• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta čitamo 2011 ?

Started by Anomander Rejk, 03-01-2011, 17:43:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nightflier

Quote from: Nightflier on 16-05-2011, 19:20:10
Wolfsangel by M. D. Lachlan, na Libeatino podsećanje. Ovo su mi još onomad poslali iz Pira, ali moram priznati da nisam kretao u čitanje zato što me je naslovnica na koricama odbijala. Znam da to zvuči čudno za mene, ali deluje mi nekako jeftino. Elem, Pir je jedan od glavnih promotera relativno loše fantastike na američkom tržištu. Uveliko su se vratili u osamdesete i propagiraju jeftinu fantastiku koja se najviše odlikuje kvaziantiherojima, potpunom nelogičnošću i počesto spisateljskom neumešnošću. S druge strane, u tih stotinak naslova koje su objavili spadaju i neki romani za koje se komotno može reći da spadaju među najbolje žanrovske romane novog milenijuma. U neku ruku, Pir je novi Bejn Buks. Videćemo gde se tu nalazi Wolfsangel.

Pročitao sam prva tri poglavlja i ne bih dalje. Nisam stigao dovoljno daleko da bih sudio o istorijskoj tačnosti romana, ali ovo što sam pročitao dovoljno je da makar jezik kojim je roman pisan ocenim neuverljivim. Nimalo me ne privlači da nastavljam dalje. Možda grešim, ali prvi utisak mi je da naslovnica sasvim odgovara romanu.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Nightflier

YA segment fantazijske književnosti često je najviše okrenut društvenoj angažovanosti. Tamora Pirs je sa svojom serijom o deci čarobnjacima davno pre Harija Potera potakla priču o različitostima - rasnim, socijalnim, ekonomskim, kakvim god hoćete. Da se autorka nije razbolela i da je nastavila da piše u tom svetu, siguran sam da bi se dotakla i seksualnih i rodnih razlika.

Trenutno najperspektivnija spisateljica koja se bavi YA fentezijem, a ujedno i položajem žene u društvu, zove se Alison Godon. Upravo sam krenuo da čitam njen prvi roman (pošto sam čekao da objavi i drugi, pa da odjednom pročitam obe knjige). Miljenica je kritike, a čini mi se da ju je i publika lepo primila.

Eon by Alison Goodman

QuoteGrade 8 Up—In this Asian-inspired fantasy world, political power belongs to the emperor, but also to the Dragoneyes: men who harness the power of the 12 energy dragons named for animals from the Chinese zodiac. Each year, a new one comes to power, and the dragon itself chooses a new apprentice from a pool of 12-year-old boys. Physically lame Eon is thought least likely to be chosen and also has a secret: Eon is truly Eona, a 16-year-old girl. At the ceremony, the Rat Dragon chooses fellow trainee Dillon for the role of apprentice. Eon thinks that all is lost until she sees a dragon no one has seen in 400 years: the Dragon Dragon—also known as the Mirror Dragon. The Mirror Dragon chooses Eon as an apprentice, and because there is no current Mirror Dragoneye, she must serve on the Dragoneye Council herself. She is thus plunged into the dangerous world of the court, which is sharply divided between the emperor and ruthless Lord Ido, the powerful Rat Dragoneye. Fans of Tamora Pierce will appreciate both the strong female protagonist and the cast of shrewd misfits who support her. Although the pace is initially slow, patient readers will be rewarded with high-stakes action in a well-crafted fantasy universe. A second volume will follow, but this one has an ending satisfying enough that readers will not feel cheated.
First 666

angel011

Gormengast, Mervin Pik.
We're all mad here.

PTY

Diaspora, Greg Egan
(what/who else? :) )

PTY

Gaff

Ti kanda imaš baš dosta knjiga od tog Greg Egana?!

Btw, bacio sam pogled na Indigo... ne mogu, ma koliko da joj je stil interesantna mešavina bajkovite naracije i realističkih prikaza svakodnevice... treba mi godinu dana fri-of magijskog realizma da bih ponovo mogao uzeti u ruke tako nešto.
Sum, ergo cogito, ergo dubito.

PTY

Pa, istini za volju, Indigo baš i nije klasično žanrovsko štivo. Recimo da je... vrlo egzotično, pored svega ostalog.

PS. A Egana imam taman koliko da se ponese na pusto ostvo.  :D

angel011

Pesme snova 3, Martin.

Ne znam da li je ono što je u knjizi ispravna forma scenarija u Americi, ali ovde na FDU ga sa time ne bi pustili da izađe na ispit. :lol:
We're all mad here.

PTY

WhoHA! Diaspora!!  :D Ovo se čita vrrrrlooo polagacko, jer jezik je poznat ali značenja nisu...

primera radi, evo uvodni deo:

Yatima surveyed the Doppler-shifted stars around the polis, following the frozen, concentric waves of color across the sky from expansion to convergence. Ve wondered what account they should give of themselves when they finally caught up with their quarry. They'd brought no end of questions to ask, but the flow of information couldn't all be one-way. When the Transmuters demanded to know "Why have you followed us? Why have you come so far?", where should ve begin?

Yatima had read pre-Introdus histories told on a single level, bounded by the fictions that individuals were as indivisible as quarks, and planetary civilizations nothing less than self-contained universes. Neither vis own history nor the Diaspora's would fit between those imaginary lines. The real world was full of larger structures, smaller structures, simpler and more complex structures than the tiny portion comprising sentient creatures and their societies, and it required a profound myopia of scale and similarity to believe that everything beyond this shallow layer could be ignored. It wasn't just a question of choosing to bury yourself in a closed world of synthetic scapes; the fleshers had never been immune to this myopia, nor had the most outward-looking citizens. No doubt at some time in their history the Transmuters had suffered from it too.

Of course, the Transmuters would already be aware of the very large, very dead celestial machinery that had driven the Diaspora to Swift and beyond. Their question would be, "Why have you come so much further? Why have you left your own people behind?"

Yatima couldn't speak for vis fellow traveler, but the answer for ver lay at the opposite end of the scale, in the realm of the very simple, and the very small.

Perin

Početak baš uvuče čitaoca. Sviđa mi se i stil. Mnogo.

Mark

Ricard Preston - ZONA USIJANJA

Ovu knjigu sam pre par nedelja uzeo od Pajketa i evo danas je stigla na red tj. na citanje. Trenutno mi je najfascinantija cinjenica da prvih pedesetak strana od uvodnog naturalsitickog prikaza lepota centralnoafrickih planina, flore i faune, prerastaju u megakrvav splatter gore narativ o posledicama delovanja smrtonosnog virusa nalik Eboli u ljudskom telu koje u zadnjim fazama razvoja bolesti dovode do rasprskavajuceg krvarenja iz svih mogucih telesnih otvora i povracanja delova organa za varenje sto sve dovodi do daljeg slobodnog sirenja ovog virusa... Cinjenica da je sve u knjizi zasnovano na istinitim dogadjajima pomnozava osecaj strave i uzasa stostruko - ja sam se ekspresno prisetio svih prelezanih bolesti, svih groznica i posecenih bolnica. Zona usijanja je sto bi ameri rekli - fun ride. Radujem se svakoj sledecoj stranici!
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Anomander Rejk

Dovršio The Host od Majerove.
Pred kraj je malo udavila s količinom patetike ( previše i za moj, prilično tolerantan ukus u vezi iste ). Mada, svideo mi se taj fazon s nalaženjem novog tela Duši-Lutalici na kraju. Knjiga je dinamična, u svakom poglavlju se nešto dešava što drži tenziju, u suštini sf je tu zapravo sekundaran, suština knjige je u emocijama, mogli bismo je nazvati paranormalni romantični sf  :).
Tajno pišem zbirke po kućama...

angel011

Dovršila Pesme snova 3. Zabavno, raznoliko, ali su mi jači Kraljevi peska i Druga vrsta usamljenosti.

Trenutno čitam Kasandru Kler, City of Bones. YA urban fantasy, s jedne strane ima dosta klišea (tinejdžerka otkriva da je zapravo posebnog porekla, da je njena majka bila neka vrsta lovca na demone, i sad sa sličnima sebi pokušava da pronađe nestalu majku i spreči pokolj poluljudi-poludemona koji nisu zapravo tako loši, tu je i ljubavni, ovaj, mnogougao), s druge strane, pokušava da se bavi i nešto ozbiljnijim temama (suživot različitih (različitih na razne načine, poreklo, položaj, "vrsta", seksualnost), uglavnom). Tek sam na pola, tako da još uvek ne znam koliko bavljenje tim temama ide u dubinu, a koliko je tu dekoracije radi - Najtflajeru, ti si beše čitao?
We're all mad here.

angel011

Dovršila City of Bones, na momente je bilo ludo zabavno i ličilo na Star Wars sa onim otkrivanjima ko je sve u krvnom srodstvu. :!:
We're all mad here.

Nightflier

Quote from: angel011 on 23-05-2011, 22:45:50
Dovršila Pesme snova 3. Zabavno, raznoliko, ali su mi jači Kraljevi peska i Druga vrsta usamljenosti.

Trenutno čitam Kasandru Kler, City of Bones. YA urban fantasy, s jedne strane ima dosta klišea (tinejdžerka otkriva da je zapravo posebnog porekla, da je njena majka bila neka vrsta lovca na demone, i sad sa sličnima sebi pokušava da pronađe nestalu majku i spreči pokolj poluljudi-poludemona koji nisu zapravo tako loši, tu je i ljubavni, ovaj, mnogougao), s druge strane, pokušava da se bavi i nešto ozbiljnijim temama (suživot različitih (različitih na razne načine, poreklo, položaj, "vrsta", seksualnost), uglavnom). Tek sam na pola, tako da još uvek ne znam koliko bavljenje tim temama ide u dubinu, a koliko je tu dekoracije radi - Najtflajeru, ti si beše čitao?

Samo City of Bones. Ostale nisam, niti prikvel. Dopalo mi se, koliko se sećam, ali ima tome koja godina. Recimo da je to bilo 2006.
First 666

Nightflier

Upravo završih dvadeseti roman u serijalu Wild Cards, pod naslovom Suicide Kings. U poplavi fentezija koja je nastupila u ovoj sezoni "Igre prestola", nedostajao mi je dobar SF. Wild Cards su najbolji SF, koji žanr koristi da bi ispričao priče o ljudima. Uživao sam u Martinovom pisanju, ali i u uredničkim sposobnostima. Za nepunih mesec dana izlazi novi roman, Fort Freak, a mesec dana nakon toga Dance with Dragons. Za mene tri Martina koja nisam čitao. Mljac.
First 666

Berserker

OCEMO WILD CARDS PREVEDENE!!!

spam spam spam spam :)

Nightflier

Odlični su romani. Naravno, mnogo toga duguju trenutku, pošto se trude da se bave aktuelnim temama, a priča ipak počinje od '46. Ali šteta je što naši čitaoci nisu upoznali recimo jednog od našarmantnijih junaka Rodžera Zelaznija.
First 666

Truba

zamantalo mi se kad sam vidio da si pročitao 20. roman u serijalu :S
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Nightflier

Quote from: Black swan on 25-05-2011, 22:38:13
zamantalo mi se kad sam vidio da si pročitao 20. roman u serijalu :S

Prvih 17 pročitao sam 2009. godine, a ostale kako su izlazili. Imao sam tu sreću da ih kupim početkom dve'iljaditih za marku komad, veoma dobro očuvane - ali nikako ih nisam uzimao u ruke da čitam. Onda sam 2009. krenuo da se vucaram po lekarima sa mojom dragom, pa sam ih čitao po čekaonicama i tako tome. Onda mi je ispala prilika da ih prodam po sjajnoj ceni, pošto se neki naslovi iz serijala veoma teško nalaze, pa su išli i po sedamdeset dolara. Plaćao sam kiriju jedno tri meseca od tog kompleta. :)
First 666

angel011

City of Ashes, Cassandra Clare.

Gotivna zabava za klince (pa, uglavnom za klinke).
We're all mad here.

Mme Chauchat

Evo, počeh i ja Grad i grad. Stigla do pola. Jeste da je Mića rekao kako Mijevil pominje Žižeka, i to je trebalo da bude dovoljno upozorenje, ali niko mi nije rekao da je koncept žešće inspirisan zlim Homijem Babom  :cry: :cry: :cry: Zašto? O, zašto? Mislim, zar mu nije bilo bolje da se drži Šulca???
I još jednom:
:cry: :cry: :cry:

(o samoj knjizi kad je završim)

EDIT: ako budem imala snage, to jest.

Gaff

Napokon mi je stigao Crouching Vampire, Hidden Fang, sedmi deo serijala The Dark Ones od Katie MacAlister. Jedva čekam da saznam u koje se sada nevolje uvalila jadna Pia...

Mica Milovanovic

Mozes ti to, Jevtropijevicka. Mozes ti to!
Mica

Lord Kufer

Džozef Konrad, Srce tame - preporučujem svima. Ja imam u izdanju STYLOS-a, kupio na Sajmu knjiga za 200 dindži.

Mme Chauchat

Pročitala Grad i grad; eno mišljenja na Mijevilovom topiku. Malo se zanesoh. :oops:

Nightflier

Pročitah Eon by Alison Goodman. Zanimljiva YA fantazijica u tipičnom australijskom maniru, a sada ću ili Strosa ili Gilmana.
First 666

Gaff

E sutra ću da počnem čitati Grad i Grad. Ako nije bolje od Crouching Vampire, Hidden Fang, bacam knjigu u furunu!

Gaff

Nisam bacio (Grad i Grad) u furunu, ali daleko od toga da je na istom nivou s Mehaničkom Devojkom. Previše nametljivih političkih poruka (umesto suptilnog podj**avanja). Daleko od PSS-a i po stilu i po worldbuildingu i po weird-nosti.
Političko osvešćen noir krimić, ali malo šta više.

Nightflier

Ja čitam Gilmanov Half-Made World.

Nervira me piščev jezik i stil pripovedanja. Veoma mi je teško da poverujem da se pisac ne šegači i da ozbiljno shvata to što piše. Roman je u suštini Western Steampunk i osnovna postavka i world building mi veoma prijaju, ali sa izvedbom sam u zavadi. Opet, i u svojim prethodnim delima Gilman se služi čudnim i po mojim merilima izveštačenim jezikom. Donekle me podseća na završne romane Eriksonovog "Malazana", koji su potpuno nečitki zbog jezičkih bravura protagonista i slučajnih prolaznika. Gilman nije baš toliko odmakao, ali svejedno je nategnut. Kao da je u bežanju od palpa iznašao nekakav svoj "umetnički" jezik, koji više smeta nego što koristi.
First 666

Nightflier

First 666

Nightflier

Evo učinka za maj:

The Iron Thorn, Caitlin Kittredge
A Feast for Crows, GRRM
Suicide Kings, GRRM
Eon, Alison Goodman
The Half-Made World, Felix Gilman

Sada krećem da čitam Pandemonium by Daryl Gregory.

Inače, sasvim je očigledno da sam ispao lažov prema samom sebi i da neću moći da ostvarim svoju novogodišnju odluku.
First 666

Суба

Кон Игулден, серијал о Монголима

Џингис-кан-Вук из равница
Џингис-кан-Господар лука и стреле
Џингис-кан-Коњаници дивљина
Царство сребра

Разумем зашто је ово срање бестселер, али не разумем зашто сам пљунуо 2350 дин. за то. А преводиоца најстроже казнити, мислим стварно. Гледаћу да набавим оригинал, нећу тек тако одустати.

Nightflier

Alnari. :)

A ko je prevodilac?
First 666

Суба

Нека Магдалена Рељић, ако се добро сећам.

Nightflier

Aha. "Krvavocrveni baron" once again.
First 666

Суба

Nightflier

Okej, Pandemonium by Daryl Gregory - one of the best fucking first novels EVAH!  :|
First 666

Truba

izvini
radiš li ti išta sem što čitaš :D
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Суба

Вероватно пише кад не чита. Колико сам схватио човек је енциклопедија.  xjap

Nightflier

Quote from: Black swan on 03-06-2011, 23:19:47
izvini
radiš li ti išta sem što čitaš :D

Prevodim - od toga zarađujem za život. A kada ne prevodim, bavim se raznoraznim stvarima. Poslednje dve godine intenzivno sam vodio jednu D&D kampanju preko neta (na engleskom), na šta mi je odlazilo bar dva sata dnevno, ali je na kraju ispala zaista dobra priča - a sada se malo vraćam pisanju proze na srpskom, ali ne znam koliko će to da me drži, pošto sam poprilično lenj. Inače pišem i pesme, ali to nije baš popularna aktivnost. :)

Nadam se da je odgovor bio zanimljiv.
First 666

Nightflier

Quote from: Суба on 03-06-2011, 23:41:50
Вероватно пише кад не чита. Колико сам схватио човек је енциклопедија.  xjap

Vidi post iznad. :)
First 666

Nightflier

Prešao sam na naredni Gregorijev roman, ovoga puta čistokrvniji SF, premda sam ja i "Pandemonijum" doživeo sfovksi, možda i zbog toga što je Filip K. Dik jedan od sporednih učesnika u priči, mada ne nebitan. Elem, sada čitam The Devil's Alphabet by Daryl Gregory.
First 666

Nightflier

Stigao sam do pola "Đavolje azbuke". Daryl Gregory je definitivno budućnost SFa.
First 666

Nightflier

Pročitao Devil's Alphabet. Potpuno drugačiji roman od Pandemoniuma, a opet potpuno isti. Kao dve strane iste medalje. Nisam siguran koliko je to bilo namerno, ali pisac je u suštini napisao isto delo na dva načina, kao svojevrsne odraze u ogledalu.

Jezik je i dalje sjajan, a postava romana izuzetno maštovita, ali Gregori se u oba romana služi istim alatima i njegovi protagonisti kao da su braća blizanci.

Ovo može biti simpatično - i jeste simpatično - i prilično sam uživao čitajući obe knjige, ali ume da zasiti. Videćemo da li će Gregori u svom trećem romanu uspeti da se odlepi od isprobane šeme i ponudi nešto novo.

Inače, ubrzo prikaz oba romana na blogu.
First 666

PTY

Samo nemoj da bude previse spojlera, molim te... Pandemonijum je genijalan roman i jedva čekam malo slobodnog vremena da se bacim na Devil's Alphabet.

Nightflier

Neću otkriti ništa što se ne pominje u blurbovima.
First 666

angel011

Pročitala City of Ashes i City of Glass Kasandre Kler. Uz City of Bones to čini sasvim solidnu YA urban fantasy trilogiju (ima i daljih nastavaka, ali ove tri funkcionišu kao zaokružena celina).
We're all mad here.

Суба

Има ли неко идеју може ли се код нас наћи од Корнвела "The Burning Land"? Пета у серијалу "The Saxon Stories", најбољи историјски роман о Викинзима, човек је невероватан у дочаравању духа времена чега год да се дохвати. Од њега препоручујем, па, хм, све што нађете у српским књижарама.

Berserker

Pa u prevodu se stiglo do 4te knjige, znajuci izdavace mislim da prilicno azurno prevode te da ce vec na ovogodisnjem sajmu biti i 5ti deo u ponudi.Znas li mozda kolko nastavaka treba da bude? Nadam se da ovo nece ispasti "Točak vikinga" :(