• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Lužički Srbi

Started by Суба, 07-02-2011, 15:21:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Суба

Једини су остатак некада моћних племенских савеза Словена у данашњој ист. Немачкој. Тешком муком и борбом избегли су истребљење. Чиме се Србија, као матична држава Срба може похвалити када је у питању однос према овим људима?

lilit

Nije da insistiram, ali zar se ovo nije možda moglo prikačiti na topik koji je skrenuo put Berlina?
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Meho Krljic

Takođe, nisam siguran da je ovo najpogodnija forma - to postavljanje pitanja čime se Srbija može pohvaliti... pošto ovo baš i nije forum na koji zalaze predstavnici građana u Srbiji..

Суба

Залазе паметни људи, то ми је довољно. А такође мислим да ЛС заслужују посебан топик.

Savajat Erp

дали смо Павлу Јуришићу Штурму да води Трећу армију у Првом светском...довољно засад. :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Суба

Да, и потпуно га потом запоставили у нашој историографији. То и хоћу да кажем, тадашња Србија је једно, ова септичка јама нешто сасвим друго.

Cornelius

Nas strip crtac i ilustrator Dragan Bosnic boravio je u vise navrata medju luzickim Srbima i poseduje niz zanimljivih podataka o njima.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

džin tonik

sad svojatate i sorbe? hehe

scallop

Kako da ne, eno selo Sorbi u Valandovskoj kotlini. I vi svojatate Srb u Lici, pa ništa.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Savajat Erp

и ми својатамо село Рвати код Обреновца...опс, изгледа да сам заборавио за који тим играм!  :oops:  :lol:

Boban

eh, Zosko, ovde se već nakupilo nešto dobrovoljaca da ti donese knjige čak u Dojčland; samo nam pošalji adresu i spremi se da dočekaš goste kako dolikuje...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

džin tonik

Quote from: scallop on 07-02-2011, 19:32:39Kako da ne, eno selo Sorbi u Valandovskoj kotlini. I vi svojatate Srb u Lici, pa ništa.

morate se odluciti jeste li srbi, serbi ili servi. ne po potrebi. kad se radi o hrvatskom castrumu - srbi, a inace cesto servi, od servirati.

Savajat Erp

то сервирати је због тениса, јбг...

džin tonik

da, starorimljanska varijanta, na travi u koloseumu. servi protiv slonova. :)

scallop

Croati potiče od crvati. Vi bi da je od kravata, a kravata je krava po makedonski.

Savajat Erp

džin tonik

Quote from: scallop on 07-02-2011, 20:09:15Croati potiče od crvati. Vi bi da je od kravata, a kravata je krava po makedonski.

"hrvati" prije potice od "hrvati se", zilavi protivnici, geni kameni.
a dosta slavena koji nazalost bijase porobljeni konstantinopel i germani nazvase servi, sorbi, od servirati, ili sklaven od slawen.

Суба

Помињу се Срби много пре него твоја аварско-словенско-староседелачка мутација, драги мој. Срби себе зову Срби, заболе их за серви, серби или шта коме већ било драго.

Savajat Erp

Суба, не узбуђуј се превише на коментаре драгог нам Зокија, покренућеш непотребну лавину.....

džin tonik

nemam namjeru sudjelovati u diskusiji o sorbima. sorbi, slovaci, srbi... sve su to slaveni, jasno; nasmijao sam se sto sorbe nazivate srbima.

lilit

impliciraš da hrvati nisu sloveni?  :lol:

Meho Krljic

Hrvati su iranskog porekla, to je dokazano još za Tuđmanovog života.

lilit

Persijskog ili iranskog? Moramo praviti tu distinkciju.

Savajat Erp

а иранци су персијанског порекла, тако да кад саберете два и два...математика је јасна!

scallop

Persiranskog. Može i da se dohvati, ali i da dosegne. xrotaeye

Meho Krljic

Skalop pomiritelj, izravnavatelj, mirotočioc.  :lol:

džin tonik

Quote from: lilit_depp on 07-02-2011, 20:43:41impliciraš da hrvati nisu sloveni?  :lol:

ne, ne spominjem hrvate, ne zelim oftopicariti. to vam cine predrasude.

Суба

На југу имамо Србе и Хрвате, на северу Беле Србе и Беле Хрвате. Тако бар Коста У Порфири Рођени каже. Нисам ја крив што се бели Хрвати претопише у Пољаке. Од Белих Србенди остаде шака Лужичана.

lilit

Quote from: Josipovitch Broznjev on 07-02-2011, 20:57:09
ne, ne spominjem hrvate, ne zelim oftopicariti. to vam cine predrasude.

e zosko, zosko, od tebe se ne očekuje pozivanje na predrasude. a meho ne bi bio meho da ovu miro_reč ne upotrebi bar jednom godišnje. još kad bih znala šta bi kosta porfiri rekao na sve ovo, mogla bih mirno da odgledam film na orf-u.  kakva dedukcija.

shrike

ontopic
Je li istina da baba Ota fon Bizmarka nije znala ni reč nemačkog?
"This is the worst kind of discrimination. The kind against me!"

pokojni Steva

Istina. Baba mu je imala zdravo jako spora creva pa se vremeno odlučila da prducka umesto da govori. Makar to bio i Nemecki.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Savajat Erp

побогу, човече, какав је сад то хумор? знам да ниси при себи од резултата на Радионици, али ипак... :lol:

džin tonik

Quote from: lilit_depp on 07-02-2011, 21:12:52e zosko, zosko, od tebe se ne očekuje pozivanje na predrasude. ...

ozbiljno, samo mi bijase smijesno stapanje dva naroda u srbe, dva naroda koji su se u najboljem slucaju razisli prije 1300 godina.
bez primisli. ovih dana zanima me genocid u ruandi. shake hands with devil, we wish to inform you..., etc. mnogo poucno.

Суба

Чуј.ако се они сматрају Србима, ти и ја смо ту немоћни, зар не.  xdrinka Мени је доста Руанде после емисије са оним канадским генералом на Хисторију.

džin tonik

pa oni se smatraju sorbima, ili? poslah tu i tamo koji mail te upitah smatraju li se srbima. do sada jedan odgovor, prilicno zanimljiv, jer sam skrenuo paznju na slicnost zastave, da podcrtam njihovo "srbstvo":
kaze neka pogledam srbsku, rusku i nizozemsku zastavu i dodjem do zakljucka. toliko.

ruanda: kanadski general pisac je prve gore navedene knjige i rekao bih jedna je velika naivna dobricina. izuzetno poucna knjiga poradi vjezbe kako ophoditi sa velikim silama koje podrzavaju agresora poput srbije poradi najbizarnijih interesa.

Суба

Србија није агресор. Нико нас није подржао. Интереси нам нису бизарни.

džin tonik

Суба

Видиш да знаш.

pokojni Steva

Od Berlinskog Kongresa na ovamo, jedini balkanski agresor je bila Srbija (Austrija je preko Ugarske krune imala pravo na invaziju Sirbistana. Ne i na bestijalnosti. Bugari su vraćali tante za kukuriku. Ni oni nisu imali pravo na bestijalnosti).

Суба

Стево, или си ужасно злонамеран човек па износиш овакве лажи, или имаш проблем са историјским чињеницама. Ако је ово друго, рад сам да ти помогнем.

pokojni Steva

Samo sam pragmatičan, ne mirišim 'imperije' koje su propale svojom krivicom.

Суба

Прагматизам је једно, брате мили, али овакво ударање у јаја је нешто врло друго. Здраво боли. А није тако било.

scallop

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 08-02-2011, 13:06:04
Samo sam pragmatičan, ne mirišim 'imperije' koje su propale svojom krivicom.

Sve imperije su propale svojom krivicom. I nastale iz istog razloga.

Суба

Укључујући и Хабзбурге.

lilit

Habzburge je sredio MI6...fosilna forenzika tako kaže.

Суба

Хе, хе...Сер Винстон је између два рата непрекидно оплакивао пропаст Аустро-Угарске.

pokojni Steva

Lilit, dubok naklon. Dodao bih, i ona budaletina od Vilsona.

pokojni Steva

@ Suba, her Vinston je tad, malko posle i nadasve uvek, bio bitan koliko i (često osporavana) teorija uticaja koprivinog polena na razvoja levog muda u tigrastog komarca.

mac

Ah kako divna barokna metafora. Šteta što nije tačna.