Author Topic: Šta lepo od mangi čitam...  (Read 13071 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Perin

• 3
  • *
    • Klub Knjige
Šta lepo od mangi čitam...
« on: 26-10-2010, 00:19:36 »
VINLAND SAGA

Mnogi znaju da sam veliki fan Berserk mange. Well, oni koji vole Berserk, voleće i ovu mangu. Da, ova manga ima Perin's seal of approval. Tema mange su vikinzi, ni više ni manje. Ha! Ukratko:

Radnja je smeštena u otprilike jedanaesti vek, Engleska. Priča govori o mladome vikingu Torfinu, koji, spletom okolnosti, postaje vojnik u službi Askelada. E sad, caka je u tome što Torfin želi da ubije Askelada u dvoboju, i tako se osveti za ubistvo svoga oca. Uskoro opis na Anime Jedinici.

J.Stickman

• 2
  • pretty as a picture
Re: Šta lepo od mangi čitam...
« Reply #1 on: 15-11-2010, 18:39:34 »
Trenutno čitam Oštricu Besmrtnika ( ovo Algoritmovo izdanje ) na kapaljku tj. kako se kojeg broja dokopam. Onako na prvu loptu, crtež me osvojio a naročito ono pojašnjenje njegove besmrtnosti.
Između ovdje i tamo.

Perin

• 3
  • *
    • Klub Knjige
« Reply #2 on: 15-11-2010, 22:07:00 »
Nije loš BotI...

filip_serbon

• 4
  • 2
  • "...and for a second. I forgot to kill him."
« Reply #3 on: 01-12-2010, 15:37:40 »
Trenutno čitam Oštricu Besmrtnika ( ovo Algoritmovo izdanje ) na kapaljku tj. kako se kojeg broja dokopam. Onako na prvu loptu, crtež me osvojio a naročito ono pojašnjenje njegove besmrtnosti.
veoma je lose odradjena,inace hrvati su preveli sa engleskog,koji su opet preveli sa originala,slicno je kao u igri gluvih telefona,mnogo,mnogo gresaka!!!
"Man takes up the sword to protect the small injuries that burdened his heart, on a distant day beyond his memories.
Man wields the sword to die with a smile on his face, on a distant day

DušMan

• 5
  • 3
  • Urbana gradska faca
« Reply #4 on: 01-12-2010, 16:17:03 »
Jesi siguran u to?
Istina, nisam skoro gledao te Algoritmove mange, ali sećam se kad su krenule da je prevod radio urednik Ken, i da je prevodio sa japanskog.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #5 on: 01-12-2010, 17:15:12 »
Algoritmove mange su prevođene sa japanskog. Tako oni kažu, a ja im verujem. O kvalitetu prevoda ne znam ništa.

Ajd', kad sam već ovde, da kažem šta sam ja čitao poslednjih par meseci:
- neke priče Šigerua Mizukija iz 1960-tih
- Imuri
- Toriko
- I am a Hero
- A Drunken Dream (zbirka kratkih priča Moto Hagio, objavljena na engleskom)
- Dorohedoro
- Hoshi mamoru inu (Pas koji čuva zvezde)

I am a Hero je trenutno verovatno najbolji strip na temu zombija.
Dok ima smrti, ima i nade.

Perin

• 3
  • *
    • Klub Knjige
« Reply #6 on: 01-12-2010, 17:58:26 »
Meni je prevod skroz okej, i verujem da su radili prevod sa japanskog. 

Ygg

• 4
  • 3
« Reply #7 on: 02-12-2010, 01:38:09 »
Ja sam danas nabavio Oštricu besmrtnika 2. Djelili je besplatno uz novi broj OK-a! :oops:

Za 3KM (1,5 eura) sam dobio i OK časopis i tu mangu, plus veliki poster Linkin Parka i Rihanne.  :mrgreen:
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Alex

• 4
  • 3
« Reply #8 on: 02-12-2010, 01:43:52 »
Ja imam prva 3, ali nažalost, četvrti ne dele, čak ni uz Bravo Girls.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Perin

• 3
  • *
    • Klub Knjige
« Reply #9 on: 02-12-2010, 02:45:32 »
Pa jebote, što ne prijavljuješ??? HGde, gde, gde, gde, gde u BL, na kojem kiosku, ima li i broj jedan...!!!!!

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #10 on: 10-12-2010, 02:26:45 »
Trenutno možda 'najvreliji' strip u Japanu  (ne, nije Berserk, a ni Gantz  :lol:).

Shingeki no kyojin.

Napad divova.

I nema veze sa sportom. Osim ako se potraga divova za ljudskim mesom u pseudo-srednjovekovnom evropskom setingu ne svrstava tu.

Za sada je obećavajuće - preterano obećavajuće, pa bolje da se strpim još malo.

xjap

Perin

• 3
  • *
    • Klub Knjige
« Reply #11 on: 06-06-2011, 16:47:17 »
Ja sam sinoć, iz dosade, pročitao dva naslova: Zombie Hunter i Battle Royale. Zombie Hunter ima ogroman potencijal, i stvarno je šteta što su mangaka autori rešili da stanu sa serijalom nakon svega 6 svesaka. Battle Royale je jedna od boljih mangi što sam pročitao, ima 15 svesaka i stvarno je hard core - akcija, erotika, ubistva, kasapljenje....vrhunsko odrađena manga, svakako preporuka! :)

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #12 on: 07-08-2011, 02:59:48 »
Battle Royale je jedna od boljih mangi što sam pročitao, ima 15 svesaka i stvarno je hard core - akcija, erotika, ubistva, kasapljenje....vrhunsko odrađena manga, svakako preporuka! :)

Mene je Battle Royale žestoko razočarao. Možda on nije baš TOLIKO loš koliko ja želim da ga prikažem, ali ne može da mi bude "dobar" ni pod kakvim uslovima. Battle Royale (roman, a i film) crpi snagu iz stavljanja dece u neprijatne, ali realistične situacije. I deca su samo deca, uz nekoliko izuzetaka. U stripu su skoro svi izuzeci. Ne treba mi Škola borilačkih majstora koji se bore do istrebljenja - toga već imamo dosta, hvala lepo, i to urađeno kako treba. Postojanje akcije, erotike, ubistava i kasapljenja nije merilo kvaliteta, ali način kako su urađeni može da bude. A ovde je sve izveštačeno i preterano. Ali, dobro, svako ima svoje mišljenje.  xcheers

Uostalom, na sajtu zbog koga sam i započeo ovaj post - a to je japanski Manga Review - Battle Royale za sada drži ocenu 5.04 na skali 0-10, što je realno, rekao bih.

"Začuđujuće realno." To bi bio dobar opis ocena koje sam video na ovom sajtu. Inače ne verujem mnogo listama i mišljenjima koja se mogu sresti na takvim mestima. Iako volim da čujem dobru reč o onome što ja smatram dobrim, desi se da na istom mestu čujem dobru reč i o onome što smatram lošim. I to, što je najgore, uz više-manje identično obrazloženje.

Kratak uvod: Manga Review je sajt koji služi za pisanje kratkih recenzija o mangama sa ocenama 0-10 i vođenje statistike. Nema profesionalnih kritičara, ma nema čak ni "kritičara" u bilo kom smislu - sve ocene daju obični korisnici, "prolaznici". Pretpostavljam da te recenzije ne doprinose puno analizi bilo čega osim psiholoških profila svojih pisaca. Ali, meni je daleko značajnije iz moje pozicije to što, statistički gledano, umeju da stave većinu mangi tamo gde im je mesto, ili bar gde ja smatram da im je mesto.

Primer: Naruto. Pogledajmo ocene fanova sa Zapada: ANN daje srednju ocenu 8.14, Baka-Updates Manga oko 8.0, a MyAnimeList 8.17. Manga Review daje 4.67. Jedina prednost na strani ovih prvih je broj glasova, koji ide i do 40 hiljada u slučaju MyAnimeListe, dok se kod Japanaca radi o skromnih stotinak. Međutim, šta to vredi kad su tih 40000 glasova glupo raspoređeni? Skoro svi su u rasponu 7-10, dok se kod Manga Review-a radi o realnijem pojasu 3-6. Naruto se drži na 168. mestu i ima nekih 50 naslova ispod sebe. (Samo mange sa dovoljnim brojem glasova (?) se nalaze uključene u liste.)

Dakle, evo prvih 10 (da ne idem dalje) na listi šonen-mangi, koja se neobično slaže sa mojim stavom šta je tu najbolje. Neko će reći da šonen-mange same po sebi ne mogu da zavrede visoko mesto na lestvici, ali mi smo svesni njihovih ograničenja i ipak tvrdimo da i tu, kao i u svemu, možemo odvojiti žito od kukolja.

1. Slam Dunk  8.64
2. Black Jack  8.55
3. JoJo's Bizarre Adventures  8.45
4. Ushio and Tora  8.23
5. Level E  8.14
6. HUNTER×HUNTER  8.05
7. Doraemon  8.01
8. Ashita no Joe  7.97
9. capeta  7.94
10. Karakuri Circus  7.91

Poslednja manga na listi ima ocenu 0.48 ( 8-))

Meni bi se i Black Jack, i JoJo i Ushio i Tora našli među prvih 10 šonen-mangi, možda i Doraemon (iako je on još za mlađu publiku). Ashita no Joe je klasik, Karakuri Circus je radio isti lik kao i Ushia i Toru, a o Level E čujem dobre stvari. Jedino popularnost Slam Dunka nikad nisam razumeo, ali, dobro - niko nije savršen.  xnerd

Odaću vam tajnu: DušMan ne voli Black Jack!

Idući put možemo o štivu za starije (ironija je da je bukvalan prevod "stripovi za mlađe", jer "seinen" je "mlad čovek", al' dobro, nećemo sitničariti   xrotaeye).

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #13 on: 26-08-2011, 11:19:52 »
Dobro, pošto sam obećao, evo prvih 50 mangi po sudu japanske publike (trenutno stanje na gorepomenutom sajtu Manga Review). Iako sam obećao listu sejnen-mangi, daću zbirni rezultat za sve ciljne grupe, da ne bismo sada ulazili u dileme oko klasifikacije. Tamo gde je poznatiji engleski naziv dao sam njega. Radi bolje orijentacije dao sam i trenutne srednje ocene, mada njih treba shvatiti samo kao privremene pokazatelje. Na listi se nalaze samo mange koje imaju preko 10 glasova, pa su promene lako moguće.

Dakle:

50. Kentou ankokuden Cestus  7.85
49. G senjo Heaven's Door  7.85
48. Animal Doctor  7.86
47. Last Inning  7.87
46. Silent Service  7.87
45. Kodoku no Gourmet  7.88
44. Ten - tenho doori no kaidanji  7.88
43. Kobe resident  7.88
42. Town of Evening Calm, Country of Cherry Blossoms  7.89
41. Yotsuba and...  7.89
40. Shakariki!  7.89
39. Ocha ni gosu (A Bad Boy Drinks Tea)  7.90
38. Karakuri Circus  7.91
37. Real  7.91
36. Hyogemono  7.92
35. Otoosan wa shinpai suru  7.92
34. Glass Mask  7.92
33. Dokyoboshi  7.92
32. Sugar  7.93
31. capeta  7.94
30. Air Master  7.94
29. The Way of Manga  7.96
28. Master Keaton  7.96
27. Historie  7.96
26. Kingdom  7.97
25. Tomorrow's Joe  7.97
24. Shigurui (Death Frenzy)  7.97
23. Doraemon  8.01
22. Imperial Guards  8.01
21. Hunter x hunter  8.06
20. Level E  8.09
19. Dorohedoro  8.11
18. Kyoshiro 2030  8.15
17. Maison ikkoku  8.20
16. My Name Is Shingo (Watashi wa Shingo)  8.21
15. Ushio and Tiger (Ushio to Tora)  8.23
14. Nausicaa of the Valley of the Wind  8.25
13. Ping-pong  8.25
12. Tobaku mokushiroku Kaiji  8.27
11. Yokohama Shopping Trip  8.28
10. Fujiko F. Fujio ishoku tanpenshuu (kolekcija kratkih priča)  8.29
09. Phoenix (Hi no tori)  8.29
08. Sanctuary  8.30
07. 7 Seeds  8.42
06. Natsuko's Sake  8.44
05. JoJo's Bizarre Adventure  8.44
04. Black Jack  8.57
03. Gin to kin  8.60 (bukvalan prevod "Srebro i zlato")
02. Slam Dunk  8.64
01. Parasyte (Kiseijuu)  8.79

Neki nama poznati naslovi:
Berserk  7.82
Devilman  7.74
Akira  7.67
Gunnm (Battle Angel Alita) 7.52
Fullmetal Alchemist  7.46
Dragon Ball  7.45
Blade of the Immortal  7.42
Blame!  7.32
Vinland Saga  7.27
Ghost in the Shell  7.20
Monster  7.00
Death Note  6.50
One Piece  6.44
Gantz  6.42
20th Century Boys  5.77
Naruto  4.69
Bleach  3.31

Sve preko 7.00 se smatra dobrim.

Ovde vidimo koliko se ukus japanske publike razlikuje od ukusa američkih i evropskih fanova. (Ili možda ne vidimo? Ali onda pogledajte liste sa Anime News Networka ili sa MyAnimeListe.)

Što se tiče autora, Nobuyuki Fukumoto ima čak tri naslova na ovoj listi (Gin to kin, Tobaku mokushiroku Kaiji i Ten - tenho doori no kaidanji) i još nekoliko odmah ispod. Dalje, dominiraju Hitoshi Iwaaki (Parasyte, Historie), Takehiko Inoue (Slam Dunk, Real) F. Fujio Fujiko (kolekcija priča, Doraemon), Osamu Tezuka (Black Jack, Phoenix), Yasuhiro Yamada (Dokyoboshi, Hyogemono) i kao neminovne veličine šonen-stripa Kazuhiro Fujita (Ushio and Tigar, Karakuri Circus), Yoshihiro Togashi (Level E, Hunter x hunter) i Masahito Soda (capeta, Shakariki!).

Što se mene lično tiče, Fukumoto i Iwaaki i jesu carevi. Parasyte je naslov zbog koga sam i počeo ozbiljnije da čitam mange, i nema potrebe išta da dodam - osim da ima i najveći broj glasova izuzimajući neke mastadonte šonen-stripa. Takođe, lično sam iznenađen ovoliko dobrim prijemom Dorohedora, pošto je taj naslov prilično nekonvencionalan (iako jeste odličan). Ali, na kraju krajeva, ova lista i jeste puna nekonvencionalnih naslova.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #14 on: 21-10-2011, 17:42:46 »
Evo mog kratkog opisa mange Kingdom. Pre par meseci počela je da izlazi i u Italiji, a reklamirali su je kao "novog Berserka". I znate šta? Slažem se. Ovo je najsličnije od svega što sam do sada video, a da nije kopija.

Poređenje se odnosi na deo Berserka poznat kao Golden Arc, ne na kasniji izlet u high fantasy, koji - prema zdravom razumu, kritičkoj percepciji sveta i umetnosti, kao i mom mišljenju - predstavlja za Miuru korak unazad u kreativnom smislu.

Ja sam pročitao tek prvi tom (od evo još malo pa 24), pa ne mogu da sudim o ukupnom dosegu, ali za sada obećava. Takođe, u Japanu kruži reč o tom naslovu, a ta reč je "odlično".

Perin

• 3
  • *
    • Klub Knjige
« Reply #15 on: 21-10-2011, 18:08:20 »
Hm hm hm! Ovo se čini odlično!

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #16 on: 25-03-2012, 15:39:05 »
Karakuri Circus (Le Cirque de Karakuri, Cirkus karakurija, tj. japanskih mehaničkih lutaka)

Šonen-manga Kazuhira Fujite objavljivana 1997-2006. i sakupljena u 43 toma.
Zvaničan prevod na engleski: nema ga i verovatno ga nikad neće ni biti
Zvaničan prevod na francuski: stalo se posle 21. toma
Nezvaničan prevod na engleski: otprilike četvrtina, nekih 12 tomova (mislim)

Animirana verzija: nema je

Proveo sam jedno pet minuta razmišljajući zašto ovaj naslov jednostavno ne može da bude popularan na Zapadu, iako može da satre - po opsegu, skali, dometu, ozbiljnosti, uspešnim vezivanjem komičnih trenutaka sa obuhvatajućim tragičnim patosom, raznovrsnosti, maštovitosti, kompleksnosti, karakterizaciji i još ponečem - većinu šonen-naslova o kojima se priča i priča i priča, a da se ništa korisno ne kaže, i kojima se izjavljuje ljubav (ili mržnja), i nemam siguran odgovor. Čudi me da čak ni u Francuskoj nije naišao na odziv publike, iako je na par mesta izuzetno dobro ocenjen.

Crtež je netipičan, mračan, ponekad samo skica, ponekad sa mnogo senki i detalja, stil se menja od komičnog do realističnog - možda je zato ovaj naslov "acquired taste". Priča je... strip-adaptacija romana Sanjaju li lutke mehaničke ovce? od Viktora Igoa.  xnerd Monstruozno moćno... Naravno, ovo je šonen-strip i očekujte neke trope i narativne postupke standardne u toj klasi, ali unutar nje, od ovog teško da ima bolje.

Sasvim u ravni sa Arakawinim Čeličnim alhemičarom, što i nije čudno, pošto mislim da joj je Karakuri Circus i bio uzor (nemojte me držati za reč, nije provereno). Isti spoj komedije i savršeno ozbiljnih i bitnih pitanja o moralu i ljudskoj prirodi - iako je meni humor Karakuri Circusa smešniji i to bez žrtve sa druge strane - oslanjanje na evropsku tradiciju, alhemija. Uz to, meni je i Fujitin crtež draži, osim kada Arakawa crta Požudu (Lust). Ništa ne može da se meri sa Lust - to je jedan od osnovnih aksioma svetskog stripa.  :wink:

VajraR

• 1
« Reply #17 on: 24-04-2012, 20:19:30 »
Trenutno Claymore i Shin Tenisu no Ojisama.
"With freedom, books, flowers, and the moon, who could not be happy?" — Oscar Wilde

Perin

• 3
  • *
    • Klub Knjige
« Reply #18 on: 23-05-2012, 21:35:21 »
Možda najbolja šonen manga što sam pročitao - KEKKAISHI. Svaka preporuka!

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #19 on: 01-06-2012, 19:45:49 »
Ran i sivi svet (Ran to haiiro no sekai), poznat i kao Gray and Wonder Around Her. U osnovi, ovaj naslov pripada "maho šođo" žanru, u kojima su glavne junakinje devojčice ili devojke koje imaju magične sposobnosti. Svejedno, ovo izlazi u časopisu namenjenom starijoj i umetnički zahtevnijoj publici (Fellows od Enterbraina). Počeo je da izlazi 2009, a autorka je Aki Irie.

Nema tih reči koje bi mogle da opišu serijal bolje od sledeće naslovnice:

Može se naći na engleskom jeziku.
Ne, mora se naći na engleskom jeziku.  xnerd

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #20 on: 29-08-2012, 23:54:16 »
Započeo "Kosmičku braću" (Uchuu kyoudai), jedan od najizvikanijih naslova poslednjih godina u Japanu. Samo sam u probnoj fazi i još "ispitujem teren", sa nadom da ću nabaviti štampano izdanje (mada, za sada nije ostvarivo) ili bar da će mi čitanje stripova preko kompjutera postati manje iritantno.

Nego, mislim se... ovako nešto je moglo da uspe samo u Japanu. U Americi bi bilo igrana televizijska serija. Drama sa elementima komedije, priča o dva brata koji se nadmeću za prvenstvo u putovanju u kosmos. Materijala ima dosta, preko 3000 stranica do sada, a izlazi u Morningu, najvećem strip-časopisu namenjenom odrasloj publici. Ima nekoliko nesavršenosti u tehničkoj realizaciji (na početku), ali, s obzirom da je autor Chuya Koyama prilično mlad, "režija" je impresivna.

Čudno da se moj prvi značajniji dodir sa ovim stripom poklopio sa smrću Nila Armstronga.

Perin

• 3
  • *
    • Klub Knjige
« Reply #21 on: 10-10-2012, 12:40:04 »
Green Blood. Na mangastream prevedeno prvih 7 čepterea. Nije loše. Kaubojska/Njujork/krimi manga o bandama, plaćenom ubici i njegovom bratu. Skroz ok...ali videćemo.

Perin

• 3
  • *
    • Klub Knjige
« Reply #22 on: 23-09-2013, 20:53:46 »
http://www.festinalente.rs/index.html

Festina Lente iz Srbije je izdavačka kuća koja ne samo da je vratila Pala(h)njuka na tržište, nego je izdala i jednu mangu!!!! IKIGAMI od Matoro Masea je započeti serijal i manga je odrađena baš kako treba - u japanskom stilu, jelte :lol: Mangu sam tek uzeo u ruke (da nema Zoke Lava, u Banjaluci ne bi bilo ni stripova), a evo o čemu se radi u mangi:

http://www.mangaupdates.com/series.html?id=10585

The japanese government has launched a brand new law: because of the laziness and apathy of Japan's people it was decided that someone, daily and randomly, will be chosen and killed with a poisoned capsule in order to "bring to life again" and wake up the others.
The person elected will be warned with an ikigami (or death's notice) and after this he/she will have only 24 hours left to live.
What will those condemned think and do during this short time?

Manga ima deset svesaka i završena je. Ja sam prvu svesku platio nekih 7 i po evra, ali ja sam u RS/BiH, tako da verujem da je tamo u Srbiji manga jeftinija.

Dzimi Gitara

• 4
  • 3
« Reply #23 on: 23-09-2013, 21:27:47 »
Uh, baš je velika razlika u ceni. Kod nas je 450 din, što je manje od 4e.

A strip obećava. Nadam se da će Festina izgurati do kraja.
Kamenje iz džepova http://kamenje.blogspot.com/

Perin

• 3
  • *
    • Klub Knjige
« Reply #24 on: 23-09-2013, 22:05:44 »
Uh, baš je velika razlika u ceni. Kod nas je 450 din, što je manje od 4e.

A strip obećava. Nadam se da će Festina izgurati do kraja.

Jbg, meni je proda(T?)na za 15 marki. Mislim, ok je da se i dobavljač mange uglavi koji dinar - mada je duplo malo previše. Baj d vej, ugovorio sam sa pomenutim gospodinom da mi redovno nabavlja mange što ćete i vi pokrenuti, tako da sam i to pitanje rešio :)

tomat

• 4
  • 3
« Reply #25 on: 23-05-2014, 12:47:58 »
čitam MPD Psycho, svakom stranicom je sve bolji i bolji. čudi me da ga nema na listi gore.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

C Q

• 2
« Reply #26 on: 09-05-2015, 16:12:11 »
čitam MPD Psycho, svakom stranicom je sve bolji i bolji. čudi me da ga nema na listi gore.

Ja sam procitao prvih osam tomova - najvise zbog ODLICNE serije. Manga je, blago receno, konfuzna ali ima odlican crtez i jako nadrealne i zanimljive dijelove. Jos uvjek nije zavrsena pa nisam siguran sta bi mi bila finalna ocjena. U svakom slucaju jedna od boljih koje sam citao. Zivjela Lucy.

Perin

• 3
  • *
    • Klub Knjige
« Reply #28 on: 12-02-2016, 18:00:17 »
Ja čitam uporedo nekoliko naslova, ova aplikacija na IPADU koja se zove MANGAROCK je stvarno sjajna.

Dakle, možda bih izdvojio od fantazijske tematike, manhwu pod nazivom ID.

https://www.mangaupdates.com/series.html?id=2824

Zanimljivi likovi, pomalo mlaka storija ali dobra za opuštenu varijantu.

sinisa123

• 4
  • 2
« Reply #29 on: 02-06-2016, 08:11:43 »
Pročitao sam Jisatsu Circle i kompilaciju kratkih priča od Usamarua Furuya. Jel ima još zanimljivih naslova od ovog autora ili nešto u tom fazonu?

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #30 on: 02-06-2016, 08:16:49 »
Furuja je vrlo specifičan. Imaš dosta takvih crtača (specifičnih), ali na sličan način? Ne znam, možda Šintaro Kago. Možda Širiagari, ali nisam siguran da je on nabavljiv na engleskom. I njegov crtež je potpuno - ali, potpuno! - drugačiji. Probao bih sa Kagom, na tvom mestu. Ili sa Furujinim Vrtom, ako nisi čitao.

sinisa123

• 4
  • 2
« Reply #31 on: 02-06-2016, 15:59:22 »
Hvala. Ne toliko crtež već priča. Jutros sam pročitao Zashiki Onna od Mochizukija, odlična priča, baš filmična. Možda je snimljen i film po ovome. Skinuo sam i Dragonhead , pa sutra na poslu polako.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #32 on: 02-06-2016, 20:45:40 »
Meni je Moćizuki drag crtač, iako se smatra da je zanatski vrlo sličan Otomu. Zashiki onna je bio najpopularniji horor-strip 90-tih u Japanu, ali ne sećam se da li je nešto snimljeno po njemu. S druge strane, po Dragonhead-u imaš igrani film. Verovatno očajno loš, nisam proveravao. :)

sinisa123

• 4
  • 2
« Reply #33 on: 05-06-2016, 19:19:06 »
Furuya je odličan ko voli uvrnute priče sa japanskim srednjoškolkama.

Inače, završio sam Dragonhead i počeo Jacarandu od Shiriagari Kotobukija.

sinisa123

• 4
  • 2
« Reply #34 on: 24-06-2016, 22:48:50 »
Skidajući Furuya naletio sam na mangu drugog Furuye, Himizu Minoru Furuye. Odličan strip, neobični likovi, uvrnute situacije. Ima i humora, ali pred kraj postaje dosta mračan. Postoji Sonov film, ali je samo djelimično zasnovan na stripu.

ridiculuse, ajde mi preporuči neke autore poput Minoru Furuye

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #35 on: 24-06-2016, 23:23:41 »
Ja Minorua Furuju najviše povezujem sa Ping-pong klubom, koji je skroz neozbiljan. Himizu nisam čitao, ali otprilike znam o čemu se radi, i to je potpuno drugačije. Za slične stvari... hm, Homunkulus mi prvi pada na pamet, zbog subjektivnog pogleda na svet i relativno realističnog crteža, koji predstavlja Japance kao kosooke, i sl. Pa onda bilo šta od Kenga Hanazave a da se ne zove I am a Hero, pre svega Ressentiment.

sinisa123

• 4
  • 2
« Reply #36 on: 25-06-2016, 00:27:21 »
Hvala. Imam na kompu Homunkulus. Furiya zaista podsjeća crtežom na Hanazawu, izrazi lica su neprocjenjivi. Kad smo kod Hanazawe, vidio sam mu sliku - dobro je sebe nacrtao u I am a Hero :)