• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

run you fools

Started by prometej70, 14-04-2011, 08:45:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

prometej70

Meho Krljic

Šta, sad smo počeli da kačimo ovde ustajale meme sa forčena?

Father Jape

"Spam is Tolkien, Tolkien spam," – that is all
Ye know on earth, and all ye need to know.

:lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Tex Murphy

Mislim da Gandalf kaže "Fly, you fools".
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Petronije

Arm the Homeless

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Nightflier

Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Meho Krljic

He staggered and fell, grasped vainly at the stone, and slid into the abyss. "Fly, you fools! ' he cried, and was gone.
The fires went out, and blank darkness fell. The Company stood rooted with horror staring into the pit. Even as Aragorn and Boromir came flying back, the rest of the bridge cracked and fell. With a cry Aragorn roused them.
"Come! I will lead you now!" he called. "We must obey his last command. Follow me!"
They stumbled wildly up the great stairs beyond the door. Aragorn leading, Boromir at the rear. ... they fled. Frodo heard Sam at his side weeping, and then he found that he himself was weeping as he ran. Doom, doom, doom the drum-beats rolled behind, mournful now and slow; doom! They ran on. The light grew before them; great shafts pierced the roof. They ran swifter. ..., and suddenly before them the Great Gates opened, an arch of blazing light.
.... Out of the Gates they ran and sprang down the huge and age-worn steps, the threshold of Moria.
Thus, at last, they came beyond hope under the sky and felt the wind on their faces. They did not halt until they were out of bowshot from the walls. Dimrill Dale lay about them. The shadow of the Misty Mountains lay upon it, but eastwards there was a golden light on the land. It was but one hour after noon. The sun was shining; the clouds were white and high.
They looked back. Dark yawned the archway of the Gates under the mountain-shadow. ... Grief at last wholly overcame them, and they wept long: some standing and silent, some cast upon the ground. Doom, doom. The drum-beats faded.

LOTR Fly, you Fools!

Nightflier

Vidiš, čovek se uči dok je živ.  :oops:
First 666

Meho Krljic

Quote from: Nightflier on 17-04-2011, 21:11:12
Vidiš, čovek se uči dok je živ.  :oops:

Ma ne bih ni ja znao da ne pratim meme u uzaludnom pokušaju da u poodmaklim godinama budem hip i kul i u fazonu sa mladima.

Nightflier

Ovo će možda zvučati čudno, ali nikada nisam pročitao "Gospodara" na engleskom, a verovatno nikada ni neću.
First 666

Meho Krljic

Nisam ni ja a skoro sigurno i neću.  :lol: Mada kad vidim ovaj isečak iz romana, u izvorniku, shvatam da Tolkin i nije toliki stilista koliko sam verovao.  :lol:

Petronije

E hteo sam da pitam u cemu je fora sa ovim topikom? Cekao sam da neko drugi pita ali posto se niko nije javio znaci da jedino ja ne razumem... xbaby2
Arm the Homeless

Petronije

'Fala Meho, skoro 10 godina zivota potrosih na prokletom internetu a nikad nisam cuo za meme.
Arm the Homeless

Meho Krljic

Meme je fenomen koji prethodi Internetu, pa čak i termin mu prethodi (Mislim da ga je Dokins stavio u širu upotrebu sedamdesetih, ali me opasko mrzi da proveravam), a nedavno sam kačio primere meme-a koji su bili široko rasprostranjeni i pre Interneta:

http://www.cracked.com/article_19119_7-memes-that-went-viral-before-internet-existed.html

Da je Cutter sad među nama, on bi objasnio da najveći broj Internet meme-a nastaje u 4chan zajednici i da je njihovo širenje neka vrsta meme-a za sebe.

Father Jape

Dokins je skovao termin i prvi put ga upotrebio u poslednjem, desetom ako se dobro secam, poglavlju Sebicnog gena, 1976. Analogija je, jelte, sa reci gene, stoga se na engleskom cita /mi:m/ (rimuje sa team), dok bi ako zadrzavamo izvornu analogiju onda na srpskom rec glasila mem (rimujuci se sa trem).

Ono sto je meni posebno drago je da sam citao doticnu knjigu i nabasao na pojam dobrih pet godina pre nego sto sam cuo za 4chan i sreo ga u modernom Internet meme znacenju. :lol:

EDIT: Koristan sajt u tom pogledu je http://knowyourmeme.com

mafija_x

izgubili smo se u sirini ideje

Melkor

"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

zakk

Quote from: Father Jape on 18-04-2011, 21:58:47
Dokins je skovao termin i prvi put ga upotrebio u poslednjem, desetom ako se dobro secam, poglavlju Sebicnog gena, 1976. Analogija je, jelte, sa reci gene, stoga se na engleskom cita /mi:m/ (rimuje sa team), dok bi ako zadrzavamo izvornu analogiju onda na srpskom rec glasila mem (rimujuci se sa trem).

E ovo je korisno. MEM. :)

Moram da pročitam već jednom taj Gen na srpskom :/
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

mac

Postoje meme, a postoje i teme. Bilo je o tome reči na topiku o Ričardu Dokinsu, na drugoj strani topika. Treba pročitati tu tekstove sa nekih linkova.

Father Jape

Hm, da, ako se ode korak dalje, i uzme grcko mimēma kao izvorni uzor, onda zaista ispada мема na srpskom.

Ja se, da budem iskren, ne secam sta stoji u srpskom prevodu Selfish Genea kog sam onomad citao, a kapiram da ovaj Heliks sad ima novi prevod...

Perin

Father Jape

Mme Chauchat

Ovaj, ja o tome nemam pojma, naravno, a mrzi me i da klikćem, ali sam "meme" uvek tumačila po analogiji sa morfema i stilema i... tako to. Ono, kao, diskretna jedinica nečega. Samo mi nije bilo jasno šta u "meme" još postoji osim sufiksa, a mislim da ću i ostati u blaženom neznanju jer mi se nerdizam polako ali sigurno penje na glavu.