• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Objavljivanje i zastita rukopisa

Started by dunja, 21-09-2010, 21:43:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

džin tonik

sad si me zaintrigirala. sto bi to inace moglo biti, da nudis u srbiji? koju si prednost umisljas?

pokojni Steva

Poždero sam kokice. A i nemrem više. Ajd pa pa!
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Tex Murphy

Quote from: dunja on 23-09-2010, 00:28:31
Quote from: Boban on 23-09-2010, 00:23:05
tek smo počeli.
Sad kada nas tvoje delo više ne zanima, moramo se posvetiti tebi.

Manite se corava posla.Ja sam jedna krajnje nezanimljiva licnost.
Erm, ko je govorio o ličnosti? Siguran sam da je Boban na umu imao nešto sasvim drugo.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Boban

Quote from: dunja on 23-09-2010, 00:28:31
Manite se corava posla.Ja sam jedna krajnje nezanimljiva licnost.

ma znamo to, ali vidiš da pokušavamo malo da ti dignemo moral.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

nickname

dunja

Quote from: Пантелија Чедомор on 23-09-2010, 00:32:11
sad si me zaintrigirala. sto bi to inace moglo biti, da nudis u srbiji? koju si prednost umisljas?

Bas ni jednu.
Budite obazrivi kada sudite o tudjoj pameti.
Nisu glupi svi koji su pametniji od vas.

Dusko Radovic

dunja

Vidim da ste se lepo zaigrali, pa samo nastavite.
Ja vas pozdravljam. xyxy

Dusko Radovic

cutter

baci pasus da se igramo. ooooo  :(

Savajat Erp

оде...невероватно шта се изроди од неколико питања о издаваштву. а ни пасуса, ни слике...`бем ти ваки живот!
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

angel011

Što se zaštite rukopisa tiče, možeš da platiš odgovarajućoj agenciji, ali to ne može nikog da spreči da ti ukrade tekst (ovde pretpostavljamo da uopšte ima nekog koga zanima da ti tekst ukrade). Sve što ta zaštita može da učini jeste da ti pomogne da, kad tužiš barabu lopovsku, imaš dodatni argument na svojoj strani. S tim što ti je i dalje potreban advokat, čiji će honorar biti veći od onog koji bi dobila da ti objave knjigu (honorar za objavljivanje knjige je najčešće ili ništa ili izvestan broj autorskih primeraka), i što bi se proces otegao u beskraj i ko zna da li bi ga dobila ako onaj ko te je pokrao ima veze.

Ukoliko ti se autorski honorar ne meri ni nulom ni isključivo autorskim primercima, najčešće je to izvestan mali procenat od prodatih primeraka tvoje knjige, i taj procenat ti periodično isplaćuju (neki sa kašnjenjem, neki te lažu o tome koliko je primeraka tvoje knjige prodato, neki se prave blesavi i ne daju ti ništa uprkos ugovoru). Knjige u velikoj meri prodaje hajp, pa ako tvoj izdavač nema marketinšku mašineriju koju je voljan da uloži u prvenac početnika za koga niko nikad nije čuo, prodaće se tek mali broj primeraka. Ako ti knjiga stvarno nešto valja, tokom godina bi mogao da se rasproda ceo prvi tiraž, samo što će to potrajati.
We're all mad here.

scallop

Sve je kako naša advokatica kaže. Zadivljen sam kako je to skuckala na tako malo prostora. Dodao bih samo da je za ujdurmu na topiku kriva sama Dunja, zbog fobije oko krađe. Izdavači neće rukopise ni da ukradu. :cry:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Dr00d

44 posta...
Koji (bivši) član drži rekord sa najmanjim brojem postova u trenutku bežanja sa foruma? Jel vodi neko tu evidenciju?  :lol:
There's no saint like a reformed sinner.

dunja

Quote from: angel011 on 23-09-2010, 09:23:27
Što se zaštite rukopisa tiče, možeš da platiš odgovarajućoj agenciji, ali to ne može nikog da spreči da ti ukrade tekst (ovde pretpostavljamo da uopšte ima nekog koga zanima da ti tekst ukrade). Sve što ta zaštita može da učini jeste da ti pomogne da, kad tužiš barabu lopovsku, imaš dodatni argument na svojoj strani. S tim što ti je i dalje potreban advokat, čiji će honorar biti veći od onog koji bi dobila da ti objave knjigu (honorar za objavljivanje knjige je najčešće ili ništa ili izvestan broj autorskih primeraka), i što bi se proces otegao u beskraj i ko zna da li bi ga dobila ako onaj ko te je pokrao ima veze.

Ukoliko ti se autorski honorar ne meri ni nulom ni isključivo autorskim primercima, najčešće je to izvestan mali procenat od prodatih primeraka tvoje knjige, i taj procenat ti periodično isplaćuju (neki sa kašnjenjem, neki te lažu o tome koliko je primeraka tvoje knjige prodato, neki se prave blesavi i ne daju ti ništa uprkos ugovoru). Knjige u velikoj meri prodaje hajp, pa ako tvoj izdavač nema marketinšku mašineriju koju je voljan da uloži u prvenac početnika za koga niko nikad nije čuo, prodaće se tek mali broj primeraka. Ako ti knjiga stvarno nešto valja, tokom godina bi mogao da se rasproda ceo prvi tiraž, samo što će to potrajati.

Vrlo, vrlo obeshrabrujuce. Uprkos tome - hvala!

Dusko Radovic

angel011

Pa, ne ide baš kao u onim pričama kad neko odnese prvenac kod izdavača i to preko noći postane bestseler.
We're all mad here.

Boban

dunješka, možda bismo mogli da nastavimo.
Vidiš, svojevremeno sam napisao autoru Konstantinovog raskršća da piše kao retardirana osnovnoškolka, sa pridevima i ponavljanjima, pa vidi dokle je dogurao.

dunja

Dusko Radovic

Boban

svako može da pogreši; čak i ja...

dunja

Ne dozvolite Boki da upuceni Vam poljubac izazove ovakvu slabost ka meni... xremyb

Dusko Radovic

Boban

o, pa nije to slabost, ali pošto se izgleda sjajno koprcaš, palo mi je na pamet da taj segment nismo dovoljno iskoristili.

dunja

Oh, ja sam se tako ponadala da je slabost!!
Ka meni...
Evo jos jednog, mozda Vas smeksa... xremyb

Dusko Radovic

Boban

Zaboravljaš da sam do trećine uveren da si muško.
Jednu trećinu podozrevam da si glupačica.
Jednu trećinu mislim da si zapravo vrlo pametna.
Jednu trećinu verujem da često misliš sopstvenom glavom.
Jednu trećinu sam uveren da tvoje pisanije ništa ne nudi.
Jednu trećinu strepim da sam se ogrešio o tebe.

dunja

Bobi, jedno celo ima tri trecine!
Ovo sto si naveo su sestine!
Ja jedno celo mislim da si diiivan! xremyb

Dusko Radovic

Boban

Samo kod prostih organizama tri trećine daju jedno celo...

dunja

Bilo bi divno da to pretocite u teoriju i osvojite i neku matematicku nagradu!
Ili to moze biti stih pesme:

...Samo kod prostih organizama
tri trecine daju jedno celo...

Naprosto, kao istrgnuto iz neke pesme Mike Antica!
Bravo! xremyb

Dusko Radovic

Cornelius

Quote from: Boban on 30-09-2010, 02:36:23
Jednu trećinu podozrevam da si glupačica.
Jednu trećinu mislim da si zapravo vrlo pametna.
Jednu trećinu verujem da često misliš sopstvenom glavom.
Jednu trećinu sam uveren da tvoje pisanije ništa ne nudi.
Jednu trećinu strepim da sam se ogrešio o tebe.

Ej, pa ovo je ljubavna poezija! xremyb
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

lilit

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Mica Milovanovic

Da je haiku
imao bi
tri trećine.
Mica

Boban

A vi nemate pametnija posla, a?

dunja

Molim da nam se ne mesate u razgovor!
Boki i ja tako divno cavljamo...

Dusko Radovic

zakk

Nego, nismo jednu bitnu tačku izbistrili, a to je odakle ja kao izdavač da znam da mi je Dunja poslala svoj rad? Ko će i kako mene da zaštiti od pisca?  xrofl
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Boban

Teorijski, imaš ugovor, ali u praksi, izdavač snosi troškove prema pravom autoru, a onda pokreće građansku parnicu protiv svog pisca. Drugim rečima, ako bi te Dunja zajebala, mogao bi da se besiš na drvo...

dunja

Prema Zakonu o autorskim i srodnim pravima svako delo je zasticeno od trenutka nastanka, pa u skladu sa tim ni jedan drzavni ni vandrzavni organ nema diskreciono pravo da autorsko delo stiti.
Ono se moze samo deponovati, i tako autor eventualno dokazuje autorstvo u slucaju spora, kradje.... itd.
Izdavac tesko da tu moze biti ostecen od strane autora.
A Dunja nikada nikoga ne bi zajebala. xremyb

Dusko Radovic

Cornelius

Quote from: Boban on 30-09-2010, 16:10:54
A vi nemate pametnija posla, a?

Imamo, ali volimo da posmatramo ženjene muškarce u godinama kako pišu ljubavnu poeziju neiskusnim šiparicama.  xrotaeye
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Boban

Teorijski ti jesi u pravu, dunja, ali je Zakon mnogih zemalja, pa i naš, u prvi plan brige o validnosti stavio izdavača. Dakle, ovo ne pričam napamet, već iz sprovedenih primera u praksi.
Osoba A (ili D u ovom slučaju) pojavi se sa rukopisom i izdavač ga objavi. Ispostavi se da je osoba D ukrala delo od osobe B, ali to naravno nije prijavila. Osoba B vidi svoje delo potpisano tuđim imenom i dođe kod izdavača, prvo sam, pa ako ne dobije nadoknadu pošalje advokata koji sve završi za vrlo kratko vreme. Izdavač je dužan da nadoknadi osobi B traženu sumu. Posle toga izdavač treba da juri, ujuri i dotuče osobu D, ali kroz građansku parnicu što je mnogo sporije i neefikasnije, posebno ako je osoba D šmugnula u neku drugu zemlju ili samo u nepoznatom pravcu.

dunja

@ cornelius  Nemojte olako suditi o tudjem iskustvu.
O neiskustvu posebno.

Dusko Radovic

dunja

Cekaj Bobane, ali ako osoba B dodje kod izdavaca i potrazuje prava na osnovu toga sto je izdavac objavio njegovo autorsko delo, on mora imati dokaz da je delo njegovo. Uzmimo da sve sto si naveo ima smisla, i da je tako. No cinjenica je da je najteze upravo autoru koji je morao da dokaze svoje autorstvo. Jer ukoliko ga ne dokaze izdavac nije ni u kakvoj obavezi da mu ista isplacuje. Je li tako?

Dusko Radovic

Boban

Jeste, ali govorimo o situaciji da je osoba B mnogo pre osobe D zaštitila autorstvom svoje delo ili ga objavila, što je isto.

Ti misliš da kada odneseš rukopis na zaštitu neko čita i proverava. Pa prepiši celo poglavlje Božanstvene komedije i zaštiti ga kao svoje, niko ti neće praviti problem.
Kod zaštite nije uopšte bitno šta je ko zaštitio, već ko je PRVI to uradio.
Ili ko je pre objavio.

dunja

Vazno je da ako Vas kojim slucajem utuze, znate da mozete da pronadjete azil u nekoj drugoj zemlji...

Dusko Radovic

scallop

Sve je u okviru Rimskog prava jačeg. :lol:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Perin

Danas sam nabasao na ovo:

IZDAVAČKA KUĆA GEOPOETIKA

Na našu adresu svakodnevno pristižu novi rukopisi, ukupno više od 600 romana, knjiga priča i drugih tokom jedne kalendarske godine. Naše finansijske mogućnosti, kao i visoki standardi do kojih držimo u našoj izdavačkoj kući, ne dopuštaju nam da iz te količine primljenih predloga objavimo više od dva rukopisa godišnje.
U cilju što bolje i ažurnije selekcije, "Geopoetika" je uvela novi pristup u razmatranju vaših rukopisa i to podelila u dve faze:
Prva faza podrazumeva slanje predloga za objavljivanje uz dole pomenute podatke i priloge;
Druga faza podrazumeva čitanje celokupnog rukopisa i ona se sprovodi samo ukoliko je urednički tim doneo odluku da želi uvid u ceo rukopis na osnovu podataka I priloga iz prve faze.

Vaš predlog, dakle, treba da sadrži:

• podaci o autoru, kratka biografija sa kontaktima autora (najviše jedna autorska strana teksta)
• sinopsis dela (najviše tri autorske strane)
• žanr, obim i sadržaj dela ukoliko ga delo ima
• objašnjenje zašto smatrate da je Vaš rukopis važan da bi izdavačka kuća "Geopoetika" trebala da ga objavi (jedna autorska strana)
Sve mora biti pripremljeno u štampanom obliku, odnosno otkucano na komjuteru, jednostrano na papiru formata A4, sa dvostrukim proredom.
Predlog za objavljivanje šaljite isključivo poštom na adresu:

IP "Geopoetika"
Dositejeva 13
11000 Beograd

Svi predlozi pristigli bez navedenih podataka i poslati na drugačiji način, neće se uzimati u razmatranje.

U roku od dve nedelje od prispeća predloga, urednički tim donosi odluku da li smo zainteresovani da dobijemo ceo rukopis na uvid kao drugu fazu u razmatranju, ili negativan odgovor kao konačnu odluku. O bilo kojoj vrsti odgovora da se radi, obavestićemo vas isključivo putem e-maila ili pismom koje ćemo poslati na vašu adresu.

Perin

Albedo 0

romana... a ima li koja izdavačka kuća da izdaje naučne radove?

angel011

Geopoetika je izdala i knjige filozofije.
We're all mad here.

Albedo 0

mislio sam na prvence, radove početnika, ne vjerujem da rade isto što i sa romanima, mada otkud znam...

pokojni Steva

Quote from: Albedo 0 on 10-10-2010, 16:38:32
romana... a ima li koja izdavačka kuća da izdaje naučne radove?

Probaj kod Scallopa. On je ,,naučnik,, ko i ti, možda ti nađe nešto. Eventualno na Kalencu, tamo kod spanaća ili rotkvica...
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Albedo 0

genijalno, i popu Šimi se svidjela fora

dunja

Zamisli koji ocajnik treba da budes pa da saljes sinopsis, podatke o zanru, obimu i o obrazlozenje zasto treba da ga Geopoetika objavi!!!
Da ovde postoji smajli koji se krsti, i to sa obe ruke njega bih stavila!

Dusko Radovic

Perin

Mislim da ćeš ti biti prva osoba koja će sa moje strane otići na ignore. Takvu naivnost nisam u životu sreo. Tebe ne bi zadovoljio ni jebeni Thor Books. Uživaj u zabludi.  xcheers

xyxy