• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

OTIMAČI IZGUBLJENOG KOSOVA

Started by Ghoul, 15-02-2008, 23:26:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

džin tonik

Quote from: varvarin on 21-12-2012, 13:34:55
U vezi te i takve   SFRJ...  U romanu ARHANGELSK  od R.Herisa, ima jedna ilustrativna epizodica:

Američki pisac pita starog Rusa, otprilike:  "Vi ne osuđujete mnogo Staljina?! Kako vi vidite taj period?"
Starac kaže: "Imali smo posao. Imali smo ponos.  Sad... Imamo slobodno tržište."

da nije tamnicar ili grobar?
i ocekivao bih da se ti varvarine pozivas na kineske mudrosti.

Tex Murphy

Quote from: Alexdelarge on 21-12-2012, 12:45:10
još jedan primer ruskog nepomaganja. tekst objavljen u jučerašnjoj politici.

Tribunal bez ruskog veta

А укидање Хашког трибунала би Србима помогло конкретно како?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Alexdelarge

konkretno, u ovom primeru ruska uzdržanost je nastavak njihove dosledne i konzistentne politike nepomaganja . srbi su u zabludi, jer imaju pogrešnu predstavu  o činjenicama, misle da ih rusi pomažu, a zapravo postoji odsustvo bilo kakve pomoći. npr. rusi nisu iskoristili pravo veta ni kad je savet bezbednosti oun stvarao haški tribunal, niti kada su uvođene sankcije sr jugoslaviji itd. uzdržanost,  rezervisanost, neopredeljenost nisu pomoć.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Ghoul

...a mogli su da nas pobiju!  ;)
https://ljudska_splacina.com/

Tex Murphy

Quote from: Alexdelarge on 22-12-2012, 18:37:41
konkretno, u ovom primeru ruska uzdržanost je nastavak njihove dosledne i konzistentne politike nepomaganja . srbi su u zabludi, jer imaju pogrešnu predstavu  o činjenicama, misle da ih rusi pomažu, a zapravo postoji odsustvo bilo kakve pomoći. npr. rusi nisu iskoristili pravo veta ni kad je savet bezbednosti oun stvarao haški tribunal, niti kada su uvođene sankcije sr jugoslaviji itd. uzdržanost,  rezervisanost, neopredeljenost nisu pomoć.

Питам те искључиво за овај конкретан примјер. Дакле, још једном: На који начин би затварање хашког трибунала помогло Србима?
Успут, кад смо већ код санкција, можда се сјећаш да је СР Југославија увела санкције Републици Српској и да је одбила приједлог за уједињење.
Genetski četnik

-_-

Prilicno jednostrano glediste!

Treba uzeti u obzir u kakvoj je situaciji bila Rusija tada,
(narocito ekonomskoj),
svakako su postojala trgovanja sa zapadom,
odnosno ustupci Rusije zapadu - u zamenu za ukidanje podrske Srbiji.

Treba li se ljutiti na to da je Rusija preca sama sebi nego sto joj je Srbija?

Drugo, bilo je perioda kad je Srbiji pomagano (npr. I svetski rat),
bilo je perioda kad nije (npr. 1991-95),
ali nikad Rusija nije napala Srbiju, ucenjivala i sl. poput nekih drugih zemalja.

E sad, izjednaciti te 2 stvari
- rusku nekad pomoc, a nekad uzdrzanost
i
- otvoreno neprijateljstvo koje pokazuju vecina zemalja zapada
znaci pljunuti na objektivnu analizu i pokazati sopstveno nerazumevanje
drustveno-ekonomskih okolnosti blize i dalje istorije.

Lord Kufer

Rusija je uvek bila u govnima. Da im nije bilo Amera, odavno bi ih Englezi razjebali.

Tex Murphy

Quote from: Boris on 22-12-2012, 19:04:31

Prilicno jednostrano glediste!

Treba uzeti u obzir u kakvoj je situaciji bila Rusija tada,
(narocito ekonomskoj),
svakako su postojala trgovanja sa zapadom,
odnosno ustupci Rusije zapadu - u zamenu za ukidanje podrske Srbiji.

Drugo, bilo je perioda kad je Srbiji pomagano (npr. I svetski rat),
bilo je perioda kad nije (npr. 1991-95),
ali nikad Rusija nije napala Srbiju, ucenjivala i sl. poput nekih drugih zemalja.

E sad, izjednaciti te 2 stvari
- rusku nekad pomoc, a nekad uzdrzanost
i
- otvoreno neprijateljstvo koje pokazuju vecina zemalja zapada
znaci pljunuti na objektivnu analizu i pokazati sopstveno nerazumevanje
drustveno-ekonomskih okolnosti blize i dalje istorije.

Борисе, кад расправљаш са русофобима на овом форуму, није претјерано смислено позивати се на објективну анализу, логику, историју и сличне категорије које они презиру. Они су у толикој мјери посвађани са здравим разумом да ту нема помоћи.
Genetski četnik

Alexdelarge

da, ali ja nisam rusofob. i pri tom ne vidim nikakvu objektivnu analizu, istoriju itsl.

mac

U pauzi između jalovih rasprava, da li bi neko mogao da mi kaže kakav to dogovor sklapa naš trenutni predsednik sa vlastima u Prištini? Zašto se toliko upiru da objasne kako je ovo u datim okolnostima najbolje?

Alexdelarge

misliš na platformu?

ne treba nama istorijski sporazum sa albancima, nego sa nemcima!

Ghoul

Quote from: Alexdelarge on 22-12-2012, 22:00:33
ne treba nama istorijski sporazum sa albancima, nego sa nemcima!

što, misliš da će opet da zarate s amerima, pa da ovog puta MI budemo na njinoj strani, a šiptari na američkoj?

Alexdelarge

hoću da kažem, kao što postoji gazda na sait, tako isto postoji i gazda na evropu. kad smo svakoj šuši mogli da se izvinjavamo, možemo vala i nemcima. sa ovim našim švercovanjem kroz život više se ne može. biti protiv nemaca u nekom eventualnom ratu, a nakon iskustva iz 20. veka je ludost. to bi značilo definitivan nestanak i države i nacije.

scallop

Bože, kako si ti pametan!
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

-_-

Quote from: mac on 22-12-2012, 21:45:31
da li bi neko mogao da mi kaže kakav to dogovor sklapa naš trenutni predsednik sa vlastima u Prištini?

Nudi im dogovor koji ce (u obliku kakav je sada) najverovatnije biti odbijen.
No cini se da se vodi (inace sasvim ispravnom logikom) da u pregovorima treba traziti sto vise,
da bi u toku pregovora se odustalo od neceg, pa da onda zavrsis sa onim sto si od pocetka i hteo.

Sustina predloga je da se obezbedi siguran zivot Srba na Kosovu,
bez obzira sta ce biti sa statusom.

Quote from: mac on 22-12-2012, 21:45:31
Zašto se toliko upiru da objasne kako je ovo u datim okolnostima najbolje?

Zato sto:

- su to procenili, jer su posli od stava da je bolje sad resiti problem,
a ne cekati da se promene okolnosti izmedju svetskih sila;

- tako pokusavaju obezbediti sto siri koncenzus,
koji je potreban da bi se podelila krivica ako dodje do nekih "bolnih ustupaka".

Quote from: Alexdelarge on 23-12-2012, 00:39:22
kad smo svakoj šuši mogli da se izvinjavamo, možemo vala i nemcima.
sa ovim našim švercovanjem kroz život više se ne može.
biti protiv nemaca u nekom eventualnom ratu, a nakon iskustva iz 20. veka je ludost.

Hm, pitam se zapravo koja od ove 2 nacije (Srbi ili Nemci)
nece pomiranje sa ovom drugom...

yalgr

Quote from: varvarin on 21-12-2012, 13:34:55
Quote from: yalgr on 21-12-2012, 12:41:33

...SFRJ,FNRJ i DFRJ su primer ruskog prijateljstva ka Srbiji,koje joj je trasiralo put ka statusu najsiromasnije drzave(?) Evrope.

U vezi te i takve   SFRJ...  U romanu ARHANGELSK  od R.Herisa, ima jedna ilustrativna epizodica:

Američki pisac pita starog Rusa, otprilike:  "Vi ne osuđujete mnogo Staljina?! Kako vi vidite taj period?"
Starac kaže: "Imali smo posao. Imali smo ponos.  Sad... Imamo slobodno tržište."

? Kakav posao,kakav ponos? Poimanje posla(tj. korisnog rada) ovog Rusa iz tvog primera je otkopavanje i zatrpavanje iste rupe 22h dnevno bez prekida uz maksimalno trosenje svih telesnih resursa. Ili u prevodu-telo kao dokaz : propalost i bolest tela je dokaz da se radilo vredno,i to je za pohvalu sa stanovista pravoslavlja i komunizma,sad sto je taj posao lisen ikakve trzisne vrednosti i potpuno je besmislen nema veze. Pravoslavni pop ce uvek reci da samo Bog moze ocenjivati trzisnu vrednost,a komunisticki psihicki bolesnik(Staljin) ce uvek reci da je on rekao da je taj rad vredan i tu prestaje svaka diskusija. Prosto ovaj Rus pristaje na poziciju objekta. Njegov prag ponosa je samim tim nepostojeci. Dakle taj starac Rus niti obavlja koristan posao niti ima ponos. On tvrdi da ih ima. Na nama je da odlucimo da li verujemo njegovim recima ili ne. Od nas zavisi.

Джон Рейнольдс

Quote from: Boris on 22-12-2012, 19:04:31

Ово је кључно + не треба очекивати од Руса да оштрије бране српске интересе од самих Срба. Зато и јесте јадна и покварена подметачина "Руси нам никад нису помогли", пошто оваквој Србији (да сам стварно Рус и да се нешто питам) ни ја не бих помогао. А и зашто бих? Лижемо дупе ЕУ у коју ући нећемо, а кад загусти, цвилимо код Руса. Јадно и бедно.

Уз то, а то Србија вазна загледана у Запад не зна и не разуме, руска спољна политика је досад (од распада СССР) била потпуно другачија од западне и директно су се мало мешали јер превасходно, због својих ресурса, не морају да живе од пљачке и разбојништава. Међутим, очигледно је да се прилике мењају и ту је чак агресивнија Кина, и да имамо озбиљну дипломатију морале би бити рађене озбиљне cost/benefit студије по питању приступања овој или оној страни.

Било како било, "Русија нам није помогла" је подла подметачина и чиста глупост и као што је већ истакнуто, не може се отворено непријатељство стављати у исти ранг са уздржаношћу, па чак и незаинтересованошћу.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

varvarin

Quote from: yalgr on 24-12-2012, 17:15:39

Njegov prag ponosa je samim tim nepostojeci. Dakle taj starac Rus niti obavlja koristan posao niti ima ponos. On tvrdi da ih ima. Na nama je da odlucimo da li verujemo njegovim recima ili ne. Od nas zavisi.

Ovaj... Kad je Lenjin umro, ostavio je zemlju u kojoj se još oralo drvenim plugom. Onda je došao nov rat.
Kad je Staljin umro, kakvo god čudovište da je bio, ostavio je zemlju koja je bila vojna sila, koja ima nuklearno oružje, i u kojoj neki momak Koroljov započinje kosmički program...
Možda starac na to misli?   :)

mac

Da je Staljin poživeo ko zna kako bi se taj kosmički program razvijao. Možda kao što se genetika razvijala...

yalgr

Quote from: varvarin on 25-12-2012, 10:43:14
Quote from: yalgr on 24-12-2012, 17:15:39

Njegov prag ponosa je samim tim nepostojeci. Dakle taj starac Rus niti obavlja koristan posao niti ima ponos. On tvrdi da ih ima. Na nama je da odlucimo da li verujemo njegovim recima ili ne. Od nas zavisi.

Ovaj... Kad je Lenjin umro, ostavio je zemlju u kojoj se još oralo drvenim plugom. Onda je došao nov rat.
Kad je Staljin umro, kakvo god čudovište da je bio, ostavio je zemlju koja je bila vojna sila, koja ima nuklearno oružje, i u kojoj neki momak Koroljov započinje kosmički program...
Možda starac na to misli?   :)

Ma Staljin je car svih srba.I Hitler se tu negde visoko kotira medju srbima, ali ipak je razocarao Srbina zato sto je izdao Staljina (inace antifasistu). Zakljucak:Hitler je najvece razocarenje Srbina i Staljina. Gde bi Srbinu bio kraj da su ostali u ljubavnom zaru Staljin i Hitler. Tada bi Srbin mozda cak i vise gotivio Nemacku nego Rusiju. Radosno i ponosno bi se prihvatio prisilnog rada,i gledao ka zvezdama.

Ghoul

Staljin je car svih varvara!  :evil:
oni za boljeg nisu...

yalgr

Ipak je situacija takva da ja gresim. Ne bi Srbin da mu Staljin bude glavni, on je ipak seljacki lukav, nece na prisilni rad, ali bi bilo lepo recimo... da Srbinovom komsiji bude glavni Staljin a Srbin da mu ga izglasa na demokratskim izborima(ili nedemokratskim), komsa da prisilno radi, a Srbin da bude ponosan zbog toga sto je Bog olicen u vrhovnom vodji(koji ima atomsku bombu, stecenu preko svojih spijuna) uz njega. Ali Srbine znaj da je tesko kontrolisati Staljina kad ga pustis sa lanca, mozda i ti zavrsis na prisilnom radu, bez obzira na svu svoju lukavost i politicku pripadnost staljinistickom rezimu. Ja znam da bi ti sebi rado izglasao nekog kao Djindjic, jer mislis sebi dobro, ali bi svom komsiji izglasao iskljucivo nekog kao Staljin. Bilo bi lepo:Meni koncentracioni logor a Srbinu novac i zene. I jos plus ponos pride. Moramo da pobedimo Srbina u sebi da bismo napredovali . Ja se trudim iz petnih zila da ne budem Srbin. Srbin u mojoj dusi se bori do kraja,ali na kraju cu ga pobediti. Necu da budem seljacki lukav jer je to najsigurniji put do kontejnera.

mac

Srbin lukav? I wish. Postoje li uopšte primeri u istoriji gde se vidi ta srpska lukavost? Mislim, Tito je bio lukav, ali nije bio Srbin...

varvarin

http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Staljin-menja-proshlost-Rusije.lt.html

Staljin ,,menja" prošlost Rusije

Internet-ankete pokazuju da obični Rusi o Josifu Visarionoviču imaju daleko bolje mišljenje od istoričara

"...Analitičari, neretko, ,,povratak Staljina" tumače jačanjem samopoštovanja koje je među običnim Rusima probudio bivši predsednik a sadašnji premijer Vladimir Putin. Naime, sam Putin je u više navrata isticao da je ponosan na svoje roditelje koji su živeli i stvarali u epohi socijalizma. ,,Poricati da je tokom sedam decenija trajanja socijalističkog sistema mnogo toga velikog urađeno bilo bi isto što i reći da su naši roditelji živeli uzalud", naveo je Putin pre neku godinu prilikom vraćanja u zvaničnu upotrebu socijalističkih simbola poput himne, vojnih obeležja i sličnog."

Ghoul

to samo pokazuje da je narod stoka koja voli diktatore koji mu vraćaju 'ponos' - po nosu!

uostalom, ništa različito od ovdašnjeg vajkanja za drugom titom.
"eehh, al se tad živelo... al smo tad bili ponosni... i veliki... i važni...
druže tito, vrati se!..."

Kimura

Uvek me kod SSSR fasciniralo (u najnegativnijem smislu reči) to što je proizvodnja oružja bila na veoma visokom nivou, dok isti ljudi, naizgled, nisu bili u stanju da naprave iole pristojan putnički automobil. Ili bilo šta drugo što bi služilo uživanju i ulepšavanju života.

raindelay

Quote from: Ghoul on 26-12-2012, 21:53:50
to samo pokazuje da je narod stoka koja voli diktatore koji mu vraćaju 'ponos' - po nosu!

uostalom, ništa različito od ovdašnjeg vajkanja za drugom titom.
"eehh, al se tad živelo... al smo tad bili ponosni... i veliki... i važni...
druže tito, vrati se!..."

Rambo Amadeus - Cobane, vrati se
I WAS ANTI-OBAMA BEFORE IT WAS COOL

raindelay

A evo kako nastaje  libtardski cobanin:

I am convinced that Obama, through his greatness, will bring a new era to the world where no one will ever have to work again! Obama will lead the world governments to provide us free housing, food, cars, and even complimentary entertainment. We will be able to spend our time enjoying life without ever having to work again!

Robots will build everything for us. That is why Obama wants all the green energy stuff and to build the infrastructure now so we won't have to worry about it later. Because of the republicans in congress,
Obama may need a third term as president to make this happen for us.

sterb038
I WAS ANTI-OBAMA BEFORE IT WAS COOL

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

pokojni Steva

Quote from: kimura on 26-12-2012, 22:06:57
Uvek me kod SSSR fasciniralo (u najnegativnijem smislu reči) to što je proizvodnja oružja bila na veoma visokom nivou, dok isti ljudi, naizgled, nisu bili u stanju da naprave iole pristojan putnički automobil. Ili bilo šta drugo što bi služilo uživanju i ulepšavanju života.

Jao što volem kad pilad prokakoću!

Recimo da kažemo da je SSSR bio, dobrim delom do dana današnjeg i ostao, jedna beskrajna livada ne uređena. Jer je velika. I jer su Rusi jebena duša Slovenska pa im nije bitno. Ajdmo znači to poslednje sa strane. Onda se nađe neka s Novog Beograda, pa traži ruskog Spačeka. Il' Bubu. Il' Fiću. Nešto a ušta bi dupe svoje da smesti pa da se voza, od do. Da vidi ruske "znamenitosti". E, pa te znamenitosti se prave od drveta, pa oće i da satrunu, neće da sačekaju kad se kome nadigne da turistički iste obiđu. Jebe sirotinja sirotninju zašto nije već do sad "potkovana". Jebote, Ruse ne mirišim koliko ni Srbijance, banda lopovska, al' tako to kod sirotinje ide. Gde vidiš, uzmeš, mazneš pa jedeš! Šta, jel treba sad da se vatam za pljačku Konstantinopolja, ono kad su Mleci i ostali Germani postali najednom "nobles"? Zajebi. Ja, iskreno, podržavam da Rusija isisa sve šta se može od zapada, kolko gasom tolko i naftom, e samo da bi kimura bila zadovoljna, pa da i Rusija dobija puteve za svog Pikolina. Jebote, negde je čula da je reper uspeha socijalne države napraviti mali automobil. Koliko znam, u Rusiji babe jaja na pijac nose helikopterom, il' avionom. Mislim na onaj sibirski deo, gde nema puteva za Amije.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Lord Kufer

A ja kad sam vido Ruski svemirski brod na Beogradskom Sajmištu svojevremeno, nisam mogo čudom da se načudim što je u kabini bio zvučnik lošije izrade od onog našeg jadnog školskog razglasa, sve nakrivo zanitnovano  :cry:

Kimura

Dragi Stevo, pošto je moje kakotanje privuklo pažnju, evo da još koji put otvorim kljun : poenta nije u automobilu. Lično ne vozim niti hajem za kola. Mogla sam se uhvatiti i za proizvodnju šminke i parfema, a tek onda biste mi rekli da sam kokoš.
Poenta je u ciljevima države koja hrani pre svega svoju paranoju (za narod ako ostane), pa za proizvodnju oružja ne žali-ništa baš.
Ja ne bih volela da živim u državi nalik Staljinovom carstvu. A mislim da ne biste ni vi.

Tex Murphy

Quote from: kimura on 27-12-2012, 15:02:53
Dragi Stevo, pošto je moje kakotanje privuklo pažnju, evo da još koji put otvorim kljun : poenta nije u automobilu. Lično ne vozim niti hajem za kola. Mogla sam se uhvatiti i za proizvodnju šminke i parfema, a tek onda biste mi rekli da sam kokoš.
Poenta je u ciljevima države koja hrani pre svega svoju paranoju (za narod ako ostane), pa za proizvodnju oružja ne žali-ništa baš.
Ja ne bih volela da živim u državi nalik Staljinovom carstvu. A mislim da ne biste ni vi.

Параноју? Јес ти чула можда за хладни рат?
Genetski četnik

Джон Рейнольдс

Quote from: kimura on 27-12-2012, 15:02:53

Другим речима, ти мислиш да је СССР-у цео свет желео добро, па су они из параноје производили оружје?
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Kimura

Da, svakako, upravo to mislim : hipici iz SAD su ih gađali cvećem, a oni su čekali bombe! xrofl

Svaka država ima neprijatelje. Što je moćnija, to je broj potencijalnih neprijatelja veći. Bez sile, oličene u vojnoj moći, država praktično ne postoji. Nadam se da ćete se složiti sa mnom.
Sad, šta je pre nastalo : pretnja ili strah? Pitanje pomalo liči na ono sa kokom i jajetom, pa možda deluje kao moja tema.
Nažalost, ne umem da odgovorim, mada mi je jasno da su te dve stvari u neraskidivoj vezi.

Джон Рейнольдс

Заправо је веома једноставно. Постоји један занимљив део историје, веома кратак период одмах после Другог светског рата док су СССР и западни савезниици још увек живели у тзв. "савезништву". Ту лежи одговор на твоје питање. Уосталом, у којој је држави Вернер фон Браун после рата био високо позициониран? У ком су смеру водили "пацовски канали"? Итд. Страх је био основан.

Уосталом, мораш узети у обзир још једно, а то је оно што се већ спомињало, само с аспекта вођа СССР-а, кад се орало плугом, а кад је СССР био сила. Запад је имао огромну предност утолико што је реч о државама традиционалним експлоататорима, већ богатим, од којих су неке после Другог светског рата и поред нешто разарања и штете постале још богатије. СССР је био слабо уређена и заостала држава која је, пошто је претрпела огромну штету и разарања током рата, која је изгубила милионе људи, одједном постала суочена с још једном претњом. Никаква њих "параноја" није водила, рат се само наставио даље.

#Τζούτσε

Lord Kufer

A i Revolucija je morala da malo prodaje naftu  8-)

Tex Murphy

QuoteСССР је био слабо уређена и заостала држава која је, пошто је претрпела огромну штету и разарања током рата, која је изгубила милионе људи,
Прецизније, у борби против нацизма СССР је изгубио преко двадесет милиона људи, што је много више него све остале "савезничке" државе заједно. Има лијеп графикон тамо на Википедији, могли би Лони и АДЛ да га поставе. Мада, зашто дозволити да нас неке тамо чињенице ометају у одржавању и развијању мита о злим Русима?
А кад је ријеч о параноји - данашња манија Империје Зла за ширењем је само наставак онога што се дешавало за вријеме хладног рата. Сви знамо за кубанску кризу, кад су "зли" Руси "угрозили свјетски мир" постављањем својих ракета на Кубу, док су америчке ракете у Турској потпуно природна и савршено подразумијевајућа ствар.
Genetski četnik

tomat

Quote from: Джон Рейнольдс on 28-12-2012, 16:23:16
Уосталом, у којој је држави Вернер фон Браун после рата био високо позициониран?

mislim da bi SSSR rado koristio usluge fon Brauna, nego su Amerikanci pre stigli do njega, tj ovaj je procenio da bi mu kod Amerikanaca bilo bolje i verovatno nije pogrešio. bilo je nemaca i u Ruskom raketnom programu, zar ne?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

дејан

не

едит - не за коришћење вон брауна, њега би судили и убили, али су користили немачке научнике, који су, већ завршили већ како су завршили...али сигурно не као национални хероји и тсл.
...barcode never lies
FLA

varvarin

E sad, pošto ovo dotiče teme koje mene zanimaju:
Jedna veća grupa nemačkih inžinjera, koi su za Hitlera razvijali mlazne motore i mlazne avione, odvedena je u SSSR 1945. godine. Dobili su poseban biro, radili šta su radili - i bili vraćeni u Istočnu Nemačku krajem pedesetih, gde nastavljaju da rade na avionima.
Dok su obični zarobljenici odvedeni u Sibir. Preživeli su vraćeni početkom šezdesetih u Ist. Nemačku.

Kimura

Nadam se da niko nije pomislio da podržavam nekakav mit o zlim Rusima. Taman!
Nisam ja Steva da određene narode onako đuture mrzim ili volem.
Ruse pre žalim, nesrećnike, što su morali da iskuse realnost realnog socijalizma. A pri tome ne mislim na siromaštvo, koje kada su svi oko vas siromašni i ne pada teško, već na odsustvo svake, ama baš svake slobode.
Moćna je država bila SSSR, ali valjalo je u njoj živeti!

Tex Murphy

QuoteNadam se da niko nije pomislio da podržavam nekakav mit o zlim Rusima.

Не, не, кад сам споменуо "зле Русе", мислио сам на неке друге чланове форума :-)
Genetski četnik

Джон Рейнольдс

Quote from: tomat on 28-12-2012, 19:18:42
Quote from: Джон Рейнольдс on 28-12-2012, 16:23:16
Уосталом, у којој је држави Вернер фон Браун после рата био високо позициониран?

mislim da bi SSSR rado koristio usluge fon Brauna, nego su Amerikanci pre stigli do njega, tj ovaj je procenio da bi mu kod Amerikanaca bilo bolje i verovatno nije pogrešio. bilo je nemaca i u Ruskom raketnom programu, zar ne?

Одговор је већ дат, али су кључне речи биле "високо позициониран". Дакле, не "користили услуге". То уопште није детаљ, то је кључно.

едит: Него, постоји још нешто. Приметио сам да се често потеже "аргумент" ШББКББ: нпр, спомене се америчка агресивна политика данас... па онда неко излети с "а можда (верујем да, вероватно, сигурно...) би се Руси понашали исто (да могу)". Нема потребе да се расправља о туђим нагађањима паралелно са чињеницама.

Quote from: kimura on 28-12-2012, 21:53:53
Ruse pre žalim, nesrećnike, što su morali da iskuse realnost realnog socijalizma.

И са оваким би оценама требало бити опрезан. Ево ми сад, сви срећни, имамо (слободни, тржишни, неолиберални, којивећкурац) капитализам.

Важно је проценити ко и зашто одређени систем негде инсталира, а из ове перспективе индивидуалну срећу није могуће измерити. Уосталом, на основу твојих неколико порука овде, ти срећу поистовећујеш с материјалним (није било аутомобила, шминке, "улепшавања живота"), а поента у свим таквим расправама јесте нешто друго - идеологија, менталитет, традиција, итд. Полазиш из своје перспективе, а то је увек погрешно.

#Τζούτσε

Alexdelarge

Джон Рейнольдс

Био сам присутан кад је пре петнаестак година Жика О'Бретковић објашњавао да ће се Србија извући из кризе ако повећа извоз, па је чак и набројао шта би требало извозити; између осталог, по Жики, требало би да извозимо кафу и белу кафу.

#Τζούτσε

Kimura

Zaista, Džone, polazim od svoje perspektive. Tu si u pravu, a u svemu ostalom, bar kada sam ja u pitanju, grešiš.
Pitam se da li bi prihvatio da promeniš sadašnju našu sreću za onu koju su imali Sovjeti u svoje doba?
Ovo je gotovo kao da sam te pitala da li bi izvršio samoubistvo, pošto se takav ljubitelj teoretisanja kod Staljina ne bi nanosio glave.
Svi moji komentari na štetu SSSR nisu u korist nekog drugog, ''srećnijeg'' sveta. Svako ima svoju muku.
Za mene je pomenuta sreća stvarno među navodnicima. Možda zato što sam u životu imala prilike da upoznam veliko siromaštvo, a veliko bogatstvo nisam srela ni u prolazu, pa opet lično nisam nesrećna.
Svesna sam da se stvaranje tog (kao ni bilo kog drugog) sistema nije desilo samo od sebe, pripremalo se decenijama, pa ipak ne verujem da nam je sudbina u zvazdama zapisana. Moglo je biti i drugačije nego što je bilo.

Lord Kufer

Nemate vi pojma koja je to frustracija. Kad ti seljober tamo kaže: Ne može rokenrol i tačka!
Pojma nemate.