Author Topic: PIJACE  (Read 48365 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Ana

• 4
  • 3
Re: PIJACE
« Reply #150 on: 03-09-2016, 13:27:12 »
Ta ideja mi i jeste sjajna. Ja nemam dovoljno strpljenja, vremena, živaca, znanja, te pretpostavljam da u tome leži uzrok što imam utisak da na hranu baš mnogo trošim(o), a da se ne hranimo pečenim ševama.  :cry:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #151 on: 15-09-2016, 20:47:47 »
Domogao se pijace na Krfu. Bolja im je pijaca nego kuhinja.

Kuriozitet je da se na Krfu gaji i kumkvat. Ona mala pomorandža gde se sve jede.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #152 on: 15-09-2016, 20:51:03 »
Što u pidžami izlaziš u grad?
Mica

scallop

• 5
  • 3
« Reply #153 on: 15-09-2016, 21:02:18 »
Tu i tamo prilegnem. Jastuče nosi Radmila.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

zakk

• Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
  • 3
    • IP Tardis
« Reply #154 on: 16-09-2016, 11:22:53 »
Jel ovo između kupusa i grožđa neka boranija? Sve bre nešto veće nego što mi mera :D
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #155 on: 17-09-2016, 10:16:43 »
Jel ovo između kupusa i grožđa neka boranija? Sve bre nešto veće nego što mi mera :D

Opet, boranija. Pošto ovde ne kuvamo nego samo gledamo nisam mnogo zapeo za detalje. Kupili smo samo grožđe, oni ga vikaju stafida, a moji - sultana. Bez koščica, specijal za suvo grožđe. I kesu kumkvata, domaćeg. U Evropi ga još gaje jedino na Siciliji.

Agota

• 4
  • 3
« Reply #156 on: 18-09-2016, 22:39:09 »
U Lasiju nema pijace cak ni u Aargostoliju glavnom gradu nema zvanicno pijace ima na jednom mestu nesto kao velika tezga i to je to. takodje ne postoji ni jedna jedina pekara, istina cepa se kefalonijska pita s mesom ,ali to na nekom drugom topiku...
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

scallop

• 5
  • 3
« Reply #157 on: 18-09-2016, 22:45:33 »
U Lasiju nema pijace cak ni u Aargostoliju glavnom gradu nema zvanicno pijace ima na jednom mestu nesto kao velika tezga i to je to. takodje ne postoji ni jedna jedina pekara, istina cepa se Kefalonijska pita s mesom ,ali to na nekom drugom topiku...
Ne znam gde je to, ali sumnjam na Kefaloniju. Svuda postoji seljačka pijaca, ali mora da se pita. Za Grčku je šifta: Pu ine laiki pazari?

Agota

• 4
  • 3
« Reply #158 on: 18-09-2016, 22:48:38 »
Ma nema 100 %, mi smo kao predgradje glavnog grada.
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Agota

• 4
  • 3
« Reply #159 on: 18-09-2016, 22:50:38 »
Jedna ulica i to je to nema sadrzaja.

Palmer

• 3
« Reply #160 on: 15-10-2016, 15:23:10 »
Bio sam poslom pre nedelju dana u Barsi.  Šta da obiđem prvo pitam se ja? Pijace. Prvo ću tamo čisto da vidim gde sam i kod koga sam došao, pa ću posle lagano u šetnjicu.

Boje. Na ulazu u pijacu odmah me dočekalo šarenilo. Oči ohrabrene prvim utiskom boja, a prirodno u prvi mah neopterećene ‘’koliko to košta?’’ znatiželjom, odvukše me preko krušaka, jabuka, jagoda,  lubenica, avokada, velikih smokvi,  ceđenih sokova,  dalje na riblju pijacu.  A tamo ima svega. Dvadeset do trideset metara dugačka linija paralelnih tezgi pod uglom sa morskim čudima.

Jastozi i krabe štipaljkama iznemoglo prete znatižejnim prstima, sveže ribe sa leda tupo gledaju u bliceve i telefone turista spremne da makar i mrtve posluže svrsi poziranja pre nego što ih pojedu. Kakofoniju sačinjenu od škljocanja aparata, žamora glasova različitih jezika,  upotpunjuju brbljauće duge, papagaji što krešte u ćošku malo izvan pijace.

Gumene bombone različitih oblika i veličina, začini, sušeno voće povrće, bezbroj vrsta semenki i kolača, emuova jaja, svega tu ima. Ima i gužve.

Skoro sve je podređeno turistima. Ko je došao u Barsu u žurbi i neošišan, a ima para za šišanje, neka se ne brine, ima dosta mesta za šišanje.  Mi što nemamo budžet prosečnog japanskog turiste spremnog da iz zadžepka izvadi 140 evrića za figuricu Rosinantea, a mislimo da bismo bolje raspolagali novcem da smo u njihovim prilikama gledamo i tražimo nešto adekvatno našem standadu i prilikama za pazar.

Ima šta da se nađe. Nažalost, rendgenski zraci na aerodromu možda čudno reaguju na sušenu svinsjku butku pa to izbegavamo da stavimo u putnu torbu i ostavljamo to mašti.

I dok se Azijati tiskaju ko će pre da očerupa nogice jastogu ili da posrče školjku uz neizbežan selfi (njih to čini sitim?),  ja sam se posle nekog vremena i pun utisaka pokupio i otišao na porciju fine paelje i čašu vina da sumiram utiske o domačinima. Nisam oćelavio, samo sam se malo ošišao sa strane čisto da izgledam kao uredan turista.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #161 on: 15-10-2016, 16:40:41 »
Perfetto! Jel' sad jasno zašto volim pijace?

Palmer

• 3
« Reply #162 on: 15-10-2016, 19:56:19 »
Ma jasno kao pijačni dan.

Nego, sa ove  pijace sam skoknuo na pijacu knjiga i antikviteta koju imaju jednom nedeljno (u nedelju) na mestu ''Sant Antoni Market'' gde se prodaju antikviteti, posteri, stari stripovi, novija izdanja knjiga po povoljnijim cenama nego u knjžarama, šibice iz 40-tih, 50-tih godina, koječega sam tu video. Gomila ljudi, uglavnom starijih, bazaju, njuškaju, kad naiđu na nešto retko hvataju se za glavu, cenjkaju se i beže kući srećni. Ogroman market, nema turista skoro uopšte, ali ima mnogo energije. Šteta što ubadam španski ko ćorava gološika kukuruz šećerac, ali svakako bilo je inspirativno, ponekad je knjige lepo samo gledati.

Ana

• 4
  • 3
« Reply #163 on: 16-10-2016, 16:52:39 »
Kakav prikaz, sjajan, hvala <3
Na "No tocar" slici, gde se vidi prstić ipak  :mrgreen: prst pipa šta, neko jaje?

lilit

• 5
  • 3
« Reply #164 on: 21-10-2016, 09:56:38 »
prelepe fotke, ulepšale mi jutro :)
That’s how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

lilit

• 5
  • 3
« Reply #165 on: 23-12-2016, 17:20:33 »
danas, u uzaludnoj potrazi za pearl onionom. nema pa nema.

That’s how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Ana

• 4
  • 3
« Reply #166 on: 23-12-2016, 23:20:33 »
Ali ima svega ostalog  :lol: Divno!

varvarin

• 5
  • 3
« Reply #167 on: 29-12-2016, 11:33:20 »
Dobro, da li je ovo moguće ???

http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2016&mm=12&dd=29&nav_id=1215193

Dućani puni lažnog pirinča, kako prepoznati pravi?

...Reč je o pirinču sa polica kineskih dućana, tačnije o skupoj sorti pirinča “vučang” koja je napravljena  od plastike. Reč je o mešavini krompirovog brašna, sintetičke smole i najlona, a u smesu se dodaje aroma kako bi imala ukus pravog pirinča...

xjap  xjap   xjap