• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Breaking Bad

Started by M.M, 19-11-2010, 23:45:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Biki

Karl Rosman

Ne znam sta mi bi.
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Albedo 0

Quote- Walter and Jesse have to find a place to cook or are cooking meth.
- Some mishap occurs/Jesse does something stupid.
- Walter cusses Jesse out and breaks up with him.

Episode break.

- Next episode they develop some ridiculous plan.
- The plan works as hi-jinks ensue with odd coincidences, happenstance, and dumb luck saving their butts so they can live to cook meth another day!
- The odd couple kisses and makes up as Walter decides to go steady with Jesse again.

That's effectively what you need to know to watch pretty much any episode of Breaking Bad.  This tired wash and repeat format is what makes the show tedious and boring at times because the writers have to stretch out the other things in the episode so they can milk the main storyline for an episode or two.  The rest of the episodes are filled with Walter and the melodrama of his household as he argues with the wife viewers don't care for and the children, who may as well be lawn ornaments, looking on.

http://fanbros.com/breaking-bad-is-overrated/

vrlo dobro, a ovo je genijalno

QuoteWalt: Let's cook some Meth
Jesse: Yeah man, but how we gonna sell it?
Walt: We'll do this...[insert stupid, nonsensical plan here]
Jesse: No man, that shit is fucked up, yo.
Walt: I NEED MONEY SO DO IT
Jesse: [Does it. Fucks up] Oh man, shit just got real
[insert two episodes of ridiculousness, whether it be strangling half dead people in a basement, shootouts in the desert or whatever...]
Walt: You're an arsehole who can't do anything. No more cooking! [3 seconds later]...I need money, let's cook some Meth.

http://www.hihimag.com/ents/tv/2012/08/why-i-hate-breaking-bad/

http://www.avclub.com/article/the-case-against-ibreaking-badi-101439

Truman

Da, četvrta sezona mi je izrazito dosadna.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Ghoul

The Screen Actors Guild announced the winners of the SAG Awards, and Breaking Bad won two top honors:
Bryan Cranston for Outstanding Performance by a Male Actor in a Drama Series,
and the entire cast for Outstanding Performance by an Ensemble in a Drama Series.
https://ljudska_splacina.com/

M.M

Quote from: D. on 18-01-2014, 22:20:56
Quote from: Miljan Markovic on 18-01-2014, 21:04:08tom malecnom razlikom da kad su mu skinuli masku on nije cmizdreo i bogoradao kao pičkica već je nosio svoj teret kao muškarac.

Pickica, kao muskarac... koliko stereotipa I tripova na jednom mestu. Zvuci kao da dolazi od nekoga sa krizom muskog identiteta.

Uvek mi bude slatko kad prokomentarišeš ovako nešto. Odrasti. Shvati. Preboli. Ako si imala sreće, možda si imala jednog (ili dva) drugara u životu (između ostalih, mene i onog drugog), koji su se zadesili da budu muškarci-muškarci, i oni su budalasto poželeli da budeš deo njihovog života... a onda si se dogodila ti i oterala ih od sebe idiotlucima, odnosno krizom (ženskog) iNdentiteta.

Quote from: Ghoul on 19-01-2014, 07:49:05
Bryan Cranston for Outstanding Performance by a Male Actor in a Drama Series,

Nijedan poraz nije konačan.

Josephine

:) ako sam ih ja dobrovoljno oterala, a oni dobrovoljno otisli, onda tu nicega nije ni bilo. Samo pickica. :D

Albedo 0

ova treća sezona je počela toliko paćenički da ne znam šta da kažem

Josephine

Serija za naivnu musku decu. :)

Truman

Moram priznati da mi je smešno što se ova dvojica stalno tuku i mire...kao da između njih ima latentne seksualne privlačnosti.

Truman

Epizoda 4.13 - Gasova smrt. Neverovatno besmislena scena u kojoj on izlazi kroz vrata nakon eksplozije. Čudi me da su autori dopustili sebi takvu glupost...

Truman

zar je moguće da je Volter otrovao dečaka?!

Ghoul

The Producers Guild of America announced the winners of the 25th Annual Producers Guild Awards, and Breaking Bad was honored with the prestigious Norman Felton Award for Outstanding Producer of Episodic Television, Drama.

Albedo 0

Quote from: Red John on 20-01-2014, 22:56:11
Epizoda 4.13 - Gasova smrt. Neverovatno besmislena scena u kojoj on izlazi kroz vrata nakon eksplozije. Čudi me da su autori dopustili sebi takvu glupost...

dopustili su oni sebi svakakve gluposti

dođu dva blizanca da kupe pancir, čim sam vidio da ga prodavac nosi mislio sam u sebi ''samo ne da pucaju u njega, ne taj najgrđi kliše, karikaturalni crtani film od ove dvojice debila, samo to ne'', i normalno, pucaju u prodavca

kad Henk treba da zagine, blizanac staje i već vidim ''biće tu neka časna osveta, za Tukoov obraz, pa da, eo sjekire, sasvim logično, Henku se ruke tresu ali stići će, nema šta, odstranio pola mozga bez problema''

1. epizoda 4. sezone, Gas oblači kombinezon i jopet isto ''samo ne klasično šetanje između zarobljenika sa skalpelom, samo ne odugovlačenje da bi uradio ono što sam već znao da će da uradi 15 minuta ranije''

najčešće do jaja predvidljiva serija, koja se postavlja kao neka ultramegagiga manifestacija teorije igara

uporedi to sa onim kako je teorija igre korišćena u Dobar, loš, zao ili u Kumu, pa će ti se kasti koliko je BB zapravo loš

i da ne može da nađe drugog hemičara, jaooooooo

jedino gdje sam iskreno uživao u retardiranosti je ona epizoda sa muvom

Ugly MF

Bato, Probaj ako nisi dosad "Justified".
Mene prva epizoda nije privukla, jer gulio neke fantastike tad, ali kad se nakupilo, ja krenuo...
Tamo nema odugovlacenja i razvlacenja sa krimosima i nepotrebnih scena po 10 min duze no sto bi trebalo...

Albedo 0

nisam gledao, probaću, mada prvo ću malo odmoriti od serija s krimosima i pajkanima...

završio sam 4. sezonu BB i neću ići dalje, nema poente

nakon svega, serija bi trebala da se zove ''Očajni domaćini'', jer to je otprilike habitus ovakvih serijala, koji su sve popularniji

u temelju BB je ista stvar kao i u temelju Two and a half men, Big bang Theory, House MD...

a to je ta ugrožena, nepotpuna, ''polovična'' muškost

Two and a half men to naravno prikazuje na drugačiji način, ali suština je ista - kako se izboriti sa sve nestabilnijim muškim identitetom. Postoji muškarčina i postoji njegov kilavi brat. Valjda su najbezazleniji u čitavoj priči Big Bang i House

Odatle ''Očajni domaćini'', moglo bi da se zove i ''Razgoropađene bijele gaće''

1. Radi u perionici, pere automobile, ponižavaju ga učenici, inferioran je u odnosu na Henka, seksualni život mu je očajan, žena surfa po netu za vrijeme handjoba, riječju - Volt je slabić a i otac mu je bio ako ne slabić, onda obolio od Hantingtona, što je još gore. Takođe, Volt je štreber.

taj tip postaje

2. odnosno želi da postane muškarčina, da nadoknadi nedostatke kako zna i umije, izgradi samopouzdanje. Nakon prvog zločina agresivno vodi ljubav sa ženom, kasnije to dolazi i na ivicu silovanja. Odbija bilo kakvu vrstu pomoći, želi potpunu finansijsku nezavisnost. Tjera druge lidere ''s njegove teritorije'', to je već ona životinjska strana gdje kao babun tjera neprijatelje pomoću svog crvenog dupeta.

Gejl se otvoreno predstavlja kao libertarijanac, Volt je i više od toga. Iz kojeg god ugla posmatrate Volt izvlači neku mačo teoriju na kojoj zasniva svoj pogled na svijet, libertarijanizam, materijalizam, hemija, socijaldarvinizam...

Mačo teorije služe za jačanje ugrožene muškosti, i generalno gledano kao napad na ''njanjavog Obamu''

Volt je užbenički primjer hiperrealizma, gdje se prenaglašavanjem muškosti samo prikriva da te muškosti uopšte nema. Zašto je Voltu1 potrebna mačo teorija da bi postao Volt2? Prosto, ili posjeduješ neki autoritet ili ne, ne zadobija se autoritet u porodici, među učenicima i starim poslovnim partnerima time što postaješ kriminalac. Zašto Henk tako ne upostavlja svoju dominaciju?

Dakle, neko nešto radi sam a drugome su potrebna pomagala, a ova serija se bavi Voltom kojem su potrebna pomagala.

pokradeno iz KUMA - familija unutra, džungla spolja, tu je očajni domaćin da održava stvari pod kontrolom, opet su muškarci u prvom planu, ko se sjeća da li posljednje ili neke od posljednjih scena kada se konfrontiraju novi kum i njegova wasp supruga, to je sve pokradeno u BB. Nije Kum bio bez razloga popularan, i tada je započela veća ekonomska kriza, i tada je privreda bila ugrožena, muški identitet uzdrman i trebalo ga je ojačati hiperrealistički, ne samo tradicionalističkom familijom kojoj ni država ne može ništa, ne samo običnom etničkom zajednicom, već Sicilijancima, koje ni ostali Italijani ne podnose. Dakle, najgrđim ultrapatrijarhalnim krimosima koji ne prezaju ni od čega, koji su dno dna po agresivnosti, ''muškosti'', libertarijanizmu, you name it, they got it.

To se itekako vidi na Voltu, koji pretjeruje u svemu, nekad reaguje gotovo kao životinja, a budući da nisam gledao 5. sezonu, niti ću, možda bise mogla povezati još koja paralela sa kumom u slučaju ubistva brata. Inače, kriza je počel otprilike 1972. kada je Kum bio najgledaniji, pa je onda uslijedio uspjeh Exorcista u kojem se takođe prihvata muški autoritet, a čim je kriza počela da jenjava najgledaniji postaje Kramer vs Kramer, potpuno suprotan prikaz muškarca, daleko od divljeg i životinjskog s početka krize. Iz iste vizure može da se posmatra i BB.

Gikovski dio se razlikuje od Kuma i najzanimljiviji je, jer od 3. sezone više nema prljavog biznisa već se sve vraća u neke gikovske koordinate. Kingpin je gik s cvikerima, besprekorno obučen, koji radi ko običan menadžer nekog fast food lanca, živi u nekoj skromnoj kućici, sam bog zna šta će mu kriminal više u životu, ali eto, on to radi. Volt je ubačen u potpuno profesionalnu laboratoriju a ne neku kamp prikolicu, i ide na posao maltene kao bilo koji drugi hemičar u laboratoriji. Njih dvojica u stvari vode besprekorne gikovske srednjeklasne živote, samo što umjesto pljeskavica prže met

jedino što nedostaje seriji s ove gikovske strane u 4 sezone jeste što nisu našli nekog programera da u par epizoda odigra ulogu nekog tvorca softvera kojim se organizuje transport i prodaja meta po čitavoj teritoriji, al eto, nije im palo na pamet da uglave nekog kompjuteraša

pretpostavljam da je ta gikovska strana ulagivanje većinskoj publici, ali je samo dodatno upropastila seriju

BladeRunner

Meni djeluje da se tebi ova serija ne dopada jer se prosto ne uklapa u to što ti misliš da treba. Naopaka je rola muškarca, oca i slično, a uz to ne propagira ideologiju koja ti je bliska. Recimo, u 1. si prepričao ono na čemu počiva Voltov lik. Tebi to može da se dopada ili ne dopada, ali to je to - Voltov lik. To što bi ti taj lik osmislio drugačije (Konan koji kuva kristal-met, tajni sastojak dva kila čvaraka) nema nikakve veze sa životom, jer ti je to - datost. Dakle, tako su ga osmislili autori. Što kaže Bret Iston Elis u "Rules of attraction" deal with it, rock'n roll.

E sad, kvalitet nečega ne zavisi od toga koliko se to uklapa u tvoj životni svjetonazor, već koliko je vjerno i dosljedno prikazano u okviru kategorije koju su autori zamislili. Volt je ZAMIŠLJEN da bude prikazan kako si ga već opisao u tačkama jedan i dva. Jedino pitanje tu je da li je taj prikaz uvjerljiv ili nije, a ne kakav je Volt trebao da bude da bi se dekonstruisalo nešto lijevo, a u vezi sa šestim. Ti uopšte, u svojoj samodovoljnoj analizi, ne pišeš o tome. Tebi on nije neuvjerljiv, već ti se samo ne sviđa. Iritira te, provocira toliko da pišeš jako obimno o tome što ti se ne dopada (što samo govori o tome koliko je serija ubola živac). Prosto smatraš da u ovom političkom trenutku, konstelaciji ekonomskog sazvježđa, globalnom tarot otvaranju, ova serija ne poručuje ono što smatraš da umjetnička djela treba da poručuju. Tako da sve vrijeme polemišeš o tome šta, u ovom političkom/društvenom trenutku, umjetnička djela MORAJU da poručuju. Opet, i pored nekakvih silnih teorija, knjiga i ludila, destilat te tvoje velike mudrosti se svodi na Mobi Dick feat. Gala, tekst pjesme "Izaberi". Avaj, Breaking Bad nije to. Burn the witch.

Mislim da je tužno kada čovjek ne može da prepozna kvalitet u nečemu sa čim se fundamentalno ne slaže, bez obzira da li se radi o knjizi, seriji ili filmu. Ako se još uz to fura da se bavi ja-pa-ja teorijom, propast je potpuna. A ako je još u poziciji da druge uči o tome, we are all doomed.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

Karl Rosman

Quote from: BladeRunner on 23-01-2014, 10:45:14
Meni djeluje da se tebi ova serija ne dopada jer se prosto ne uklapa u to što ti misliš da treba. ...

Ja htedoh da mu kazem kako se drva ne nose u sumu, ali nije lose ni ovako. :)
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Milosh

BladeRunner se (nažalost) retko pojavljuje ovde, ali zato kad se pojavi to budu trenuci za pamćenje.  :lol:
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Albedo 0

QuoteMeni djeluje da se tebi ova serija ne dopada jer se prosto ne uklapa u to što ti misliš da treba

jesam li ja negdje napisao šta mislim da treba?

QuoteKonan koji kuva kristal-met

Konan koji je takođe maskulinistička fantazija do jaja? To je moj svjetonazor?

QuoteJedino pitanje tu je da li je taj prikaz uvjerljiv
Uvjerljiv u odnosu na šta?

QuoteTako da sve vrijeme polemišeš o tome šta, u ovom političkom/društvenom trenutku, umjetnička djela MORAJU da poručuju

Opet, gdje sam napisao šta mislim da treba?

Quoteserija ubola živac
Tebi ne bi ubola živac serija o Albancu koji prikuplja finansijska sredstva kako bi naoružao UČK protiv srpskih monstruma, samo da je serija kvalitetna, jel tako? Ili neka serija o Bošnjacima koji se brane od srpskih zlotvora? Samo da je ''uvjerljivo'', ma šta to značilo?

scallop

Samo šest pitanja umesto ubedljive argumentacije? Bato, možeš ti i bolje.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ghoul

Quote from: BladeRunner on 23-01-2014, 10:45:14
Mislim da je tužno kada čovjek ne može da prepozna kvalitet u nečemu sa čim se fundamentalno ne slaže, bez obzira da li se radi o knjizi, seriji ili filmu. Ako se još uz to fura da se bavi ja-pa-ja teorijom, propast je potpuna. A ako je još u poziciji da druge uči o tome, we are all doomed.

blejd (ponovo) objašnjava! :)

Josephine

Moram još jednom da pročitam baticine izjave na ovoj temi, ali možda ću i da se složim sa nekim od njih. Ali samo ovog puta. :D

Naime, Batica je već, ranije, izjavio da mu je lik Volta neuverljiv. Tako da on sve vreme i kritikuje neuverljivost lika, a ne to što nije postavljen kako je on želeo.

Batica ovde radi dekonstrukciju lika, a ne kritiku. Najposle, treba razlikovati i ta dva termina. 

Sad, nemam velike primedbe na neuverljivost lika. Ne znam kako je to kada čovek sazna da je opasno bolestan. Ja sam poverovala. Doduše, smeta mi malo što je Volt isto što i Haus: ono što bi svi želeli da budu, a nemaju hrabrosti. Na taj živac serija i hvata. Zato sam i rekla da je u pitanju serija za naivne dečake. Dodala bih još i za - muške kukavice. Batica je dovršio priču o tome zašto baš "muške".

pokojni Steva

BB je dobra serija, ubijena besramnim holivudskim propaganda momentima. Napraviše od Volta i Pinkmana mentalno prolupane sekaperse samo zato jerbo diluju lepkove. Ma hajde! Bolje ne bi ni Hilari Klinton...

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Albedo 0

Quote from: scallop on 23-01-2014, 12:18:14

šta imam da mu odgovaram, čovjek ne shvata da su Konan i Volt 2 strane iste medalje, prvo neka shvati šta sam uopšte napisao pa neka mi sudi

priča o kvalitetu i uvjeljivosti, a ne govori o etalonima tog kvaliteta i uvjerljivosti, kako to on ocjenjuje

ispade moj etalon je subjektivan, lični svjetonazor, klasični sviđizam, a njegov je neznamšta

dakle, tip tvrdi da je objektivan, da je nepristrasan, da zna šta je uvjerljivo a šta nije, šta je kvalitetno a šta nije, a onda krene da kritikuje Batu zato što tvrdi da je objektivan, da je nepristrasan, da zna šta je uvjerljivo a šta nije, šta je kvalitetno a šta nije.

sem što Bata to ne tvrdi, al nema veze, jer Blejd tvrdi

wow, nema šta, hajmo svi zajedno đuture da lajemo

Agota

Quote from: scallop on 23-01-2014, 12:18:14
Gora od gluposti je jos samo glupost sa obrazlozenjem.
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Ghoul

Quote from: Agota on 23-01-2014, 19:23:13
Gora od gluposti je jos samo glupost sa obrazlozenjem.

agota, volim te!

Karl Rosman

Mnjeh. Bata vuce iste poteze u nadi da ce izvuci remi.  :(

Truman

Blejd Raner je iskritikovao Mehu pa bi bilo glupo da mu ja odgovaram jer nije mene citirao. No, ponoviću ipak da mi Voltov karakter jednostavno nije dovoljno ubedljiv, tj. konzistentan. Podseća me čak malo na onog klinca iz srpskog filma Šišanje. Genijalac, uzorno dete, al mu odjednom nešto klikne da pređe na mračnu stranu. Dobro, ova dva lika se razlikuju veoma ali, barem što se mene tiče, njihov prelazak na mračnu stranu mi je podjednako neuverljiv. Takođe, zamerio bih da je serija prečesto naprosto dosadna - nakon što pogledam epizodu nemam pojma šta se u njoj desilo. Opet su se Volt i Pikman pobili, opet je bila neka frka al nemam pojma šta jer se ne razlikuje mnogo od prethodnih epizoda.

Albedo 0

ja ''remi'' ovdje ne vidim, jer se Blejd bori sa izmišljenim protivnikom Konanom koji kuva met

Karl Rosman

Quote from: Bata Živojinović on 23-01-2014, 21:00:05
ja ''remi'' ovdje ne vidim, jer se Blejd bori sa izmišljenim protivnikom Konanom koji kuva met

Ako cemo iskreno ni ja ga ne vidim, ali to te ocigledno ne spreceva da pomeras kralja "napred-nazad".  :)

Quote from: Red John on 23-01-2014, 19:37:43
No, ponoviću ipak da mi Voltov karakter jednostavno nije dovoljno ubedljiv, tj. konzistentan. Podseća me čak malo na onog klinca iz srpskog filma Šišanje. Genijalac, uzorno dete, al mu odjednom nešto klikne da pređe na mračnu stranu.

Meni je takodje krivo sto Dzesi nije nagovorio Volta da okupi bend iz srednje skole, i sa njim (Dzesijem) kao roudijem zapocne turneju humanitarnih koncerata u cilju prikupljanja sredstava za njegovo (Voltovo) lecenje. E to bi bilo strava! Originalno, realno, sa moralnom porukom; red muzike, red smeha, poneka suza, zet obezbedjuje svirke za dz, zena kuka sto nije kuci vec sa decom drnda dobri stari r'n'r, klinac pocne da slusa kantri pa se Volt razocara i zavari buksnicu, ali se posle epizodama kaje, pa onda sve ispocetka i tako dok ga ne otkrije menadzer Gus, pa snimanje albuma, evropska turneja sa Lidijom...

Ali sta ces, ovi resili da udare po fantaziji i to ti je.  :(

Truman

Ma nemam ja ništa protivu fanova Brejking Beda, uživajte...:D

Karl Rosman

To je lepo cuti Truki.

E, da! Promaklo mi:

Quote from: Red John on 23-01-2014, 19:37:43
nakon što pogledam epizodu nemam pojma šta se u njoj desilo.

Nemoguce! :O

Albedo 0

Quote from: Karl Rosman on 23-01-2014, 21:33:40

Ako cemo iskreno ni ja ga ne vidim, ali to te ocigledno ne spreceva da pomeras kralja "napred-nazad".  :)

iskreno, ne znam kako da odgovorim na ovu priču pošto još ni pijuna nisam izgubio

ti mora da gledaš neku drugu partiju

Josephine

Stani i dopusti da ljudi pročitaju tvoj inicijalni post. Ne kvari sopstvene misli sporednim šumovima.

Truman

ajde objasnite mi scenu gde moj omiljeni lik Gus the Badass gine. Eksplodira bomba u prostoriji gde se on nalazi. Nakon toga on izlazi kroz vrata (?! ), vidimo njegovu levu profilnu stranu neoštećenu ( ?! ) kao da bismo pomislili da je besmrtan, a onda i desnu koja je oštećena kao kod robota ( ?! ). Je l gledamo možda Terminatora ili Aliena? Kakva je to zajebancija?!

BladeRunner

Ne stigoh juče da odgovorim, prvo masu posla, a poslije neglamurozno i amatersko krečenje stana. Da sam znao da je ovako živo na temi, ranije bi se javio.

E sad, tu se nakupilo postova (pozdrav svima!), ali ajd' da se fokusiramo na Batu, pošto je on najgrlatiji, najbahatiji, svemirski najbriljantniji i slično:

Bata
jesam li ja negdje napisao šta mislim da treba?
Opisao si motiv Voltove "polovične muškosti", a iz toga se ponešto može zaključiti. To je kao da te u prodavnici pitaju hoćeš li papirnu ili plastičnu kesu da ubaciš namirnice, jer ih je previše da bi ih nosio u rukama, a nemaš torbu. I onda ti kažeš "Neću plastičnu! Lakan nije koristio plastične!" I prodavac (Roni Size?) ti da braon papirnu kesu, a ti si u šoku:"Pa pobogu, jesam li vam ja ikada rekao da želim papirnu kesu? Lakan smatra da..."

Tvoji postovi nisu uklesani na vrhu Sinaja u digitalnom kamenu, dok u pozadini gori grm mrežnih kablova. Ako sam nešto zaključio pogrešno (a siguran sam da nisam), napiši - shvatio si pogrešno šta želim da kažem. Neka to ne bude kontradiktorno sa onim što si već naveo i super. Ali problem moj, veliki, zašto sam i reagovao, je što si često kontradiktoran, a kvantitetom postova (da ne kažem lavinom) pokušavaš da nadomjestiš kvalitet. Ne boluješ samo ti na ovom forumu od te bolesti, ali si kao nekakav teoretičar, što ubija u pojam dodatno. Recimo, u jednom te istom postu (Reply #415) napisao si (citiram):"Gikovski dio se razlikuje od Kuma i najzanimljiviji je", dok ti je zadnja rečenica u ISTOM postu "pretpostavljam da je ta gikovska strana ulagivanje većinskoj publici, ali je samo dodatno upropastila seriju". Kad si ti već  meni postavio šest pitanja (na svako odgovaram), evo i ja tebi da postavim jedno jedino: Da li je apsolutna glupost i kontradikcija ovo što si napisao? Dao sam citate, da ne bude da smo se razumjeli loše. I ovakvih stvari kod tebe ima ZILION, samo što me mrzi da ih nabrajam iz prostog razloga što znam da i ovog puta (kao i u prethodnih tvojih  10785  postova) nećeš priznati grešku, već će biti nešto deseto. To SMARA, jer pravo da ti kažem - ne naučim ništa novo, ne saznam ništa novo... prosto nema smisla.

Bata
QuoteKonan koji je takođe maskulinistička fantazija do jaja? To je moj svjetonazor?
Tako mi djeluje iz tvojih "popio sam svu pamet svijeta i malo mi je" spam-postova. Sorry. Sada se ubaci u psovka mod. Znam da te svako argumentovano neslaganje trigeruje.

QuoteUvjerljiv u odnosu na šta?
Uvjerljiv u odnosu na kontekst koji kreira. A kontekst koji kreira je gangstersko/porodični met-vestern o čovjeku koji se prozli. Ne realnost, čega su svi više nego svjesni (briljantna scena kada Gasov kostur namješta kravatu).

QuoteOpet, gdje sam napisao šta mislim da treba?
Opet, odgovoreno iznad.

QuoteTebi ne bi ubola živac serija o Albancu koji prikuplja finansijska sredstva kako bi naoružao UČK protiv srpskih monstruma, samo da je serija kvalitetna, jel tako? Ili neka serija o Bošnjacima koji se brane od srpskih zlotvora? Samo da je ''uvjerljivo'', ma šta to značilo?
To "ma šta to značilo" znači upravo ovo: ja se ne slažem sa političkim podtekstom filmova Reni Rifenštal. Nisam nacista. Ali, "Trijumf volje" se ubraja među najbolje filmove svih vremena (kao i "Oklopnjača Potemkin" recimo). Moja malenkost prepoznaje njegov kvalitet. Naravno, to je subjektivno prepoznavanje, ali ako tih subjektivnih prepoznavanja ima više (kao u slučaju "Trijumfa volje"), možeš reći da se o radi prihvaćenim normama, što bi ti rekao - etalonu u odnosu na koji se mjere druga djela. Slično, kada u Google otkucaš "10 best TV characters of all time" na prvoj strani nemaš nijednu listu bez Voltera Vajta iz "Breaking Bad". Naravno, ti možeš da smatraš da je on muška-polovičnost, očajan domaćin, razgoropađene bijele gaće i šta si sve još gore napisao, ali čisto licemjerje je da se iščuđavaš kada neko napiše da smatra da je on "uvjerljiv" lik, a ti tražiš definiciju toga pojma. Kao, nije ti jasno šta znači "uvjerljivo", prvi put čuješ tu riječ. Ispada, kao i obično kada se polemiše sa tobom, da se nisi ti izlupetao, nego pojmovi nisu dobro definisani. Kao kobna i mistična riječ uvjerljivo, u misterioznoj sintagmi "uvjerljiv lik".

Ali, "Trijumf volje" je dokumentarac, a ovdje govorimo o igranom filmu. Važi li to i za njih, čisto da izbijemo i taj argument? Da, važi. Imaš sada film "Spasavanje G. Benksa", o životu P.L.Travers. Njen život je bio jako zanimljiv, ali kontroverzan u odnosu na društvenu klimu tog doba (šta je društvena klima? jede li se to? mislim li na temperaturu?). Recimo, žena je bila biseksualka. U četrdesetoj je usvojila klinca koji je imao brata blizanca. Birala ga je kao nacisti - da bude iz loze umjetnika. Da usvoji jedno dijete, a ne dva, savjetovao je astrolog (!). Mali nije znao da je usvojen, a kamoli da ima brata blizanca. Saznao je u 17. godini i to tako što ga je sreo, pa se kasnije propio. Mrzila je filmsku verziju "Meri Popins", čak do te mjere da je nakon premijere tražila da se film ponovo montira. Posvađala se sa Diznijem na premijeri, a ta mržnja je bila tolika da je u devedesetoj godini, prilikom pravljenja mjuzikla, imala posebne anti-Dizni klauzule koje je čak ubacila i u testament. Ti to NEMAŠ u tom filmu, čak je zaključak potpuno suprotan. Ali, taj film prolazi dobro na blagajnama, ima par nominacija za Oskara, i kritičari su ga okarakterisali kao pristojan (pristojan? jede li se to? mislim li na bonton? jel to isto što i uvjerljiv?). Ako govoriš o otklonu od realnosti - oh boy, tu ima materijala za četiri knjige koliki je to otklon, zato se i raspisah iznad. Mislim, čak i Dizni u jednom trenutku u filmu kaže radniku da ide kući kada ga zatekne kasno uveče da radi, a u stvarnosti je čovjek 1941. morao da guši štrajk animatora. Ali, to je FIKCIJA. Može im se. I sad direktno: kada govorimo o ovim balkanskim sukobima, većinom se snima smeće tipa "U zemlji krvi i meda", ali nije rečeno da neko, nekad neće snimiti dobar film na tu temu, ma koliko to nama bolno bilo i ma koliko nas nerviralo što to nema veze sa stvarnošću (uostalom, ko nama brani da snimamo filmove na tu temu?). Tako da ako Spilberg režira "UČK protiv srpskih monstruma" kao što je režirao "Redova Rajana", ja bi prvi rekao da je to dobro snimljeno, bez obzira šta mislio o tome. Možda bi bi bilo i potresno i dirljivo i imalo super razrađene likove. Naravno, znao bi da sve to jezivo odudara od stvarnosti (kao i "Rajan" kad smo kod toga), ali gledao da bi navedem i vrline koje ima. Ti to, očigledno, ne bi mogao. Uostalom, šta misliš, da su istorijske rekonstrukcije Starog Rima ili Gibsonov "Apokalipto" iz 1-1 filmovi? Nisu. Niti treba da budu. Kada to ne važi za stvarne događaje, zašto misliš da mora da važi za fikciju kakva je BB?

Toliko od mene. Praštaj na obimnosti i pozdrav.

Albedo 0

QuoteDa li je apsolutna glupost i kontradikcija ovo što si napisao? Dao sam citate, da ne bude da smo se razumjeli loše. I ovakvih stvari kod tebe ima ZILION, samo što me mrzi da ih nabrajam iz prostog razloga što znam da i ovog puta (kao i u prethodnih tvojih  10785  postova) nećeš priznati grešku, već će biti nešto deseto.

sem početka ovog, pa i kompletnog prethodnog posta, vidim da i dalje govoriš da ja ovo iz neke lične perspektive ocjenjujem, a ti btw još nisi objasnio sopstvenu perspektivu

da li je kontradiktorno ovo konkretno što si citirao? Apsolutno ne. Ja ne bježim od kontradiktornosti, najveći filozofi na planeti pate od kontradiktornih teza a ne nevažni Bata (kojem hiperbolišeš da kleše kamenje po Sinaju, Niče glavom i bradaom na primjer, pa ne znam zašto misliš da bih se ja uplašio neke kontradiktornosti, samo što ti biraš neke malo bezveze kontradiktornosti koje to u stvai uopšte nisu
nije meni lično gikovski dio najzanimljiviji, već je on najzanimljiviji u ''teoretskom'' smislu.  Isto kao što bi Frojdu čovjek vuk bio najzanimljiviji, iako ne bi sigurno istog ugostio da prenoći u njegovoj kući. Mislim da je time riješeno pitanje kontradiktornosti u ovom slučaju, a naravno da te ohrabrujem da na neki malo manje površan način čitaš napisano

QuoteAli problem moj, veliki, zašto sam i reagovao, je što si često kontradiktoran, a kvantitetom postova (da ne kažem lavinom) pokušavaš da nadomjestiš kvalitet

jopet, budući da si sa Konanom pokazao koliko si mojih postova ukupno pročitao, ne znam kako možeš da govoriš o lavini koju nisi ni vidio? Broj postova je btw manji od podosta ljudi na forumu, ali izgleda da, kako ti to voliš da kažeš, ubadaju neke živce

koju mačo teoriju ja zastupam i gdje sam je zastupao? Gdje sam ja nahvalio Konana pa da ti zaključiš da je to moj svjetonazor? Sve u svemu, samo da si malo manje površno pročitao taj jedan post na koji si odgovorio ne bi mogao to da zaključiš, a kamoli da si prošao kroz lavinu

QuoteTako mi djeluje iz tvojih "popio sam svu pamet svijeta i malo mi je" spam-postova. Sorry. Sada se ubaci u psovka mod. Znam da te svako argumentovano neslaganje trigeruje.

Nijedan argument ne počinje riječima '''Tako mi djeluje''.

QuoteUvjerljiv u odnosu na kontekst koji kreira

Uvjerljiv sam u odnosu na sebe?
Molim te, Adornova Estetička teorija je objavljena prije 40 godina. Lično ne vjerujem da neko ozbiljan poslije toga može da napiše ovo gore.
Prosto, da bi ova rasprava imala neku svrhu molio bih te da objasniš sopstvenu rečenicu i razumijevanje riječi ''uvjerljivo'' u odnosu na Adornovu teoriju

Quoteako Spilberg režira "UČK protiv srpskih monstruma" kao što je režirao "Redova Rajana", ja bi prvi rekao da je to dobro snimljeno, bez obzira šta mislio o tome. Možda bi bi bilo i potresno i dirljivo i imalo super razrađene likove. Naravno, znao bi da sve to jezivo odudara od stvarnosti (kao i "Rajan" kad smo kod toga), ali gledao da bi navedem i vrline koje ima. Ti to, očigledno, ne bi mogao.

ja sam negdje rekao da BB nije dobro snimljen?
jer mene ni ne zanima kako je snimljen.  Ja ni Ravnu goru nisam ocjenjivao na osnovu toga.  Jesam li ja na ovoj temi igdje ocjenjivao BB na osnovu režije, kamere, scenografije, glume? Ako jesam, molim te da me uputiš na taj post, pa da odem kod doktora da mi dijagnozira Alchajmer. 

to da je gik istovremeno meth lord tretiram kao što bih tretirao i rog na konju. To je ne samo moje pravo već je to već jedno 500 godina sasvim normalna teorijska perspektiva.

Doduše, prije 300 godina nije bilo nekog Blejda da Bejkonu ili Berkliju objašnjava da kad pišu o jednorozima ili kada Boden piše o vješticama to u stvari ne samo da je kontradiktorno već je dio njihovog svjetonazora.

P.S. Ja još uvijek čekam kriterijume kvaliteta, znaš ono što meni stalno trpaš u moj svjetonazor.

Kad si već odlučio da portetišeš mene molio bih te i za jedan autoportret, bilo bi pošteno, zar se ne slažeš?

Josephine

Ja, osim Karla (a i on se možda krije!!), ne sretoh devicu koja nije apsolutno i beskrajno zaglavljena u svom ego tripu.

Albedo 0

hah, to je možda tačno, ali je baš kretenski da gospodin Blejd toliko skače po Bati a da nije spomenuo ni jednom riječju GLAVNU TEZU u prvobitnom postu - HIPERREALIZAM

meni ne bi smetala ta posrpdna strana da on napokon objasni šta konkretno u BB NIJE HIPERREALIZAM, pošto Bata u svom ego tripu to umišlja

to je glavna teza, onaj čuveni kralj koji se šeta po šahovskoj tabli, još je niko nije ni dobroćudno pogledao, kamoli izrešetao

ali zato ad hominem pršti na sve strane, valjda misli da se tako obara nečija argumentacija, ako hoće Batu da pospremi neka pita Krljića kako se to radi, njemu je već nekoliko puta to uspjelo, ali izgleda da svi Blejdovi ovog svijeta to ne primjećuju, a i kako bi kad se zamajavaju lijepljenjem Konanovih etiketa na Batu

pa bih molio Blejda da, sem Adorna, odgovori i na tezu o hiperrealizmu, jer prosto je besmisleno voditi razgovor bez toga

Karl Rosman

Quote from: D. on 24-01-2014, 13:47:05
Ja, osim Karla (a i on se možda krije!!), ne sretoh devicu koja nije apsolutno i beskrajno zaglavljena u svom ego tripu.

Kakve sad veze ima seksualno iskustvo sa ovim topikom???  :-o

Upropasti te Mehmet nacisto...

Truman

Možda je mislila na horoskopski znak? :D
Elem, ova tema je otišla u besmislenom smeru. Aj vidimo se.

Karl Rosman

Quote from: Red John on 24-01-2014, 14:02:17
Možda je mislila na horoskopski znak? :-D

oh...  :oops:

Quote from: Red John on 24-01-2014, 14:02:17
Elem, ova tema je otišla u besmislenom smeru. Aj vidimo se.

Ne sviraj Trumane, tvojim napustanjem teme obesmisljavas osnovu kontradiktornih teza ! Da ne pricam o opturbaciji terciogeniture na ovdasnjem frontu...  :(

Albedo 0

mislim da bih ipak uspio da Krljiću pobijem tezu o xhamsteru - xvideos rules!

BladeRunner

Bata
Quoteda li je kontradiktorno ovo konkretno što si citirao? Apsolutno ne.
Citirao sam tvoje dvije rečenice koje glase:

1) Gikovski dio se razlikuje od Kuma i najzanimljiviji je.
2) Pretpostavljam da je ta gikovska strana ulagivanje većinskoj publici, ali je samo dodatno upropastila seriju.

BATO, OVO JE KONTRADIKCIJA! Da ovo tvoje nije kontradiktorno, zaključak bi bio da ono što je u nekom djelu najzanimljivije upravo ono što ga dodatno upropaštava. Recimo: "U Odiseji mi je najzanimljivija scena kada Boumen isključuje Hala. Ergo, totalno je upropastila film". Ili "Najzanimljiviji dio u Kumu je prikaz gangsterske porodice. Jasno, on je totalno upropastio film". I kad ti neko na to ukaže, on te čita površno? Are you for real?

I šta sad treba? Da se preganjam opet tačku po tačku na deset strana, a ne možemo da se složimo oko toga da li je nešto što je po definiciji kontradikcija to ili nije? O besmislenosti takvog diskursa sam pisao iznad, pročitaj i ti ponešto. I slažemo se bar oko jednog: besmisleno je da vodimo razgovor bez Adorna. To je prosto nemoguće, ja ni u prodavnicu bez njega ne idem. Obaška što ne pričamo istim jezikom. U tvom svijetu, ne bježi se od kontradikcije (živo me zanima kako se onda išta zaključuje), više se razglaba o značenju riječi nego smislu rečenica i cijepa se dlaka nadvoje, ponekad i načetvoro. Meni to, dozvoli, djeluje kao jedno grozomorno gubljenje vremena... kao što sam već obrazložio iznad.

A ovo "ako hoće Batu da pospremi" je toliko djetinjasto i prosto netačno da nemam riječi. Ne napada te lično onaj ko ti ukazuje na greške, tuga je ako me tako doživljavaš. Nego, ti svakako nikada ne griješiš, tako da je i ovo pucanj u prazno, da ne kažem prazninu.

Pozdrav.

tomat

Quote from: Bata Živojinović on 24-01-2014, 14:14:07
mislim da bih ipak uspio da Krljiću pobijem tezu o xhamsteru - xvideos rules!

tubegalore je askurđel!
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

tomat

Quote from: Karl Rosman on 24-01-2014, 14:00:13

Quote from: D. on 24-01-2014, 13:47:05

Kakve sad veze ima seksualno iskustvo sa ovim topikom???  :-o

Upropasti te Mehmet nacisto...

nije u redu da D. nazivaš nacistom ;)
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Albedo 0

pa ja sam ti objasnio šta znači da je ''gikovski dio najzanimljiviji'', nekorektno je da i dalje ponavljaš nešto kao da nisi dobio odgovor. To NIJE kontradikcija. Da si rekao da je moje veličanje Velimira kontradiktorno sa kritikom Volta pa da pričamo o kontradikcijama, ali to što ti izvodiš nije i nikad neće biti kontradikcija. Evo ja moram da ti vadim moje sopstvene kontradikcije da bih te naučio kako se misli

dakle, da ti stvarno čitaš moje postove moga bi reći

veličanje Bate i kritika Volta su u kontradikciji
kritika BB i simpatisanje House-a i Big Bang i Two and a half men (dakle, da pratiš lavinu znao bi koje serije gledam) su u kontradikciji
Moje poštovanje prema Apocalypse Now je u kontradikciji sa kritikom BB

eo ti tri moje kontradikcije, možda da malo više razmislim našao bih još, ali znaš šta nije u kontradikciji? To da je ''gikovski dio najzanimljiviji'' TEORETSKI GLEDANO, i da je upropastio seriju TEORETSKI GLEDANO. Kao što je Frojdu čovjek vuk zanimljiv ili nekom biohemičaru virus side. SIDA je nekima ZANIMLJIVA, momak.

i zar je moguće da neko ko mene naziva ''svemirski najbriljantnijim'' govori o tome šta je djetinjasto a šta nije?

naravno, ne ideš u prodavnicu bez Adorna ali ja te to nisam ni pitao u prodavnici, gdje si odlučio da mene utrpaš u subjektivistički trip a sebe među poznavaoce uvjerljivosti, a kada to radiš valjda je sasvim normalno upitati kako stojiš sa Adornom

hiperrealizam i dalje, vidim, ne spominješ

Mme Chauchat

Ljudi! Ajmo svi jedan aplauz za Blejda Ranera!

Albedo 0

Quote from: tomat on 24-01-2014, 14:59:51

tubegalore je askurđel!

javiću ti se sa ocjenom za 5-6 min 8)