• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

ALI VUČIĆU SVAKA ČAST

Started by Ghoul, 08-04-2014, 15:16:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Ali Gunterka je u pravu: lekari znaju da lek koji je testiran dajbože dve nedelje ni po jednom kriterijumu ne može biti smatran bezbednim za terapiju a ovakvo tvitovanje predsednika SAD može da izazove svašta: da ljudi krenu u pobunu što im se ne deli lek za koji, eto, predsednik kaže da leči problem, da napadaju lekare, da prave demonstracije itd. Sve ono što nije korisno u vreme epidemije.

D.

Lek je testiran u Kini i Francuskoj, a njegovo destvo na inficirane koronom pominje se od januara/februara.

Meho Krljic

A sad je Mart. Razumemo, naravno, svi, da bi bilo sjajno da se nađe čudesni lek koga već imamo i koji rešava pandemiju, ali, kako rekoh, za to je potrebno daleko više testiranja a lekari znaju šta znači koristiti lek bez dovoljno znanja o tome kakve sve posledice to može da napravi pa odgovorno pozivaju da se Tramp ućutka pre nego što napravi još veće sranje.

D.

To su dva meseca, a ne dve nedelje. Pri tom, Tramp lupeta naveliko i naširoko, ali kada je kriza dosad je uvek raspolagao tačnim informacijama.

Šta je nus pojava ove terapije? Dijareja? Ma daj.

džin tonik

Quote from: Meho Krljic on 21-03-2020, 21:11:03
Ali Gunterka je u pravu: lekari znaju da lek koji je testiran dajbože dve nedelje ni po jednom kriterijumu ne može biti smatran bezbednim za terapiju a ovakvo tvitovanje predsednika SAD može da izazove svašta: da ljudi krenu u pobunu što im se ne deli lek za koji, eto, predsednik kaže da leči problem, da napadaju lekare, da prave demonstracije itd. Sve ono što nije korisno u vreme epidemije.

nije u pravu ni po kojoj osnovi.

prvo, objavom ukazuje da je izuzetno blentava, evtl. strucna u svojoj uskoj oblasti, tuka koja inzistira da se cenzurira predsjednika koji biran od naroda.

dalje, apsolutno je irelevantno kolika bi bila "sigurnost pri terapiji" lijeka koji odavno u primjeni (druge svrhe), tu je vec vise nego testiran. kao sto je i manje relevantno je li u konkretnom slucaju sigurno djelotvoran i koliko se jos mora istrazivati da bi se dobila stopostotna potvrda. postoji relativna indicija da ucinkovit.
a situacija je takva da danas imas 800 mrtvih u italiji i slican razvoj je dovoljan za zabrinutost.

last but not least, jos uvijek nije uvedena tehnokracija.

ako je ona lijecnik, njezino je da radi svoj posao, ne da nalazi vrijeme naskakivati na tamo nekog predsjednika. za to postoji sustav. ovaj covjek je biran, tocno takav, i on ima mandat. kad mine kriza, gospodja se moze vratiti politickom aktivizmu, a sad upravlja izabrana vlast.
moze kritizirati, traziti cenzuru ni u ludilu. to poslije revolucije.

dark horse

Sve to sa lekom za malariju je krajnje sumnjivo. Tvrdi se da je stopa izlečenja 70%. Kakav je to lek?

To što je nekim pacijentima dat lek za malariju kao deo terapije ne znači da su se time izlečili. Mogli su se izlečiti i sami od sebe...

Ima i drugih eksperimenata, npr. paru iz Italije davan je u Indiji eksperimentalni lek za HIV. I sad su bolje:

Anti-HIV drugs given to treat coronavirus-affected elderly Italian couple in Jaipur

Da li to znači da je eksperimentalni lek za HIV lek za koronu? Ajmo se uozbiljiti...
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

džin tonik

zaboli me kurac. netko na respiratoru se to pita?

Meho Krljic

Mislim, protokoli u medicini i farmaciji upravo postoje da NE bi usred hitne situacije kao što je pandemija nagađali kakve su moguće nuspojave ovog ili onog leka. Gunterka je ginekolog, ali je lekar pa to razume. Sistemi postoje da se izbegne haos koji može da nanese dodatnu štetu u situaciji koja je već visokoštetna.

D.

Meho, nus pojave za lek se već znaju. Lek se odavno regularno koristi. Dakle, to nije argument. Gunterka je lekarka, ali može i da koristi svoju poziciju za obračun sa Trampom. Tramp se poziva na FDA, dakle ovo nije njegova uobičajena izmišljotina ili nagađanje. Kada je kriza, on se ne zeza.

džin tonik

Quote from: Meho Krljic on 21-03-2020, 21:42:53
Mislim, protokoli u medicini i farmaciji upravo postoje da NE bi usred hitne situacije kao što je pandemija nagađali kakve su moguće nuspojave ovog ili onog leka. Gunterka je ginekolog, ali je lekar pa to razume. Sistemi postoje da se izbegne haos koji može da nanese dodatnu štetu u situaciji koja je već visokoštetna.

ali sustav, to je tramp. taj sustav u koji ova zadire krikom za cenzurom, a obucena za triper, je trampov. ima mandat, biran je, tako kaze, nema price. i taj sustav je nadredjen tehnokratskom idealu.
kad se ova kandidira i dobije izbore, ili provede revoluciju, onda ce se pitati nesto u ovom smislu.

Meho Krljic

Nije biran za lekara. Kako se to obično kaže: pitajte struku. Struka složno kaže da se bez propisnog testiranja lekovi ne stavljaju u upotrebu.

Edit:

Quote from: Ksenija Atanasijević on 21-03-2020, 21:49:16
Kada je kriza, on se ne zeza.

Mislim da bi u Portoriku imali drugačije mišljenje o ovome.

"Untested, not approved and possibly dangerous" mi zvuči kao dobar siže. Opet, naravno, možda se na kraju pokaže da je ova kombinacija lekova korisna i bude rešenje, ali to za sada svakako ne može da se tvrdi sa sigurnošću.

I, da ne bude da treba slepo verovati sistemu, naravno da i sistem možda jeste spor i ograničen formalnostima i birokratijom, svakako možda pandemija pokaže da neke procedure u testiranju lekova mogu da budu unapređene. Ali ponovo, odbacivanje sistema usred krize je skoro neizbežno gore rešenje od pridržavanja sistema, prosto jer je on ipak kreiran da održi što je više moguće ljudi u životu a njihove živote da održi podnošljivim. Ovo je i razlog što, iako mere koje naše vlasti uvode uglavnom mislim da su ispravne, nisam nimalo srećan što su uvedene putem instalacije vanrednog stanja koje je zavedeno mimo zakonite procedure, održavano bez ikakve kosultacije sa najvišim zakonodavnim telom u zemlji i gde je izvršna vlast potpuno otela svu vlast u državi. Treba biti odlučan i delati, svakako, ali to ne znači da treeba skrajnuti značajne mehanizme koji postoje radi dugoročne bezbednosti i sistema i građana i stanovništva generalno (a ovo sad pišem i za nas i za SAD). Između ostalog, mi smo u vanrednom stanju od prošlog vikenda a niko nije proglasio epidemiju u Srbiji. Gou figjr.

D.

Lek je odavno stavljen u upotrebu.

Meho Krljic

Izvinjavam se, u međuvremenu sam dopisao dosta teksta prethodnom postu. Jeste stavljen u upotrebu za određenu kombinaciju simptoma i infekcije, ne za ovo o čemu pričamo. Citostaticima se tretiraju osobe sa multiplom sklerozom u nekim situacijama, ali to nije uvedeno preko noći, usred vanrednog stanja.

D.

Da li se nus pojave leka razlikuju u odnosu na to za koju se bolest primenjuju?

džin tonik

Quote from: Meho Krljic on 21-03-2020, 23:01:24
Nije biran za lekara. Kako se to obično kaže: pitajte struku. Struka složno kaže da se bez propisnog testiranja lekovi ne stavljaju u upotrebu.

pa vidim koje argumente iznose neki strucnjaci: qt-interval i sl.
imas li ideju koliko antibiotika i posebno psihofarmake imaju identicne nuspojave i kriju tu opasnost? a prepisuju se desetljecima on mas.

struka mora ukazati na opasnost, sve to stoji, ali ta struka jos nema idealno rjesenje. nema!
kao sto je i dio struke do nedavno patogen koji potencijalno razara pola organizma i koji savrseno izbalansiran svodio na razinu gripe.

znaci sad se prvo djeluje po obrascu koji pruza koju god nadu, pa pita.

i jasno ti je da ja nisam naskocio na kritiku, vec politicki aktivizam i cenzuru. lijecnica koja ima iskustvo sa triperom trazi cenzuru, ni vise, ni manje, americkog predsjednika. gdje smo? u jebenom komunistickom gulagu?

džin tonik

evo, ovaj je zgodno sazeo neke strucnjake, koji nisu homogeno tijelo, a tramp retvitovao:

Everyone who thinks coronavirus is harmless or doesn't matter should rethink that opinion immediately.

meni ovo djeluje suvislije od price o gripi ili brizi za qt-intervalom. nekako se uklapa u realnost mjera koje gledamo.

Meho Krljic

Dobro, Gunterka je poznata tviterašica, voli da skuplja pažnju. Ali, ponoviću, ovo što Tramp piše nosi rizik da izazove haos po scenarijuma koje sam već pominjao.

Quote from: Ksenija Atanasijević on 21-03-2020, 23:16:58
Da li se nus pojave leka razlikuju u odnosu na to za koju se bolest primenjuju?

Ja svakako ne mogu na ovo da odgovaram sa ikakvom dubinom ali pretpostavka je da ima razloga što se lek testira na tačno određene simptome. Na primer, lupiću: lek za malariju te leči tako što ubija parazita koji malariju ubija. Onda ga ti daješ da lečiš virusnu infekciju i on je uspešno izleči tako što ti zbriše tkivo u plućima koje virus napada. Izlečiš se od virusa, bude ti dobro, i onda posle dva meseca imaš rak pluća ili već nešto. Mislim, potpuno lupam, samo ukazujem da hemija i biohemija nisu aritmetika.

Meho Krljic

Nego idem da spavam, a vi nastavite ako imate snage  :| :|  Jebiga, prevodio sam pola dana upustva za domove za starije u epidemiji, nije ni njima, mučenima lako.

džin tonik

lijepo spavaj, meho, tvoja briga i paznja koju ispoljavas spram, bilo po godinama, bilo po zdravstvenom stanju, nuzno dokonog naroda vrlo ti sluzi na cast.

lilit

Quote from: Meho Krljic on 21-03-2020, 23:23:24
Nego idem da spavam, a vi nastavite ako imate snage  :| :|  Jebiga, prevodio sam pola dana upustva za domove za starije u epidemiji, nije ni njima, mučenima lako.

http://www.bnnbloomberg.ca/nigeria-reports-chloroquine-poisonings-after-trump-praised-drug-1.1409996
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

džin tonik

komunisticki mediji zele reci da se netko u roku odmah stigao predozirati spomenutim supstancama? da postoji veza sa trampom? netko u nigeriji?
to sad vjerujemo?

D.

Ovo sa Nigerijcima je očiti spin. Čak DVA Nigerijca su se otrovala. Vau. Glupaka ima svuda.

Lek koji leči malariju, a koji se koristi u lečenju virusne infekcije, može da "ošteti tkivo pluća" i kada leči malariju. Nus pojava ne zavisi od simptoma koje lek ublažava, već od sastojaka leka i njegove doze. Najviše se i testiraju doze i vremenski intervali davanja leka u testiranju, koji treba da budu takvi da što manje ili nimalo ne oštete druge organe i ne ostave trajne posledice.

D.

Quote from: Meho Krljic on 21-03-2020, 23:23:24

I ja sam se prijavila da volontiram sa volonterima CK, pa ne pominjem to kao bitnu činjenicu.

scallop

Sad neće moći da spava.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

D.

Dajte spisak, kupiću vam šta vam treba.

džin tonik

ne zajebavajte nemastovito, ovo je sagita:

to se kaze: meho, pa ti i u krizi nevidjenih razmjera, goloj borbi za zivote, proizvodis samo gomilu papira. bolje da ne radis nista. :cry:

Truba

Ne bih volontirao ni kad bi mi platili
Iz principa

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

džin tonik

a ti si komi posten covjek. 90% socijalnih radnika su teske lopine, posebno oko starijeg i nemocnog naroda. nakit, novac, signirane knjige i stripovi, ostavstina... ne mozes kamionom odvesti.

danas kukaju i iz bolnica, sve pokradeno. mda, kukaju tri naivne postenjacine, a kolege samo trpaju, ne stigne pacijent ni u prolazu ugrabiti.

Meho Krljic

Eh, da razjasnim, ovo što sam napisao nema veze sa volontiranjem, to je moj posao, za koji sam zadužen i službeno odgovoran a pomenuo sam to samo da podsetim na kategoriju stanovništva koja je u veoma visokom riziku a sad još i ne može da dobija posete pa je i psihološki dodatno opterećena. Uputstva za starije koja se tiču očuvanja mentalnog zdravlja i predupređivanja jake anskioznosti, stresa i depresije u uslovima izolacije smo kompilirali još početkom nedelje.

Uzgred, hvala D. u ime Crvenog krsta. Upustva za upravljanje novim, tzv. spontanim volonterima smo isto uradili negde pre 4-5 dana, nadam se da će organizacija kojoj se prijavila imati način da je smisleno uposli.

Elem moje pominjanje tkiva koje lek, recimo, ošteti je trebalo da ukaže da, recimo, za malariju lek uzimaš utri dana a za ovo drugo možda pet i to donosi ogromnu razilku. Srećom, evo na Quartzu teksta koji malo jasnije uobličava ovo moje nasumično nagađanje:

Prvo, FDA je odobrila kliničko testiranje, ne upotrebu leka:

Trump surprised some observers in the medical sciences world when he revealed the US Food and Drugs Administration had approved the use of chloroquine and hydroxychloroquine for the treatment of the coronavirus in patients.

This wasn't totally accurate, but the FDA had indeed approved coronavirus patient trials of the drugs, which are best known for the treatment of malaria and arthritis. The decision came after early studies showed that chloroquine and Hydroxychloroquine are effective in inhibiting the disease when tested in vitro with primate cells.

FDA kaže da je neophodno testovima utvrditi koja je, recimo, doza koja se sme koristiti da se ne bi načinila šteta:

During the conference FDA commissioner, Dr Stephen Hahn said the regulator is preparing to test the drug in a clinical trial with coronavirus patients. (...) Dr Hahn pointed out some concerns about the drug as a possible treatment for the virus. "We may have the right drug, but it might not be in the appropriate dosage form right now, and it might do more harm than good"

Ovo sam hteo da kažem i ja sinoć ali su me sprečili pospanost i uobičajena nespretnost sa rečima (i mislima). Da je Tramp napisao "FDA je odobrila testiranje, moramo da buemo sigurni da ovi lekovi zaista leče, kako leče i u kojoj dozi leče i ne nanose štetu" to bi bilo odgovorno a i tačno. Ali naravno, on to nije rekao pa se ponašao neodgovorno i potencijalno izazvao potencijalne nemire u, jelte, građanstvu.

Tekst koji sam linkovao govori i o tome da se lek o kome pričamo sve manje koristi u Africi jer ima relativno česte sporedne efekte (oštećenje mrežnjale ozmeđu ostalog) i to opet treba dovesti u vezu sa tim da se mora naći pravilna doza ako ćete njime tretirati drugu bolest.

Ukratko: pomenuti lekovi možda zaista budu srebrni metak za ovu krizu ali to treba ispitati i biti oprezan sa izjavama radije nego da u nameri da građanima pojačaš optimizam (ili, jelte, da ostaviš utisak lidera koji je rešio problem u izbornoj godini ali haje da ne budemo cinični ako je moguće) kreiraš užasan pritisak na one koji testove rade, ali i kreiraš sad skoro neizbežnu crnu berzu medikamenata koji mogu da nanesu više štete nego koristi jer će biti korišćeni bez jasnih upustava, doze, svesti o kontraindikacijama itd. Ponovo, problem sa ovakvim pričama je i u tome da kad stanovništvu kažeš "pa, praktično imamo lek", to ume da razdesi veliki deo bezbednog ponašanja koji si teškom mukom uspostavio u epidemiji. Ljudi pomisle "Imamo lek. Dobro, može da se oslepi od njega ali to je isto nešto što može naknadno da se tretira, važno je sad spasavati živote!" i počnu da neizbežno manje ozbiljno shvataju izolaciju i socijlno distanciranje. Rezultat opet bude preopterećenje zdravstvenog sistema slučajevima respiratorne infekcije (a, ponovo podsećam, upravo smo na kraju sezone epidemije gripa na severnoj hemisferi) a ovo je upravo ono što ubija ljude. U Italiji umiru jer nema ne samo respiratora nego nema kreveta ni ljudi da se bave svim slučajevima.

Meho Krljic

I, nije ovo adekvatan topik al kad smo već na njemu diskutovali o COVID-19 pandemiji itd., Atlantic ima vrlo lepo uređen tekst koji obrazlaže šta znamo a šta ne znamo o aktuelnom virusu:

https://www.theatlantic.com/science/archive/2020/03/biography-new-coronavirus/608338/

lilit

super tekst meho, vrlo precizan i jasan, to je ono što je neophodno uvek, a posebno u doba krize i širenja dezinformacija. btw, mislim da si odličan u public health-like ulozi, crveni krst je srećan što te ima.

moja mana je što polazim od pretpostavke da je ljudima jasno da je jedan lek moguće koristiti za različite bolesti, al da ni efekti ni doze nisu nužno isti; kao i da je za svaku različitu upotrebu potrebno proći prekliniku i clinical trial(s). sad neću naveliko o zahtevima šta treba da ispuniš da bi ti FDA (ili slično telo) dozvolilo da uđeš u clinical trial, ali osnovno je da prvo moraš da odradiš kompletnu (dugotrajnu) prekliniku: in vitro testiranja na relevantnim ćelijskim linijama, pa na primarnim ćelijama, pa citotoksičnost, genotoksičnost, etc etc etc etc. safety, safety, safety mantra. pa sve to isto za doziranje, pa safety za različite doze. pa ponavljanja, ponavljanja, različiti ljudi, različite laboratorije (intra-and inter-lab validacije).

pa kad konačno skočiš sa in vitro (preko ex vivo) na in vivo, da bi dobio ethical approval, prođu meseci (sad će to biti ubrzano, ok).
no, recimo: evo nas u in vivo experimentima, u zavisnosti od toga šta testiraš (vakcinu ili lek) imaš različite animal models, al čak i da imaš sve idealno, prvo ti treba vreme da dokažeš safety supstance koju testiraš, pa da dokažeš da je sigurna i efikasna u tom modelu. pa i u nekom drugom modelu ako je dostupno i moguće. pa sve to heavily dokumentuješ. pa pošalješ na odobrenje.

tad eventualno možeš da dobiješ dozvolu da kreneš u kliničku studiju al samo phase 1.

sad me već mrzi da pišem (nisam dobra i strpljiva kao ti mehane :lol: ), al evo link šta sve treba da se odradi: https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/research-development/clinical-trials/clinical-trial-regulationi
kad sve to odradite, ne znači da će ta supstanca nužno biti odobrena za tretman te bolesti jer ogroman broj testiranih lekova bude odbačen u fazi 3, najkasnije.pošto već pomenuste malariju, evo kako je izgledao tajmlajn za odabir vakcine protiv malarije (koja, btw, ima fucking low protection 3/10, samo tri osobe su zaštićene kad vakcinišemo 10).

35 godina researcha da se dođe do te tačke, koja nije idealna, ali se zbog prelepe kompleksnosti plasmodiuma falciparum (parazita koji izaziva malariju), i zbog neefikasnosti dostupnih lekova, odlučilo da se krene u phase 4 i vakcinišu ljudi u naizloženijim delovima sveta. i to je big thing, premda meni kao imunologu ide para na uši jer znam šta 3/10 znači.

tako da...sreća pa smo daleko od mengelovske nemačke, a i john hopkinsu (baltimore) se zapretilo da su eksperimenti na crncima (duboko do devedesetih godina 20. veka) neprihvatljivi. naravno, daleko od toga da verujem da kina i slične totalitarne države ne rade i tu vrstu eksperimenata, al sam srećna da je bar evropska regulativa takva da je nemoguće napraviti zamorce od ljudi za tri dana.

premda, kad vidim kako se situacija ilija čvorović razvija, a znajući i potrebu ljudi da se petljaju u tuđe stvari, ne bi me čudilo da krenu da hvataju penzionere po ulicama i koriste ih u gorenavedene svrhe.

i na kraju, mene virus ne brine (distanca, sapun i 70% alkohol za brisanje ruku), brine me što smo tako lako spremni da odustanemo od civil rights.
scary (al očekivano) kako društvo lako nalazi opravdanja za neprihvatljive akcije protiv drugih onda kad se oseti (neopravdano) ugroženo.
zanimljivo je videti te procese u začetku. ljudi su čudo. posle će biti kasno. za 30 godina svi će biti protiv nekog vučića koji će im pisati o padu berlinskog zida 25 godina nakon pada.

al jebeš civil rights u državi u kojoj malo ko razlikuje vanredno stanje od vanredne situacije. strah i panika čuda čine. i od zoska napraviše partizana.  xrofl

lilit

evo mehane i jedan tekst koji vam može biti bitan ako budete u situaciji da odlučujete o nečemu (nadam se da ga je srpski covid-19 tim već proučio):

https://catalyst.nejm.org/doi/full/10.1056/CAT.20.0080#.XncKDCUU8M8.twitter

Meho Krljic

Zahvaljujem, podeliću sa kolegama.

Naravno, "srpski COVID-19" tim je širok pojam, imamo štabove koji su stalna tela, napravljeni upravo da se bave potencijalnom epidemijom a koji su prestali da se sastaju jer su ad hok osnovana tela preuzela njihovu ulogu itd. Pošto je ovo topik posvećen Vučiću, ponoviću da je, po mom osećaju,  Milošević bio znatno spretniji u krizi velikih razmera time što su institucije i strukture kojima one upravljaju actually radile svoj posao, postojao je jasniji lanac komande (i, civilna zaštita još nije bila samo distant memory kao danas) i ljudi koji znaju posao su bili angažovani da ga rade. Vučićevo višegodišnje urušavanje institucija i lanca odgovornosti za račun partijske, paralelne strukture dovodi do ovog što imamo danas, da se ne zna ko rukovodi, da se preskaču zakonski uspostavljeni mehanizmi (ponoviću, mi nemamo proglašenu epidemiju, pokrenuti sumenahizmi koji više odgovaraju ratnom stanju nego javnozdravstveoj krizi itd.) itd. nadajmo se samo da ćemo se ipak nekako disciplinovati i srediti.

scallop

Quote from: lilit on 22-03-2020, 09:47:21

al jebeš civil rights u državi u kojoj malo ko razlikuje vanredno stanje od vanredne situacije.

Da ne bi ovih reči, prepustio bih vas ekstazi uzajamnog divljenja. Šta da se radi kad i najpouzdaniji lekovi imaju prateće efekte? Da li je dovoljno banalno prateće upozorenje uz reklame za lekove da operu ruke farmaciji i medicini? Ovako razmišljam kako se na srpskom kaže situacija. Da li još važi desperate situation needs desperate measures? Ako će pandemija da razori življenje, šta znači čuvanje života? Ako je nekome katastrofa što ne mogu da izvedu kerove na pišanje, zašto meni ne bi bilo katastrofa što neke stvari želim da ponovo kupujem kod "mojih" prodavaca? Italija je već razorena društveno i ko zna kakva terapija bi im pomogla. Najava uspešnosti kombinacije leka protiv malarije i antibiotika je stigla iz više nezavisnih izvora. Možda prepisuju jedni od drugih. Kad ti dete padne u vodu ne vičeš mu "Kraul! Kraul!" nego "Plivaj!", ako već niste skolili u vodu.

Znam da ću opet ja biti kriv, ali kad mi se ispreči procedura, ja je kršim.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

Pre neki dan Vučić (jer ja ne verujem da iko drugi išta odlučuje u ovoj zemlji) doneo odluku da se sva davanja za kulturu i svi projekti kulture suspenduju.
Možda je pravi trenutak podsestiti se II svetskog rata kada je Čerčil insistirao da se u preslaganju budžeta za vojsku nikako ne umanjuju sredstva za kulturu. Kada su ga pitali kome je do kulture sada, on je odgovorio: "Ako ćemo ukinuti kulturu, šta mi u stvari onda uopšte branimo?"
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

lilit

Quote from: Boban on 22-03-2020, 10:47:00
Pre neki dan Vučić (jer ja ne verujem da iko drugi išta odlučuje u ovoj zemlji) doneo odluku da se sva davanja za kulturu i svi projekti kulture suspenduju.
Možda je pravi trenutak podsestiti se II svetskog rata kada je Čerčil insistirao da se u preslaganju budžeta za vojsku nikako ne umanjuju sredstva za kulturu. Kada su ga pitali kome je do kulture sada, on je odgovorio: "Ako ćemo ukinuti kulturu, šta mi u stvari onda uopšte branimo?"

upravo tako.

scallop

Quote from: Boban on 22-03-2020, 10:47:00

Ukinuli ti podsticaje za promociju fantastike u Srbiji?

lilit

i čisto crtica:

neverovatno je kako se lako nalaze opravdanja i neverovatno je kako mi sve te ljudske gadosti i upiranje prsta u "neprijatelja" liče na početak devedesetih. došlo se do (potpuno neopravdanog) maltretiranja penzionera (zarad njihovog dobra, a oni to još stoički prihvataju  :cry: ), ko je sledeći? trudnice?

a tek kad vidim italijansku statistiku i ko umire (a ko je u frci od umiranja), sloši mi se još više (nisam našla na engleskom):
https://deutsch.rt.com/europa/99616-wer-stirbt-in-italien-und-warum-eine-analyse-des-italienische-gesundheitsinstituts/

jako je bitno zaštiti stare i ljude sa već debelo oštećenim imunskim sistemom, i ne otežavati im život dodatno. većina nas ostalih će proći asimptomatski.
plus zaštititi nemoćne, socijalne slučajeve, migrante, ljude koji su izgubili ili će izgubiti posao. i to je posao države.

lilit

a evo i filma  :cry:

radni naslov: kako od ugrožene grupe napraviti targetovanu in one easy step
(step 1: as an elderly person, live in serbia)

https://youtu.be/NF0d8VA52jk

dark horse

Quote from: lilit on 22-03-2020, 11:13:33
došlo se do (potpuno neopravdanog) maltretiranja penzionera (zarad njihovog dobra, a oni to još stoički prihvataju  :cry: ), ko je sledeći? trudnice?

Verovatno su sledeći bolesni, kad krene s tim neispitanim lekom za malariju. Kad budu davali bez odobrenja teško obolelima u respiratoru, to će biti šou...

D.

Najviše je kriva država, ali i građani su prestali da misle.

Ovaj tekst dobro sumira događanja oko nečinjenja države i nediscipline građana:

https://www.dw.com/sr/vu%C4%8Di%C4%87evi-nastupi-u-doba-korone-od-vicad%C5%BEije-do-nervoznog-o%C4%8Duha/a-52877260

I da se razumemo: starijih od 65 ima na ulicama i niko ih ne maltretira, ko mora i želi da izlazi - izlazi. Problem je što izlaze i oni koji ne moraju. Mora se biti ovde da bi se shvatila situacija: građani su izuzetno nedisciplinovani i neodgovorni. Ukidanje prava je prilično deklarativno, niko neće kazniti i hapsiti baku koja je izašla po hleb jer nema ko da joj kupi. Zato su te mere prihvaćene prilično opušteno.

D.

I još nešto: pošto imam info iz prve ruke - policija je NAJVIŠE zauzeta traženjem gastarbajtera koji ne poštuju obavezni karantin. Bukvalno nemaju ni vremena ni kapaciteta da proveravaju ko izlazi na ulice, ko se okuplja u većem broju itd. osim po pozivu, kada ciljano oslobađa kapacitete. Policija nije dobila ni zaštitnu opremu i tako nezaštićena privodi odbegle iz obaveznog karantina. Otud zatvaranje granica za povratnike, znatno su doprineli širenju epidemije.
Ja sam ostala gde sam se zatekla. Sama, u gradu koji ne poznajem i ograničenih sredstava. Ne vidim razlog da svi to ne urade, osim u iznimnim okolnostima.

dark horse

Quote from: Ksenija Atanasijević on 22-03-2020, 11:36:45
Bukvalno nemaju ni vremena ni kapaciteta da proveravaju ko izlazi na ulice, ko se okuplja u većem broju itd. osim po pozivu, kada ciljano oslobađa kapacitete.

To nije bilo očekivano?

Vučić ovim histerisanjem o karantinu i produžavanjem svaki drugi dan bukvalno kompromituje ideju karantina i ideje države kao takve kod građana.

Bukvalno je prvo okuražio penzionere, obično najdisciplinovaniji sloj, da krše zakon i lažu (za godine, kad ih neko pita na ulici).

Jer je život penzionera apsoluto nemoguć, sve pod parolom zaštite. Vučićeva ideja ideja zaštite je da su svi imbecili, i da će on poslati milione policajaca sve da štite blokiranjem. Bukvalno kako to zamišlja mali Perica.

Nema toliko policijaca ni vojske ni za ovo do sada, kamoli za oštije mere.

Ovo će završiti ne u kineskom sistemu već u potpunoj anarhiji, još goroj nego što smo ikada imali.

D.

Prestani sa nasumičnim lupetanjem.

dark horse

Quote from: Ksenija Atanasijević on 22-03-2020, 11:49:49
Prestani sa nasumičnim lupetanjem.

Nek mi to kaže Boban, ne klon kokoš bez mozga koja bez lupetanja ne mož rečenicu da sastavi. Vaistinu Rotsčajld! :|

Anomander Rejk

Po meni nisu greška mere, već što nisu preduzete mnogo ranije.
Eksplodiralo je u Italiji, a mi još uvek nismo bili zatvorili ni granice, ni kafiće ni ništa.
Sad se ogroman broj ljudi sjurio u zemlju, koliko njih nosi virus, koliko ima kontakata to je vrlo teško kontrolisati.
Psihologija je i prirodan instikt da u najgorim vremenima ljudi pojure kući, svejedno bila ta kuća u Beogradu Mrčajevcima, Damasku, to je prirodno i moglo se očekivati.
No, čitajući internet vidim da je trenutno glavni problem u Srbiji gde će se olakšavati kučići , pišu se već čitave peticije.
Ovaj aktuelni na vlasti nije za pohvalu, ali realno mi i nismo za demokratiju. Nama i treba gvozdena ruka. Nama ništa ne vredi objašnjavati, apelovati, moliti, tražiti, zahtevati. Sa nama se može jedino silom, sankcijom i ružnim. Nažalost.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Meho Krljic

Quote from: scallop on 22-03-2020, 10:33:00
Najava uspešnosti kombinacije leka protiv malarije i antibiotika je stigla iz više nezavisnih izvora. Možda prepisuju jedni od drugih.

Glavni izvor je ova studija:

https://www.mediterranee-infection.com/wp-content/uploads/2020/03/Hydroxychloroquine_final_DOI_IJAA.pdf

Rađena sa ekstremno malim uzorkom (42 osobe), iz koga su dalje isključene osobe koje su morale da budu prebačene u odeljenje za intenzivnu negu, kojima je prekinut tretman zbog pogoršanja zdravstvenog stanja (ovo možda nema veze sa tretmanom nego sa tokom bolesti) i zbog mučnine (ovo možda ima veze sa tretmanom) i koje su umrle (samo jedna). Dakle, rađeno je sa svega 36 osoba na kraju od kojih je 20 primilo tretman a 16 su bili kontrolna grupa.

Prosek godina pacijenata je bio 45,1 godina. Dakle, uglavnom ne u onom što smatramo najrizičnijom grupom.

Kad se pogledaju tabele na kraju matematika je okej, ali ponavljam, uzorak je ekstremno mali i ovo, kako i sami autori studije kažu, može da posluži kao orijentacija, ništa više. Što znači da je rano za proklamacije o leku.

Svi ostali "nezavisni izvori" su za sada nepotvrđene glasine, ne zato što mislim da ne postoje nego što nisu rađeni u kontrolisanim uslovima, na rerprezentativnom uzorku itd. Ponovo, naravno da se davljenik hvata za slamku, a sad smo svi davljenici, ali proći će još vremena pre nego što se bude znalo da li ova terapija sme da se prepisuje i kome.

Naravno, u međuvremenu su u Americi pokupovali ove lekove gde god su ih našli i sada je nestašica.

Meho Krljic

Quote from: Anomander Rejk on 22-03-2020, 12:01:55

Ovaj aktuelni na vlasti nije za pohvalu, ali realno mi i nismo za demokratiju. Nama i treba gvozdena ruka. Nama ništa ne vredi objašnjavati, apelovati, moliti, tražiti, zahtevati. Sa nama se može jedino silom, sankcijom i ružnim. Nažalost.

Kako ja to vidim, nama treba efikasna izvršna vlast koja dela brzo i u skladu sa postojećim planovima i propisima za vanredne situacije, a unutar zakonskih okvira, što treba da bude potvrđeno od strane zakonodavne, pa ako je neophodno i sudske vlasti.

D.

Na terenu su se organizovali volonteri za pomoć ugroženim grupama i starijima. Što ovde zna svako, osim sebičnjaka-psihopata koji po ceo dan sede u kući i igraju igre oštećenog ega na netu. Ko je zabrinut za starije i njihov život, neka volontira i pomaže im. Lako je.

dark horse

Quote from: Meho Krljic on 22-03-2020, 12:05:09
i koje su umrle (samo jedna)

I ta jedna je jedna previše.

Niko sa sigurnošću ne može da kaže da nije umrla jer joj je u teškom stanju bio dat lek protiv malarije, koje je njeno stanje dodatno pogoršao.