• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Tema za april

Started by scallop, 15-03-2011, 01:17:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pokojni Steva

Bobanovo pitanje je čisto praktične prirode; šta ako pobednička priča ne isprati zadatu promenu pola i time u praksi do apsurda zadovolji temu 'uljeza'? Bilo bi veselije nego kod 'samoglasanja'. Ipak, sumnjam da će se pojaviti takav veseljak.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Josephine

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 23-03-2011, 11:17:34
Bobanovo pitanje je čisto praktične prirode; šta ako pobednička priča ne isprati zadatu promenu pola

Čini mi se da će tu biti nekih novoregistrovanih u krugu. Ne možemo da učinimo ništa osim da imamo poverenja.

Pol ogromne većine učesnika/ca je poznat, a kada bismo se takmičili tu bi mogla neka diskvalifikacija da se desi... Može i kad nije takmičenje, čisto radi promocije fer ispunjavanja zadataka.

Ipak, i ja sumnjam.  

Albedo 0

Ja sumnjam u vašu sposobnost rezonovanja.

Koji moj bi neki novoregistrovani to činio,jedino ako misli da održava neki online identitet suprotnog pola u nedogled, ili još gluplje - da pobjedi i više se ne pojavljuje na forumu.

Dakle, ovdje nema nikakve potrebe da se laže

scallop

Ako neko nešto zezne, poslaću ga na studije topika "Mizoginija i filantropija feminizam" (znao sam da je nešto na F).
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

Ma stanite malo - zadatak nije bio pisati iz prvog lica suprotnog pola.
Samo je glavni lik morao imati dobru karakterizaciju i biti suprotnog pola.
Ili ja nisam dobro razumeo zadatak!?

Josephine

Quote from: scallop on 23-03-2011, 11:27:24
Ako neko nešto zezne, poslaću ga na studije topika "Mizoginija i filantropija feminizam" (znao sam da je nešto na F).

:mrgreen:

Ma dobro... I mi smo se ovde dugo preganjali oko pojma r...adionica. Ništa novo u diskusijama gde su diskutanti iz različitih oblasti.

Stipane, i ja sam tako razumela zadatak i ne znam zašto si se zbunio sad.

Stipan

Ma kako se ne bih zbunio. Malo - malo pa neko bubne nešto o transformersima.

Josephine

To Boban unosi pometnju.

Scallop je sasvim lepo i jasno postavio zadatak.

Stipan

Kad smo već kod Bobana - je li stižu te priče ?

Anomander Rejk

Pa ja verujem da je rano još, mislim da većina priča pristigne u zadnja dva tri dana, a ima još više od nedelju dana...
Tajno pišem zbirke po kućama...

Boban

Quote from: Bata Trokrilni on 23-03-2011, 04:40:04
Čak ni Boban nije shvatio šta je scallop ovdje zamutio :lol:

Mislim da nema potrebe za naglašavanjem pola autora, jer tvoja priča mora da se vrti oko suprotnog pola, dakle Boban će imati junakinju a D. junaka priče, samim tim se zna pol autora (suprotan od junaka).

Kada sledeći put pomisliš da ja nešto nisam shvatio, prvo proveri da li si ti shvatio dobro.
Moje pitanje je jednostavno: ako autor ne ispoštuje promenu tačke gledišta, a nigde ne bude naznačeno da li je autor muško ili žensko, kako će ljudi koji ocenjuju priču znati da li je tražena promena sprovedena ili ne. Drugim rečima, ako ja napišem sjajnu priču iz muškog ugla, ljudi pomisle da je autor žensko i okite me lovorikama, a kada se jednog dana utvrdi istina, šta onda?

Suština je da pri ocenjivanju i vrednovanju ne sme da bude ovakvih retroaktivnih nedoumica.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Josephine

Quote from: Boban on 23-03-2011, 12:27:31
Drugim rečima, ako ja napišem sjajnu priču iz muškog ugla, ljudi pomisle da je autor žensko i okite me lovorikama, a kada se jednog dana utvrdi istina, šta onda?

Pa zar to neće da se utvrdi odmah nakon objave imena autora?

Albedo 0

pa upravo ovo što je D. rekla, bio bi diskvalifikovan nedjelju dana kasnije kada bi se objavila imena autora

ako ćemo da zbog jednog eventualnog prevaranta (a stvarno ne znam zašto bi neko varao, nije ovo skupštinska rasprava oko budžeta nego radionica) da imamo neke sistematske provjere, naglašavanje u djelu da je autor suprotnog pola u odnosu na svog junaka, onda da batalimo čitavu priču?

Mislim, ti imaš pristup imenima autora, ti si taj kojeg tekstovi trebaju da prođu, zašto još u samom tekstu mora da se naglasi kojeg je pola autor? Dakle ni tebi ne trebamo da vjerujemo?

čisto gubljenje vremena, a znam da nećeš priznati da si se zbunio :lol:

angel011

Quote from: Boban on 23-03-2011, 12:27:31

Suština je da pri ocenjivanju i vrednovanju ne sme da bude ovakvih retroaktivnih nedoumica.

Pa diskvalifikuj priče u kojima je protagonista istog pola kao i autor čim ih primiš, i nemoj ih postovati.
We're all mad here.

Albedo 0

Zašto bi jednostavno kad možemo Bobplikovano? :lol:

Stipan

Pa ja ne vidim ništa nejasno u ovome : "Suština je da pri ocenjivanju i vrednovanju ne sme da bude ovakvih retroaktivnih nedoumica."
Boban postavlja svima razumljiv sistem glasanja - ne samo u ovom, nego i u nekim  sledećim temama. Ako je neki bitan činilac kod ocenjivanja nepoznat - treba ga učiniti poznatim. Nije stvar u varanju - nego u nejasnom kriterijumu kod ocenjivanja.
Edit - može Boban da diskvalifikuje i pola priča, ali ja sam mislio da je cilj da u vrednovanju učestvuju oni koji su u kategoriji običnog čitaoca (ne urednika, iskusnog pisca, itd...)

mac

Ne može Boban da čita sad svaku priču i ocenjuje da li je promašila poentu. Dovoljno je samo da uz priču ide kog je pola autor, pa nek svako ocenjuje po svom nahođenju.

Albedo 0

poenta je da autor može da slaže i za svoj pol. Ako smo toliko nepovjerljivi najbolje da odradimo vatikansku kontrolu pri izboru pape pa svi prošetamo raskopčanih mantila kao manijaci u jutarnjim časovima.

Jednostavno, sve je to komplikovanje nečeg čemu ne treba komplikovanje.

Šta sad, ako Boban ni ne baci pogled na priču, onda ja mogu da mu pošaljem priču u kojem se naglašava da je autor žensko a junak je muško, džaba kad je anonimno sve do Boban ne pročita i javi ostalima.

Dakle, ili će on to provjeravati jedan po jedan tekst, ili ćemo da batalimo komunizam i imamo makar malo povjerenja u ljude.

Kad sam ja spreman da vjerujem Vojvođanima na riječ u ovoj stvari (jer nemaju nikakve koristi od laganja) onda je to znak koliko je ova rasprava besmislena.

Boban

Znači, ja da temeljno čitam vaša pisanija od kojih je pola bezvezarija i pokušavam da rastumačim ko je kog pola?

mac

Može neko da uvede dva raznopolna lika, i da čitaocu ne bude jasno šta treba da gleda. Informacija o autorovom polu je olakšavajući detalj za čitaoca.

Stipan

Nemojte ga više nervirati, ako boga znate! Biće nevolje... :shock:

Albedo 0

bre tema je KARAKTERIZACIOJA LIKA KOJI JE SUPROTNOG POLA OD AUTORA, pa majku mu ako se lik ne pojavi u prvom pasusu autor je PROMAŠIO TEMU.

Ako ubaci jedan hetero par koji je ravnopravno zastupljen autor je PROMAŠIO TEMU.

Ako Boban neće da čita ni prvi pasus bezvezarija koje bi trebao da ocijeni, onda je PROMAŠIO TEMU.

A kao što rekoh, malo povjerenja i niko ne mora ništa da provjerava.

TEMA je uljez, izgleda da neko očekuje i stvarnog uljeza.

scallop

Ladno me nije briga ko će da izbegne promenu tačke posmatranja. Sve radionice su do sada imale visoko plasirane priče koje nisu poštovale temu. Zato što su bile dobre. Ja samo verujem da će se oni koji žele bolje da pišu potruditi da to i postignu. Faul nije ovde potrebno dosuditi - onaj ko faulira, faulira sam sebe.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

pokojni Steva

Albedo, ja jesam obećao da ću dati najviše poena priči na ijekavici, ako je to čoveku maternji jezik, bez obzira na to da li mi se sviđa ili ne, ali tu nisam ubrojao i mogućnost usputnih proseravanja o Vojvođanima. Tako da, spuštaj krestu.

Josephine

Podržavam ideju da uz priču ide pol autora/ke.

Plut

I ja se slažem.

Plut

Možda nije za ovaj topic... a opet... možda i jeste.  :lol:

Sastav jednog djaka iz Hrvatske... Nisam uspela da ubacim i fotku na njegov rad :x ali, verujte mi, dobio je Odličan 5, uz komentar "Dobra ideja!"

Boja koja me nosi

Boja koja me nosi nije određena i ovisi o mom raspoloženju. Boje koje me mogu uvijek oraspoložiti su plava i zelena. Odlazak u prirodu i mozak na pašu. To je najbolji odmor.

Plava boja jedna od najdražih možda i najdraža - podsjeća me na more, nebo, tramvaj i Dinamo. Svaka boja ima nešto u sebi i utječe na nas (ovisno o raspoloženju).

Boja koju ne volim je crna baš poput ovog 0,7 mm rapidografa odmah me podsjeti na strah, smrt (nešto loše).

Valjda zbog tog crnog (strašnog) rapidografa ne znam što da pišem zato ću umjesto ovog crnog rapidografa

pisati bijelim ... Pa krenimo

Boban

A zašto bi moralo u prvom pasusu da se vidi kog je pola glavni junak?
Zašto mora da se uopšte kreće iz glavnog junaka?
Gogolj, recimo, gotovo uvek kreće iz slučajnih prolaznika i meni se takav pristup dopada.
Nemojte da dopustite da amaterska, površna shvatanja pisanja potisnu kreativnost i naprednu imaginaciju.

Nemojte razmišljati na površnom nivou; zajeb oko svega ovoga je dubinski sveprožimajući. Ako ne otkrijemo pol autora, rizikujemo da dosta poena dobije "pogrešna" priča; ako ponudimo pol autora, rizikujemo da čitanje bude opterećeno predubeđenjima i očekivanjima... Realno, trebalo bi neko pre glasanja da sve pročita i presudi koje priče su odgovorile na temu a koje ne i čini mi se da je scallop prava osoba za tu akciju; on neka sve pročita sa znanjem pola autora i neka odobri šta ispunjava zadatak, a neka precrta i kasnije obrazloži šta ne ispunjava zadatak.
A čitaoci će onda znati da svaka priča odgovara na temu u nekoj meri i moći će da se skoncentrišu na druge segmente.

Plut

Što ti lepa ova boja, baš odmara oči.

Albedo 0

Quote from: scallop on 23-03-2011, 14:01:25
Ladno me nije briga ko će da izbegne promenu tačke posmatranja. Sve radionice su do sada imale visoko plasirane priče koje nisu poštovale temu. Zato što su bile dobre. Ja samo verujem da će se oni koji žele bolje da pišu potruditi da to i postignu. Faul nije ovde potrebno dosuditi - onaj ko faulira, faulira sam sebe.

eto, i scallop je lijepo rekao - bole me uvo ako neko nije poštovao temu, to se da ispraviti i kasnije

Boban ne samo da je počeo da komplikuje sa kontrolnim paketom pola autora već i dodatno komplikuje sa scallopom kao nekim lektorom/cenzorom. Naravno, ako scallop to hoće da radi samo napred, ali lijepo čovjek reče, varalice ovdje fauliraju sami sebe.

Anomander Rejk

Da li je to dobra ideja ? I neke dobre priče iz prethodnih radionica, možda su tek malčice ispunjavale zadatak. Ovako rizikujemo da izgubimo neku solidnu priču.
Ja i dalje odbijam poverovati da će se ljudi služiti smicalicama, pa nismo deca pobogu...
Tajno pišem zbirke po kućama...

Savajat Erp

Дајте, људи, шта вам је? Шта, ја сад треба да наведем да сам мушкарац (а био сам кад сам задњи пут проверавао), као да нико не то не зна? То има смисла само код нових чланова који су се регистривали само због радионице...беспотребно се компликује.
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Josephine

Ja nisam sigurna šta se ovde događa i predlaže (i zašto), pa ću samo da odćutim do kolektivnog dogovora.

mac

Prilikom glasanja se ne zna identitet autora, tako da mi Savajate ne znamo koja je priča tvoja.

Plut

Quote from: Savajat Erp on 23-03-2011, 16:09:05
Дајте, људи, шта вам је? Шта, ја сад треба да наведем да сам мушкарац (а био сам кад сам задњи пут проверавао), као да нико не то не зна? То има смисла само код нових чланова који су се регистривали само због радионице...беспотребно се компликује.
Nisi shvatio. Priča se o tome da pored naslova priče stoji odrednica da li ju je napisao muškarac ili žena. Glasanje je anonimno, pa da budemo sigurni da, barem sa te strane, ne glasamo za priču koja je omašila temu. Na to se misli.

SuperSynthetic

Onda samo da učestvuju poznati čiji pol znamo. Mada i oni mogu da se dogovore sa poznatim učesnikom suprotnog spola, pa da međusobno zamene radove. Sve to pod uslovom da verujemo da je učestvovanje fiktivnim profilima onemogićeno brojem postova kojim se prvo moraju dokazati.

Familija Paranoja
Familija Paranoja
He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

Albedo 0

Kao što je već ranije rečeno, Boban kuva teme bolje od Nikole Grbića  :mrgreen:

Quote from: Anomander Rejk on 23-03-2011, 15:33:43pa nismo deca pobogu...

Očigledno smo svi izgubljena Bobanova djeca  xnerd

Upravo to, nismo djeca pa da nam je potrebna gestapovska kontrola da bi se znalo ko je pisao, super, ne spominji da je glavni lik muško/žensko do kraja priče, whatever, opet se svodi na isto, gestapo Boban misli da će neko da vara, što je smiješno.

Stipan

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 23-03-2011, 14:39:31
Albedo, ja jesam obećao da ću dati najviše poena priči na ijekavici, ako je to čoveku maternji jezik, bez obzira na to da li mi se sviđa ili ne, ali tu nisam ubrojao i mogućnost usputnih proseravanja o Vojvođanima. Tako da, spuštaj krestu.
Bato, što je Scallopu dopušteno, tebi nije. Iznenadićeš se koliko ćeš podrške izgubiti ako ovde uđeš u sukob sa Stevom.

mac

Tja, podrška. Tu se samo Boban računa.

Savajat Erp

Quote from: Plut on 23-03-2011, 16:16:44
Nisi shvatio. Priča se o tome da pored naslova priče stoji odrednica da li ju je napisao muškarac ili žena. Glasanje je anonimno, pa da budemo sigurni da, barem sa te strane, ne glasamo za priču koja je omašila temu. Na to se misli.

Aaaaaaaaaa  :idea: Хвала :)

Опет нисам за то, али whatever.
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Albedo 0

Quote from: Stipan on 23-03-2011, 18:27:22
Bato, što je Scallopu dopušteno, tebi nije. Iznenadićeš se koliko ćeš podrške izgubiti ako ovde uđeš u sukob sa Stevom.

U nikakav sukob nisam ulazio sa Vojvođanima. Valjda je do sada jasno šta je moj stav prema APV i kome vjerujem a kome NE VJERUJEM. Moralizatorima posebno ne vjerujem.

Lijepo sam rekao da me čak i te razmirice ne sprečavaju da im vjerujem u jednoj ipak bezazlenoj igri.

Stipan

Moralizatorima? Oprezno sada Bato!

scallop

Oprezno sada, Stipane.

Džek

Jebote, nemam me danima, dao sebi odmora i šta zatičem?
Sumnje, paranoju i ebaniju oko Romaniju...

Pokušaj konstruisanja mehanizma da neko ne bi varao, da se ne bi radovi menjali i glasovi kupovali-prodavali.

Evo, ja sam i dalje u dilemi da li je D. muško ili žensko, da li je ova radionica nameštena ili ne, da li se određeni likovi forsiraju ili ne, ali sve te moje dileme me ne sprećavaju da napišem svoje, da ne cenim prozu koja D. postuje i da ne verujem u ono što radionica daje.

Prema tome, najverovatnije ovaj krug zaobilazim... možda i pošaljem nešto ako se složim sam sa sobom oko nekih stvari, a ako ne, duboko žalim što ću vas lišiti svog remek dela.  U stvari, i ne žalim...  :)

Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Džek

Mislim, kontam... pa nek' neko i vara, neka se ponižava, jerbo, pisac se ne može postati prevarama, negoli radom i petljom da, kad se već jednom naguzi, proguta sve kajle koje mu svaki bilmez može lansirati.

pokojni Steva

Oprezno sada, Džekonjo!

Džek

A što bi bio oprezan?
:)

pokojni Steva

Mani ti to, pametnije je biti oprezan.

Džek

Leđa uz zid i sapun čvrsto u ruku?

pokojni Steva

I eto ti priče, što kukaš da ti fali :-)