• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Avanture ?

Started by Son of Man, 22-10-2010, 13:39:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Jeste, sačuvao je dosta šarma ovih 19 godinica.

Meho Krljic

Džefri Matulev intervjuiše Randa Millera povodom igre Obduction, spiritualnog naslednika Mysta i prolazi kroz celu istoriju Cyana, njihove zvezdane trenutke devedesetih, golgotu prošle decenije i ponovni uzlet iz pepela sa kikstarterom za Obduction:

Myst connection: The rise, fall and resurrection of Cyan

neomedjeni

Uh, kakav zajeb od Ubisofta. Nadam se da će ljudi dobro prodati Obduction i definitivno ponovo stati na noge.

Father Jape

Ričard Kobet!
http://www.ign.com/articles/2017/05/19/29-essential-must-play-adventure-games

John Walker mu na to veli:
"Wait, what? You don't mention DOTT, you rate the rubbish MI1 over MI2. And you include Myst. We need to have a fist fight."
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Calavera

discworld noir nije ni honorable mention?  :?:  ma ajte molim vas...

ridiculus

Ma, šta se svi bune!? Ne daj se, Kobete! Pokaži im!!! Myst... ooo...čekaj malo...

:cry:

(Disklejmer: Nisam još ozbiljno pogledao listu. Sad ću da je gustiram lagano.)
Dok ima smrti, ima i nade.

Father Jape

Kobet odgovara Vokeru:
"DOTT wasn't available when I wrote this. Which gives some idea how long ago I wrote it. And MI1 is a better start point than MI2 any day."

ridiculus

Uh-uh. Još čitam, ali moram da primetim nešto. Zaista, Myst se preporučuje za igranje danas, kao dobar uvod u žanr? Nisam ga igrao skoro 20 godina, pa mi je sećanje vrlo slabo, ali drži me dojam da je ekstremno neigriv u današnjim uslovima. Ja sam poslednji čovek koji će da se žali na težinu, jer ne smatram da je osnovni kvalitet igara kao medija ili aktivnosti najbolje izražen u reči "fun". Drugi izraz koji sam čuo, "pleasant frustration", pogadja bliže cilju. I komedija može (mora?) biti zabavna, ali tragedija ne mora, a taj (nekadašnji) žanr se smatrao većim dometom (drame). Ali, ta prijatna frustracija mora da sledi iz izazova koje igra baca na igrača, iz gejmpleja, a ne iz rvanja sa interfejsom ili sistemima igre. Ili, kao u slučaju Mysta, mrežnim ili papirnim enciklopedijama. Očekuje se znanje iz našeg, pravog sveta koje je često potpuno medjusobno nepovezano, ako se dobro sećam. Prezentacija je divna, ali to je sve. Osim istorijskog značaja, naravno. Čudesan skrinsejver za vaš računar u bilo kom dobu.

A takodje, nisam lud za Walking Dead, mada to može da potiče od moje odbojnosti prema franšizi i ne mora nužno da se odnosi na Telltale-ovu interpretaciju, koju nisam probao.

Meho Krljic

Ali... Kobet mrzi Myst. Ovo je baš zbunjujuće  :lol:

ridiculus

Zavera dostojna Broken Sword-a!!!

Kada bih hteo da budem baš bezobrazno smeo, preporučio bih umesto* Mysta avanturistima The Secret World, ali da igraju solo koliko mogu. A tu je i Berserker, i drugi koji su ga igrali mnogo više od mene, pa nek kažu da li se slažu.

*uvek postoji lako rešenje u vidu Obduction, ali je zaista suviše lako

Tex Murphy

Molim vas recite mi da nisam stvarno procitao "rubbish MI1", da mi se samo ucinilo :-(
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Tex Murphy

Zak MekKraken mi je relativno skoro na redu za igranje, pa cemo da vidimo...
Genetski četnik

Meho Krljic

Ja bih posle ovog teksta za svak slučaj bacio kompjuter kroz prozor.

Calavera

piše u komentarima da je igra dolazila uz novine koje su igrale bitnu ulogu u rešavanju zagonetki, cenim da se radi o ovome:

https://openretro.org/file/6359141ccb61f63f2f57d3571b516b283a553171/Paper%20%28en%29.pdf

Meho Krljic

Video sam. To je u ono vreme bila i svojevrsna zaštita od piraterije, cenim...
Ja to, naravno, nisam igrao, još tada sam cenio svoje vreme  :lol:

Tex Murphy

To nije nista specijalno, potice jos iz doba tekstualnih avantura, pretpostavljam da je Infokom bio prvi.
Genetski četnik

usputni_boem

Instalirao sam pre neki dan LucasArtstov Loom (1990), pa sam razmišljao da posle probam i Zaka, jer "avantura LucasArtsa, ne može da ne valja".
Sad više nemam tu želju  :lol:

Inače, Loom deluje vrlo dobro..

Onaj stari Sendmen

Loom je odličan, ali Zak je još bolji.
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

usputni_boem

Znači, Voker i Kobet pošandrcali?  :lol:

Od zamerki iz ovog teksta, najviše me odbijaju kritike na račun priče, mlakih likova...

Onaj stari Sendmen

Ma igra je genijalna, sa vanzemaljcima koji nose "nose glasses" da ih zemljani ne bi prepoznali, sa Elvisom koji im je vođa, dvoglavom vevericom koju možeš da ubiješ štapom i sličnim ludorijama. Akcenat je na humoru i teškim zagonetkama, pre svega.

Besmisleno je igru prelaziti uz rešenje tako da Vokerove zamerke baci u kantu.

Calavera

kad si ga zadnji put igrao?  :lol:

usputni_boem

Prešao sam Loom, zaista vrlo dobra avantura. Pre svega, pozadine su odlično nacrtane, dijalozi su dobro napisani i vrlo dobro odglumljeni, priča je simpatična mada tanka i nerazrađena (što ne čudi, s obzirom da igra traje 3-5 sati, a autori su nam predstavili nekovencionalan fantazijski svet, pa je deo pripovedanja otpao na lore). Sistem rešavanja problema isključivo pomoću čini je interesantan, nema sakupljanja i korišćenja predmeta. Zagonetke su dobre i imaju smisla, težinski bile su mi taman. Atmosferu dopunjuje upotrebljena muzika Petra Iliča Čajkovskog. Sve u svemu, lepa, bajkovita fantasy komedija u formi dobro dizajnirane avanturice. Smetali su mi neki manji nedostaci koji pokazuju da se radi o igri iz 1990. godine, ali dobro..

Zak mi se i dalje ne igra, čak ni nakon Linʞᴉnovih pohvala (deluje mi tako, kao kolekcija fora i fazona bez suvisle priče, a iskreno ne privlači me trenutno ni estetika), ali instalirao sam juče The Curse of Monkey Island. Treća igra u slavnom serijalu Monkey Island, svojevremeno mi je bila jedna od omiljenih igara (nisam je igrao 10+ godina). Videćemo da li će da položi test vremena, tačnije, odrastanja..

Tex Murphy

Као изолована авантура, Цурсе је сасвим солидна игра. Као наставак Манки Ајленд серијала, пак, једва за пролазну оцјену. Нема ту ни трунке духа из прве двије игре, а и нимало ми се не свиђа како су дизајнирали Гајбраша.
Genetski četnik

Tex Murphy

Ја иначе тренутно муку мучим са Сијериним авантурама, у другом Полис Квесту сам морао да погледам у рјешење, па кад ни то није помогло, онда сам читав први дио игре морао да пређем по рјешењу, јер НЕКА ситница коју сам пропустио да урадим је морала да тригерује неки евент неопходан за даље напредовање. Наравно, појма немам КОЈА је то ситница, не знам чак ни сад кад сам прешао игру. Суштински, самостално сам обавио бар неких 99% неопходних радњи, али ето, то није довољно.

Такође, брутално сам заглављен и у четвртом Кинг'с Квесту. Игра обилује деад ендовима - на примјер, патуљак заборави дијаманте на столу, ти покупиш дијаманте и однесеш их сиромашном рибару, од ког онда добијеш штап за пецање (одлична размјена, нема шта), помоћу којег упецаш рибу (то што још увијек појма благог немам шта да радим с рибом, друга је прича). Међутим, то је наравно грешка, јер ако ствари обавиш овако, бићеш потпуно заглављен. Потребно је, наиме, прво отићи до патуљака и вратити им дијаманте, они неће хтјети да их узму, али ће у знак захвалности за твоје поштење да ти понуде фењер који ти је неопходан за даље напредовање (за пролазак кроз некакву пећину). Тек након тога треба отићи до фишермена. Добри стари Лукас Артс...
Углавном, овај дед енд сам неким чудом избјегао, али претпостављам да сам упао у неки други. Ако данас током дана не успијем да се одглавим, гледам у рјешење.
Genetski četnik

usputni_boem

Mene Sierrine avanture generalno ne privlace, sto zbog dead-endova, sto iz drugih razloga. Mada, Gabriel Knight igre definitivno spadaju u najbolje avanture ikad, posebno mi je kec drag.

Sto se MI avantura tice, ja sam prvo igrao cetvrti deo, pa onda treci, a prva dva dela dosta kasnije, kad su se pojavili rimejkovi (ova nova, flesolika grafika iz rimejkova mi je bila bezveze, inace, bolje su izgledale izvorne verzije). Tako da su mi mozda zato drazi 3. i 4. deo, meni je to true Monkey Island / Gajbras Tripvud (a mighty pirate!). Mada, sad da uzmem da ih igram sve redom, pitanje sta bih mislio.. Tales of Monkey Island je takodje kul, vredi odigrati..

Tex Murphy

Изгледа да што сам старији све сам мање стрпљив. Да ми је неко прије неколико година рекао да ћу баталити авантуристичку игру (и то још Сијерину), рекао бих му да није нормалан. Али ево, сад се по свој прилици управо то дешава са Кинг'с Квест 4. Мислим да могу мало да спојлујем, пошто сам сигуран да ово више неће играти нико ко већ није прешао.
Дакле, прво сам отишао на нет да видим има ли нека листа деад ендова, чисто да знам да ли сам опет упао у неки. Суре еноугх. Наиме, у океану се повремено (потпуно насумично) појављује некакав кит који вас прогута ако му се приближите. Из утробе тог кита нема излаза и ту се не налази никакав користан предмет, тако да сам мислио да је то једноставно једна од традиционалних Сијериних смртоносних ситуација. Међутим, испоставља се да је из утробе кита МОГУЋЕ побјећи, ако имате некакво перо (не питајте како) и онда кад изађете наћи ћете се на локацији на којој имате неке битне предмете. У међувремену сам успио да набавим перо и покушао послије тога да нађем кита, али њега нема ни од корова. Онда сам стартовао игру из почетка и проклетог кита опет нигдје нема. Умјесто да трошим сате (и можда дане) чекајући да се глупи кит појави (што опет не даје никакву гаранцију да ће то стварно да се деси), одлучио сам се за много елегантније рјешење, тј. да Роберту Вилијамс пошаљем у три п... материне и одгледам гејмплеј на ЈуТјубу.

Иначе, Сијерине игре су постале знатно боље након што су увели П&Ц систем умјесто текстуалног инпута. Први Габријел Најт ми је једна од 4-5 омиљених авантура. Други и трећи су такође прилично добри, исто важи за шестог и седмог Ларија (шести је прва игра коју сам играо на сопственом новокупљеном ПЦ-у, тамо негдје 1994. или 1995., остајао сам до раних јутарњих сати уз њу (додуше, тад сам био млади пубертетлија, па ми је и тематика била wow :-)). O Блацк Цаулдрону да и не причам, предивна игра. Али генерално, изузимајући Маниац Мансион (иначе одлична игра, али са мањкавостима сличним Сијериним играма), мислим да је авантуристички систем Лукас Артса био много бољи.
Genetski četnik

usputni_boem

Igrao sam i ja Larija 7, pamtim ga kao vrlo dobru i vrlo duhovitu avanturu :) pojavio se nedavno i novi nastavak, nisam igrao, ali prica se da je sasvim solidan.. A Black Cauldron deluje fino (doduse, trebalo bi prvo da pogledam istoimeni crtani film, ali np). Je l ima Sierra jos neku normalnu avanturu (u smislu da je udobna za igranje), ili je to-to? Pretpostavljam da su i Phantasmagorie igrive?

Btw, Jonlane, sto ne probas i neku noviju avanturu, ima odlicnih primeraka i jos ne zahtevaju mazohisticke inklinacije  :lol: :lol: Mislim, ja volim da citam ove tvoje izvestaje, al malo mi te zao  :lol: a steta da propustis neke zaista kvalitetne avanture...

Tex Murphy

За Блацк Цаулдрон не мораш уопште да гледаш цртани прије игре, можеш комотно и обрнуто, али свакако треба и да одиграш игру и да одгледаш цртани јер су обоје одлични. Оно што БЦ одваја од ранијих Сијериних игара је што не постоје деад ендови и што је игра врло нелинеарна - ако забрљаш на неком мјесту (нпр. ако ти летеће чудовиште мазне свињу прије него што је доведеш на безбједно мјесто), имаш прилику да то исправиш. Мислим да постоје барем три или четири различита краја. О атмосфери и графици да и не причам. Апсолутно сјајна игра.

Е сад, што се тиче Фантазмагорија, ту ће ти већина људи рећи потпуно супротно од мене. Данас те игре углавном сматрају за чисти треш, али мени су супер, поготово прва (писао сам врло детаљан ривју овде на форуму, па можеш да прочепркаш и пронађеш ако ти се да). Од Сијере још под обавезно пробај (ако већ ниси) Conquests of the Longbow, са Робином Худом, сјајна игра и врло удобна за играње. Colonel's Bequest је врло занимљива игра, потпуно другачија од осталих Сијериних. Ту имаш стандардан Агата Кристи сетап са огромном кућом и гомилом сумњиваца и разноразних сплетки, али фазон је да је игра (практично) у рил тајму, тако да ако ти се посрећи да будеш на правом мјесту у право вријеме, супер, ако не, онда остајеш без неке информације, али игра се наставља даље. Њу вјероватно треба прећи много пута да би се комплетно истражила.

Што се тиче новијих авантура, набаци неколико препорука :-) Ја иначе из сваког Света компјутера вадим називе потенцијално занимљивих игара и мећем у тефтер и на основу тога одређујем шта ћу да играм али наравно увијек је могуће да ми нешто промакне.

Иначе, сад ми је мало лакше, мало сам истраживао о Кинг'с Квесту 4 и видим да су и многи други играчи бијесни колко и ја :-)
Genetski četnik

Meho Krljic

Quote from: Jonlan on 13-02-2020, 15:41:43
Е сад, што се тиче Фантазмагорија, ту ће ти већина људи рећи потпуно супротно од мене. Данас те игре углавном сматрају за чисти треш

Zato i jesu super. Mislim, što se zagonetki i problema tiče, ne stidim se da gledfam u FAQ ali ta gluma, ti dijalozi, TA DRAMA!!!!!!!!!!!

Onaj stari Sendmen

Quote from: Calavera on 22-01-2020, 14:10:21
kad si ga zadnji put igrao?  :lol:

Recimo pre desetak godina.

Taj tip igra je otprilike tad i stao, po meni je Sam & Max: The Devil's Playhouse danas nedostižni vrhunac tog žanra...

Tex Murphy

Океј, народе, из осамдесет осме ми је остао само ГУИЛД ОФ ТХИЕВЕС, а то сам већ почео да играм са дјевојком (мада врло споро напредујемо, јер ем је игра врло зезнута, ем смо због разноразних околности врло нередовни са играњем), тако да сада могу да почнем да брстим игре из осамдесет девете (прецизније: игре чији описи су у тој години објављени у СК). Иницијално сам хтио да играм неки Бермуда Пројект за Амигу, али видим да ми за то треба миш (који тренутно немам), па ћу да пређем на инфамозног ЗАКА МЕККРАКЕНА!!! Пожелте ми срећу!
Genetski četnik

Tex Murphy

Одустајем. И за ово треба миш. Идем још мало да се злопатим са Сијером и пређем трећег Ларија. Ово сам некад давно завршио, мислим чак без рјешења (мада не могу да будем 100% сигуран), али то ионако ништа не значи, као што нам говори примјер првог Спејс Квеста. Пожелте ми срећу!!!
Genetski četnik

Onaj stari Sendmen

Quote from: Jonlan on 13-02-2020, 19:41:18
па ћу да пређем на инфамозног ЗАКА МЕККРАКЕНА!!! Пожелте ми срећу!

Sa srećom!   xcheers

P.S. Nemoj da se u ludilu šališ pa da čitaš walkthrough ili, još gore, ko sa KK4, da gledaš na Youtube umesto igraš.... to nećemo računati! xuss

usputni_boem

Quote from: Jonlan on 13-02-2020, 15:41:43
Што се тиче новијих авантура, набаци неколико препорука

Trenutno je firma Wadjet Eye Games daleko ispred svih ostalih, posebno preporučujem njihove avanture Unavowed, Gemini Rue i Primordia. Ove avanture imaju pixel-art grafiku pa može da ti zadeluje da igraš matoru avanturu :) ali, sa druge strane, karakteriše ih veoma moderan dizajn u okviru ovog žanra (dobro, Primordiju u manjoj meri). To znači da zagonetke nisu pravljene sa nekom suludom "logikom" na umu, nego su mnogo više realistične i uglavnom je dovoljno da pratiš priču pa da ti bude jasno šta ti je činiti (uglavnom se rešavaju lagano bez rešenja.. a posle Sierrinih avantura, biće ti šetnja u parku :)). Njihove igre imaju interesantne priče i visoki prag kvaliteta ispod kog se retko spuštaju, sveukupno solidnu glasovnu glumu i prelepi pixel-art. Unavowed je meni bila omiljena igra 2018, uživanje od početka do kraja. Tvoj lik se pridružuje timu Unavowed, koji istražuje paranormalne misterije u Njujorku. Interesantno je da na svaku misiju možeš da povedeš 2 od ukupno 4 kolege/koleginice iz tima, što utiče na rešavanje zagonetki, ali i na dijaloge, nešto kao u RPG naslovima. Nije na nivou Grim Fandanga, Discworld Noira itd. ali svejedno bombonica od avanture.

Kad završiš s Wadjet Eyeom, a ako ti se igra nešto slično, imaš dve avanture firme čijeg imena trenutno ne mogu da se setim, koje su dosta slične avanturama Wadjet Eyea, ali nisu baš toliko dobre - Kathy Rain i Whispers of a Machine. Obe su svakako više nego vredne igranja.

Džejn Džensen je 2010. imala avanturu koja mi je tad bila extra, Gray Matter. Nije nadmašila Gabriela, ali nije ni previše daleko od toga. Koliko pamtim, ovo je već više u old-school fazonu, zagonetke su kompleksnije. Junakinja je mađioničarka, a priča je prožeta motivima iz Alise u zemlji čuda i dešava se u šarmantno predstavljenom Oksfordu u Engleskoj, što igri daje poseban šmek. Inače, Džejn je nekoliko godina kasnije napravila smehotresno lošu avanturu Moebius, igra za izbegavanje (eventualno možeš da probaš zarad smejanja nenamernom trashu... mada je žalosno da je jedna legenda avanturističkog žanra pala na tako niske grane).

Od namernih komedija, dve igre mi padaju na pamet. Prva je genijalni Four Last Things. O ovoj igri sam već pisao na forumu, pa ću sad samo da iskopiram najbitnije delove tog prikaza:

"...nesto kao Monty Python meets Classical Arts Memes. Naime, igra se sastoji od kolaza brojnih slika iz 16. veka po kojima se krecete, i humor proizilazi kako iz dijaloga i desavanja, tako i iz zaista bizarnih slika i njihovih duhovitih opisa. Ispod svega toga je i pametno promisljanje raznih filozofskih tema. Prica pocinje kada glavni lik predje sedam brda i sedam mora kako bi stigao do crkve i ispovedio se. Medjutim, tu se ispostavlja da lokalni svestenici ne mogu da ga saslusaju jer nije gresio na teritoriji ove konkretne crkve. Posto je glavni lik veliki gresnik, pocinio je svih sedam smrtnih grehova, a sada mora to da ponovi u gradicu blizu crkve, kako bi dobio oprost  :mrgreen: Bonus je i odlicna grafika, ja sam uzivao u posmatranju ovih slika...
...ima i inovativnih problema. Ovo je u globalu avantura koja nagradjuje logicko razmisljanje, nema sumanutih resenja kao u drugim avanturama. Ima tu jos nekih prilicno uspelih i zanimljivih detalja, koji spajaju gameplay i pripovedanje na, ja mislim, dosad nevidjen nacin u ovakvim avanturama."

Druga komedija je Telltaleov Hector: Badge of Carnage. Priča je podeljena na tri epizode, prva mi je bila fenomenalna, a kako sam se bližio kraju oduševljenje je polako splasnulo, ali dobro, sve u svemu jako preporučujem i ovu avanturu. Hektor je cinični mizantrop (pleonazam?), inspektor koji živi u ćeliji policijske stanice i u stanju je fizičkog i mentalnog raspada, ali on za to ne mari :) Tzv. fat arm of the law :) Zagonetke su business as usual za "kartunolike" avanture. Igra se dešava u Engleskoj, a Hektor podseća, recimo, na Crnu Guju.

Eto, to je sve što mi pada na pamet a da mi je blizu srca. Pored toga, nemački Daedalic je pravio vrlo solidne crtanofilmske avanture, možeš da probaš recimo The Whispered World. Sad su se preštaltali na casual avanture, više u stilu poznog Telltalea (nisam ih igrao, ali čitao sam da je tako... Pillars of the Earth je recimo baš hvaljena).

U stvari, moram da pomenem i avanture studija Amanita Design, pa da završavamo ovaj presek najboljih novijih avantura po viđenju usputnog_boema. Dakle, Machinarium ti je sigurno već u tefteru ako nisi igrao do sada, a vrlo dobra je i njihova Botanicula. Ostale igre su im više "kliktalice" nego "prave" avanture, znači, klikćeš po objektima na ekranu dok se nešto ne desi :) (mada je i Botanicula blizu tome, ali je koliko pamtim ipak kompleksnija)

Od ovih tvojih preporuka nisam ništa igrao, hvala, zapisano u mentalni tefter :) (dobro je što zalihe ovog smajlija nisu ograničene, inače bih ih do sada verovatno potrošio). Inače planiram da u svakom trenutku, pored drugih igara, imam instaliranu i jednu avanturu, videću šta ću posle MI3...

Tex Murphy

Хвала много за препоруке! Чуо сам за доста тих игара и оне се налазе у мом тефтеру, а неке сам већ и набавио на ГОГ-у. Знам за Wadjet Eye, то је фирма Дејва Гилберта, њега сам некад дааааааааааавно упознао у АГС заједници, кад је тек почињао да са прављењем авантура. Одличан лик и велики таленат, али играо сам само његове игре прије оснивања фирме, а не знам да ли се сада још увијек бави дизајнирањем и кодирањем или само издаваштвом.
Genetski četnik

Tex Murphy

Иначе, заглавио сам се и у трећем Ларију. Понижењима никад краја. Сад ми комплетна игра изгледа потпуно непознато, иако сам скоро сигуран да сам је играо раније. У сваком случају, одлична игра, врло духовита, али ето опет сам запео. Одморићу дан-два и ако онда не нађем рјешење, мораћу да гледам у рјешење. Заглавио сам се на једној локацији из које не могу да изађем, дакле потребна је или нека бриљантна "логичка" бравура, или сам заборавио да покупим нешто од предмета. Постоји могућност да морам негдје да узмем неки бамбусов штап, ако је то у питању, послаћу Алу Лоуу писамце са антраксом.
Genetski četnik

Tex Murphy

Потпуно невјероватно!!!!!!!
Управо сам отворио своју петнаест година стару евиденцију и испада да ја уопште нисам прешао трећег Ларија?!?!?!?!?!?!?!?!??!?! Како и зашто се то (није) десило и како сам себи могао да допустим да играм пети дио са непређеним трећим, остаће обавијено велом тајне. Сад видим да сам прије тих 15-ак година за други дио Ларија морао мало да се потпомогнем рјешењем, а сада сам успио самостално да га завршим. Баш свашта... Ипак, сад ми је мало лакше. Ништа горе него кад пређеш игру сам и онда касније у тој истој игри мораш да вараш.
Genetski četnik

usputni_boem

Quote from: Jonlan on 14-02-2020, 23:03:13
Знам за Wadjet Eye, то је фирма Дејва Гилберта, њега сам некад дааааааааааавно упознао у АГС заједници, кад је тек почињао да са прављењем авантура. Одличан лик и велики таленат, али играо сам само његове игре прије оснивања фирме, а не знам да ли се сада још увијек бави дизајнирањем и кодирањем или само издаваштвом.

Ne samo da se i dalje bavi dizajniranjem, nego je i napravio najbolju igru 2018.  :lol:

Njegov Blackwell serijal je vrlo dobar, a finalna igra u serijalu, Blackwell Epiphany, po meni takodje spada u vrh ponude Wadjet Eyea. Igrao sam i njegov The Shivah, fina avanturica..

Onaj stari Sendmen

Solidne su sve te igre Dejva Gilberta, kao i stare AGS, koje je radio samostalno pomoću štapa i kanapa, tako i ove nove koje je radio u svojoj produkciji, sa prijateljima. Ako se uzme u obzir da je to produkcija jednog čoveka, i više nego zadovoljavajuće.

Ali, s obzirom na hajp koji ga prati, ja sam ipak očekivao više. Ne pravi zadovoljavajuć prelaz iz fanovskog u komercijalu, mada priznajem da mi je na momente podizao očekivanja. Pogotovo me Blackwell serijal razočarao, i kako je mlako završen, za moj ukus.

Tex Murphy

Пошто сам се смртно заглавио у трећем Ларију, направићу паузу (можда ми падне на памет нека идеја након паузе, мада је мрка капа), а у међувремену ћу коначно да одиграм Зака МекКракена. Ривју слиједи упон цомплетион.
Genetski četnik

Tex Murphy

QuoteWe believe that you buy games to be entertained, not to be whacked over the
head every time you make a mistake. So we don't bring the game to a
screeching halt when you poke your nose into a place you haven't visited
before. In fact, we make it downright difficult to get a character "killed."
We think you'd prefer to solve the game's mysteries by exploring and
discovering. Not by dying a thousand deaths. We also think you like to spend
your time involved in the story. Not typing in synonyms until you stumble upon
the computer's word for a certain object.
Unlike conventional computer adventures, Zak McKracken and the Alien Mindbenders
doesn't force you to save your progress every
few minutes. Instead, you're free to concentrate on
the puzzles, characters & outrageous good humor.

Хм, кога ли они овако "суптилно" прозивају... :-) :-) :-)
Genetski četnik

Meho Krljic

:lol: :lol:

Gilbert je svoje stavove elaborirao i u svom čuvenom manifestu kojije napisan oko godinu dana nakon izlaska Zaka Mekkrakena:

https://grumpygamer.com/why_adventure_games_suck

Čovek je bio heroj kakvog nismo zasluživali krajem osamdesetih, ali koji nam je bio potreban.

Father Jape

Da li su Dejv i Ron Gilbert u srodstvu?

usputni_boem

Koliko ja znam - nisu.

Onaj stari Sendmen

Kad smo već kod Rona Žilbera, čudesno je da igrate (ili hoćete da igrate) Zak McKraken, sve pod sumnjom da je možda danas tehnički "zastareo", zato što to tvrde neka dva majmuna, a niste još odigrali najnoviju instancu Maniac Mensiona zvanu Thimbleweed Park, koju je pre tri godine uradio sa drugom legendom Lukas Artsa, Geri Vinikom, a koja je praktično urađena da izgleda isto, sa istom retro piksel grafikom, i da se igra sa istim retro interfejsom kao Zak McKraken, nepunih 30 godina kasnije? Niđe logike.  :(

Meho Krljic

Ja igram Thimbleweed park na Sviču već nekoliko meseci, sve na parče. I odličan je. Pišem prikaz kad jednom završim.

Onaj stari Sendmen

Ja sam je završio iste godine kada je izašla, sve završetke sa svim likovima. Po meni je Thimbleweed Park apsolutno u nivou Lucas Artsa, ako ne i jedan korak dalje.

Šteta što će se izgleda na tome i završiti, jer da bi napravili sledeću igru Ronu Žilbertu i drugarima treba 1 milion $ profita od ove, jer toliko ih je otprilike koštao i Thimbleweed Park.

Tex Murphy

Quote from: Linʞᴉn on 23-02-2020, 13:47:07
Kad smo već kod Rona Žilbera, čudesno je da igrate (ili hoćete da igrate) Zak McKraken, sve pod sumnjom da je možda danas tehnički "zastareo", zato što to tvrde neka dva majmuna, a niste još odigrali najnoviju instancu Maniac Mensiona zvanu Thimbleweed Park, koju je pre tri godine uradio sa drugom legendom Lukas Artsa, Geri Vinikom, a koja je praktično urađena da izgleda isto, sa istom retro piksel grafikom, i da se igra sa istim retro interfejsom kao Zak McKraken, nepunih 30 godina kasnije? Niđe logike.  :(

Зак се појавио прије Тимблвид Парка.
Genetski četnik

usputni_boem

Quote from: Meho Krljic on 23-02-2020, 06:31:04
Čovek je bio heroj kakvog nismo zasluživali krajem osamdesetih, ali koji nam je bio potreban.
Quote from: Meho Krljic on 23-02-2020, 14:25:06
Ja igram Thimbleweed park na Sviču već nekoliko meseci, sve na parče. I odličan je.

Meho, sta se desava sa tobom? Da li ovo znaci da si uvideo vrednost ovog slavnog zanra??  :shock: Nisu ovde cista posla  :lol:

Igrao sam i ja Thimbleweed Park, meni je vrlo dobar, ali ipak vise volim avanture Ronovog prezimenjaka. A o Lukasovim klasicima - da i ne pricam.