• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Uputstvo za žene: kako izbeći silovanje!

Started by Paramecijum, 14-01-2008, 14:32:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

PTY

Quote from: "Zika Kisobranac"ne izazivaj ga, ne deli mu komplimente! on ovde samo naizgled brani žene, ne znaš ga ti kao što ga ja znam!

WoW!

Sabraćo & sasrblje, nećete valjda sad ovde da širite kojekakav & koječiji prljav veš?
Sve skidmarke-sa-bokserica, tipa danju ženjen - noću jeban?

Mislim, stvarno.... najzad vam neko našo rupčagu za displej sve vam vrcave genijalnosti, a? a?
+ đuture ciljnu grupu, sve na okupu. :lol:

Jake Chambers

Tetka, ćuti i uči.  :lol: Kako da izbegneš silovanje protiv svoje volje, tj. Ili nam se pridruži.  :lol:  :lol:  :lol:
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

PTY

a.
okej.
Nisam te onda opalila, dragi moj, pa sve mislim ...sad je valjda red.
ne volim da dugujem kojekome.
Jelde. :wink:

Ajde uzmi slobodno Krlju, Žiku, Kripla & par ovih dromfulja pride pa kenjajte malo o ovome na popboksu.
Ili na kriplovom blogu.
Ili na krljinom blogu.
Ukratko, jedite govna slobodno, bilo gde.
Ne morate baš ovde da dolazite samo zbog toga, ne? :lol:
Ili ćeš mi tvrdiš kako đuture sledite neki logičan&razuman poriv da se baš ovde i samo ovde najedavate govnima?   :roll:  :lol:

Boban

to se zove nesputana sloboda govora i mogućnost da se ljudi pokažu u pravom svetlu.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Jake Chambers

Quote from: "libeat"a.
okej.
Nisam te onda opalila, dragi moj, pa sve mislim ...sad je valjda red.
ne volim da dugujem kojekome.
Jelde. :wink:

Ajde uzmi slobodno Krlju, Žiku, Kripla & par ovih dromfulja pride pa kenjajte malo o ovome na popboksu.
Ili na kriplovom blogu.
Ili na krljinom blogu.
Ukratko, jedite govna slobodno, bilo gde.
Ne morate baš ovde da dolazite samo zbog toga, ne? :lol:
Ili ćeš mi tvrdiš kako đuture sledite neki logičan&razuman poriv da se baš ovde i samo ovde najedavate govnima?   :roll:  :lol:

Eeeeeee tetka, tetka...
Ja s navedenim osobama veze nemam, niti ikakvog kontakta van ZS. Niti sam ikad otvorio popboks. A ti bi mogla da prozboriš koju na datu temu, ako ti već ne paše šta mi imamo da kažemo.  :lol:
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

mac

Što bi drugi počinjali da prate pravac teme upravo baš kad libeat napiše nešto pametno? Veća je verovatnoća da će njen post biti ignorisan, ili će (još verovatnije) nekom replikom već biti skrenut u OT.

Svako pokušaj uređenja se neumitno utapa u moru haosa, bar statistički gledano, uvek postoje izuzeci.

---

da, libeat je zaista napisala pametnu i kulturnu stvar:

predložila je da odemo negde odavde i jedemo govna sa par dromfulja.

evo, ja odoh prvi.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Bilja

Joj, niko me pre nije nazvao dromfuljom! Pa neka, bar neka sam takva on-line, dobro zvuci.  8)

Libeat, kao da je bitno sta se ovde pise. Ovo je podforum "Razno", znaci pise se svasta. Uostalom, niko te ne tera da citas, jos manje da odgovaras.
Bilja
----------------------------------------@

Boban

biljanče, ideš u farmerkama, ne šminkaš se, ne češljaš se i zavredila si takav epitet. Zamisli šta bi te snašlo da vrckaš ogoljenim butinama po sokacima... Ili možda ne bi. Čudni su putevi ljudskog domišljaja.

Bilja

Cek' malo, pa sta je to onda "dromfulja"?
Bilja
----------------------------------------@

acaciA

:D
Ne znam šta je droMfulja, ali droNfulja je već...evo, kako su to slikovito objasnili, ne bih umela bolje, stvarno :lol:

"Želeo je toliko toga da joj kaže, da je drolja, da je fuxa, da je bulja... Sve to skupilo mu se u grlu.. Izbljunuo je svu svoju mržnju prema njoj i sve to zajedno poletelo je napolje... Od toga trenutka naš jezik bogatiji je za još jedan biser sinergije.

Kakva dronfulja, ne verujem da ti je to uradila!"

Mixitron M. Storm

Quote from: "Bilja"Cek' malo, pa sta je to onda "dromfulja"?

Ja znam za drombulje...

Alexdelarge

zbog sve veceg broja zenskinja na forumu, podizem iz mrtvih ovaj topik, dakako, u didakticke svrhe. :mrgreen:
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Stipan

Čekaj samo dok ovo zapne za oko D. - zažalićeš što si se toga setio.  :(

Josephine

Ma da, zbog sve veceg broja 'zenskinja' na forumu, on aktuelizuje temu o silovanju. Promisljeno i korisno.

Boban

Ima muškaraca kojima je silovanje jedini način da se omrse...

lilit

xrofl

adl rezurektuje! ovo su bila vremena kad je i skrobonja znao da svrati na zs. eh...  :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Mica Milovanovic

a i kartaginu bi trebalo razoriti...  :)
Mica

angel011

We're all mad here.

Alexdelarge

Silovane i još plaćaju pregled

Beograd - I pored toga što su preživele silovanje, žrtve moraju da plate pregled u Institutu za sudsku medicinu u iznosu od 5.000 dinara, iako dokazi koje stručnjaci u ovoj ustanovi obezbeđuju najteže bivaju oboreni na sudu. Žrtve koje pak nemaju novac za ovakav pregled odlaze u GAK Narodni front, gde dobijaju osnovnu medicinsku pomoć koja ne uključuje testiranje na HIV ili polno prenosive bolesti, kao ni kontraceptivne pilule koje inače koštaju oko 1.200 dinara.

I dok u Ministarstvu prosvete, u čijoj se nadležnosti nalazi ova ustanova, kažu da će pokušati da nađu rešenje za ovaj problem, u ministarstvima zdravlja i pravde navode da oni nisu adresa za ovo pitanje.

Ministar prosvete Tomislav Jovanović kaže za Danas da će uskoro inicirati sastanke sa ostalim predstavnicima iz Vlade kako bi se ovaj problem rešio.

- Upoznaću dekana Medicinskog fakulteta sa ovim, uz spremnost da iniciram sastanak sa ministrima zdravlja i pravde u vezi sa ovim pitanjem, kako bi pronašli najbolje rešenje koje će biti regulisano na nivou Srbije, a ne samo u Beogradu, kaže Jovanović.

Na drugoj strani, u ministarstvima zdravlja i pravde smatraju da to što žrtve silovanja plaćaju pregled da bi dobile jak dokazni materijal nije njihova nadležnost.

- Odredbom člana 61 Zakona o zdravstvenom osiguranju propisano je da se osiguranim licima u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja ne obezbeđuje zdravstvena zaštita koja obuhvata utvrđivanje zdravstvenog stanja osiguranog lica po zahtevu drugih organa, na primer sudova, u krivičnom, pretkrivičnom postupku, kažu u Ministarstvu zdravlja. Na pitanje da li će uputiti neku inicijativu da žrtve ne plaćaju pregled, kao i da li se ovaj problem može prevazići izmenom postojećih zakona, nismo dobili odgovor.

Istovremeno, u Ministarstvu pravde navode odredbe Zakona o krivičnom postupku po kojima se pregledi na koje žrtve uputi tužilac ne plaćaju. U ovom ministarstvu takođe ,,apeluju na sve - od policije, preko tužioca do sudija, da obrate posebnu pažnju kada rade na predmetima silovanja".

- Iako se pregledi koje tužilac traži ne plaćaju, u praksi se pokazalo da tužilaštvo na pregled upućuje žrtve samo ako se radi o teškim telesnim povredama. U ostalim slučajevima policija ih šalje u GAK ,,Narodni front" i dokazi koji se prikupe tokom pregleda šalju se tužilaštvu, kaže Vanja Macanović, advokatkinja Autonomnog ženskog centra, koji pruža podršku žrtvama silovanja.

Pored toga što pregled u GAK-u može biti ponovno traumatizovanje žrtve koju neretko, dok je još uvek u stanju šoka, šalju od lekara do lekara, dokazi koji se na ovaj način obezbeđuju slabiji su u odnosu na dokaze dobijene na Institutu za sudsku medicinu.

- Dokazi dobijeni na Institutu obuhvataju biološke tragove, detaljan opis povreda, što često nedostaje kada pregled rade kliničari jer je njihova specijalnost drugačija, zatim fotografije povreda koje se kasnije koriste na sudu jer se povrede posle nekog vremena povlače, objašnjava Đorđe Alempijević, sudski veštak. On ističe da je posebno bitno ,,da pregled u ovakvim slučajevima bude standardizovan i da se radi po određenom protokolu koji na jednoj strani obezbeđuje zaštitu žrtve od dodatne traumatizacije, a na drugoj donosi dokaze zarad zadovoljenja pravde".

Pitanje čija je nadležnost to što žrtve moraju da plaćaju za dokaze koji ne samo da olakšavaju put do pravde već i sklanjaju silovatelja sa slobode tako da ne može ponoviti krivično delo, ostaje bez odgovora. U međuvremenu u Srbiji, koja je u oktobru potpisala Konvenciju Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama, žrtve silovanja ostaju bez zaštite države. Od istražnog postupka, preko sudskog procesa do oslobađanja silovatelja nakon tri-četiri godine zbog ,,dobrog vladanja" ostaje pitanje u čijoj je nadležnosti pravda i zaštita žrtve.

http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/silovane_i_jos_placaju_pregled.55.html?news_id=272953
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Ghoul

kako izbeći silovanje?

evo, udžbenik lepo kaže - žene su same to tražile:

https://ljudska_splacina.com/

Josephine

Izvan svakog skandala.  :-x Kriminalistika na kom faxu?

Albedo 0

lijepo piše ''provokacija'' pod znacima navoda...

Ghoul

Udzbenik iz kriminalistike koji se koristi na FPN,
autor dr Branislav Simonović

angel011

Udžbenik koji se sada koristi, ili je bio u upotrebi pre, šta ga znam, 50 godina?
We're all mad here.

Ghoul

Quote from: angel011 on 23-04-2014, 15:07:02
Udžbenik koji se sada koristi, ili je bio u upotrebi pre, šta ga znam, 50 godina?

sken nije moj: tvrde da se koristi SADA. i deluje mi prilično novo...

+ uopšte me ne bi čudilo da je tako, jer već sam ranije ovde negde citirao neverovatno srednjovekovno-zatucane gluposti vezane za sexualnost iz udžbenika iz sudske medicine ili tako nečega, koji je definitivno bio u upotrebi krajem 1990-ih (otprilike 50. reprint izdanja izašlog negde tik posle II sv. rata).

Albedo 0

udžbenik može biti samo s Pravnog fakulteta, gdje se kriminalistika i izučava

i ne znam čemu tolika frka, riječ je o profilu žrtve, sam naslov počinje sa ''Karakteristike...'', kad dođe pajkan i razgovara sa ženom on prepoznaje te karakteristike i na osnovu toga isprva, prije medicinskog pregleda ili ako se silovanje desilo davno, zaključuje da li neka osoba laže da je silovana ili govori istinu

ništa sa gornje stranice ne opravdava zločinca, apsolutno ništa, ali svako izgleda čita ovo kako mu odgovara, jel treba rečenicu po rečenicu da sričemo da bi se razumjelo o čemu se ovdje priča

koliko vidim, tvrdi da su neke, a ne sve žrtve, neurotične, a odakle vi znate da nisu? Ne znam da li ste čuli za onu sintagmu o nedostojnosti pričanja u ime drugih.

Indignity of speaking for others.

Ne može neko ko nije silovan da predstavlja i razumije nekog ko jeste. Najjače bi bilo da ovdje neko na osnovu pola žrtve misli da razumije tu žrtvu, pa valjda tome služe psiholozi a ne pijačno-sagitaški barometar

iskreno, ne znam da li je čovjek u pravu, ali da je ovdje neko ponudio neki valjani argument protiv, to sam siguran da nije

Berserker

Nije ni cudo da su nam policajci takvi pajseri kad im je ovo literatura iz koje uce. 

angel011

@Ghoul: pretpostavljam da je i ovo neki takav reprint. Blago nama.  :-x
We're all mad here.

Mme Chauchat

Obrati pažnju na datum kad je pristupljeno linku iz fusnote: 1997. Ne može biti starije od toga...

Albedo 0

mislim da ovome prilazite suviše zdravorazumski, i odatle nesporazum

angel011

Quote from: Jevtropijevićka on 23-04-2014, 16:31:09
Obrati pažnju na datum kad je pristupljeno linku iz fusnote: 1997. Ne može biti starije od toga...

:cry:
We're all mad here.

Josephine

Kriminalistika se izučava i na Fakultetu bezbednosti i na master studijama FPN. Ja je nisam učila, to je drugi smer.

Razumem, batice, šta govoriš jer žrtva, ponekad, stvarno može da iskoristi/zloupotrebi okolnosti i slaže da je silovana, ali to se onda tako i napiše. Laganje u vezi sa silovanjem je potpuno drugačija stvar od "izazivanja" i "krivice" za silovanje.

U tome je caka. Ne postoji okolnost u kojoj je žrtva kriva za silovanje, bila neurotična ili ne, bila obučena ili bila u gaćama, šetala sama ili ne, svesna ili ne svog "provokativnog" ponašanja. Ovaj tekst otvoreno pravda neke silovatelje i toliko je skandalozan da njegov autor treba da završi na sudu iz nekoliko razloga. 

Josephine

skoro su ovi moji arapi uhapsili norvežanku ovde jer je imala "sex van braka" i "konzumirala alkohol bez licence", kad je bila grupno silovana. naravno, pod pritiskom javnosti (inostrane, mahom) i diplomatskog skandala, pustili su je. doduše, oni to rade iz istog razloga iz kog pokrivaju žene abajama i čadorima.

mac

Dobro, ali gde piše da je žrtva kriva za silovanje?

Josephine

:) ne budi smešan, mac. dovoljno je što tekst to otvoreno implicira. kao što otvoreno opravdava neke silovatelje.

Albedo 0

upravo tako, mac, nigdje to ne piše, nego se na Sagiti danas nivo zatucanosti popeo žestoko

zamisli navijača Partizana u crno bijelom dresu da ode na sjever, taj tip je budala, ali nije kriv i napadači bi bili osuđeni

naravno da bi u nekom udžbeniku kriminalistike napisali za takvu osobu da je mentalno labilna

mac

D, mislim da grešiš. U udžbenicima nema impliciranja, bar ga nema u udžbenicima koje sam ja čitao. Ono što piše to važi, a ono što ne piše ne implicira se, nego ako ti nešto nije jasno pitaš profesora.

Josephine

Problem je što ne možete sve svoditi na banalan nivo i poređenje sa navijačima. Neke stvari i neki događaji su neuporedivi. Navijač bi sigurno bi provocirao odlaskom na sever, ali bi oni koji su ga napali sigurno, i ispravno, za to krivično odgovarali. I opet - provokacija nema veze sa aktom. Ne možeš da udariš ili ubiješ ako te neko pogrešno pogleda ili ti nešto kaže. Uzvrati istome merom, ignoriši ili se izdigni iznad situacije pa provokatora nečemu nauči, a ne nasiljem. Nasilje je krivično delo. Silovanje je nasilje.

Albedo 0

skenirana stranica je odjeljak 2.4. i govori o karakteristikama žrtve a ne o pravnoj odgovornosti žrtve, zna li neko da čita ovdje ili je atmosferski pritisak svima suzio krvne sudove u kičmenoj moždini danas

piše viktimološki odnos, ne piše krivična odgovornost

znači da je neki mamlaz izvukao jednu stranu, ignorisao šta piše u 2.1, 2.2. i 2.3, gdje siguran sam da piše sve kako se procesira jedan silovatelj za svoj zločin

piše da su nepoznati napadači statistički izuzeci a da je pravilo da žrtva poznaje silovatelja, dakle sasvim je jasno ukazati da to znači da ta osoba nema kapacitet da shvati situaciju u kojoj se nalazi. Ali to je ne čini odgovornom, i to nigdje ne piše

da je bar neko ovdje rekao da silovatelje masovno proglašavaju nevinima, pa da imamo o čemu da pričamo, nego se našli veliki tumači jedne skenirane stranice

Josephine

Quote from: Milosh on 15-01-2008, 14:06:20
Ma međuljudski odnosi (a pogotovo muško-ženski) su generalno previše frustrirajući, možda je najbolje to sve lepo bataliti...

:lol:  :P  :x

Hahah, slažem se. Konačno. :)

Josephine

batice, u pitanju je zamena teza. niko ovde i ne govori o krivičnoj odgovornosti, već o mizoginiji. bar ja govorim o tome. i govorim o atmosferi koja se stvara. žena demon, svesna ili nesvesna svojih seksualnih moći, zavodi pa odustaje, hoće pa neće, provocira pa hladi. oh, kako je to frustrirajuće za muškarce! oh, kako je, onda, normalno, da će napasti. zaslužila je. zaslužila. zasluga se implicira.

žene, te večite manipulatorke seksom i nežnošću, vladaju svetom. to je ono što se, na većem planu, implicira. pored njene direktne krivice za silovanje. dođe mu na isto, u stvari.

dok ja, recimo, mislim da svetom vlada muški nedostatak kontrole i egocentrizam, toliko veliki da žensku pojavu smatra provokacijom sebe, svog instinkta. žena ne postoji zbog muškaraca. ona nije tu samo da bi provocirala muške fantazije i ispunjavala muške potrebe. bleh.

angel011

Quote from: mac on 23-04-2014, 19:28:43

Ne piše bukvalno da je kriva, piše da je doprinela tome da bude silovana.

"U praksi su ređi slučajevi da žrtva silovanja nije dala doprinos nastanku krivičnog dela"
We're all mad here.

Albedo 0

pobogu D, jel ti shvataš da je silovatelj još veći umobolnik?

autor sasvim pristojno objašnjava da žrtva nije sposobna da procijeni da se konstantno druži sa psihopatom, alo bre

ti sad samo nagađaš, sa debelim predrasudama, kao što rekoh nisi ni jedina zatucana na ovoj stranici, da autor tvrdi da je silovatelj psihički normalan

međutim, silovatelj nije mentalno zdrav, i autor govori da je njihova procjena istuacije različita, pa jbt nauči da čitaš

i što je najvažnije, autor tvrdi da često ni žrtva nije psihički stabilna

najjače bi bilo da prodajemo ovdje neke binarne opozicije a kao furamo feminizam

Albedo 0

Quote from: angel011 on 23-04-2014, 20:00:16
Quote from: mac on 23-04-2014, 19:28:43

Ne piše bukvalno da je kriva, piše da je doprinela tome da bude silovana.

"U praksi su ređi slučajevi da žrtva silovanja nije dala doprinos nastanku krivičnog dela"

fenomenalan izbor rečenice, posebno te dvije riječi na početku: ''U praksi'', ja mislim da je to fenomenalan izraz, i siguran sam ovdje svi imaju više prakse u procesiranju zločina od profesora kriminalistike

Meho Krljic

Ja isto ne vidim šta je ovde kontroverzno: ovo je udžbenik iz kriminologije koji u ovom poglavlju opisuje situaciju i odnos koji mogu dovesti do silovanja a koji su u procesnoj praksi česti. Ne vidim da se ikako implicira da je osoba koja je silovana delimično kriva pa da bi se time olakšalo počinocu, meni se čini da se opisuju situacije koje su značajno češće od toga da neko pritrči osobi na ulici, lupi je po glavi i siluje je, te da u tim i takvim situacijama neko ko isleđuje slučaj (i oni koji se kasnije bave njegovim sudskim procesovanjem) mora da bude svestan velikog broja faktora koji su doveli do toga da se nemio događaj desi, kako bi ga pravilno procenio i odredio dalje postupanje. Dakle, da se utvrdi, banalno rečeno, kako da se ovakve stvari u budućnosti spreče, što kaznenom politikom, što edukacijom. Jezik kojim je napisano možda jeste malo neosetljiv, možda je trebalo biti pažljiviji u isticanju da to ne menja krivicu i bla bla bla, ali to je stilska zamerka, čini mi se.

Ghoul

Quote from: Meho Krljic on 23-04-2014, 20:33:29
Jezik kojim je napisano možda jeste malo neosetljiv, možda je trebalo biti pažljiviji u isticanju da to ne menja krivicu i bla bla bla, ali to je stilska zamerka, čini mi se.

da, da, šetala livadom, izlazila noću, autostopirala... dakle, sama je to tražila. saučesnik u zločinu. još ako je nosila minić... isto ko sama sebe da je silovala!

Albedo 0

Ja isto ne vidim šta je ovde kontroverzno: ovo je udžbenik iz kriminologije koji u ovom poglavlju opisuje situaciju i odnos koji mogu dovesti do silovanja a koji su u procesnoj praksi česti. Ne vidim da se ikako implicira da je osoba koja je silovana delimično kriva pa da bi se time olakšalo počinocu, meni se čini da se opisuju situacije koje su značajno češće od toga da neko pritrči osobi na ulici, lupi je po glavi i siluje je, te da u tim i takvim situacijama neko ko isleđuje slučaj (i oni koji se kasnije bave njegovim sudskim procesovanjem) mora da bude svestan velikog broja faktora koji su doveli do toga da se nemio događaj desi, kako bi ga pravilno procenio i odredio dalje postupanje. Dakle, da se utvrdi, banalno rečeno, kako da se ovakve stvari u budućnosti spreče, što kaznenom politikom, što edukacijom. Jezik kojim je napisano možda jeste malo neosetljiv, možda je trebalo biti pažljiviji u isticanju da to ne menja krivicu i bla bla bla, ali to je stilska zamerka, čini mi se.

konačno glas razuma

jezik je čisti pravnički, tehnički, prestupnik i žrtva, pa jbt piše ''žrtva'', ne piše ''saučesnik'', jezik je jasan

sigurno nije zamišljeno da se filolozi bave sudskom procedurom

Meho Krljic

Quote from: Ghoul on 23-04-2014, 20:41:25
Jezik kojim je napisano možda jeste malo neosetljiv, možda je trebalo biti pažljiviji u isticanju da to ne menja krivicu i bla bla bla, ali to je stilska zamerka, čini mi se.

da, da, šetala livadom, izlazila noću, autostopirala... dakle, sama je to tražila. saučesnik u zločinu. još ako je nosila minić... isto ko sama sebe da je silovala!
Mislim da je ovde važan kontekst. Ja sam to već objašnjavao na prethodnim stranama: to što je neko šetao u miniću i stopirao ne znači da je saučesnik u silovanju i sa ljudske i pravne strane su tu stvari svima nama, čini mi se, kristalno jasne: radimo na tome da izgradimo društvo u kojem niko neće biti u riziku da bude žrtva silovanja zbog ovakvih stvari. Ali sa strane ispitivanja situacija koje mogu dovesti do silovanja (kako bi se ta ista silovanja i sprečila, rekoh već, kaznenom politikom i edukacijom) je mislim, bitno pričati o tome šta u praksi zapravo može da dovede do toga da neko bude silovan. Dakle, ne sa moralne strane, sa strane, recimo, fenomenologije. Koje su to situacije u kojima se statistički često događa silovanje - koje su odlike osobe koja je bila silovana (statistički ponovljive) je jednako važno kao i koje su odlike osobe koja počini silovanje a koje su statistički ponovljive - u kontekstu razumevanja kako da te situacije svedemo na minimum.

mac

Tekst spominje doprinos nastanku zločina, a ne doprinos samom zločinu. Kao zvezdaš na jugu, ili neko ko uđe u pandin kavez.