se sviđa, dovoljno da bih ga kupio krajem godine. Možda je uz Galaxy S, koji ima ekran od 4 inča, ovo ipak zanimljiv uređaj. Šta znam. Ne dopada mi se to ograničavanje korisnika od strane Amazona. Zato ne volim ni Epl.
First 666

zmcomics

Čita PDFove, TXT bez problema, ima recnik... besplatno ti sve konvertuju u njihov format...
meni jedino ta dijagonala mala, meni je DX po formatu super, ali po ceni...:(

Nightflier

Ma 6'' nije malo. Toliki ti je pejperbek. Ono što meni smeta je to što ne mogu da skladištim knjige na svom računaru i da ih odatle prebacujem na kindl. To je za mene dilbrejker. Inače mi se uređaj sviđa. Svejedno mislim da ću ići na kombinaciju mobilnog i tableta. Instalirao sam softver za kindl na laptop, pa ću probati kako ide kupovina kada se pojavi neki naslov koji ne mogu da čekam.
First 666

zmcomics

Pa mozes preko USBa, u tome i jeste poenta...
ako ti emailom salju preradjenu knjigu, onda to mozes kopirati na Kindle... mozes preko USBa sve...
jpg-ove, PDFove...
Koji softver za Kinlde na PCu???

Nightflier

Možeš da instaliraš kindle softver za čitanje kindl formata na sve živo, PC, android, ajFon itd.

Dakle, ja mogu da imam knjigu u kindl formatu na hardu i onda da je prebacim na kindl uređaj za čitanje preko usba? Ne moram da šaljem fajl Amazonu, pa da skidam vajerlesom?
First 666

zmcomics

Evo ovde teksta, dok sam trazi program za citanje na kompu...:)
tu ti pise sta sve podrzava, i to starija verzija Kindle-a...
http://www.vesic.org/blog/uzivanje/amazon-kindle-elektronska-knjiga/

Nightflier

Program za komp već sam instaliao, ali nisam ništa naručivao preko kindla, pošto za sada nemam potrebe. Već imam negde oko 30 dvdova knjiga u elektronskom formatu. Zato mi je bitno da imam uređaj koji može da se povezuje na računar.

Edit: upravo sam otvorio Ejdrijana Čajkovskog na kindlu na laptopu - i moram priznati da izgleda izuzetno dobro. Bolje formatiranje nisam video.
First 666

Nightflier

Kako sam krenuo, gledaću na nabavim i ovaj kindl uređaj. Tešim se rečima Voje Žanetića, koji mi je rekao (parafraziram): "Svaki gedžet koji kupiš višestruko ti se isplati, makar u datom trenutku delovao beskorisno". Na nekim sajtovima video sam da će Samsung Galaxy Tape koštati oko 1000 eura, a to mi je previše. Mislim da će u prvi mah da padnu Galaxy S i kindl.
First 666

zmcomics

ja nemam dileme, samo ne znam datume...:)
Kod vesica u tekstu vidis i kako lepo cita knjigu sa Polarisovog CD... a ja sam par stvari skinuo i sa net-a
http://freekindlebooks.org/
pa radi... u ovom programu za PC.

Nightflier

Quote from: zmcomics on 14-08-2010, 15:04:31

ja nemam dileme, samo ne znam datume...:)
Kod vesica u tekstu vidis i kako lepo cita knjigu sa Polarisovog CD... a ja sam par stvari skinuo i sa net-a
http://freekindlebooks.org/
pa radi... u ovom programu za PC.

I ja sam definitivno rešio da ga pazarim.Samo da sračunam koliki su dodatni troškovi.
First 666

zmcomics

najbolje da pokušaš da nađeš nekog u Austriji ili Nemačkoj, pa da ti prenese... mislim da je i iz Slovenije to lako...
kod nas su uveli te takse transporta zbog Nekkermana jer se to kupovalo kao ludo bez carine, pa sada mi ispaštamo zbog toga...
ipak je razlika u ceni ogromna!!!!
Naravno 139 dolara je jednako 139 eura, ali čudan smo mi svet pa je sve moguće...:)

Nightflier

Carina je deset odsto, koliko sam video. Daleko su veći troškovi za PDV (osamnaest odsto) i transport, na šta otpada oko 50 eura, koliko vidim. Ne žuri mi se sa kupovinom, tako da ću sačekati kraj godine, pa ću videti šta ću.
First 666