• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica 4 - april 2011 - PRIČE, rezultati i komentari

Started by Boban, 03-04-2011, 00:39:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Josephine

Dok te neko ne istuče. Onda drugi više nisu 100% u pravu.

Perin

Quote from: Mims on 12-04-2011, 00:06:27
Perine, da da, sve je to tačno; ovde se povela priča o neuverljivosti Plutinog lika zato što je vernik od 60-70-80 godina, a pita se da li Bog postoji. To, navodno, ne može da bude istinito i verovatno. A to je i u najrealnijem od svih realnih svetova vrlo verovatno, čak nužno, ako smem da primetim.

Nisam čitao priče sa ove radionice, tako da ne znam koja je Plutina priča; s obzirom na to, ograđujem se. Iz ovog što si rekla, ja ne vidim problem kod njenog lika. Sa 60-70-80 godina, čovek se pita da li postoji Bog zbog toga što je pri kraju svoga puta, fazon život posle smrti, šta će biti kad otegnem papke i tako to. Mada, nisam pročitao priču, pa ne znam da li je zaista to razlog razmišljanja njenog lika.

Quote from: D. on 12-04-2011, 00:11:44
Ma bitno da je on dao primer sa mužem kom žena sere pa se on zbog njenih sranja opija. :)

Bio je to napad kreativnosti :lol:

Quote from: D. on 12-04-2011, 00:16:19
Quote from: Savajat Erp on 12-04-2011, 00:13:09
Милсиш да нема мужева којима жена сере, па се због њених срања опијају?

Ima. Ima i žena kojima muževi seru, pa se one zbog njihovih sranja opijaju. No, češće ima žena koje muževi tuku, nego kojima muževi seru. Ali i onda je kriva žena, zar ne?

Quote from: Plut on 12-04-2011, 00:13:39
Te žene. :x

Ima jedna dobra Džojsova priča o nasilju u porodici, alkoholizmu...zove se "PREPISI." Dobro štivo.

Savajat Erp

Quote from: D. on 12-04-2011, 00:16:19
No, češće ima žena koje muževi tuku, nego kojima muževi seru.

Нема.
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Josephine

Meni je prevencija nasilja profesija. A tebi?

Plut

lilit

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Savajat Erp

Quote from: D. on 12-04-2011, 00:26:33
Meni je prevencija nasilja profesija. A tebi?

То што ти тврдиш нема смисла...живимо у друштву сероња, сви серу свима, али не туку сви све. И мислиш ли да нисам у струци налетао на насиље у породици? Чак откуцао и неколико пресуда? Forget about it.

Аух, Лилит, искрено се насмејах...ваљда нисам никог пробудио. :)

Perin

A da stanete, dok je vreme?  xtwak Taman smo lepo pričali o karakterizaciji likova. Proklet da sam što navedoh alkoholizam kao primer. I žene.  :cry:

Savajat Erp

Стајем...иако нисам ни имао намеру да се упуштам у све ово.

Josephine

Quote from: Savajat Erp on 12-04-2011, 00:29:27
али не туку сви све.

To nisam ni rekla. Ne imputiraj mi reči. Ne tuku svi sve, ali muškarci češće tuku žene, nego žene muškarce. Zato se u Beogradu gradi još jedna sigurna kuća (za žene).

Sorry, Perine, upalo mi u oko.. i zasvrbelo me. :) Nastavite. Odoh u provod. :)

Savajat Erp

Само ово и стајем, мајке ми. Не, рекла си да има више жена које мужеви туку, него жена којима мужеви серу, а то једноставно нема смисла.

Done.

Albedo 0

daj bre, šta lupa opet ova... kao da se može izmjeriti postotak ko koga tuče i koliko, mogu samo ekstremni slučajevi da se registruju

a pogotovo muškarci neće prijavljivati ako im žena zvekne šamarčinu tu i tamo, o zvocanju da i ne govorimo. Naravno, ona to čini iz najboljih namjera :lol:

Nego kad je već neko pomenuo Džojsa, i Andrić je imao zanimljivu priču, mislim da se zove Maltretiranje.

Josephine

Quote from: Savajat Erp on 12-04-2011, 00:33:53
Само ово и стајем, мајке ми. Не, рекла си да има више жена које мужеви туку, него жена којима мужеви серу, а то једноставно нема смисла.

Mislila sam na slučajeve poznate u javnosti. A i ne pravim razliku između fizičkog i psihičkog/emotivnog/ekonomskog nasilja.

Quote from: Bata Trokrilni on 12-04-2011, 00:39:27
daj bre, šta lupa opet ova... kao da se može izmjeriti postotak ko koga tuče i koliko, mogu samo ekstremni slučajevi da se registruju

Niko ne lupa više od tebe, ne brini. Ne registruju se samo "ekstremni" slučajevi. No, kao da ti ikad znaš o čemu pričaš, ako nemaš citat (tj. ako neko nije nešto rekao na tu temu pre tebe, pa da ga citiraš). :)

Savajat Erp

Quote from: D. on 12-04-2011, 00:48:58
Mislila sam na slučajeve poznate u javnosti. A i ne pravim razliku između fizičkog i psihičkog/emotivnog/ekonomskog nasilja.

Када будем умео да читам мисли бићу милијардер :) Кратко је трајао тај провод?

Quote from: Bata Trokrilni on 12-04-2011, 00:39:27

Како то мислиш? Колико се пријављује, толико се и региструје...а све чешће се пријављује насиље у породици.

Josephine

Provod je u kući. ;)

Uvek i možemo samo da govorimo o slučajevima koji su poznati u javnosti. Ne bih se usudila da tvrdim nešto što je nemoguće istražiti, za početak...

Savajat Erp

House of fun, a? Увек можемо да говоримо о свему томе, али, ајде да не...сморићемо поштен народ који би да ћаска о карактеризацији ликова. :)

Stipan

Pored pravnika i ovih što im je prevencija nasilja profesija mi siledžije nikad nećemo doći na red da nasilno ogovaramo tuđe priče.

Stipan

Dobro jutro Scallope! Ako me oči ne varaju tu si negde...

scallop

Ma, jesam, ali ne znam da li da kuvam kafu ili da idem da se napijem.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

lilit

Ako ovaj topik čitaš pažljivo, druga opcija je jedina prihvatljiva. :lol:
Dobro jutro.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

scallop

Добро јутро, комшике. Има трећа опција и то сам обавио. А сада одо' да видим има ли у нашим причама ликова са којима бих могао да се дружим. То је, ваљда, био циљ ове радионице?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Dacko

Da iskoristim zatišje i odgovorim na pitanjce od pre mnogo stranica...
Quote from: John Reynolds on 10-04-2011, 01:31:26
Pitanje za Dacko - da li je pravilno "potforum" ili "podforum"?
Potforum.

Джон Рейнольдс

Quote from: Dacko on 12-04-2011, 09:28:50

Potforum.

Hvala. Pretpostavljao sam da je tako, ali pošto ne znam slične DF -> TF primere, morao sam da pitam.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

PTY

Quote from: Mica Milovanovic on 11-04-2011, 20:37:13
Lidija, odakle ti ideja da sam poslednjom rečenicom mislio na Scallopa, pa da ga braniš od mene.
On je poslednji za koga bih rekao da nepažljivo i brzopleto čita.
Govorio sam o opštoj pojavi da žanrovsku scenu oblikuju ljudi koji imaju malo strpljenja.

Sedamdesetih i osamdesetih je Zoran podizao nivo žanrovske književnosti insistirajući na jednakim kriterijumima kao za "maticu".
Boban je nastavio to u Alefu, Monolitu, Znaku sagite. Došli smo do toga da smo početkom devedesetih postali
ravnopravni, ili gotovo ravnopravni, barem po kvalitetu proznog izraza, sa predstavnicima "glavnog toka".

Danas vodeće kuće za žanrovsku književnost forsiraju beskrajne serijale, književno minorne pisce i slično.
"To narod traži" je objašnjenje. Ja naprosto ne mogu da prihvatim da je to put kojim treba da idemo i mi i da
odbacujemo nešto što nije jednostavno i lako čitljivo, da sprečavamo književne eksperimente i slične stvari.

Eto to sam hteo da kažem.

Pa, ceo tvoj post je bio naslovljen Skalopu, zato sam se i ogradila.  :(

A za ostalo, daj da se i ja preciznije izrazim: pod pretpostavkom da ima ljudi koji nameravaju da dosegnu publiku van ove radionice (a ima, ono barem Ivica), rekla bih da nije zgorega zbog takvih pretresti i drugačiji pristup, ma koliko tvoj bio benevolentan i uključiv. A taj drugi pristup podrazumeva da se tekstovi ipak nude čitalaštvu, a ne samo benevolentnom i pristrasnom pojedincu kao što si ti. Smatram da se tekst ne može korektno proceniti ako se ne zna šta je njime pisac hteo da kaže, pa bi to što ti prepoznaješ kao "eksperiment" lako mogla biti procena tvog vlastitog učitavanja, a ne stvarne sadržine teksta. (Uzgred, čini se meni da je upravo preterana tolerancija od strane veštačkog (da, veštačkog, jer nije nam valjda cilj da obučimo ljude da pisanjem podilaze ukusu nekolicini iz klupskog geta) čitalaštva i dovela do toga da autori izbegavaju bilo kakve napore po pitanju komunikativnosti – sve se eventualno svode na drskost tipa "ja pišem kako se meni dopada a ako ti ne možeš sa time da izađeš na kraj, onda si nepažljiv čitač ili nešto jos gore". To je potcenjivanje čitaoca i nemam ja ništa protiv da sa time nastavite, stvarno, samo nemojte se posle čuditi što takve naslove prodajete u nisko dvocifrenom broju primeraka. ) Rekla bih da upravo podaci koje navodiš – mislim na kriterijume po pitanju kvalitete proznog izraza nastalog na visokom nivu žanrovske književnosti 90-tih – postaju dobar argument u korist uzdržanosti po pitanju "strpljenja"; po meni, nije do čitaoca da se opskrbljuje strpljenjem, nego do autora. Imam osećaj da tebi promiče kako ogromna većina tekstova na radionici dolazi od autora koji očigledno nemaju niti iskustva niti sklonosti a bogami ni sposobnosti za prozno izražavanje kroz fantastičarske alate, pa nije zgorega povući precizniju razliku između "eksperimentisanja" o kom govoriš i autorskog nagađanja i nabadanja šta je to, dođavola, zapravo fantastika.
Tako da... makers of writers, pazite dobro šta proizvodite, jer neće baš biti da su mejnstrim izdavači i fentezi serijali vazda i za sve krivi. 

scallop

1. Dogovor – U nekim delovima priča je malo konfuzna. Jedva sam shvatio da je i ,,premeštanje na drugu planetu" deo senilnosti Aksentija. Ovo je dobra priča i ne razumem zašto, po nekima, dobra priča mora da sadrži jurnjavu? Mislim da bi priča bila čvršća da je eksplicitno navedeno da jeste zapalio sveću (budući da je senilan, možda i nije), da ne sme da ustane sa klupe, jer i ona može da nestane. U takvoj varijanti pisac bi mogao da izbegne prizemni pančlajn sa naslovom iz novina i da okonča sa podvlačenjem mrzovolje prema lekarima: Evo i sad dolaze kolima po mene, da me opet negde vode i da se tamo brinu za mene, a za moju Natu, nisu.
Inače, omaški tipa ,,srećan biti", ,,samnom" višak zamenice i slično, praktično ima samo do prvih zvezdica. Ako je autor žena, onda je prvi deo zadatka ispunjen, drugi nije, ali to nije najbitnije. I, nije fantastika, što je karakteristika većine priča u ovoj radionici.

Ово је први коментар, а одавде ћу наставити ћирилицом.

Кад је човек баксуз, онда се натркечи ,,Договор". Као да није нека друга прича могла да буде прва? Пет пута сам се враћао кроз текст и нигде нисам нашао да Аксентије каже да никад није тукао жену. Ко ме терао да тражим, могао сам да запалим свећу и направим круг по кући. Онда бих био сигуран да није тукао жену.

Могао бих да се дружим са Аксентијем, али је много конфузан и досадан и много му тога не верујем. Лаже кад употреби ,,срећан бити", а после каже да га је Бог ,,шутнуо" на неку планету. Као да мора да буде нека друга планета и да мора да буде шутнут да бих ја поверовао у његову причу?

Има истине кад прича о томе ко је требало да оде први, он или Ната и да је то неправда, у обе варијанте. Али, Бог је праведан и неправедан, може му се. Али, могао је да употреби реченицу ,,Да сам ја отишао било би ме брига како јој је, а она би патила." уместо оне трапаве реченице.

Много дави Акса са потпуријем, као да ми не знамо да старост воња и да зазиремо од ње. Не знам одакле му Ниче изниче, а да не говоримо о Чак Берију. Лаже ђубре маторо, као да се он дружио са њима, па да их уз Нату помиње. И кад је кретао из куће што лепо није рекао да је и свећу запалио, него да ми из новина сазнамо ко је ујдурму направио.

Разумем ја да он има муке са Богом. Као, био је добар, никога увредио, никога повредио... Био је он веран и својој Партији, а кад је дошло дупе до рупе, онда ће и Богу да буде веран. А, питаће се да ли се и то може исплатити, јер бити веран се исплати. И раније, а требало би и касније. Тврди пазар матори Акса и мисли да то може да упали.

На крају је испао будала, а не сенилац. Он у новинама прочитао да му је кућа изгорела! Знао сам ја да је он то урадио, али није написао. И ту је мислио да ће да се извуче.
Требало је, лепо, да заврши своју исповест овако:

Гробље нисам нашао, сад нема више ни мог дома... И тај Бог... Ко му је рекао да ми спали кућу кад кренем? Ни умро нисам.

Толико о причи и уверљивости Аксентија Потпурића.

scallop

3. Ašina vremena – Ova priča nije sasvim loša, ali je poturila karakterizaciju koju kao ne bismo mogli da vidimo kao lošu. Pre 20 godina sam objavio sličnu priču sa istim kompletom likova, pa ako je ta bila samo dobra, onda ova nije dovoljno dobra. Suviše je prepričavanja potrošeno na motive Aše i to ruši priču. Drugi deo zadatka je ispunjen. Ovaj mačo ispis ima previše sitnih grešaka da bih pomislio da ga je napisao neko sa ,,nelagodom" kao zaštitnim znakom. Posebno mi je smetala upotreba prošlog vremena i tamo gde mu nije mesto. Imam osećaj da tako gubimo gomilu dobrih glagola iz jezika.

Тешко је много тога додати претходном коментару, осим признања Савајату, сад кад знам аутора, што се овога пута потрудио. Мислим да више од тога и не очекује. Лектори би сигурно приметили употребу ,,задња" уместо ,,последња", али, хајдемо мало по карактерима.

Аша треба да буде последња од свог племена, али то није требало да буде важно за причу. Зато је залудно потрошена гомила карактера на образложење њеног места, а могло је све бити постављено као њен ,,улов", та неолитска времена су ионако била матријархатска. Добили смо је као клише, уместо као особу.

Писац уопште није изишао из мушког посматрања што се јасно види из даљег тока приче. Посебно ме иритира што се звездани путници приказују као керови, као да се свемиром путује само да би се повалило нешто женско. Поента са тегљењем за косу у пећину је зато апсолутно неприхватљива. Не знам како би ова прича могла да буде дотерана.

Plut

Кад је човек баксуз, онда се натркечи ,,Договор".
xrofl

Fala na iscrpnom komentaru.
Elem, moj Aksa i nije nigde pomenuo da nije tukao ženu, istina. To sam se ja uprla kod gospodina Zarića da objasnim, pa su se malo moja odbrana i likovi pobrkali. :)
Paljenje sveće jeste pomenuto pred njegov odlazak, ali je ovlaš ugurano samo da mi se ne bi zamerilo opaljivanje puške koje nigde pre nije bilo. Možda se zato taj detalj prevideo.

Potpuri, ma znam da sam ga malo prećerala, ali... eto, uvukao mi se u nos i nikako da ga smanjim na zadovoljavajuću meru.

Što se tiče dosade i konfuzije... zaboravih reći da moj gosn Aksa ima između 75 i 80 godina (mada ne znam da li sam to igde pojasnila)... povremeno se krećem u društvu takvih ljudi. Koliko god oni bili pametni i zabavni, toliko umeju da smore i unervoze silnim objašnjavanjem, skakanjem sa teme na temu, vraćanjem u prošlost kad su oni bili sve i mogli sve, ponavljanjem jedne iste priče, da je to strašno. Priznajem, sve se to, verovatno, može i lepše napisati.
Moj osnovni cilj je bio da stvorim neku autentičnu atmosferu. Koliko sam uspela, vidim po komentarima. Poeni jesu neki znak, ali komentari daju pravu sliku doživljaja čitaoca, glasao on za priču ili ne.
I tako... možda bih i ja mogla, kao i moj Aksa, sada da razglabam i drvim o važnosti čitanja svakog kometara i pridavanju pažnje... no, nastaviću kada (ako!) napunim 80. :mrgreen:

Hiperhik

Quote from: John Reynolds on 12-04-2011, 09:42:00
Quote from: Dacko on 12-04-2011, 09:28:50

Potforum.

Hvala. Pretpostavljao sam da je tako, ali pošto ne znam slične DF -> TF primere, morao sam da pitam.

Dzone, evo primera iz moje 'struke':

PoTkalibarno zrno - postoji.

PoDkalibarnog, medjutim, nema.

Hiperhik

Mda, omasio sam sa DF-TF sekvencom, vidim, al' bar sam se potrudio...valjda se pravilo proteze i iza F.. :)

scallop

Испред с, з и ж префикс под- се не мења. У свим осталим употребама је пот-.

Плут, са вама женама је проблем што бисте увек да се извучете. "Још само да запалим свећу." не значи да је запаљена. Могао је и то да заборави. Зато си морала да убациш новине. Могу ја и да не дрвим, али свако понављање има сврху. Много се смарате, па све заборавите и мора вам се утувљавати.

Суба

Е да, што ћирилица, Скалопе? Мислим, лепо изгледа, али мене то увек охрабри да си постао љућа Србенда.  :|   xcheers

scallop

Ма, не могу да постанем Србенда, јер су ми пребројали крвна зрна. Ово ти је трибут Савајату. А и лепа је, зар не?

Dacko

Kao primer u Pravopisu data je potfamilija, pošto se, naravno, ta reč koristi milion puta češće nego potforum. :x
Inače, ne jednači se D ispred S ili Š (ono za Ž prvi put čujem i sad jedva čekam neki primer za to), kao ni Đ ispred S, a postoje i neka novija odstupanja da se ne jednače srodni suglasnici na sastavu složenica, pa otud reči podtip, podtačka, subpolaran.

Hiperhik

Ako nekom zrnca fale - stavicu na Limundo. Ima, da se bira. Veoma povoljno.

Plut

Quote from: scallop on 12-04-2011, 11:32:09
Испред с, з и ж префикс под- се не мења. У свим осталим употребама је пот-.

Плут, са вама женама је проблем што бисте увек да се извучете. "Још само да запалим свећу." не значи да је запаљена. Могао је и то да заборави. Зато си морала да убациш новине. Могу ја и да не дрвим, али свако понављање има сврху. Много се смарате, па све заборавите и мора вам се утувљавати.
Aman! Pa zar nisam ja pozivala na davanje komentara? Valjda i treba da mi se ponavlja, pa još i ako tražim...
Šta sam sad skrivila?!? :shock:

boki77

Quote from: Mims on 12-04-2011, 00:06:27
Perine, da da, sve je to tačno; ovde se povela priča o neuverljivosti Plutinog lika zato što je vernik od 60-70-80 godina, a pita se da li Bog postoji. To, navodno, ne može da bude istinito i verovatno. A to je i u najrealnijem od svih realnih svetova vrlo verovatno, čak nužno, ako smem da primetim.

Kapitalno, da ne kažem.Čita Ničea i na njemu bazira veru, ima toliko godina i pita se o Bogu... Yeah, right...

scallop

Quote from: Dacko on 12-04-2011, 11:39:19
Kao primer u Pravopisu data je potfamilija, pošto se, naravno, ta reč koristi milion puta češće nego potforum. :x
Inače, ne jednači se D ispred S ili Š (ono za Ž prvi put čujem i sad jedva čekam neki primer za to), kao ni Đ ispred S, a postoje i neka novija odstupanja da se ne jednače srodni suglasnici na sastavu složenica, pa otud reči podtip, podtačka, subpolaran.

Ја 'оћу једноставно, а ти сложено. Ја нисам помињао Ђ, али ни Џ, некако бих волео да видим крелца који би написао поттачка или поттип, а субполаран ти је исто из неке друге приче. Нађи реч на Ж уз коју би да туриш под- и видећеш да се уклапа. Не смем да дам пример, има да ме одеру овде. Нека буде поджакет. Није ваљда потжакет.

Суба

Quote from: scallop on 12-04-2011, 11:36:30
Ма, не могу да постанем Србенда, јер су ми пребројали крвна зрна. Ово ти је трибут Савајату. А и лепа је, зар не?

Аха, слатка је скроз.  :!: Ма пусти палеобалканске гене, Српство је the real deal.  :|

Josephine

Quote from: scallop on 12-04-2011, 10:39:05
Писац уопште није изишао из мушког посматрања што се јасно види из даљег тока приче. Посебно ме иритира што се звездани путници приказују као керови, као да се свемиром путује само да би се повалило нешто женско. Поента са тегљењем за косу у пећину је зато апсолутно неприхватљива. Не знам како би ова прича могла да буде дотерана.

Hajde i ja da kažem nešto o ovoj priči (Ašina vremena), s obzirom da nije mrtva, naprotiv - ima veoma živu, vrcavu atmosferu. Mislim da je atmosferičnost glavni autorov adut i talenat. Nisam stekla utisak da se zvezdani putnici prikazuju kao kerovi koji bi nešto da povale. U stvari, taj deo je najduhovitiji i uverljiv. Deo u pećini je neuverljiv i smara.

Dva putnika posle ko zna koliko vremena provedenog u skučenoj letelici, ugledaju Amazonku sa golim sisama i imaju reakciju na to. Uostalom, zašto putnici moraju da budu produhovljeni i pristojni? To bi bio kliše, ovako su dva neobična junaka stavljena u lep kontekst u kom se meri divljina - da li je više divlja Amazonka ili tehnološki superiorniji putnici? Savajat je tu bio na lepom tragu pisanja o duhovnom napretku ljudi sa tehnologijom. Koliko tu ima suštinskog napretka, a koliko smo robovi nagona i nepromišljenosti... No, Savajat je taj koji se plaši svoje priče, i zato kraj nije efektan, iako je u skladu sa ovim nagoveštajem komparacije - tehnološki napredan muškarac vuče Amazonku za kosu u pećinu da bi je iskoristio (sjajna simbolika!), vraća se u divljaštvo. Odlična poenta, samo da je autor kraj bolje povezao sa ostatkom priče, da i mi vidimo poentu, a ne da rovarimo između redova.

No, kao što rekoh (čini mi se), mislim da Savajat treba da poradi na čistoći jezika i pravopisu, da u glavi sabere sve elemente ideje koju je smislio (da sredi misli), da najpre napravi plan priče (i obavezno smisli cilj, šta želi da poruči publici) i da onda krene u pisanje. Savajat ima dobru maštu, dobar spisateljski um... ali mu treba dosta, dosta vežbe.

:)

Plut

@boki, ne čitaš pažljivo. Ne znam otkud ti da na Ničeu bazira veru.

Mims

Quote from: Suba on 12-04-2011, 11:54:11

Аха, слатка је скроз.  :!: Ма пусти палеобалканске гене, Српство је the real deal.  :|

Дебља сам кад користим ћирилицу.
sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

boki77

Quote from: Plut on 12-04-2011, 11:56:41
@boki, ne čitaš pažljivo. Ne znam otkud ti da na Ničeu bazira veru.

Али доводи Ничеа у везу када преиспитује своје ставове...
Да не дрвим о томе - мени је криво због тог лика, јер ти се, по мени, стил поправио. Поприлично се лако прати све. Ово ти је најбоља прича, а пала је (опет - по мени) на карактеризацији.

Dacko

Quote from: scallop on 12-04-2011, 11:53:51

Ја 'оћу једноставно, а ти сложено. Ја нисам помињао Ђ, али ни Џ, некако бих волео да видим крелца који би написао поттачка или поттип, а субполаран ти је исто из неке друге приче. Нађи реч на Ж уз коју би да туриш под- и видећеш да се уклапа. Не смем да дам пример, има да ме одеру овде. Нека буде поджакет. Није ваљда потжакет.
Ma naravno da je podžaket, ali to nije nikakvo odstupanje: ne radi se o izuzetku koji treba isticati - i D i Ž su zvuèni i nema tu šta da se jednaèi, u tome je caka, i zato prvi put èujem da se to posebno istièe.
Priznajem da sam to zbrljala u prethodnom postu i da nisam lepo obrazložila, jer pokušavam da istovremeno pratim ovu  raspravu i da se igram s klincem, pa mi ne ide ni jedno ni drugo.

boki77

Quote from: Suba on 12-04-2011, 11:54:11

:lol: Какво би било српство без Балкана?

Josephine

Znači, kada se priča o nasilju (nad ženama) to je offtopic. Kada se priča o srpstvu i ćirilici, to je poželjan deo teme?

Hajde da nastavimo sa komentarisanjem.

Stipane, analiza tvoje priče stiže uveče...

Stipan

Kakvo bi bilo srpstvo bez Balkana? Pa Nebesko, eto kakvo.

O.K. princezo.

scallop

Ја то због аналогије са другим европским језицима кад су у питању трансформације. Лакше их памтим. За оне који нешто пишу (било шта) довољно је оно што сам ја написао - само испред С, Ш и Ж остаје под-.

Прекинућу са коментарима уколико се не престане са религијом  :x, женама  :x :x и ћирилицом.  :x :x :x

Dacko

D ostaje ispred svih zvuènih suglasnika (u koje spada i Ž) ali i ispred bezvuènih S i Š. E sad je kompletno. :)

scallop

Јел' је заиста тачна легенда да морате да дате завршну реч?