• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SF FAŠIZAM!

Started by klem, 04-06-2016, 22:13:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Meho Krljic

Istina, brže je.  :lol:

Ja sam, inače tomatino prestao da ikako koristim, skroz mi zakloni ukus svega drugog. Ništa protiv tebe, naravno.

Inače, vegetarijanizam iz strong na ovom topiku. To je ta moć  fašizma  :lol:

tomat

ja sam večeras rabio neki GURMAN paradajz, nije loš. može i druga sorta, po ukusu. a glede ukusa, ovde dominiraju ovi začini, pa paradajz ne kvari zabavu.

u poslednje vreme koristim znatno manje mesa u ishrani, ove povrćne varijante su dobre a i brzo se spremaju. pravio neki dan falafel, al ga pržio u tiganju, ništa friteza, fino ispalo.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Meho Krljic

Fašizam kao moda: propržene dve glavice luka, jedna naseckana crvena paprika, narendana šargarepa, na sitno iseckane tikvica, patlidžan i dve šake šarene boranije sa solju, biberom, bosiokom, peršunom, karijem i kurkumom, sve dok se lepo ne sjedine odnosno dok ne nestane vode. U međuvremenu se vijetnamki integralni parboiled pirinač kuvao osamnaest minuta, ocedi se ali se ne ostavi da se suši nego se sve izmeša, doda 100 grama indijskog oraha pa u rernu na 250 stepeni jedno 20 minuta. Lepota.

Posluženo, kao što se vidi, uz domaću supu sa rezancima i salatu od mladog spanaća...

Scordisk

Variraš istu temu, Meho, ali ja pirinču i povrću ne mogu odoleti! Sutra ću da probam.

Nego, u ozbiljnom sam problemu. Ne umem da kuvam pirinač, a uglavnom imam teglu onog integralnog. A volim jesti pirinač. Neki saveti? Nijedno uputstvo neće biti previše komlikovano. jedna šerpa je već spajena a pirinač je imao ukus pepela....

Meho Krljic

Pa, variram je jer imam sastojke u kući koje treba iskoristiti  :lol:  No, u ovoj poslednjoj fašističkoj kombinaciji je indijski orah priličan gamechanger. Nikako ne treba podceniti koliko njegovo prisustvo menja ukus ali i teksturu jela. U rerni se on sjajno razmekša i... ma probaj, nećeš se razočarati.

Što se tiče kuvanja pirinča, er... šta je tačno problem? Ako spremaš običan, oldskul, kuvaš ga kratko (do pet minuta) u dosta vode i ostaviš posle u vodi da upije. Ali ja isključivo koristim parbolied varijante (pomenuto već da su između ostalog i zdravije) koje se kuvaju mnogo duže (ovaj gore 18 minuta, vele na kutiji) i posle se ocede i rastresite su i kočoperne.

tomat

Jedna mera pirinča i jedna ipo do dve mere vode, kuvaš na tihoj vatri dok ne nestane vode.

Alternarivno, imaš one pirinče u kesicama, jedna kesica za dvoje, staviš u ključalu vodu i kuvaš kolko kaže na kutiji. Recimo, basmati iz maksija oko 10 minuta, izvadiš iz vode i istreseš iz kesice, odličan ispadne, rastresit.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Dybuk

evo i ja da dam doprinos SFasizmu :lol:

oko pirinca; uvek koristim dugo zrno, nije los onaj zuckasti, "vitaminizirani", jer se ne lepi.

drugo, stavi slobodno 2 do 2 i po mere vode na jednu meru pirinca, ako ne i vise. tretiraj ga kao kad kuvas spagete, tj...njemu treba 15-20 minuta, kad stavis puno vode, ne cekaj da ispari nego probaj neko zrnce, kad je kuvano istresi sve u cediljku (kao kad cedis spagete) i bice rastresit. tako je jednostavnije, mislim.

Krsta Klatić Klaja

meni se ne lijepi samo Centroproizvod riža. Ne znam za kvalitet, dal je nešto bolje i ukusnije, ali sve ostalo se lijepi i smara, pogotovo one integralne kombinacije. C pirinač maltene ne mora ni da se miješa dok se kuva.

Fascinantno je da je njihovo uputstvo potpuno ispravno, dakle koliko čaša vode treba da staviš i koliko da kuvaš, tačno je kao da prave Švajcarci bogtemazo
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Dybuk

ma, meni je i Premia super ispadao :D

dugo zrno je zakon, okrugli puste previse skroba, plus, sto KRUPNIJE zrno to bolje. zaboravite na one sitne belicaste sto izgledaju kao mekinje ili vec neka sekundarna sirovina :lol:

Scordisk

Quote from: Meho Krljic on 15-10-2016, 07:02:59
No, u ovoj poslednjoj fašističkoj kombinaciji je indijski orah priličan gamechanger. Nikako ne treba podceniti koliko njegovo prisustvo menja ukus ali i teksturu jela. U rerni se on sjajno razmekša i... ma probaj, nećeš se razočarati.

Slatkorečiv si, Meho, sada moram probati ovu kombinaciju (inače, ponovio sam tvoj prethodni recept pre neki dan, mislim da mi to postaje omiljen recept)

A što se tiče mog kmečanja po glede kuvanja pirinča, glavni mi je problem što ja prosto nikada ne znam šta će na kraju ispasti. Ove pirinče u kesici iz principa izbegavam (deluje mi kao varanje), uglavnom uzimam integralni pirinač, i nekada ispadne super, nekada je pretvrd, a često mi se i polepi po dnu. Onaj običan kada uzmem, često mi je mljackav i sluzav. A najveći mi je problem, zapravo, da odredim koja je to mera pirinča za dvoje ješnih ljudi - kad god sipam, mislim da je previše, kada skuvam, deluje mi premalo..... Eh, sve u svemu, borba je to neprestana.

Meho Krljic

Parboiled pirinač se ne lepi, pa uzimaj njega. Vode sipaj koliko hoćeš, ne može da je bude previše. Količina pirinča... pa, već ćeš oceniti...

Nego, jel neko za slane palačinke?  :lol:

Od ovog su nastale:

Petronije

Zaliješ ih nekim prelivom sa jajima pa zapečeš u rerni?

Meho Krljic

Jaja + mleko. Doduše 0.5 % masti - praktično voda  :lol:

Meho Krljic

Nova fašistička avantura:

Evo šta je ovo:

Prvo na ulju, srednje zagrejanom, prepržite susam. To traje 3-4 minua, ne treba mnogo ložiti da ne zagori, a treba malo da potamni. Ja sam na kraju dodao i indijski orah, ali pošto je on već bio pečen, njega sam još minut propirjao i stavio sve na stranu.

Zatim u velikom tiganju jako ugrejete ulje. Preporučujem neko sa višom tačkom ključanja - ja sam koristio palmino - jer nam treba jaka vatra i viša temperatura.

Iseckate glavicu luka, sitno, tresnete je na vrelo ulje. Preko toga ide pakovanje šiitake pečuraka, isečenih na komade srednje veličine:

Šiitake imaju malo manje vode od šampinjona  - približno bukovači, recimo - ali i dalje su 90% voda, dakle udrite ih na veoma jaku vatru da voda brže ispari jer treba više da se prže nego da se dinstaju. Par minuta kasnije dodate zelenu, okruglu boraniju i, ako ste kao ja, narendanu (ili iseckanu) šargarepu.

Sve se to lepo začini, so, biber, vlašac, ja sam dodao i beli luk u prahu zbog pečuraka, na kraju, kad se boranija razmekšala, ubacio sam i vezu sitno iseckanog peršuna. Sve vreme vatru držati do daske.  :lol:

Kad se završi, umeša se susam (i indijski orah) i posluži se toplo:

Jedna od verzija recepta kaže da se u sve na kraju doda terijaki sos i izmeša. Ja ga baš i ne trošim jer ima alkohola a i on je prevashodno marinada. Moja žena jeste probala sa njim i njoj je to okej...

Meho Krljic

Današnji fašistički ispad je bio dosta ljut ali ukusan, đavo ga odnio. Na vrelom ulju sam redom dinstao crni luk, narendanu tikvicu (da ispari voda), narendanu šargarepu i kupus. Začinio (so, biber, sušeni peršun, bosiljak, vlašac, beli luk u prahu) pa dodao bambus (seckan, iz salamure) i dve sitno isečene velike crvene šljive. Ljutina je bila od bibera, kao kontrast šećeru iz šljiva. Dobro propržio pa kad je vode skoro sasvim nestalo ubacio dve šake suncokretovog semena i 40-50 grama indijskog oraha. Pržio još dva minuta. Poslužio s pirinčanim rezancima.

lilit

ovo lepo izgleda a onu gore boraniju bih jela samo da me puškom nateraju. :lol:
btw, VR je bolji nego što sam se nadala, javiću se na temi kad procesiram.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Meho Krljic

Fašizam se uvek dosta oslanja na silu tako da... ima smisla.  :lol:

Dybuk

Quote from: Meho Krljicđavo ga odnio

xrofl

ja sam juce jela ljute kineze, ali nisam sama spremala. izgleda i zvuci ukusno!

Agota

Quote from: lilit on 22-10-2016, 15:01:28
ovo lepo izgleda a onu gore boraniju bih jela samo da me puškom nateraju. :lol:

od kad znam za sebe mrzim buraniju! ne znam dal je gori miris ili ukus. bljak, bljak, bljak...
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Meho Krljic

Ni ja nisam voleo boraniju kao dete. Ali shvatio sam da je moj problem više s njenim spremanjem sa zaprškom i jako ukuvanom nego u samoj boraniji. Ove verzije koje sad spremam su dobre!!!!!!!

Krsta Klatić Klaja

boranija >> grašak
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Meho Krljic

Opet sve zavisi kako se sprema. Kažem, meni većina jela koja nisam voleo kao mali nisu bila zapravo problematična zbog glavnog sastojka nego zbog svega ostalog. Mrzeo sam kelerabu od svoje recimo pete pa do svoje četrdesete godine kada sam je ponovo probao i shvatio da je actually ukusna.

lilit

Art of Pirinač
(sad videh u kom smo potforumu  xrofl , Mehan je kriv za sve)

pirinač koji isključivo trošimo (osim za sutlijaš) je basmati jer hoćemo da nam na kraju bude rastresit a ne gnjecav.
Laila firma. Odličan, solidno jeftin.

za 5 osoba uzmem 500-650g pirinča, isperem 2-3 puta, i ostavim da odstoji otprilike pola sata (kod mene sve s kuhanjem ide na otprilike :lol:). u međuvremenu nalijem jedno 2-2.5l vode u šerpu, posolim (da voda bude slana) i kad H2O krene da ključa, ubacim pirinač (prolijem prethodno onu vodu u kojoj je stajao). i tako se kuha jedno 15 minuta, odnosno tačno do trenutka kad se mala bela tačkica u sredini pirinčanog zrna (kad zagrizem) ne može više videti golim okom.
tad skinem šerpu s vatre, prospem vodu i to je to.
povremeno volim malo da ga zapečem na puteru, pa na dno šerpe (dok mi se pirinač cedi) ubacim malo puterčića i na njega vratim pirnač, jedno 5 min ga tako ostavim i skinem s vatre. posle prebacim pirinač u posudu i obično ode dok si reko keks.

Meho Krljic

Eto!!!! Pirinač je sad osvetljen sa svih strana!!

Ja sam , jer su prošli put pokupile simpatije, opet pohovao paprike. Kad već preko nedelje ne spremam sa brašnom, da malo za vikend pokvarim  :lol:

Ovom prilikom asistirali su im krompiri, nasečeni na kriške, posoljeni, namazani uljem i pečeni u rerni na aluminijumskoj foliji.

Jela se i domaća supa al nisam je slikao, znaju svi već kako izgleda.

lilit

pohovane paprike forever!

Meho Krljic

Fascism is strong with this one  :lol:

Meho Krljic

Pošto se juče zgriješilo sa pohovanim paprikama, dans ide pokajanje uz antioksidanse. Baren brokoli začinjen vlašcem, peršunom, biberom i bosiljkom, sa samo malo prezle:

Plus supa:

I salata, naravno:

Ana

Ulažem protestnu notu što me Meho nije obavestio da kuva na ovom topiku! Samo pukom slučajnošću, uhodeći Lilit otkrih ovo carstvo!
Meho, Mehane, gde će ti duša, a znaš kolika sam ti fanica!

lilit

ma molim ga da se okane ove republike mehmedove krajine i vrati u sastav republike krkanja al ožiljci su izgleda duboki, ni šaljić ne pomaže!  xrofl

Ana

Meni je manje bitna forma (gde) no suština (šta), ja se obradovah kao da sam većinu ovoga probala!

Meho, daj originalni recept za pirinač s jajima, koji ti je bio izvorna inspirejšn, baš me sad zanima!

Meho Krljic

Uf... moram sutra da ga potražim...  to mi je negde svastika slala... Ali sličan je mom osim što kod mene ima više povrća.

Ana

Malo proguglah, nisam našla sličan. Ne moraš mnogo da se trudiš, ako naletiš, seti se  xremyb Možda bi se mom sinu dopalo. Danas smo pravili spisak onoga što voli da jede (pošto smo se oko musake raspravljali), pa me opet muka uhvatila od njegove probirljivosti. :cry:

Meho Krljic

Ana

Meho Krljic

Fašizam zbližava ljude  :|

Ana

Kopriva nas održala, njojzi hvala  :-|

Meho Krljic

Kad se preteruje, nek se fašistički preteruje  :|

Ovi zlatni dukati su, dakako tikvice.

Pala je i koja paprika, of kors.

Agota

samo nek cvrči! :lol:
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Meho Krljic

Vidi se na ovoj poslednjoj slici da je i šporet malko stradao. Al obrisalo se a i svakako moramo i mi da imamo neke žrtve  :lol:

Agota

Mehmete, kako stojiš sa čorbuljacima? Pre neki dan odnela neko mleko za bebe drugaru i njegova baba mi iznela bundevu iz bašte ...znaš kolika je! Ne znam šta ću s njom, pa reko... aj da pitam šta mi teško?

Meho Krljic

Pa... najbolje spremam čorbu od zelja... Ali bundeva ne bi trebalo da je teška. Ima ovaj recept:

http://zena.blic.rs/recepti/Supe-i-corbe/8878/Krem-corba-od-bundeve

Agota

pa nije loše! samo bh izbacila ovaj celer, uh, što mrzim celer,a zdrav je.

Meho Krljic

Oh... ja ga obožavam  :oops:

Agota

good for you! ili recimo lovorov list što mi to smeta, miris pogotovo, ili kad se pretera sa karanfilićem  i to zna biti gadno. ali zato kari obožavam ali samo u prahu ima i onih tečnih, ali to nije to

Meho Krljic

Uh, meni je kari... već sam napisao na ovom topiku. To je cheat code za kuvanje. I prah i sos (u poslednje jelo koje sam spremao pre neki dan sam sipao sos... prelepo!!!!). Još se sjajno kombinuje sa kurkumom...

divča

cek, pa zar nije ta kurkuma vec glavni sastojak u kari mesavini?
And every life became
A brilliant breaking of the bank,
A quite unlosable game.

divča

inace, pasha mi jednom doneo neki kari sos sa ananasom iz Austrije -- meni je inacesve rafiniranije od klot pasulj pomalo egzotika od koje zazirem, ali sam ovo jeo i na leba posto sam se usudio da probam.
And every life became
A brilliant breaking of the bank,
A quite unlosable game.

Meho Krljic

Quote from: divča on 07-11-2016, 12:57:31
cek, pa zar nije ta kurkuma vec glavni sastojak u kari mesavini?

Jeste, zato se i dobro mešaju. :lol:

džin tonik

sta reci... zavidite na sposobnostima! perfekcija od palacinki.

džin tonik

i nesto za nijansu jednostavnije, lagana vecera.