• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Tema za april

Started by scallop, 15-03-2011, 01:17:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

SuperSynthetic

Od kada su otvarači za konzerve izbačeni iz uptrebe, a paštete počele da se otvaraju tako što bi im se otpevalo - kad bi svi ljudi na svetu - sluh stanovništva se znatno popravio.
Ostalo je pitanje da li pašteta utiče na sluh ili je to bio rezultat novog patenta za otvaranje konzervi. U to vreme zabeležena je velika potrošnja proizvoda od paštete u našem regionu pošto su bili vrlo jeftini, a standard nizak.
Danas, kao što i sami znate, paštetu možete naručiti samo u najotmenijim restoranima na Veneri. Služe je kiborg boginje koje je mažu po sebi, a gosti je ližu dok ove pevaju - kad bi svi ljudi na svetu-.
Ženske posetioce naravno služe muške "boginje", koje pevaju - kad bi sve žene na svetu -
Odlučile da.
He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

Albedo 0

pa to tvoje je mnogo bolje :)

Josephine

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 19-03-2011, 13:32:03
D, priča nije tako strašna ispala kao šta sam mislio da će biti. Nekako mi se čini da bi ti se mogla i svideti, ali opet, pipavo je preoblačenje u nomadskog uljeza.

Sofronije Leghorn - Nateraj mi loptu pravo u grlo

:evil:

pokojni Steva

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Josephine

Loni

Ući u poziciju ženskog pola,
na temu ,,Uljez''.
Hm... Je l može ovako? :-)

Vendi - Uljez (Lepeza, 4 jul 2009.)

Josephine

Nameravaš li ti da napišeš priču ili da se izruguješ celoj ideji?

Morao si da nam zagadiš ceo prostor samo tebi znanim namerama?

Sram te bilo, to je sve što imam da ti kažem.

Boban

Ma Lom(ljavina) je objavljivan, afirimisan pisac; gde će on da se zajebava sa nama sitnom boranijom.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Josephine

Jadnicizam je raširen koliko i kretenizam. A neko spada u obe kategorije istovremeno.

Stipan

Samo kad je živnulo malo ovde, pa makar to bilo i zbog lomljavine.

Loni

Ajde D. Ne budi na kraj srca.
Ja se samo malo šalim.

Quote from: Boban on 21-03-2011, 12:21:43
Ma Lom(ljavina) je objavljivan, afirimisan pisac; gde će on da se zajebava sa nama sitnom boranijom.

Nije stvar u tome da ne bih pisao priču.
Problem je u nečem drugom.
Ne umem da osmislim KRATKO.

Zatražite nešto nadugačko. Od bar 50 kucanih strana i rado ću učestvovati.
Ne umem da se sažmem.

Josephine

Lepo si se sažeo u postu sa klipom, zar ne? Dovoljno da nam otkrije tvoj talenat, ne treba da nam pišeš 50 strana, hvala.

Neke šale imaju vreme i mesto za to.

Boban

Eh, Lome, zavuče ti ga ona do balčaka... još si ti nejak da se rveš sa odraslima.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Stipan

Ovde svi edituju, ne stižem da ispratim sve promene.

Loni

Quote from: D. on 21-03-2011, 12:27:37
Lepo si se sažeo u postu sa klipom, zar ne? Dovoljno da nam otkrije tvoj talenat, ne treba da nam pišeš 50 strana, hvala.

Neke šale imaju vreme i mesto za to.

Izvinjavam se još jednom.
Možda si pomislila da potcenjujem ženski ugao i temu ,,Uljez''.
Nije tako. (Dalekooo je miljama) To je bila šala na moj sopstven račun jer mi zaista ništa drugo ne bi palo na pamet u ovom zadatku nego da sam neka Vendi, kojoj uljez ulazi u cveće.

Elem,
KRATKA PRIČA i DUŽA FORMA dve su potpuno različite stvari.

KRATKA PRIČA
zahteva sažetost, efektnost, jak obrt na kraju sa jasnom poentom.
Na početku priče sve zamagliš, a već posle par strana efektno otvoriš ,,sve'' karte. Tu mi je Angel011 favoritkinja.

DUŽA FORMA
daje ti slobodu da furaš i furaš u nedogled.
Nemaš obavezu da budež sažet, efektan, pa čak i ni da imaš jaku fabulativnu nit.
Tu imaš pravo na digresije, jezičke bravure, koje su same sebi dovoljne i praćenje toka svesti. (Mada ne znam koliko fantastika legitimiše postmodernu).

Evo ja obećavam da ću onog momenta, kad se ovde bude tražila ta duža forma poslati rad. Imam u glavi sagu o deratizeru iz budućnosti, koji se bori protiv mutanskih pacova, a zbog čipa ubija premijera države u kome vidi pacova. Čim ima moć da menja vizije. Deratizer će naravno biti pandan ubice Đinđića, koji je zaista zatrovan da u njemu vidi pacova.
Zapravo srpsku sadašnjost preneću u tehnološku budućnost.

Mislio sam da će to biti priča, al' ne vredi.
Kad rastegnem onda ne znam za kraj.

Neko jednostavno nije rođen za kratko i tu nema leka.

Nightflier

Sa' će Glomljavina da vi pojasni šta je kratka priča, za slučaj da ste neobavešteni & neupućeni.  xrofl
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Loni

Ja sam definisao razliku upravo zato da mi neko pojasni bolje. Da me dopuni ili kaže sa čime se ne sleže.

Ako ti misliš da razlika nije u stvarima, koje sam naveo demantuj i dopuni. Rado ću prihvatiti.

Albedo 0

lilit

Ja cekam Batinu pricu s nestrpljenjem. Javlja mi se da cu biti odusevljena. :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Albedo 0

Nećeš, vjeruj mi :lol:

toliko sam nagrdio priču, ipak je pišem iz D. perspektive (toliko me je inspirisala), da se i meni pomalo gadi :)

U stvari, strah me i da je pošaljem Bobanu  xph34

Dno takmičarske liste je zagarantovano, o reakcijama da i ne pričamo  :oops:

Josephine

Pošalji, naravno. Ja ću uvek braniti tvoje pravo da pišeš za radionicu.

analogdigit

Joj ljudi, ne znam što se povela tolika rasprava oko Lomovog posta, ja sam umro od smeha kako je on to uspeo da sažme u dve reči! :lol:

Stipan

E, najzad i Batu da jednom vidim prepadnutog!

scallop

Quote from: lilit_depp on 21-03-2011, 12:56:14
Ja cekam Batinu pricu s nestrpljenjem. Javlja mi se da cu biti odusevljena. :lol:
Offtopic: Jal' putuješ jal' si doputovala? Nemoj da dolazim bez potrebe.

Albedo, dno nam nedostaje, pa bi bilo sasvim altruistički da zauzmeš to mesto.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

Quote from: analogdigit on 21-03-2011, 13:09:42
Joj ljudi, ne znam što se povela tolika rasprava oko Lomovog posta, ja sam umro od smeha kako je on to uspeo da sažme u dve reči! :lol:

Zato što nisi pratio situaciju poslednjih par dana. Ili to, ili je nisi shvatio.

Stipan

I bolje mu je. Mogao je proći kao ja i Mouchete...

Josephine

Neke stvari povređuju druge ljude više nego vas. Zato pažljivo kada odlučite da se umešate.

Stipan

Ma da, D., objasnila si to već...  :(

SuperSynthetic

A vidi ovo. Daću ti gram po gram, a prašak leti na sve strane. Zemlja porekla egzotična je. Nešto malo bar za sutra ostavi. Ne mogu da verujem. Ko je pisao stihove? Nema veze sa temom. Naravno.

Ана Николић - Девојка од чоколаде (Ana Nikolic - Devojka od cokolade)
Ана Николић - Девојка од чоколаде (Ana Nikolic - Devojka od cokolade)

lilit

@skalop,
Pozdrav iz aviona. :lol: Polecemo za 3 minuta. Ako ne padnemo usput, vidimo se. :)
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Josephine

Zamolila bih vas da ne zagađujete redak prostor u Srbiji očišćen od turbo-folk kuture. Makar i iz zezanja.

Melkor

@skalop,
Ti bolje smisli neko lepo mesto sa dobrim cevapima :)

@D. Pa nisi valjda kliknula play?
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Stipan

Ona da ne klikne?! Crkla bi od radoznalosti.  :)

Albedo 0

Quote from: Stipan on 21-03-2011, 17:06:23
Ona da ne klikne?! Crkla bi od radoznalosti.  :)

ista je i u mojoj priči

SuperSynthetic

Quote from: Lom on 21-03-2011, 12:44:41

KRATKA PRIČA i DUŽA FORMA dve su potpuno različite stvari.

KRATKA PRIČA
zahteva sažetost, efektnost, jak obrt na kraju sa jasnom poentom.
Na početku priče sve zamagliš, a već posle par strana efektno otvoriš ,,sve'' karte. Tu mi je Angel011 favoritkinja.

DUŽA FORMA
daje ti slobodu da furaš i furaš u nedogled.
Nemaš obavezu da budež sažet, efektan, pa čak i ni da imaš jaku fabulativnu nit.
Tu imaš pravo na digresije, jezičke bravure, koje su same sebi dovoljne i praćenje toka svesti. (Mada ne znam koliko fantastika legitimiše postmodernu).

Evo ja obećavam da ću onog momenta, kad se ovde bude tražila ta duža forma poslati rad. Imam u glavi sagu o deratizeru iz budućnosti, koji se bori protiv mutanskih pacova, a zbog čipa ubija premijera države u kome vidi pacova. Čim ima moć da menja vizije. Deratizer će naravno biti pandan ubice Đinđića, koji je zaista zatrovan da u njemu vidi pacova.
Zapravo srpsku sadašnjost preneću u tehnološku budućnost.

Mislio sam da će to biti priča, al' ne vredi.
Kad rastegnem onda ne znam za kraj.

Neko jednostavno nije rođen za kratko i tu nema leka.

U pravu je Lom. Skroz. Nije spot i reklama isto što i film. Samo kada počneš jedno da radiš na tome i ostaneš. Bar je tako u većini slučajeva.

SuperSynthetic

Poješću Trokrilnom svu paštetu.

- Od kada su otvarači za konzerve izbačeni iz uptrebe, a paštete počele da se otvaraju tako što bi im se otpevalo - kad bi svi ljudi na svetu - sluh stanovništva se znatno popravio.
Danas, kao što i sami znate, paštetu možete naručiti samo u najotmenijim restoranima na Veneri. Služe je kiborg boginje koje je mažu po sebi, a gosti je ližu sa njih dok ove pevaju - kad bi svi ljudi na svetu-.
Ženske posetioce naravno služe muške "boginje", koje pevaju - kad bi sve žene na svetu -

- Ženske posetioce? Va'lda posetiteljke - kaže Madona svome mužu dok u 3-D projekciji čitaju blog o restoranima u blizini Zemlje koji ovaj piše.
- Bolje gošće - dodaje on priključen na bio personalni računar. Projekciju reči - Ženske posetioce - zamenjuje reč - Gošće-.

- Na šta ti liči ovo, muške boginje?- nastavlja Madona da mu traži greške. Gledaju u vazduhu ispred njih tekst smirujuće zelene boje.
- Pa šta da stavim? - gleda je Leni upitno. Leže na bračnoj prostirci koja je uključena na režim rada -odmor i relaksacija.
- Zabavljači koji plešu - sigurna je Madona da tako treba.
- Okej - slaže se Leni pomirljivo što registruju i detektori bio procesora diskretno smešteni u njegovoj kosi.
Muške boginje postaju zabavljači koji plešu u zelenom tekstu. Madona se zadovoljno smeši dok gleda u prvi deo donjeg reda.
 ...Gošće naravno služe zabavljači koji plešu...

- Odlično - zadovoljna je Madona. Pritiska zeleno dugme za motivaciju supruga na konzoli pored kreveta. Nagradiće ga jednim slatkim ukusom čokolade u njegovim ustima. Bez i jedne kalorije.
- Aaa!- Leni se drži za zadnji deo vrata u kom mu je ugrađen bio čip.
- Zašto me kažnjavaš? - nije mu jasno zašto mu je supruga uputila realni osećaj sečenja glave tupim reckastim nožem?
- Nisam - zbunjena Madona pritiska po konzoli.
- Aaa, nee, zašto? - pita je Leni dok oeća propeler koji mu melje lice. Iako zna da je to sve animacija sa podrškom realnog bola, nije mu uopšte sve jedno.
- Madona isključuje motivator dok se Leni drži za lice u neverici da su mu svi delovi lica na mestu.
- Zašto si opet promenio - pita muža dok gleda donji red teksta u vazduhu ispred njih.
- Nisam ni pomislio na text. Šta ti je? - gleda je Leni upitno još uvek u šoku od propelera koji mu je "samleo" lice.
- Leni, ne šali se! - uplašena je Madona.
- Nije valda! - strah prelazi i na Lenija.
- Ti znaš šta znači kada projekcije reči počnu same da menjaju značenja? - njeno pitanje zvuči kao slutnja.  
Leni napipava bio detektore za pisanje u svojoj kosi. Vizuelizuje ali ne može ništa da napiše u 3-D projekciji. U neverici gleda u poslednji red zelenog teksta u vazduhu ispred sebe.    
 ...Gošće naravno služe Bogovi koji plešu i pevaju - kad bi sve žene na svetu - ...

Stipan

Naziv dela :
Feminističko - šovinističko - mizogena sado - mazo farsa
(by SuperSinthetic).

SuperSynthetic

Što reče Lom, priča ili roman? Od ovoga gore ladno može sto strana da se napiše. Navukli smo se na kratku formu.

Ovo dole verovatno svi znate ali je primer kratke forme koja ti kaže više nego 5 sati istorijsko dosadnog filma.

VH1 Anti Rockstar. Best Advert Ever!!!

Stipan

Pa ko ti brani da pišeš roman? Uostalom, svaki izdavač će radije prihvatiti roman nego zbirku priča. Ako ti je stalo do objavljivanja, of course...

SuperSynthetic

Učim. Za sada to ima smisla. Ne bi samo da to bude u fazonu kao kad odeš u Ameriku pa te neko od naših ko tamo već dugo živi pita
- Šta ti znaš da radiš? 
- Ja sam pisac.-
- E ima ti ovde da pentaš i pentaš.
- Koliko?
- 20 godina najmanje.
- Onda?
- Onda ćeš šrafove da zavrćeš.
- A kada ću da pišem?
- Kada se vratiš kući. 

pentati - baviti se molerskim poslovima prim prev.

Stipan

Pa onda moluj. Batali Lomovu propagandu.

molovati - baviti se pisanjem za aprilski krug. prim prev.

SuperSynthetic

Molujem, molujem bulja mi utrnula. Odo sad na petu aveniju da kečujem bas. Pokvarila mi se velika crvena kara. Američka.

Sine Nomine

Добро вече.
Да ли и ми "тазе" регистровани можемо да учествујемо у радионици, или је потребно да се прво "представимо" неким текстом/причом?

Josephine

Naravno da možete da učestvujete bez prethodnog predstavljanja pričom/tekstom. :)

U prvom postu ove teme imaš temu za aprilski krug. Priča ne sme da ima više od 6000 karaktera sa razmacima, i imaš fore da je napišeš i pošalješ do 1.aprila u ponoć.

Uživaj. :)

Josephine

Quote from: SuperSynthetic on 21-03-2011, 19:11:52

Samo što su cenzurisali ovaj kraj, kada obojica, goli, mokre jedan na drugog. Inače, slažem se - dobra, originalna reklama.

Albedo 0

Ja imam 6700 znakova!   :(

Josephine

Dogovorili smo se da je dozvoljeno prekoračenje broja k od 5% (300k). Mada, scallop (sa pravom, što se mene tiče) ne priznaje ovo prekoračenje.

Albedo 0

Samo da znate svi da skrnavite remek djelo!

Tex Murphy

Ma ništa te ne sprječava da kasnije objaviš integralnu verziju. To će samo da doprinese tvojoj slavi :-)
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Josephine

Quote from: Harvester on 22-03-2011, 01:32:21
To će samo da doprinese tvojoj slavi

Pa, već se pokazalo da učestvovanje u radionici ume da bude mač sa dve oštrice.