• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

E-čitači, audio-knjige, pocast i besplatne aleksandrijske biblioteke eSeFa...

Started by PTY, 24-07-2010, 14:10:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Usul

Quote from: Nightflier on 14-08-2010, 14:12:20
Možeš da instaliraš kindle softver za čitanje kindl formata na sve živo, PC, android, ajFon itd.

Dakle, ja mogu da imam knjigu u kindl formatu na hardu i onda da je prebacim na kindl uređaj za čitanje preko usba? Ne moram da šaljem fajl Amazonu, pa da skidam vajerlesom?

Apsolutno. Kindle kada se nakaci na pc se prijavi kao storage device. Za bilo koji e-book aparat koristi calibre kao software.
God created Arrakis to train the faithful.

Nightflier

Koliko mi je pošlo za rukom da sračunam, uređaj košta oko 110 eura, a sa troškovima transporta, carine i poreza oko 200 eura. Bogami, za 100 eura može mnogo knjiga da se kupi...
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Usul

Quote from: Nightflier on 14-08-2010, 22:10:58
Bogami, za 100 eura može mnogo knjiga da se kupi...

Skupo jeste, ali ti daje potencijalno trenutan pristup bilo kojoj novoj knjizi na amazonu.

Sve ima svoje. Ako se nakanim jednog od narednih dana napisacu detaljan prikaz e-reader aparata, pro&contra formati itd.

Nightflier

Quote from: Usul on 15-08-2010, 01:11:20
Quote from: Nightflier on 14-08-2010, 22:10:58
Bogami, za 100 eura može mnogo knjiga da se kupi...

Skupo jeste, ali ti daje potencijalno trenutan pristup bilo kojoj novoj knjizi na amazonu.

Sve ima svoje. Ako se nakanim jednog od narednih dana napisacu detaljan prikaz e-reader aparata, pro&contra formati itd.

To mi daje i kindle softver instaliran na kompu. Uređaj kindl mi daje veću mobilnost od one koju trenutno imam sa laptopom. Jedino što me trenutno koleba je da li da ga naručim na adresu u Srbiji, pa da platim bezmalo 100 eura više nego što bih inače, ili da zamolim jednog prijatelja da naručim da stigne na adresu u SAD, pa da mi on donese. Mada, pošto sam ga već cimao za neke stvari, mislim da ću ići na prvu varijantu, tamo negde krajem godine.
First 666

Nightflier

Upravo mi je objašnjeno da u zemljici Srbiji carina može da izađe i preko pedeset odsto od cene uređaja+troškova carine. Sve mi se čini da ću da naručujem na neku stranjsku adresu, pa kad mi stigne...
First 666

Nightflier

First 666

Usul

Izgleda ok. Lici na jos jednu inkarnaciju Hanlin/Jinko aparata. Ono sto je bitno je da se prodaje u Srbiji legalno i postoji garancija. S obzirom na cenu uredjaja to treba uzeti u obzir.

Zvanicna strana aparate je ovde:

http://prestigio.rs/products/eBook-readers/3-series/eBook-Reader-PER3162B

Ono sto je bitno je da podrzava EPUB. Kao jedan od najbitnijih e-book formata podrska ovom formatu znacajno podrzava upotrebljivost. Dodatna pozitivna stvar je sto EPUB dozvoljava umetanje fontova pa nema bitnih ogranicenja u pogledu jezika na kome se mogu citati knjige.

Ovaj aparat + calibre bi predstavljao idealnu kombinaciju.

Imas par prilicno povrsnih osvrta na domacim sajtovima:

http://www.benchmark.rs/benchmark-testovi/multimedija/prestigio-libretto-per3162b-e-book-reader.html

http://www.itsvet.com/tekst/prestigio-ebook-reader-per3162b/3957/

Autori su napisali klasican hvaliteljski tekst bez ulazenja u detalje sto je veoma cesto u srpskim IT magazinima.

Da sam na tvom mestu a zelim da nabavim e-book reader onda bih kupio ovo bez puno razmisljanja jer postoji teh. podrska i garancija a i placanje je u dinarima.

E sad ako ti je srce priraslo za amazon onda kindle nema alternative.

Nightflier

Ispostavilo se da je veoma komplikovano dobaviti Kindl u Srbiji. Cena najjeftinijeg uređaja na kraju bi prešla dvesta eura, koliko košta Libreto, a jedino bih dobio čitanje .mobi fajlova. Ovaj prestiđio mi se dopada zbog slota za memorijsku - jedino što baterija traje kraće nego kod Kindla, i to rekao bih drastično, ali mislim da je za Srbiju ovaj uređajčić najsrećnije rešenje za čitanje e-knjiga, bar u ovom trenutku. Verovatno ga kupujem oko Nove godine.
First 666

zakk

Baterija tj radno vreme je meni najbitnija stavka. Imam neki Tungsten T koji više praktično i ne koristim jer ne može da izdrži koliko ja mogu da buljim u ekran. I to sve sa downklokovanjem, minimalnom osvetljenošću, potpuno isključenim LED backlightom, svim mogućim tvikovima. Doduše, to je star uređaj, baterije su danas mnogo bolje, ekrani troše mane...

Ovaj PER3162B ima impresivne performanse...

Battery Average Run Time
Reading Mode Time: Max 4000pages
Audio playback Time: Max 20hr

Kolko reče da košta?
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

angel011

We're all mad here.

zakk

Pa, to je u rangu tog nesrećnog-za-naručivanje Kindla. A ima ovde da se kupi, imaš garanciju... Zvuči kao dobitna kominacija — ako ti je do čitanja :D
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Nightflier

Quote from: zakk on 03-09-2010, 19:05:09
Pa, to je u rangu tog nesrećnog-za-naručivanje Kindla. A ima ovde da se kupi, imaš garanciju... Zvuči kao dobitna kominacija — ako ti je do čitanja :D

Samo što ne omogućava direktnu kupovinu knjiga preko neta. S druge strane, garancija je lokalna, traje godinu dana duže nego u slučaju Kindla, uređaj omogućava čitanje više vrsta fajlova.

S treće strane, baterija mu traje znatno kraće nego kod Kindla. Overiću sutra kakav je u 3d, pa ga možda kupim sebi za Novu godinu.
First 666

zmcomics

ja sam dosadan sa podrskom za Kindle 3, ali i on čita osim mobi, i druge formate: pdf, doc, txt, html... jpg, gif,... i druge...
baterija traje, ako nisi na mrezi, mesec dana... koliko vidim radi sa 16 nivoa sive - duplo bolje... ima u sebi recnik... usb ulaz,...
garancija?... prvo ovo nemaju na lageru, i oni narucuju, tako da moze doci do promene cene, drugo... garancija kod takvih stvari je da mesecima mozes cekas zamenu pokvarenog uredjaja, to nije nesto sto se popravlja... tako je i sa Wacom Cintiq ili drugom robom koja se kod nas redje kupuje...
jeste malo muka, ali svako drugi ima nekog ko radi u Nemackoj ili Austriji (a cuo sam da je i Slovenija kao clanica EU jednako odlicna za kupovinu preko Amazona), pa cekas kada neko dolazi za bozic... il' novu godinu... moze ispasti jeftinije... a bolje... šta ja znam... ja se ne bih usudio da kupim tako nesto... mozda gresim... ali da kazem sta mislim..
licno sam nasao nacin da mi stigne Kindle 3, iz Nemacke... ko god kupi, dovoljno je da izvadi iz kutije kao koriscen gadzet i nema carine... kao sto danas niko ne gleda na carini ni digitalne aparate ni mobilne koji su skuplji... sto se mene tice cekam za koju nedelju, ili najdalje do sajma knjige Kindle 3...:)
vec tovarim sve sto mogu skinuti sa net-a na hard za citanje...:)

Nightflier

Znaš kako, neću donositi sud dok ne vidim libreta uživo. A onda ću ga uporediti sa Sonijevim čitačem, pošto ga jedan drugar ima. Ako su makar približni po kvalitetu - kupujem libreto. Jedino mi smeta trajanje baterije, ali za to služe punjači, a svejedno mi je teško da duži put zamislim bez laptopa.
First 666

Nightflier

Pogledao sam kako "libreto" izgleda uživo - i izgleda kao igračkica. Nažalost, nisam mogao da ga uključim, ali ovako izgleda potpuno neinspirativno.
First 666

Usul

PTY

Douglas Trumbull, director of Silent Running and Special Effects Supervisor for 2001: A Space Odyssey, is readying a documentary about his time with Stanley Kubrick. The detail in this undertaking is amazing. The filmmakers are literally crawling into never-before-seen-images. Watch.

A documentary that really tells the story of the making of 2001, not just the technical story but the human story, the personal story, the experiences of people who interacted with Kubrick that is really true to the style and look of 2001: A Space Odyssey.

Plottz

subota 14

zakk

zakk

http://www.thebookseller.com/news/129499-e-book-sales-begin-to-cannibalise-print.html
The growth in e-book sales in genres such as romance and science-fiction is leading to a cannibalisation in sales of printed books, according to Nielsen BookScan data.

Sales of printed romance books have fallen for the first time since records began at a time when e-book sales have more than doubled.

stale

Taj iRobot izgleda kao odlicno resenje, ali me jedino brine pouzdanost kineske tehnike. Ako se bilo sta pokvari daleko je Kina :)

Inace koliko sam cuo cena u Kini se krece izmedju 120 i 180e.

Nightflier

Od novembra iPad će se prodavati u Srbiji, ali samo wi-fi verzija, dok će 3g verzija sačekati Novu godinu i iPhone 4, koji će se prodavati preko "Telenora". Cena iPada bi trebalo da bude kao u Nemačkoj, što mu dođe oko 400 eura za najjeftiniju verziju. To se možda i isplati...
First 666

aenimax

Quote from: Nightflier on 29-09-2010, 18:54:44
Od novembra iPad će se prodavati u Srbiji, ali samo wi-fi verzija, dok će 3g verzija sačekati Novu godinu i iPhone 4, koji će se prodavati preko "Telenora". Cena iPada bi trebalo da bude kao u Nemačkoj, što mu dođe oko 400 eura za najjeftiniju verziju. To se možda i isplati...

na ovu vest, neki od nas sad ciče kao tinejdžerke pred bitlsima.
nadam se da je to proverena vest :D
Don't wake me for the end of the world unless it has very good special effects

Nightflier

Quote from: aenimax on 29-09-2010, 20:14:03
Quote from: Nightflier on 29-09-2010, 18:54:44

na ovu vest, neki od nas sad ciče kao tinejdžerke pred bitlsima.
nadam se da je to proverena vest :D

Lično & personalno provereno da stiže i da će cena biti kao u Evropi. Mada to poslednje uzimam sa rezervom. Koliko će biti iPhoni (prvo se kreće sa 3gs) i iPad 3g zavisiće od "Telenora".
First 666

nickname

Par ljudi koji znam da su nabavili iPad kažu da je ok i zanimljivo za čačkanje prvih mesec dana. Ili na odmoru, kad je za brzi pregled maila lakše izvaditi njega nego laptop. Posle toga, stoji sa strane, vadi se samo da se pokaže nekom i to je to. Pritom neki od njih su pravi Apple fanovi, zato su ga i kupili na neviđeno.

Meni pored laptopa i desktopa ne treba tablet, tj. koristio bi ga baš malo, nedovoljno da opravda investiciju. Sa druge strane, Kindle od 140$, sa ekranom koji je prijatan kao papir, za razliku od ekrana bilo kog laptopa/tableta, po meni ima daleko bolji odnos cena/performanse. Znam da tablet može više toga, ali pitanje je kolko su te funkcije potrebne nekom ko ima laptop već. Kindle radi tu jednu stvar i radi je jako dobro.

aenimax

ja maštam o kindlu, ali troškovi transporta i carine su ipak čisto dranje. preostaje da uhvatim neku priliku kad neko bude išao u kanadu ili ameriku.
volim knjige od papira, ali volim i gadgete, a tih 140$ je sjajan offer za takve performanse. no, trka s readerima je tek počela. možda treba još malko sačekati, već za godinu dana biće cene još niže, a performanse i ponuda uređaja još bolja (dobro, tako može da se čeka u nedogled, ali mislim da će za godinu dana da se malo iskristališe ponuda na tržištu - mnogi proizvođači tek ulaze u tu utakmicu, a displej, ovaj ili onaj, nam svima ne gine u dogledno vreme)

Nightflier

Što se mene tiče, ja veoma mnogo čitam sa ekrana - konkretno, sa laptopa. To mi delimično i posao diktira, pošto strani izdavači i agenti sada mahom šalju pdfove na mejl, mesto štampanih primeraka. Što se mene tiče, ni kindl ni ajPed u ogromnoj većini slučajeva ne mogu da zamene laptop. Jednostavno, laptop ili netbuk je sprava koja je kudikamo funkcionalnija. Ali, meni je potrebna napravica koja će biti posvećena samo čitanju knjiga. I kindl i ajPed imaju svojih prednosti i mana. Ali presudna će biti cena. Ako ajPed sa ekranom od 10 palaca bude koštao koliko kindl iste veličine ekrana, onda je nekako logično kupiti ajPed. Pri čemu bih  najsrećniji bio sa nekim android tabletom.
First 666

zakk

Nightflier

U novom "Svetu kompjuteru" pozitivan prikaz e-čitača marke "Prestidžio".
First 666

Nightflier

Igrao sam se danas sa "Prestiđiom". Dopada mi se igračkica, ali nikako po toj ceni. Dvostruko niža cena, što će reći negde oko 100 eura, bila bi daleko primerenija ovom proizvodu i tada bi kupovina bila opravdana. Ovako, radije bih platio dvostruko više ajPed ili neki bolji nettop, bez obzira na sve priče o prednostima e-inka u odnosu na kapacitativne ekrane.
First 666

nickname

Ma pravo rešenje je imati oba. Tablet/netbook i e-ink uređaj. To su dva uređaja potpuno različite namene. 140$ za Kindle je ok cifra, čak i za Srbiju "tamnicu naroda". Samo treba naći varijantu da to neko donese iz USA, da bude bez poštarine i carine.

Nightflier

Quote from: nickname on 03-10-2010, 00:02:48
Ma pravo rešenje je imati oba. Tablet/netbook i e-ink uređaj. To su dva uređaja potpuno različite namene. 140$ za Kindle je ok cifra, čak i za Srbiju "tamnicu naroda". Samo treba naći varijantu da to neko donese iz USA, da bude bez poštarine i carine.

Ma tek toliko. Sem toga, ništa ti ne znači da ti kindl stigne preko nekoga, jer onda nećeš moći da naručuješ knjige. Naravno, tu je piratski sadržaj, ali ne za sve.
First 666

Usul

Mogu da se narucuju knjige na kindle odakle hoces. Treba ti samo kreditna kartica.

Nightflier

Quote from: Usul on 03-10-2010, 01:27:33
Mogu da se narucuju knjige na kindle odakle hoces. Treba ti samo kreditna kartica.

Treba ti i uređaj. Bez njega ne možeš. A ako naručiš na adresu u americi, nalog ti neće raditi. Proverili neki likovi iz "Sveta kompjutera". Pogledaj na njihovom sajtu broj od prošlog ili pretprošlog meseca. Prikazali su DX.
First 666

Usul

Pa naravno da ti treba uredjaj. Nikad nisam ni tvrdio nesto drugo. Sa uredjajem i validnom karticom nema ogranicenja.

Nightflier

Quote from: Usul on 03-10-2010, 03:28:44
Pa naravno da ti treba uredjaj. Nikad nisam ni tvrdio nesto drugo. Sa uredjajem i validnom karticom nema ogranicenja.

Pa da, ali ako je uređaj registrovan na adresu u Americi, ne možeš da ga koristiš u Srbiji za naručivanje knjiga, sem ako ti i kartica nije registrovana u Americi. Zato sam i odustao od prijateljsko-rođačkog nabavljanja kindla.
First 666

aenimax

bedak. a ako ga narucis iz srbije na adresu u americi i platis karticom iz srbije?

Usul

Ama registraciju ili preregistraciju aparata obavljas sam. Ja sam zamolio prijatelja u SAD da mi kupi i posalje. Kada je uredjaj stigao postom vec je bio registrovan na njegov nalog. Ja sam samo usao u opcije uredjaja i povezao ga sa svojim nalogom na amazonu i to je sve. Pravite nuklearnu fiziku od prostih stvari.

Nightflier

Quote from: Usul on 03-10-2010, 15:33:56
Ama registraciju ili preregistraciju aparata obavljas sam. Ja sam zamolio prijatelja u SAD da mi kupi i posalje. Kada je uredjaj stigao postom vec je bio registrovan na njegov nalog. Ja sam samo usao u opcije uredjaja i povezao ga sa svojim nalogom na amazonu i to je sve. Pravite nuklearnu fiziku od prostih stvari.

Tako sam pročitao u SK. Ako može da se preregistruje, još bolje.
First 666

nickname

To bi bilo potpuno idiotski, imaš uređaj, a oni neće da ti prodaju knjigu, da bi sami sebi smanjili promet. Nema smisla.

count_d

Ja cu naruciti Kindle. pa nek ide zivot. Vec godinu dana razmisljam o tome. I dok sam razmisljao stiglo se do trece generacije uredjaja  :). U medjuvremenu sam skupljao pare i dos'o do cifre koju sam spreman da platim, sve sa haracem srpskim. Inace, opredelio sam se za 3G Wi-Fi graphite varijantu. Za koji dan mi stize nova viza viruton kartica, pa cu uz njenu i pomoc panteona raznoraznih bozanstava drzati za nekih mesec dana kindle u rukama.

zakk

Usul

Quote from: Nightflier on 03-10-2010, 16:09:40
Quote from: Usul on 03-10-2010, 15:33:56

Tako sam pročitao u SK. Ako može da se preregistruje, još bolje.

Ne razumem odakle toliko nepoverenje. Posedujem Kindle vise od pola godine. Imam vec nekoliko legalno kupljenih knjiga i casopisa itd (broj je mali jer ga prevashodno koristim za citanje vesti). Nemam razloga nikoga da obmanjujem i sve sto kazem je iz prve ruke, licno iskustvo itd.

Evo i slike

Pored kindla imam i dva racunara registrovana sa softverom za PC i jedan iPod.

dakle cak ne mora ni da se ima Kindle za legalnu kupovinu materijala. Dovoljno je imati podrzan uredjaj sa legalnim kindle citacem.

nickname

Kako ga puniš vestima, preko Calibre-a ili Amazon ima neki svoj feed?