• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Cenzori ponovo jašu!

Started by varvarin, 30-09-2010, 11:12:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

varvarin

http://www.politika.rs/rubrike/tema-dana/Srpski-film-pred-zabranom.sr.html

"Српски филм" пред забраном?
Социолози, психолози, тужиоци, научни и уметнички радници утврђују да ли ово остварење, због сцена насиља, садржи елементе за покретање кривичног поступка

Група у којој су филмски критичари, тужиоци, социолози, психолози, научни и уметнички радници, али и други релевантни стручњаци, разматра могућност да неки делови ,,Српског филма", редитеља Срђана Спасојевића, због сцена насиља, у себи садрже елементе кривичног дела. Наиме, како ,,Политика" сазнаје, надлежни државни органи, затражили су од експертске групе мишљење да ли конкретне сцене у ,,Српском филму" могу да узрокују покретање кривичног поступка...

Albedo 0

Ovo može biti jedino dobro od SFa. Jer ako formiraju definiciju šta može a šta ne može da se zabrani, onda će i mnogo šta drugo morati da zabrane po istoj definiciji. Počev od Farme i Trenutka istine pa na dalje.

Alex

Ne verujem da su kod nas u stanju da formiraju i sprovode poštenu cenzuru. Ali to bi bilo fenomalno, da SF postane ta prekretnica od koje se uspostavlja red - šta može da se emituje, gde i kada.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Alex

Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Tex Murphy

Alergičan sam na bilo kakvu cenzuru, ali ova vijest je potpuno smiješna i, kao što je već neko konstatovao u komentarima, vjerovatno podmetnuta upravo od strane autora "filma".
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Alex

Quote from: Harvester on 30-09-2010, 17:43:29
Alergičan sam na bilo kakvu cenzuru, ali ova vijest je potpuno smiješna i, kao što je već neko konstatovao u komentarima, vjerovatno podmetnuta upravo od strane autora "filma".

Alex

Što na bilo kakvu? Cenzura služi da odredi u koje doba dana nešto treba da se pušta na TV, na primer. SFilmu bi trebalo dopustiti prikazivanje  samo u bioskopima koji su u stanju da obezbede adekvatna upozorenja i odsustvo maloletnih lica u publici. Za kršenje poslednjeg, kazne bi trebale da budu drastične, kao i da postoji mogućnost roditelja da tuži i dobije odštetu, ako nije tražena lična karta pri ulazu, kojom se punoletstvo dokazuje. Makar to značilo da se u "tipičnim" ovdašnjim bioskopima ne prikazuje.

Alexdelarge

eh, samo licnu kartu. ja bih na ulazu trazio i vencani list.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

cutter

ne stariji od šest meseci.

Tex Murphy

Quote from: Alex on 30-09-2010, 19:39:50
Što na bilo kakvu? Cenzura služi da odredi u koje doba dana nešto treba da se pušta na TV, na primer. SFilmu bi trebalo dopustiti prikazivanje  samo u bioskopima koji su u stanju da obezbede adekvatna upozorenja i odsustvo maloletnih lica u publici. Za kršenje poslednjeg, kazne bi trebale da budu drastične, kao i da postoji mogućnost roditelja da tuži i dobije odštetu, ako nije tražena lična karta pri ulazu, kojom se punoletstvo dokazuje. Makar to značilo da se u "tipičnim" ovdašnjim bioskopima ne prikazuje.

Ah, pa dobro, nisam mislio na takvu vrstu cenzure. To se podrazumijeva. Mislim da ne treba sjeckati "nepodobne" scene iz filma i/ili isti kompletno zabranjivati.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!