• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Pitajte Nightfliera

Started by crippled_avenger, 02-08-2010, 14:33:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Vladisha

Quote from: Perin on 19-02-2012, 13:43:32
Quote from: Nightflier on 19-02-2012, 11:53:33
Play nice, boys...

Ja sam uvek "nice" :) Čak štaviše - lepo sam, bez ikakve zle namere, dao informaciju za prikvel, smatrajući, jelte, da bi bilo lepo & mudro podeliti i to sa čovekom koji voli Majlsa. I šta sam zauzvrat dobio? Sarkastični post koji govori kako ja pojma nemam, jer to je PRIKVEL (što sam i sam rekao a autor posta našao za shodno da mi objasni, jer Bože moj, ja kao nisam pročitao te knjige, niti ostale delove koje on nije).

Današnja mladež je baš nezahvalna.

A trolovanje ti je na ovom forumu Bogom dano, ako nisi primetio na drugim temama.

kakva arogantnost... ego ti je velicine himalaja...
za objasnjenje, pitanje je bilo direktno upucenjo Nightflieru, tvoj post sam shvatio vrlo uvredljivo, jer si na krajnje bezobrazan nacin odlucio da potenciras tvoje literarno (ne)znanje i pokazes koliko si "nacitan". Tebe Perine nisam nista pitao, iz dobro znanog razloga, jer iako moj post count pokazuje 4, sada 5, na forumu visim cesto i upoznat sam sa "odgovorima" koje pruzas ostalim novajlijama.
PRIKVELE iliti ono sto dolazi pre necega, u ovom slucaju dve knjige koje si vrlo ljubazno napomenuo, sam procitao, vrlo sam uzivao u njima i prilicno sam zadovoljan kvalitetom prevodom pa sam nasao za shodno da, pazi sad, priupitam osobu koju mnogi na ovom forumu pitaju za termine eventalnog izlaska nastavaka ili termine zavrsetka pojedinih prevoda koje Laguna obicno izdaje, a sto svakako nisi ti.

I poslednje, ti si posle moja 4 posta zakljucio da sam neki balavac koji verovatno ne razlikuje knjigu od stripa ili... verovatno zbog veranja? inace kada sam bio balavac mlogo sam voleo da se verem po drvecu...

Perin

Nightflier

Istini za volju, informacije koje dajem nisu uvek najpreciznije - ali to je stoga što su stvari sklone promenama. Na primer, sredinom prošle godine rečeno mi je da će romani o Witcheru biti objavljeni pred prošlu Novu godinu. To se nije dogodilo.

Razlozi mogu biti mnogobrojni - problemi sa pravima, problemi sa prevođenjem, želja izdavača da objavi čitav komplet odjednom, a nema više prevodioca sa poljskog, pa mora da čeka na jednog; možda čak potpuno odustajanje od objavljivanja.

Ponekad mi razloge za nešto ne kažu, a ponekad ne mogu javno da kažem ono što mi saopšte. Trudim se da ne prekršim prećutnu obavezu čuvanja poslovnih tajni, a da podelim ono malo što znam sa ljudima koji vole fantastiku.

@Vladiša

Ako hoćeš, javi mi se na mejl, pa ću ti poslati šta te zanima od knjiga.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Storm Leader

Ljudi da li ima išta od te 12 knjige. Da li će mo to videti sad negde u martu ili aprilu, ili neće do novog sajma.  :roll:
I am Tsorovan'm'hael in service of Lord Dragon

Nightflier

Moja bolest je usporila stvari za jedno dva meseca. Još nisam počeo da prevodim The Gathering Storm, tako da nije izgledno da će se roman pojaviti pre oktobra. Možda, ako Laguna reši da ga deli na polovine. Zapravo, deljenja će svakako biti, zbog obima knjige, ali ne znam da li će čekati da se završi prevod obe polovine, pa da se objavi sve zajedno.
First 666

Nightflier

Inače, The Gathering Storm - u prevodu najverovatnije "Oluja na obzorju" - obimniji je za 50% u odnosu na "Zenicu sveta". Biće dobro ako sve to stigne da se završi do oktobra. Zapravo, čini mi se sve verovatnijim da će prvi i drugi tom biti objavljeni zasebno. Prevod ću početi čim završim prevod jednog romana za Bobana. Rečeni roman je em kratak, em gotovo završen. Za njega mi treba jedno desetak dana.

U suštini, raspored je sledeći: jurim da obavim neke analize i preglede do kraja ove nedelje, nakon toga završavam roman za Bobana i vraćam se na redovan posao za Lagunu, pošto sam od decembra bio na bolovanju. Kada počnem sa prevodom, otvaram temu ovde.
First 666

filip_serbon

Quote from: Nightflier on 20-02-2012, 19:12:16
Prevod ću početi čim završim prevod jednog romana za Bobana. Rečeni roman je em kratak, em gotovo završen. Za njega mi treba jedno desetak dana.
reci, molim te da je to "Zovem se Konrad" ubi se cekajuci da izadje u "Cudnoj knjizari".
"Man takes up the sword to protect the small injuries that burdened his heart, on a distant day beyond his memories.
Man wields the sword to die with a smile on his face, on a distant day

Nightflier

Nije "Konrad". Ne znam u kakvom je statusu ovaj roman, pa ne bih da navodim kako se vika, bar ne dok Boban ne obznani.
First 666

Perin

Inače, što se WoTa tiče:

http://www.tor.com/blogs/2012/02/the-release-date-for-a-memory-of-light-has-been-set?WT.mc_id=0

A Memory of Light will release on January 8, 2013, in the final month of the Year of the Dragon.

A Memory of Light is one of the most important titles that Tor will ever publish. Many of the principal players have been involved with the series since its inception, including Publisher Tom Doherty and Editor Harriet McDougal, who worked with Robert Jordan on all of his books, and who is working with Brandon Sanderson, the writer finishing the series from Robert Jordan's outline and his notes. This is a landmark publication not just for Tor but for millions of fans of the late Robert Jordan, who eagerly await the conclusion to his epic tale. Everyone involved with the project is committed to making this an ending to remember.

Over the next few seasons, Tor will continue to release new Wheel of Time material, including trade paperback editions of the early novels with new art, new graphic novel editions of the The Eye of the World comics, and other material related to A Memory of Light as we get closer to publication date.

Nightflier

Po svoj prilici, nakon završetka glavnog serijala čeka nas verovatno još pet romana. Dva prikvela, kao i trilogija u kojoj bi protagonisti trebalo da budu Met i Tuon. Ne znam da li će se trilogija odvijati na seanšanskom kontinentu, ili negde drugde.

Inače, Džordan je - sa izuzetkom tih planiranih knjiga - bio kolebljiv prema tome da neko piše nove priče u svetu WoT, recimo o Arturu Hokvingu i slično. Međutim, Tom Doerti je ogroman fan WoT-a. a naročito Meta (koji je mene nervirao do besvesti, premda se pred kraj serijala pretvara u najzanimljivijeg lika), tako da "pritiska" Džordanovu udovicu da se nastavi sa serijalom. Ako i dođe do toga, pitanje je da li će Sanderson pisati sve romane.
First 666

Chodislav

Poz, ortak mi je preporucio da procitam The Chronicles of Thomas Covenant, kaze da mu se svidelo, nas dvojca imamo razliciti ukus za fantastiku, jedino se slazemo oko Martina  :), pa reko ako mogu da dobijem jos koje misljenje. On je procito samo prve 3 knjige, jel valjaju i ove druge 3?

Nightflier

Pa, moje mišljenje o "Tomasu Kovenantu" pomalo odstupa od mišljenja većine. Naime, mene nervira do besvesti - ali svet je odrađen za desetku, likovi su zanimljivi, priča je odlična - u izvesnom smislu protodžordanovska, a prevod je (ako ćeš čitati u prevodu) među najboljima u istoriji ex-Yu fantastike. Prve tri knjige su bolje - i to mnogo - od nastavaka. Naročito je šesta slabija, ako se dobro sećam.
First 666

Chodislav

Znaci vecinsko misljenje je da je dobra knjiga :), citacu u prevodu, tj video sam da ima u biblioteci pa cu odatle uzeti knjige.

Melkor

A ja sam retko koga sreo a da misli da su dobre knjige :)

Nego, Nightflieru, imas li ti stogod od Cecelie Holland, u bilo kom obliku?
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Nightflier

Imam The King's Witch i još dve-tri knjige.

Znaš da su to historical romances?
First 666

Melkor

Nisu sve :)

Dobro, hvala, te 3-4 iz poslednjih par godina knjige su dostupne gde god, cudi me da nema vise. Hteo sam da bacim pogled na Soul Thiefa.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Nightflier

Na netu jedino može da se nađe The King's Witch, što je kao peti deo Soul Thiefa. Mene nije zainteresovalo dovoljno da bih naručivao fizičke knjige. Sem toga, prvi put sam čuo za ženu kada sam pročitao Warriors.
First 666

Nightflier

First 666

Melkor

Nisam, nego mi ovi Vikinzi zvucali zanimljivo, prica iz Warriorsa mi se svidela pa rekoh da potrazim jos na slicu temu dok Lachlan ne zavrsi.

Nightflier

Što ne probaš Tima Severina?
First 666

angel011

Ako misliš na Vikinga, samo prvu knjigu.
We're all mad here.

Nightflier

Nisam čitao Severina, ali znam da ga hvale. Tvoja iskustva su drugačija?

A Lahlanova mi nije prijala. Možda pokušam ponovo u nekom trenutku.
First 666

angel011

Prva knjiga mi je baš legla, dosta vidiš od običaja, verovanja, načina života... Druga knjiga (dalje kod nas nije izdavano, koliko znam) je najobičnije šta je bilo dalje.
We're all mad here.

Melkor

A meni je, Bobanovom tehnikom doduse, delovao prilicno neubedljivo pa ga svojevremeno nisam uzeo. I ne, nisam bas toliko zapeo za Vikinge (uostalom nisam ni Cornwella docitao), samo mi je Hollandova na osnovu ogranicenog uzorka delovala zanimljivo, a gledajuci sinopsise njene vikinske knjige su poprilicno daleko od romansa :)

Nightflier

Kao što rekoh, imam nekoliko njenih knjiga, uključujući i onu iz SF Masterworks, ali nikad je nisam čitao. Šteta što nije bilo ovoliko istorijskih romana kada sam bio u osnovnoj školi. Tada sam ih gutao. Doduše, možda zbog toga što nije bilo epske fantastike, pa su mi služili kao zamena za to.

Sada mi je alternativna istorija zanimljivija. Nažalost, većina alt. istorije se bavi američkim Građanskim ratom, što mene nimalo ne zanima.
First 666

scallop

A, zanimala bi te domaća alternativna istorija?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Nightflier

Naravno. Zar ti nisam rekao da sam tvoje "Rašane" upravo tako i doživeo?

S tim da me neki periodi istorije zanimaju manje a neki više. Recimo, novovekovna istorija me u načelu ne zanima, dok mi je srednji vek više nego zanimlji, kao i period doseljavanja na Balkan. Upravo zbog toga se kao pseto radujem zbog toga što je Laguna najavila Finžgarov "Pod slobodnim suncem", premda već imam knjigu u izdanju Novog pokoljenja. Taj sam roman čitao bar desetak puta.
First 666

Last Man Standing

Pozdrav! Da li možda "Čarobna knjiga", budući da objavljuje ekranizovana književna dela, ima nameru da se pozabavi Burroughs-ovim serijalom "John Carter of Mars", ili makar prvom knjižicom istog, koja je literarni predložak za film "John Carter"?
Svet se deli na ljude koji misle i na ljude koji imaju mišljenje.

Nightflier

Nisam pitao, ali ne verujem. Da su nameravali, uradili bi nešto pre puštanja filma u bioskope. Sada bi to već bilo besmisleno, ako se uzme u obzir prosečan životni vek filma. Sem toga, Barouzova proza je za današnja shvatanja pomalo suvoparna i nemaštovita. Kao i Lavkraft, pa i drugi pisci iz tog vremena, on je danas značajan pre svega stoga što je bio nadahnuće generacijama pisaca, kao i zbog gotovo nezavisnog života koji su njegove književne ideje dobile, nego zato što je vanvremenski pisac.
First 666

Last Man Standing

Pa, tako nešto sam i pretpostavljao, ali, reko', 'ajde da priupitam. Puno hvala, u svakom slučaju.
Svet se deli na ljude koji misle i na ljude koji imaju mišljenje.

Pegaz12

Zanima me da li neko ima u planu objavljivanje napisanih nastavaka Dine Herbertovog sina i Andersona.
Polaris je objavio samo prvi dio trilogije Kuća Atreida. U Hrvatskoj su Izvori objavili komplet trilogiju kao i trilogiju o ratu ljudi i mašina tzv Legends of Dune trilogy. Ovaj dvojac je jos objavio Dune 7 (Hunters of Dune i Sandworms of Dune ) kao i dvije knjige od tetralogije Heroes of Dune ( Paul of Dune i The Winds of Dune )

Usul

dosta su slabije te knjige od originala, da ne spominjem batlerijski dzihad koji nisam mogao ni da zavrsim koliko je glup i los bio.
God created Arrakis to train the faithful.

Nightflier

Quote from: Pegaz12 on 21-03-2012, 20:59:45
Zanima me da li neko ima u planu objavljivanje napisanih nastavaka Dine Herbertovog sina i Andersona.
Polaris je objavio samo prvi dio trilogije Kuća Atreida. U Hrvatskoj su Izvori objavili komplet trilogiju kao i trilogiju o ratu ljudi i mašina tzv Legends of Dune trilogy. Ovaj dvojac je jos objavio Dune 7 (Hunters of Dune i Sandworms of Dune ) kao i dvije knjige od tetralogije Heroes of Dune ( Paul of Dune i The Winds of Dune )

To sasvim sigurno niko neće objaviti. Ni Alnari se nije usrećio sa reizdanjem originalne "Dine". Nažalost, očevici smo pada fantastike uopšte, a SFa naročito.
First 666

scallop

Quote from: Nightflier on 22-03-2012, 00:46:20
Nažalost, očevici smo pada fantastike uopšte, a SFa naročito.

Ponekad se zapitam...
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Nightflier

First 666

scallop

Nightflier

Neću, zaista. Nego mi nije jasno šta si hteo da kažeš u tvom prethodnom postu.
First 666

scallop

Greška. Meni nije jasno šta si ti hteo da kažeš onim šta sam citirao i podvukao. Da nemaš od čega da živiš? Zbog očigledne propasti fantastike.

Nightflier

Govorio sam o padu prodaje, Skalope. To nema veze sa mojim imanjem za život ili nemanjem. Sasvim sam u stanju da prevodim i ljubiće i krimiće - čak je daleko lakše - tako da ću imati od čega da živim, bar dok svi ne nauče engleski, a tada ću da naučim neki treći jezik. Dakle, prodaja fantastike je u debelom padu. Nikako ne razumem kako si ti iz toga shvatio da ja nemam od čega da živim, ili da govorim o sebi.
First 666

scallop

Nisam ti ja neki sa kojima možeš lako na kraj. Naravno da je prodaja fantastike u padu, kad svi izdavački manijaci pokušavaju samo to da proizvedu i prodaju. Ti si svojim postom dezinformisao ljubitelja fantastike, a da on to od tebe nije tražio. Pitao je za Herberta i dovoljan bi bio odgovor da Herbert nije u izdavačkim planovima, da je passe i da ga, ako je željan, može nabaviti na raznim aukcijama. Proširenje koje sam citirao je netraženi odgovor i može da se računa da je ciljan. Dakle, ja ne mislim da ti nećeš imati šta da prevodiš, ali može da se desi da izgubiš ugled kao lik koji ima meritorno mišljenje o fantastici.

Nightflier

Najpre, nisam siguran da imam neki ugled da bih ga gubio. Ako ga imam, uveram te da je sasvim nezaslužen. Potom, dao sam svoje mišljenje - takvo kakvo je. Nisam potpisao nikakav ugovor ni sa kim koji bi me obavezivao da odgovaram samo ono što me pitaju, niti pak da odgovaram uopšte. A i Usul je dao svoj komentar pre mene. Na koncu, pitanje je postavio Pegaz, pa neka se on i žali ako nije zadovoljan mojim (uglednim ili neuglednim) odgovorom.
First 666

Pegaz12

Zao mi je sto to niko nece nastaviti da objavljuje. Moj put u SF isao je preko Tolkina , Herberta i Asimova . Ovaj srednji je u zadnje vrijeme bas zapostavljen. Inace imam kompletiranog Herberta ( starijeg ) i dvije trilogije od Herberta mladjeg i Andersona preko raznih izdavaca ( Polaris, Familet, Alnari i Izvori ). U svakom slucaju hvala na odgovoru. BTW da li znas nastavlja li Carobna Knjiga sa Asimovom ( cini mi se da je on napisao jos dvije knjige u ciklusu Zaduzbina )

Nightflier

Znaš kako, trenutno se ništa ne zna. Izdavači su se primirili, pošto je prodaja tokom zime katastrofalno pala. Knjižare su doslovce bile prazne, a mnogi pisci su i ovako bili na granici rentabilnosti. Ne znam šta će Čarobna knjiga da radi, a nisam siguran ni da oni znaju. Dodatni problem predstavlja mogućnost bojkota Beogradskog sajma knjiga u oktobru, što bi bilo težak udarac za većinu manjih izdavača. Inače, Herbert je meni doslovce spasao život, ili makar pomogao u spasavanju rečenog života, tako da bih ja prvi voleo da se što više objavljuje kod nas.
First 666

Elrond

Pozdrav Noćni letaču!
   Hteo bih da te pitam ima li neka IK u planu da uskoro počne da izdaje neki SFF serijal ali da je on priveden kraju tj da piše nešto kao THE END?
   Zašto te to pitam?
1." ASOIAF" od Martina sam prestao da čitam posle četvrte knjige iziritiran dugim čekanjem na peti nastavak.
2."Kingkiller chronicle" od Rotfusa neću ni da počinjem jer se ne zna ni koliko će biti nastavaka.
3.Za "Wheel of time" sam do nedavno imao isto mišljenje ali to polako privode kraju (mislim samo zato što je pisac preminuo inače ko zna dokle bi išli).
4."Gentleman bastard" od Linča je stigao do treće knjige...
   Više je nego očigledno da se ni za jedan od ovih serijala u trenutku izdavanja nije znalo ni koliko će imati nastavaka ni kada će biti završeni.I uvek postoji opcija dodavanja još kojeg nastavka (prodavanja magle) da bi se čitaocima izvukao još koji dinar iz dzepa.
   Pozdravljam poteze poput "Reda magle" i "Pripovesti iz Malaške knjige palih" i za takve stvari ću uvek izdvajati novac.

Nightflier

Pa, moraću da te razočaram, ali i "Red magle" i "Malazan" imaju svojevrsne nastavke. Ne direktne nastavke priča i ne sa istim protagonistima, ali smeštene u isti svet. Sad, da ti odgovorim - u načelu, ima šta da se probere. Alnari je završio sa "Mračnom kulom" (mada je King pre neki dan, takoreći, izbacio novi roman direknto smešten u taj serijal, a u međuvremenu spojio "Mračnu kulu" sa "Talismanom". U Laguni imaš Simonsov Hiperion/Endimion kantos gotovo kompletiran (fale samo "Siročići Heliksa", što je neizvodljivo za objavljivanje, pošto je reč o priči/noveli), ali imaš i koješta drugih stvari koje su objavljene do kraja. Kako sada stvari stoje, najbolje je da se osloniš na Čarobnu knjigu, pošto oni izbacuju ili gotove trilogije/tetralogije, ili neke logičke celine u dužim serijalima - i to po nekoliko knjiga odjednom - tako da nije problem da se stane nakon njihovog čitanja. Bojim se da bez bližeg upoznavanja sa tvojim čitalačkim ukusom ne mogu da ti odgovorim ništa pametnije, sem da te posavetujem da se upuštaš u kupovinu naslova iz završenih serijala. Problem je u tome što toga nema nešto mnogo, a i brzina objavljivanja ostaje kao problem. Možda bi mogao da kreneš sa Aberkrombijem i Bretom (Laguna),  pošto će oni imati bži ritam objavljivanja. Što se Džordana tiče, do kraja ove godine biće prevedena i objavljena 12. i 13. knjiga, a 14. i poslednja izlazi sredinom decembra, pa će i ona do proleća. Erikson se otegao, mora se priznati, tako da ne verujem da će biti objavljivan brže od jedne knjige na godinu-godinu i po dana.
First 666

Anomander Rejk

Ja htedoh taman pitati šta je sa trećim delom Eriksona, najavljivalo se posle NG, januar, mart, pa april, pa nikako da stigne
, nadam se da će uskoro ...
Tajno pišem zbirke po kućama...

Nightflier

Zaglavljen je negde u post-prevođenju. Ne znam tačno u čemu je problem, ali i moj Mistborn 3 je u istom problemu. Vrlo je verovatno da je neko u proizvodnoj liniji bolestan, pa je nastao čep. Tako sam ja bio bolestan do pre mesec dana, maltene, pa je prevod MB3 okasnio najmanje dva meseca. Dešava se, džebiga.
First 666

Elrond

Quote from: Nightflier on 30-04-2012, 01:04:41
Pa, moraću da te razočaram, ali i "Red magle" i "Malazan" imaju svojevrsne nastavke. Ne direktne nastavke priča i ne sa istim protagonistima, ali smeštene u isti svet. Sad, da ti odgovorim - u načelu, ima šta da se probere. Alnari je završio sa "Mračnom kulom" (mada je King pre neki dan, takoreći, izbacio novi roman direknto smešten u taj serijal, a u međuvremenu spojio "Mračnu kulu" sa "Talismanom". U Laguni imaš Simonsov Hiperion/Endimion kantos gotovo kompletiran (fale samo "Siročići Heliksa", što je neizvodljivo za objavljivanje, pošto je reč o priči/noveli), ali imaš i koješta drugih stvari koje su objavljene do kraja. Kako sada stvari stoje, najbolje je da se osloniš na Čarobnu knjigu, pošto oni izbacuju ili gotove trilogije/tetralogije, ili neke logičke celine u dužim serijalima - i to po nekoliko knjiga odjednom - tako da nije problem da se stane nakon njihovog čitanja. Bojim se da bez bližeg upoznavanja sa tvojim čitalačkim ukusom ne mogu da ti odgovorim ništa pametnije, sem da te posavetujem da se upuštaš u kupovinu naslova iz završenih serijala. Problem je u tome što toga nema nešto mnogo, a i brzina objavljivanja ostaje kao problem. Možda bi mogao da kreneš sa Aberkrombijem i Bretom (Laguna),  pošto će oni imati bži ritam objavljivanja. Što se Džordana tiče, do kraja ove godine biće prevedena i objavljena 12. i 13. knjiga, a 14. i poslednja izlazi sredinom decembra, pa će i ona do proleća. Erikson se otegao, mora se priznati, tako da ne verujem da će biti objavljivan brže od jedne knjige na godinu-godinu i po dana.
Čitam bukvalno sve od SFF što mi padne šaka i što je prevedeno kod nas.Odavno pratim tvoje prikaze i imam u njih veliko poverenje.Ti nama čitaocima dođeš kao sito u gomili naslova kojima nas sve više zatrpavaju i jedan si od retkih (u svetu) koji daju objektivne prikaze (samo bez suza molim).
   Evo za početak spiska nekih serijala pa bih te zamolio da mi kažeš hoće li biti šta od ovoga kod nas.
R.Scott Baker      - Prince of nothing
Daniel Abraham  - Long price quartet
Ken Scholes        - Psalms of Isaak
Richard Baker     - Blades of the moonsea
Brian Ruckley      - Godless world
Kay Kenyon        - Entire and the rose
Lorna Freeman   - Borderlands
S.M.Stirling          - Lords of creation
Matthew Stover  - Acts of Caine
Paul Kearney       - Macht
Wen Spencer       - Ukiah oregon
Chris Wooding     - Tales of Katy Jay