• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Abuli među Srbima

Started by SIMERIJANAC, 19-10-2010, 19:04:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

SIMERIJANAC

Meni je ovo bio najbolji Salon stripa do sada.
Ne samo što sam pazario za male pare neke stare stripove koje već dugo tražim(nađoh Alan Ford broj 9 za 400 kinti), već pre svega zato što sam imao priliku da upoznam jednog od svojih heroja iz detinjstva-Enrikea Sančeza Abulija.
Svemu je prethodilo prikazivanje polusatnog crtaća Torpedo 1936(epizoda Tik tak),pilota za seriju od 25 delova do koje na žalost nikad nije došlo.Veliki minus organizatora je što se nisu potrudili da film prevedu na srpski ili bar da nađu engleske titlove tako da je teško bilo dati realnu ocenu samo na osnovu vizuelnog dela filma.
Ipak, meni je to sasvim dobro izgledalo.Istina,Luka Toreli nije identičan onome iz stripa(nekako je deblji) i ritam je zbog filmskog medija i samim tim produžene minutaže sporiji, ali opet,atmosfera stripa je dobro ubodena i crtački je posao vrlo dobro odrađen  jer su likovi gotovo identični onima iz stripa.
Sam Abuli je posle rekao da nije zadovoljan kako je to ispalo, ali bez nekih bližih objašnjenja.Uostalom,prosudite sami.

torpedo01.mp4

Posle crtaća na podijum se penje Abuli praćen organizatorima. Na aplauz prisutnih sedamdesetak posetilaca,majstor se stidljivo nasmejao i pokrio kapuljačom svoje dukserice.Program su vodili Vladimir Kraljačić i Bojan Đukić kao prevodilac sa engleskog(krivo mi je što Abuli nije pričao na maternjem jeziku ali dobro..) a specijalni gost bio je naš Darko Perović,stari Abulijev saradnik.
E sad,pravi fanovi Torpeda nisu ništra specijalno novo mogli da čuju jer su mu uglavnom postavljana ona ista stara pitanja na koje već godinama daje odgovore.
Ali i pored toga,na svako je strpljlivo odgovarao a zbog načina na koji je to radio,prisetio sam se starog intervjua iz Stripoteke koji je krajem osamdesetih sa njim uradio Aleksandar Žikić koji je napisao kako je svaka Abulijeva rečenica jasna,dovršena i britka i kako dok ga slušate,imate utisak kao da čitate Torpeda. Upravo smo se u to uverili te večeri .Abuli bi svaki čas,neki od svojih preciznih odgovora propratio duhovitim i ciničnim komentarom u stilu Luke Torelija.
Žikić je takođe onomad  napisao kako je Enrike najbolji dokaz teze da svaki strip autor podseća na svog junaka.
I stvarno,Abuli izgleda kao neki ostareli don koji ispred male kafane u Palermu ispija svoj kapućino.
Zbog svega je šteta što se moderatori nisu malo potrudili i iščačkali još neka pitanja koja bi većina njegovih fanova postavila ili bar nešto što je manje poznato.
Publici je pružena prilika da to donekle ispravi svojim pitanjima pošto je zvaničan dijalog sa moderatorima završen.
Ja sam tu ugrabio priliku da pitam šta se desilo sa scenariom za igrani film Torpedo koji je Abuli svojevremeno pripremao i kog glumca on vidi u ulozi Luke Torelija.
Kako smo saznali od Abulija,film je propao zbog neporazuma oko podele novca,odnosno pohlepnih producenata koji su želeli da ispale autore i izdavača i najveći deo kinte zadrže za sebe, a producent o kome pričamo je ni manje ni više nego WB.
U igri su posle bili i evropski producenti, ali ništa se nije pomaklo dalje od pregovora.
Abuli nije mogao da kaže koji glumac bi bio idealan Torpedo(ja mislim neko potpuno anoniman), a zanimljivo je da je na moje pitanje da li bi jedino crno beli film bio veran originalu, odgovorio da on Lukino detinjstvo na Siciliji vidi u crno beloj varijanti a američki period u boji.(ja recimo potpuno obrnuto).
Kao i još jedan lik iz publike i ja mislim da je Robert Rodrigez pravi čovek za taj posao jer dok sam gledao Sin City sve vreme sam mislio -Što neko Rodrigezu ne doturi neki album Torpeda,kakva bi to filmčina bila!

Bilo je zanimljivo čuti još i to da je nadimak Torpedo smišljen naknadno a da je baš 1936 godina odabrana zbog specijalne simbolike koju ima za Špance zbog građanskog rata.
Rekao je da i posle raskida sa Bernetom prava na strip ravnopravno poseduju oba autora i izdavač,žalio se na loše stanje za strip u Španiji,pričao o svojim novelama,hvalio Darka Perovića dok se Darko zahvaljivao Abuliju što mu je tolerisao konstantno probijanje rokova i priželjkivao novu saradnju sa njim.
Baš kad je bilo najzanimljivije i kad je publika počela da postavlja malo inspirativnija pitanja(za jedno je Abuli smejući se rekao da ga niko nije nešto tako pitao i da ne može da odgovori),moderatori su objavili kraj gostovanja što je za mene naravno bio signal da pojurim na upoznavanje i potpis.
Nije mi bilo potrebno više od nekoliko španskih reči da bi mi se stari majstor obratio sa Amigo mio i napisao lepu posvetu na moj album Torpeda.
Sve u svemu,za mene nezaboravno veče na koje će me podsećati Enrikeova i Lukina posveta na koricama prvog izdanja Torpeda.

Još da kažem da je sramota da sem Studija B nijedan domaći medij nije ozbiljnije ispratio gostovanje jednog od najvećih strip scenarista svih vremena.

Джон Рейнольдс

Ружа АКА Гуру Гаги је играо Торпеда у истоименој представи.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

SIMERIJANAC

Ček,ček jel to beše svojevremeno igralo u Dadovu?
I šta je bilo sa tim čovekom,nisam čuo ništa o njemu sto godina?

Джон Рейнольдс

Da. Dosadna predstava, ali Ruža onako visok, mršav, krakat i nosat nije bio loš Torpedo.

Video sam ga pre, recimo, sedam-osam godina ali tom prilikom nije zvučao sasvim čitavo. Doduše, takav je otkad je ušao u onu neku hrišćansku sektu.  :lol:
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Meho Krljic

Ne preterujmo. Ruža je godinama u Njemačkoj gde živi i radi. Prošle godine se vratio među Srbe i URGH! priprema novi album.

SIMERIJANAC

Са којом поставом?

Alex

Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

SIMERIJANAC

Ne zezaj bre Alex,gde daj kmezavi Ješa da bude Luka Toreli?
Bernet je Torpeda živopisao po Borisu Karlofu pa prema toj fizionomiji treba tražiti glavnog glumca.

Meho Krljic

Quote from: SIMERIJANAC on 20-10-2010, 23:38:54
Са којом поставом?

Maja, Jovan, Ruža. Ranije su bili bez bubnjara, ali mislm da su sad našli i bubnjara (ali možda i griješim). Ima sve na MajSpejsu.