• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Pitanja u vezi sa astronomijom/astrofizikom

Started by Nightflier, 28-08-2010, 16:16:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

mac

Konstanta fine strukture, konstanta koja povezuje naboj elektrona, Plankovu konstantu, i brzinu svetlosti, možda ipak nije konstanta.

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200427102544.htm

Ispostavlja se da naš svemir ima nekakav gradijent, ili "polove". U jednom pravcu ova "konstanta" se povećava, a u suprotnom se smanjuje. Vrlo neobično.

scallop

S konstantama je uvek kilavo. Često, zamalo pa nisu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

mac

Ne znam šta to znači. Elem, ova konstanta nema dimenziju, nego samo vrednost, približno 1/137. Već samim tim je vrlo posebna među drugim konstantama. To što je tamo negde u pravcu sazvežđa Oltar, 10 milijardi svetlosnih godina daleko, ova konstanta malo drugačija od naše znači da je tamo negde ili Plankova konstanta drugačija, ili je brzina svetlosti drugačija, ili je naboj elektrona drugačiji. Ili, ko zna, svo troje istovremeno. Vrlo fascinantno.

scallop

Pa, upravo to znači. Konstantne su privremene. Dok traju. Kad bi neko čitao ovo šta pišem, možda bih mogao da objasnim da su sve konstante proizvod promenljivih veličina koje se uklapaju u nešto šta nazivamo c, k ili nekako drugačije. Nauka koja to ne priznaje nije nauka nego dogma. Sa dogmama nikad nismo imali previše sreće.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Accuphase

Ako se ne varam oko lokacije bila bi "vrhunska ironija" da je prva najbliža crna rupa otkrivena u sazvežđu Lyra, u kojem se odigrava Lemov Fijasko.

Meho Krljic

Half the matter in the universe was missing – we found it hiding in the cosmos  

Naslov je malko tabloidan ali tekst je napisan jasno i kvalitetno a autori su profesori astrofizike.

scallop

Možemo ako energiju sačekamo sa druge strane rupe.

Meho Krljic

Eh, pa cela ova teorija je o tome kako da je dohvatimo sa "ove" strane. Sve je to još vrlo daleko od bilo kakve jasne praktičnosti ali je zanimljivo.

scallop

Kao griz za doručak. Možeš da pokupiš sa ivica, ali nikako iz sredine. Vruće je. U svakom slučaju, dobar SF izazov. Čitao sam neke dobre stare romane i može opet. Sa krljanjima, zaverama, zapletima i preokretima.

scallop

Ipak, ja bih priču sa druge strane rupe. Treba samo da je nađemo. Negde oko Velikog Praska. Ili, praskova?

Meho Krljic

Meho Krljic

Is Planet 9 Actually A Primordial Black Hole? 

Znamo već šta kaže Beteridžov zakon naslova: ne. Ali zanimljiva spekulacija.

Meho Krljic

A vi mislili da je 2020. godina teška zbog pandemije i izbornih uzbuđenja:

There is something strange about our universe, scientists find after mapping the cosmos

Mislim, naravno, naslov je smešan, ali ovo je šta se dešava:

QuoteThe universe is almost 10 per cent more homogenous than our current understanding of physics suggests.

Tekst sugeriše da će izvesne značajne teorije sa kojima danas baratamo morati da se menjaju ili dopune...

Meho Krljic

Astronomers find "Milky Way look-alike" baby galaxy 12 billion light years from Earth 

Siguran sam da je samo koincidencija što ta galaksija izgleda tačno kao tamni žig iz Dark Souls igara...

Meho Krljic

mac

Pa ne, imamo teoriju i za to. Lepo piše, crne rupe sa nemogućim masama ne nastaju od zvezda nego spajanjem lakših crnih rupa.

Meho Krljic

Yes, yes, to je novija teorija, evolucija razmišljanja.

tomat

traže mi da se registrujem da bih mogao da pročitam, neoliberali!
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Meho Krljic

tomat

Ovako bez gledanja, jel 42 i tri u federaciji?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Meho Krljic

Hahah, i ja sam se to pitao ali ne, odgovor je actually zanimljiviji.

Meho Krljic

Meho Krljic

Fragments of energy – not waves or particles – may be the fundamental building blocks of the universe  

Autor je profesor mašinstva, doduše za kosmička plovila, kao i njegov koautor, pa ovo možda treba i gledati malo skeptičnije. Naravno, pitanje je koliko bih ja i razumeo njihovu matematiku, ali žurnal u kome su objavili rad mi prvo traži 140 dolara tako da... 

scallop

Ne treba se pitati kako je počelo, jer je sledeće pitanje šta je bilo pre toga.

Meho Krljic

Most Distant Quasar Discovered Sheds Light on How Black Holes Grow 

Ludilo. Teza je da supermasivna crna rupa u centru nije nastala od zvezda - ili ne prevashodno od zvezda - većm velikim delom od "hladnog" vodonika kog je bilo u izobilju ovako rano u životu univerzuma.

A u donekle povezanim novostima:

Astronomers spotted a galaxy dying after a major collision. It's bleeding out 10,000 suns' worth of gas each year.

Meho Krljic

Black Holes May Not Be Black. Or Even Holes.

Naslov nije sjajan (možda 4/10) ali hipoteza u tekstu je zanimljiva.

Izitpajn

Trebalo bi organizirati "Einstein was wrong drinking game". Kad god se u nekom tekstu pojave ove tri riječi, trgneš jednu. Vjerojatno bi živio još godinu dana, ali kakva bi to godina bila!