• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Tema za maj - dileme?

Started by Boban, 09-04-2011, 20:34:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Stipan

Evo D., vidi! Vidi - Savajat me opet izaziva!

Savajat Erp

Ох, нико ме не разуме!  :(

Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Stipan

Niko te ne razume jel'da? A što ja posle dobijem po ušima da se zajebavam na ozbiljnim topicima? Šta ćemo sa time? A?

scallop

Kad zvoni zvonce, ne da vas čujem! znaika
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

Novosađani su se pokazali kao razularena banda kojoj ništa nije sveto.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Savajat Erp

Quote from: Stipan on 13-04-2011, 20:35:58
Niko te ne razume jel'da? A što ja posle dobijem po ušima da se zajebavam na ozbiljnim topicima? Šta ćemo sa time? A?

Пих, плашиш се Д., а нема ни наган...тише, сад ће да звони! И угаси ту пљугу, видеће те професор!

Stipan

Uh, dobro, dobro...

Josephine

Kada malo bolje razmislim, ovaj težak izbor je baš dobra tema i vežba za uverljivost psihologije likova. Još ako u težak izbor ubacimo negativca/ku, biće to odlična tema za maj.

Negativac/ka u teškom izboru.

pokojni Steva

Šta ćeš još smisliti da proguraš svog antiheroja?
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Josephine

hahahah!
pa, eto, namerno rekoh "negativac/ka", a ne antiheroj/ina, a ti opet nisi zadovoljan... :)

Mims

Ali nema tako teškog izbora za negativca/ku. Samo pravednici imaju teške (iz)bore :lol:
sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

Josephine

O, ima, ima... i u tome je štos. ;)

Zato Steva i kaže da hoću da proguram antiheroja/inu.  :mrgreen:

Mada, ne mora da znači... Ima svakojakih teških izbora...

Boban

Problem sa tim teškim izborom je što sugeriše ishod priče, pa to umanjuje draž neizvesnosti.

SuperSynthetic

U tome i jeste draž. Odluku ostaviti čitaocu.
He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

Josephine

Ko kaže da je ishod izbora samo jedan? Pa meni je palo tek nešto peto na pamet... Uostalom, ne mora priča da se vrti baš oko teškog izbora. Ova tema je kao i dvoboj - pre, posle, iznad, oko, za vreme, u itd. teškog izbora...

Mims

A je l' se sećate onih tema iz osnovne - "Dolazi proleće", "Moj najbolji dan", "Moja najbolja drugarica", "Jedan ružan događaj" :lol: Vratimo se korenima. E, to je izazov :lol:

"Opisaću vam..."
sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

Josephine

"...kako sam proveo/la raspust."

Ygg

Ja sam u četvrtom osnovne na pismenom napisao SF priču na temu Moj san (ili tako nešto, ne sjećam se tačnog naziva). :lol:
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Josephine

Mogli bismo da pišemo i o nekom paradoksu po izboru.

Dakle, da paradoks (vremenski, logički, prostorni, emotivni, psihološki, fizički, matematički, umetnički, istorijski, politički, filozofski... kako god) bude centralni motiv oko kog ćemo da gradimo priče...

Ova tema pruža dosta mogućnosti za fantastiku, posebno naučnu.

Josephine

A imam još jednu ideju, ona neka ostane za junsko lomljenje glava oko teme.

Naime, za nju je potrebno da se prethodno prijave svi koji bi da učestvuju u krugu. Onda će neko (Boban?) da izvlači parove koji će zajedno da pišu jednu priču. Nije bitno kako i kojim (virtuelnim) kanalima će izdeliti posao i izdogovarati se. Bitan je rad u parovima... na temu koju ćemo naknadno (kao i uvek) da smislimo...

Može biti da me nesanica drma u ovom trenutku više nego što je uobičajeno, pa lupetam svašta. Ali bi moglo da bude veoma interesantno...

P.S.
Plut i Stipane nisam vas zaboravila, samo imam dosta posla ovih dana...

Stipan

Jes', za tamo neke zaferedžene feministkonje imaš vremena, a Pluticu i Stipana nek nosi voda.

Суба

Добро јутро, Стипане и остали. Имам предлог, хајде да тема буде антихерој(ај' добро, може и негативац) а да амбијент буде нека мала удаљена људска колонија, на Земљи, где год. А? Нећете? Па добро...  :(

scallop

Kad smo se već zakačili na onom drugom topiku, zašto tema ne bi bila: borac za bilo koju ideju se suočava sa mogućnošću da na njoj debelo zaradi. Pa, budi heroj, antiheroj, negativac ili šta god. Videli bismo kako se pisac snalazi u toj dilemi. :mrgreen:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Hiperhik

Pa to bi, scallope, bio cist dokumentarac.

Kao u Zabavniku - 'Prica iz zivota'..

;)

Stipan

Moze Scallope, ali da uslov bude i to da je fantasticna prica. Ne kao u proslom krugu, pola prica blage veze nema... Mislim, sa fantastikom.

Суба

Или са алтернативном историјом.  :evil:

Stipan

Ma dobro Suba, koliko ja znam i to se podrazumeva.

pokojni Steva

Kako god i šta god, oćel se više preseći pa otvoriti topik 'Radionica maj - tema' :@
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Josephine

M.M

Evo mog predloga za temu sledeće radionice.
Partija karata u kojoj ulog ne mora biti samo novac.
Nijedan poraz nije konačan.

Hrundi V. Bakshi

Quote from: D. on 14-04-2011, 03:47:31
A imam još jednu ideju, ona neka ostane za junsko lomljenje glava oko teme.

Naime, za nju je potrebno da se prethodno prijave svi koji bi da učestvuju u krugu. Onda će neko (Boban?) da izvlači parove koji će zajedno da pišu jednu priču. Nije bitno kako i kojim (virtuelnim) kanalima će izdeliti posao i izdogovarati se. Bitan je rad u parovima... na temu koju ćemo naknadno (kao i uvek) da smislimo...

A ja mislio da su pisci sujetni i tvrdoglavi i da ne vole da dele svoje ideje sa drugima :D

Čini mi se da bi prihvatanje ovog predloga bila greška. Koliko sam primetio priče koje konkurišu za radionicu su ograničene u dužini, pa kako će dve osobe da se dogovore oko ispisivanja dve tri stranice? Da je u pitanju roman pa i nekako.

Teme bi trebalo da zadaju ljudi koji imaju iza sebe određeni književni rejting i iskustvo u pisanju, bez konsultovanja sa onima koji žele da nauče da pišu. Ako neko vodi/nadzire rad/osmišljava ovu radionicu i u njegov sud oni koji uče da pišu imaju poverenja, onda taj neko, pretpostavljam, zna i gde početnici greše, gde škripi u pisanju, šta treba popraviti, i na osnovu toga zadavati nove teme.

Ja ne znam ko je ko ovde, upoznajem se tek sa time kako stvati funkcionišu, ali mislim da bi tako bilo bolje.
Uostalom, uvek sam za selektorsku komisiju u sastavu Miljan Miljanić, Dejo Savićević i pokojni Toza. Bez komisije ništa.

Josephine

Quote from: Hrundi V. Bakshi on 14-04-2011, 13:30:59
Teme bi trebalo da zadaju ljudi koji imaju iza sebe određeni književni rejting i iskustvo u pisanju, bez konsultovanja sa onima koji žele da nauče da pišu.

Dobro. Nov si. Neću odmah da te nagazim. Hajde da se izrazim tvojom terminologijom: još jedan žuti.

Ako nemaš konstruktivan predlog teme, ne miniraj ono što je dosad postavljeno.
Takođe, posmatraj malo, ako ne poznaješ ljude koji pišu za radionicu. Nemoj odmah da izbacuješ prvo što ti padne na pamet. Nije to mudro ovde.

scallop

Ne vodi računa o prepadačima. Svi ovde imaju sveto anarhično pravo da nabadaju ko ćevape u kafani. Zna se ko će da isporuči račun i njega nije mnogo briga koje mi želje imamo. Kooperacija je zgodna stvar, ali ovdašnji još slabo kooperiraju sa sobom. I svi bi da priče budu malo duže, kao da imaju šta da kažu. Samo napred. :evil:

Boban

Tema treba da bude takva da ne sugeriše kraj. U kratkoj priči je fatalno kada ljudi pre kraja shvate kuda to vodi.
Niste ni od kakve pomoći.
Samo mutite vodu, zanovetate i lenčarite...
Izbegao bih moralne dileme kao zadatak jer ih već imam toliko u realnom životu da bih rado o bilo čemu drugom.

Josephine

Nije istina. Neki se zaista trude da smisle temu. To što se tebi većina predloga ne dopada, nije naš problem nego tvoj.

Koja od predloženih tema sugeriše kraj?

scallop

Sve one u kojima on ne vidi kraj. Ima Boban spisak dobrih krajeva i treba mu početak koji se uklapa. :evil:

Boban

Sve, ali to sam samo ja.
Gde je Ivica da predloži temu?
Pobedio i sad se uobrazio, neće više da se valja s nama u blatu.

Josephine

Ima i onih koji zanovetaju i lenčare, zbilja.

Boban

Ja znam temu koju ću zadati za avgust, ali me ovaj maj baš nervira.
Mrzim proleće.

scallop

Ima i onih koji zanovetaju.

Josephine

Hajde, konačno, da pišemo horor sa karakterizacijom jednog harizmatičnog negativca. Šta god, gde god, kako god, ali da bude horor i da jedan/a negativac/ka bude glavni/a lik.

Boban

Mislim da bi bilo glupo u ovom trenutku pisati o apokalipsi iz nekoliko raznorodnih razloga...

Plut

Aha, još nisi odlučio. Ništa onda, čekaju me milje i iglica. Vratiću se kad, je l'... to.

scallop

Aman, dokle gluposti poput horora? Atmosfera priče ne može da bude tema. To vam je na volju. I apokalipsu smo imali u drugoj temi. Jeste da su radionice pismenije, ali ste i dalje bezidejni. Sutra treba da izvlačite iz svoje motivacije, a motivacija vam je šuplja kao osušena trska. Još nisam video nešto što već nisam video, a prepričavate bioskope i nekad pročitane knjige. Sad me više "smarate" nego vaše priče.

Josephine

Ma da, ali ono što bih ja pisala ne sviđa se Žiki, ono što bi pisao Žika, ne sviđa se Peri i tako u nedogled.

Dajte vi neku temu, scallope?

Savajat Erp

Гласам за негативца и шлус! Никакви тешки избори, парадокси и сл. Свиђа ми се онај Субин предлог изнад..

scallop

Quote from: D. on 14-04-2011, 16:37:29
Ma da, ali ono što bih ja pisala ne sviđa se Žiki, ono što bi pisao Žika, ne sviđa se Peri i tako u nedogled.

Dajte vi neku temu, scallope?

Koliko tema da dam? Kad dam temu široku kao nebo vi biste nešto drugo. Kao ona žena koju je muž hteo da povede na put oko sveta, a ona bi negde drugde. Kad predložim temu uvek imam u vidu da se poboljša ono što ne znate, ne biste li se još malo opismenili, a onda niko ne reaguje. Ne znam zašto neki ljudi stalno nešto predlažu, a nikad ne pišu. Kao, pisaće kad bude odgovarajuća tema. Štos je da se piše ono što vam ne odgovara. Uvek će postojati neki segment priče kroz koji će vam biti teško da prođete. Sad naučite, pa vozite. Neć uvek biti Bobana ili mene naokolo da lupa po prstima.
Evo i Savajata. Glasa i šlus. Ma, nemoj. Pitao si jednom, Savajate, šta ja hoću od vas. Od tebe neću ništa. Moguće je da hoćeš nešto od mene. Pa, sad razmisli.

Josephine

Quote from: scallop on 14-04-2011, 16:54:11
Koliko tema da dam? Kad dam temu široku kao nebo vi biste nešto drugo.

Izvinjavam se ako sam propustila temu koju ste negde ovde zapisali. Ne sećam je se, a i nemam sada vremena da je tražim.

U svakom slučaju, apsolutno se slažem sa vama - štos je da se piše ono što nam ne odgovara.

Savajat Erp

Quote from: scallop on 14-04-2011, 16:54:11
Evo i Savajata. Glasa i šlus. Ma, nemoj. Pitao si jednom, Savajate, šta ja hoću od vas. Od tebe neću ništa. Moguće je da hoćeš nešto od mene. Pa, sad razmisli.

Dobro, zadaj najzajebaniju temu koju mozes da zamislis i ja cu pokusati nesto da napisem, sa ovakvim ili onakvim uspehom, puca mi prangija.

Latinica, osecam se tako neprirodno...