• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Izmaglica

Started by Bilja, 20-10-2003, 10:59:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Son of Man

Inache ne volim filmove po Kingu ali ovaj mi se svideo samo iz dva razloga. Nema hepi end i atmosfera u supermarketu super podseca na bolesno stanje u Srbiji ovih dana. Inache razocharan sam spec. efektima, ja sam konto jbga 2008. je valjda moze to i MORA bre mnogo bolje, al 'dzaba sve, kad ti pipici ni na shta ne liche. Sjebashe ceo film jbga. Da kraj nije onako mochan za popizdit ne bi se ni javljo ovde.

crippled_avenger

Pogledao sam THE MIST Franka Darabonta, courtesy of Ginger,

Moram priznati da mislim da je reč o ozbiljnom pokazatelju krize žanra. I to ne zbog toga što je reč o filmu koji je loš, loši filmovi nastaju svaki dan, naročito u hororu, već zbog toga što je ovaj film toliko hvaljen.

Dok Ghoul recimo misli da kraj filmu podiže ocenu, ja bih mu baš zbog kraja smanjio ocenu, kada bi ona imala gde dole da ode. Naime, kraj u kome junak izazove kolektivno samoubistvo pošto im je nestalo goriva u izmaglici dok se oko njih čuje urlik monstruma iz druge dimenzije, a zatim, pošto je jedini on preživeo, dođe vojska i porazi monstrume iz duge dimenzij što svemu daje tobože ironičan twist, tako karakterističan za horore od pre 50 godina, uopšte nije motivisan. Prvo, film ne ide realističkom linijom u kojoj su ljudi sposobni za takav čin. Ovaj film je smešten u svet u kome se takve odluke ne donose. Ovo je Castle Rock, izmišljeni Kingov grad. Drugo, čak i da je film apsolutno na toj liniji, ne postoji ama baš nikakva naturalistička motivacija da junaci to urade. Prvo, niko od njih nije suicidalabn, čak naprotiv, drugo, u džipu su bezbedni, možda beznadežni, ali bezbedni. Treće, celu akciju samoubijanja inicira otac. U takvom trenutku otac bi bio spreman da sam izgura džip kilometrima a ne da ubije sina.

Ovakva vrsta senzacionalističkog kraja naravno može da appealuje u opštem delirijumu ovog lošeg filma, međutim, senzacionalizam nije ono što je Darabont hteo, on je hteo da to sve ima poentu.

E sad, ja sam možda uspeo da nazrem čak i neku vrstu poente u ovoj papazjaniji.

Svaki posetilac ovog foruma zna da sam ja spreman da gledam svako smeće, da prihvatim kakvu god premisu i sl. Međutim, bazična logika, fizika, psihologija ovog filma sugeriše daje reč o junacima koji su ozbiljno retardirani. Da je film bio malo duži, a inače nepodnošljivo je dugačak, mi bismo verovatno saznali sa koliko godina je koji od junaka shvatio da zaostaje za vršnjacima.

Primeri za to su brojni. Recimo, u supermarketu su zatočena tri vojna lica. Međutim, kada se zgodno u tašnici jedne junakinje nađe pištolj, ljudi se upitaju ko ume da puca. Da puca ume debeljuškasti prodavac. Vojna lica kao fizički najspremnije, obučene za borbu i sl. niko ne zarezuje.

Tako recimo kad se ide kroz maglu po lekove, ekipa sa sobom vodi i jednu osamdesetogodišnju babu. Ja znam da je uverljivo da baba hoće da ide negde, ali je neuverljivo da iko ko nije potpuni mentol hoće da je vodi. Zatim, kad monstrumi napadnu radnju, neće da naude Bogomoljki, tu ja pomislim, aha, ovo je neki twist, ona im komanduje, ili ona je Chosen One, ona je besmrtna, ne međutim taj detalj ne biva eksploatisan u filmu, taj detalj niko od junaka nije primetio, taj detalj ni ona sama NIJE PRIMETILA iako se sa bićem iz druge dimnezije gledala u oči.

O anahronoj, teatralnoj postavci scena u supermarketu, da i ne govorim. Mislim, to možda može da prođe u nekom filmu gde mora tako da se uradi, ako je neki Sundance film, ili SINOVCI, ali u MISTu je zaista nedopustivo da gledamo tipske likove kako prolaze kroz opšta mesta.

Kao jedan od glupih ljudi u filmu ističe se glavni junak, tako da samoubistvo koje inicira na kraju proističe iz toga što je moron i nije podstaknuto nekim egzistencijalnim strahom, a ni ovi oko njega nisu ništa pametniji.

Frank Darabont je stari mediokritet, jedan od najcenjenijih mediokriteta savremenog Holivuda. U tom smislu, to što je monstrum postavljen potpuno besmisleno, napada ljude napolju a nema snažnu portrebu da uđe tamo gde ima ljudi, ako mu je do ljudi, monstrum ne zna da li ubija ljude ili ih uzima radi uzgajanja, ili što monstrum ne napada vozila, ni parkirana ni u pokretu, ili sto što monstrumi izbacuju kisleinu, kisleina im je krv, ali zato ne mogu da proseku kroz lim. To su sve neke gluposti koje degradiraju film ali nisu neočekivane. Međutim, uvodnih 10 minuta filma u kojima Thomas Jane reguliše komunalna pitanja sa Andre Braugherom. Pa to je nepodnošljivo.

U svakom slučaju, ja sam se namučio umesto vas. Izbegnite ovaj film. Znam da nema puno horor filmova sa puno dijaloga, ali verujte da to što film obiluje dijalozima ne znači da je dobar i umetnički.

* 1/2 / * * * *
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Ghoul

Quote from: "crippled_avenger"Dok Ghoul recimo misli da kraj filmu podiže ocenu, ja bih mu baš zbog kraja smanjio ocenu, kada bi ona imala gde dole da ode.

rekao bih da si me pobrkao sa acom radivojevićem, kome se taj kraj dopao.
na nekom nivou mogu da shvatim kako i zašto si se podsvesno prebacio, ali to set the record straight, na topiku o MIST-u sam jasno i glasno kazao šta mi se i zašto ne sviđa u filmu, i posebno sam isticao BAŠ TAJ IMBECILNI KRAJ:

Quote from: "Ghoul"pogledah film.
avaj, kopija je na samoj granici onoga što sam voljan da pogledam (za razliku od, recimo, trenutno dostupne verzije braće koen, koja je NEGLEDLJIVA!).

dakle, ovo je osrednji bioskopski snimak, i za sada dajem samo par komentara, dok ću se detaljnije osvrnuti kad pogledam pristojnu verziju.

ocena: trojka (***)

nema onoliko stivenkingovštine koliko sam se bojao.

ovo što je aca rekao, za birsovski kraj: pa, sad, u izolaciji posmatrano, to ima izvesne bliskosti – ali problem je u tome što film do tada nije bio u tom duhu, te je i ova sličnost samo to: sličnost.

SLEDI SPOJLER:

bizarno je što se ta mnogohvaljena završnica zapravo može čitati kao krajnje reakcionarno naravoučenije o čoveku koji je stradao zato što nije dovoljno verovao svojoj državi i VOJSCI, što je potcenio snagu američkog militarnog komplexa... u senci toga, mračno-cinična dimenzija tog konkretnog kraja se gubi u izmaglici sumnjive politike, koja možda i nije nameravana, ali je neizbežna, na sublimnom nivou, gde je najotrovnija.

uporediti ovaj kraj sa završetkom DUST DEVILA; u DD (beskrajno superiornijem filmu na svakom nivou) vojna vozila izranjaju iz izmaglice i crvenog bleštavila kao neki larger-than-life demoni, kao vesnici apokalipse, kao oličenja Zla koje pohodi zemlju u velikom stilu, kao podrška novoj inkarnaciji dust devila, ovog puta u ženskom telu.
kod darabonta se donekle slična ikonografija (vojni konvoj, vojnici iza maski i šlemova...) koristi zarad znatno prizemnijih ciljeva: ovde vojska donosi mir i stabilnost, izbavljenje od demona, klasična filmska 'konjica' – a mračnost kraja je krajnje LOKALNA: konjica je stigla prekasno da spase nekolicinu, ali (po svemu sudeći) donosi spas čovečanstvu - naročito onima strpljivijima, koji su ostali da čekaju u podrumima i ćumezima, pasivnima, neagilnima, zastrašenima, koji su ostali da čekaju i VERUJU u dolazak izbaviteljske VOJSKE.
dakle, blaženi i spaseni će biti MEEK: mlaki, kukavički, nikakvi, a oni što se mnogo kurče ima da ŽESTOKO najebu.
to je poruka ovog filma.

znam da zvučim kao robin wood, ali to je zaista tako u filmu koji ja videh, i ja tu ne mogu ništa.
film je sve to kazao umesto mene.

ponavljam: konačni sud kad pogledam DOBAR dvd rip, ali ne verujem da ću bitnije menjati sud.
https://ljudska_splacina.com/

Milosh

kad se već krenulo sa dupliranjem postova na više topika, da se i ja pridružim...  :evil:

Quote from: "crippled_avenger"U svakom slučaju, ja sam se namučio umesto vas. Izbegnite ovaj film. Znam da nema puno horor filmova sa puno dijaloga, ali verujte da to što film obiluje dijalozima ne znači da je dobar i umetnički.

U svakom slučaju, ovaj put si malo okasnio, pošto je većina već pogledala film, a koliko sam primetio od onih koji su komentarisali svima se više ili manje svideo. Pa i meni, mada nisam ne znam kako oduševljen.

Inače veliki broj gornjih zamerki proizilazi iz samog postupka adaptacije novele. Darabont je bio do te mere veran noveli da kad je i izbacio neke detalje (a neke i dodao, poput kraja) izgleda nije dovoljno razmislio o tome hoće li to imati posledica na ostatak priče i likova koji su adaptirani najbukvalnije moguće. Jedan od najvećih problema u većini adaptacija Kinga je što se mora izbaciti dosta unutrašljih monologa koji su u knjiškoj formi upravo to vezivno tkivo koje doprinosi uverljivosti dešavanja, a još kad je kao u slučaju novele Mist reč o naraciji iz prvog lica onda nije ni čudo što su ovde u filmskom pripovedanju stvari zaškripale i neki gotovo identični trenuci deluju savršeno ubedljivo u noveli a nespretno u filmu. Mada, onaj detalj sa bubom i replika "My life for you" je po meni prilično dobar (a pridodat) detalj koji funkcioniše sam za sebe (plus kao mala posveta fanovima Kinga). Koliko se sećam u noveli je objašljeno zašto monstrumi ne provale tek tako unutra, a to je zato što se prvenstveno rukovode čulom mirisa pošto je izmaglica takve prirode da neutrališe ostala čula (prigušuje i zvuk). Pa ipak, kao veliki fan originalne novele (a i Frenka Darabonta), meni se film generalno svideo, mada sam posle toliko godina čekanja očekivao više. Mislim da je kraj u noveli bolji, ovaj filmski zvuči sjajno kad se posmatra za sebe, na papiru, kao morbidna dosetka... ali u filmu ne funkcioniše najbolje, ne proizilazi iz prethodnih dešavanja i postupaka likova, suviše je nekako apartan, kao ideja koja jeste zanimljiva na nivou gde se okretanje ekstremnoj veri zapravo izjednačava sa potpunim gubitkom iste, kad je reč o krajnjim posledicama. Ipak, preferiram Kingov otvoreni kraj koji nema šok efekat filma, ali je nekako prirodniji. Inače, velika zamerka mi je što je Darabont izmenio bitan detalj pri kraju kada Dejvid krene do svoje kuće ali nikada ne stigne tamo pošto veliko deblo blokira put i tako nikada i ne sazna šta se desilo sa njegovom ženom tj. ne pronađe njen leš. Ta nedorečenost koja se prolongira i u otvorenom kraju zapravo je jezivija od ironičnog obrta sudbine, bar što se mene tiče.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Tex Murphy

Ja sam taman mislio da postujem ovde i da spomenem da se na crippleovom topiku pojavilo nekoliko poruka vezanih za film, kad ono - sve iskopirano ovde  :lol:

Što se filma tiče, vuče se nekako do samog kraja, ali taj kraj je toliko mentalno retardiran i kretenski da čini besmislenim svaku raspravu o onom što se dešavalo prije. Pošto je gore već uspješno spojlovano ono što se dešava, nema potrebe da sad i ja to ponavljam. Nažalost, ja sam greškom saznao kraj prije nego što sam pogledao film zahvaljujući ćčitanju crippleovog revijeva (pa moram da ga ukorim zbog neobilježavanja spojlera). Dakle - nešto onako glupo je dostojno bosanskog filma. To je glupost koja nema svrhu i jednostavno je ono što jeste - glupost. Vi sad možete do sutra da mozgate i pitate se zašto je kraj takav i da pronalazite razna tumačenja, ostaje fakat da je to totalni kretenski debilizam i da Frenka Darabonta i definitivno treba objesiti, čime filmski svijet neće biti nimalo oštećen jer je jedino sposoban za snimanje mediokritetskih filmova kao što su Green Mile ili ovo. Jesam li već spomenuo da je kraj neopjevano glup?

No, ako ipak zanemarimo činjenicu da film ima veoma retardiran i glup završetak, možemo da notiramo nekoliko stvari u vezi sa onim što prethodi tom imbecilnom kraju.
Likovi su stereotipni. Surprise, surprise. Stereotipni su i u Kloverfildu, ali tamo su (thankfully) previše zauzeti bježanjem od monstruma da bi trošili vrijeme na trpanje vlastite stereotipnosti nama u nos. Mrs. Carmody je tipičan stivenkingovski kretenski retardirani religioznostarozavjetnofanatični lik (nalik na Kerinu majku u knjizi Keri) koji je toliko pretjeran i naporan da se svaka veza sa realnim svijetom vrlo brzo gubi. Ne želeći da dužim o ovoj temi o kojoj sam već prije lamentovao, samo ću da napomenem da me nervira kad vidim da naizgled normalni ljudi za DVA dana toliko izgube razum da počnu da kukaju kad neko ucmeka ludu babuskeru i da tipa nazivaju ubicom, a da im nimalo ne smeta da tri sekunde prije toga pokušavaju da se dokopaju djeteta da ga zakolju i prinesu na žrtvu stvorenjima iz magle. Sorry, but I don't buy it. Niko ne mrzi realističnost u filmovima više od mene, ali ovo je previše previše previše glupo. Previše. Žao mi je. Ali stvarno.
S druge strane, iako je Mrs. Carmody glavni izvor kretenizma u filmu, ona je takođe zaslužna i za JEDINI jak moment u filmu - nejmli kad nekolicina naših heroja otkriva da je luda babetina već okupila pozamašan kult oko sebe i kad shvate da je unutra čak možda i veća opasnost nego napolju. Za taj moment skidam kapu.
Dalje, Cripple je spomenuo kako zamjera likovima što su onu staru baku vodili sa sobom. Ovo je primjedba sa kojom nisam saglasan. Naime, (super)baka je prije toga već u nekoliko navrata pokazala zavidnu spretnost i snalažljivost. Ona je dodala Drejtonu krpu da stavi preko užeta u sceni kad Pemblton nestaje. Ona je vatrom spalila jednog od onih komaraca. Dakle, ta baka nije obična baka, već jedan od najprominentnijih likova te male družine i mislim da je logično bilo da i ona ide u apoteku.
Dalje, CGI efekti su neinspirativni. Samo ono čudovište sa mnogo nogu na kraju (od kojeg smo u knjizi vidjeli samo nogu) i onaj vampirski skakavac na haubi izgledaju interesantno, ostali su potpuno nemaštoviti. (Kad smo već kod toga, interesantno je koliko vremena treba našim genijalcima da provale da svjetlo privlači stvorenja.)
Takođe me je iznervirala scena kad članovi naše grupice jedan po jedan kenjaju o ljudskom rodu izgovarajući već sasvim prežvakane teze kako smo svi životinje, ukineš nam Internet i mobilne i svi ćemo da se poubijamo za tri sekunde, and similar crap, mislim nemam ništa protiv takvih teza, ali em je Rod Serling to već napisao prije nekih pedesetak godina, em mi ide na živce kad krenu da baljezgaju i filozofiraju umjesto da se bave konkretnim planovima za preživljavanje.

Za one koji navode kako je ovo dobar film, rađen po "mediokritetskoj" noveli... well, ništa nije dalje od istine. Ja sam prvi koji se protivi stereotipu da je knjiga uvijek bolja od filma (čak sam i pokrenuo topik o tome), ali ovo je tipičan primjer kad to važi. Kingova knjižica tuče ovaj MEDIOKRITETSKI film na svakom zamislivom nivou. Naravno, neukusno je porediti odličan otvoreni kraj knjige (Darabont je iz nekog razloga ignorisao radio u autu) sa moronizmom iz filma, ali čak i prije toga se King pokazuje kao za klasu bolji pripovjedač u svom medijumu (ne mislim na Džeraldinu Čaplin) od Darabonta. Jerbo, Izmaglica je vraški zanimljiva knjižica, koju ne možete da ostavite do samog kraja jednom kad uzmete da je čitate i čak i nakon kraja ostajete pod utiskom, dok je ovo film gdje ćete svako malo gledati koliko još ima do kraja. Takođe sam mišljenja da je King prilično dobar psiholog, ali da ipak ponekad njegovim likovima treba dodatno brušenje. Ovo rekoh zbog sljedećeg - dosta više sa kritikovanjem Kinga (koji je ODLIČAN pisac) i nazivanjem "kraljem bljuzge" a prejzovanjem osrednjih mediokritetskih prosjeka kao što je Darabont! There you have it.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ghoul

dođavola, harv, a gde je ovde osvrt na glumu i ostale kvalitete onog klinca?
napiso si ovde gomilu koječega – a klinca i ne pominješ!
WTF?!
:shock:  :?
https://ljudska_splacina.com/

Alex

Stajem na stranu onih (brojnih, ovde) koji su pozitivno ocenili film, sa mojom ocenom 7+/10.

Frenk Darabont je odličan režiser i posle remek dela Bekstvo iz Šošenka i vrlo dobre Zelene milje ovo je treći uspeh po Kingovom delu, koji će biti ili jeste manje gledan, cenjen i zapamćen, prvenstveno zato što je čistokrvni horor, ali i zbog izvesnih nedostataka koji su, rekao bih, posledica pre svega Kingovog predloška. Mislim tu na pisanje po formuli sa kobinovanjem istih sastojaka (izvor zla, mali američki grad, različiti karakteri i njihovo međuodnosi...), koji retko kada donosi nešto novo i zapada u šablon i predvidivost - ponavljanje.

Ono što je izvan šablona je Darabontova filmska pismenost i baratanje kamerom, glumcima, filmskim vremenom i ostalim elementima koji za rezultat daju napet, uzbudljiv i zanimljiv film kome se veruje i gde su i osrednji CGI efekti uverljiviji zbog dobre dramaturgije.

Kraj filma jeste emotivno jak i efektan, mada jeste diskutabilno da li je pametan ili glup, logičan, ubedljiv ili ne. U svakom slučaju, zato što deluje emotivno efektno u opšte mračnom tonu filma, pre nego što gledalac stigne da porazmisli o njemu , meni nije pokvario film. A kad se razmisli, jedan od zaključaka je i da pojavljivanje vojske nije tu zbog poruke da treba verovati vojsci, državi, biti patriota i sl, nego se vojska pojavljuje zato jer se u "ovakvim slučajevima" uvek pojavljuje, jer jedino ona (u svetu bez super heroja) može da se uspešno sukobi sa tako moćnom opasnošću -  i ništa više.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Goran Skrobonja

Quote from: "Alex"Stajem na stranu onih (brojnih, ovde) koji su pozitivno ocenili film, sa mojom ocenom 7+/10.

Apsolutno potpisujem. Me likey Mistey!
Tako mu je to. (K. Vonnegut)

Tex Murphy

I ja volim Mist. Prava je šteta što su potoj knjižici snimili loš film  :evil:
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!