• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Nagradni konkurs za najlepšu ljubavnu priču

Started by zakk, 17-01-2011, 19:30:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zakk

Povodom Dana zaljubljenih, 14. februara, Laguna vas poziva da učestvujete u nagradnom konkursu za najlepšu ljubavnu priču.

Priče ne smeju biti duže od 3000 karaktera ni prethodno objavljivane.

Nagradićemo tri najbolje priče. Prva nagrada je vikend za dve osobe u Country Clubu Babe, dok će drugoplasirani i trećeplasirani dobiti paket Laguninih knjiga. Nagrade će biti uručene 14. februara u Delfi caféu.

Konkurs je otvoren do 10. februara ove godine. Radove, sa ličnim podacima i brojem telefona, treba slati na promo@laguna.rs.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

pokojni Steva

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Loni

Interesantno je da su na pijedestal vrednosti (prva nagrada) stavili dvodnevni boravak u tom hotelu (šta li je), a tek ispod toga stavili paket Laguninih knjiga.
   To od Lagune nisam očekivao.

boki77

Zašto nisi? Pa objavili su knjigu one voditeljke Jelene Bačić-Alimpić (vodi nešto na pinku). Ja sam od Lagune baš to očekivao.

Plut

Kad već ne smeju biti prethodno objavljivane, šta planiraju da urade s njima?  :P

Prave aviončiće? Origami? Obrišu nečije debelo meso? ...

Džek

3000 karaktera... pih.
Koji šit, ljubavnu bozu utrpati u tolipacno K-ova. Gde tu stane patetika, pitam vas ja?
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

zakk

http://www.laguna.rs/index.php?m=vesti&vest=844

QuoteNa konkurs ,,Lagune" za najbolju ljubavnu priču povodom Dana zaljubljenih pristiglo je do 10. februara ukupno 378 priča koje su ispunjavale uslove konkursa. ,,Lagunin" žiri, u sastavu Hilda Urošević, književni kritičar, Igor Marojević, pisac, i Dejan Mihailović, urednik, odabrali su deset priča u uži izbor za prve tri nagrade. Najzad, na sastanku održanom 12. februara, žiri se opredelio da tri nagrade dodeli sledećim autorima:

3. nagrada Tamari Sorak za priču Anja
2. nagrada Mileni Ilić za priču Lepša ljubavna priča
1. nagrada Elvedinu Neziroviću za priču Oči

Obrazlažući svoju odluku, žiri ističe: ,,Imajući u vidu da je pismenost većine autora na prilično nezavidnom nivou, da je veliki broj priča poslat bez dijakritičkih znakova u našem latiničnom pismu što se takođe mora smatrati nedostatkom pismenosti, te da su preovladali ispovedni ton i spomenarski stil pun opštih mesta i neretko patetičnih opservacija, žiri se složio da većini autora preporuči da odgovornije pristupe književnom tekstu i da se ozbiljno posvete književnoj lektiri, kako klasicima, tako i savremenim domaćim i stranim piscima, i da u tom korpusu tekstova potraže i uzore i uticaje koji će se sigurno pozitivno odraziti na njihovu želju da savladaju umeće pisanja. Iz ovog mahom manje kvalitetnog mnoštva izdvojile su se po pismenosti, temi, formi i uspeloj kompoziciji svega deset ponuđenih proznih celina sledećih autora: Slatka otmica Sonje Ćorović,  Susret Dragice Grbić Drage, Pravi trenutak Miloša Grozdanović,  Lepša ljubavna priča Milene Ilić, Varljivo sunce Dušice Jovanović, Gospođica ministarka Zorice Milosavljević, Oči Elvedina Nezirovića, Junsko jutro Jagode Nikačević, Moj drveni ringišpil i njegov voz na baterije Jelene Paligorić i Anja Tamare Sorak. Najzad, među njima, najuspelija tri teksta su po mišljenju žirija priča Tamare Sorak Anja kao trećeplasirana, Lepša ljubavna priča kao drugoplasirana i  Oči kao prvoplasirana priča.

Zanimljivo je da pripovedačica drugoplasirane ljubavne priče koja tematski okvir nalazi u ovom konkursu govori:  "Ne znam kako da napišem priču, a da budem drugonagrađena ili trećenagrađena. Prva nagrada me ne zanima, a druga i treća su paketi njihovih knjiga." Naravno, priča Milene Ilić je drugoplasirana ne zbog citiranih reči o željenoj drugoj nagradi nego, baš obratno, zato što su članovi žirija zaključili da neke od citiranih reči nisu tačne – konkretno, reči "ne znam da napišem priču".

Konačno, prvoplasirana priča Oči donosi sve ono u šta Lagunin žiri veruje kao u mogući koncept kratke prozne forme u dvadesetprvom veku: zavidna pripovedna ekonomija, sposobnost da se na malom prostoru kaže mnogo, suptilan koncept društvenog angažmana koji ne ugrožava samo pripovedaštvo i sposobnost da se načini niz obrta kakvi najviše vežu savremenog čitaoca za narativ. Bez obzira na neke zamerke, pre svega na naše mišljenje da završetak pripovesti po kvalitetu nije na visini njenog ostatka, priča i, sa pobrojanim vrlinama, izdvaja se iz ostatka ponuđene produkcije i zaslužuje da bude prvoplasirana.

Hilda Urošević, predsednica žirija

Igor Marojević, član

Dejan Mihailović, član

U Beogradu, 12. februara 2011.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

lilit

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

zakk

Preteče me a ja postujem, bre!

Dakle,

bravo Mims :)  xrofl

Mims

sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

Boban

sad još da se dokažeš ovde i gde će ti biti kraj...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

lilit

Quote from: zakk on 12-02-2011, 17:15:08
Preteče me a ja postujem, bre!
Quote from: lilit_depp on 12-02-2011, 17:14:17
Bravo mims!  xcheers

Dakle,

bravo Mims :)  xrofl

Mnogo si bre spor, pravi opasni administrator. :lol:

Mims, kad ćemo moći da je pročitamo?

Perin

zakk

Quote from: lilit_depp on 12-02-2011, 17:24:01

Mnogo si bre spor, pravi opasni administrator. :lol:

Spor, al svašta doznam! (Osim u slučaju suprotnog)™

Josephine

Pretruje malo ovaj žiri sa brojem kvalitetnih, a pogotovo pismenih, priča. Sigurno ih je bilo više.

Ne znam koliki je odnos muških i ženskih autora/ki, ali mi se ne sviđa kada je u rezultatu ovoliko disproporcionalan.

angel011

Mims, čestitam!

D, ne bi me iznenadilo da je žiri bio preblag u oceni. :evil:
We're all mad here.

Perin

Quote from: angel011 on 12-02-2011, 17:31:39
Mims, čestitam!

D, ne bi me iznenadilo da je žiri bio preblag u oceni. :evil:

Ni mene. Krivo mi samo što generalizuju. Moja priča beše pismena...  :oops:

Josephine

@Anđela

Ma nije, samo sam pročitala po neki rad poslat na ovaj konkurs, i ako ništa - sigurno su bili pismeni. Ako već izdvajaju radove po pismenosti, onda treba da izdvoje sve pismene radove. To je fer. O ostalim elementima priče ne govorim.

@Perin

Na tebe sam i mislila.

Mims

Hvala, ljudi, ja baš i nisam verovala da će upaliti to "daj paket Teri Pračeta", ali igleda da jeste :)

Mislim da su najavili da će obesiti priče na sajt ovih dana.
sheep happens.

Perin

Ma opuštencija. Verovatno promaših temu... :D

Mims odabrala ono što bih i ja odabrao :) :) Hehehehe, svaka čast, Pračet FTW! :)

angel011

Quote from: Mims on 12-02-2011, 17:35:25
Hvala, ljudi, ja baš i nisam verovala da će upaliti to "daj paket Teri Pračeta", ali igleda da jeste :)

Laguna je startovala sa Pračetovim Diksvetom.

EDIT: sori, pogrešno sam te razumela, mislila sam da ti je priča pračetovska. :lol:
We're all mad here.

Josephine

Quote from: Perin on 12-02-2011, 17:43:17
Ma opuštencija. Verovatno promaših temu... :D

Ma, u principu, kada vidim konkurs koji za nekakav Dan zaljubljenih traži ljubavnu priču, ja promašim temu a da nisam ni počela da je pišem.

Ne čudi me visok plasman Mims. Rekoh da ima nežnost u izrazu i stilu... :)

Mica Milovanovic

Mica

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mims

Hvala Mico, scallope :)

Inače, ja nikada ne pišem ljubavne priče, ovu sam napisala baš za konkurs (u osnovi nije ljubavna na način na koji smo navikli da nešto bude ljubavno u prozi). Iskreno sumnjam da nije sugestivno delovalo na njih ono tipa: "I ne znam kako da napišem priču, a da budem drugonagrađena ili trećenagrađena. Prva nagrada me ne zanima, a druga i treća su paketi njihovih knjiga." I tako to.
sheep happens.

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mims

:lol:

Još da mi daju Teri Pračeta, a ne neke ljubiće, i sve ok :)
sheep happens.

lilit

:)

a pobednicka prica je ekstra napisana, sve je stalo u 3000 karaktera.

Mims

Jeste, pobednička je super napisana, ceo život čovek smestio u 3000k.
sheep happens.

Mica Milovanovic

Traži, Mims, ne dozvoli da sami biraju...
Mica

zakk

U bre, Mims, ljubavna metafikcija. Dobro si ti prošla...  xnerd

Prva je ok mada nisam zadovoljan jezikom, tvoja je priča simpatična fora (sa već preočigledim sprdanjem na kraju), a ova treća je potpuni blah.

Mims

Moja priča je preočigledna sprdnjica od počekta do kraja, zato mi je i bilo čudno kad su me pozvali :)
sheep happens.

Stipan

Bravo Mims!
Ja sam na tom konkursu puk'o k'o tikva.

angel011

Quote from: Mims on 14-02-2011, 17:53:54
Moja priča je preočigledna sprdnjica od počekta do kraja, zato mi je i bilo čudno kad su me pozvali :)

Ko zna kakve su bile ostale... :lol:
We're all mad here.

Perin

Da besramno promovišem blog koji radimo kolega i ja: ReciklažA, humor, zezanje, podjebavanje... Na njemu ima i moja priča koju sam poslao na Lagunin konkurs, pa ko voli, nek' izvoli:

http://reciklazablog.blogspot.com/2011/02/valentinovo.html#comments

Boban

Vidi, brate Perine, ja kada u tekstu naiđem na ulično izražavanje u neupravnom govoru, tipa "Fora je..." odmah ostavljam čitanje. Siguran sam da je i komisija to uradila. Ne možeš pisati priče onako kako govoriš; lagali su te kada su rekli da je Vuk tako propisao.

Josephine

Dobra je Perinova ideja. Manje patetična od prve tri.

Mada, Mims je napisala ok priču što se toga tiče. Najmanje je patetična u prve tri.

Boban

Kako izgleda nepatetična ljubavna priča?

Josephine

Sav taj bol, ljubavni jadi, smrt, nezaboravne oči bla, bla...

Evo, probaću ja sada da napišem jednu pa je bacam ovde u narednih par sati. Tek da pokažem kako zamišljam nepatetičnu ljubavnu priču.

Josephine

Mada, opet ističem - Mims ima dosta nepatetičnu priču. Dopala mi se.

Boban

Boban

Josephine

Ne plašim se ja tebe kao Stipan što te se plaši. Posle Kralja Ušća niko ne može više da se izblamira.

Stipan

E, kad bi jednom izostavila Stipanove strahove...

M.M

D., hoćeš li već jednom zaboraviti "vrata sa ključem u sebi!"? :!:
Nijedan poraz nije konačan.