• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Bizaran problem s kupovanjem prvog laptopa

Started by Vampirella, 24-04-2011, 13:43:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Vampirella

Je l' kupovao tko kakav lately? Ima li tko kakvu preporuku? Meni je za oko zapelo za ovaj:

http://www.notebookshop.com.hr/Default.aspx?pid=2074

Vise ne znam sto bih. Kontradiktorni savjeti stizu sa svih strana. I'm just a girl koja trenutno cupa kosu.  :cry:

Satan my master.

Josephine

Quote from: Trasharella on 24-04-2011, 13:43:54
I'm just a girl koja trenutno cupa kosu.  :cry:

Odustani odmah od kupovine laptopa. Šta devojke znaju o tome?

Boban

Laptop treba da posmatraš kao proizvod sa ograničenim rokom trajanja.
Ne maštaj o tome da ćeš ga koristiti dugo.
Uzmi najjeftiniji jer će ti svaki biti dobar a svejedno ćeš ga trošnuti za godinu-dve.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Josephine

Dobro, ja ovaj svoj (hp 550) koristim već dve godine. Super radi (pu, pu).. jedino što mu je konfiguracija preslaba za nove igre.

Postoje forumi i sajtovi specijalizovani za kupovinu konfiguracija. Treba samo izguglati željeni laptop i pogledati šta ljudi kažu o njegovim performansama, šta kritikuju, šta preporučuju... Može to čak i devojka da uradi, a da joj ne treba prethodno znanje. :)

Albedo 0

zavisi za šta ti treba, i to je najvažnije. Šta hoćeš da radiš sa tim laptopom, ovo je ''zvijer'' u svakom smislu, a za filmove i kucanje tekstova ti treba mnooooogo slabija (i jeftinija) konfiguracija

jedino što ja ne bih nikad Toshibu kupio, ne znam, nisu se nešto proslavili sa računarima.

Toshibu doduše nisam koristio ali HP je sasvim pouzdan, dok Acer, lenovo i ostali uvijek nešto griješe...

Moj lap je HP, i sljedeći kojeg budem uzimao biće HP

U suštini, Boban je u pravu, lap ti može trajati 2-3 godine, a kad-tad će negdje da padne ili ga neki klinac razbije, a da ne pričamo da se industrija razvija dvostruko brže nego bilo koja druga, za 2 godine ko zna kakve će mašine da prave.

Dakle, sve zavisi za šta ti treba, ova Toshiba je jača od mog desktopa, a kamoli lapa.

Kupi neki crveni/pink isfeminizirani i gotova stvar :lol:

Hobit

Lap-Top jeste uređaj koji koristiš najviše do isteka garancije
Pri kupovini sve tehnike pa i compa uvek posmatraj odnos kvalitet - cena
Ja imam Dell INSPIRION 6400, već godinu dana i mogu ti reći da to radi bez greske... a do isteka garancije još dve godine  :)
Kako ja ne volim ''večne stvari'', mislim da ću da ga zavalim uskoro i da uzmem neki drugi... Naravno, DELL isključivo (sory, to je moje mišljenje)
Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!

Vampirella

Kazu da je prosjecan vijek trajanja laptopa 3 godina. Jedna prijateljica je nakon osam godina zamijenila laptop (malo je sporiji, ali jos uvijek radi), druga ima, sto bi rekao Bata, "zvijer" nabavljenu prije 5 godina, i jos je uvijek "zvijer". Doduse, ta dva laptopa imaju tretman par excellance i rijetko napustaju stanove.

Starci mi za diplomu kupuju laptop, pa naravno da zele najbolje za svoje dijete. Da mi ta konfiguracija treba, bome ne treba mi, ali ako mi netko moze garantirati da ce potrajati najmanje 5 godina (a ne moze), kupujem.

Prijatelj preporujuce ovaj:

http://www.asus.rs/product.aspx?P_ID=HrglRhH8D60Rmlv3

Ili nesto u tom cijenovnom rangu.
Satan my master.

Vampirella

Quote from: Hobit on 24-04-2011, 14:40:48Naravno, DELL isključivo (sory, to je moje mišljenje)

Neki se kunu u Dell, neki u Lenovo, neki u Toshibu, neki vicu da je HP sranje, neki da uzdizu u nebesa. I sta sad da covjek, pardon zena, radi? :)
Satan my master.

Hobit

Vampirella

Quote from: Hobit on 24-04-2011, 15:02:45
Poslušaj intuiciju   :lol:

Moja intuicija je bas zapela na tu Toshibu, ali razum kaze drukcije...  :cry:

Quote from: Bata D konezdrav on 24-04-2011, 14:21:05Kupi neki crveni/pink isfeminizirani i gotova stvar :lol:

Hvala, Bato, na jos jednoj dilemi! xfrog
Satan my master.

Hobit

Znaš, to ti je isto kao i sa mobilnim telefonima... baterija ima svoj rok trajanja i kada ona počne da rikava - bacaj telefon. Često je originalna baterija (jebeš kineske klonove) skuplja od ''ostatka'' telefone...
Isto važi i za laptopove. Dobra baterija je oko 150e, zašto bi to gurala u stari računar???

proka89

Moj ti je savet, nemoj da bacas pare.Ako ti treba komp za igre, pogresno je kupovati laptop u tu svrhu, jer odnos cene i onog sto dobijas nikada nece biti dobar.A i rok svakog racunara je plafon dve godine, ne postoje u racunarskoj industriji konfiguracije koje ce biti zveri posle toga u smislu mogucnosti, kao sto rekoh vreme ce ih pregaziti posle dve godine, ako ne i ranije.Najbolje je kupiti neku srednju klasu, koja u tom trenutku nece mozda dati maksimum, ali ce biti blizu istog.Sve zavisi, za sta ti treba taj racunar, ako planiras da ga koristis u neke poslovne svrhe, ili za surfovanje netom, citanje knjiga i slicno, onda je ova suma bacanje para.

proka89

I biraj izmedju HP ili DELL, sta god da odaberes neces pogresiti.

Vampirella

Ok, nagovorili ste me, Toshiba otpada. Hm, a bas mi se eksperimentira sa skoro hiljadu eura. :evil:

Hvala svima na savjetima!  xjap
Satan my master.

Vampirella

Quote from: proka89 on 24-04-2011, 15:13:55
I biraj izmedju HP ili DELL, sta god da odaberes neces pogresiti.

Da, Dell mi je i bio prvi izbor. :)
Satan my master.

tomat

je l' imaš desktop računar, pa ti treba "drugi" računar, ili bi ti laptop koji nameravaš da kupiš bio osnovni?

ukoliko ti treba "drugi" računar, i ne nameravaš da igraš igre na njemu, onda poslušaj Bobana. ja koristim MSi netbook koji je bio najjeftiniji mogući, i služi mi kao "drugi" računar (pošto imam desktop) u "poslovne" svrhe i da ga nosam kojekuda. sve radnje radi (osim igara), bolji ne treba.

što se tiče proizvođača, sve je to manje više isto. jedni se kunu u jednog, a pljuju drugog, i obrnuto, tako da ja na to ne bih obraćao previše pažnje.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Vampirella

Quote from: tomat on 24-04-2011, 15:22:52
je l' imaš desktop računar, pa ti treba "drugi" računar, ili bi ti laptop koji nameravaš da kupiš bio osnovni?

Imam desktop, ali je vec odavno na rikavanju, tako da bi mi laptop bio osnovni. Uskoro idem u Finsku na tri mjeseca, pa bih ga tamo nosila. Zato i zelim da ima malkice bolju konfiguraciju.
Satan my master.

Albedo 0

Neko rek'o da je HP sranje?

Ko to kaže kleveće i laže! :lol:

većina ovdje ti dobro sugeriše, jeftiniji lap (bre za filmove, tekstove i Sagitu ti treba 1gb memorije, a tvoj ima 4gb, što je gamerski komp), a ako već roditelji plaćaju neka plate neku majicu od sto evrića, i cipele pride.

Vampirella

Quote from: Bata D konezdrav on 24-04-2011, 15:31:50gamerski komp

Br'te, pa igrala bih se ja samo nemam na cemu! :lol:

I'm configurationally impaired!
Satan my master.

BladeRunner

'bar dan! Evo rezimea iz mog ugla:

1. Leonovo - preskupo. Nekad drzao IBM, sada drze Kinezi, radi najbolje sto PC moze, ali za te novce se moze uzeti klasa iznad neke druge marke. Kvalitet izrade i dalje superioran. Kad god mi firma uzima lap-top, trazim ovaj. Sam ga ne bih nikada kupio, jer razlika u parama ne pokriva razliku u klasi (if you catch my drift).

2. ASUS - tja. Svi se kunu, ali uvjek sam imao problem sa drajverima. Najgore od svega - ne updatuju ih bas dobro. Ako radi, radi odlicno, ako ne radi - nacekaces se za novu verziju. Ipak, ako je naglasak na multimediji (struka vezana za gradjevinu, arhitekturu, masinstvo i slicno), ovo je odlican izbor. Svakako bi ga dobro istestirao prije kupovine. Obratiti paznju i na tezinu i duzinu dijagonale - svaki ASUS koji sam imao je bio jako tezak. Super za kuci, ali kad putujes negdje, rame ti otpadne.

3. Dell - imam ocajna iskustva sa njima. Prednost - to RADI odma. Dakle, drajveri se updateuju redovno, podrska je prilicno dobra, ali ne traju predugo i crkavaju odma nakon isteka garancije (nekad i prije). Imao nekad Dell i u toku garantnog roka tri puta mijenjao (neispravnu) bateriju. Mozda bio baksuz, ali sta znam, sebi ga ne bih ponovo kupio nikada.

4. HP - ponajbolji biznis izbor, za prilicno pristojne pare. Imao sam HP Pro - bio zadovoljan, iako rezultati nisu spektakularni. Odlican odnos cijena/performanse, servis jednostavan, kvalitet izrade dobar. Nazalost, glossy povrsine se prljaju nevidjeno, to me nervira. Ipak, preporuka - nije cudo, ali je skroz korektno i OK. Kod HP-a je jedino lose sto dolazi uz tri tone HP-ovog softvera, a od toga malo sta treba. Kad se to sve deinstalira, radi prilicno dobro.

5. Toshiba - puna preporuka. Odlican kvalitet izrade (samo Leonovo ima bolji), cijena malo veca nego kod konkurencije, ali ispod Leonova. Ne smaraju sa dodatnim softverom, drajveri se updatuju prilicno fino i imaju jasno razdvojene cjenovne klase, pa se lako snaci. Imao ga jednom, bio prezadovoljan. Doduse, ne znam kakvi su poslednjih par godina.

6. (zasto ne?) Apple - skup jeste, ali odlican isto jeste. Tanak, privlaci paznju, radi odma, jednostavan za upotrebu, prilicno brz, mega stabilan u radu. Mana - tesko naci (piratski) softver, treba imati novce za njega (i za softver), punu snagu dobija kad se upari sa drugim Apple-ovim proizvodima (iOvo, iOno... sve kosta). Ako pripadas noblesu, ovo je kompjuter koji ce to reci ljubomornim komsijama, kolegama i okolini generalno.

Pozdrav i srecna kupovina! Stagod da odlucis bice dobro. I ako se prevaris, bez nervoze - na kraju krajeva, to je samo komp.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

Albedo 0

ipak će ti svako preporučiti desktop za igranje, lapovi se pregrijavaju a desktopi su jefitniji.

U suštini ti možeš za 1000 evra da kupiš i solidan lap i desktop

tomat

sada sam se setio saveta koji mi je drugar dao kada sam ja kupovao svoj laptop:

"ako ti ne pravi pare, ne bacaj pare na njega"
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Josephine

Quote from: Trasharella on 24-04-2011, 15:01:09
I sta sad da covjek, pardon zena, radi? :)

Haj, kad sam već ovde, da ispravim i ovu nepravdu: pogrešno je to uverenje da žena nije čovek. :)

Tošiba je odlična marka za laptopove, ali je bolje za velike pare kupiti odličan desktop.

Nightflier

Ako imaš hiljadu eura, gledaj da kupiš HP iz Envy serije.

Ako ti je to preterano, ovaj post pišem sa Fujitsua, koji je jeftin, pouzdan i daje više performanse za manje para. Ali ako je već računar za diplomiranje, časti sebe Envyem.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Джон Рейнольдс

Da napišem koju o izdržljivosti laptopova... Imam tri komada. Jedan je neki prepotopski, kineski noname. Kutija sa ispravljačem je toliko debela da mi sad da odmaram noge na njoj dok radim. Kupio sam ga pre deset godina, polovnog, i radi još uvek. Doduše, pošto je bolno spor i radi pod W95 (crkao mu je CD plejer) i ima flopi disk, ne služi ničemu. Ali radi.

Drugi je Fujitsu/Siemens, star pune četiri godine. Taj je jedno vreme radio bukvalno neprestano. Dvaput je išao na servis zbog ulaza napajanja, to je po mom iskustvu slaba tačka svih laptopova. Mislim da je optika na DVD-ju malo poremećena, neće neke diskove da očita, ali nemam nameru da dajem lovu da to popravljam. Ovaj laptop je sa mnom putovao i putovaće, padao je nekoliko puta, jednom vruć, uključen i tom prilikom mu je ispala baterija. I radi. Ima "urođeni" problem s hlađenjem - primetio sam da je u jednom trenutku procesor počeo da se pregreva, pa sam ga otvorio i četkicom očistio rebra hladnjaka. To radim otprilike jednom godišnje, na rebra se lepi prašina i ometa hlađenje. Možda je kod kasnijih modela rešen ovaj problem.

Imam i Toshibu, stara je dve godine. Pojavili su se bed sektori pred kraj garancije, pa je zamenjen hard. Za to sam sam kriv jer je - ispostavio se - radila u vikendici gde je klima bila na istoj liniji s štekerom u kome je bila uključena. Sa servisa mi se vratila sa razglavljenim ulazom napajanja, a pošto ja to nisam na vreme primetio i garancija je istekla, nameravam tek sad da to sredim. Ovaj laptop dosta radi pod baterijom i to za procesor zahtevnije zadatke, poput obrade video fajlova. XP nije bilo moguće instalirati, radi pod sedmicom.

Inače, i Fujitsu/Siemens i Toshiba su bili u svoje vreme najjeftiniji modeli; doduše, oba sam praktičio dobio tako da ukupno sto evra datih za popravke F/S nije velika investicija, a isplatili su se. Moj klinac se igra na njima, tako da su i tastature prošle test izdržljivosti.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Джон Рейнольдс

Другари, молим за помоћ. Преко неке компензације могу од фирме-увозника (едит: заправо сад схватам да нисам сигуран да су баш они прва рука, но није ни битно) да добијем лаптоп Lenovo B590 по цени од 33.000 динара (то му дође око 300 евра). Дакле, није краден, коришћен, има гаранцију енд шит. Мени нешто није заглаву да узимам лаптоп, али ово ми се чини повољно, па сад питање - зна ли неко како се Леново показао у скорије време (горе га је Блејд исхвалио, али то је било пре више од две године) и молио бих за коментар о цени јер сам претраживао мало и видим да се продаје по осетно вишим, али су углавном неке понуде на рате, па рачунам да је ту додата и камата.

Ако може одговор што пре био бих захвалан.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Albedo 0

Rođaci mi imaju Lenovo i nisu nešto zadovoljni performansima. Plus je, valjda, i prilično lomljiv, izgubili su par tipki, baterija se držala neko vrijeme pa se pokvarila, a i utikač za struju se rasklimavio

opet, nisu ga oni držali kao malo vode na dlanu, pa moguće da je i zbog toga ispaštao, ali generalno čujem tu i tamo da je Lenovo ipak druga liga za laptop

za 33.000 možeš i Asus da nađeš (Asus i Dell se najviše preporučuju)

evo za iste pare pa uporedi procesor, memoriju itd

http://www.nonstopshop.rs/i-22924/laptop-racunar-asus-x55a-sx193

shrike

Lenovo je najpouzdanija marka koju možeš da nađeš. Nisu bez veze najprodavaniji u Americi. Taj model je malo ispod cene.
"This is the worst kind of discrimination. The kind against me!"

Nightflier

Sestra (Angel of Ten) koristi na poslu Lenovo i nije preterano zadovoljna. Sa druge strane, ja sam pre mesec dana ženi kupio Samsung gotovo identičnih performansi i platio sam ga 34k, tako da mislim da je to to što se cene tiče. Mogu da ti kažem da će komp komotno da tera Win7, ali je ovaj naš za dlaku sporiji od starog FS Amila, kojeg smo prodali, iako ima 4 gb rama. Za to krivim slabiju grafiku, koja je Intel HD 2000, a u starom je bila 3000. Sa treće strane, laptop tera Torchlight 2 bez ikakvog štucanja, a šestoćelijska baterija traje baš dugo. Performanse su na papiru iste kao kod tog tvog Lenova, ali šta to znači u praksi baš i ne znam. Ali, kao što je meni rekao Voja Žanetić, svaki gedžet će ti kad-tad poslužiti i olakšati život. :) Meni je pola tehnike u kući uzeto preko kompenzacija, tako da naročito volim da ne dajem žive pare.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

BladeRunner

Hej, Džone. Nažalost, nisam pratio kakvo je stanje taman dvije godine, tako da nemam nikakav pametan komentar. Nekad su bili super, ali kakav im je kvalitet izrade u zadnje vrijeme pojma nemam. E sad, što se tiče cijene, površno guglovanje kaže da je ovo skroz OK. AKo si inače mislio da kupuješ komp u sljedećih godinu dana - ja bi rizikovao i uzeo ovaj Lenovo. Ako nisi, nema potrebe - nakon što godina prođe, taj koji tada bude koštao 300 eura će ti biti u rangu ili brži od ovog, i to regularno da ga uzmeš. U svakom slučaju, pristojne performanse, na prvi pogled. Ovo što napisa Bata za tipke me malo brka: ako se to dešava, onda im se kvalitet izrade baš srozao i gledao bi da ih zaobilazim. Mogu da se raspitam sjutra na poslu, pa da dam neki update, ako ti ne bude prekasno.

tomat

Quote from: shrike on 22-09-2013, 15:48:12
Lenovo je najpouzdanija marka koju možeš da nađeš. Nisu bez veze najprodavaniji u Americi. Taj model je malo ispod cene.

da, po mom (subjektivnom) mišljenju, Lenovo je odlična kupovina. dobili smo neku opremu na faksu, i ja sam zdušno navijao za Lenovo, ali su Stigli Dell-ovi :(

Barbarin

Quote from: shrike on 22-09-2013, 15:48:12Nisu bez veze najprodavaniji u Americi.

Najprodavaniji u Americi kad misle da je to i dalje IBM, pa ko neće Mac uzima Lenovo.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

BladeRunner

Update: Lenovo - kvalitet izrade nije kao ranije, ali najviše zbog toga što su uveli jasno razdvojene cjenovne kategorije. Ovaj tvoj, B590, je dobar, klasičan office lap-top. Kućište mu je plastika, znači ne računaj na neki ludilo kvalitet izrade tu, ali unutra je odličan. Kolega kaže da mi već duže naručujemo HP Pro koji su se pokazali kao najbolji kad se pogleda odnos cijena/kvalitet.