• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Tema za maj: ZADATAK

Started by Boban, 16-04-2011, 00:59:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

Temu zadala Kaa, a evo je ovde uz neznatne modifikacije: Treba stvoriti uverljivog i privlačnog negativnog junaka. Dakle, ne antiheroj, nego negativac sa velikim N (loš čovek, ubica, silovatelj, mučitelj) ali da se smisli situacija u kojoj će naše simpatije biti na njegovoj strani. Ne da ubica na godišnjem odmoru spasava decu iz mora, nego da se postavi negativac koga u prvi mah zamrzimo, a onda ipak nekako zavolimo. Ili bar da nam postane simpatičan. U svakom slučaju, neophodan je obrt od odbojnosti ka privlačnosti i sve to na 6000k, pomeraj u bilo koji oblik fantastike poželjan.

ROK: 1 maj do isteka tog dana. Priče slati meni na PP ili na mejl znaksagite@yahoo.com
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Albedo 0

jipiajej madafaka 8-)

samo sirovo, samo hardcore!

Josephine

Ridik je antiheroj. I Meklejn je antiheroj. Vidim ja da će ovde biti masovnog omašivanja zadatka.

Btw - što nisi zaključao ovu temu, B?

Stipan

Da bi ti imala gde da brbljaš!

Savajat Erp

Quote from: D. on 16-04-2011, 13:24:18
Vidim ja da će ovde biti masovnog omašivanja zadatka.

Ја ћу свесно да омашим задатак...:)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Boban

ovo je predviđeno za suvisle komentare, a ona druga tema za zajebanciju, ali izgleda da je nivo komunikacije spao na teorijsko dno.

Josephine

Učio si me razlici između antiheroja i negativca. Iskreno, tek probuđena - omašila sam temu u kojoj sam želela da postujem. Svejedno, korisno je ljudima opet objasniti da ne treba da pišu o antiherojima, jer je "zao, pa ga onda upoznamo, simpatičan je" fazon - u stvari primarna odlika antiheroja, a ne negativca.

Mims

Hajde ovako. Odličan primer, koji sam već navodila, je Ričard III, iz istoimene Šekspirove istorijske drame. On je ružan i zao, ubija celu svoju porodicu da bi se dokopao vlasti i prilično makijavelistički posmatra stvari. Pominje se i da je nepodnošljivo ružan. Dakle, on čak nema ni onu harizmu spoljašnjeg gladca. Zašto nam je onda, IPAK, simpatičan? Dobro, Šekspir je genije pa može da nas zavede i kad je neko ovakav u pitanju. Fora je u tome da Ričard nas sve vreme posmatra kao saučesnike, on nam se obraća i govori šta će sledeće uraditi. Bukvalno jedino mi znamo šta on namerava i u toj ravni nas dobija. Počinjemo čak i da ga sažaljevamo, da ga volimo, i iako ipak negde znamo da ne može i ne sme glatko da prođe na kraju, blago navijamo za njega. 
sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

Josephine

I grof Monte Kristo je negativac u tom smislu.

lilit

pa sad baš...i nije.
pre je to henri VIII ili lord ročester.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Savajat Erp

Или све улоге Кристофера Вокена у којима је негативац...а то је око 85% његових улога.

Josephine

Eh, pa vidite kako je tanka granica. Moja poenta upravo.

Meni je grof Mone Kristo bio negativac kog sam sažaljevala i potajno se radovala njegovim osvetama. Dobro, preživeo je groznu nepravdu. Ali toliko ljudi na svetu to doživljava, pa se ne sveti. No grof je genije.

Edit: o, da - ko karakteriše negativca kroz osvetu - gubi moj glas.

Albedo 0

Quote from: D. on 16-04-2011, 13:56:33"zao, pa ga onda upoznamo, simpatičan je" fazon - u stvari primarna odlika antiheroja, a ne negativca.

How slow are you, actually? što bi rekli Englezi...

antiheroj je od početka simpatičan u smislu da je nekonformista, nepristojan, prek, drkadžija, al' radi pos'o. On je od početka pošten, samo nije spolja gladac. Sa antiherojem je moguće identifikovati se, njegove mane su ljudske.

a negativac kojeg možemo podržati je npr ranije spominjani negativac iz Mirotvorca sa Klunijem i Kidmanovom. On je daleko od mediokritetskog antiheroja koji eto zna da puca precizno i eliminiše protivnike, a usput ima zanimljive fazone, smisao za humor na nivou i ždere viršle na ulici. To nema nikakve veze sa negativcem

Josephine

Dok si ti na forumu, ne brinem za svoju sporost, jer sporijeg od tebe nema.

jipiajej madafaka

Tebi negativac mora prvo da bude omrznut, a da onda postane simpatičan. Zadatak priče je OBRT. Lako je oslikati negativca (ili antiheroja) kad smo kod toga. I zna se razlika između ova dva pojma, to pojašnjavaj sebi ispred ogledala. Problem leži u mogućem prelazu od negativca ka antiheroju prilikom ispunjavanja zadatka. No, to će svako sa sobom da reši.

Albedo 0

Glupačo

antiheroj od početka ima cilj da uhvati negativca

ovdje se traži da omrznutog negativca i njegov cilj shvatiš do kraja priče, da nađeš opravdanje za njegovo i dalje kriminalno ponašanje

antiheroj nikad nije krimos

Josephine

Hajde, prvo pročitaj nekoliko dela klasične književnosti, pa se onda javi da diskutujemo. Ovako je zamorno, ne možemo baš svemu da te učimo. Obrazuj se malo.

Ako su ti američki filmovi referentna tačka za određenje negativca i antiheroja, onda blago nama - smejaćemo se tvojoj gluposti kada budeš poslao priču.

Antiheroj NE MORA da ima cilj da uhvati negativca, ne lupetaj i ne zbunjuj autore svojim parazitskim prisustvom ovde. Isto kao što i negativac NE MORA da ima opravdanje za svoje ponašanje.

Antiheroj MOŽE da bude krimos.

Albedo 0

A kakve ima veze da sad ja vadim primjere iz klasične književnosti kada to rijetko ko čita, ti prva samo lupiš a svi smo do sada ukapirali da ti klasiku nisi vidjela ni na TVu

Evo da ti prevedem na klasiku, pa ti vidi šta ćeš

Antiheroji su Okovani Prometej i Antigona (već predviđam da ćeš od velikog poznavanja klasične književnosti da lupiš da Antigona nije antiheroj).

Josephine

Quote from: Bata Trokrilni on 16-04-2011, 15:11:07
A kakve ima veze da sad ja vadim primjere iz klasične književnosti kada to rijetko ko čita,

Znači na ovom forumu retko ko čita klasiku, ali zato jednokrilni zna o čemu priča. Sve dok vadi primere iz tupavih američkih filmova.

U stvari, ti treba da pročitaš mnogo i da odrasteš mnogo.

Onda se vrati da diskutuješ o ozbiljnim temama, klinac.

Albedo 0

Dobila si odgovor, ali pošto nisi ni čitala Okovanog Prometeja, a Antigonu vjerovatno od osnovne škole nisi vidjela, onda naravno da ćeš nabljuvati par tupavih rečenica kad ne znaš šta drugo da kažeš.

Nesporazumi su ovdje sasvim površni između mene i Bobana, najčešće oko terminologije, za koju srpski nema bolja rješenja ma šta Boban mislio. S druge strane, nesporazumi s tobom su najčešće uzrokovani tvojim nepoznavanjem opšte kulture, a i niskim stepenom inteligencije.

Odoh sad, dok se vratim uveče imaš vremena da pročitaš Prometeja i Antigonu pa da napišeš nešto suvislo.

Josephine

Mali, smešno je to tvoje motanje oko nekoliko filozofskih dela i dela klasične književnosti koje si pročitao. A pri tom su obavezna lektira.

Ne pada mi na pamet da se sa tobom preganjam oko toga šta sam pročitala, a pogotovo da sa tobom raspravljam o tome da li su Prometej i Antigona antiheroji. Delom zato što žurim na bus, delom zato što su to rasprave koje sam odavno prešla i prošla. Ali ti nisi. Zato nađi nekog svojih godina da otkrivaš toplu vodu.

Ovde je reč o razjašnjenju teme, i prekini da zbunjuješ ljude svojim neznanjem.

Mims

Ali, Antigona i Okovani Prometej nisu antiheroji, već tragični junaci, goddammit.
sheep happens.

Savajat Erp

Хм...а зар је Оковани Прометеј био обавезна лектира? Можда је добар пример негативца за ову тему инспектор Жавер у Јадницима...бар је тако постављен, иако он само ради по закону, тј. лови веселог Жан Вал Жана због кр. дела, а на крају га ипак не хапси, већ извршава самоубиство, растрзан између дужности коју никад није запоставио дотад и правде...а можда и није добар пример. :)

Boban

Nije dobar primer.
Upravo je Žan Val primer negativca za koga navijamo.

Savajat Erp

Жан Валжан је све само негативац...у почетку књиге опљачка неког клинца, али одмах после постаје тотално позитиван лик у сваком погледу.

Суба

Чекајте, ако је Жан Валжан добар пример негативца за радионицу, то онда значи да можемо писати и о негативцу-покајнику.

Mims

Kako pokajnik može da bude harizmatičan?  :lol:
sheep happens.

Savajat Erp

Није добар пример Валжан, а ни инспектор Жавер...први је покајник још на самом почетку, а Жевер нема никакву харизму...а ниједан није стварно зао.

Mims

Iz Rečnika književnih termina:

NEGATIVNI JUNAK: Jedan od glavnih likova u romanu, drami ili epu kod koga je snažno naglašen neki moralni nedostatak, obično ispoljen u prestupničkom činu koji zauzima vidno mesto u fabuli. N.j. može biti, kao u klasičnoj komediji, nosilac poroka koji se satirično šiba ili, kao u Magbetu, dželat i žrtva u isti mah. No često je on zamišljen i kao nosilac poroka, koji, u umetničkoj obradi, otkriva duboku moralnu dvosmislenost pa i neka veoma pozitivna svojstva: otpadništvo Miltonovog Satane dobija obeležja herojstva, preljuba Ane Karenjine smisao ličnog morala. Štaviše, n.j. može biti i počinitelj prestupa koji se, prkoseći moralnoj logici stvarnog života, umetnički pravda: Raskoljnikov u Zločinu i kazni. Među razlozima zbog kojih n.j. često imaju izuetnu privlačnost N. Milošević ističe sledeće: pisac može da nađe i izvesna moralna opravdanja za počinjeni prestup, može da opisuje kajanje prestupnika ili da negativno slika njegovu žrtvu, može da da celokupnu genezu moralno negativnog čina i da ga predstavi iz unutrašnje perspektive, može da obdari n.j. pozitivnim intelektualnim i vitalnim osobinama, može da - majstorskim oblikovanjem ili otkrivanjem istine-  zadovoljava čitaočeve duhovne potrebe koje su isto tako snažne kao i moralno osećanje života, itd. Način na koji n.j. može da fascinira čitaoca ukazuje na zanimljiv i suštinski aspekt paradoksalne transpozicije životnog materijala u umetničkom delu.   
sheep happens.

sandjama

ha, ha mimacho, probaj da nadjes u istom odrednicu "anti-heroj"/"antiheroj" :).
ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

Mims

Ne postoji posebna odrednica za antiheroja, ali u sklopu odrednice za JUNAKA, JUNAKINJU piše između ostalog:

Pozitivni junak, ili heroj
, odlikuje se svim onim što u čitaocu budi asocijacije na pamet, duševnu snagu ili moralnu ispravnost; nasuprot tome negativni junak ili antiheroj, oličava sve ono što je ovako zamišljenom heroju suprotno; ali se se izraz "antiheroj" koristi mahom za to da bi se njime obeležili književni junaci čije nam moralne karakteristike ne imponuju, ali koji inače mogu imati izvesna pozitivna intelektualna i psihička obeležja.
sheep happens.

pokojni Steva

Samo ti čitaj pametne knjige, sve će ti biti rečeno  :|
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

sandjama

@mims
ma znam da nema zato sam te i pitao :).
sve vreme pokusavam da ukazem na to koliko su kategorije "negativno" i "anti" nejasno definisane.
ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

Boban

Antiheroj i antijunak su dve različite stvari.

mac

U mojoj glavi je to isto, ali šta pa ja znam, meni su isto i dvoboj i duel.

Mims

Quote from: Boban on 16-04-2011, 19:21:54
Antiheroj i antijunak su dve različite stvari.

Što bi značilo da su junak i heroj dve različite stvari?
sheep happens.

sandjama

bobane previse insistirate na "anti-heroju" kao na nekom brisanom etickom medjuprostoru izmedju heroja i zlotvora. antiheroj moze da ide do potpunog antagoniste, ako ste pod tim podrazumevali antijunaka.
ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

Mims

Ma Boban pokušava da definiše mlakonje koje nit' smrde nit' mirišu, već su ravnodušni, pihtijasti, bez života i bilo kakve životne energije. S tim da oni nisu određeni (bar ne u teoriji književnosti) kao antiheroji ili antijunaci... Tu nastaje problem.
sheep happens.

sandjama

da u stvari, boban misli na "nevoljne" heroje, ljustika je zapravo postovao one fotke iz "good, bad and the ugly", moguce da sam zbog toga preshaltovao.
ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

Perin

Antiheroj je Tomas Kovenant.

A tema je dobra, skroz-naskroz. E sad. Fora je u tome što će biti MNOGO promašenih tema. Ovde se sve svodi na lika i umeće predstavljanja istog. Odlično, ali dosta teško za odraditi.

lilit

perine,
znači li ovo gore da ćeš učestvovati? :)
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Perin

Paaa, ne baš. Iskreno, tema me jeste ponukala da se izvučem iz učmalosti, teška je i baš je izazov; no, traje sajam u Banjaluci, za dva dana imam ispit, za tri dana idem u Sarajevo na najveći sajam u BiH na kojem ostajem do 27mog...Stvarno nemam vremena. Nisam napisao ni retka već dva meseca.  :cry:

Jesam počinjao, ali ništa da završim. Neki od početaka su:

"Otac mu je uvek govorio da je pizda. Majka je, pak, mislila drugačije:
'Ti si romantična duša,' kazala bi čim otac okrene leđa.

ON (sa velikim O, ni manje ni više) nije znao šta da misli; zbog toga je uglavnom spavao sa kurvama."

Ili recimo, početak:

"Napunio sam osamnaest godina i moram ubiti svoga brata."

Potonje je bio početak za temu dvoboja, a prvo mi je palo na pamet u autobusu dok sa se vozio sa Mostar. Kod mene se već u prvoj rečenici nasluti tema priče. :D

Albedo 0

Quote from: D. on 16-04-2011, 15:24:44
Mali, smešno je to tvoje motanje oko nekoliko filozofskih dela i dela klasične književnosti koje si pročitao. A pri tom su obavezna lektira.

Ne pada mi na pamet da se sa tobom preganjam oko toga šta sam pročitala, a pogotovo da sa tobom raspravljam o tome da li su Prometej i Antigona antiheroji. Delom zato što žurim na bus, delom zato što su to rasprave koje sam odavno prešla i prošla. Ali ti nisi. Zato nađi nekog svojih godina da otkrivaš toplu vodu.

Ovde je reč o razjašnjenju teme, i prekini da zbunjuješ ljude svojim neznanjem.

je li moguće da si toliko bez-obrazna? ne govorim o običnom prostakluku, već baš o toj ''filozofskoj'' bez---obraznosti.

Stvarno tišina više, sad ćeš da mi brojiš koliko sam ja djela pročitao ili ne, pa ti JADNICE nisi ni Markesa čitala, a znaš šta se u lektiri nalazi... ja ti spisak neću podnositi to je sigurno...

Quote from: Mims on 16-04-2011, 16:01:17
Ali, Antigona i Okovani Prometej nisu antiheroji, već tragični junaci, goddammit.

tragičKi, ako ćemo već da cjepidlačimo

tvoja mezimica mi traži primjer antiheroja iz klasične književnosti, oni tome odgovaraju iako je sve to ''blasfemija'', uvoditi neke moderne termine u grčke drame

Orest, Klitemnestra, Prometej, Antigona su antiheroji

Agamemnon kod Eshila je negativac, Kreont kod Euripida je negativac, a kod Sofokla na primjer nije, Edip je u prvoj drami negativac, u Edipu na Kolonu je (anti)heroj

Josephine

A mislila sam da si ovo odavno skapirao, al pošto vidim da ti kapiranje ne ide: odavno te ne smatram obrazovanim, kulturnim i relevantnim sagovornikom. Ne diskutujem sa tobom. Nedavno si pokazao i da si nepismen sagovornik. Ne gubim ja vreme na takve.

Albedo 0

ma super si ti mala, al' najvažnije je što me komisije u sastavu prof. dr-a smatraju obrazovanim, kulturnim i relevantnim sagovornikom, a ti si JADNICE još na postdiplomskim studijama u tridesetoj godini.

Josephine

Ma ne izmišljaj gluposti ako hoćeš da ikada počnem da te uzimam za ozbiljno. :)

Ja ću i u pedesetoj da studiram nešto, ali ne vidim da je to bitno za ovu temu.

Zato prekini da kenjaš i piši priču. Ako se opismeniš, možda se i ne nasmejem baš svemu što napišeš. :)

P.S.
Nije da je bitno - ali možda bi trebalo da uradiš nešto sa tim asistent-wannabe kompleksom... ;)

Albedo 0

Quote from: D. on 17-04-2011, 00:07:20
Ma ne izmišljaj gluposti ako hoćeš da ikada počnem da te uzimam za ozbiljno. :)

JADNICE, ja ću do tridesete biti doktor nauka... a ti studiraj koliko hoćeš, samo molim te nauči šta je osmi stepen...

Josephine

Pa šta se to mene tiče? Budi, želim ti sreću. Želim ti i uspeha u lečenju tog akademskog kompleksa koji te grize.

Danas svaka budala ima titulu doktora nauka i svaka budala misli da je to uspeh. No, titula od budala ne pravi velike ljude. Obrazovanje i kulturno ponašanje prave. :)

Ajd sad, idi piši da ne promašiš temu.

pokojni Steva

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?