• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Bizaran problem sa povezivanjem kompjutera i TV-a

Started by Tex Murphy, 26-03-2011, 00:56:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tex Murphy

Imam dakle taj Sony Bravia TV i dok sam imao Windows XP uspijevao sam da ga povežem sa kompjuterom. Sad međutim imam problem, a to je da nema zvuka.
Situacija je otprilike ovakva: Izlaz iz zvučne kartice povezan je sa jednim od audio ulaza na TV-u (onim najobičnijim kablom kakav se nalazi npr. na slušalicama ili zvučnicima koji se kače na kompjuter, s tim da ovaj kabl naravno ima džekove na obje strane jer inače bi se malo sutra priključio na oboje istovremeno). Kabl je crne boje. Takođe, grafička kartica je povezana sa TV-om uz pomoć DVI-HDMI kabla (DVI na strani kartice, a HDMI ulaz na TV-u). Sad ne mogu tačno da se sjetim podešavanja na TV-u. U svakom slučaju, slika ide bez problema, a i zvuk je išao prije bez problema, ali sad ga nema. Dvije su opcije vezane za prihvatanje zvuka na TV-u: HDMI ili PC. Probao sam obje i ne funkcioniše. Odnosno, ova druga funkcioniše, ali onda nema slike. Naime, moj TV ima masu nekih mogućih ulaza (AV1, AV2, HDMI 1, 2, 3, PC, itd.). Kad izaberem HDMI1, onda ima slike (jer tu je uturen onaj kabl koji ide iz grafičke kartice) ali nema zvuka. Ako izaberem PC (i pri tome u opcijama za zvuk kažem da zvuk ide sa PC-a), onda ima zvuka ali nema slike. Ovo me nervira jer je prije radilo, a sad sa istim podešavanjima neće. Pošto je grafička ista, slutim da je problem do zvučne. Prije sam imao neku kantu od sound blastera ili tako nešto, a sad koristim integrisanu karticu na ovoj novoj ploči (stupid, zaboravio sam da im kažem da mi prebace zvučnu iz starog kompjutera). Mislio sam kako možda zvučna iz nekog razloga ne šalje dobar signal, ali to ne bi trebalo da je slučaj jer se zvuk jasno čuje onda kad nema slike.
Ima li neko kakav prijedlog? Volio bih da čujem vaše prijedloge. Naročito ako imate neki sličan TV.
I zar ne bi trebalo da se zvuk normalno prenosi preko DVI-HDMI kabla?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Professor

DVI prenosi samo sliku. To znam 100% a za ostalo nisam siguran.

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Tex Murphy

Okej, znači da bih na TV-u kao izvor zvuka stavio "HDMI", pretpostavljam da moram da imam HDMI-HDMI kabl. To smo riješili, zahvaljujem :-)

Ali i dalje mi je problem što se zvuk ne prenosi iako je zvučna kablom povezana s TV-om :-(
Genetski četnik

Melkor

Kako si je povezao? Meni idu 2 cinca u Audio In ulaze na TVu.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Tex Murphy

Pa kod mene na kraju nisu dva činča (imam naravno i takav ulaz na TV-u, ali trenutno nemam odgovarajući kabl) već isti onakav džek kakav je utrpan u zvučnu, onaj normalni, maleni, đavo ga odnio kako li se zove... Prije je tako funkcionisalo...
Genetski četnik

Tex Murphy

Uspio sam, konačno. Trebalo je mnogo sati prčkanja po raznoraznim podešavanjima i sl. (a i apdejtovao sam TV), ali eto sad radi. Bude li neko nekad imao sličan problem, rado ću da pomognem.

Doduše, ovako idiotski problemi uglavnom se meni dešavaju :-(
Genetski četnik