• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Tema za april

Started by scallop, 15-03-2011, 01:17:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

Evo, odgovorio je i pucamo start:

Tema za radionicu 4

Pišemo iz suprotnog pola. Nije dovoljno koristiti ženski ili muški rod u tekstu. Treba paziti i da li dižemo ili spuštamo dasku. (Cilj je unapređivanje karakterizacije.)

Tema je – nomadi ili uljezi.

To znači da imamo slobodu da negde odemo ili da nam neko dolazi. Promena uključuje krevet, sobu, ulicu, grad, državu, kontinent, planetu, paralelni, alternativni, drugi ili virtuelni svet. Ona može da ugrožava, pospešuje ili šta god drugo. (Cilj je promena sredine, ali i sagledavanje afiniteta onih koji pišu.)

Jedino ograničenje je 6000k.

Rokove će odrediti Boban.

ROK: 1 april do isteka tog dana. Priče slati Bobanu na PP ili na mejl znaksagite@yahoo.com
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Albedo 0

:cry:

niste mogli gore da izaberete

pokojni Steva

Pojasni ti to. Ovo može biti sve.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

scallop

Obuci čipkaste gaće i očekuj invaziju Vojvodine. Ili se suoči sa ljubiteljima Medne rose. :evil:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

Dobra je tema. Trebalo je da otvorite novi topic za nju, ovako se mnogi neće snaći u gomili postova.

Plut

Boban će to...

Ali stvarno, da ne bude posle "promašio/la". Smemo da se širimo il' da se skupljamo?

pokojni Steva

Ako gaće greju, navlačim bez da merkam šlingu; 'Nomadi ili Uljezi' mi odgovara ali, nemoj da mi iko spočitava mašenje teme!

Josephine

Nomadi ili uljezi.

Promena (dobra ili loša; otići ili doći). Promena uključuje krevet, sobu, ulicu, grad, državu, kontinent, planetu, paralelni, alternativni, drugi ili virtuelni svet.

Piše se iz suprotnog pola.

6000k.

pokojni Steva

Po zemunsko-vojvođanski, znači tema je...?

Albedo 0

Sedi Mara na kamičku...

pokojni Steva

Albedo 0

A ko tu mora da bude uljez, moja junakinja ili svi ostali?

Tipa upadne u supermarket i traži Carnexove paštete a ovi ostali je gledaju čudno? :)

pokojni Steva

Još jedna Albedova upadica ovog tipa i krećem u prostačenje. Bio sam dobar, gledao u akvarijum...

pokojni Steva

Mims

Super tema! Je l' mora da bude SF/F/H/SR?
sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

Albedo 0

Stevo, ne diram te, ne diraj me...

pokojni Steva

Životinjo, obrati pažnju, glup nisam.

Josephine

Kakvi ste smarači. Gori ste od one iz Afrike. Oladite.

Albedo 0

Pa ja ne znam koji mu je, nisam mu se obratio uopšte.

pokojni Steva

Rado ću otići na dno sa njim, ali ga ovakvog na Radonici biti neće.

Stipan

Scallope, sad stvarno nemam nameru da lupetam, ali potrebno mi je pojašnjenje.
Dobro, čak su i nomad i uljez prilično različiti pojmovi, ali to mogu da prihvatim.
Da bih izbegao omašivanje teme trebala bi mi jasnija slika toga šta znači ova rečenica:
"Nije dovoljno koristiti ženski ili muški rod u tekstu. Treba paziti i da li dižemo ili spuštamo dasku."
Možda mi je mozak na rezervi, pa su mi oči crvene, ali ovo baš i nisam razumeo.

Džek

Scallop je time mislio da trebaš do kraja razraditi, tj, karakterisati lika, nije dovoljno prevesti "on" u "ona" pa nastaviti sa radnjom...
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Stipan

Pa da, tako sam nekako i ja kontao. Ako si žensko, razmišljaj kao žensko, postupaj kao žensko...
Samo sam hteo da proverim.

Džek

Jedno je razmišljati o ženama, a drugo kao žena...

Savajat Erp

Не знам да размишљам ни као мушкарац, а камоли као жена :)...ех, што не написах ништа за двобој  :x Плашио сам се Скалопове теме и мој страх је био оправдан...
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Džek

Lako je to. Sve napišeš suprotno od onoga što bi muškarac učinio, dodaš histerije i frustracije zarad nedostatka karmina i češlja. (Preporučujem postapokaliptički okvir, samo zbog toga, nema viš' karminusanja!) Mož' dodat i jednog plišanog medu.

Par puta napomeneš kako te grudnjak žulja, kako te plaše njihovi pohotni zverski pogledi i voila! Eto ga definisan ženski karakter! :):):)

heheheh... paz' sad kad me ženske razapnu, Plut naročito, još je ljuta radi Duhova Drevnih...

Stipan

'Ajde Savajate, nećeš valjda opet da izostaneš. Pazi - nomadi! Čejeni u rasejanju! Šta ćeš bolje. Držiš se malo Džekonjinih uputstava i - voila, prvo mesto je tvoje!
E ondak odo' ja da pišem...

Savajat Erp

Quote from: Stipan on 15-03-2011, 08:18:50
Pazi - nomadi! Čejeni u rasejanju! Šta ćeš bolje.

Јесте, па да ме сви провале из така! Из места, такорећи...тј. одмах да сконтају која је прича моја...па да делимо задње место? То би ти? :) :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Stipan

Ne može! Rezervisao sam predzadnje!

Boban

Ja mislim da ova tema daleko nadrasta mogućnosti poimanja pojedinaca ovde...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

Bobane, jesi li ti normalan? Što ustaješ tako rano? Opet si mi smandrljao post, pa Jovo nanovo.

Stipane, dobro jutro.

Ne brzaj sa pisanjem. Najpre razmisli šta znači promena vizure pisanja. Pogledaj malo po čemu se razlikuje pisanje naših dama od pisanja tvrdih momaka. Naravno da niko ne treba da promeni pol, nego samo način pripovedanja. I, bez karikiranja, molim. To nije promena vizure. Samo za Stevu važe gaće i prsluče, jer se pravi blesav. I, upozoravam - Albedo je postavio OK promenu, isto tako se sa čuđenjem može blenuti u leskovačke ćevape. Neko drugi u reklamu "Poslednja moda - šumadijski opanci!" Mims može slobodno da bude nesrećan, ipak, ovde očekujemo SF/F/H. Možda se u junu izmestimo u postmodernu, pa za letovanje zabranimo fantastiku. :lol:

scallop

Quote from: Mims on 15-03-2011, 01:51:01

Šta ti je to SR, majkoviću? Slobodno rvanje?

Boban

Ja podržavam temu, ali nemam blagu predstavu o čemu bih pisao.
A smatram da nisam najskromnijih intelektualnih mogućnosti ovde.
Siguran sam da polovina ljudi ni posle detaljnog objašnjavanja neće shvatiti šta se zapravo traži.
Biće šareniša i salate kolko oćeš.

Anomander Rejk

Na jednu stranu je vrlo široko, a na drugu ima ograničenja zbog te promene vizure, i to mi je zbunjujuće. Koliko široko shvatiti nomade, uljeze ? Da li može uljez biti recimo u umu, bez fizičkog dolaska/odlaska ?
Potrebna su neka pojašnjenja ovde, makar meni, Bosanac pa ne kontam
najbolje  :mrgreen:.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Stipan

Dobro jutro Scallope! (ovo valjda nije offtopic, samo otpozdravljam)

lilit

Što se mene tiče, bilo bi poželjno.  :)
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

scallop

Eto, piši o curi zaljubljenoj u tipa sa neandertalskim markerom. O plavuši koja u Nuiqsutu lovi narvale sa svojim ljubljenim Eskimom. O teritorijalnom sukobu buve i picajzle.
Meni je epski sukob Gregoria Rivasa sa hemogoblinom koji želi da bude on umesto njega. Ali ti to nisi čitao. Tužiću te Jasonu i Sivki. To je, na neki način i "Leva ruka tame". Znaš ona ključna scena u snegu i ledu. Sveti Đorđe i novi Zmaj. Lukrecija Bordžija ili Sivka koje prave večeru za ljubljenog. Toliko toga, a ti u bedaku! O, zar je i to moguće?

scallop

Quote from: lilit_depp on 15-03-2011, 09:24:40

Ono SR je, valjda, zbog gledanja SciFi kanala gde je obavezan FW. :o

lilit

Quote from: scallop on 15-03-2011, 09:30:20
Quote from: lilit_depp on 15-03-2011, 09:24:40

Ono SR je, valjda, zbog gledanja SciFi kanala gde je obavezan FW. :o

Meni to SR izgledalo kao science romance, trenutno sam u romantičnom raspoloženju.  :lol: :lol: :lol:

Plut

Koliko ima ovih Tema Tema za april? Ja sam totalno zbunjena, i temom i temom.

lilit

Eh Plutice, pa tema je baš super. Možeš i široko, a možeš i usko - kako god ti paše. Odlično je definisana i ostavlja puno prostora za kreativnost.

Plut

Pa jeste, posle će biti da smo se ispromašivali... :roll:

scallop

Ne zvocaj. Kako ćeš da promašiš, kad je dovoljno da pukneš?

Kod nas je problem što nedovoljno kontrolišemo ono što pišemo. Sve se svodi na tri premise - mogu, znam i umem. Dakle - talenat, znanje i veština. Talenat imamo ili nemamo, znanje se stiče, a veština se mora stalno doterivati. Kuburimo sa veštinom. 

Mims

Quote from: scallop on 15-03-2011, 08:59:07
Bobane, jesi li ti normalan? Što ustaješ tako rano? Opet si mi smandrljao post, pa Jovo nanovo.

Stipane, dobro jutro.

Ne brzaj sa pisanjem. Najpre razmisli šta znači promena vizure pisanja. Pogledaj malo po čemu se razlikuje pisanje naših dama od pisanja tvrdih momaka. Naravno da niko ne treba da promeni pol, nego samo način pripovedanja. I, bez karikiranja, molim. To nije promena vizure. Samo za Stevu važe gaće i prsluče, jer se pravi blesav. I, upozoravam - Albedo je postavio OK promenu, isto tako se sa čuđenjem može blenuti u leskovačke ćevape. Neko drugi u reklamu "Poslednja moda - šumadijski opanci!" Mims može slobodno da bude nesrećan, ipak, ovde očekujemo SF/F/H. Možda se u junu izmestimo u postmodernu, pa za letovanje zabranimo fantastiku. :lol:

Ne brinite scallopa, Mims će nekako preživeti SF/F/H; s posebnim naglaskom na SR. Evo i jedan smajli, da se nađe :)
sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

scallop

Do kraja meseca sam Scallopette.

Boban

Sad mi je jasno zašto se mnogi žale da uopšte ne razumeju tvoju prozu.

Evo, proveo sam dva sata u pokušaju da sebi predočim šta ovaj zadatak jeste i jedino sam uspeo da me zaboli mozak.

boki77

Ни ја не схватам потпуно - мењамо пол, а ликови би требало да промене место боравка или..?

pokojni Steva

Ja sam digo ruke od pokušaja razumevanja, nit mi drag Carnex nit leskovački ćevap (ćevap?). Cenim da će neko već sažvakati temu pa da ću se 'ogrebati'.

mac

Priča treba da ima motiv nomada-lutalice ili motiv uljeza-stranca, i treba da bude ispričana iz perspektive lika čiji je pol različit od autorovog. Šta tu nije jasno?

Kunac

Ima onaj Mektirnanov film Nomadi... Eto, može on da posluži kao inspiracija. Sjano se uklapa u temu.
"zombi je mali žuti cvet"