Author Topic: Pitajte Nightfliera  (Read 155697 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

crippled_avenger

• 4
  • 3
    • http://dobanevinosti.blogspot.com
Pitajte Nightfliera
« on: 02-08-2010, 13:33:18 »
Kakav je prevod Hilove KUTIJE U OBLIKU SRCA u izdanju Alnarija? Jel ima smisla kupiti kod nas?
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

zakk

• Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
  • 3
    • IP Tardis
Re: Pitajte Nightfliera
« Reply #1 on: 02-08-2010, 20:23:46 »
Ne sećam ga se po zlu.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #2 on: 02-08-2010, 22:30:39 »
Prevodilac je isti čovek koji je prevodio "Mobilni telefon" i kasnije nastavke "Mračne kule". Bolji je od uobičajenih "Alnarijevih" pulena, ali to samo po sebi ne govori previše, zar ne? Manjkavi su to prevodi, a o nepostojanju dobre (ili ikakve) lekture ne želim ni da pričam. Bolje kupi knjigu na engleskom, ili javi da ti šibnem na mejl, ako te ne mrzi da zagrliš laptop i čitaš s monitora, što ja redovno činim.

P. S.

Hvala na otvorenoj temi. Do sada nisam otvorio ovako nešto jer sam mislio da bi bilo neskromno.  :)
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

crippled_avenger

• 4
  • 3
    • http://dobanevinosti.blogspot.com
« Reply #3 on: 02-08-2010, 22:34:08 »
pa aj pošalji na mejl ako ti nije teško. ako išta ne podnosim to su loši a naročito nelektorisani prevodi. dosta mi je domaća fantastika sa svojom lekturom :)
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #4 on: 03-08-2010, 01:31:09 »
Dobro je pravilo izbegavati "Alnarijeve" naslove, sem ako prevodilac nije dovoljno poznat da se oko prevoda potrudi bar toliko da se ne obruka. Što se fantastike tiče, to mu dođu Goran, Srđan (High Duke), Sale M. i ja.
First 666

Eriops

• 4
  • 3
« Reply #5 on: 03-08-2010, 17:28:44 »
Kad je za očekivati otprilike drugi nastavak Eriksona ?

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #6 on: 03-08-2010, 19:05:04 »

Ubrzo. Trebalo bi da je na letkuri. U svakom slučaju, pre sajma. Mislim u septembru.
First 666

Last Man Standing

• 2
« Reply #7 on: 08-09-2010, 18:39:27 »
Pozdrav, Nightflyer-u! Pošto si, kanda, u kontaktu sa svim i svakim u domaćem izdavaštvu, možda imaš, ili možeš doći do informacija, ili si kadar dati merodavnu procenu u vezi onog što me zanima.

Dakle, kakve su šanse da se u srpskom prevodu pojave dela koja je već izdao hrvatski „Algoritam“, konkretno – R. Scott Bakker, serijal „Prince of Nothing“? Ili, grafičke novele „30 Days of Night“, „Mračna Kula“, „Velika tajna predstava“? Zanosi li se ko od domaćih izdavača idejom da na tržište izbaci nešto od ovoga i na srpskom, ili je račun da su ovdašnji čitaoci već nabavili, ili će nabaviti hrvatska izdanja? Takođe, hoće li IPS nastaviti sa započetim „Konanom“? Ima li šansi da nekad i nekako izdaju najavljene priče o Solomonu Kejnu? Ako oni nisu kadri da to izguraju, a prava su već plaćena, postoji li mogućnost da ih preprodaju, ili tako nešto, drugoj zainteresovanoj kući, ukoliko takve bude bilo? Još bih voleo znati, da li neko razmišlja o starijoj gardi, čija dela, ako se ne varam, nisu bila objavljivana kod nas, poput Fritz-a Leiber-a (serijal Fafhrd and Gray Mouser), Jack-a Vance-a (Dying Earth), ili Robert-a Aickman-a?

Unapred zahvaljujem na odgovoru.
Svet se deli na ljude koji misle i na ljude koji imaju mišljenje.

Dobrotvor

• 4
  • 2
« Reply #8 on: 08-09-2010, 19:49:17 »
Ja baš pre neki dan pitao Srđana Ajdukovića šta će biti sa Konanom. IPS je propao, a da preuzme neko drugi nema vajde, tako da od Konana nema ništa.
Razum mora pobediti.

Last Man Standing

• 2
« Reply #9 on: 08-09-2010, 20:18:03 »
Avaj... :cry:

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #10 on: 09-09-2010, 19:04:05 »
Pozdrav, Nightflyer-u! Pošto si, kanda, u kontaktu sa svim i svakim u domaćem izdavaštvu, možda imaš, ili možeš doći do informacija, ili si kadar dati merodavnu procenu u vezi onog što me zanima.

Dakle, kakve su šanse da se u srpskom prevodu pojave dela koja je već izdao hrvatski „Algoritam“, konkretno – R. Scott Bakker, serijal „Prince of Nothing“? Ili, grafičke novele „30 Days of Night“, „Mračna Kula“, „Velika tajna predstava“? Zanosi li se ko od domaćih izdavača idejom da na tržište izbaci nešto od ovoga i na srpskom, ili je račun da su ovdašnji čitaoci već nabavili, ili će nabaviti hrvatska izdanja? Takođe, hoće li IPS nastaviti sa započetim „Konanom“? Ima li šansi da nekad i nekako izdaju najavljene priče o Solomonu Kejnu? Ako oni nisu kadri da to izguraju, a prava su već plaćena, postoji li mogućnost da ih preprodaju, ili tako nešto, drugoj zainteresovanoj kući, ukoliko takve bude bilo? Još bih voleo znati, da li neko razmišlja o starijoj gardi, čija dela, ako se ne varam, nisu bila objavljivana kod nas, poput Fritz-a Leiber-a (serijal Fafhrd and Gray Mouser), Jack-a Vance-a (Dying Earth), ili Robert-a Aickman-a?

Najpre, izvini što si čekao na odgovor. Ovih dana mi migrena ne da mira, pa nisam bio u stanju da bilo šta radim, tako da na "Sagitu" nisam ni svraćao. Elem, mogu da ti dam samo svoju procenu situacije: Glede stvari već objavljivanih u Hrvatskoj, kod nas će se objaviti samo ako neko proceni da ima velike komercijalne koristi. A "Prince of Nothing" nije dovoljno primamljiv serijal da bi se neki veliki izdavač upustio u to. Trenutno je velika većina prvoligaških pisaca epske fantastike pokrivena od strane naših izdavača - ponajviše od "Lagune" - tako da im Baker ni najmanje nije potreban. Što se grafičkih novela tiče, tu ti je opet slična stvar, a poseban je problem što Hrvati prava za stripove često kupuju ne samo za Hrvatsku, već i za Srbiju.  IPS je svojevremeno nameravao da objavi i Solomona Kejna, međutim teško da će nešto biti od te kuće. Meni i brojnim drugim prevodiocima duguju pare, a mi smi tek sitne ribe. Njihova prodajna mreža lagano se urušava i zaista ne znam šta će od toga biti. Pretpostavljam da je moguće da se nekako vrate u život kroz "Rad" i "Prosvetu", ali ne verujem da je to preterano izgledno. U svakom slučaju, oni drže prava za naslove koje su objavili narednih pet godina. Za to vreme nijedan izdavač neće hteti da se pača u te pisce, a veliko je pitanje šta će i kasnije biti. Mene to prilično pogađa, pošto sam za IPS prevodio dva pisca koja jako volim - Bučera i Kiza.

Na kraju, malo je zanimanje za te pisce zlatnog doba koje pominješ. Većina izdavača će se radije odlučiti za nešto novo, nego da se toliko vraćaju u prošlost.
First 666

Dobrotvor

• 4
  • 2
« Reply #11 on: 09-09-2010, 19:19:21 »
A da ne znaš možda da li će ČK objaviti i ostale knjige iz serijala Zadužbina? Ili da jurim Polaris?
Razum mora pobediti.

Last Man Standing

• 2
« Reply #12 on: 09-09-2010, 21:26:40 »

Najpre, izvini što si čekao na odgovor. Ovih dana mi migrena ne da mira, pa nisam bio u stanju da bilo šta radim, tako da na "Sagitu" nisam ni svraćao. Elem, mogu da ti dam samo svoju procenu situacije: Glede stvari već objavljivanih u Hrvatskoj, kod nas će se objaviti samo ako neko proceni da ima velike komercijalne koristi. A "Prince of Nothing" nije dovoljno primamljiv serijal da bi se neki veliki izdavač upustio u to. Trenutno je velika većina prvoligaških pisaca epske fantastike pokrivena od strane naših izdavača - ponajviše od "Lagune" - tako da im Baker ni najmanje nije potreban. Što se grafičkih novela tiče, tu ti je opet slična stvar, a poseban je problem što Hrvati prava za stripove često kupuju ne samo za Hrvatsku, već i za Srbiju.  IPS je svojevremeno nameravao da objavi i Solomona Kejna, međutim teško da će nešto biti od te kuće. Meni i brojnim drugim prevodiocima duguju pare, a mi smi tek sitne ribe. Njihova prodajna mreža lagano se urušava i zaista ne znam šta će od toga biti. Pretpostavljam da je moguće da se nekako vrate u život kroz "Rad" i "Prosvetu", ali ne verujem da je to preterano izgledno. U svakom slučaju, oni drže prava za naslove koje su objavili narednih pet godina. Za to vreme nijedan izdavač neće hteti da se pača u te pisce, a veliko je pitanje šta će i kasnije biti. Mene to prilično pogađa, pošto sam za IPS prevodio dva pisca koja jako volim - Bučera i Kiza.

Na kraju, malo je zanimanje za te pisce zlatnog doba koje pominješ. Većina izdavača će se radije odlučiti za nešto novo, nego da se toliko vraćaju u prošlost.

Hvala na odgovorima. Saosećam sa tobom u pogledu Bučera i Kiza; ništa gore nego započeti rad na nečemu što lično voliš, pa biti primoran da prekineš. Izgleda da ovde nije preporučljivo objavljivati prevod nikakvog serijala, osim ako se izdavačka kuća ne zove "Laguna." Jedna knjiga, pa šta Bog da i njoj i izdavačkoj kući. O, čemera?!

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #13 on: 09-09-2010, 21:50:35 »
A da ne znaš možda da li će ČK objaviti i ostale knjige iz serijala Zadužbina? Ili da jurim Polaris?

Pitaću.
First 666

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #14 on: 09-09-2010, 21:54:23 »
@LMS

Pa, to valjda zavisi od poslovanja kuće o kojoj je reč. Na našem tržištu trenutno radi nekoliko izdavačkih kuća koje su likvidne i dobrostojeće, čak toliko da preuzimaju prostore onih kuća koje propadaju. Nažalost, ne posvećuju svi izdavači jednaku pažnju prevodima i saradnicima kao "Laguna". Tu moram da skinem kapu i da primetim kako je "Laguna" u tome retko profesionalna, počevši od ugovora pa nadalje.

Opet, imao sam dobra iskustva i sa drugim izdavačima: "Belim putem", "Čarobnom knjigom", "Algoritmom". Neki su dovoljno jaki da isteraju i nekomercijalne serijale, dok drugi nisu. Tako ti je to.
First 666

Last Man Standing

• 2
« Reply #15 on: 09-09-2010, 23:48:40 »
Tako nam je, kako nam je; s kim smo, s njim smo.

Pegaz12

• 1
« Reply #16 on: 12-03-2011, 20:32:43 »
Sta bi sa Eriksonom, negdje zapelo

Ubrzo. Trebalo bi da je na letkuri. U svakom slučaju, pre sajma. Mislim u septembru.

count_d

• 2
« Reply #17 on: 12-03-2011, 20:43:11 »
Sta bi sa Eriksonom, negdje zapelo

Dobro pitanje

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #18 on: 12-03-2011, 21:25:12 »
Nemam svežije vesti. Pitaću sutra. Moja pretpostavka je da je roman zapeo u drugoj ruci lekture. To je ogromna knjiga, veoma komplikovana za prevod, a lektorima dodatno otežava posao to što je reč o fantastici, pa još i zamršenom serijalu od poprilično preko 10 000 stranica. Teško je pomiriti poštovanje piščeve namere i izmišljanje novih imena, pa često i kocepata, sa poštovanjem srpskog jezika, koji je poslednjih decenija užasno osiromašen.

Da ne trtljam bezveze - pretpostavljam da će Erikson biti objavljen u nekoj narednoj turi fantastike, pošto smo u skorije vreme od Lagune dobili nekoliko velikih romana u kratkom razmaku. Pitaću sutra, pa javljam.
First 666

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #19 on: 15-03-2011, 13:41:26 »
"Dveri kuće mrtvih" Stivena Eriksona predviđene su za objavljivanje u maju, dok su romani Alastera Rejnoldsa i Pitera Breta predviđeni za jun - zvanično iz Lagunine redakcije.
First 666

zakk

• 3
    • IP Tardis
« Reply #20 on: 15-03-2011, 13:58:33 »
woo hoo!
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #21 on: 15-03-2011, 14:39:01 »
woo hoo!

To zbog Rejnoldsa? :)
First 666

zakk

• 3
    • IP Tardis
« Reply #22 on: 15-03-2011, 17:45:18 »
svega.

filip_serbon

• 4
  • 2
  • "...and for a second. I forgot to kill him."
« Reply #23 on: 15-03-2011, 18:45:12 »
Prateci razne all time best liste vidim da John Scalzi sa svojim "Old Man's War" izuzetno dobro napreduje. I sam Scalzi je predsednik "Science Fiction and Fantasy Writers of America". Ima li glasina da ce se nesto u novije vreme objavljivati od njegovih dela kod nas? Ako nema,interesuje me kakav je,a ako je dobar pravi si covek da ga predlozi izdavacima :)
"Man takes up the sword to protect the small injuries that burdened his heart, on a distant day beyond his memories.
Man wields the sword to die with a smile on his face, on a distant day

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #24 on: 15-03-2011, 18:47:58 »
Ne treba mesati njegovo predsednikovanje s njegovim pisanjem. Kao aktivista i kao administrator ocigledno je dobar, kao pisac... Recimo da uspesi njegovih knjiga dosta duguju njegovoj blogerskoj popularnosti. Ne kazem da je to lose, nije, samo nije ni preterano dobro. Ali jeste pitko, citko, reader friendly.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #25 on: 15-03-2011, 18:51:10 »
Pa nije ništa posebno. Solidan pisac, ali više hajpovan na mišiće nego što zaista zaslužuje svu tu famu koja ga prati. Old Man's War je svojevrsna mešavina Haldemana i Hajnlajna, ali ni po čemu na nivou njih dvojice. Na prvi pogled, ozbiljniji je od spejs-operskih militari pisaca, tipa Bižolove i Vebera - ali onda ukapiraš da prepričava priču koju su drugi napisali milion puta pre njega, a nije ni izbliza zabavan kao ovo dvoje.
First 666

filip_serbon

• 4
  • 2
« Reply #26 on: 15-03-2011, 18:52:20 »
Onda preskacem audio Old Man's War,imam i pametnijih stvari za citanje.
"Man takes up the sword to protect the small injuries that burdened his heart, on a distant day beyond his memories.

filip_serbon

• 4
  • 2
« Reply #27 on: 15-03-2011, 18:54:52 »
Taman kad CK izda Haldemana i Hajnlajna mocu da se podsetim militari spejs opera.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #28 on: 15-03-2011, 18:57:29 »
Takođe, više nemam nikakvog uticaja na izdavačke politike naših izdavačkih kuća. U vreme kada je Laguna počinjala da se širi, bio sam dosta pitan za savete u vezi sa fantastikom i dosta od njihovog ranog repertoara počiva na mojim preporukama. A onda sam otišao iz Lagune. Kasnije sam imao poprilično uticaja na IPS, u smislu da je njihov urednik cenio moje mišljenje o kakvoći nekih pisaca i o savremenim trendovima u fantastici, pa su objavili Bučera, Harisovu (True Blood), Grega Kiza, a trebalo je i Tartldava i još dosta toga, ali svi znamo šta se desilo sa IPSom. Onda me je, nakon skoro godinu dana besposlice, Laguna pozvala da završim Džordana, pošto se "Točak vremena" pokazao tvrdim orahom za druge kolege. Pokušao sam da im preporučim neke naslove, ali Laguna nije zainteresovana za eksperimente sa piscima koji im nisu poznati, a već imaju neki svoj sistem odabira autora. Hoću da kažem da sam nekad možda i bio osoba koja može da utiče na izdavače da objave ovo ili ono, ali sada sam samo slobododni strelac i prevodilac. :)
First 666

filip_serbon

• 4
  • 2
« Reply #29 on: 15-03-2011, 19:03:31 »
Da,ali isto tako si rekao negde da si im bas ti progurao Sandersona,i neke druge,novije faztezi pisce :) Ne brini,valjda nece ljudi zbog ovog mog posta poceti da ti traze da predlazes neke njima zanimljive pisce Laguni :)

filip_serbon

• 4
  • 2
« Reply #30 on: 15-03-2011, 19:05:21 »
I naravno,hvala na odgovoru! Sad mi se ne cita Scalzi,uzecu nesto bolje.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #31 on: 15-03-2011, 19:30:05 »
Da,ali isto tako si rekao negde da si im bas ti progurao Sandersona,i neke druge,novije faztezi pisce :) Ne brini,valjda nece ljudi zbog ovog mog posta poceti da ti traze da predlazes neke njima zanimljive pisce Laguni :)

Priča oko Sandersona je komplikovana. Zapravo, predložio sam ga izdavaču koji se zove Odiseja, a onda su ga oni prepustili Laguni. Kažu da se dobro prodaje, tako da se nadam da će mi to dati kredita da ih ubedim da se okušaju sa nekim drugim piscima. Sa druge strane, na blogu i ovde bavio sam se raznoraznim delima i njihovim tvorcima. Ideja je da to što pišem vide upravo izdavači, pa da nešto od toga i objave.
First 666

count_d

• 2
« Reply #32 on: 15-03-2011, 20:43:25 »
"Dveri kuće mrtvih" Stivena Eriksona predviđene su za objavljivanje u maju, dok su romani Alastera Rejnoldsa i Pitera Breta predviđeni za jun - zvanično iz Lagunine redakcije.

Hvala lepo

filip_serbon

• 4
  • 2
« Reply #33 on: 16-03-2011, 01:04:46 »

Priča oko Sandersona je komplikovana. Zapravo, predložio sam ga izdavaču koji se zove Odiseja, a onda su ga oni prepustili Laguni. Kažu da se dobro prodaje, tako da se nadam da će mi to dati kredita da ih ubedim da se okušaju sa nekim drugim piscima. Sa druge strane, na blogu i ovde bavio sam se raznoraznim delima i njihovim tvorcima. Ideja je da to što pišem vide upravo izdavači, pa da nešto od toga i objave.
Na radost svih nas dobro je sto uspevas u tome!!!

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #34 on: 16-03-2011, 13:19:26 »
Služimo narodu. :)
First 666

Berserker

• 4
  • 3
« Reply #35 on: 23-03-2011, 19:35:35 »
Ima li neke sanse da se bilo koja izdavacka kuca u nas prihvati objavljivanja serijala "Wild cards". Upravo sam procitao par prica iz zbirke "Pesme Snova" i prosto ne mogu da verujem da ovo kod nas nije naislo na interesovanje. Nightfilere, reaguj, tj. utici!

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #36 on: 23-03-2011, 20:18:49 »
Wild Cards razbija koliko je dobar serijal. Odskora su krenuli reprinti u Torovom izdanju, a postoji i zvanično e-book izdanje prvih četiri romana. Od srca preporučujem.

A da odgovorim na tvoje pitanje - nema nade da iko sem Lagune objavi Martina. Međutim, iz nekog razloga Laguna ne objavljuje ništa sem "Pesme leda i vatre". Veoma bi logično bilo da objave Fever Dream ili Windhaven, ali to ne čine. Možda je objavljivanje "Pesama snova" nagoveštaj da će se krenuti tim pravcem. Iskreno se nadam i to je jedno od pitanja koja ću postaviti Laguninom vlasniku u predstojećem intervjuu za Bukspejs.
First 666

PTY

• 5
  • 3
« Reply #37 on: 30-03-2011, 21:07:22 »
Elem, znam da The Hunger Games od S. Collins teško da spada u tvoju šoljicu čaja, ali - s obzirom da znamo koliko ekranizacije ‘dignu cenu’ serijalima  ;) - ima li kakve grejpvajn naznake o šansama da ovo osvane prevedeno?

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #38 on: 30-03-2011, 21:39:49 »
Elem, znam da The Hunger Games od S. Collins teško da spada u tvoju šoljicu čaja, ali - s obzirom da znamo koliko ekranizacije ‘dignu cenu’ serijalima  ;) - ima li kakve grejpvajn naznake o šansama da ovo osvane prevedeno?

Čitao sam, zapravo, ali nije mi se dopalo. Kod nas je objavio Alnari.
First 666

PTY

• 5
  • 3
« Reply #39 on: 31-03-2011, 17:40:45 »
Da, našla sam Alnarijeve Igre gladi… to im je samo prva knjiga, pretpostavljam? Treći deo je izašao tek u novembru prošle godine, ali kako to da još nemaju drugi? Ne uspevam da otvorim “odlomak”, pa ne znam kakav je prevod, ali cena je sasvim pristojna. Jesi li overio prevod ili original? 

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #40 on: 31-03-2011, 18:53:09 »
Jesam original i nije me privukao. U to vreme (kada je roman objavljen) postapokalipsa je bila u modi, pa su samo štancovali knjige na tu temu. Utisak mi je bio da je Kolinsova pokušala da napiše Potera/Sumrak i da zgrne pare, a tako su je i hajpovali. Doduše, tada je kod mene bila u konkurenciji sa Strosom i Stirlingom, pa tesko da je sa tim dvojcem mogla da se izbori. Bilo kako bilo, ne znam kakva te konkretno postapokalipsa zanima, ali mogao bih da ti preporučim nekoliko veoma zanimljivih naslova na engleskom. Kod nas je IPS objavio novelicu koja je izvanredan hard kor antiapologetski sf koji džebe kevu, ali ne znam da li toga ima u prodaji i da li neko može da ti dostavi knjigu. Reč je o romaničiću Genesis by Bernard Beckett, prevedenom kao "Postanje".
First 666

PTY

• 5
  • 3
« Reply #41 on: 31-03-2011, 21:46:17 »
pa, znaš kako je - ko se u formativnim godinama okrzne o Kantikulum za Lajbovića, taj ga je doživotno fasovao po pitanju postapokalipse…  :cry:  :roll: :!:  izgubljen sam tu slučaj, čitam svašta po tom pitanju, zaista. Imam i Genesis, ali čeka na red, mada posle ovoga ima da preskoči minimum Igre Gladi, a možda i još ponešto.

Nego, kad smo već kod postapokaliptičnog dela žanra, daj koju preporuku za novije stvari van striktno hardSFa. Planiram nešto na tu temu a korpus mi je za sada striktno… lastmilenijumski.  :cry: :(

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
    • Hronika mačjeg škrabala
« Reply #42 on: 31-03-2011, 21:53:31 »
Igre gladi su, koliko shvatam, namenjene mlađoj publici... Otprilike, curicama koje mnogo vole Twilight.
We're all mad here.

PTY

• 5
  • 3
« Reply #43 on: 31-03-2011, 22:05:10 »
pa, ne znam, iskreno, nisam čitala trilogiju iako je imam, ali uvod u prvi roman je žestoko filmičan, to moram da priznam. 

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #44 on: 01-04-2011, 00:37:27 »
pa, ne znam, iskreno, nisam čitala trilogiju iako je imam, ali uvod u prvi roman je žestoko filmičan, to moram da priznam. 

Valjda zato i snimaju film po njemu :)

Ovako, iskreno ti preporučujem Dies the Fire S. M. Stirlinga. To je prvi roman u potonjem serijalu, koji govori o Americi u kojoj sva naprednija tehnologija, počevši od barutnog sagorevanja, prestaje da radi. Ljudi koji su preživeli tu Promenu počinju da se okupljaju u nove zajednice i da stvaraju nove oblike društvenog organizovanja, usredsređene oko osoba koje se razumeju u stare zanate, borilačke veštine i slično.

Faith Hunter ima zanimljivu trilogiju Rogue Mage (Bloodring, Seraph, Host), koja je po izvedbi veoma bliska urbanoj fantastici/paranormalnoj romantici, a donekle sličnog manira je Sunshine iz pera Robin McKinley, koji mi se takođe dopao (Melkoru nije, čini mi se). Tu negde bi trebalo da su i "Rune" Džoane Haris, ali to nisam čitao.

Ogromna preporuka je serijal Vampire Earth, E. E. Knighta - koji je SF, uprkos nazivu. Vampiri su vanzemaljci koji podsećaju na Lavkraftove spodobe.

Ovo su mi trenutno omiljeni ne-hard SF serijali. Tu ima prilično knjiga, tako da ćeš imati materijala.
First 666

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #45 on: 01-04-2011, 01:04:14 »
Julian Comstock: A Story of 22nd-Century America by Robert Charles Wilson i

Liberation: Being the Adventures of the Slick Six After the Collapse of the United States of America by Brian Francis Slattery

nisam jos citao ali mi po preporuci cekaju na policama. To nisu striktno postapok romani, mislim da je u pitanju ekonomski kolaps, ali, u svakom, slucaju, nestalo je drustvo koje poznajemo.

David Mitchell ima divan postapokalipticni deo u Cloud Atlas-u.

"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

PTY

• 5
  • 3
« Reply #46 on: 01-04-2011, 08:58:09 »
E pa, uz lavinu pohvala za Julijan Comstok naišla sam na tvrdnju kako je taj roman neka vrsta ripofa Vidalovog Julijana koji je, pak, jedna od mojih svetih knjiga, jerbo je očaravajuća i perfektna u svakom pogledu. Plus, izgleda mi kako i dandanas imam onaj blagi osećaj kako me Vilson malko zavrnuo sa Axisom, pa sam tu nešto baš puna predrasuda. Nisam to još ni nabavila, čekam… hm… besplatnu verziju, recimo.
Za Liberation se sećam da je bila dosta pominjana svojevremeno, to obećava.
Za Dies The Fire imam malko više predrasuda, valjda zato što se modus kraha civilizacije poklopio sa onim u Daybreak trilogiji, a to retko ko može da nadmaši po pitanju ubedljivosti, bar po meni. Recimo, ima bar jedan rivju koji je knjizi našao upravo one mane zbog kojih ja to garant ne bi dočitala do kraja:   

So my problems with Dies The Fire...

1 - The end of the world happens and within a few days all of America drops cooperative civilization without looking back. There's no drama building as people attempt to stay civilized, none at all. There's no attempt at all. It's like "OK the power is out tonight, let's go get some swords tomorrow morning."

2 - The end of the world happens in a very mysterious way, everything electrical immediately dies (which would be expected in this kind of book) but also all firearms stop working... without reason. OK - I can accept that this is a given to the premise of the novel, but it's never explained, and more so, never even really discussed among the main characters. Everyone just seems to accept it with an "Oh well, let's go get some swords."

3 - There's no drama and no conflict. Given - I got only 60% of the way through the book before I gave up. The author introduces who I suppose will be the bad guy at the beginning of the book, but he isn't really all that bad, and seems to actually have good ideas for bringing civilization back (for his benefit though, of course). He's not mentioned again until past halfway through, no conflict for the main characters with him during this time. I suppose there's some sort of battle at the end of the book, but there's no build up of story at all.

4 - Life is fantastically easy for the hero survivors and they experience unearthly good luck. While much of the rest of the country falls into cannibalism within a couple days of the end of the world, the hero group seems just fine, they thrive even. They don't starve, lack for water, shelter, or anything. Their luck is practically godlike. One group of banded survivors just happen to almost immediately cross paths and hook up with every profession required to thrive in this kind of apocalyptic world. They start out with only a few people at first, of which two are absolutely beautiful teenage sisters who just happen to be proficient in archery and get off on Tolkien. (WOW - THAT'S CONVENIENT.) Then cross paths with a horse wrangler. (UH OK, THEY'RE A LITTLE UNCOMMON, GREAT LUCK THOUGH.) Then a doctor. (OF COURSE, MAN THEY'RE LUCKY!) Then a blacksmith who can make chainmail armor in camp over a few days while travelling. (OH COME ON NOW.) Then a fletcher. (WTF!) They meet like 20 people on the road and either they are cannibals who all seems kind of zombie-like, or are good guys with some sort of practical Medieval skill. (Oh, the other band of survivors are Renaissance Fair people who have real swordsmanship skills and gear, all of them.) I just kept shaking my head at how the author was taking the lazy way out of giving these people what they needed to survive.

5 - Finally, the Wicca thing. Ah... the Wicca people. I can't say enough at how annoying it is in the book.

So, not a very good review is it? What's sad is that this book was practically made for me, I love End Of World books and used to play D&D. You'd think I'd love it.

No. No I didn't.

eto, tip je maltene nabrojao sve ono što smatram kapitalnim zamerkama po pitanju postapok proze…  :( Čak i da ostavim marginu za neslaganja po pitanju ukusa i tako to, opet ne verujem da bih mogla preko ovakvih stvari da pređem. Ali Vampire Earth bi definitivno trebalo da overim.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #47 on: 01-04-2011, 10:41:16 »
Ni ja nisam čitao Julian Comstock, pa ti ga nisam preporučio. Doduše, svi sa kojima sam pričao hvalili su mi knjigu do zla boga.

Kada je reč o zamerkama koje si iznela na Dies the Fire... Pa, stoje - ali samo donekle. Stvar je u tome što Stirling extremno polako objašnjava šta se zapravo desilo i čemu sve vodi. Zaključno sa The High King of Montival, ništa nije objašnjeno sem u vidu naznaka. Imam svoje teorije - po kojima je serijal SF - ali ne bih da spojlujem. Bilo kako bilo, meni su ti romani beskrajno zabavni i Striling mi je trenutno među omiljenim piscima. Mislim da bi bilo šteta da ne overiš lično & personalno kako piše.
First 666

PTY

• 5
  • 3
« Reply #48 on: 01-04-2011, 20:56:25 »
Pa, overiću ja Stirlinga, to svakako, ali ustežem se od upadanja u serijale, pa obigravam i oko njega i Faith Hunter i E.E. Knight kao oko živog blata… a nisu li Runemarks za… hm… pa ono, YA, ili još nešto mlađu ciljnu grupu?

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #49 on: 01-04-2011, 23:53:37 »
Jesu, namenjene su YA populaciji. Nisam ih čitao, tako da ne mogu da dam ocenu romana, ali i kada se pojavio, a i sada, skeptičan sam kada neko ko već dugo piše nekakave druge knjige sedne i napiše fantastiku. Priznajem, to ume da iznenadi - kao u Kroninovom slučaju - ali ipak sam i dalje skeptičan.

Inače, razumem tvoju strepnju od serijala. Međutim, sve je manje uspešnih stand alone romana. Ako je uspešan, odmah ga pretvore u serijal. To u velikoj meri diktira publika. Skoro mi je jedan urednik (ne sećam se da li je Lu Enders iz Pira ili neko šesti) rekao da po istraživanju izdavača za kojeg radi, prosečan vlasnik kindla ili aplikacije kindl za ajPed pročita oko 100 naslova godišnje. Toje za dvajes i kusur više nego što sam ja prošle godine pročitao. Sad, ne čitam samo fantastiku - na to otpada možda nešto više od polovine onoga što tokom godine pročitam, ne računajući stripove, koje čitam stihijski - ali valja pretpostaviti da i ti ljudi čitaju još nešto u životu osim fantastike. E, ti brzočitajući kupci diktiraju ponudu izdavačkih kuća. To su ljudi koji vole serijale i da jednom mesečno dobiju novu dozu svog omiljenog pisca. Zato se većina visokoprodavanih autora trudi da ima jedan novi naslov godišnje, ili čak tri u dve godine, plus da učestvuju u tematskim zbirkama, koje se relativno lepo prodaju.

Suma sumarum - navikni se na serijale. :)
First 666