• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

E-čitači, audio-knjige, pocast i besplatne aleksandrijske biblioteke eSeFa...

Started by PTY, 24-07-2010, 14:10:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

PTY

Angie, u dugogodišnja prijateljstva se isplati investirati i mačke od njega što dalje držati...  :lol:

(edit - tipfler, tek da mehi uskratim materijal za poliranje seksipila... :evil:)           

angel011

Ali, te stvarčice tako lepo greju, zar to da uskratiš mačkama? :lol:
We're all mad here.

PTY

Kaže Fabio Fernandez:

E-Libris: My First e-Reader Was Not an e-Reader

Ok, let's start this one with a universal truth: nobody (at least until now - from 2011 on things might be a lot different) has ever started reading e-books on an e-reader.

I'm counting, naturally, PDF files - after all, most e-ARCs these days still come in this time-honored, God-forsaken format (more on that later).

However, you can't take a desktop computer to bed - and that's, my dear readers, that's the precise point where necessity arises, and necessity, as all of us knows (Frank Zappa's band included) is the mother of invention.

So, after quite a while reading PDFs and .txt files (these last ones classic books from the Gutenberg Project - and, if you still don't know the Gutenberg, then you've been on cryo for more than you should), I decided to purchase a netbook. I already had a notebook, but it was too heavy for me to take to bed. Besides (that was the white lie I told myself), I can always use it to write my stories or to do my translations whenever I'm traveling. I even used it to do those things, but, really?

I. Bought. A. Netbook. To. Read. E-books.

That was two years ago. I found a good model on discount on a DELL store and acquired it, and that was that. (All those justifications don't make me less of a maniac, but that's the nature of obsession.) I started reading lots of e-ARCs on it, and I was finally happier than before because now I could read in bed.

Note that I wrote happier, not happy.

Because a netbook is much lighter and better than a notebook, but it's not a portable device made for reading e-books. (Meaning: it still bonked in my forehead every frakking time I started to fall asleep.)

Then, in the second half of 2009, I purchased an iPhone - and I found out that there was an app called Stanza, just to read e-books in other format, the ePub.

Now, what do I think about the ePub?

It's a much better format than a .txt file, no question about that. (A .txt file, or whatever format compatible with Microsoft Word, is editable, for crying out loud - it doesn't make me feel as if I'm reading the manuscript of the author: it make me feel as if I'm reading any possible stuff anyone could have written in the place of the novel I was looking for! How that's for a comforting thought, huh?)

It's also better than a PDF, but just because of the fonts it uses in its formatting. A PDF is basically a virtual copy of the physical galley of the book you will have in your hands if you choose to buy it in hardcover or paperback. If said PDF is formatted in, say, Times New Roman, then it's no big deal to read it in a compatible device (like Kindle, but let's delve deeper into that on a later column, ok?). But if the PDF file is formatted in a finer font like Garamond, then it becomes virtually unreadable, and it doesn't matter if you can zoom in 100, 200 or a gazillion per cent.

I read a lot of books on Stanza, and, even though I didn't find their formatting much to my liking (when you zoom the text in, it blurs slightly in the edges, so the better you can do is to keep it in the fit-to-screen size, which is very readable when the book is converted correctly), but I became quickly used to it. The first book I read on it was Kevin J Anderson's Hidden Empire, and the best one was Paolo Bacigalupi's The Windup Girl.

I currently have 66 books on this format in my iPhone, among which Paul McAuley's The Quiet War (I read the sequel, Garden of the Sun, in PDF - I read the first novel faster, because at that time I still could only read PDFs in my netbook, and the ePubs could be read anywhere, thanks to my iPhone).

I'm currently reading two books on Stanza - K.W. Jeter's Morlock Night and Infernal Devices (e-ARCs to review here soon). In the past two years, though, the iPhone has gotten a bunch of apps just to read e-books and e-documents, as PDFReader (yes, and it's a quite good app - I'm finishing Lavie Tidhar's Osama on it - expect a review here soon too), iBooks (it was created for the iPad, but there is also an iPhone version), the eReader (which allowed me for a few months to read, via sites like Fictionwise, to buy issues of Analog, Asimov's, and Lightspeed Magazine) and finally the Kindle for iPhone. But that's another story, which I'll tell here in two weeks.

(Just an aside - recently the Gutenberg started to offer e-books for Kindle, iPad, iPhone, Android and other portable devices. Way to go!)

lilit

:lol:

samo da notiram da su sve moje ranije zamerke glede apple & ponašanja potpuno anulirane lepotom i upotrebljivošću mog, sad više ne tako novog, divajsa. i, javlja mi se, da ću se potpuno prebaciti na tu (dark) stranu, po principu: ili apple ili ništa.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

PTY

Nightflier

Od danas sam ponosni tata ovog čeda: http://www.asus.com/Eee/Eee_Pad/Eee_Pad_Transformer_TF101/

Drndao sam ga dok mu nisam istrošio fabričko punjenje.

Kvalitet izrade je izuzetan. Doduše, nešto niži nego kada je reč o ajPedu, ali svejedno vrhunski. Niži kvalitet izrade očitava se u plastičnom kućištu, a nikako u ekranu, koji je istovetan kao na ajPedu 2. Ovde je možda reč o razlikama u ukusu, ali materijal od kojeg je kućište napravljeno više mi se dopada nego ajPedov metal. Ova smeđkasta plastika je mnogo prijatnija za držanje i uopšte se ne kliza pod prstima, niti izaziva znojenjje (nas debelih).

Eksterna tastatura je odlično napravljena i jedna od boljih na kojima sam kucao, bez obzira na to što je majušna. Transformer sa tastaturom čini veoma funkcionalan netbuk.

Sistem je više nego logičan i na prvi pogled više user friendly od ajOsa - ali nisam instalirao ništa sem Engri Birds i Kindla.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

nickname

Fino, napiši utiske kad se slegne oko udobnosti korišćenja sprave, obavezno baci i na bench neki utisak.

Ja još čekam Kindle, nikako kuma da nateram da ode u poštu i pošalje to iz Houstona :)

tomat

najzad stigo kindle!!!

imao sam nekih problema da kreiram kolekcije, pa je palo vraćanje na fabričke postavke u prvih 5 minuta rada. sada šljaka sve OK. vaistinu prijatno čitanje na ovoj spravici.

iskoristio bih još priliku da se zahvalim Usulu na tipovima kako konvertovati Polarisove html-ove u mobi.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Usul

Nema na cemu, sluzimo narodu. Isprobaj i skidanje vesti u calibre-u.
God created Arrakis to train the faithful.

CorwinM

Od danas sam i ja ponosni vlasnik Kindle-a. Ako imate neke sajtove, torente i slično za skidanje elektronskih knjiga, podijelite, da vas zamolim.

Izgleda da postoji torent na kojem je Polarisov CD već prebačen u mobi. Da provjerim je li sve OK, pa javljam link. http://www.demonoid.me/files/details/2505666/0012784238604/

SVE JE OK!
There are no desperate situations, there are only desperate people.

tomat

Quote from: CorwinM on 07-07-2011, 00:35:33
Od danas sam i ja ponosni vlasnik Kindle-a. Ako imate neke sajtove, torente i slično za skidanje elektronskih knjiga, podijelite, da vas zamolim.

Izgleda da postoji torent na kojem je Polarisov CD već prebačen u mobi. Da provjerim je li sve OK, pa javljam link. http://www.demonoid.me/files/details/2505666/0012784238604/

SVE JE OK!

svaka čast za dojavu.

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

tomat

nickname

Stigao Kindle!

Poslat na adresu kuma u Houston, on ga prepakovao i poslao na moju kućnu adresu. Stigao je jutros, doneo ga kurir, bez ikakvih dodatnih troškova. Vidim da je carina otvarala paket, ali ništa mi niko nije tražio da platim.

Kum me častio poštarinu (14$), tako da me je izašao 7700 dinara. Sweet deal ako mene pitate.

nickname

Jel ima negde neki tutorial o konverziji knjiga za Kindle? Najviše me interesuje .epub to .mobi, jer imam gomilu knjiga i ne ispada to baš kako treba kad se protera kroz Calibre (imam 0.8.9 verziju).

Usul

Quote from: nickname on 13-07-2011, 16:08:35
Jel ima negde neki tutorial o konverziji knjiga za Kindle? Najviše me interesuje .epub to .mobi, jer imam gomilu knjiga i ne ispada to baš kako treba kad se protera kroz Calibre (imam 0.8.9 verziju).

U cemu je problem? Zasto ne ispada "bas kako treba"?
God created Arrakis to train the faithful.

nickname

Konvertovao sam jedan .epub, ima na dnu stranice hiperlink do sledeće. To Calibre nije svario, ispao je .mobi sa tekstom, pa na sledećoj stranici samo taj hiperlink, pa par praznih strana, pa tek onda sledeća stranica. Nisam se preterano udubljivao, vidim da je .epub komplikovaniji od .mobi, pa se može desiti da konverzija ne ispadne kako treba. Ubrzo sam našao TXT verziju knjige i to je konvertovano bez problema, sem što je trebalo neka naša slova podesiti pomoću Search&Replace.

Truman

Hoću da kupim kindle, mrzi me da čitam sve stranice - je l može neko da mi objasni najjednostavniji način plaćanja kad naručujem preko Amazona. Čuo sam za elektronske Visa kartice, znači odem u banku otvorim račun i onda otvorim na netu elektronsku karticu?
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Josephine

@Truman

Ja sam, još dok sam bila nezaposlena, izvadila visa internet karticu u Intesi. Odeš, tražiš, potrebna ti je samo lična karta, ne moraš da imaš račun u toj banci, ne moraš da budeš zaposlen (ako nisi).

Za nekoliko dana (nedelju, dve?) dobiješ visa internet Intesinu karticu. Pare na karticu uplaćuješ u devizama (evrima, dolarima...) i koliko uplatiš, toliko imaš, bez provizije.

Preko te kartice sam i ja kupile Kindle preko Amazona.

:)

Truman

Hvala! Inače, na drugom mestu sam čuo da carina dere, otprilike da je pola cene same stvarčice.

Josephine

E, da, carina u Srbiji zaista dere oko pola cene Kindla.

Ja sam svoj naručila na adresu jedne osobe u Mađarskoj koja mi ga je donela... Tamo je carina bila oko 20 dolara na sumu od 139$ (Kindle) + 59,99$ (cover sa osvetljenjem) = 198,99$.

nickname

Quote from: Truman on 31-07-2011, 20:16:43
Hvala! Inače, na drugom mestu sam čuo da carina dere, otprilike da je pola cene same stvarčice.

Ja znam za iskustvo da je špedicija i carina naplaćena ukupno 8500din. To nije pola cene uređaja, to je više od celog uređaja (sad ima na popustu za 114$). Samo nek ti ga pošalju bilo gde a da to nije Srbija. Najbolje da ti ga neko lično donese, ili ti pošalje običnom poštom, nikako DHL, UPS itd te pošiljke obavezno stižu kod špeditera, a oni deru u stvari. Ako stigne običnom poštom, čak i da ide na carinjenje, to će biti manji iznos.

Truman

Nemam nikoga od rodbine u regionu. Imam jednu rođaku u Engleskoj. Da l bi ja onda bio obavezan da registrujem kindle na njenu adresu?
E, u današnjoj Politici piše da u Srbiji može da se kupi neki ''prestigio'' ( ili tako nešto ) e-čitač. Je l čuo neko?

Josephine

Ne bi bio obavezan da ga registruješ na njenu adresu. Kupi ga sa svog profila na Amazonu i svoju adresu stavi kao billing adresu, njenu samo kao shipping adresu, to je sve.

Čitala sam po nekim forumima da Prestigio nije primarno e-čitač... tj. pušta filmove, muziku, slike itd. (iako i Kindle pušta muziku i ima internet), da mu mnogo svetli ekran i zamara oči (Kindle ima novu tehnologiju "elektronsko mastilo" tako da stvarno ne zamara oči)... Pogledaj po netu kritike.

Čitala sam i da ljudi naručuju na DHL u Crnoj Gori, pa im odatle dostavljaju u Srbiju, i da je tako jeftinije?

Prodžaraj malo po netu na te teme... Nađi nekog druga/aricu ko ima nekog u inostranstvu? Nekog sa foruma? :)

sodomizer

postoji i tablet i ebook reader marke prestigio. dve potpuno različite stvari relativno slične cene ako ja pravilno kapiram.

Josephine

Na prestižio e-book reader su se žalili po forumima... Uglavnom ja čitam revjue proizvoda pre nego što ih kupim. Kindle mi se više dopao od prestižija u domenu čitanja e-materijala. :)

Nightflier

Prestigio ima identičan ekran kao Kindl, ali je kućište daleko lošije napravljeno, a i spor je prilikom menjanja stranica. Drastično sporiji od Kindla. U načelu, to može da ti zasmeta ako brzo čitaš, ali na kraju se svodi na pitanje ličnih sklonosti. Može da ti smeta, a može da ti ne smeta. Međutim, Prestigio po ceni nije konkurent Kindlu. Najjeftiniji uređaj te izađe koliko Kindl sa svim pratećim troškovima. Jedno vreme nosio sam se mišlju da kupim Prestigio, ali ja nisam hteo da naručujem Kindl zato što nisam želeo da platim danak ovoj kvazidržavi. Dakle, nije reč bila o isplativosti, već o tvrdoglavosti. U međuvremenu sam nabavio tablet i naručio Kindl od rodbine iz Kanade, koja dolazi u Srbiju krajem godine. To je na kraju i ispalo dobro, pošto u oktobru izlazi novi model Kindla.

Suma sumarum, više ti se isplati da naručiš Kindl i platiš sve troškove nego da kupuješ Prestigio. Jedino što u potonjem slučaju imaš dvogodišnju garanciju.
First 666

Truman

Quote from: Nightflier on 01-08-2011, 12:57:18
Suma sumarum, više ti se isplati da naručiš Kindl i platiš sve troškove nego da kupuješ Prestigio. Jedino što u potonjem slučaju imaš dvogodišnju garanciju.

Hvala, to sam hteo da čujem! Kindle me je privukao na prvi pogled. :)

Josephine

I ako si u prilici, kupi i cover sa osvetljenjem. Ekran je dosta mračan, ispada da čitam sa uključenom lampicom 75% vremena... :)

Nightflier

Lampice za noćno čitanje imaš i u Delfijevim knjižarama. Kupio sam dragoj i pristojno vrši posao. Cena je nešto preko 700 RSD.
First 666

Josephine

Ma da, ali Kindle definitivno ne može bez cover-a. Ovaj Amazonov je kožni i zaista je čvrst i debeo. Moj je Kindle zaštitio i od posledica pada nekoliko puta.

Skup je taj cover, može i da se sašije u sopstvenoj režiji, pretpostavljam da je tako najjeftinije. Ima i jeftinijih na Amazonu. No, ja se nisam pokajala što sam ga kupila. :)

Truman

cekajte, je l se taj cover dobija uz kindle ili moram odvojeno da ga narucim. I je l moze taj iz delfija da se koristi za kindle?

Josephine

Ne dobija se ako ga ne naručiš posebno. Dobija se go Kindle, ranjiv i nežan, samo u plastičnom omotu. :) Zato su cover-u i nabili cenu.

Nisam sigurna da li Najtflajer priča samo o lampici ili o celom cover-u. On će ti odgovoriti na pitanje o Delfiju.

Truman

ok, zaboravih da pitam - je l onda moram da platim carinu i za cover? :D

Josephine

Meni su ceo iznos za poreze i namete skinuli odmah sa kartice, prilikom plaćanja na Amazonu. Tako da - da.

nickname

Ja sam sa ovom futrolom baš zadovoljan:
http://www.amazon.com/gp/product/B004A7ZEI2

Koštala je 11$ čini mi se, sad je 13, al i dalje je dobar deal.

To svetlo u Delfiju, jel ima sopstvenu bateriju ili se kači na Kindle?

Nightflier

U Delfima (Delfiju?) ima da se kupi samo lampica - doduše, u nekoliko boja. Koristi tri okrugle baterije za satove, koje se dobijaju uz nju.
First 666

Truman

sad se prisetih da mi burazer ide u Nemačku da studira pa da priupitam sledeće: ako kupim kindle sa nemačkog amazona na nemačku adresu da l će da mi prave problem kad ga dovučem u Srbiju? Tj. da l ću morati nešto posebno da ga registrujem na moju adresu?

tomat

Quote from: Truman on 02-08-2011, 17:29:55
sad se prisetih da mi burazer ide u Nemačku da studira pa da priupitam sledeće: ako kupim kindle sa nemačkog amazona na nemačku adresu da l će da mi prave problem kad ga dovučem u Srbiju? Tj. da l ću morati nešto posebno da ga registrujem na moju adresu?

ne bi trebalo da imaš bilo kakvih problema. u krajnjoj liniji, resetuješ ga na factory defaults, pa ga registruješ na svoj nalog, mada mislim da ni to neće biti potrebno.

Josephine

Tačno. Postoji opcija u Kindlu za preregistraciju. Nema frke.

PTY

lilit

ljm

Monogo ZA, mada milism da je bolja kupovina ovaj sa 128GB. Razlika je ipak 250£. ti stvarno ne treba tih dodatnih 128GB, mislim da se ne isplati - to je maltene cetvrtina cene jeftinijeg modela vise.

Obrati paznju da su cene kod nas prakticno iste kao cene u Engleskoj. Mislim da ovi novi macbook air-ovi jos nisu stigli u prodavnice, ali su cene objavljene:
http://www.yuepicentar.rs/Macola/MacBook_Air.html

PTY

SVE "za", bar kad je u pitanju ovaj 11 inča 2G...  :) čak i u futroli fituje u tašnu (bar u onakve tašne kakve ja nosim  :mrgreen:) dok je 13 inča taman za mrvicu prekabast a taj višak mi ništa konkretno ne nudi. 5 sati baterije mi je sasvim dosta a koliko se sećam, tastatura je potpuno ista, samo je kućište veće. BTW, tastatura je san snova, bar meni, ja obožavam tu prostranost, garant proizvodim barem 20% manje tipfelera, samo zbog iste...   :)

ljm

Da lilit vec nema iPad, i ja bih rekao 11" bez razmisljanja. Ovako ...

PTY

je, istina, ja nemam iPad ni ikakav tablet, tako da mi ovo zamenjuje sve gadžete.
nego, kad smo već kod toga, jedini problem koji za sada imam su - fotke. mek skida fotke na drag&drop, tako da izgubim sve originalne properties podatke, jednom kad ih skinem.... kako to da izbegnem?

lilit

hvala na savetima. definitivno hocu mac, treba mi i za neke softvere za posao koji su pravljeni samo za njega. obaska sto je najlepsi.  :lol:
moje torbe su ogromne, tako da racunam da necu imati problem s fitovanjem.  xrofl

ljm

Quote from: LiBeat on 08-08-2011, 11:36:57
je, istina, ja nemam iPad ni ikakav tablet, tako da mi ovo zamenjuje sve gadžete.
nego, kad smo već kod toga, jedini problem koji za sada imam su - fotke. mek skida fotke na drag&drop, tako da izgubim sve originalne properties podatke, jednom kad ih skinem.... kako to da izbegnem?

Ovo bi definitvno trebalo da bude na drugoj temi, ali ce nas valjda tolerisati. Verovatno mislis na propertije koje idu uz fajl (upisuju se u direktorijum), a tu moze da bude zanimljiv samo datum kreiranja. Kod fotografija svi bitni podaci (model aprata, datum fotografisanja, ISO, blenda, ekspozicija, blic, ..., cak i lokacija ako aparat ima GPS) se cuvaju u samom fajlu i nalakse se mogu se videti u programima za pregled i obradu slike. Na Macu imas iPhoto, u njemu sve podatke dobijas sa <cmd><opt>I.

Truman

Sad mi nešto pade na um, ako bi naručio preko nemačkog ogranka Amazona da li bi mi Kindle bio na nemačkom? Ili je to jedan Kindle, a možda ima više jezika za menu?

Nightflier

Znam čoveka koji je naručio da mu rodbina donese kindl iz Švajcarske. Uredno ga koristi na engleskom.
First 666