• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Balkan u klasicnim SF/horor/strip djelima

Started by BladeRunner, 20-10-2003, 14:28:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

BladeRunner

Srpski (ili srpskohrvatskobosnjacki) jezik u klasicnim djelima naucne fantastike, horora i stripova stranih autora. Naravno, racunaju se i toponimi (gradovi, ime zemlje itd.).

1) "Muad'Dib", Frenk Herbert (druga knjiga iz serije "Dina")
  Glava 12, stihovi

"Ima trava okolo!
   I korenje okolo!"

U originalu navedeni na srpskom jeziku, kao jezik plemena pobunjenika na Arakisu.

2) "Monalizin natpogon", Vilijem Gibson (treca knjiga u seriji "Neuromanser")
  Glava 16, "Nit u slojevima".

Citat : "Kada je poceo rat, Tezje-Espulovi su bili iza tog zida. Posmatrali su blesak i smrt Bona, zatim Beograda."

U pocetku "Tenkovskog rata za Evropu" potpuno razaranje su dozivjeli strateski vazni gradovi Bon i Beograd. Stari, dobri, Vilijem Gibson.

3) "Kolevka za macu", Kurt Vonegat.
  Glava 54, "Komunisti, nacisti, monarhisti, padobrandi i begunci od sluzenja vojnog roka".

Citat : "Za vreme drugog svetskog rata Nestora Amonsa su zarobili Rusi, a onda oslobodili Nemci. Njegovi oslobodioci nisu ga vratili kuci vec su ga naterali da sluzi u inzinjerskoj jedinici nemacke armije koja je poslata da se bori protiv jugoslovenskih partizana. Sticajem okolnosti, obreo se kod Italijana."

Usputna napomena o Nestoru Amonsu, Moninom ocu.

4)  "Blade"
   Scena u kojoj  cistokrvna vampirica (jedna od 12 vampira po rodjenju) kaze : "Skloni ruke s' mene", dok se ispod uredno recenica titluje na engleski. Dakle, cistokrvni vampir-zena iz Leskovca (sudeci po izgovoru).

Toliko od mene. Pozdrav.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

Boban

Ima toga podosta... Brajan Oldis verovatno prednjaci, cak ima i pricu o bici na Marici (objavljena u nekom Alefu, recimo sedmom...), a i u nekoliko romana mu se delovi radnje dogadjaju u ex-Yu...
Barker 'U brda gradovi"...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Spider Jerusalem

"Srpska seksualna poza" u jednom romanu Iana McDonalda (ili je Chaga ili je Kirynia, kod koga li su mi te dve knjige?).

Za one koji nemaju nijedan leksikon seksualnih poza, nije losa - dignes joj noge i skupis ih.

Truba

Quote from: "BladeRunner"
Srpski (ili srpskohrvatskobosnjacki) jezik u klasicnim djelima naucne

bosanski
8)

hm u alefu je bio onaj neki
posljednji srpski kralj pred tursko osvajanje ili kako već

ps.u filmu Umri muški 3 se pojavljuje auto JUGO :lol:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

S.

Strip, na liniji komunjarine logike -  u jednoj od epizoda Modesti Blejz zena obilazi invalidske penzionere Mreze i dolazi u posetu kod Nedica, u Valjevo. Covek ima svoj vinograd i svoju vinariju i ponosno odbija da koristi protezu umesto amputirane ruke do ramena. Moron.  :)

Truba

eh da znaš šta sam sve napisao u originalnoj poruci
a onda sam editovao...

ps. u Marti Misteriji broj 13 (ono s vampirom)

spominje se BOSNA u kontekstu vampira :)
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Truba

Dubrovnik u Rozemarijinoj bebi

ali to je srednja europa 8)

Ghoul

ne bih ulazio u to GDE spada dubrovnik istorijski, geografski, itd. =ali sto se TOG filma tice, njega samo uzgred pomenu kao lokaciju za letovanje.

vrlo 'jadno' pominjanje.

to je kao kad neko u filmu putuje negde, i prikazu mapu Evrope, pa tu pored ostalih i Srbiju, a Komi odmah skace: eno je srbija [ili bosna, ili stagod]!
https://ljudska_splacina.com/

Truba

pa u filmu Kaligula
se vidi satelitski snimak balkana
istra je uslikana takvom preciznošću ko da je je Gargarin slikao :x

Ghoul

malo je poznata cinjenica da su stari rimljani imali odlicne satelitske sisteme!

drf

1.Neko mi je rekao da  postoji prica po kojoj je snimljen film Ljudi macke; radnja se odvija u Srbiji.
Ne secam se ko je to bio, ali mi se cini da je neko pismen.
To je bilo kad sam trazio gradju o vukovima.
2. Nije SF (mozda horor) ali znate li za vampirske sankcije?
Austrougarska ih je zavela posle novinskih tekstova o masovnoj pojavi vampirizma u Srbiji. Kad malo razmislim ni onomad nije bilo drugacije.
drf

Ghoul

originalni cat people [1942] nije baziran na prici, vec na autenticnom scenariju- ne desava se u srbiji, ali je zena macka - iz Srbije...
[u rimejku su cak i to 'izbrisali' :( ]

odlican film, i ima se itekako sta reci o tretmanu srbije iz americke vizure.

Truba

mislim da mi je taj cat people na listi za sledeći mesec

Hexamon Nexus

Svakako, Clive Barker, "U bregovima, gradovi" (In the hills, the cities, 1984), SF Edicija Znak Sagite, knjiga 16
**Dva americka gej momka, Dzad i Mik, istrazuju spomenike juzne Srbije. Naravno, pocinje sa seksom u njivi  :wink: Odlaze ka Podujevu. U brdima se desavaju cudne stvari...obavezno procitati!

Dalje, William Gibson, Virtyal Light, 1993.
**Komsija glavnog junaka je Srbin iz Bosne, vozi BMW  :)

johnson bronson

Quote from: "Hexamon Nexus"**Komsija glavnog junaka je Srbin iz Bosne, vozi BMW  :)

mi smo glavni gde god da odemo. ghoul u americi, freja u onoj hladnoj zemlji.

davors

Quote from: "BladeRunner"Srpski (ili srpskohrvatskobosnjacki) jezik u klasicnim djelima naucne fantastike, horora i stripova stranih autora. Naravno, racunaju se i toponimi (gradovi, ime zemlje itd.).

Moj mali prilog:

- Jules Verne: "Mathias Sandorf" - dijelovi radnje odvijaju se u Istri (Pazin, Rovinj), zatim u Dubrovniku i Boki Kotorskoj

- Jules Verne: "Dunavski peljar" - likovi koji se spustaju Dunavom od izvora do usca prolaze i kroz nase krajeve

- Jules Verne: "Dozivljaji tri Rusa i tri Engleza u Juznoj Africi" - spominje se Rudjer Boskovic i njegovo mjerenje duljine meridijanskog luka

- Jules Verne: "Cudnovati dozivljaji ekspedicije Barsac" - spominju se izumi Nikole Tesle

- Jules Verne: "Dvorac u Karpatima" - radnja se dogadja u Transilvaniji, a glavna junakinja je modelirana po uzoru na Carlottu Grisi, balerinu rodjenu u Istri

- Sam Lundwall - cesto koristi nase rijeci u svojim djelima

- Jude Fisher - ovo je sasvim novo, dosad su izasle dvije knjige iz njenog fantasy serijala u kojem je jedno od dva zaracena carstva "Istria" odnosno narod "Istriansi"

itd.
Pozdrav,
Davor Sisovic
davor.sisovic@pu.htnet.hr
http://bookaleta.blog.hr
http://www.ice.hr/davors/

brandman

I Onda se pitaju otkud toliko krvi na kosovu...
mislim da je Barker dao najracionalnije rješenje.
Tamo se nešto stvarno čudno dešava...

Ghoul

Quote from: "brandman"I Onda se pitaju otkud toliko krvi na kosovu...
mislim da je Barker dao najracionalnije rješenje.
Tamo se nešto stvarno čudno dešava...

just keep dreaming.

citaj roman NAZIVO ako zelis da vidis sta se i zasto desilo i desava na Kosovu.

Truba

Quote from: "Ghoul"originalni cat people [1942] nije baziran na prici, vec na autenticnom scenariju- ne desava se u srbiji, ali je zena macka - iz Srbije...
odlican film, i ima se itekako sta reci o tretmanu srbije iz americke vizure.

nikada dosadniji a kraći film nisam vidio (72 minute)
glavna junakinja kao da je Tuđmanova rođakinja
ima izkrivljenje žvalje a pokušaj engleskog s naglaskom je tako odvratan

kafić Belgrade je tako cool a glazba nije onakava kakva se sluša u Srbiji koliko me sjećanje služi  :evil:

+ barem pet usranih replika koje sam instant zaboravio tipa (mi smo u Zoološkom vrtu i tome slično,, jako sam se prepala....)

kako ona ulazi i izlazi iz Zoo-a noću nije ni objašnjeno....

patetika: mislim da te volim

:x  :x  :x

try to forget

arya

U knjizi "Children of the Night" Dan Simmons-a, pominje se da je Drakula sagradio svoj zamak na temeljima srpske ruine.

Boban

Quote from: "BladeRunner"Srpski (ili srpskohrvatskobosnjacki) jezik

Verovali ili ne, srpski nije zvanican jezik niti u jednoj zemlji na svetu.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

prozirna senka

Quote from: "komi"eh da znaš šta sam sve napisao u originalnoj poruci
a onda sam editovao...

ps. u Marti Misteriji broj 13 (ono s vampirom)

spominje se BOSNA u kontekstu vampira :)
Ne samo Bosna, vec i slovensko stanovnistvo (ne precizira se koje, barem ne u Dnevnikovom izdanju, jos nisam nabavio original :cry:  :x ), a na koricama je, rubrika Misterijine Misterije, je dato objasnjenje za DAMPIRA. To je profesionalni ubica vampira u Srbiji, siroko rasprostranjena delatnost u XIX veku, uproks cinjenici da je u popisu stanovnistva registrovan samo jedan vampir, Sava Savanovic. :lol:
Eto zasto italijanski Dampyr vuce nase korene :wink:
"Kruna je u Beogradu, glava je u Beogradu i nastavićemo borbu da se kruna nađe na glavi" (V.D.)

iDemo

Karl Maj - "Po balkanskim gudurama".
Nije da je sf niti fantastika al' je nesto kao avanturisticka proza. Kad mu je dojadilo da pise o ApachenFurer-u (aka Vinetu) krenuo je prstom po karti Male Azije i Balkana... Prosao kroz Makedoniju, Albaniju (ili sta god da je to bilo tada)... I tako. Sve uredno prevedeno na srpsk(o-hrvatsk)i pre nekih 30-ak godina...
The Turks think coffee should be black as hell, strong as death and sweet as love.

caterina de medici

Na pocetku je Boban pomenuo Brajana Oldisa i njegovu, po meni izuzetno interesantnu pricu "The Day of the Doomed King", koja je objavljena 1988. u Alefu u prevodu Zorana Jaksica. Oldis je putovao po bivsoj YU Makedoniji, a pokazivao je veliko interesovanje za lozu Nemanjica (transkribuje ih kao "The Nemanijas"). Centralni lik pomenute price je kralj Vukasin koji je ranjen u bici. U razgovoru sa nekakvim mudracem, (kasnije se ispostavlja da je ceo razgovor jedna kosmarna fantazija u samrtnoj agoniji), kralj postavlja mudracu pitanje o buducnosti svoje, nekad napredne zemlje. Interesantno je da rec "kontemplativnost" mudrac upotrebljava kao kljucnu rec za Srbe. Na kraju medjutim, kaze: "Posto smo mi kontemplativni, plasim se da nam buducnost nece biti kontemplativna".

Ima kod Oldisa dosta motiva sa jugo-prostora:

Cities and Stones
Barefoot in the Head
The Eighty-Minute Hour
The Malacia Tapestry
"I will not serve that in which I no longer believe whether it call itself my home, my fatherland or my church: and I will try to express myself in some mode of life or art as freely as.."

eric cartman

Quote from: "Boban"
Quote from: "BladeRunner"Srpski (ili srpskohrvatskobosnjacki) jezik

Verovali ili ne, srpski nije zvanican jezik niti u jednoj zemlji na svetu.
jeste u RS (ako je uzmemo za zemlju)
Screw you guys I'm goin' home

David

RS nije 'zemlja'/drzava, jer nije nigdje zvanicno priznata kao takva, nego je tek jedan od dva entiteta (Federacija & RS) zvanicno priznate drzave (UN, itd.) - R BiH.
A srpski jezik, pored hrvatskog i bosanskog, jeste priznat kao zvanican, de iure punopravan u BiH.
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

peckerwood

Quote from: "Dzavid"RS nije 'zemlja'/drzava, jer nije nigdje zvanicno priznata kao takva, nego je tek jedan od dva entiteta (Federacija & RS) zvanicno priznate drzave (UN, itd.) - R BiH.
A srpski jezik, pored hrvatskog i bosanskog, jeste priznat kao zvanican, de iure punopravan u BiH.

...janichar (rodjen kao srbin) dzavid... koji jedino priznaje Kur'an... allah ahbar, biti dobro nece kad se janichar na (kurve/krivi)...  :wink:

Net Runner Overdose

YUGO u filmu Vrana.
Ubise i sina Bruce Lee-jevog a i auto je nastradao

Albedo 0

Sviđa mi se ovaj Brajan Oldis, za Barkera sam znao,  drugi nas je vrlo dobro opisao (dva Levijatana koji se kolju s vremena na vrijeme bez nekog pretjeranog razloga).... prvi nas žestoko upozorava... moram da nađem  "The Day of the Doomed King".

Tema je Balkan, a ne samo Srbi valjda... vampiri kao takvi su uvijek neka projekcija Balkana, čak i kad se sam Balkan ne pominje.... grof Drakula takođe.... o engleskoj književnosti koja se bavi Balkanom (najčešće kao mračnim mjestom) bavi se knjiga Vesne Goldsvorti – Izmišljanje Ruritanije.

P.S. meni je čudno da (po meni) najznačajnije teme ovdje venu, a to je ova i tema '' Ko je najbolje 'pogodio' kako izgleda 21 vek?'' . Ali to sam samo ja....

P.P.S. naučna fantastika: mlađani Draža spašava građane Kotora od zlih Njemaca u filmu Chetnicks iz 1943. godine  :lol:

MInas Tirit - Beli grad, beo grad....

Event Horizon

u izdanju Supermena za mesec januar (ili je mozebitno februar) 2007 supermen se setka levo i desno, i bori se sprocu cudovista koje je nastalo kao posledica nekakve havarije nuklearne prirode u ex sssr podrucju. i tako se oni bore nasred trga republike, beograd. na naslovnoj strani dva coveka u pozadini, bezeci, kazu "gore! brzo!" i "č-čudovište!".
zatim cudoviste pocne da govori srpski, kaze: "boli me... slomiću te..". onda to supermen, posto je hiper inteligentan, shvati, i potom samom sebi govori: "it hadn't seem capable of speech before. did it somehow...  pick up the language mentally, from the people around us?", i jos nam kasnije porucuje: "idite na bezbedno svi! štitiću vas dok ne stignete na sigurno!"
epizoda se zove men&monsters.
ma vi ste svi odvec kul, sigurno ste to vec videli.
"Hipokrizija Trejd - svemirski ugođaj za svemirskog čoveka"

Nightflier

Ako je neko video, video je Meho.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

DušMan

Čini mi se da smo diskutovali o tome čim je izašlo. Verovatno na nekom topicu i dalje stoje skenovi tih tabli sa BeGeom. Mogao bih da potražim tu sveščicu, verovatno je na dnu neke kutije u podrumu.
I koliko se sećam, ipak je naslovna drugačija, a to sa ljudima koji govore loš srpski je unutar stripa.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.