• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

bonelli u srbiji

Started by sigismundus, 30-10-2003, 16:00:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sigismundus

vest je konačna. bonelli če izlaziti u srbiji. svi več neko vreme znamo, da če to biti Zagor i Dylan Dog, jer prava su več kupljena. ali interesantno je, da je izdavač uzeo opciju za jednu godinu i na sve druge bonellijeve junake. sto to znači' živi bili pa videli. nemam pojm ni od kuda če se početi izdavati, da li če biti i reprinta starijih brojeva, mada sumnjam u to, jer je bernard na hrvatskom več dobrano zapunio prostor. mislim, da se nije plašiti, da bi došlo do konkurencije u izdavanju istih romana, ako izdavač bude pametan. pa može mirne duše, da par godina objavljuje jednu seriju a da se i ne dotakne sa bernardovim edicijama. ako je pametan. a načuo sam takodje, da bi bernard mogao početi objavljivati kompletne epizode. dal to unači jedan obiman tex umesto tri sitna za jednu godinu? volio bih, da je tako. samo nek onda izdaje maxi texe i albo speciale.
no, da ne kažem nadanje je ludom radovanje. to se ipak samo govorka.
a to, što je srbski izdavač uzeo jednogodišnju opciju na sve bonellijeve junake, verovatno znači, da razmišlja o još nekom izdanju, ili da bar za jednu godinu zaustavlja svu konkurenciju.
ja bih na ovom mestu želio pitati nešto sasvim drugo.
predpostavimo, da postoji drugi izdavač. šta biste želeli, da izdaje?
zbilja vas molim za mišljenje. jer nije sve to fikcija, što ja sada pišem.
ja sam malo dumovao i odlučio, da bi najprimerniji bio magico vento. nije bonelli, sasvim mu je blizu po konceptu, pored kena parkera, texa willera i na kraju krajeva i zagora, to jer opet western. a u jugi se westernovi čitaju. a uz to bolji je od svih bonellija.
i još jedno pitanje. koje bi albume želeli videti?koji je serijal naiinteresantniji? koji autor? šta več čekamo godinama, da pročitamo?
obečavam, da če vaši odgovori i razmišljanja iči na pravo mesto.

sigismundus
onaj, koji sniva tudje snove

Djole

Suvisno je reci koliko je ovo uzbudljiva vest, cak iako se o njoj suskalo vec neko vreme. Medjutim, moram da primetim da postoje neslaganja u glasinama, koje, zbog njihove osteljivosti, nisam u mogucnosti da iznesem. No dobro, valjda ce na kraju biti nesto od svega.

btw, MV JESTE Bonelli. A ja licno bih radije citao Dampyra nego njega ( i horor dobro prolazi ovde, jel tako ghoule?).
"THAT is why they call me The Decorator."

Ghoul

horror... sigurno prolazi bolje nego western.

speaking  of horror, djole, ovaj tvojpotpis bas jeziv! brrrr... :shock:
https://ljudska_splacina.com/

Djole

Quote from: "ghoul"speaking  of horror, djole, ovaj tvojpotpis bas jeziv! brrrr... :shock:

:evil:  :evil:  :evil:

Pajke

Ja sam pre za Magico Venta, pogotovo sto je neke epizode crtao meni omiljen Milazzo! Koliko znam MV nije klasican western, ima tu i horora!

Ako se mislilo na jos neke stripove van Boneli firme, onda bih pozeleo:Corbena, Eisnera, Los Bros Hernandez, Chestera Browna...vrlo sarenoliki autori su u pitanju, ali eto dadoh imena par njih koji se neobjavljuju kod nas a voleo bih. :)  :wink:

sigismundus

I am back!

ima vec podosta dana od pocetka ovog topika i ja pomislih, bice par misljenja i par ideja. skoro nista od toga. od svega ovoga samo je predlog za Corbena pao na plodno tlo. istina, za corbena se razmislja za objavljivanje.
no, o tom kasnije.
na nekom drugom sajtu naleteo sam na ovakav komentar svojeg pisanja.
Istina? Laž? Surova šala?

no, da pokusam nesto objasniti. ne znam, cime sam zasluzio, da mi se podmece laz i surova sala. No, idimo redom. Za sve konstatacije.
kao prvo, kontaktirao me potencijalni izdavac iz srbije, jer bi hteo nesto objavljivati. u principu od bonellija. i posto sam u sloveniji, blizu strip art featurtes, SAF, pa da ja kontaktiram Rustemagica. Nema problema.
Kao prvo saznajem, direktno iz SAF/a, da su prava na Zagora i Doga kupljena. Pa to se vec znalo, ionako. Ali saznajem i to, da su sva druga prava na bonellija zaustavljena na jednu godina. to do sada jos niko nije znao. zapravo bih morao kazati, da su sva prava na bonellija, koja dryi SAF, zaustavljena. Ovdje su mi ruke bile prebrze od mozga, pa sam  napisao, da magico vento nije bonelli. Jeste, magico vento jeste bonelli, samo prava ne drzi SAF, tako sam dobio direktan odgovor na direktno pitanje. stoga moj predlog za magico vento.
dalje, isto tako direktno saznajem, da se na frankfurtskon sajmu pricalo/dogovaralo o tome, da ce bernard da izdaje neke kompletne bonellijeve epizode. to je bio odgovor na primjedbu, da jedna epizoda tex izlazi celu godinu. zbog toga sam i stavio to kao govorkanja, jer to su ipak bili samo razgovori. ja sam samo citirao SAF. izdavac, ako zeli, to ce vec dopuniti.
i jos nesto. da, postoji novi, potencijalni izdavac, koji bi zelio raditi bonellija, ali ga sada ne moze, jer je to zaustavljeno, a koji zeli raditi i albume. i ovde je i pao predlog za corbena, i corben je opcija. njegov ciklus pet albuma o denu. iznenadjenje je mozda, sto sam ja protiv.  niko od vas ga ne poznaje i voli bolje od mene. ali mislim, da ne bi prosao. imam druge predloge i sugestije, koje sam vec dao novom izdavacu, a neke mu stizu u konkretnim paketima. ne smijem o tome jos govoriti. ne znam sta ce odgovoriti, a priznajmo, vi mu niste bas mnogo pomogli. da bi znao, sta neka izdaje. jedan od komentara je bio od poznatog znalca, privatno onako, sacekajmo, da taj koji je kupio prava polomi zube, pa da vidimo.
dobro, da jos samo kazem, da po mome nisam zasluzio, da se o meni pise, da sirim lazi i surove sale. pa mada bilo to na nekom drugom sajtu, to je doslo od znalca stripova. i moram kazati, malo sam zbunjen. dal to znaci, da sam ikada do sada sirio lazi i surove sale. pa dobro, kamenjajte me, ako je tako. ali ja za to ne znam. i svaka je moja izjava ovde podkrepljena.  jer sam bio povlasten da zastupam izdavaca i razgovarao sam direktno sa SAF/om.
znaci, istina, laz, ili surova sala.
prosudite sami.

sigismundus

Boban

Generalno problem izdavanja bilo cega visokotiraznog u Srbiji je vrlo lose organizovana prodajna mreza i nemogucnost kompletnog prodora na sve lokacije i pravovremene naplate prihoda.
I dalje kuce sa najvecim brojem kioska drze monopol (Politika, Novosti...) i vrlo je tesko uvaliti im bilo sta za prodaju, a jos teze posle izvuci svoje pare.
Da nije tako zar bi besmislena novina poput Ilustrovane politike i dalje bila u vrhu po prodavanosti... veliki gradovi jesu pokriveni i drugim distributerima i ulicnim prodavcima, ali glavnina svega i dalje se prodaje na kioscima...

A Bonelijeva izdanja treba da budu jeftina i opstedostupna, što zasad, na duge staze ne mogu da obezbede sitni izdavači u Srbiji.

Inace, sigi, ljudi u Srbiji ne vole Rustemanagica, i to iz nekoliko naizgled razlicitih razloga. Mnoge nase autore je prevario i iskoristio, mnogo toga loseg je rekao o Srbima i najvise nas voli kada smo u ropskom polozaju, sto svim silama pokusava da uspostavi. Ima tu mnogo stvari koje i nisu za javno pisanje, ali, u svetlu svega toga, nemoj da se cudis sto te onda neki ljudi iz zemlje Srbije nece bas voleti kada obelodanis da si u direktnom i neposrednom kontaktu s pomenutim. A Srbi kada ne vole, onda mrze, a kada mrze onda gledaju da ti maximalno smeste... laz i podmetanje nam uopste nisu strane delatnosti.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

sigismundus

hvala na komentaru, Bobane.

Inače moram priznati, da mi je bilo veoma teško zvati Rudstemagića. Jer sam sa njim raskrstio prije par godina. Jednom mi predbacio, da mi povremeno šalje koji album. Tako za slabih deset godina poslao mi je oko 15 albuma. Kojih nikad nisam tražio, ni molio za njih. Kazao je, da sam na nekoj specialnoj listi, verovatno zbog toga, što sam mu odmah po dolasku u sloveniju poslao kompletan strip art-stari i mnoštvo njegovih albuma. Rekao sam, da zato što mu je sve izgorelo, i zato, da mi je on davao strip, kada sam ga trebao, a sada kad on treba svoje uspomene, vračam mu jih. Ja mu se sada, povodom tih deset godina i 15 albuma, izvinih, što se trudi sa mnom, i vratih mu u paketu sve te albume, a za povrh sam dodao i pet-šest njegovih albuma, koji su se pojavili u antikvariatima u sloveniji ili na buvljoj pijaci a došli su pravo iz tiskare u kopru. verovatno nelegalno preneseni, to jest ukradeni. recimo hermannov portfolio na njemačkom. Bio je tada zapanjen i uvredjen i sve mi odmah vratio povratnom poštom, i kazao da dam to crvenom krstu. to mi cela pošiljka još uvek leži u podrumu, ali od tada imam mir. a povod svemu je bio samo to, što sam ja i neki moj prijatelj pokušali kupiti albume od njega direktno a ne jih tražiti po francuskoj. pa, da tražim džeremaju po tudjini, a tiska se kod nas. pa da nas nema, koji smo za vreme juge rustemagića poduprli, ne bi bilo nio njegovog malog imperija. da ti nešto zastane u grlu.
tada sam ovako kazao: dobio rustemagič slovensko državljanstvo, da napravi nešto za slovenski strip. a napravio ništa. čak je jedan moj prijatelj zbog caatinge, koja nije smela izači u albumu, finansijski propao. po mome, da je od svoje produkcije odvojio 40 albuma svakog tiraža, petnaest jih prodao znalcima u sloveniji, a 25 poklonio bibliotekama, da bi mladi mogli čitati, pa postavili bi mu spomenik ovde u sloveniji. ovako ga niko živ od nas ne može smisliti.  pa ne bi ni primetio to od svojih silnih tiraža. tako da sam se jako dvoumio, da sam ga pozvao. ali prevagnula je profesionalnost.
da, i onaj izdavač, koji je kupio prava je mali izdavač. ne znam, ali kažu, da nikad nije izdavao stripove. i ovaj moj drugi, nikad nije izdavao stripove. izgleda, kao da je več sve unapred osudjeno na propast.
da, i znam, da rustemagič sprva uopšte nije htio srbima prodavati prava, pa su jih morali tražiti direktno iz italije. ako je ta informacija u vezi vanninija pravilna.
tako, da ja smatram, da je strip u sloveniji ubijen u dno duše. po jednoj strani ga je uništito stripburger, koja štanca kobajagi neki alternativni strip u par sto primeraka, prodaje možda 20-30 primeraka a ostalo ide ili u zamjenu sa firmama ili ostaje u skladištu. ali najvažnije je to, da je sve to ogavno loše, i da primaju državnu podporu za izdavanje tzog sranja. interesantno je, da ti stripovi uopšte nisu na slovenskom(poneki kad tad), nego na jezicima autora, kako jih dobiju. I daništa ne plačaju za njih. Jedan je komentator na zmcomics jednom kazao: oh stripburger, pa to je ona revija, koja izlazi u sloveniji, jedna trečina uredništva je hrvatskog, druga srbskog, objavljuju srbske avtore, a to što je slovenačkog je slaba verzija Žežlja. Kakva istina. a pare koriste, da putuju po sajmovima. A drugi je naš problem Rustemagić. Koji drži svetska prava na stripove, a ne uradi ništa za slovenački strip. To je prokletstvo, koje če se nas držati bar još jednu deceniju.

žalosno, da žalosnije ne može biti.

sigismundus

Rommel

Quote from: "Boban"Generalno problem izdavanja bilo cega visokotiraznog u Srbiji je vrlo lose organizovana prodajna mreza i nemogucnost kompletnog prodora na sve lokacije i pravovremene naplate prihoda.
I dalje kuce sa najvecim brojem kioska drze monopol (Politika, Novosti...) i vrlo je tesko uvaliti im bilo sta za prodaju, a jos teze posle izvuci svoje pare.
Da nije tako zar bi besmislena novina poput Ilustrovane politike i dalje bila u vrhu po prodavanosti... veliki gradovi jesu pokriveni i drugim distributerima i ulicnim prodavcima, ali glavnina svega i dalje se prodaje na kioscima...

A Bonelijeva izdanja treba da budu jeftina i opstedostupna, što zasad, na duge staze ne mogu da obezbede sitni izdavači u Srbiji.

Inace, sigi, ljudi u Srbiji ne vole Rustemanagica, i to iz nekoliko naizgled razlicitih razloga. Mnoge nase autore je prevario i iskoristio, mnogo toga loseg je rekao o Srbima i najvise nas voli kada smo u ropskom polozaju, sto svim silama pokusava da uspostavi. Ima tu mnogo stvari koje i nisu za javno pisanje, ali, u svetlu svega toga, nemoj da se cudis sto te onda neki ljudi iz zemlje Srbije nece bas voleti kada obelodanis da si u direktnom i neposrednom kontaktu s pomenutim. A Srbi kada ne vole, onda mrze, a kada mrze onda gledaju da ti maximalno smeste... laz i podmetanje nam uopste nisu strane delatnosti.
slucajno znam da je sigi s rustemagicem kontaktirao zato sto je zamoljen od strane osobe koja zeli pokrenuti projekat, (koji god bio) da ustanovi kako stoje stvari....ako se radi o stripu moras kontaktirati osobu koja drzi prava na njega....sada znaci treba sigija kritizirati sto je ucinio uslugu i sto se obratio osobi kojoj se MORAO obratiti kakvi god bili i sigijevi i bilo ciji pogledi na tu osobu....a na kraju krajeva cilj je da to izdanje ipak ugleda svjetlost dana.....tako da bi bilo pozeljnije, ako je moguce, zaboraviti sitna podmetanja, i dati prijedloge i ideje o cijeloj toj stvari....

Boban

Rustemanagic je crna stranica u jugoslovenskom stripu, covek toliko pun sebe i svoje velicine da mi je muka od njega jos od vremena prastarog Strip arta i njegovih tadasnjih izvestaja sa raznoraznih evropsih skupova. Čtave generacije osrednjih autora su prinuđene da mu ližu dupe zbog njegovih kontakata po Evropi i u mnogo slučajeva da za male pare daju svoje stripove NEPOVRATNO i čak da ne budu potpisani kao autori. Zaista sramotno.

Da je to zaista tako dovoljno je videti koji naši autori (ex-Yu) su najcenjeniji u svetu, praktično niko nije išao preko njega.

Strip-scena na kojoj su najjaci izdavaci alternativnog i underground stripa ne moze da ima veliku buducnost. Underground strip je odigrao svoju ulogu sedamdesetih i sada se jos zadrzava u nekim malim zemljama (kod nas, Šveđana i tako to...) trujući zdrave snage prividom lakoće za takvo stvaralaštvo.

sigismundus

hvala i na tvom komentaru, rommele

da, bio sam prinudjen na to, da kontaktiram SAF. Teškim, teškim srcem.

Boban

Da, život ume ponekad pred nas da postavi nesvakidašnji uslov.
Lako je nekome ko se ničime ne bavi da palamudi o moralnosti i korektnosti. Vrlo je teško kada si autor (ili sportista, bilo kakav individualac izuzetnih kvaliteta...) i kada postoje stepenice na putu uspona koje se ne mogu preskočiti.

Djole

Dragi sigismunduse,

Kao osoba koja je pokrenula doticni topic na tom drugom sajtu, zelim da kazem sledece:

1. Izvinjavam se ako sam te uvredio time

2. Njegov naslov se nije odnosio na tebe, vec na vest uopste, bez obzira na to ko je donosi (bio bi isti i da je Boban, ili Markos, ili mcn ili bilo ko drugi doneo takvu vest). Jednostavno, to je povezano sa mojom skepsom prema najavama za izdavanje stripova u Srbiji. Bilo ih je dosta, retko koja se ostvarila. Takodje, naslov doticnog topica je u "tabloid/senzacionalisticka stampa" fazonu koji mi se dopada (vidi BD Tabloid topice na drugom sajtu).

3. Nemoj sve previse licno da shvatas - nije svaka stvar u kojoj se spominjes atak na tebe, niti zlonamerno koncipirana. Mislim da se mnogi drugi ne bi nasli uvredjenims.

4. Bez obzira na to, znaj da nisam imao nikakvu zlu nameru, i jos jednom se izvinjavam ako sam te uvredio.

Ukoliko zelis, mozemo da dodatne stvari razjasnimo na private message, posto ne bih zeleo da se ovaj (potpuno naivni, uveravam te) incident pretvori u jos jednu zestoku raspravu u koju bi se ukljucili svi zivi.

sigismundus

zdravo, djole,

izvinjavam se i ja tebi
zbilja  sam to osobno shvatio, verovatno i zbog toga jer su me na stripovima
več toliko popljuvali, da sam skoro več alergičan
znaj, da te veoma cijenim kao poznavaoca i da bi to napisao neki nepoznat, verovatno se ne bi ni obazirao
i uopšte ne trebamo nikog drugog da se meša, i evo javno, i moje izvinjenje na prežestokoj reakciji
budi mi dobro

sigismundus

Djole

Milo mi je da je taj nesporazum resen.  :)

Da predjemo na prijatnije stvari: ja sam licno predlozio Dampyra, za koga ne znam da li prava drzi SAF (mada verovatno drzi), ali to je bilo vise onako, ja to stalno predlazem. Za konstruktivnije predloge potrebnop je jos par informacija:

* da li bi taj izdavac hteo da ide na kioske ili u knjizare?

* da li je spreman da izdaje stripove u boji ili b&w?

* da li je ogranicen na stripove iz neke zemlje (Italija, Japan, USA, Francuska)?

* koju frekvenciju izdavanja bi mogao da postigne?

Od svega toga zavise predlozi, jer ne bih hteo da preporucujem recimo Billy the Cat, a izdavac se nameracio na b&w kiosk izdanje (mada to nije slucaj, pretpostavljam, ako je spreman da izdaje Corbena)...

markos

prosudite sami.

Paranoja?

Nisam mogao izdrzati, sorry:-)

Rommel

Quote from: "markos"
prosudite sami.

Paranoja?

Nisam mogao izdrzati, sorry:-)
was this really necessary? i think not...just a little prank....with touch of malice...:)

markos

Prank, da, ali ne maliciozan. Ali nije mi trebalo, slazem se, opet ce me Boban vuci za uho kako dolazim tu plakati za ljudima koji su otisli od nas:-)))) (mada, nije mi jasno kako su to "otisli" kad ocito jako redovito i azurno prate diskusije?:-))))) )

Rommel

mogu odgovoriti samo u svoje ime....da ne mislite da vas Veliki brat neprestano promatra  :lol: , jedino sto pratim na stripovima.com jeste ponuda stripova.....(damn, a bas bi se toga trebao ostaviti :cry:  :cry:  :cry: :lol: )
a da objasnim rijec odlazak - odlazak u smislu suradnje jer samo pasivno promatranje nikada nisam niti necu smatrati prisustvom na nekom siteu jer ako bi tako gledao onda bi bio "prisutan" na desetinama siteova a ne samo na jednom - na znaku sagite....
eto mozda bi klaic, ladan ili nikicka  bolje objasnili rijec odlazak ali ovo je moje vidjenje iste i postupam u skladu s njome :wink:

Truba

oćete opet početi :(  :cry:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Rommel

Quote from: "komunjara"oćete opet početi :(  :cry:
zar ti ovo lici na svadju....nema sanse....  :wink: