• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Tema za maj: ZADATAK

Started by Boban, 16-04-2011, 00:59:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Savajat Erp

Добројутро! Крајње мистериозно... xanix
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Third Eye

Prvi draft gotov. 5590 karaktera.  xnerd Sad do kraja aprila doterivanje i period fermentacije.  xdrinka
I'm always going to be there for you, even if it's only as an obstacle for you to overcome. Even if you do hate me. That's what big brothers are for.

Savajat Erp

Жив био, синовче! :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Stipan

Eh, sa još malo vežbe i ti ćeš postati Brzotrz! Dobro vreme Milloshe!!!  :|

Milosh

Eh, pošto će se na onom topiku ovaj post verovatno zagubiti u moru prepucavanja, a i inače se odnosi na ovaj topik...

Quote from: Milosh on 22-04-2011, 14:39:58
Quote from: D. on 22-04-2011, 14:33:30U prevodu - harizmatičan/a negativac/ka.

To je tvoje (i scallopovo) tumačenje i samo jedna od opcija, moj negativac npr. nema ni h od harizme, ali se ipak potpuno uklapa u temu. Ključ je u empatiji, a za nju harizma nije nužna. Ne bi bilo loše ovo istaći i na odgovarajućem topiku...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Josephine

Quote from: D. on 22-04-2011, 14:46:32
Quote from: Milosh on 22-04-2011, 14:39:58
Quote from: D. on 22-04-2011, 14:33:30U prevodu - harizmatičan/a negativac/ka.

To je tvoje (i scallopovo) tumačenje i samo jedna od opcija, moj negativac npr. nema ni h od harizme, ali se ipak potpuno uklapa u temu. Ključ je u empatiji, a za nju harizma nije nužna. Ne bi bilo loše ovo istaći i na odgovarajućem topiku...

Da si definisao harizmu, pa da nastavimo diskusiju u pravcu odgovaranja na pitanje da li ona podrazumeva bilo kakvu privlačnost, pa i onu zasnovanu na izazivanju empatije. Ovako ne bih dalje.

Albedo 0

Ja znam samo jednu stvar: ljude koji koriste izraze poput dubiozno, harizma, relativno (sam dobro) - gađao bih redovno pepeljarom u vugla.

A obrazloženje teme ni ne sadrži riječ ''harizma'', tako da ne možeš da promašiš temu ako ti junak nema ''harizmu''.

Josephine

Harizmatičnost je ovde postavljena kao zadatak jer podrazumeva širok opseg "privlačnih" osobina. Tako zadatak pruža najšire mogućnosti.

pokojni Steva

Idem da pustim sebi Westworld. Baš da proverim da li mi je negativac sa stvarno velikim N.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

scallop

Tvoj ključ je možda u empatiji, svaka majka voli svoje čedo.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Milosh

Quote from: D. on 22-04-2011, 14:58:17
Harizmatičnost je ovde postavljena kao zadatak jer podrazumeva širok opseg "privlačnih" osobina. Tako zadatak pruža najšire mogućnosti.

Ja to vidim malo drugačije. Ukoliko je Boban zaista podrazumevao da negativac mora da bude harizmatičan (iako to nigde ne stoji) neka kaže, da znam da li da šaljem priču. Po meni, harizmatičan junak je neko sa kojim je moguće saživljavanje u smislu da čitalac bar malčice poželi da se nađe u njegovoj koži, čak i ako je taj junak pre svega određen negativnim osobinama. Međutim, šta sa junakom koji je ona vrsta negativca sa kojim zaista niko ne bi poželeo da se saživi na taj način (da uđe u njegove cipele), ali ga je ipak moguće razumeti, pa čak i simpatisati. Meni neko takav baš i ne deluje harizmatično, a opet imam utisak da se to uklapa u temu...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Josephine

Ako ga je moguće simpatisati, onda je ipak nekako "privlačan", zar ne? U smislu - privlači pažnju, izaziva nam empatiju... Neinspirativan/neharizmatičan negativac to svakako ne bi mogao.

Što se mene tiče (i po mojoj definiciji harizme) ti ispunjavaš zadatak. Zato se i insistira na "harizmatičnosti" - ona stvarno ostavlja mesta za raznovrsnost. :)

scallop

Ti sad uvede i cipele. Ni cipele se ne pominju, kao ni empatija. Kao ni harizma. Ali, harizma označava ličnu osobinu nekih ljudi zbog koje ih veliki broj ljudi prihvata, mada ih zbog njihovih drugih osobina nikada ne bi sledili. To bi trebalo da znači, ako se iole u to razumem, da je harizma u liku priče, a empatija u oku čitaoca.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

Tako je. Ništa se ne pominje od poštapalica.
Treba postići da čitalac počne da simpatiše negativca, a da li će to ići kroz harizmu, sažaljenje ili nešto peto, nebitno je za zadatak.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Stipan

Quote from: D. on 22-04-2011, 14:33:30
Negativac mora to i da ostane do kraja priče

Gde to piše u zadatku? Obrt može biti i njegovo pokajanje (ili pogibija).

scallop

Boban je tražio da njegovu negativnost do kraja počnemo da prihvatamo. Stipane, opet si požurio sa pričom. Posle kajanja nema lajanja. Druga stvar je što mislim da tema teško može da se isfura do negativnog lika i nazad do prihvatanja te negativnosti.

Albedo 0

pa zato ću ja da pobjedim 8-)

SuperSynthetic

Tema je najteža do sada. Tamo i nazad preveslati, a da bude uverljivo. Kao krenuli smo preko, a onda se ladno vratimo i oćemo još jedan nastavak.
Jes je đubre ali dobar je. Pogledaj svinju šta je uradio baš je sladak treba ga ubiti i spomenik mu podići.
He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

Stipan

Scallope, o mojoj priči ćemo kad na to dođe red. Ne verujem da sam dramatično promašio temu. Pa ipak reći ću ponešto o mome razumevanju zadatka.
Da bi bilo čiju negativnost do kraja mogli da prihvatimo moramo shvatiti motive koji stoje iza tih i takvih postupaka. Niko nije negativac iz čistog tripa. Likovi "čistog zla" su psihopatske ličnosti ili veštački likovi.
Ako su motivi koji pokreću nečije zločine ljudski, i njegove reakcije na neočekivane posledice počinjenih dela biće takođe ljudske.

Bato - sve najbolje, ali dozvoli mi da izrazim ograničenu dozu skepse...

Third Eye

pa, ono....zlo, zlo, zlo....i onda ga opravdaš nekim razumnim motivom i bude simpa.
I'm always going to be there for you, even if it's only as an obstacle for you to overcome. Even if you do hate me. That's what big brothers are for.

Josephine

Da li ste mislili o tome da postoje ljudi koji se ne kaju za svoje postupke? Ljudi koji su racionalizovali svoje zlo? Ljudi koji misle da čine dobro kada čine zlo?

Da li ste ikada mislili o tome kako svako od nas na ovom svetu ima razloga da čini zlo, ali ga samo neki zaista čine?

Ko su istinski negativci?

scallop

Ni do sada nije bilo najvažnije koliko je neko promašio temu. Pokušavam malo da dodam gas. Ima jedan dobar način za takve likove. Uzmeš dva negativca da ne mogu da budu negativniji. Čitalac će, hteo ne hteo, da se malo više stavi na stranu jednog. I, imaćemo - jes' da je đubre, ali koliko je đubre onaj drugi! Zato je Bebliga ukazao na Hari Lajma. Najbolji prijatelj ga je izdao i tako postaje manje zlo i veći gubitnik.

Third Eye

Stipan

D. - Navodiš igru na svoju vodenicu.
Negativci nisu samo oni koji su racionizovali zlo.
Negativcima se smatraju i oni koji čine zlo, a ne znamo njihove motive - koji itekako mogu postojati. Samo otkrivanje tih motiva može ih načiniti simpatičnima.

Ljudi koji su racionalizovali svoje zlo takođe mogu da učine zlodelo koje će izazvati neočekivane posledice.

Josephine

I ti navodiš na svoju. Ja samo preusmeravam deo u drugom pravcu.

Htela sam da kažem da je lako pisati o negativcima "sa opravdanjem". To smo svi mi.

Stipan

Slažem se u vezi da tu svako tera svoje, ali tvrdoglavost je čedo kreativnosti
Ipak, zadatak je dovoljno široko postavljen da ni tvoje ni moje viđenje ne mora biti pogrešno.

Albedo 0

D, odgovori mu nešto. Odmah!

Stipan

Ne vuci je za jezik Bato!  :x

Albedo 0

Josephine

Boban

Mislim da ovde mnogi ljudi imaju holivudsku podelu na dobro i zlo.
Čak ni većina onih koji su s društvene tačke gledišta lopovi, siledžije i sadisti nemaju svest o sebi kao lošima.
Dapače, osećaj opravdanja i iznudice da se radi to što mora da se radi uglavnom dominiraju.
Realno stanje zaista odvodi ovu temu u apsurd, ali nema veze... isprobavamo, čisto da vidimo kako ljudi posmatraju stvari.

Third Eye

Zla osoba ako jednom učini nešto lepo odnosno dobro...i dalje je zla...a ako dobra osoba jednom učini nešto loše, nešto zlo...automatski postaje zla.

Boban

Kao što rekoh, vrlo je malo ljudi koji su samo zli ili samo dobri.
Svako ima za sobom zle stvari koje je radio.
Jesmo li zbog toga svi loši?
Da li dobra dela potiru zla?
Da li pokajanje ima smisla?

scallop

Bobane, u pravu si. Gledam američke TV serije i kad ih ulove uvek objašnjavaju svoju tačku gledišta.

Суба

Покајање дефинитивно има смисла, али са овим елементима:
-искрено жаљење због учињеног недела
-искрену жељу да се тако нешто никад не понови
-искрену жељу учиниоца да се сам поправи
-смирену спремност учиниоца да прихвати патњу у виду казне/испаштања

А сматрам да добра дела не потиру зла, ни обрнуто.

Third Eye

Koliko kontam, pokajanje nije deo zadatka. :)

Josephine

Pokajanje je najlakše rešenje za zadatak. Da dodam - kome osveta bude motiv ili pokajanje rešenje, kod mene će loše da prođe. Smara me da čitam biblijske poduke. :)

scallop

Quote from: Suba on 22-04-2011, 23:22:04
Покајање дефинитивно има смисла, али са овим елементима:
-искрено жаљење због учињеног недела
-искрену жељу да се тако нешто никад не понови
-искрену жељу учиниоца да се сам поправи
-смирену спремност учиниоца да прихвати патњу у виду казне/испаштања

А сматрам да добра дела не потиру зла, ни обрнуто.

Pa onda - :shock: indulgentiam absolutionem.

SuperSynthetic

Priznanje i oproštaj samom sebi pre svega pa onda i drugima je pravo pokajanje. Ko to uspe da uradi taj će teško ponovo napraviti istu grešku, jer će ga pratiti pravo saznanje. Nešto će naučiti. Duhovno će uznapredovati.
Žaljenje i posipanje pepelom je religijski model pokajanjai kojim se sa Bogom trguje. Pogrešno.
Dok žali i posipa se pepelom čovek sebi ne oprašta i samim tim recidivira.
Nikada neću zaboraviti kada mi je na kraju jednog suđenja advokatica na glas pred sudijom suflirala - reci da se kaješ, reci da se kaješ- i ja ko budalo rekao - kajem se - a sudija mi rekla - pa što se nisi kajao pre nego si uradio to što si uradio?-

Na kraju ako gledamo religijski, a ne duhovno, zar nije Isus okajao sve naše grehe?

Pre neki dan gledam na te-ve-u žitije jedne monahinje i kaže kako se ona eto zamonašila i dobila keliju u kojoj jede samo parče hleba dnevno koje pre toga natopi svojim suzama i pospe ga pepelom iz kadionice.
Meni to Bože me prosti liči na psihijatrijski slučaj za teške lekove.

He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

Diabolique

Ne znam da li sam ja lud ili sam pogresno shvatio temu, ali zar nije poenta da negativac bude negativac do kraja, i da ga zbog njegove licnosti zgotivimo, a ne zato sto se on na kraju pokajao, ili kao sto je neko od vas saljivo napisao, spasao babu sa pesackog prelaza...po meni primer "kul" negativca je Hanibal Lektor. Lik niti pokazuje bilo kakvo pokajanje niti trazi oprost za svoja dela, ali je sa druge strane izuzetno inteligentan i duhovit i zato se mi odmah vezemo za njega.
if you strike me down i shall become more powerfull than you could ever imagine

Josephine

I Hanibal Lektor pokazuje izvesnu uvrnutu pravednost u izboru svojih žrtvi...

Diabolique

Da, ali neke od njegovih zrtava su totalno nasumicno odabrane, takodje, pri svakom od tih ubistava on pokazuje totalni izostanak grize savesti i bilo kakvih emocija, sto je kljucna odlika pravog negativca...

Josephine

Quote from: Diabolique on 23-04-2011, 03:07:56
Da, ali neke od njegovih zrtava su totalno nasumicno odabrane, takodje, pri svakom od tih ubistava on pokazuje totalni izostanak grize savesti i bilo kakvih emocija, sto je kljucna odlika pravog negativca...

Vidiš, i Dextera (iz serije) odlikuje (po zamisli scenariste) odsustvo emocija i griže savesti. Čovek ubija ubice, ali je nama pozitivac. To je (koliko je meni poznato) prvi pokušaj dekonstrukcije arhetipa negativca i njegova transformacija u suprotnost. Imala sam otpor na početku serije da prihvatim Dextera kao pozitivca samo zato što mi tako scenarista i režiser nalažu, materijalizujući svoje fantazije superheroja i sigurnog američkog društva. Osim toga, Dexter ima emocije, i to se kasnije kroz serijal jasno vidi. Njegov psihološki profil je nedosledan i pun rupa.

Ti, Dijabolik, govoriš o psihopatama. Svi ostali imaju emocije (i, vrlo često, grižu savesti - koju potiskuju, racionalizuju, odlažu, ili je, na kraju, stvarno nemaju - što se opet svodi na psihopatiju).

Diabolique

Slazem se sa tobom D., Dekster je i zamisljen kao moderna verzija Raskoljnikova, a u tim nedoslednostima, kako ih nazivas, se i otkriva njegov ljudski lik. S druge strane mislim da Hanibal ne pokazuje takvu nedoslednost, jer za razliku od Dekstera on se ne menja. A sam zadatak radionice je da napravis likable negativca, nigde ne pise da on ne sme biti psihopata, bitno je samo da nam on na neki nacin bude prijemciv.

Josephine

Quote from: Diabolique on 23-04-2011, 03:18:47
nigde ne pise da on ne sme biti psihopata, bitno je samo da nam on na neki nacin bude prijemciv.

Tačno. :)

Dekster je samo delom Raskoljnikov - u delima, jer ubija zločince. Po svemu ostalom se od njega razlikuje (moj je utisak). Jer Zločin i kaznu upravo i čini unutrašnja borba junaka sa grižom savesti. Dexter to nema. On ima više veze sa američkim snovima o sigurnom društvu, o zaštitniku - stvarno postojećem superheroju. Njegov lik je opasan flert sa svačijim porivom da se osveti ubici. Scenarista u režiser želeli su da izazovu katarzu publike, da uh nateraju da "shvate" da svi imamo taj poriv da kažnjavamo ubice, one koji nas čine nesigurnima. Ako zađeš malo dublje, Dexter ima i političku poruku koja opravdava "rat protiv terorizma" koji Ameri vode sa arapskim življem. To je opravdavanje američkog načina života. Zato sam imala otpor kada sam gledala seriju, iako me je žešće navukla.

A Hanibal je psihopata, i on se kroz serijal filmova čini sve ljudskijim (u odnosu na prvi deo posebno), dobija te odlike "pravednog" biranja žrtava... Ne može se potpuno bez emocija...u ogromnoj većini slučajeva. ;)

No, svako vidi svog negativca kroz prizmu sopstvene mračne strane (zezam se).  :mrgreen:

Diabolique

Josephine

Boban

Pravi negativci bez kajanja su obrađeni u serijalima Noć veštica i Petak 13.
Ali to su ekstremni, praktično neljudski likovi.

Boban

Ja, zapravo, uopšte ne znam kako da odgovorim na zadatu temu.

Josephine