• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Tema za maj: ZADATAK

Started by Boban, 16-04-2011, 00:59:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pokojni Steva

Quote from: Stipan on 17-04-2011, 12:47:34
Eh, Mimsice, ko će sa tobom izaći na kraj. Sheep happens! 
I sa autorom tvoga alterega, naravno...  xrotaeye

Shaun The Sheep & flock dance
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Stipan

Mali je još mlad a što je najvažnije nije pokvaren
xrofl

Savajat Erp

Охохо, види се да неки, још релативно млади, нису изашли синоћ у град да се мало минглују са обичним народом...
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

pokojni Steva

Josephine

Quote from: lilit_depp on 17-04-2011, 09:52:19
O kakav smor na sabahu!  :cry:
Nadam se da će ovo završiti na deponiji, ali da pridodam moja dva centa.
To što se danas (po sumanutoj Bolonji) master zove ono što je ranije bila (obična) diploma fakulteta će unazaditi srpsko školstvo isto onoliko koliko je već uradila sa evropskim.
Ali, sve u cilju idiokratije, pa i to.
Danas dolazimo u situaciju da imamo doktore nauka koji to postanu 2-3 godine posle fakulteta, bez dana provedenog u bilo kakvoj "praksi" (fakultetskoj, institutskoj...) s kojima dalje mora da se radi.
U nekom mom idealnom sistemu, čovek koji hoće da se bavi naukom, posle završenog fakulteta prvo treba da ima "obuku" u vidu nekoliko godina (2-3) magistarskog i tek kad je spreman da sam osmisli svoju doktorsku tezu - da pristupi i doktoratu.
Jedino s čim sam apsolutno saglasna s Batom je da je Cobiss potpuno irelevantan za procenu bilo čije naučne karijere.
Što se tiče države Srbije, ona se prema nauci već odredila tako što je ukinula Ministrstvo za nauku.  :cry:

Propadanje je počelo davno, završilo se bolonjskom reformom (u mnogim slučajevima pogrešno shvaćenom i nakaradno primenjivanom u nastavi).

Slažem se za brzinu sticanja titule, zato sam i rekla da danas svaka budala može da bude doktor/ka nauka. Poznajem ih nekoliko.

Niko nije rekao da je cobiss "relevantan za procenu nečije karijere", već da bi naučni radnici trebalo da znaju da koriste ovu bazu literature (kao i kobson, uostalom).

I Mims je u pravu kada brani Antigonu. Ne samo zato što će deca to čitati i dobijati loše ocene, već je vrlo bitno da izgrade osećaj empatije. A kako - kada im ovo društvo na svakom koraku (pa i na forumu intelektualaca) nudi pogrešne vrednosti i osudu tragičkog lika zbog okolnosti na koje nije imao uticaja? I to ni manje ni više nego nazivajući je "monstrumom"?

Kao što rekoh - svaka budala danas može da stekne titulu, i da nastavi degradaciju ovog moralno, emotivno i psihološki trulog društva.

Albedo 0

Glupačo, ne ubacuj mi svoje verbalne krastače u usta. To što si ti tu nadrobila je razlog zašto su djecaq nesposobna za empatiju, zato što Antigona mora od početka drame da bude dobra i fina, jer ako je slučajno monstrum onda ta djeca neće biti sposobna da saosjećaju sa njom i da je podrže? Jel to tvrdiš, GLUPAČO?

Quote from: Mims on 17-04-2011, 12:27:58

Dakle, uništavaš celu poentu tragedije. Pročitaj je ponovo i razmisli zbog čega je ona, pre svega, tragična junakinja, a nikako antiheroina. Ako ćemo iz perspektive antičkih Grka -  sigurno su pre bili na strani nekog ko poštuje volju Bogova, a ne vladara. Pri svemu tome, ona kao attachment ima i svoju prokletu lozu, tragičan kraj je, dakle, neminovan; mi saosećamo sa njom. Antigona nije MONSTRUM ni po kom osnovu. 

Izvini, ali POENTA TRAGEDIJE je da postoje DVA PODJEDNAKA POLA, suprotstavljena u sopstvenim stavovima ali i dalje RAVNOPRAVNA. Kreont i Antigona su ravnopravni, a ti želiš da daš Antigoni prednost - upravo to je uništavanje poente grčke tragedije. Niti je Antigona niti je Kreont potpuno u pravu ili u krivu.

Možeš samo reći da je Sofokle imao više naklonosti prema Antigoni, što je i normalno, svi tako doživljavamo tu dramu, ali nemojmo sada da pričamo da je to poenta tragedije.

Na Antigoninoj strani nisu Bogovi ništa više nego na Kreontovoj strani, jer ona je već kažnjena preko Edipa, a Kreont griješi što se sahrane tiče (što ne znači da griješi oko političkog poretka)

Jednostavno, ti hoćeš od grčke tragedije da napraviš, na osnovu uticaja svoje mentorke, jednu CRNO-BIJELU priču sa pozitivcem i negativcem. Grčka tragedija to nikad nije bila niti će biti, ako ti od početka zauzimaš Antigonin i odbacuješ Kreontov stav onda batali klasičnu književnost.

Inače, ovo oko monstruma sam pisao ranije na blogu, i mrzi me da se više bavim time. RELEVANTNI AUTORI koriste termin MONSTRUM za Antigonu, to nije ni negativno ni pozitivno određenje, ona je prosto Monstrum, a Sofokle je vremenom očovječuje. To su činjenice i stvarno nemam namjeru da ih više obrazlažem, ovo je posljednje od mene

http://camerapolitica.blogspot.com/2010/09/maska-drugog-ili-o-monstrumima.html

------------------

Inače, što se mastera tiče, to nije obična diploma fakulteta, što je uobičajena predrasuda svih ''bačelora'' kako se to danas kaže.

Magistarske studije su trajale 3 semestra + izrada rada, master studije traju 2 semestra + izrada rada. Minimum je 60 strana, i to je pad u odnosu na magistarske, ali to već zavisi od samog postdiplomca, moj rad je imao skoro 180 strana, isto toliko bibliografskih jedinica (famoznog cobissa, gdje ne nađosmo D-master rad), što je više od mnogih magistarskih, pa nemam namjeru da branim neki master prosjek koji je kao i magistarski prosjek ranije - patetičan.

Osnovne studije i dalje traju 4 godine. Eventualno na nekim petogodišnjim tehničkim fakultetima razlikovanje između osnovnih i master studija može biti komplikovano, u društvenim naukama master je svjetlosnim miljama daleko od bačelora.

Metodologija završnog rada mora biti ispoštovana, tema mora biti inovativna a ne puki dajdžest kao kod klasičnih diplomskih, nema resave već moraš imati originalnu tezu (osim ako nisi gore pomenuti patetični prosjek) i tako dalje.

Naravno, da mene pitaju ja bih itekako podigao kriterijume za postdiplomske, za bačelor i ne toliko jer pola informacija ljudima uopšte ne trebaju u poslu kojim će da se bave, to je korisno za njihovo opšte obrazovanje, ali u suštini je neefikasno i trošak za državu. Bolje je imati 100 bačelora nego 20 klasičnih diplomaca u većini zanimanja.

Josephine

Ne. Tvrdim da je svima jasno ko je i šta je Antigona od samog početka, osim tebi. A tebi nije jasno jer si glup i nemaš samostalno mišljenje. Ne razmišljaš kreativno, već jednosmerno. Što se vidi i u tvojoj priči (potvrdiće se u drugoj).

Hajde sad, prekini da budeš nekulturan. Nije mesto ni vreme. Možda je batina za prevaspitavanje ipak iz raja izašla...

lilit

Trenutno sam u Meku u Madjarskoj, pa ne mogu previše da se unosim :lol:. Moguće da se to o čemu pričaš odnosi na društvene fakultete, ali tamo su kriterijumi (po ministarstvu za nauku) uvek bili znatno niži nego na prirodnim ili tehničkim naukama. Sam diplomski si radio od 3-6 meseci u laboratoriji, magistarske studije su trajale 2 godine i u indeksu nikad nije pisalo - završni rad već diplomski ili magistarski rad. Doktorat si drljao u laboratoriji 3-5 godina i nisi imao pravo da ga braniš dok ne objaviš bar 2 rada iz teze u časopisima koji su M21. Tako da...verovatno se sve razlikuje od faxa do faxa, od grada do grada, ali postoje znatne razlike kad negde vani hoćeš da nostrifikuješ diplome.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Savajat Erp

Мајку му...морам поново прочитати Антигону. That shit is hot!

Mims

Zoone, mnogo toga izvačiš iz konteksta. Prvo, Antigona nije imala izbor, i upravo je time određena njena sudbina. Kreont ih ima koliko voliš, i bira pogrešan. On je negativac, bez ikakve harizme, doduše. Dijametralno su suprotni, crno-beli, kako god želiš. Pominješ Hegela, koji je isto tako voleo da izgrće iz konteksta ono što mu odgovara zarad ilustracije svojih dijalektičkih dijareja.

sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

Melkor

Quote from: Bata Trokrilni on 17-04-2011, 14:40:23
Izvini, ali POENTA TRAGEDIJE je da postoje DVA PODJEDNAKA POLA, suprotstavljena u sopstvenim stavovima ali i dalje RAVNOPRAVNA.

Od kada to?
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Albedo 0

Oduvijek.

Lilit, i u društvenim naukama moraš imati objavljene članke da bi branio doktorat, a ne možeš ni da upišeš studije bez objavljenih članaka. Dakle, treba ti 5-6 članaka za odbranu disertacije. Nije ni važn sad to, ja se slažem da kriterijumi trebaju biti veći.

Mims, Antigona je imala sestru koja nije ništa učinila, dakle imala je izbor. Mogla bi da pročitaš ponovo, imajući u vidu da je Antigona druga drama u trilogiji.

Mims

Quote from: Bata Trokrilni on 17-04-2011, 15:13:44
Mims, Antigona je imala sestru koja nije ništa učinila, dakle imala je izbor. Mogla bi da pročitaš ponovo, imajući u vidu da je Antigona druga drama u trilogiji.

Ama, bre, ona ne može da izabere kako će se roditi. Ne može da bude incestuozni monstrum samo zato što je ćerka svog oca i babe, ako to nije mogla da izabere. Ismena je na njenoj strani, ali ne čini ništa, a "ko želi, a ne dela, rađa kugu", što bi rekao Blejk.

Polis je na njenoj strani, Sofokle je na njenoj strani, mi smo na njenoj strani, Hegel se ne pita.
sheep happens.

Albedo 0

alo Mims, ti ili si mamurna ili se zajebavaš, Ismena je dokaz da Antigona nije morala da zakopava brata, dokaz da je postojao izbor. Stvarno ne znam zašto se vraćaš na monstruma, to je valjda jasno, prvi put kada ona izlazi na scenu ona nema podršku publike, dakle Polis nije na njenoj strani.

Ti ne shvataš ili ne želiš da shvatiš da je Antigona u Grčkoj kao da sada Šešelj izađe na scenu da se suprotstavi Čedi Kreontu oko nečega. Ili Joška Broz, Titov unuk, pa ga neko napada zbog zločina njegovog djeda, koje nisu bile Joškin izbor? Ne želiš da shvatiš? Ne moraš, ćaos... Nemam ja tri života da nekome objašnjavam.

Mims

Ali ti lupaš. Drago mi je što se ovde rasprava završava.
sheep happens.

Albedo 0

pretpostavljam i ovaj lupa
The Non-Sacred Monster: Antigone as a Self-Determined Tragic Hero
By Loren Cappelson - April 24, 2008

i na mom linku imaš relevantnu literaturu, to što vi na filološkom živite u iluzornom balonu od sapunice ne znači da stvarno znate nešto

stvarno se pitam šta tebi padne na pamet kada Bata nešto napiše, jel to on sve iz svoje glave nalupeta ili je možda i u nekoj knjizi pročitao?

Kao da sam ja jedini na ovoj planeti koji iznosi jasnu tvrdnju da je Antigona monstrum, ne blamiraj se Mims...

Dakle Hegel nema pojma, Džudit Batler takođe, ni Deridi nisu stvari jasne, Žižek?

Vernan i Vidal-Nake takođe lupetaju, važno je da smo čuli sve relevantne autore koji tvrde da Antigona nije mosntrum???

I D-master je kruna svega pretpostavljam...

Melkor

"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Stipan

Drago mi je što se ovde rasprava završava. Mims, budi ljubazna - ne odgovaraj.
Došlo je vreme da prepustiš školarce njihovoj zlehudoj sudbini.

Savajat Erp

Таква ти је Мимс - не жели никог непросвећеног да пусти низ воду :)

Mims

Jbte, dođem ovde, napišem 2 posta i zajebanciju sa srednjoškolcima, ne stavim smajli i... gotovo. Razapeta antiheroina.
sheep happens.

Albedo 0

Mda, pola svjetskih intelektualaca od Platona do Žižeka lupetaju kad govore o grčkim tragedijama, a naivni Bata povjerovao u gluposti kada je čitao, mora da je zbog toga, a ne činjenice da nijedan jedini relevantan izvor nije navela tvoja ljubimica...

BTW, Mims, poprimaš megalomanske navike svoje mentorke, ipak si ti ovdje ta koja još uvijek ima samo diplomu srednje škole.

Stipan

Mimsice, sve pogrešno shvataš. TI si moja heroina. Kakvo razapinjanje, kakvi bakrači?
Pogledaj bre protiv čega se boriš?  :)

pokojni Steva

Albedo 0

ma super je sve to, ali sad skupite bar zrno ELEMENTARNE PRISTOJNOSTI, pa recite koji to autori protivrječe Platonu, Hegelu, Deridi i Žižeku.

Shvatam ja da su se ovdje namnožili FANATICI koji znaju, iz dubine duše pretpostavljam, da sve što Bata kaže jednostavno ne može biti istina, Bata mu tu dođe Jevrej/Informbiro/srpski nacionalista koji svašta lupeta, ali eto taj isti Bata vas moli za ELEMENTARNU PRISTOJNOST, koja zahtijeva da se ispoštuje bar struktura jedne debate

PRIMJER: To nije tačno Bato budaletino, derište degenerisano sa tri grama mozga jer__________________________, i to potkrepljujem sljedećim izvorima koje ti, kao i svaka konjina neotesana životinjska, jednokrilna sa malim penisom kompleksaškim, jebote te onaj ko te napravio stoko pogana.. jer ovi autori se ne slažu sa Platonom i ostalim debilima:__________________________.

Molim da se radi ELEMENTARNE PRISTOJNOSTI popune prazna polja, pogotovo drugo polje. Hvala na pažnji.

Stipan

Quote from: Bata Trokrilni on 17-04-2011, 17:04:58
Bata mu tu dođe Jevrej/Informbiro/srpski nacionalista
Bato budaletino, derište degenerisano sa tri grama mozga ti, kao i svaka konjina neotesana životinjska, jednokrilna sa malim penisom kompleksaškim, jebote te onaj ko te napravio stoko pogana.

ODOBRENO!  :evil:

Josephine

Ne treba samo znati čitati, već i tumačiti/interpretirati/citirati čitane autore. Nekako se čini da to bolje ide onima "bez diplome" ili onima koji se diplomom propalog obrazovnog sistema ne diče. To su istinski intelektualci.

Ostala buranija sa diplomom nije bitna.

Albedo 0

molim da se popune prazna polja.

Josephine

Da bi učestvovali u kulturnoj debati, učesnici moraju da znaju kulturu ponašanja. Uvrede nisu argumenti. Sa onima koji tako argumentuju pogrešno interpretirane citate niko ne želi da razgovara. Takvi ljudi kad tad gube bitne sagovornike zato što su bili nekulturni i infantilni.

*Ignore*

Albedo 0

pokojni Steva

SuperSynthetic

ANTI - WESTERN

Butch Cassidy and the Sundance Kid (exploding train stunt)
http://youtu.be/2lOSH2QMdqw
He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

Third Eye

Negativci tipa (primeri iz filmova): Hanibal Lekter, Anton iz No Country for Old Men, Viktor iz Underworld-a, Betmenov The Joker, Alex iz The Clocwork Orange, Pukovnik Landa iz Inglorious Basterds, Rikmanov Šerif od Notingema, Kevin Spejsi u Se7en ili The usual suspcts.... sve negativci do koske ali mnogo harizmatični i privlačni. :) Vejdera ne računam.  8-)
I'm always going to be there for you, even if it's only as an obstacle for you to overcome. Even if you do hate me. That's what big brothers are for.

Stipan

Milloshe, učestvuješ li?

Third Eye

Hoću ako budem zadovoljan inspiracijom....tema mi ne može biti savršenija ali ako mi dođu samo neka sranja onda neću...  xrotaeye
I'm always going to be there for you, even if it's only as an obstacle for you to overcome. Even if you do hate me. That's what big brothers are for.

Boban

Ma nema razloga da se ustručavaš kada se niko drugi ne ustručava.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Third Eye

koliko reči je....? 6000k znači...?

Stipan

Znači 6000 karaktera odnosno slovnih znakova (sa razmacima/belinama).
U Wordu imaš opciju WordCount koji će bolje od tebe odraditi brojanje.
Naslov se ne računa (u broj karaktera).
Jasnije?

Third Eye

Stipan

E, a sad navali na tu priču!  xtwak

Third Eye

Savajat Erp

Quote from: Millosh_024 on 21-04-2011, 10:12:51
Negativci tipa (primeri iz filmova):  Betmenov The Joker

Мени је из неког разлога увек симпатичнији негативац био Пингвин...

Quote from: Stipan on 21-04-2011, 13:13:15
E, a sad navali na tu priču!  xtwak

Ево га опет...насилник. :) :)

Stipan

A što se bre ti sad buniš?! Ček', ček'. Biće da si se pronašao... JEL' TI TO OPET ZABUŠAVAŠ?

Savajat Erp

Опростите мени беднику, сахибе...Ево одмах крећем, сахибе! :)

Third Eye

Quote from: Savajat Erp on 21-04-2011, 16:53:48

Мени је из неког разлога увек симпатичнији негативац био Пингвин...

Simpatičniji da ali The Joker je oduvek imao maximalan taj neki....OOMPH!   :evil:

Mme Chauchat

Quote from: Bata konezdrav on 17-04-2011, 17:04:58
ma super je sve to, ali sad skupite bar zrno ELEMENTARNE PRISTOJNOSTI, pa recite koji to autori protivrječe Platonu, Hegelu, Deridi i Žižeku.

Shvatam ja da su se ovdje namnožili FANATICI koji znaju, iz dubine duše pretpostavljam, da sve što Bata kaže jednostavno ne može biti istina, Bata mu tu dođe Jevrej/Informbiro/srpski nacionalista koji svašta lupeta, ali eto taj isti Bata vas moli za ELEMENTARNU PRISTOJNOST, koja zahtijeva da se ispoštuje bar struktura jedne debate

PRIMJER: To nije tačno Bato budaletino, derište degenerisano sa tri grama mozga jer__________________________, i to potkrepljujem sljedećim izvorima koje ti, kao i svaka konjina neotesana životinjska, jednokrilna sa malim penisom kompleksaškim, jebote te onaj ko te napravio stoko pogana.. jer ovi autori se ne slažu sa Platonom i ostalim debilima:__________________________.

Molim da se radi ELEMENTARNE PRISTOJNOSTI popune prazna polja, pogotovo drugo polje. Hvala na pažnji.

Hoćeš li ti biti elementarno pristojan ako ti odgovorim?
A i ja pitam svašta...
Elem: briga me šta je rekao Žižek. Nešto se ne sećam da se Platon izjašnjavao o monstruoznosti. Ako si tim povodom mislio na one Fukoove nakaze van društva, a) trebalo je to da pomeneš i možda objasniš jer nas ima koji ne čitamo Fukoa b) ne stoji. Zašto? Pa zato što je Antigona prihvaćeni član društva na početku drame, verena za Hemona, pobogu, integrisana do koske. Njeno herojstvo sastoji se u tome što bira da (životom) podrži božanske zakone iznad ljudskih, odnosno višu moralnu vrednost spram Kreontovog, da ne budem surova, pragmatizma. A pritom joj se baš ne umire, svesna je šta sve gubi, ali svejedno dela jer smatra da je pogrebni obred za brata važniji od njenog srećnog i dugog života. Antiheroina ne može da bude - antiheroji moraju imati neke izraženije slabosti i mane.
I sad bi još i dalje hteo da se gađamo autorima? Lele. Dobro, recimo, Kjerkegor, Česlav Miloš i Jan Kot. Plus oni što su to sve obrađivali naknadno kao Anuj ili Dominik Smole (valjda nisam zaboravila ime).

Ovaj post najviše svedoči o mom beskrajnom optimizmu i veri da se sve može objasniti ako govoriš polako i razgovetno, ali neka ga.

scallop

Quote from: Jevtropijevićka on 22-04-2011, 01:03:46

Ovaj post najviše svedoči o mom beskrajnom optimizmu i veri da se sve može objasniti ako govoriš polako i razgovetno, ali neka ga.

Nema šanse. Srbija je zemlja plotova (na primer, u Sloveniji ih nisam video), a kada ih imaš, onda se i držiš za njih. K'o pijan plota.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

To bi značilo da je ovde neko pijan. E sad moja omiljena uzrečica - Scalop je UVEK u pravu!

Savajat Erp

Стипане, ако смем да приметим, ти или устајеш из беле зоре (око 4 ујутро) или уопште не спаваш...

Stipan

'Bro jutro Savajate! Misteriozno zar ne?